Kayseri ilçələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Kayseri ilçələrinin xəritəsi

Kayseridə ilk bələdiyyə təşkilatı 1869-cu ildə qurulmuşdur. İlk bələdiyyə başçısı şəhərin nüfuzlu sakinlərindən biri olan Mollaoğlu Mustafa Ağa olmuşdur. 14 dekabr 1988-ci il tarixli Rəsmi Qəzetdə dərc edilən və 3508 sayılı qanunla Kayseri Bələdiyyəsi Böyükşəhər Bələdiyyəsi statusunu əldə etdi və eyni qanunla Məlikqazi və Qocasinan adlı iki bələdiyyənin yaradılması qərara alındı.[1] Bu qanun 1 yanvar 1989-cu qüvvəyə minmiş və şəhər böyükşəhər statusunu qazanmışdır. 26 mart 1989 tarixində keçirilmiş seçki ilə Niyazi Bağçacıoğlu Böyükşəhər Bələdiyyə Başçısı seçildi.[2]

Kayseri Mərkəzi Anadolunun 3-cü, Türkiyənin ən böyük 14-cü şəhəri olma xüsusiyyətini daşıyır. Şəhərin təxminən 1,5 milyon əhalisi və cəmi 16 ən böyük məskunlaşma mərkəzi mövcuddur. Türkiyə Böyük Millət Məclisinin 30 mart 2013-cü Yerli Seçkilərdən sonra qəbul edilən və 15 aprel 2013-ci ildə Rəsmi Qəzetdə yayımlanan 6360 sayılı qanun ilə şəhərin 16 ilçəsi olduğu təsdiq edilmişdir. Böyük sahəsi olan Kayserinin ən böyük ilçələri Qocasinan, Məlikqazi, DəvəliTalasdır.[3]

1924-cü ildə Kayserinin qurulması ilə İncəsu[4], Dəvəli[5], 1926-cı ildə Pınarbaşı[6], 1946-cı ildə Sarız[7], 11 iyun 1946-cı il 5071 qanun ilə Yaşılhisar[8], 19 iyun 1953-ci il 7033 saylı qanun ilə Fəlahiyyə[9]Tomarza[10], 1954-cü ildə Yəhyalı[11], 1960-cı ildə Sarıoğlan[12], 19 iyun 1987-ci il 19507 saylı qanun ilə Ağqışla[13], 21 avqust 1987-ci il 3992 saylı qanun ilə Talas[14], 9 sentyabr 1988-ci il 6360 saylı qanun ilə Bünyan[15], 7 dekabr 1988-ci il 3508 saylı qanun ilə Qocasinan[16], 14 dekabr 1988-ci il 3508 saylı qanun ilə Kayserinin ən böyük ilçələrindən olan Məlikqazi[17], 9 may 1990-cı il 20523 saylı qanun ilə Özvətən[18], 16 may 1990-cu il 3647 saylı qanun ilə Hacılar[19] ilçə statusu qazanmışdır.

Siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Kayseri ilçələrinin ümumi əhalisi, əhali sıxlığı, məhəllə sayı, gerbi, şəkli və yeri aşağıdakı cədvəldə verilmişdir:

Gerb İlçə adı Sahəsi
(km²)
Ümumi əhalisi
(2018)
Əhali sıxlığı
(nəfər/km²)
Məhəllə sayı Bələdiyyə başçısı Şəkil Xəritə
1 Ağqışla Bələdiyyəsi.png Ağqışla
(türk. Akkışla)
547
1.370
11,75
14
Ayhan Arslan
Ağqışla.jpg Kayseri location Akkışla.svg
2 Bünyan Bələdiyyəsi.png Bünyan
(türk. Bünyan)
1.370
31.497
22,91
31
Özkan Altun
Bünyan, 38600 Bünyan-Kayseri, Turkey - panoramio.jpg Kayseri location Bünyan.svg
3 Dəvəli Bələdiyyəsi.png Dəvəli
(türk. Develi)
1.906
65.322
34,27
36
Mehmet Cabbar
DeveliCumhuriyetMeydani.jpg Kayseri location Develi.svg
4 Fəlahiyyə Bələdiyyəsi.png Fəlahiyyə
(türk. Felahiye)
413
6.602
15,98
15
Vural Coşqun
Fəlahiyyə Kayseri.jpg Kayseri location Felahiye.svg
5 Hacılar Bələdiyyəsi.png Hacılar
(türk. Hacılar)
195
12.426
63,72
12
Bilal Özdoğan
Hacılar 01.jpg Kayseri location Hacılar.svg
6 İncəsu Bələdiyyəsi.png İncəsu
(türk. İncesu)
876
26,353
30,83
31
Mustafa İlmək
Incesu.jpg Kayseri location İncesu.svg
7 Qocasinan Bələdiyyəsi.png Qocasinan
(türk. Kocasinan)
1.697
391.661
230,79
52
Əhməd Çolaq
Kayseri Erciyes - panoramio.jpg Kayseri location Kocasinan.svg
8 Məlikqazi Bələdiyyəsi.png Məlikqazi
(türk. Melikgazi)
163
555.671
3.409
47
Mustafa Palancıoğlu
Məlikqazi.jpg Kayseri location Melikgazi.svg
9 Özvətən Bələdiyyəsi.png Özvətən
(türk. Melikgazi)
321
5.413
16,86
14
Halit Dəmir
Küpeli beldesi Kala 1.png Kayseri location Melikgazi.svg
10 Pınarbaşı Bələdiyyəsi.png Pınarbaşı
(türk. Pınarbaşı)
3.394
26.911
7.92
67
Mənduh Uzunoğlu
Pinarbasi.JPG Kayseri location Pınarbaşı.svg
11 Sarıoğlan Bələdiyyəsi.png Sarıoğlan
(türk. Sarıoğlan)
618
16.938
27,42
16
Bəkir Ayyıldırım
Karaözü ve Şahruh Köprüsü.jpg Kayseri location Sarıoğlan.svg
12 Sarız Bələdiyyəsi.png Sarız
(türk. Sarız)
1.225
10.098
8,24
12
Baki Bayraq
Sarız, Kayseri.jpg Kayseri location Sarız.svg
13 Talas Bələdiyyəsi.png Talas
(türk. Talas)
328
157.695
480,77
12
Mustafa Yalçın
Panaghia Kirche Talas Kayseri.JPG Kayseri location Talas.svg
14 Tomarza Bələdiyyəsi.png Tomarza
(türk. Tomarza)
1.485
22.808
15,35
44
Davud Şahin
Tomarza Kayseri.jpg Kayseri location Tomarza.svg
15 Yəhyalı Bələdiyyəsi.png Yəhyalı
(türk. Yahyalı)
1.546
36.331
23,55
41
Əsad Öztürk
Yahyalı meydan.jpg Kayseri location Yahyalı.svg
16 Yaşılhisar Bələdiyyəsi.png Yaşılhisar
(türk. Yeşilhisar)
986
17.525
17,77
14
Halit Taşyapan
Yeşilhisar Kayseri.jpg Kayseri location Yeşilhisar.svg

Ümumi statistika

Gerb Vilayət Mərkəz Sahəsi
(km²)
Ümumi əhalisi
(2018)
Əhali sıxlığı
(nəfər/km²)
İlçə sayı Xəritə
1 Kayseri Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Kayseri ili
(türk. Kayseri ili)
Kayseri
17.170
1.389.680
81,96
16
Latrans-Turkey location Kayseri.svg

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Tarihçe". Kayseri Büyükşehir Belediyesi (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  2. "Belediye Tarihçesi". Kayseri Büyükşehir Belediyesi (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  3. "Kayseri'nin ilçeleri". kayseriden.biz (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  4. "İncesu İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  5. "Develi İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  6. "Pınarbaşı İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  7. "Sarız İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  8. "Yeşilhisar İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  9. "Felahiye İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  10. "Tomarza İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  11. "Yahyalı İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  12. "Sarıoğlan İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  13. "Akkışla İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  14. "Talas İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  15. "Bünyan İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  16. "Kocasinan İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  17. "Melikgazi İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  18. "Özvatan İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.
  19. "Hacılar İlçesi". www.kayseri.gov.tr (türk). İstifadə tarixi: 17 iyul 2020.

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]