≛

Hyustonun ən yüksək binalarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Hyustonun ən yüksək binalarının siyahısıABŞ-ın Texas ştatında yerləşən Hyuston şəhərinin hündürlüyünə görə sıralanmış və 150 metrdən hündür olan binalarını ehtiva edir.

Siyahıya hündürlüyü 305 metr olan 75 mərtəbəli JPMorgan Chase Tower binası başçılıq edir. Bu binanın tikintisi 1982-ci ildə bitib[1]. JPMorgan Chase həm də dünyada ən yüksək beşkünc binadır.[2] Hyustonda hündürlüyünə görə ikinci və üçüncü yeri uyğun olaraq Wells Fargo Plaza[3][4]Williams Tower[5][6] binaları tuturlar.

Hyustonda hündür bina tikintisi tarixi 1904-cü ildən başlayır. Belə ki, öz hündürlüyü ilə digər azmərtəbəli binalardan seçilən Franklin Lofts binasının tikintisi məhz bu ildə başa çatmışdır.[7][8] Hündürlüyü naməlum olan bu binanın cəmi 8 mərtəbəsi var. Siyahıda ən son tikilən bina tikintisi 2011-ci ildə başa çatmış BG Group Place binasıdır.[9][10][11][12]

Hyustonda hündür binaların daha çox tikintisi 1970-ci və 1980-ci illərə təsadüf edir. Şəhərdə tikilən 150 metrdən hündür olan və hal hazırda da mövcud olan binaların 24-ü bu müddətdə tikilmişdir. Hazırda Hyustonda hündürlüyü 150 metrdən yuxarı olan 29 bina vardır və bu cür yeni binaların tikintisi haqqında müzakirələrin aparılması məlum deyil.

Şəhəriçindən Hyuston görünüşü
Şəhərətrafdan Hyuston görünüşü

Tikilən binalar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Bu siyahıda Hyuston şəhərinin 150 metrdən hündür binaları var. Elementlər, məsələn, antrena, binanın memarlıq işinin davamı hesab olunmur. Sütunda sıra nömrəsinin qarşısında "=" işarəsi iki binanın eyni hündürlükdə olduğunu göstərir. "Tikintinin tarixi" sütununda müvafiq binanın tikintisinin bitdiyi il göstərilib.

Tikintinin adı Şəkil Hündürlük, m Mərtəbə sayı Tikintinin tarixi Qeydlər
1 JPMorgan Chase Tower JPMorgan Chase Tower from base.jpg 305 75 1982 [1][2]
2 Wells Fargo Plaza Wells Fargo Bank Plaza, Houston, from base.jpg 302 71 1983 [3][4]
3 Williams Tower WiliamsTowerFromStreet.jpg 275 64 1983 [5][6]
4 Bank of America Center (Hyuston) Bank of America Center Houston 1.jpg 240 56 1983 [13][14]
5 Heritage Plaza Heritage Plaza Building Houston Texas.jpg 232 53 1987 [15][16]
6 Enterprise Plaza EnterprisePlazaHoustonTX.JPG 230 55 1980 [17][18]
7 CenterPoint Energy Plaza Centerpoint energy plaza.jpg 225 47 1974 [19][20]
8 Continental Center I ContinentalHQHoustonTX.JPG 223 53 1984 [21][22]
9 Fulbright Tower Flag of Houston, Texas.svg 221 52 1982 [23][24]
10 One Shell Plaza OneShellPlaza.jpg 217 50 1971 [25][26]
11 1400 Smith Street Enron Complex.jpg 211 50 1983 [27][28]
12 Allen Center AllenCenterHoustonTX.JPG 209 50 1980 [29][30]
13 One Houston Center HoustonCenterComplex.JPG 207 48 1978 [31][32]
14 First City Tower FirstCityTowerWasteManagement.JPG 202 49 1981 [11][12]
15 BG Group Place BPGroupplaceHouston.JPG 192 46 2011 [9][10]
16 San Felipe Plaza SanFelipePlazaHouston.JPG 191 45 1984 [33][34]
17 ExxonMobil Building ExxonMobilBuilding.JPG 185 44 1963 [35][36]
18 1500 Louisiana Street Enron Complex.jpg 183 40 2002 [37][38]
19 American General Center AmericaTowerHoustonTX.JPG 180 42 1983 [39][40]
20 Two Houston Center HoustonCenterComplex.JPG 176 40 1974 [41][42]
21 Marathon Oil Tower MarathonOilTowerHoustonTX.JPG 171 41 1983 [43][44]
22 Wedge International Tower BofAPD at night.JPG 168 43 1983 [45][46]
23 KBR Tower KBRTowerHoustonTX.JPG 167 40 1973 [47][48]
24 Pennzoil Place PennzoilPlace.jpg 159 36 1976 [49][50]
25 Devon Energy Tower Two Allen Center Houston DSC 7839 ad.JPG 159 36 1978 [51][52]
26 Reliant Energy Plaza ReliantEnergyPlazaHoustonTX.JPG 158 36 2003 [53][54]
27 Total Plaza TotalPlazaHouston.JPG 158 35 1971 [55][56]
28 The Huntingdon TheHuntingdonHoustonTX.JPG 153 34 1984 [57][58]
29 El Paso Energy Building ElPasoCorpHQHoustonTX.JPG 153 33 1963 [59][60]

Hyustonda ən yüksək binaların xronologiyası[redaktə | mənbəni redaktə et]

Tikintinin adı Şəkil Hündürlük, m Mərtəbələrin sayı Müddət Qeydlər
Lomas & Nettleton Building Flag of Houston, Texas.svg bilinmir 8 1904—1908 [7][8]
Capitol Lofts Flag of Houston, Texas.svg 41 10 1908—1910 [61][62]
806 Main Flag of Houston, Texas.svg 92 23 1910—1926 [63][64]
Magnolia Hotel Flag of Houston, Texas.svg 99 22 1926—1927 [65][66]
Niels Esperson Building EspersonBuildingfromChase.JPG 125 32 1927—1929 [67][68]
JPMorgan Chase Building Gulfchasehouston.jpg 131 36 1929—1963 [69][70]
ExxonMobil Building ExxonMobilBuilding.JPG 185 44 1963—1971 [35][36]
One Shell Plaza OneShellPlaza.jpg 218 50 1971—1980 [25][26]
Enterprise Plaza EnterprisePlazaHoustonTX.JPG 230 55 1980—1982 [17][18]
JPMorgan Chase Tower Chase Tower, a block away.jpg 305 75 1982-ci ildən bəri [1][2]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 1 2 3 "JPMorgan Chase Tower". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  2. 1 2 3 "JPMorgan Chase Tower". Emporis.com. 2012-11-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-02-16.
  3. 1 2 "Wells Fargo Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  4. 1 2 "Wells Fargo Plaza". Emporis.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  5. 1 2 "Williams Tower". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  6. 1 2 "Williams Tower". Emporis.com. 2012-11-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  7. 1 2 "Franklin Lofts". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  8. 1 2 "Franklin Lofts". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  9. 1 2 "BG Group Place". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  10. 1 2 "BG Group Place". Emporis.com. 2012-10-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  11. 1 2 "First City Tower". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  12. 1 2 "First City Tower". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  13. "Bank of America Center". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  14. "Bank of America Center". Emporis.com. 2012-11-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  15. "Heritage Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  16. "Heritage Plaza". Emporis.com. 2012-11-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  17. 1 2 "Enterprise Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  18. 1 2 "Enterprise Plaza". Emporis.com. 2012-10-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  19. "CenterPoint Energy Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  20. "CenterPoint Energy Plaza". Emporis.com. 2012-10-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  21. "Continental Center I". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  22. "Continental Center I". Emporis.com. 2015-04-09 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  23. "Fulbright Tower". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  24. "Fulbright Tower". Emporis.com. 2012-10-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  25. 1 2 "One Shell Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  26. 1 2 "One Shell Plaza". Emporis.com. 2012-11-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  27. "1400 Smith Street". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  28. "1400 Smith Street". Emporis.com. 2012-02-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  29. "Allen Center". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  30. "Allen Center". Emporis.com. 2012-10-08 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  31. "One Houston Center". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  32. "One Houston Center". Emporis.com. 2012-10-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  33. "San Felipe Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  34. "San Felipe Plaza". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  35. 1 2 "ExxonMobil Building". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  36. 1 2 "ExxonMobil Building". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  37. "1500 Louisiana Street". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  38. "1500 Louisiana Street". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  39. "American General Center". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  40. "American General Center". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  41. "Two Houston Center". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  42. "Two Houston Center". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  43. "Marathon Oil Tower". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  44. "Marathon Oil Tower". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  45. "Wedge International Tower". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  46. "Wedge International Tower". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  47. "KBR Tower". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  48. "KBR Tower". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  49. "Pennzoil Place". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  50. "Pennzoil Place". Emporis.com. 2012-05-22 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  51. "Devon Energy Tower". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  52. "Devon Energy Tower". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  53. "Reliant Energy Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  54. "Reliant Energy Plaza". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  55. "Total Plaza". SkyscraperPage.com. 2012-08-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  56. "Total Plaza". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  57. "The Huntingdon". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  58. "The Huntingdon". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  59. "El Paso Energy Building". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  60. "El Paso Energy Building". Emporis.com. 2016-01-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-05-14.
  61. "Capitol Lofts". SkyscraperPage.com. 2012-09-24 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  62. "Capitol Lofts". Emporis.com. 2012-10-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  63. "806 Main". SkyscraperPage.com. 2012-09-24 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  64. "806 Main". Emporis.com. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  65. "Magnolia Hotel". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  66. "Magnolia Hotel". Emporis.com. 2016-03-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  67. "Niels Esperson Building". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  68. "Niels Esperson Building". Emporis.com. 2012-10-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  69. "JPMorgan Chase Building". SkyscraperPage.com. 2012-05-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.
  70. "JPMorgan Chase Building". Emporis.com. 2012-10-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-01.

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]