İkinci dünya müharibəsi zamanı keçirilən konfransların siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

İkinci dünya müharibəsi zamanı keçirilən konfransların siyahısı (ing. List of Allied World War II conferences, rus. Межсоюзнические конференции Второй мировой войны) — ikinci dünya müharibəsi zamanı, antihitler dövlətləri tərəfindən keçirilən konfransların siyahısı. Siyahıda antihitler dövlətləri tərəfindən ikinci dünya müharibəsi zamanı (1939 — 1945) təşkil edilən konfranslar göstərilmişdir. 1941-ci və 1945-ci illər arasında 23 konfrans keçirilmişdir. Bu konfransların 16-a Uinston Çörçill, 12-ə Franklin Delano Ruzvelt, 7-ə isə İosif Stalin qatılmışdır. Franklin Delano Ruzvelt, daha sonralar isə Harri Truman ilə əlaqədar əhəmiyyətli müharibə zamanı konfrans sessiyalarının bəzilərinin kod adları, konfrans sayına istinad edərək mənalarının bir parçası olaraq sıralı bir ədədə sahib olan cihazlara və ya alətlərə istinad olan bir adlandırma serialına sahib idi: 1-ci ARCADIA, 2-ci SYMBOL, 3-cü TRIDENT, 4-cü QUADRANT, 5-ci (yoxdur), 6-cı SEXTANT, 7-ci EUREKA, 8-ci OCTAGON, 9-cu ARGONAUT (CRICKETMAGNETO) və 10-cu TERMINAL. Qalın yazı ilə göstərilmiş konfranslar Amerika Birləşmiş Ştatları, Böyük BritaniyaSSRİ liderlərinin hamısının qatıldığı konfransları göstərir.

Rənglərin izahı:

Səbəb — Avropa.
Səbəb — Afrika.
Səbəb — Asiya.
Adı

(Kod adı)

Yeri Tarix Əsas iştirakçılar Əsas nəticələr
ABŞ-BB Heyət Konfransı

(ABC-1)

19630410Vaşinqton şəhəri 0430029 yanvar – 27 mart 1941 1ABŞ

Böyük Britaniya

Kanada hərbi heyəti

129ABŞ-ın müharibəyə girməsi üçün təməl planlaşdırma razılaşması hazırlandı.
Atlantik Konfransı

(RIVIERA)

19680522ArgentinaNyufaundlend 035009 – 12 avqust 1941 Uinston Çorçill

Franklin Ruzvelt

Harri Hopkins

SSRİ-dan gələcək kömək hədəfiylə Atlantik Bəyannaməsi imzalandı.
Birinci Moskva Konfransı Moskva 0475029 sentyabr – 1 oktyabr 1941 İosif Stalin

Uilliam Herrimen

Uilliam Aitken

Vyaçeslav Molotov

SSRİ-a antihitler dövlətlərinin kömək etməsi qərarlaşdırıldı.
Birinci Vaşinqton Konfransı

(ARCADIA)

Vaşinqton şəhəri 2043702 dekabr 1941 – 14 yanvar 1942 8Uinston Çorçill

Franklin Ruzvelt

Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Bəyannaməsi və "Birinci Avropa" nəşr olundu.
К-219İkinci Vaşinqton Konfransı Vaşinqton şəhəri 1150020 – 25 iyun 1942 Uinston Çörçill

Franklin Ruzvelt

La-Manş işğal ediləndən əvvəl Şimali Afrika kampaniyasında dərhal ikinci bir cəbhə açılması qərarlaşdırıldı.
К-278İkinci Moskva Konfransı ,19890407Moskva 0850012 – 17 avqust 1942 Uinston Çörçill

İosif Stalin

Uilliam Herrimen

La-Manşın işğalından sonra Şimali Afrika kampaniyasının səbəbləri müzakirə edildi.

Böyük BritaniyaSSRİ arasında informasiya və texnoloji mübadilə razılaşması imzalandı.

К-141 20000812 23860 7
К-159 04749

Qalereya[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]