Bakı küçələrinin köhnə və yeni adlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search



A B C Ç D E Ə F G H X  İ   J  K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


1-9[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 4-cü Aşırım – Novruzov qardaşları
  2. 5-ci Aşırım – akad. Mustafa bəy Topcubaşov
  3. 6-cı Aşırım – Xan Şuşinski
  4. 7-ci Aşırım – Mağazinni – Osipyan – S.Rüstəm
  5. 8-ci Aşırım – Stanislavski – Şərq xalqları – Lenin – Azadlıq
  6. 9-cu Aşırım – Solntsev – akad. Mirəli Qaşqay
  7. 10-cu Aşırım – Fabritsius – Ceyhun bəy Hacıbəyli
  8. 1-ci Dağlıq – Hənifə Ələsgərov
  9. 2-ci Dağlıq – Mendeleyev – Qulu Quluyev
  10. 3-cü və 4-cü Dağlıq – akad. Mirqasımov
  11. 5-ci Dağlıq – Mirzoyan – Feyzulla Qasımzadə
  12. 6-cı Dağlıq – Abbas Səhhət
  13. 7-ci Dağlıq – Leninqrad pr. – 1) Fətəli xan Xoyski, 2) Nəsib bəy Yusifbəyli
  14. 8-ci Dağlıq – Kasparov – Möhsün Sənani
  15. 9-cu Dağlıq – İnqilab - Akad. Həsən Əliyev
  16. 10-cu Dağlıq – Sabit Rəhman
  17. 11-ci Dağlıq – Məsud Əlizadə
  18. 12-ci Dağlıq – Yusif Vəzir Cəmənzəminli
  19. 13-cü Dağlıq – Oqtay Kərimov
  20. 14-cü Dağlıq – Teymur Əliyev - Məmməd Araz
  21. 15-ci Dağlıq – Əbdülvahab Salamzadə
  22. 9 yanvar – Xaqani

A[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Ağ şəhər pr. – Fəhlə prospekti – Nobel prospekti – 8 Noyabr
  2. 1) Ağamalıoğlu – Müqtədir – Səid Rüstəmov
  3. 2) Ağamalıoğlu – Rostropoviçlər
  4. Axundov Əsədulla – Mehdi Mehdizadə
  5. II Aleksandr sahili — Petrovski nab. — Sahil (Naberejnı) — Stalin prospekti — Neftçilər prospekti
  6. Anaşkin – Ülvi Bünyadzadə
  7. Armyanski – Qorki – Mirzə İbrahimov
  8. Aşağı Çəmbərəkənd – Saraykin – BMT-nin 50 illiyi
  9. Aşağı Dağlıq – Zülfü Adıgözəlov
  10. Aşağı Məzarlıq – Park – Mehdi Hüseyn
  11. Aşağı Priyut – Kamo – Süleyman Rəhimov
  12. Aşağı Təzəpir – Mirzə Fətəli
  13. (Azad) Azərbaycan qadını – Mirzəağa Əliyev
  14. Aziatski – Montin – Əlövsət Quliyev

B[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Balaxana şosesi – Moskva pr. – Xətai pr.
  2. Balaxana – Basin – Füzuli
  3. Baryatinski – Fioletov– Əbdülkərim Əlizadə
  4. Bazarnaya – Hüsü Hacıyev – Azərbaycan prospekti
  5. Beqlyarovski//Bəylərovski – Firdovsi
  6. Beloqorodski pr. – Ağ şəhər pr.-ə bax
  7. Bir may – 1) Dilarə Əliyeva, 2) Çingiz Mustafayev
  8. Birja – Azadlıq – Üzeyir bəy Hacıbəyli
  9. Bolşoy Bulvarnı – Böyük Bulvar-a bax İrəvan – Vaqif
  10. Bolşoy Krepostnoy – Böyük Qala-ya bax
  11. Bolşoy Minaretski – Böyük Minarə-yə bax
  12. Bolşaya Morskaya – Böyük Dəniz-ə bax
  13. Bolşoy Salyanski – Böyük Salyan-a bax
  14. Bondarnı – Dimitrov – Şəmsi Bədəlbəyli
  15. Böyük Bulvar – İrəvan – Vaqif
  16. (Böyük) Çəmbərəkənd – Çəmbərəkənd-ə bax
  17. Böyük Dəniz – Kirov – Bülbül
  18. Böyük Qala – adı dəyişilməyib
  19. Böyük Minarə – Asəf Zeynallı
  20. Böyük Salyan – Mikayıl Müşfiq
  21. Budaqov – Kaspiyski – Leytenant Şmidt – Rəşid Behbudov küçəsi[1]
  22. Buxara – Gertsen – Vəli Məmmədov
  23. Buxarski – Buxara-ya bax Gertsen – Vəli Məmmədov
  24. Buynak – Şeyx Şamil

C[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Camaşırxana – 1) Qoqol, 2) Mərdanov qardaşları

Ç[redaktə | mənbəni redaktə et]

Mirzəağa Əliyev küçəsi
  1. Çaparidze – Məhəmmədəmin Rəsulzadə
  2. Çadrovı – Azad Azərbaycan qadını – Mirzəağa Əliyev
  3. Çəmbərəkənd – Lermontov
  4. Çiçerin – Yusif bəy İbrahimli
  5. Çkalov – Niyazi – Şövkət Ələkbərova

D[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Dar kücə – Poçtovaya – Ostrovski – Süleyman Tağızadə
  2. Darvin – Bəhruz Nuriyev
  3. Dekabristlər – Dağlı Yunis
  4. Dəvəçi – Sereteli
  5. Dimitrov – Şəmsi Bədəlbəyli
  6. Diviçinski – Dəvəçi-yə bax
  7. Dobrolyubov – İzzət Həmidov
  8. Doktor – Adil Babayev
  9. Dvortsovı – Müslüm Maqomayev
  10. Dzerjinski – Əhməd bəy Ağaoğlu

E[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Engels – Məhəmmədyusif Cəfərov – Cəfərov qardaşları
  2. S.Əfəndiyev – Vladislav Plotnikov
  3. Əli Bayramov – Təbriz Xəlil Rza oğlu
  4. Əyri kücə – Kolomiytsev – ?
  5. Əzizbəyov – İslam Səfərli

F[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Fabritsius – Ceyhun bəy Hacıbəyli
  2. Fioletov – Əbdülkərim Əlizadə
  3. Füzuli – Nizami

G[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Gertsen – Vəli Məmmədov
  2. Georgiyev – Cəlil Məhəmmədquluzadə
  3. Gimnaziçeski – Tolstoy
  4. Haşımov meydanı – Gənclər meydanı

X[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Xosrov Ruzbex - Balababa Məcidov (2-ci paralellniy)

İ[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. İskra – Əli bəy Hüseynzadə
  2. İrəvan – Vaqif

K[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Kaqanoviç – Əliheydər Qarayev – Əhməd Cavad
  2. Kamenisti – Şors – Bəşir Səfəroğlu
  3. Kamo – Süleyman Rəhimov
  4. Karantin – Pioner – Həzi Aslanov
  5. Kasparov – Möhsün Sənani
  6. Ketsxoveli – akad. Şamil Əzizbəyov
  7. Kirpiçni – Kərpiç
  8. Kladbişenski – Məzarlıq-a bax
  9. Knunyants kecidi – Natəvan döngəsi
  10. Kolodezni – Ağamalıoğlu – Rostropoviçlər
  11. Kolomiytsev – ?
  12. Kolyubakin – Yefim Saratovets – Nigar Rəfibəyli
  13. Karqanov – Rəsul Rza
  14. 3-cü Köndələn – Qafur Məmmədov
  15. Krasnı – Qırmızı əsgər-ə bax
  16. Krasnı Asker– Qırmızı əsgər-ə bax
  17. Krasnoarmeyski – Qırmızı əsgər-ə bax
  18. Krasnokrestovski – Buynak – Şeyx Şamil
  19. Krasnovodski – Səməd Vurğun
  20. Krayni krivoy – akad. Abdulla Qarayev
  21. Krivoy – Əyri kücə-yə bax
  22. Krupskaya – Əlimərdan bəy Topçubaşov
  23. Kubinski – Qubanov[2] – Zivər Bəy Əhmədbəyov

Q[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Qabışev – İ.İsmayılov
  2. Qaqarin – Afiyəddin Cəlilov
  3. Qamaleya – Fuad İbrahimbəyov
  4. 1-ci Qanlıtəpə – Sverdlov – Salatın Əsgərova
  5. 3-cü Qanlıtəpə – M.Qasımov – Sahib Zeynalov
  6. 4-cü Qanlıtəpə – Ruhulla Axundov
  7. 5-ci Qanlıtəpə – S.Əfəndiyev – Vladislav Plotnikov
  8. 6-cı Qanlıtəpə – 8 Mart – Eldar Tağızadə
  9. 7-ci Qanlıtəpə – Dobrolyubov – İzzət Həmidov
  10. 8-ci Qanlıtəpə – Dağıstan
  11. 10-cu Qanlıtəpə – Hüseynqulu Sarabski
  12. 11-ci Qanlıtəpə – Vəzirov
  13. Qarayev Əliheydər – Əhməd Cavad
  14. Qasım İsmayılov – Zərgərpalan
  15. M.Qasımov – Sahib Zeynalov
  16. Qəssabbazar – Kolyubakin – Yefim Saratovets – Nigar Rəfibəyli
  17. Qırmızı əsgər // Qırmızı ordu// Qırmızı – Bünyad Sərdarov – Neftçi Qurban
  18. Qorcakov – Malıgin – Hacı Zeynalabdin Tağıyev
  19. Qorki – Mirzə İbrahimov
  20. Quba – Qubanov – Zivər bəy Əhmədbəyov[2]
  21. Qubanov – Zivər bəy Əhmədbəyov
  22. Qubernski (1879–1925) — Krasnopresnenski (1939–1940) — Füzuli (1925–1962) — Nizami küçəsi (Bakı)

L[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Lalayev kecidi – Knunyants kecidi – Natəvan döngəsi
  2. Lebedinski dön. – 1-ci Çkalov dön. – Niyazi – Şövkət Ələkbərova
  3. Lenin – Azadlıq
  4. Leninqrad pr. – 1) Fətəli xan Xoyski, 2) Nəsib bəy Yusifbəyli
  5. Lüksemburq Roza – Kövkəb Səfərəliyeva

M[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Mağazin – Osipyan – S.Rüstəm
  2. Malağan – 9 yanvar – Xaqani
  3. Malaya Morskaya – Todorski -?
  4. Malıgin – Hacı Zeynalabdin Tağıyev
  5. Mariinski – Korqanov – Rəsul Rza
  6. Maştağinski – Əlibaba Dadaşov
  7. Melnicni – H.Qurbanova
  8. Mendeleyev – Qulu Quluyev
  9. Menjinski – Həqiqət Rzayeva
  10. Merkuryevski – Şaumyan – Azərbaycan - Zərifə Əliyeva
  11. Məmmədov Bülbül – Naxçıvani
  12. Məzarlıq – Park – Mehdi Hüseyn
  13. Mixaylovski – Zevin – İncəsənət – Həsən Əliyev – Əziz Əliyev
  14. Milyonnı – Darvin – Fikrət Əmirov
  15. Milyutinski – Trotski – Myasnikov – Tərlan Əliyarbəyov
  16. Minarət – Asəf Zeynallı
  17. Mirzoyan – Feyzulla Qasımzadə
  18. Molokanski – Malağan-a bax
  19. Montin – Əlövsət Quluyev
  20. Moskva pr. – 1) Xətai pr., 2) Moskva pr.
  21. Q.Musabəyov – Nemət Quluyev
  22. Musəvi – Məhəmmədsadıq Əfəndiyev
  23. Müqtədir – Səid Rüstəmov
  24. Myasnikov – Tərlan Əliyarbəyov

N[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Naberejni – Sahil-ə bax
  2. Naberejni Aleksandra II – II Aleksandr sahili-nə bax
  3. Naqornı – Dağlıq-a bax
  4. 1) Nərimanov (1920-30-cu illərdə) – Çkalov – Niyazi – Şövkət Ələkbərova
  5. 2) Nərimanov (1960-80-ci illərdə) – 1) Hüseyn Cavid, 2) Parlament
  6. Nəvai – Koroğlu Rəhimov
  7. Nikolay — Parlaman — Kommunist — İstiqlaliyyət küçəsi[1]
  8. Nijni Cəmbərəkəndski – Aşağı Çəmbərəkənd-ə bax
  9. Nijni Kladbişenski – Aşağı Məzarlıq-a bax
  10. Nijni Naqornı – Aşağı Dağlıq-a bax
  11. Nijni Priyutski – Aşağı Priyut-a bax
  12. Nijni Təzəpirski – Aşağı Təzəpir-ə bax
  13. Nobel pr. – Fəhlə pr. – Nobel pr.

O[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Ofiserski – Musəvi – Məhəmmədsadıq Əfəndiyev
  2. Olginski – Caparidze – Məhəmmədəmin Rəsulzadə
  3. Orlovski – Ağamalıoğlu – Müqtədir – Səid Rüstəmov
  4. Osipyan – Süleyman Rüstəm
  5. Ostrovski – Süleyman Tağızadə

P[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 1-ci Paralel – İskra – Əli bəy Hüseynzadə
  2. 2-ci Paralel – Bala Məcidov
  3. 3-cü Paralel – M.Əbilov
  4. 4-cü Paralel – Sübhi Salayev
  5. 5-ci Paralel – Qamaleya – Fuad İbrahimbəyov
  6. 6-cı Paralel – Bülbül Məmmədov – Naxçıvani
  7. 7-ci Paralel – Bəsti Bağırova
  8. Park – Mehdi Hüseyn
  9. Pereval – Aşırım-a bax
  10. Persidski – Poluxin – Murtuza Muxtarov
  11. Petrovski nab. – Naberejni – Stalin pr. – Neftcilər pr.
  12. Pioner – Həzi Aslanov
  13. (Köhnə) Poct – Ostrovski – Süleyman Tağızadə
  14. (St.) Poctovı – (Köhnə) Poçt-a bax
  15. Köhnə Polis[3] — Kooperativ — Yusif Məmmədəliyev küçəsi (Bakı)
  16. Poluxin – Murtuza Muxtarov
  17. 3-cü Poperecni – 3-cü Köndələn-ə bax
  18. Poroxovoy – Spandaryan – Qarabağ
  19. Pozenovski – Engels – Məhəmmədyusif Cəfərov – Cəfərov qardaşları
  20. Pracecni – Camaşırxana-ya bax
  21. Proletar – Vidadi

R[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 1-ci Razyezdnoy – M.Qədirli
  2. 2-ci Razyezdnoy – Dekabristlər – Dağlı Yunis
  3. Rıleyev – Ə.Əlizadə

S[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Sadovı – Nərimanov – Çkalov – Niyazi – Şövkət Ələkbərova
  2. Sahil (Naberejni) – Stalin prospekti – Neftcilər prospekti
  3. Sarayinski şosesi — Tbilisi prospekti (Bakı)[4]
  4. Sergeyev – Qabışev – İ.İsmayılov
  5. Serkovnı – Proletarski – Vidadi
  6. 8 Mart – Eldar Tağızadə
  7. Sisianov – Əli Bayramov – Təbriz Xəlil Rza oğlu
  8. 1-ci sloboda – Rıleyev – Ə.Əlizadə
  9. 2-ci sloboda – Çapayev – Təbriz
  10. 3-cü sloboda – Klara Setkin
  11. 4-cü sloboda – Yəhya Bakuvi
  12. 5-ci sloboda – Aşıq Alı
  13. Solntsev – akad. Mirəli Qaşqay
  14. Sovetskaya – N.Nərimanov prospekti
  15. Spandaryan – Qarabağ
  16. Spasski – Q.İsmayılov – Zərgərpalan
  17. Stalin prospekti – Neftcilər prospekti
  18. Stanislav – Şərq xalqları – Lenin – Azadlıq
  19. Suraxanı – Bir may – 1) Dilarə Əliyeva, 2) Çingiz Mustafayev
  20. Sverdlov – Salatın Əsgərova
  21. Svoboda – Üzeyir bəy Hacıbəyli

Ş[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Şah – Mirzə Fətəli
  2. Şamaxı – C.Cabbarlı
  3. Şaumyan – Azərbaycan - Zərifə Əliyeva
  4. Şərq xalqları – Lenin – Azadlıq
  5. Şors – Bəşir Səfəroğlu

T[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Tatar – Krupskaya – Əlimərdan bəy Topcubaşov
  2. Tatyana – Fabritsius – Ceyhun bəy Hacıbəyli
  3. Telefon — Romanovlar — Lindleya — 28 aprel — 28 May küçəsi (Bakı)
  4. Telnov - Lütfi Zadə
  5. Təzəpir – Sovet – Nərimanov
  6. Todorski - ?
  7. Trotski – Myasnikov – Tərlan Əliyarbəyov
  8. Tverskoy – Mirzə Mənsur

U[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Uritski – Əbdüləzəl Dəmirçizadə
  2. Uzki ulitsa – Dar kücə-yə bax

V[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Vağzalnı — Puşkin küçəsi (Bakı)
  2. Vaqif – Həsən Seyidbəyli
  3. Vanilov – Tələt Şıxəliyev
  4. Varvarinski – Menjinski – Həqiqət Rzayeva
  5. Velikoknyajeski – Olginski – Caparidze – Məhəmmədəmin Rəsulzadə
  6. Verxni Kladbişenski – Yuxarı Məzarlıq-a bax
  7. Verxni Naqornı – Yuxarı Dağlıq-a bax
  8. Verxni Priyutski – Ketsxoveli – akad. Şamil Əzizbəyov
  9. Verxni Təzəpirski – Yuxarı Təzəpir-ə bax
  10. Vladimir – Roza Lüksemburq – Kövkəb Səfərəliyeva
  11. Vodovoznı — Ağamalıoğlu[5] — Şirşov — Almas İldırım — Həsən Abdullayev
  12. Vorontsov – Əzizbəyov – İslam Səfərli
  13. Voroşilov – Darvin – Fikrət Əmirov
  14. Voznesenski – Cicerin – Yusif bəy İbrahimli
  15. Vrangel – Zinovyev (1932-ci ildən) – Kaqanovic (1934-cü ildən) – Əliheydər Qarayev (1957-ci ildən) – Əhməd Cavad - (1992-ci ildən)

Y[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Yefim Saratovets – Nigar Rəfibəyli
  2. Yuxarı Dağlıq – Abdulla Şaiq
  3. Yuxarı Məzarlıq – Vaqif – Həsən Seyidbəyli
  4. Yuxarı Təzəpir — Mustafa Sübhi — Nabat Aşurbəyova[6]

Z[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 2-ci Zavağzal – Anaşkin – Ülvi Bünyadzadə
  2. 3-cü Zavağzal – Q.Musabəyov – Nemət Quluyev
  3. 4-cü Zavağzal – Kazımzadə Abbasqulu
  4. 5-ci Zavağzal – Əliağa Vahid
  5. 7-ci Zavağzal – Vanilov – Tələt Şıxəliyev
  6. 8-ci Zavağzal – Dzerjinski – Əhməd bəy Ağaoğlu
  7. 9-cu Zavağzal – Uritski – Əbdüləzəl Dəmirçizadə
  8. 10-cu Zavağzal – Qədirbəyova
  9. 11-ci Zavağzal – Nəvai – Koroğlu Rəhimov
  10. 12-ci Zavağzal – Qafur Rəşad Rzazadə
  11. 13-cü Zavağzal – İzzəddin Həsənoğlu
  12. Zavedenski – Krasnoarmeyski // Krasnı – Bünyad Sərdarov – Neftçi Qurban
  13. 1-ci Zavod – Qaqarin – Afiyəddin Cəlilov
  14. 2-ci Zavod – Firuz Qəmbərov
  15. 3-cü Zavod – Sabit Orucov
  16. 4-cü Zavod – Əsədulla Axundov – Mehdi Mehdizadə
  17. 5-ci Zavod – Telnov - Xocalı
  18. 6-cı Zavod – Süleyman Vəzirov
  19. 9-cu Zavod – Kamandar Əhmədov
  20. Zevin – İncəsənət – Həsən Əliyev – Əziz Əliyev
  21. Zinovyev – Kaqanovic – Əliheydər Qarayev – Əhməd Cavad

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 1 2 Старые наименования улиц и площадей Баку.
  2. 1 2 Ш.С.Фатуллаев, "Градостроительство Баку ХIХ – начала ХХ веков", Ленингра́д, "Стройиздат", 1978. ст.214-215
  3. П.А.Азизбекова. Их именами названы улицы города Баку. — Издательство Академии наук Азербайджанской ССР, 1962. — С. 213. — 378 с.
  4. Р.ОРУДЖЕВ. ""Эхо" - Почему в Баку Тбилисский проспект стал Московским?" (rus). ЦентрАзия. 24.11.2004. 2011-07-18 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2014-10-15.
  5. П.А.Азизбекова. Их именами названы улицы города Баку. — Издательство Академии наук Азербайджанской ССР, 1962. — С. 28. — 378 с.
  6. "Mustafa Sübhi küçəsi Nabat Aşurbəyova adlandırıldı". "Press Forum" (az.). pressforum.az. 2013.12.11 - 9:29. İstifadə tarixi: 2014-10-06.[ölü keçid]

Ədəbiyyat[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Qara Məşədiyev, "Bakı küçələri: adlar və talelər", Bakı: "Elm və təhsil", 2013.