NBA çempionlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Milli Basketbol Assosiyasının (NBA) (1946-49-cu illərdə Amerikanın Basketbol Assosasiyası) NBA seriyası üçün çempionluq və NBA-nın postseasonunun nəticələri burada qeyd olunur. Finala çatmaq üçün yeddi oyun keçirilir. Bu oyunlar Qərb və Şərq bölmələri arasında aparılır (1970-ci ildən bəri).[1] [2][3]1950-ci ildə gözlənilən kimi Şərqi bölmə Qərb və Mərkəz bölmələrinə qalib gəldi. 1949-cu ildən etibarən, playoflar üçün üçmərhələli bir turnir təşkil edildi, burada iki yarı finalda qalib gələnlər bir-birlərini finalda oynadılar. Qalib komanda Lari Obrien Çempionuluq Trofi ilə oynacaq. Final oyunu 2–2–1–1–1 formatında 1947-48, 1950-52, 1957-70, 1972-74, 1976-77, 1979-84, 2014-cü illər ərzində (mövsümü oyunlarda ən yaxşı komanda 1,2,5 və 7 oyun), 2-3-2 formatında isə oyunlar 1949, 1953-55, 1985-2013-cü illər ərzində (mövsümü oyunlarda ən yaxşı komanda 1,2,6 və 7 oyun) keçiriləcək.[4]

Şərq bölməsi Qərb bölməsinə 38-42 hesabı ilə qalib gəldi. Ümumiyyətlə Mərkəzi Bölmə 1 dəfə çempion olub. Boston Celtis və Minneapolis - Los-Anceles Lakerslə 70 oyundan 33-də qalib olub.

Qaliblər[redaktə | əsas redaktə]

Əfsanə[redaktə | əsas redaktə]

Bold NBA-nın finalçıları
Bu mövsüm üçün ən yaxşı mövsüm rekordunu qazanmış və ya bağlamışdıq.
(#) Playoff

BAA çempionları[redaktə | əsas redaktə]

İl Qərb çempionları Nəticə Şərq çempionları Referans
1947 Çikaqo Staq 1–4 Filadelfiya Various
1948 Baltimor Ballets 4–2 Filadelfiya Various
1949 Minneapolis Leykəs 4–2 Vaşinqton kapital

NBA çempionları[redaktə | əsas redaktə]

İllər Qərb çempionları Nəticə Şərq çempionları Referans
1950 Minneapolis Lakers 4–2 Syracuse Nationals
1951 Rochester Royals (2) 4–3 New York Knicks (3)
1952 Minneapolis Leykəs (2) 4–3 New York Knicks (3)
1953 Minneapolis Leykəs (1) 4–1 New York Knicks (1)
1954 Minneapolis Leykəs (1) 4–3 Syracuse Nationals (1)
1955 Fort Wayne Pistons (1) 3–4 Syracuse Nationals (1)
1956 Fort Wayne Pistons (1) 1–4 Philadelphia Warriors (1)
1957 St. Louis Hawks (1) 3–4 Boston Celtics (1)
1958 St. Louis Hawks (1) 4–2 Boston Celtics (1)
1959 Minneapolis Lakers (2) 0–4 Boston Celtics (1)
1960 St. Louis Hawks (1) 3–4 Boston Celtics (1)
1961 St. Louis Hawks (1) 1–4 Boston Celtics (1)
1962 Los Anceles Lakers (1) 3–4 Boston Celtics (1)
1963 Los Anceles Lakers (1) 2–4 Boston Celtics (1)
1964 San Françisco Varriors (1) 1–4 Boston Celtics (1)
1965 Los Anceles Lakers (1) 1–4 Boston Celtics (1)
1966 Los Anceles Lakers (1) 3–4 Boston Celtics (2)
1967 San Francisco Warriors (1) 2–4 Philadelphia 76ers (1)
1968 Los Anceles Lakers (2) 2–4 Boston Celtics (2)
1969 Los Anceles Lakers (1) 3–4 Boston Celtics (4)
1970 Los Anceles Lakers (2) 3–4 New York Knicks (1)
1971 Milvaukee Bucks (1) 4–0 Baltimor Bullets (1)
1972 Los Angeles Lakers (2) 4–1 New York Knicks (2)
1973 Los Angeles Lakers (2) 1–4 New York Knicks (2)
1974 Milwaukee Bucks (1) 3–4 Boston Celtics (1)
1975 Qolden Steyt Varriors (1) 4–0 Washington Bullets (2)
1976 Phoenix Suns (3) 2–4 Boston Celtics (1)
1977 Portland Trail Blazers (3) 4–2 Philadelphia 76ers (1)
1978 Seattle SuperSonics (4) 3–4 Washington Bullets (3)
1979 Seattle SuperSonics (1) 4–1 Washington Bullets (1)
1980 Los Anceles Lakers (1) 4–2 Philadelphia 76ers (3)
1981 Houston Rockets (6) 2–4 Boston Celtics (1)
1982 Los Anceles Lakers (1) 4–2 Philadelphia 76ers (3)
1983 Los Anceles Lakers (1) 0–4 Philadelphia 76ers (1)
1984 Los Anceles Lakers (1) 3–4 Boston Celtics (1)
1985 Los Anceles Lakers (1) 4–2 Boston Celtics (1)
1986 Houston Rockets (2) 2–4 Boston Celtics (1)
1987 Los Anceles Lakers (1) 4–2 Boston Celtics (1)
1988 Los Anceles Lakers (1) 4–3 Detroit Pistons (2)
1989 Los Anceles Lakers (1) 0–4 Detroit Pistons (1)
1990 Portland Trail Blazers (3) 1–4 Detroit Pistons (1)
1991 Los Angeles Lakers (3) 1–4 Chicago Bulls (1)
1992 Portland Trail Blazers (1) 2–4 Chicago Bulls (1)
1993 Phoenix Suns (1) 2–4 Chicago Bulls (2)
1994 Houston Rockets (2) 4–3 New York Knicks (2)
1995 Houston Rockets (6) 4–0 Orlando Magic (1)
1996 Seattle SuperSonics (1) 2–4 Chicago Bulls (1)
1997 Utah Jazz (1) 2–4 Chicago Bulls (1)
1998 Utah Jazz (1) 2–4 Chicago Bulls (1)
1999 San Antonio Spurs (1) 4–1 New York Knicks (8)
2000 Los Anceles Lakers (1) 4–2 Indiana Pacers (1)
2001 Los Anceles Lakers (2) 4–1 Philadelphia 76ers (1)
2002 Los Anceles Lakers (3) 4–0 New Jersey Nets (1)
2003 San Antonio Spurs (1) 4–2 New Jersey Nets (2)
2004 Los Anceles Lakers (2) 1–4 Detroit Pistons (3)
2005 San Antonio Spurs (2) 4–3 Detroit Pistons (2)
2006 Dallas Mavericks (4) 2–4 Miami Heat (2)
2007 San Antonio Spurs (3) 4–0 Cleveland Cavaliers (2)
2008 Los Anceles Lakers (1) 2–4 Boston Celtics (1)
2009 Los Anceles Lakers (1) 4–1 Orlando Magic (3)
2010 Los Anceles Lakers (1) 4–3 Boston Celtics (4)
2011 Dallas Mavericks (3) 4–2 Miami Heat (2)
2012 Oklahoma City Thunder (2) 1–4 Miami Heat (2)
2013 San Antonio Spurs (2) 3–4 Miami Heat (1)
2014 San Antonio Spurs (1) 4–1 Miami Heat (2)
2015 Qolden Steyt Varriors (1) 4–2 Cleveland Cavaliers (2)
2016 Qolden Steyt Varriors (1) 3–4 Cleveland Cavaliers (1)
2017 Qolden Steyt Varriors (1) 4–1 Cleveland Cavaliers (2)

Xarici keçid[redaktə | əsas redaktə]

  • NBA Playoffs
  • Bill Russell NBA Finals Most Valuable Player Award
  • List of NBA Development League champions
  • List of NBA championship head coaches
  • List of NBA players with most championships

Qeyd[redaktə | əsas redaktə]

  • Mükafat Valter A.Broun adını daşıyır.[5][6]
  • Mükafata yeni dizayn verildi.
  • Mükafat Lari Obrien üçün adı deyişdirildi.

İstinad[redaktə | əsas redaktə]

  1. Rosen, Charley (2008). The First Tip-Off: The Incredible Story of the Birth of the NBA. Mc-Graw Hill. pp. 211–212. ISBN 0-07-148785-9.
  2. Anderson, Corrie; Reheuser, Rob; et al. (2006). Sporting News Official 2006–2007 NBA Guide. Sporting News Books. ISBN 0-89204-854-9
  3. Brown, Donald H. (2007) A Best of Basketball Story AuthorHouse. pp. 4–5. ISBN 1-4343-4193-3.
  4. Windhorst, Brian (October 23, 2013) Vote is unanimous to change Finals. ESPN.com. Retrieved October 23, 2013.
  5. The tropies. St. Petersburg Times. April 10, 2003. Retrieved July 26, 2008.
  6. The Larry OBrien Championship Trophy NBA.com. National Basketball Association. Retrieved July 26, 2008.