Almaniya dövlət başçılarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

İmperatorlar Alman imperiyasına (alm. Deutscher Kaiser‎) (1871-1918)[redaktə | əsas redaktə]

Ad Portret Hakimiyyət illəri Yaşadığı illər Şərh
I Vilgelm Kaiser Wilhelm I. .JPG 18 yanvar 1871 — 9 mart 1888 17971888 Birinci İmperator
III Fridrix Friedrich III as Kronprinz - in GdK uniform by Heinrich von Angeli 1874.jpg 9 mart — 15 iyun 1888 18311888 I Vilgelmin oğlu
II Vilgelm Wilhelm II of Germany.jpg 15 iyun 1888 — 9 noyabr 1918 18591941 III Fridrixin oğlu, Sonuncu imperator

Almaniya prezidentləri Veymar respublikası dövründə (Reyxsprezident) (1919 – 1934)[redaktə | əsas redaktə]

  Almaniya Sosial Demokrat Partiyası

  Partiyasız

# İmya
(həyatın İlləri)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
1 Friedrich Ebert.jpg Fridrix Ebert
(1871 – 1925)
Veymar Respublikasının Reyxsprezident-i 11 Fevral 1919 28 Fevral 1925 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
Bundesarchiv Bild 146-1969-008A-07, Hans Luther.jpg Hans Lyuter
(1879 – 1962)
Dövlət kansleri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
28 Fevral 1925 12 Mart 1925 Partiyasız
Bundesarchiv Bild 102-12279, Walter Simons.jpg Valter Simons
(1861 – 1937)
Prezident Qermanii
-in (Prezidentin vəzifələrini İcra edən) İmperiya Məhkəməsi
12 Mart 1925 12 May 1925 Partiyasız
2 Bundesarchiv Bild 183-C06886, Paul v. Hindenburg.jpg General-feldmarşal
Paul Qindenburq fonu
(1847 – 1934)
Veymar Respublikasının Reyxsprezident-i 12 May 1925 2 Avqust 1934 Partiyasız

Üçüncü reyx Başçıları (1934 – 1945)[redaktə | əsas redaktə]

  Nasional Sosialist Alman Fəhlə Partiyası

# Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
1 Bundesarchiv Bild 183-S33882, Adolf Hitler retouched.jpg Adolf Hitler
(1889 – 1945)
Fürer və Almaniyanın Dövlət kansleri 2 Avqust 1934 30 Aprel 1945 Nasional Sosialist Alman Fəhlə Partiyası
2 Karl Dönitz.jpg Qros-admiral
Karl Dyonis
(1891 – 1980)
Üçüncü reyxin Reyxsprezident-i 30 Aprel 1945 23 May 1945 Nasional Sosialist Alman Fəhlə Partiyası

Bölünmüş Almaniyanın dövlət başçıları (1949 – 1990)[redaktə | əsas redaktə]

AFR nın Prezidentləri (1990-a qədər)[redaktə | əsas redaktə]

  Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı

  Azad (Boş) demokrat partiya (Almaniya)

  Almaniya Sosial Demokrat Partiyası

Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
KAS-Arnold, Karl-Bild-398-1.jpg Karl Arnold
(1901 – 1958)
Bundesratın Sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
7 Sentyabr 1949 12 Sentyabr 1949 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
1 Bundesarchiv Bild 146-1983-098-20a, Heuss.jpg Teodor Xoys
(1884 – 1963)
Federal prezident 13 Sentyabr 1949 12 Sentyabr 1959 Azad (boş) demokrat partiya (Almaniya)
2 Bundesarchiv Bild 146-1994-034-22A, Heinrich Lübke.jpg Henrix Lyubkaya
(1894 – 1972)
Federal prezident 13 Sentyabr 1959 30 İyun 1969 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
3 Bundesarchiv Bild 146-2007-0037, Gustav Heinemann.jpg Qustav Xayneman
(1899 – 1976)
Federal prezident 1 İyul 1969 30 İyun 1974 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
4 Bundesarchiv Bild 146-1989-047-20, Walter Scheel.jpg Valter Şeel
(d. 1919)
Federal prezident 1 İyul 1974 30 İyun 1979 Azad (boş) demokrat partiya (Almaniya)
5 Bundesarchiv B 145 Bild-F040153-0032, Bonn, Pressekonferenz CDU-Vorstand, Carstens.jpg Karl Karstens
(1914 – 1992)
Federal prezident 1 İyul 1979 30 İyun 1984 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
6 Richard von Weizsäcker.jpg Rixard Vaytszekkerin fonu
(d. 1920)
Federal prezident 1 İyul 1984 30 İyun 1994 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı

Almaniya Demokratik Respublikasının başçıları[redaktə | əsas redaktə]

  Almaniya Liberal Demokrat Partiyası

  Almaniya Sosialist Vahid Partiyası

  Xristian Demokrat İttifaqı (Almaniya Demokratik Respublikası)

# Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
Bundesarchiv Bild 183-F0711-0037-001, Johannes Dieckmann.jpg Yoxannes Dikman
(1893 – 1969)
Almaniya Demokratik Respublikasının Xalq Palatasının sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
7 Oktyabr 1949 11 Oktyabr 1949 Almaniya Liberal Demokrat Partiyası
1 Fotothek df roe-neg 0002793 004 Portrait Wilhelm Piecks im Publikum der Bachfeier.jpg Nizələrin (Qaratoxmaqların) Vilgelmi
(1876 – 1960)
Almaniya Demokratik Respublikası prezidenti 11 Oktyabr 1949 7 Sentyabr 1960 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
Bundesarchiv Bild 183-F0711-0037-001, Johannes Dieckmann.jpg Yoxannes Dikman
(1893 – 1969)
Almaniya Demokratik Respublikasının Xalq Palatasının sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
7 Sentyabr 1960 12 Sentyabr 1960 Almaniyanın Liberal-demokratik partiyası
1 Bundesarchiv Bild 183-J1231-1002-002 Walter Ulbricht, Neujahrsansprache.jpg Valter Ulbrixt
(1893 – 1973)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 12 Sentyabr 1960 1 Avqust 1973 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
Bundesarchiv Bild 183-83285-0029, Friedrich Ebert.jpg Fridrix Ebert
(1894 – 1979)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədr müavini 1 Avqust 1973 3 Oktyabr 1973 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
2 Bundesarchiv Bild 183-R0430-0305A, Willi Stoph.jpg Villi Ştof
(1914 – 1999)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 3 Oktyabr 1973 29 Oktyabr 1976 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
3 Bundesarchiv Bild 183-1986-0421-044, Berlin, XI. SED-Parteitag, Erich Honecker.jpg Erix Xonekker
(1912 – 1994)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 29 Oktyabr 1976 18 Oktyabr 1989 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
4 Bundesarchiv Bild 183-1984-0704-400, Egon Krenz.jpg Eqon Krens
(r. 1937)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 18 Oktyabr 1989 6 Dekabr 1989) Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
5 Bundesarchiv Bild 183-1986-0617-034, Prof. Dr. Manfred Gerlach.jpg Manfred Qerlax
(1928 – 2011)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 6 Dekabr 1989 5 Aprel 1990 Almaniyanın liberal-demokratik partiyası
Bundesarchiv Bild 183-1990-0813-302, Sabine Bergmann-Pohl.jpg Sabina Berqman-Pol
(d. 1946)
Almaniya Demokratik Respublikasının Xalq Palatasının sədri 5 Aprel 1990 2 Oktyabr 1990
( Vəzifə ) ləğv edilmişdir
Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı

(Bundesprezident) (1990-dan) birləşdirilmiş Almaniya prezidentləri[redaktə | əsas redaktə]

  Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı

  Almaniya Sosial Demokrat Partiyası

  Xristian Sosial İttifaqı

  Partiyasız

# Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
6 Richard von Weizsäcker.jpg Rixard Vaytszekkerin fonu
(d. 1920)
Federal prezident 1 İyul 1984 30 İyun 1994 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
7 Roman Herzog.jpg Roman Xersoq
(d. 1934)
Federal prezident 1 İyul 1994 30 İyun 1999 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
8 Johannes rau 2004-05-16 berlin ausschnitt.jpg Yoxannes Rau
(1931 – 2006)
Federal prezident 1 İyul 1999 30 İyun 2004 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
9 Horst Köhler.jpg Xorst Kyoler
(d. 1943)
Federal prezident 1 İyul 2004 31 May 2010 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
Portrait Buergermeister Boehrnsen.jpg Yens Byornzen
(d. 1949)
Bundesratın Sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
31 May 2010 30 İyun 2010 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
10 Landtag Niedersachsen DSCF7769.JPG Kristian Vulf
(d. 1959)
Federal prezident 30 İyun 2010 17 Fevral 2012 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
12-07-17-landtagsprojekt-bayern-RalfR-001.jpg Xorst Zeexofer
(d. 1949)
Bundesratın Sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
17 Fevral 2012 18 Mart 2012 Xristian Sosial İttifaqı
11 2011 Joachim Gauck-2.jpg Yoaxim Qauk
(d. 1940)
Federal prezident 18 Mart 2012 19 Mart 2017 Partiyasız

12 Frank-Valter Ştaynmayer Federal prezident 19 Mart 2017 Hal-hazırda Almaniya Sosial Demokrat Partiyası

(d.1956)