Pikt krallarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Piktlər sülaləsinin kralları - V əsrin əvvəlləri - 843-cü illərdə Şotlandiyada hakimiyyətdə olmuş sülalənin nümayəndələri.

Pikt krallarınin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

  • Eripin oğlu Drust - 413-480 və ya 513
  • Anielin oğlu Talorq - 480-484 və ya 513-516
  • Eripin oğlu I Nexton Morbet - 484-508 və ya 516-539
  • Drust Qurdinmox - 508-538 və ya 539-569
  • Qalan Erilix - 538-550 və ya 539 - 581
  • Fudrusun oğlu Drust - 550-555 və ya 581-586
  • Qiromun oğlu Drust - 550-560 və ya 581-591
  • Qiromun oğlu Qardnak - 560-567 və ya 591-598
  • Qiromun oğlu Keyltran - 567-568 və ya 598-599
  • Muyrloxeyxin oğlu Talorq - 568-578 və ya 599-610
  • Muneytin oğlu Drust - 578-579 və ya 610-611
  • Qalam Kennalef - 579 və ya 552-580 və ya 611-613
  • Meylkonun oğlu Bruyd - 556-586
  • Domelxin oğlu II Qartnat 586-597
  • Verbanın oğulluğu II Nexton 597-620
  • Lutrinin oğlu Kiniox - 620-631
  • Foxelin oğıu Qartneyt - 631-635
  • Foxelin oğlu Bruyd - 635-641
  • Foxelin oğlu Talorq - 641-653
  • Enfretin oğlu I Talorkan - 653-657
  • Domnallın oğlu IV Qartnert - 657-663
  • Domnallın oğlu Drest - 663-672
  • Bilinin oğlu Bruyd - 672-693
  • Entifidixin oğlu Taran - 693-697
  • Darqartın oğlu Bruyd - 697-706
  • Darqartın oğlu III Nexton - 706-724
  • Talorqenin oğlu Drust - 724-726
  • Kropun oğlu I Alpin - 726-728
  • Darqartın oğlu III Nexton (ikinci dəfə) - 728-732
  • Ferqyusun oğlu Anqus 732-761
  • Ferqyusun oğlu Bruyd - 761-763
  • Feredaxın oğlu I Kiniod - 763-775
  • Feredaxın oğlu II Alpin - 775-780
  • Enqusun oğlu Talorqen - 780-782
  • Talorqenin oğlu VIII Drest - 782-787
  • Tadqın oğlu Konall - 787-789
  • Ferqyusun oğlu Konstantin - 790-820
  • Ferqyusun oğlu II Enqus - 820-834
  • Konstantinin oğlu Drust - 834-836
  • Anqusun oğlu Eohanan - 836-839
  • Barqotun oğlu Vurad - 839-842
  • Feraxın oğlu Bruyd - 842
  • Feraxın oğlu Kiniod - 842-843
  • Feraxın oğlu Bruyd - 843-845
  • Feraxın oğlu Drust - 845-847
  • Alpinin oğlu Kiniod - 847-858, həmçinin I Kennet Makalpin adı ilə Dal Riadların kralı

843-cü ildə 843-cü ildə piktlərin və skottların krallıqlarını uğurla birləşdirərək Alba krallığını yaratdı, lakin onun davamçıları IX əsrin sonlarına qədər "Piktlər kralı" titulunu daşımışlar.

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]

  • Хендерсон Изабель. Пикты. Таинственные воины древней Шотландии / Пер. с англ. Н. Ю. Чехонадской. — М.: Центрполиграф, 2004. — 217 с.
  • Adomnán, Life of St Columba, tr. & ed. Richard Sharpe. Penguin, London, 1995. ISBN 0-14-044462-9
  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, volume 1. Reprinted with corrections. Paul Watkins, Stamford, 1990. ISBN 1-871615-03-8
  • Bannerman, John, Studies in the History of Dalriada. Scottish Academic Press, Edinburgh, 1974. ISBN 0-7011-2040-1
  • Bannerman, John. "The Scottish Takeover of Pictland and the relics of Columba" in Dauvit Broun and Thomas Owen Clancy (eds.) Spes Scotorum: Saint Columba, Iona and Scotland. Edinburgh: T. & T. Clark, 1999 ISBN 0-567-08682-8
  • Broun, Dauvit, "Dunkeld and the origin of Scottish identity" in Broun & Clancy (1999).
  • Broun, Dauvit, "Pictish Kings 761–839: Integration with Dál Riata or Separate Development" in Sally M. Foster (ed.), The St Andrews Sarcophagus: A Pictish masterpiece and its international connections. Four Courts, Dublin, 1998. ISBN 1-85182-414-6
  • Clancy, Thomas Owen, "Caustantín son of Fergus (Uurgust)" in M. Lynch (ed.) The Oxford Companion to Scottish History. Oxford & New York: Oxford UP, 2002. ISBN 0-19-211696-7
  • Herbert, Máire, "Ri Éirenn, Ri Alban: kingship and identity in the ninth and tenth centuries" in Simon Taylor (ed.), Kings, clerics and chronicles in Scotland 500–1297. Fourt Courts, Dublin, 2000. ISBN 1-85182-516-9
  • Skene, William F. Chronicles of the Picts, Chronicles of the Scots, and other Early Memorials of Scottish History. Edinburgh: H.M. General Register House, 1867.
  • Smyth, Alfred P. Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000. Reprinted, Edinburgh: Edinburgh UP, 1998. ISBN 0-7486-0100-7
  • Woolf, Alex, "Pictish matriliny reconsidered" in The Innes Review, Volume XLIV, Number 2 (Autumn 1998). ISSN 0020-157X
  • Woolf, Alex, "Ungus (Onuist), son of Uurgust" in M. Lynch (2002).

Xarici keçid[redaktə | əsas redaktə]