Serb Siyahısı (Kosovo)

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

serb. Српска листа
Loqotip
Lider Slavko Simiç
Sədri Branimir Stoyanoviç
Quruluş tarixi 2014
Baş qərargah Şimali Mitroviça, Kosovo
İdeologiya Serb Azlıq Siyasəti
Azlıq Siyasəti
Parlamentdə
11 / 120
[1]
Saytı srpskalista.net

Serb Siyahısı (serb. Српска листа/Srpska lista, alb. Lista Serbe) — 2014-ci ildə qurulan Kosovodakı Serb İctimaiyyətini nümayəndə edən Kosovonun siyasi partiyası.

Tarixi[redaktə | əsas redaktə]

2004[redaktə | əsas redaktə]

2004-cü ilin Oktyabr ayında olan, Parlament seçkilərində Kosovo və Metohiya üçün Serb Siyahısı (serb-kiril Српска листа за Косово и Метохију /serb. Srpska lista za Kosovo i Metohiju ) rəhbəri Oliver İvanoviç idi.

2014[redaktə | əsas redaktə]

2014 Kosovo parlament seçkilərində, Serb Siyahısı üçün ümumi səs sayı 38,169 (5,30%) idi.[2]

17 Sentyabrda Serb Siyahısı, hökumət kabinetinə ancaq Vetevendosye, onun bir hissəsi olmasa qatılacağını açıqlamışdır.[3]

2015[redaktə | əsas redaktə]

Nazir Yablonoviçin Vəzifədən Alınması[redaktə | əsas redaktə]

Yakova'da serb məcburi köçkünlərə miladda daşla hücum edən etnik albanları "vəhşilər" adlandırmasından sonra, müxalifət onun vəzifədən alınmasını tələb etdi və 2015-ci ilin Fevral ayının 3-də Kosovo Respublikası, Aleksandr Yablanoviçi vəzifədən almışdı[4]. İfadəsi, 2015 Kosova protestlərində köməyi olmuşdu[5]. Serb Siyahısı, bir sonrakı Kosovo məclis iclasına qatılmamağa qərar vermişdi.[6]

Məclis Üzvləri[redaktə | əsas redaktə]

Kosova Məclisinin rəsmi saytına görə:[7]

  • Yasmina Zivkoviç
  • Milka Vuletiş
  • Yelena Bontiş
  • Milena Miliçeviç
  • Velimir Rakiç
  • Boyan Mitiç
  • Slavko Simiç
  • Slobodan Petroviçğ
  • Adem Hodza 
  • Saşa Milosavliyeviç

Həmçinin Bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Assembly of the Republic of Kosovo http://www.kuvendikosoves.org/?cid=1,107 (#bare_url_missing_title).
  2. http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/413110/Srpska-lista-presla-cenzus-Pokret-socijalista-najvise-poslanika
  3. . B92. 2014-09-17 http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2014&mm=09&dd=17&nav_id=91640.
  4. . B92. 2015-02-04 http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2015&mm=02&dd=04&nav_id=93078.
  5. "Jabllanoviqi i quan egërsira protestuesit në Gjakovë (Video)". Telegrafi.com. 2015-ci ilin Yanvar ayının 7-də alındı.
  6. B92. 2015-02-05 http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2015&mm=02&dd=05&nav_id=93093
  7. http://www.assemblyofkosovo.org/?cid=2,107,57.