Almaniya dövlət başçılarının siyahısı

Vikipediya saytından
Naviqasiyaya keç Axtarışa keç

İmperatorlar Alman imperiyasına (alm. Deutscher Kaiser‎) (1871-1918)

[redaktə | mənbəni redaktə et]
Ad Portret Hakimiyyət illəri Yaşadığı illər Şərh
I Vilgelm 18 yanvar 1871 — 9 mart 1888 17971888 Birinci İmperator
III Fridrix 9 mart — 15 iyun 1888 18311888 I Vilgelmin oğlu
II Vilgelm 15 iyun 1888 — 9 noyabr 1918 18591941 III Fridrixin oğlu, Sonuncu imperator

Almaniya prezidentləri Veymar respublikası dövründə (Reyxsprezident) (1919 – 1934)

[redaktə | mənbəni redaktə et]

  Almaniya Sosial Demokrat Partiyası    Partiyasız

# İmya
(həyatın İlləri)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
1 Fridrix Ebert
(1871 – 1925)
Veymar Respublikasının Reyxsprezident-i 11 Fevral 1919 28 Fevral 1925 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
Hans Lyuter
(1879 – 1962)
Dövlət kansleri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
28 Fevral 1925 12 Mart 1925 Partiyasız
Valter Simons
(1861 – 1937)
Prezident Qermanii
-in (Prezidentin vəzifələrini İcra edən) İmperiya Məhkəməsi
12 Mart 1925 12 May 1925 Partiyasız
2 General-feldmarşal
Paul Qindenburq fonu
(1847 – 1934)
Veymar Respublikasının Reyxsprezident-i 12 May 1925 2 Avqust 1934 Partiyasız

Üçüncü reyx Başçıları (1934 – 1945)

[redaktə | mənbəni redaktə et]

   Nasional Sosialist Alman Fəhlə Partiyası

# Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
1 Adolf Hitler
(1889 – 1945)
Fürer və Almaniyanın Dövlət kansleri 2 Avqust 1934 30 Aprel 1945 Nasional Sosialist Alman Fəhlə Partiyası
2 Qros-admiral
Karl Dyonis
(1891 – 1980)
Üçüncü reyxin Reyxsprezident-i 30 Aprel 1945 23 May 1945 Nasional Sosialist Alman Fəhlə Partiyası

Bölünmüş Almaniyanın dövlət başçıları (1949 – 1990)

[redaktə | mənbəni redaktə et]

AFR nın Prezidentləri (1990-a qədər)

[redaktə | mənbəni redaktə et]

   Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı    Azad (Boş) demokrat partiya (Almaniya)    Almaniya Sosial Demokrat Partiyası

Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
Karl Arnold
(1901 – 1958)
Bundesratın Sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
7 Sentyabr 1949 12 Sentyabr 1949 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
1 Teodor Xoys
(1884 – 1963)
Federal prezident 13 Sentyabr 1949 12 Sentyabr 1959 Azad (boş) demokrat partiya (Almaniya)
2 Henrix Lyubkaya
(1894 – 1972)
Federal prezident 13 Sentyabr 1959 30 İyun 1969 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
3 Qustav Xayneman
(1899 – 1976)
Federal prezident 1 İyul 1969 30 İyun 1974 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
4 Valter Şeel
(d. 1919)
Federal prezident 1 İyul 1974 30 İyun 1979 Azad (boş) demokrat partiya (Almaniya)
5 Karl Karstens
(1914 – 1992)
Federal prezident 1 İyul 1979 30 İyun 1984 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
6 Rixard Vaytszekkerin fonu
(d. 1920)
Federal prezident 1 İyul 1984 30 İyun 1994 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı

  Almaniya Liberal Demokrat Partiyası    Almaniya Sosialist Vahid Partiyası    Xristian Demokrat İttifaqı (Almaniya Demokratik Respublikası)

# Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
Yoxannes Dikman
(1893 – 1969)
Almaniya Demokratik Respublikasının Xalq Palatasının sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
7 Oktyabr 1949 11 Oktyabr 1949 Almaniya Liberal Demokrat Partiyası
1 Nizələrin (Qaratoxmaqların) Vilgelmi
(1876 – 1960)
Almaniya Demokratik Respublikası prezidenti 11 Oktyabr 1949 7 Sentyabr 1960 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
Yoxannes Dikman
(1893 – 1969)
Almaniya Demokratik Respublikasının Xalq Palatasının sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
7 Sentyabr 1960 12 Sentyabr 1960 Almaniyanın Liberal-demokratik partiyası
1 Valter Ulbrixt
(1893 – 1973)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 12 Sentyabr 1960 1 Avqust 1973 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
Fridrix Ebert
(1894 – 1979)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədr müavini 1 Avqust 1973 3 Oktyabr 1973 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
2 Villi Ştof
(1914 – 1999)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 3 Oktyabr 1973 29 Oktyabr 1976 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
3 Erix Xonekker
(1912 – 1994)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 29 Oktyabr 1976 18 Oktyabr 1989 Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
4 Eqon Krens
(r. 1937)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 18 Oktyabr 1989 6 Dekabr 1989) Almaniya Sosialist Vahid Partiyası
5 Manfred Qerlax
(1928 – 2011)
Almaniya Demokratik Respublikası Dövlət şurasının sədri 6 Dekabr 1989 5 Aprel 1990 Almaniyanın liberal-demokratik partiyası
Sabina Berqman-Pol
(d. 1946)
Almaniya Demokratik Respublikasının Xalq Palatasının sədri 5 Aprel 1990 2 Oktyabr 1990
( Vəzifə ) ləğv edilmişdir
Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı

(Bundesprezident) (1990-dan) birləşdirilmiş Almaniya prezidentləri

[redaktə | mənbəni redaktə et]

   Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı    Almaniya Sosial Demokrat Partiyası    Xristian Sosial İttifaqı    Partiyasız

# Adı
(yaşadığı İllər)
Vəzifə Hakimiyyət illəri Partiya
Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu
6 Rixard Vaytszekkerin fonu
(d. 1920)
Federal prezident 1 İyul 1984 30 İyun 1994 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
7 Roman Xersoq
(d. 1934)
Federal prezident 1 İyul 1994 30 İyun 1999 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
8 Yoxannes Rau
(1931 – 2006)
Federal prezident 1 İyul 1999 30 İyun 2004 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
9 Xorst Kyoler
(d. 1943)
Federal prezident 1 İyul 2004 31 May 2010 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
Yens Byornzen
(d. 1949)
Bundesratın Sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
31 May 2010 30 İyun 2010 Almaniya Sosial Demokrat Partiyası
10 Kristian Vulf
(d. 1959)
Federal prezident 30 İyun 2010 17 Fevral 2012 Almaniya Xristian Demokrat İttifaqı
Xorst Zeexofer
(d. 1949)
Bundesratın Sədri
(Prezidentin vəzifələrini İcra edən)
17 Fevral 2012 18 Mart 2012 Xristian Sosial İttifaqı
11 Yoaxim Qauk
(d. 1940)
Federal prezident 18 Mart 2012 19 Mart 2017 Partiyasız
12 Frank-Valter Ştaynmayer
(d.1956)
Federal prezident 19 Mart 2017 Hal-hazırda Almaniya Sosial Demokrat Partiyası