Monogatari seriyalarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Blu-ray buraxılışının üzlüyü. Personajlar (soldan sağa): Nadeko Senqoku, Tsubasa Hanekava, Hikaqi Sencoqahara, Suruqa Kanbaru və Mayoy Haçikuci.

"Monogatari" Vofanın rəssamlığı ilə Nisio İsin tərəfindən yazılan eyniadlı ranobe seriyası əsasında çəkilən animedir. Shaft studiyası tərəfindən istehsal olunan animenin rejissoru Akiyuki Şinbodur. Ümumilikdə 103 seriyadan və 3 filmdən ibarət olan anime adaptasiyası 3 mövsümə bölünmüşdür: Birinci mövsüm, İkinci mövsüm və Final mövsümü. Hər mövsüm "monoqatari" adlı hissələrdən, hər monoqatari isə hekayə arklarından ibarətdir. Hekayə Araraqi Koyomi adlı gənc bir oğlanın "qəribəlik" adlı fenomenlə üzləşən insanlarla rastlaşmasından və onun başına gələn hadisələrdən bəhs edir.

İlk anime serialı "Bakemonogatari" 12 seriya davam etmiş və 3 iyul-25 sentyabr 2009-cu il tarixlərində Tokyo MX vasitəsilə yayımlanmışdır. Animenin rəsmi saytı vasitəsilə 3 noyabr 2009-cu ildən 25 iyun 2010-cu ilə kimi 3 əlavə veb-anime serialı buraxılmışdır. "Nisemonogatari" adlı 7 seriyalıq sikvel 7 yanvar-17 mart 2009-cu il tarixlərində yayımlanmışdır. "Nekomonogatari (Black)" adlı 4 seriyadan ibarət prikvel anime serialı isə 31 dekabr 2012-ci ildə buraxılmışdır. Daha sonra 6 sikvel anime "Monogatari Series Second Season" adlı altında yayımlanmışdır: "Nekomonogatari (White)", "Kabukimonogatari", "Otorimonogatari", "Onimonogatari""Koimonogatari" adlı animelər 6 iyul-28 dekabr 2013-cü il tarixlərində yayımlanmışdır.[1] "Hanamonogatari"nin digərləri ilə 2013-cü ilə buraxılması planlaşdırılsa da, 16 avqust 2014-cü ildə yayımlanmışdır.[2] 31 dekabr 2014-cü ildə 4 seriyalıq "Tsukimonogatari" animesinin buraxılması ilə sonuncu mövsüm - final mövsümü başlamışdır.[3] 3 oktyabr-19 dekabr 2015-ci il tarixlərində "Owarimonogatari" animesinin 12 seriyalıq birinci hissəsi yayımlanmışdır. Bütün hekayəyə prikvel kimi çəkilən "Kizumonogatari" film trilogiyasının filmləri 8yanvar 2016-cı ildən 6 yanvar 2017-ci ilə kimi ekranlaşdırılmışdır. "Koyomimonogatari" 9 yanvar 2016-cı ildə, "Owarimonogatari"nin ikinci hissəsi 12-13 avqust 2017-ci ildə, "Zoku Owarimonogatari" isə 10 noyabr 2018-ci ildə buraxılmışdır.

Anime üçün Satoru KosakiMitonun bəstəkarlıqları ilə Meg Rock tərəfindən bir neçə açılış mahnısı yazılmışdır.[4][5] "Bakemonogatari"nin bağlanış mahnısı "Kimi no Shiranai Monogatari" (君の知らない物語?, "Sənin bilmədiyin hekayə") Supercell tərəfindən bəsətlənmiş, 12 avqust 2009-cu ildə buraxılmışdır. Bu mahnı Oricon sinqllar çartında 5-ci yerə yüksəlmişdir.[6] "Nisemonogatari" animesinin bağlanış mahnısı ClariS tərəfindən oxunan və Supercell qrupundan Ryo tərəfindən yazılan "Naisho no Hanashi" (ナイショの話?, "Gizli söhbət") mahnısıdır.[7] "Nekomonogatari (Black)" animesinin bağlanış mahnısı "Kieru Daydream" (消えるdaydream?, "Yox olan arzu") Saori Kodama tərəfindən yazılmış, Satoru Kosaki tərəfindən bəstələnmiş və Marina Kavano tərəfindən ifa olunmuşdur.[8] İkinci mövsüm üçün 4 bağlanış mahnısından istifadə olunmuşdur: "Nekomonogatari (White)""Kabukimonogatari" animeləri üçün Cin tərəfindən hazırlanan və Luna Haruna tərəfindən ifa olunan "Ai o Utae" (アイヲウタエ?, "Sevgini oxumaq") mahnısı;[1] "Otorimonogatari""Onimonogatari" animeləri üçün Kavano tərəfindən ifa olunan "Sono Koe o Oboeteru" (その声を覚えてる?, "Bu səsi xatırlamaq") mahnısı;[9] "Koimonogatari" anime üçün Haruna və Kavano tərəfindən ifa olunan "snowdrop" mahnısı;[10] "Hanamonogatari" animesi üçün Kavano tərəfindən ifa olunan "Shirushi" (花痕?) mahnısı. Final mövsümündə 5 bağlanış mahnısından istifadə olunmuşdur: "Tsukimonogatari" animesi üçün ClariS tərəfindən ifa olunan "Border" mahnısı; "Owarimonogatari" animesinin birinci hissəsi üçün Alisa Takiqava tərəfindən ifa olunan "Sayonara no Yukue" (さよならのゆくえ?, "Vidalaşmanın gələcəyi") mahnısı; "Koyomimonogatari" animesi üçün TrySail tərəfindən ifa olunan "whiz" mahnısı; "Owarimonogatari" animesinin ikinci hissəsi üçün ClariS tərəfindən ifa olunan "Shiori" mahnısı; "Zoku Owarimonogatari" animesi üçün TrySail tərəfindən ifa olunan "azure" mahnısı.[11]

Xülasə[redaktə | əsas redaktə]

Mövsüm Seriyalar Yayım tarixi
Başlama tarixi Bitmə tarixi
Monogatari: Birinci mövsüm
Bakemonogatari 15 3 iyul 2009 25 iyun 2010
Kizumonogatari 3 film 8 yanvar 2016 6 yanvar 2017
Nisemonogatari 11 7 yanvar 2012 17 mart 2012
Nekomonogatari (Black) 4 31 dekabr 2012
Monogatari: İkinci mövsüm
Nekomonogatari (White) 5 6 iyul 2013 3 avqust 2013
Kabukimonogatari 4 17 avqust 2013 7 sentyabr 2013
Hanamonogatari 5 16 avqust 2014
Otorimonogatari 4 21 sentyabr 2013 12 oktyabr 2013
Onimonogatari 4 26 oktyabr 2013 16 noyabr 2013
Koimonogatari 6 23 noyabr 2013 28 dekabr 2013
Monogatari: Final mövsümü
Tsukimonogatari 4 31 dekabr 2014
Koyomimonogatari 12 10 yanvar 2016 27 mart 2016
Owarimonogatari 20 3 oktyabr 2015 13 avqust 2017
Zoku Owarimonogatari 6 18 may 2019 22 iyun 2019

Monogatari: Birinci mövsüm (2009–2017)[redaktə | əsas redaktə]

Bakemonogatari[redaktə | əsas redaktə]

No. Ü. Başlıq Açılış mahnısı
(Blu-ray versiyası)
Sonluq[12] Yayım tarixi
11 "Hitaqi yengəci, I hissə"
"Hitagi Kurabu Sono Ichi" (ひたぎクラブ 其ノ壹) 
"staple stable" (Çiva Sayto)Vofan3 iyul 2009[13]
Koyomi Araraqi hündürlükdən düşən Hitaqi Sencoqaharanı tutur və onun həddindən artıq yüngül olduğunu görür. Lakin bunu ona bildirmir. Daha sonra sinif sədri və dostu Tsubasa Hanekavaya onun haqqında suallar verir. Koyomi düşünür ki, o xəstədir. Çıxan zaman Hitaqi ilə qarşılaşır. Hitaqi Koyomiyə başa salır ki, yolda qarşılaşdığı yengəc onun bütün çəkisini götürüb. Koyominin ağzına stepler soxur işə salır və təhdid edir ki, sirrini heç kimə deməsin. Lakin Koyomi ona çatıb yaraladığı yerin tez sağaldığını göstərir və ona kömək edə biləcəyini bildirir. Onlar Meme Oşinonun yanına gedirlər və öyrənirlər ki, Hitaqinin qarşılaşdığı yengəc bir növ tanrı olan ağırlıq yengəcidir. 
22 "Hitaqi yengəci, II hissə"
"Hitagi Kurabu Sono Ni" (ひたぎクラブ 其ノ貳) 
"staple stable" (Çiva Sayto)İruka Şiomiya10 iyul 2009[13]
Evdə Hitaqi çimərkən Koyomiyə keçmişindən bəhs edir. Bundan öncə isə Oşino Hitaqiyə evə getməsini, yeni paltarlar geyinməsini və gecə görüşəklərini demişdi. Evdə Koyomi Hitaqiyə qabağında lüt olmasından şikayətlənir. Daha sonra axşam Oşino ilə görüşürlər. Oşino başa salır ki, yengəcə hücum etməyəcəklər, ona ibadət edəcəklər. Oşino Hitaqiyə ciddi suallar verir. Sonuncu sualdan sonra Hitaqi anasının hekayəsini danışır: Hitaqi balaca olanda xəstə ikən anası bir kulta qoşulur və bir gecə anası evə kultan bir nəfəri gətirir. Həmin şəxs Hitaqiyə təcavüz etməyə çalışır, amma Hitaqi onu yaralayır. Anası isə ona kömək etmir. Nəticədə, ailə parçalanır. Hitaqi özünü günahkar görür. Gözlərini açır və qabağında yengəci görür. Lakin Oşino və Koyomi sarıgözlü, qırmızı hərflərlə bəzədilmiş yengəci görə bilmirlər. Yengəc Hitaqiyə hücum edir, Oşino müdaxilə etməyə məcbur olur. Hitaqi yengəcdən hislərini və xatirələrini qaytarması üçün yalvarır. Fleşbekdə göstərilir ki, anası kulta qoşulandan və ailə dağılandan sonra yengəclə qarşılaşıb və yengəc anası ilə bağlı xatirələrini götürüb. Hitaqi xatirələrini geri alır və Koyomi ilə dostlaşdığı üçün sevinir. Səhər Koyomi yengəcin səhvi üzündən çəkisinin artdığını görür. 
33 "Mayoy ilbizi, I hissə"
"Mayoi Maimai Sono Ichi" (まよいマイマイ 其ノ壹) 
"Kaerimichi" (Emiri Kato)Cin Kobayaşi17 iyul 2009[14]
Analar günündə Koyomi bir parkda təkbaşına oturur və ailə haqqında düşünür. O, Mayoy Haçikuci adlı gənc, itmiş qız görür, lakin qız tez oranı tərk edir. Hitaqi parka gəlir və söhbət edə-edə parkda əylənirlər. Hitaqi köməyinin qarşılığını vermək istəyir, amma Koyomi təkliflərini rədd edir. Daha sonra Koyomi yenə Mayoyu görür və ona kömək etmək üçün yaxınlaşır. Mayoy onun köməyini 2 dəfə rədd etdikdən sonra Koyomi onun başını lövhəyə vurur. Mayoy özünü təqdim edir və döyüşməyə başlayırlar, axırda Koyomi qalib gəlir. Koyomi bu tərəflərdə yaşamış Hitaqidən kömək istəyir ki, qızın evini tapsın. Mayoy bildirir ki, o itmiş ilbizdir, lakin bu haqda ətraflı danışmır. 
44 "Mayoy ilbizi, II hissə"
"Mayoi Maimai Sono Ni" (まよいマイマイ 其ノ貳) 
"Kaerimichi" (Emiri Kato)Miki Yoşikava24 iyul 2009[14]
Mayoyla danışandan sonra Koyomi öyrənir ki, o, anasının evinə çatmağa çalışır. Lakin Koyomi, Mayoy və Hitaqi ünvanı tapmağa çalışarkən itirlər. Mayoyda qəribəlik olduğunu düşünən Koyomi Hitaqini Oşinonun yanına göndərir və Mayoyla parkda qalır. Mayoy bildirir ki, həmişə anasının evinə çatmağa çalışır, amma heç vaxt bunu bacarmır. Koyomi və Mayoy mübahisə edirlər və dalaşırlar. Tsubasa parka gəlir və onları sakitləşdirir. Tsubasa Koyomidən Hitaqi ilə olan münasibəti haqda soruşur və Koyomi dəqiq cavab verə bilmir. Tsubasa gedəndən sonra Oşino zəng edir və Mayoyun problemini həll etmək üçün Hitaqiyə təlimatlar verdiyini bildirir. 
55 "Mayoy ilbizi, III hissə"
"Mayoi Maimai Sono San" (まよいマイマイ 其ノ參) 
"Kaerimichi" (Emiri Kato)Hiro Maşima31 iyul 2009[14]
Hitaqini gözləyərkən Koyomi Mayoyun həyatı haqqında öyrənir. Mayoy boşanmış bir cütlüyün yeganə uşağı idi. Atasının himayəsini girəndən sonra anasının üzünü belə xatırlamamağa başlayıbmış. Hitaqi gələndə Koyomidən üzr istəyir və bildirir ki, Mayoy mövcud deyil, ölüdür. Mayoy ölü ruh kimi ancaq evinə qayıtmaq istəməyən şəxslər tərəfindən görülə bilər. Hitaqi isə "yenə fərqli" çıxacağından qorxduğu üçün ən başda yalandan Koyomiyə onu gördüyünü demişdi. Mayoy öldükdən sonra yaşadığı yerdə edilən dəyişikliklərə görə heç vaxt evinə çata bilmir. Bu məlumatdan istifadə edən Koyomi Mayoya anasının evinə tapmağa kömək edə bilir. Mayoy sevinir və yox olur. Daha sonra Hitaqi Koyomiyə sevgisini etiraf edir. Koyomi bir-birilərindən heç nə gizlətməmək şərti ilə hislərinə cavab verir. Seriyanın sonunda Koyomi yenə Mayoyla qarşılaşır, Mayoy "itmiş ruh"dan "səyyah ruh"a yüksəldildiyini bildirir. 

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1 2 "Luna Haruna Sings Monogatari Series 2nd Season Anime's Ending". Anime News Network. May 22, 2013. İstifadə tarixi: May 22, 2013.
  2. "Hanamonogatari Anime Slated for TV in 2014". İstifadə tarixi: November 24, 2013.
  3. "Monogatari Series' 1st 'Final Season' Anime to Air on December 31". İstifadə tarixi: January 2, 2015.
  4. "Director Akiyuki Shinbo interview in official website" (Japanese). İstifadə tarixi: July 27, 2009.
  5. "Supercell 1st single "Kimi no Shiranai Monogatari"" (Japanese). İstifadə tarixi: May 31, 2009.
  6. "君の知らない物語" ["Kimi no Shiranai Monogatari" peak rank] (Japanese). Oricon. İstifadə tarixi: October 11, 2009.
  7. "偽物語 公式サイト: 音楽" (Japanese). İstifadə tarixi: January 3, 2013.
  8. "猫物語(黒) | アニメ公式サイト: 音楽" (Japanese). İstifadə tarixi: January 3, 2013.
  9. "Monogatari 2nd Season[[:Şablon:'s]] Otorimonogatari Promo Streamed". Anime News Network. September 14, 2013. İstifadə tarixi: September 14, 2013.
  10. "Monogatari Series Second Season[[:Şablon:'s]] Koimonogatari 1st Short Promo Streamed". Anime News Network. September 14, 2013. İstifadə tarixi: November 24, 2013.
  11. Hodgkins, Crystalyn (September 21, 2018). "Zoku Owarimonogatari Anime Reveals TrySail Ending Theme, November 10 Debut". Anime News Network. İstifadə tarixi: September 21, 2018.
  12. "アニメ化記念壁紙" (Japanese). bakemonogatari.com. İstifadə tarixi: October 6, 2009.
  13. 1 2 "ひたぎクラブ" (Japanese). bakemonogatari.com. İstifadə tarixi: October 6, 2009.
  14. 1 2 3 "まよいマイマイ" (Japanese). bakemonogatari.com. İstifadə tarixi: October 6, 2009.