Azərbaycan milli futbol komandasının futbolçularının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Rəşad Sadıqov 110 matç ilə Azərbaycan yığması üçün ən çox meydana daxil olan futbolçudur.

Azərbaycan milli futbol komandasıSovet İttifaqının 1991-ci ildə süqutundan sonra müstəqilliyini elan edən Azərbaycanı 1992-ci ildən bəri beynəlxalq arenada təmsil edən futbol komandası. Bundan əvvəl, azərbaycanlı futbolçular SSRİ milli futbol komandasını təmsil edirdi. Azərbaycan yığması ilk rəsmi beynəlxalq matçını 17 sentyabr 1992-ci il tarixində, qonşu ölkə olan Gürcüstana qarşı yoldaşlıq oyunu olaraq oynamışdır.[1] Oyun 6–3 məğlubiyyətlə nəticələnmişdir.[2] Komanda Azərbaycan Futbol Federasiyaları Assosiasiyası (AFFA) tərəfindən idarə olunur və 1994-cü ildən Avropa ölkələrini, eləcə də İsraili əhatə edən Avropa Futbol Assosiasiyalarının İttifaqının (UEFA) bir üzvü olaraq rəqabət aparır.[3] Yığma həmin il FIFA-ya da qoşulmuşdur.[4][5] 2019-cu ilin mart ayına olan məlumatlara əsasən, Azərbaycan yığması debüt etdiyi gündən bəri 242 beynəlxalq oyun keçirmişdir. Onlarda 47-i qələbə, 66-sı heç-heçə, 129-u isə məğlubiyyət ilə nəticələnmişdir.[2] Azərbaycan milli futbol komandası ən çox MoldovaÖzbəkistan yığmaları oynamışdır ki, onlar bir-birləri ilə 10 dəfə qarşı-qarşıya gəlmişdir.[2] Qlobal və kontinental turnirlərə gəldikdə, Azərbaycan 1994-cü ildən bəri FIFA Dünya Kubokunun təsnifat mərhələsində, 1996-cı ildən bəri isə UEFA Avropa Çempionatının təsfinat mərhələsində rəqabət aparır, lakin komanda hər iki turnirin finalında çıxış edə bilməyib.[6][7]

Müdafiəçi Rəşad Sadıqov Azərbaycan millisində ən çox oyun keçirmiş futbolçudur və Azərbaycanı təmsil edən yeganə futbolçudur ki, 100-dən çox beynəlxalq matçda meydana daxil olsun.[8][9] 2019-cu ilin mart ayına olan məlumatlara əsasən, Sadıqov 2001-ci ildə İsveçə qarşı keçirdiyi debüt oyunundan bəri Azərbaycan yığması üçün 110 dəfə meydana daxil olmuşdur.[10] O, Azərbaycan milli futbol komandasındakı son matçını 2017-ci ildə oynamışdır.[11] Beynəlxalq futbol karyerası dövründə 66 dəfə meydana daxil olan Qurban Qurbanov 12 qol ilə Azərbaycan milli komandasının bombardiridir. Bundan savayı, o, 2019-cu ilin mart ayına olan məlumatlara əsasən, Azərbaycanı təmsil edərkən 10 və ya daha çox qol vurmuş yeganə futbolçudur.[12]

Azərbaycan yığması üçün 25 dəfə meydana daxil olan ilk futbolçu Tərlan Əhmədovdur. O, 25-ci oyununu 2 aprel 1997-ci il tarixində, Finlandiyaya qarşı keçirmişdir, hansı ki, 2–1 məğlubiyyət ilə nəticələnmişdir.[13] Tərlan Əhmədov futbol karyerasını beynəlxalq 74 matçda meydana daxil olduqdan sonra sonlandırmışdır.[14] O, milli komandada ən çox oyun keçirmə rekordunu 2007-ci ilə qədər qoruyub saxlaya bilmişdir. Onun rekordunu qıran futbolçu futbol karyerasıa son qoymazdan əvvəl milli komandada 78 dəfə çıxış etmiş Aslan Kərimovdur.[15] Rəşad Sadıqov 2012-ci ilin sentyabr ayında bu rekordu qırmış, 2015-ci ilin oktyabr ayında isə Azərbaycan üçün 100-cü dəfə meydana daxil olmuşdur.[11]

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Keçirilən oyunlar və vurulan qollar FIFA Dünya Kuboku, UEFA Avropa Çempionatı, onların təsnifat mərhələləri, eləcə də beynəlxalq yoldaşlıq turnirləri və oyunlarından təşkil olunmuşdur. Futbolçular keçirdikləri oyunların sayına görə sıralanmışdır. Keçirilən oyun sayları bir-birlərinə bərabərdirsə, əlifba sırası əsas götürülür. Statistika 25 mart 2019-cu il tarixində oynanılan matça əsasən yenilənmişdir.

Qeyd: Azərbaycan FIFA tərəfindən beynəlxalq səviyyədə matç kimi tanınmayan, ancaq AFFA tərəfindən belə tanınan üç oyun keçirmişdir. Keçirilən bu oyunlar aşağıda verilən siyahıya yerləşdirilməmiş, bu oyunda meydana çıxan futbolçular isə qeyd edilmişdir. Bu matçlar:

  • 8 iyun 1993-cü il tarixində Qazaxıstan U-21 komandasına qarşı keçirilən oyun.[16]
  • 20 fevral 1996-cı il tarixində Kiprin start heyətinə qarşı keçirilən oyun FIFA tərəfindən Kiprin rəsmi milli futbol komandası kimi tanınmır.[17]
  • 8 avqust 2002-ci il tarixində İran U-23 komandasına qarşı keçirilən oyun.[18]
Legenda
*
Milli komanda üçün hələ də aktivdir[a]
=
Keçirilən oyun sayı bərabər olan futbolçu
GK Qapıçı
DF Müdafiəçi
MF Yarımmüdafiəçi
FW Hücumçu
Qurban Qurbanov 12 qol ilə Azərbaycan millisinin bombardiridir.
Aslan Kərimov Azərbaycanı təmsil edərkən 78 dəfə meydana daxil olmuş və 2007–2012-ci illərdə öz rekordunu qoruyub saxlamışdır.
Tərlan Əhmədov Azərbaycan millisində 25 oyun keçirən ilk futbolçudur.
Azərbaycan milli futbol komandasında ən azı 25 oyun keçirmiş futbolçular[8][6][19]
Ad Mövqe Milli komanda
karyerası
Oyun Qol Qeydlər
1 Rəşad Sadıqov* DF 2001–2017 110 5 [b]
2 Kamran Ağayev* GK 2008–2018 79 0
3 Aslan Kərimov DF 1994–2008 78 0 [c][b][d]
4 Mahir Şükürov* DF 2004–2014 76 4
5 Tərlan Əhmədov DF 1992–2005 73 0 [b]
6 Mahmud Qurbanov MF 1994–2008 70 1 [b]
7 Qurban Qurbanov FW 1992–2005 66 12 [d][e]
8 Emin Ağayev DF 1992–2005 65 1
9 Vüqar Nadirov* FW 2004–2015 61 4
10 Rahid Əmirquliyev* MF 2007–2018 60 3
11 Vaqif Cavadov* FW 2006–2014 58 9
12 Ruslan Abışov* DF 2009–2018 56 4
13 Maksim Medvedev* DF 2009–2019 55 3
14= Aleksandr Çertoqanov* MF 2006–2012 54 0
Cavid Hüseynov* MF 2008–2018 54 2
16 Emin Quliyev MF 2000–2008 51 3 [b]
17 Qara Qarayev* MF 2013–2019 50 0
18 Rauf Əliyev* FW 2010–2018 47 7
19= Samir Abbasov* DF 2004–2010 46 0
Kamal Quliyev MF 2000–2005 46 0 [b]
21 Vyaçeslav Lıçkin MF 1995–2001 45 4
22 Emin İmaməliyev MF 2000–2007 44 0 [b]
23 Arif Əsədov DF 1993–2002 43 0 [d][e]
24= Əfran İsmayılov* MF 2010–2018 40 5
Rail Məlikov* DF 2004–2011 40 0
Branimir Subaşiç* FW 2007–2013 40 7
Zaur Tağızadə MF 1997–2008 40 6
28= Rasim Abuşev MF 1993–1999 39 3 [d]
Dimitri Nəzərov* FW 2014–2019 39 6
30 Elnur Allahverdiyev* DF 2008–2014 38 0
31= Bədavi Hüseynov* DF 2012–2019 37 0
Elvin Məmmədov* MF 2008–2017 37 7
33 Vidadi Rzayev MF 1992–2001 35 5 [e][d]
34= Samir Əliyev FW 1997–2007 34 4
Yunis Hüseynov FW 1993–1998 34 4
Cahangir Həsənzadə GK 1998–2007 34 0
Vadim Vasilyev FW 1999–2004 34 2 [b]
İlham Yadullayev DF 1998–2004 34 0 [b]
39= Araz Abdullayev* MF 2008–2019 33 3
Fərrux İsmayılov FW 1998–2007 33 5
Dmitri Kramarenko GK 1992–2005 33 0
42 Fərhad Vəliyev* GK 2006–2010 32 0
43= Elmar Baxşiyev MF 2004–2014 30 0
İlqar Qurbanov* DF 2004–2018 30 1
45 Ruslan Musayev MF 1997–2004 29 0 [b]
46= Rüfət Quliyev MF 1997–2003 28 0
Vladimir Levin* DF 2008–2013 28 0
Saşa Yunisoğlu DF 2007–2011 28 0
49 Rəşad Sadiqov* MF 2010–2015 26 0
50= Aftandil Hacıyev DF 2000–2006 25 0
Nadir Nəbiyev FW 2002–2006 25 3 [b]
Ruslan Qurbanov* FW 2015–2018 25 1

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Milli komanda üçün ktiv futbolçular beynəlxalq futbol karyeralarına son verməmiş və beləliklə, çağırışa hazır olan futbolçulardır.
  2. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 İranın U-23 komandasına qarşı FIFA tərəfindən tanınmayan oyunda meydana daxil olmuşdur.
  3. RSSSF Aslan Kərimovun adına bir qol qeyd edir, lakin digər bütün mənbələr həmin qolun müəllifinin Kənan Kərimov olduğunu qeyd edir.
  4. 1 2 3 4 5 Kiprin start heyətinə qarşı FIFA tərəfindən tanınmayan oyunda meydana daxil olmuşdur.
  5. 1 2 3 Qazaxıstanın U-21 komandasına qarşı FIFA tərəfindən tanınmayan oyunda meydana daxil olmuşdur.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "World Football Elo Ratings: Azerbaijan". eloratings.net. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  2. 1 2 3 Courtney, Barrie; Di Maggio, Roberto. "Azerbaijan – List of International Matches". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  3. "Why Does Israel's Football Team Play In Europe?". Sky News. 18 May 2015. İstifadə tarixi: 7 January 2019.
  4. "Recent strides bode well for Azerbaijan". UEFA. İstifadə tarixi: 21 June 2018.
  5. "Azerbaijan". FIFA. İstifadə tarixi: 21 June 2018.
  6. 1 2 "Azerbaijan". Soccerway. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  7. Lahiri, Debjit. "Indian national team: Know your rivals Azerbaijan". goal.com. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  8. 1 2 Mamrud, Roberto. "Azerbaijan – Record International Players". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  9. "The Remaining Active Players With 100 or More International Caps". Sports Illustrated. 14 November 2017. İstifadə tarixi: 9 June 2018.
  10. "Northern Ireland v Azerbaijan Preview". Irish Football Association. 10 November 2016. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  11. 1 2 Mamrud, Roberto. "Rashad Farhad Sadygov – Century of International Appearances". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  12. Mamrud, Roberto. "Gurban Gurbanov – Goals in International Matches". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  13. "Tərlan Əhmədov". eu-football.info. İstifadə tarixi: 5 June 2018.
  14. Mamrud, Roberto. "Tarlan Akhmedov– International Appearances". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 5 June 2018.
  15. Mamrud, Roberto. "Aslan Kerimov – International Appearances". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 5 June 2018.
  16. "Kazakhstan* v Azerbaijan". eu-football.com. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  17. "Cyprus* v Azerbaijan". eu-football.com. İstifadə tarixi: 3 June 2016.
  18. Morrison, Neil. "2002 matches". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.
  19. "Azerbaijan". eu-football.info. İstifadə tarixi: 2 sentyabr 2020.