≛

Zlatan İbrahimoviçin milli komandada vurduğu qolların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Zlatan İbrahimoviç — 2001-2016-cı illər aralığında beynəlxalq səviyyədə İsveç millisində oynamış peşəkar futbolçu. O, həmçinin Bosniya və Herseqovina və ya Xorvatiya millisinin şərəfini qoruya bilərdi.[1] İsveç millisində debüt matçı 2001-ci ilin 31 yanvar tarixində,[2] 0-0 hesabı ilə başa çatmış Farer adaları yığmasına qarşı oyun olmuşdur və İbrahimoviç ilk beynəlxalq qoluna məhz həmin il Azərbaycan millisinə qarşı keçirdiyi oyunda imza atmışdır. 2009-cu ilin oktyabr ayında İsveç millisi 2010-cu il FİFA Dünya Kuboku turnirindən kənarda qaldıqdan sonra o, millidə çıxışını başa vurduğunu elan etsədə, növbəti ilin avqust ayında millinin kapitanı kimi yenidən komandaya geri qayıtmışdır.[3] Beynəlxalq karyerası dövründə o, meydana çıxdığı 116 matçda ümumilikdə 62 qola imza ataraq İsveç yığmasında ən çox qola imza atan futbolçu olmuşdur ki, 2014-cü ildə Friends Arena stadionunda Estoniya yığması ilə keçirilən yoldaşlıq oyununda 2 qol vuraraq Sven Ryüdellin rekordunu qırdı.[4] 2016-cı ilin iyunun 21-də UEFA Avro 2016 turnirindən sonra İbrahimoviç milli səviyyəsində karyerasını bitirdiyini bəyan etdi və növbəti gün sonuncu dəfə Belçika yığması ilə oyunda milli formasını geyindi.[5]

İbrahimoviç millidə ilk het-trikə 2004-cü ilin 4 sentyabr tarixində imza atmışdır ki, Malta millisinə qarşı keçirdiyi bu oyunda o, ümumilikdə dörd qol vura bilmişdi. Yekunda isə İbrahimoviç milli karyerasında ən çox qolu (6) məhz Malta yığmasının qapısından keçirmişdir. O, milli karyerasında ümumilikdə 4 dəfə het-trikə imza atmışdır ki, bunlardan biri Malta millisinə qarşı, ikincisi UEFA Avropa Kuboku 2012 (seçmə mərhələ) çərçivəsində Finlandiya millisinə qarşı dörd qolu, 2012-ci ildə yoldaşlıq oyunu çərçivəsində İngiltərə millisinə qarşı və sonuncu het-trik isə 2013-cü ildə Norveç millisinin qapısından keçirmişdi. İbrahimoviç millidə vurduğu qolların yarıdan çoxuna məhz ev oyunlarında imza atmış, 12 qolu yoldaşlıq oyunlarında, 11 qolu Rasunda stadionunda, 5 qolu Ullevi stadionunda, 2 qolu Svedbank stadionunda, birini isə Qamla Ullevi stadionunda rəqib qapısından keçirmişdir.[6]

İbrahimoviç millidə vurduğu qolların böyük hissəsi seçmə mərhələlərdə vurulmuşdur. O, 19 dəfə UEFA Avropa Çempionatının seçmə mərhələləsində fərqlənmişdir ki, bu topların 11-i 2016-cı il seçmə mərhələlərində qeydə alınmışdır və yekunda o, qol sayına görə Polşa millisinin hücumçusu Robert Levandovskidən 2 qol geri qalmışdı.[7] İbrahimoviç həmçinin FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələlərində 19 dəfə fərqləndi. O, Avropa Çempionatı turnirlərində 6 dəfə fərqlənməyi bacarsada FİFA Dünya Kuboku turnirində fərqlənə bilmədi. Digər 18 qolu isə İbrahimoviç yoldaşlıq oyunları çərçivəsində rəqib qapısından keçirmişdir.

Beynəlxalq qollar[redaktə | əsas redaktə]

İsveçin qolları və nəticələri siyahıda birinci göstərilmişdir [8]

Açar
dagger İşarələnmiş qollar penalti zərbəsindən vurulmuşdur
Zlatan İbrahimoviç tərəfindən vurulan beynəlxalq qolların siyahısı
N. İştirak Tarix Məkan Rəqib Hesab Nəticə Yarış İst
1 4 7 Oktyabr 2001 Rasunda, Solna, İsveç Azərbaycan Azərbaycan 3–0 3–0 2002 FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələsi [9]
2 13 21 Avqust 2002 Lokomotiv, Moskva, Rusiya Rusiya Rusiya 1–1 1–1 Yoldaşlıq oyunu [10]
3 15 12 Oktyabr 2002 Rasunda, Solna, İsveç  Macarıstan 1–1 1–1 UEFA Avro 2004 seçmə mərhələsi [11]
4 16 30 Aprel 2003 Xorvatiya Xorvatiya 1–1 1–2 Yoldaşlıq oyunu [8]
5 17 6 Sentyabr 2003 Ullevi, Göteborq, İsveç San-Marino San-Marino 3–0 5–0 UEFA Avro 2004 seçmə mərhələsi [12]
6 5–0 dagger
7 20 31 Mart 2004 İngiltərə İngiltərə 1–0 1–0 Yoldaşlıq oyunu [13]
8 24 14 İyun 2004 Joze Alvalade, Lissabon, Portuqaliya Bolqarıstan Bolqarıstan 4–0 dagger 5–0 UEFA Avro 2004 [14]
9 25 18 İyun 2004 Draqao, Portu, Portuqaliya  İtaliya 1–1 1–1 [9]
10 28 18 Avqust 2004 Rasunda, Solna, İsveç  Niderland 2–2 2–2 Yoldaşlıq oyunu [15]
11 29 4 Sentyabr 2004 Ta'Qali Milli Stadionu, Ta'Qali, Malta Malta Malta 1–0 7–0 2006 FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələsi [16]
12 2–0
13 3–0
14 5–0
15 33 4 İyun 2005 Ullevi, Göteborq, İsveç Malta Malta 4–0 6–0 [17]
16 34 3 Sentyabr 2005 Rasunda, Solna, İsveç Bolqarıstan Bolqarıstan 3–0 3–0 [18]
17 35 7 Sentyabr 2005 Ferenç Puşkaş, Budapeşt, Macarıstan  Macarıstan 1–0 1–0 [19]
18 36 12 Oktyabr 2005 Rasunda Stadium, Solna, İsveç İslandiya İslandiya 1–1 3–1 [20]
19 51 10 İyun 2008 Red Bull Arena (Zalsburq), Zalsburq, Avstriya  Yunanıstan 1–0 2–0 UEFA Avro 2008 [21]
20 52 14 İyun 2008 Tivoli-Neu, İnsbruk, Avstriya  İspaniya 1–1 1–2 [22]
21 58 10 İyun 2009 Ullevi, Göteborq, İsveç Malta Malta 3–0 4–0 2010 FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələsi [23]
22 59 5 Sentyabr 2009 Ferenç Puşkaş, Budapeşt, Macarıstan  Macarıstan 2–1 2–1 [24]
23 63 11 Avqust 2010 Rasunda, Solna, İsveç Şotlandiya Şotlandiya 1–0 3–0 Yoldaşlıq oyunu [25]
24 65 7 Sentyabr 2010 Svedbank, Malmö, İsveç San-Marino San-Marino 1–0 6–0 UEFA Avropa Kuboku 2012 (seçmə mərhələ) [26]
25 5–0
26 69 7 İyun 2011 Rasunda, Solna, İsveç Finlandiya Finlandiya 2–0 5–0 [27]
27 3–0
28 4–0
29 75 29 Fevral 2012 Maksimir, Zaqreb, Xorvatiya Xorvatiya Xorvatiya 1–0 dagger 3–1 Yoldaşlıq oyunu [28]
30 76 30 May 2012 Qamla Ullevi, Göteborq, İsveç İslandiya İslandiya 1–0 3–2 [29]
31 77 5 İyun 2012 Rasunda, Solna, İsveç Serbiya Serbiya 2–1 dagger 2–1 [30]
32 78 11 İyun 2012 Olimpiya Stadionu, Kiev, Ukrayna Ukrayna Ukrayna 1–0 1–2 UEFA Avro 2012 [31]
33 80 19 İyun 2012  Fransa 1–0 2–0 [9]
34 83 12 Oktyabr 2012 Torşvotl, Torshavn, Farer Adaları Farer adaları Farer adaları 2–1 2–1 2014 FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələsi [32]
35 84 16 Oktyabr 2012 Berlin Olimpiya Stadionu, Berlin, Almaniya Almaniya Almaniya 1–4 4–4 [33]
36 85 14 Noyabr 2012 Friends Arena, Solna, İsveç İngiltərə İngiltərə 1–0 4–2 Friendly [9]
37 2–2
38 3–2
39 4–2
40 90 11 İyun 2013 Farer adaları Farer adaları 1–0 2–0 2014 FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələsi [34]
41 2–0 dagger
42 91 14 Avqust 2013 Norveç Norveç 1–0 4–2 Yoldaşlıq oyunu [35]
43 2–2
44 3–2
45 93 10 Sentyabr 2013 Astana Arena, Astana, Qazaxıstan Qazaxıstan Qazaxıstan 1–0 1–0 2014 FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələsi [36]
46 94 11 Oktyabr 2013 Friends Arena, Solna, İsveç Avstriya Avstriya 2–1 2–1 [37]
47 96 19 Noyabr 2013 Portuqaliya Portuqaliya 1–1 2–3 [38]
48 2–1
49 99 4 Sentyabr 2014 Estoniya Estoniya 1–0 2–0 Yoldaşlıq oyunu [4]
50 2–0
51 101 15 Noyabr 2014 Pod Qoritsom stadionu, Podqoritsa, Monteneqro Monteneqro Monteneqro 1–0 1–1 UEFA Avropa Çempionatı 2016 seçmə mərhələ [39]
52 102 27 Mart 2015 Zimbru Stadionu, Kişinyov, Moldova Moldova Moldova 1–0 2–0 [40]
53 2–0 dagger
54 103 31 Mart 2015 Friends Arena, Solna, İsveç İran İran 1–0 3–1 Yoldaşlıq oyunu [41]
55 105 14 İyun 2015 Monteneqro Monteneqro 2–0 3–1 UEFA Avropa Çempionatı 2016 seçmə mərhələ [42]
56 3–0
57 107 8 Sentyabr 2015 Avstriya Avstriya 1–4 1–4 [43]
58 108 9 Oktyabr 2015 Reynpark stadionu, Vaduts, Lixtenşteyn Lixtenşteyn Lixtenşteyn 2–0 2–0 [44]
59 109 12 Oktyabr 2015 Friends Arena, Solna, İsveç Moldova Moldova 1–0 2–0 [45]
60 110 14 Noyabr 2015 Danimarka Danimarka 2–0 dagger 2–1 UEFA Avro 2016 play-off mərhələsi [46]
61 111 17 Noyabr 2015 Parken, Kopenhagen, Danimarka Danimarka Danimarka 1–0 2–2 [47]
62 2–0

Statistikalar[redaktə | əsas redaktə]

Zlatan Ibrahimović wearing a yellow shirt and blue shorts, passing the ball
Zlatan İbrahimoviç UEFA Avro 2012 turnirində İngiltərə millisinə qarşı oyunda
İllər üzrə qollar
İl İşt Qollar
2001 5 1
2002 10 2
2003 4 3
2004 12 8
2005 5 4
2006 6 0
2007 7 0
2008 7 2
2009 6 2
2010 4 3
2011 8 3
2012 11 11
2013 11 9
2014 5 3
2015 10 11
2016 5 0
Cəmi 116 62
Turnir üzrə qollar
Turnir Qollar
FİFA Dünya Kuboku seçmə mərhələsi 19
UEFA Avropa Çempionatı seçmə mərhələsi 19
Yoldaşlıq oyunu 18
UEFA Avropa Çempionatı 6
Cəmi 62

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Ferguson, W. M. (6 June 2014). "Zlatan Ibrahimovic: 'I'm Never Satisfied'". The New York Times. İstifadə tarixi: 13 January 2016.
  2. "Zlatan Ibrahimovic breaks Sweden goalscoring record". BBC Sport. 4 September 2014. 5 April 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 14 January 2016.
  3. "Zlatan Ibrahimovic returns to international football with Sweden". The Guardian. London. 16 July 2010. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  4. 1 2 Orr, James (5 September 2014). "Zlatan Ibrahimovic: Striker becomes Sweden's all-time record scorer with goals against Estonia". The Independent. London. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  5. "Ibrahimović to retire from international football after Euro 2016". ESPN. 21 June 2016. 24 June 2016 tarixində arxivləşdirilib.
  6. "Football Player: Zlatan Ibrahimović". EU-football.info. 29 March 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 13 June 2016.
  7. "European Championship Qualifying Top Scorers". BBC Sport. 8 September 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 14 January 2016.
  8. 1 2 Mamrud, Roberto. "Zlatan Ibrahimovic – Century of International Appearances". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. 5 March 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  9. 1 2 3 4 Smith, Peter (23 June 2016). "Zlatan Ibrahimovic retires from Sweden duty: Five memorable goals for his country". Sky Sports. 16 August 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 12 December 2017.
  10. "Ibrahimovic leaves it late to save Swedes". Eurosport. Reuters. 21 August 2002. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 12 December 2017.
  11. "Ibrahimovic saves Sweden". UEFA. 12 October 2002. 14 November 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  12. "Zlatan goals keep Sweden top". UEFA. 6 September 2003. 19 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  13. "Sweden 1–0 England". BBC Sport. 31 March 2004. 20 May 2006 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  14. "Larsson lights up Sweden on dark day for Bulgaria". UEFA. 15 June 2004. 8 September 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  15. "Sweden vs. Netherlands". ESPN. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  16. "Ibrahimovic dismantles hapless Malta". Times of Malta. Valletta. 5 September 2004. 20 November 2011 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  17. "Sweden rout Malta 6–0". Times of Malta. Valletta. 5 June 2005. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  18. "Sweden vs. Bulgaria". ESPN. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  19. "Ibrahimovic brilliance steals win for Sweden". Times of Malta. Valletta. 8 September 2005. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  20. "Qualification as it happened". BBC Sport. 12 October 2005. 15 October 2005 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  21. "Greece 0–2 Sweden". BBC Sport. 10 June 2008. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  22. "Sweden 1–2 Spain". BBC Sport. 14 June 2008. 16 August 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  23. "Sweden 4–0 Malta". Sky Sports. 10 June 2009. 15 October 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 January 2017.
  24. "Hungary 1–2 Sweden". Sky Sports. 9 October 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 January 2017.
  25. "Sweden 3–0 Scotland". BBC Sport. 11 August 2010. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  26. "Sweden routs San Marino 6–0 in Euro 2012 qualifier". Fox Sports. 7 September 2010. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  27. O'Connor, Philip (7 June 2011). "Ibrahimovic hat-trick helps Sweden crush Finns". Reuters. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  28. "Croatia 1–3 Sweden". Sky Sports. 29 February 2012. 14 October 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  29. "Sweden vs. Iceland". ESPN. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  30. "Ibrahimovic, Sweden defeat Serbia". Fox Sports. 5 June 2012. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  31. Dawkes, Phil (11 June 2012). "Ukraine 2–1 Sweden". BBC Sport. 24 August 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  32. Dutt, Sujay (12 October 2012). "Ibrahimović saves Sweden in Faroe Islands". UEFA. 22 October 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  33. "Four-goal Sweden comeback stuns Germany". UEFA. 16 October 2012. 12 December 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  34. Dutt, Sujay (11 June 2013). "Ibrahimović double gets Sweden past Faroes". UEFA. 25 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  35. "Sweden 4–2 Norway". Sky Sports. 5 April 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  36. "Kazakhstan 0–1 Sweden". Sky Sports. 8 September 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  37. Dutt, Sujay (11 October 2013). "Ibrahimović stays calm to keep Sweden alive". UEFA. 19 October 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  38. Brassell, Andy (19 November 2013). "Cristiano Ronaldo's hat-trick fires Portugal past battling Sweden". The Guardian. London. 16 May 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  39. "Late drama as Montenegro hold Sweden to 1–1 draw". Reuters. 15 November 2014. İstifadə tarixi: 8 February 2018.
  40. "Ibrahimović double sees Sweden down Moldova". UEFA. 27 March 2015. 30 August 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  41. O'Connor, Philip (31 March 2015). "Zlatan Ibrahimovic scores for Sweden, but why were the majority of fans in Stockholm supporting Iran?". The Independent. London. 8 May 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  42. "Sweden's Zlatan Ibrahimovic scores twice in defeat of Montenegro". The Guardian. London. Reuters. 14 June 2015. 6 October 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  43. "Austria qualify after crushing Sweden". Eurosport. Reuters. 8 September 2015. 24 October 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  44. O'Connor, Philip (9 October 2015). "Zlatan on target again as Swedes squeeze past Liechtenstein". Reuters. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  45. "Sweden 2–0 Moldova". Sky Sports. 4 April 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  46. Fletcher, Paul (14 November 2015). "Sweden 2–1 Denmark". BBC Sport. 12 February 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.
  47. "Sweden's Zlatan Ibrahimovic: I've sent Denmark into retirement". BBC Sport. 17 November 2015. 23 February 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 December 2017.