Yaponiya milli parklarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Yaponiya milli parklarının siyahısı (yap. 国立 ) - Yaponiya tərəfindən qorunması və davamlı istifadəsi üçün nəzərdə tutulmuş ərazilərdir. Ekologiya Nazirliyi milli parklarla bağlı 1957[1] ildə qanun qəbul etmişdir. Milli parklar Ekologiya Nazirliyi və prefekturaların birgə fəaliyyəti ilə idarə edilir[2]. Yaponiyada ilk dəfə 16 mart 1934-ci ildə üç milli park açılmışdır: Seto-Naykan Milli Parkı (yap. 瀬戸内海国立公園), Unzen-Amakusa Akan Milli Parkı (yap. 雲仙国立公園) və Kirişima-Yaku Akan Milli Parkı (yap. 霧島国立公園).

2007-ci il məlumatına görə Yaponiyada 29 milli park fəaliyyət göstərir. Onların ümumi sahəsi 20482 km² təşkil edir. Bu isə Yaponiya ərazisinin 5,4 %[3][4] təşkil edir.

Adı Yaponça adı Sahəsi, km² Yaranma tarixi Görünüş
1 Akan Milli Parkı 阿寒国立公園 904,81 4 dekabr 1934 Mashu-ko Lake.jpg
2 Asicuri-Uvakay Milli Parkı 足摺宇和海国立公園 111,66 10 noyabr 1972 Ashizurimisaki.jpg
3 Aso-Kucyu Milli Parkı 阿蘇くじゅう国立公園 726,78 4 dekabr 1934 Kuju Mountains 03.JPG
4 Banday-Asahi Milli Parkı 磐梯朝日国立公園 1870,41 5 sentyabr 1950 Mt. Higashi-azuma.JPG
5 Daysesucan Milli Parkı 大雪山国立公園 2267,64 4 dekabr 1934 Daisetsusan national park 2005-08.JPG
6 Daysen-Oki Milli Parkı 大山隠岐国立公園 319,27 1 fevral 1936 Daisen highest peak.jpg
7 Cesinesu-Kohen Milli Parkı 上信越高原国立公園 1890,62 7 sentyabr 1949 Blank.png
8 İriomote-İsihaki Milli Parkı 西表石垣国立公園 205,69 15 may 1972 Kabira Bay Ishigaki Island40bs3s4592.jpg
9 İse-Şima Milli Parkı 伊勢志摩国立公園 555,49 20 noyabr 1946 Ago Bay Sunset.jpg
10 Yoşino-Kumano Milli Parkı 吉野熊野国立公園 597,98 1 fevral 1936 Umikongo Feb2010.jpg
11 Kirişima-Yaku Milli Parkı 霧島屋久国立公園 548,33 16 mart 1934 Ebino Plateau02s3s4592.jpg
12 Kusiro-Sisuqen Milli Parkı 釧路湿原国立公園 268,61 31 iyul 1987 Kushiro Marsh.jpg
13 Minami-Arupusu Milli Parkı 南アルプス国立公園 357,52 1 iyun 1964 Mt.Kitadake and Mt.Senjogatake from Mt.Nakashirane.jpg
14 Nikko Milli Parkı Milli Parkı 日光国立公園 1400,21 4 dekabr 1934 Chuzenjiko Nikko 2006-11-04.jpg
15 Oqasavara Milli Parkı 小笠原国立公園 60,99 16 oktyabr 1972 Minamijima.jpg
16 Oze Milli Parkı 尾瀬国立公園 372 30 avqust 2007 Mountains in Oze National Park.JPG
17 Rikutyu-Kayqan Milli Parkı 陸中海岸国立公園 121,98 2 may 1955 MG 7617s.jpg
18 Risiru-Rebun-Sarobesu Milli Parkı 利尻礼文サロベツ国立公園 212,22 20 sentyabr 1974 Rishiri Island.jpg
19 Saykay Milli Parkı 西海国立公園 246,36 16 mart 1955 Shiodawara cliff.JPG
20 Sanin-Kayqan Milli Parkı 山陰海岸国立公園 87,84 15 iyul 1963 Tajima mihonoura41s3200.jpg
21 Seto-Naykay Milli Parkı 瀬戸内海国立公園 627,81 16 mart 1934 Saikazaki Wakaura01bs4272.jpg
22 Sikosu-Toya Milli Parkı 支笏洞爺国立公園 993,02 16 may 1949 Laketoya 01.jpg
23 Siretoko 知床国立公園 386,33 1 iyun 1964 Shiretoko National Park.jpg
24 Titibu-Tama-Kay Milli Parkı 秩父多摩甲斐国立公園 1216 10 iyul 1950 Mt.Kobushigatake and Mt.Sanpou from Mt.Tokusa.jpg
25 Tovado Milli Parkı 十和田八幡平国立公園 854,09 1 fevral 1936 Oirase Stream 川(かわ).jpg
26 Tuyabu-Sanqu Milli Parkı 中部山岳国立公園 1743,23 4 dekabr 1934 Hakubarenpou.JPG
27 Uncen-Amakusa Milli Parkı 雲仙天草国立公園 282,89 16 mart 1934 Unzen jigoku 01.jpg
28 Fuci-Hakone-İcu Milli Parkı 富士箱根伊豆国立公園 1218,50 1 fevral 1936 Fujisan from Motohakone.jpg
29 Hakusan Milli Parkı 白山国立公園 477 12 noyabr 1962 Mt Hakusan from Komatsu.JPG

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Natural Parks Act (1957)". Ministry of the Environment. http://www.env.go.jp/en/laws/nature/law_np.pdf. İstifadə tarixi: 1 February 2012.
  2. "Natural Park Systems in Japan". Ministry of the Environment. pp. 4, 12. http://www.env.go.jp/en/nature/nps/park/doc/files/parksystem.pdf. İstifadə tarixi: 1 February 2012.
  3. "Summary table of area figures for Natural Parks". Ministry of the Environment. 1 April 2014. http://www.env.go.jp/en/nature/nps/park/doc/files/np_3.pdf. İstifadə tarixi: 29 November 2015.
  4. "Birth of Myoko Togakushi Renzan National Park". Ministry of the Environment. 10 June 2015. http://www.env.go.jp/en/focus/jeq/issue/vol10/national.html. İstifadə tarixi: 29 November 2015.

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]