Ən çox ziyarət edilən sənət muzeylərinin siyahısı (2014)

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Dünyanın ən çox ziyarət edilən incəsənət muzeylərinin siyahısında ziyarətçilər arasında ən çox ziyarət edilən və eksponatları əsasən sənət əsərlərindən ibarət olan 100 muzey və qalereya yer alıb. Bədii sənət dedikdə heykəltəraşlıq, rəngkarlıq, qrafika, foto sənəti və dekorativ-tətbiqi sənət aiddir. Siyahıya sırf sənət muzeyi olmayan turistik yerlər daxil edilmir (məsələn, Pekindəki Yasaq şəhər). Həmçinin, eksponatları içərisində qismən sənət əsərləri olan, lakin əsasən konkret tematikaya həsr olunmuş, ixtisaslaşdırılmış muzeylər (məsələn, Londondakı Təbiət tarixi muzeyi) də siyahıya daxil edilməyib.

Siyahı ildə bir dəfə oxşar siyahıları dərc edən beynəlxalq nüfuzlu incəsənət jurnalı The Art Newspaperin[1] məlumatlarına əsaslanır; bu siyahı 2014-cü ilin məlumatlarına əsaslanır.

Siyahıda ən çox təmsil olunan muzeylər ABŞ-da - 18 və Böyük Britaniyadadır - 14. Sonrakı yerlərdə İspaniya (9), Fransa (8), 6 muzeylə Braziliya və 5 muzeylə Rusiya, AvstraliyaCənubi Koreya gəlir. Böyük Britaniya muzeyləri ildə ən çox ziyarətçi sayına malikdir - 30.000.000-dan çox insan.

Siyahıdakı muzeylərin əksəriyyəti Londonda - 11 və Parisdə - 7, habelə hər birində 4 muzey olmaqla Berlin, MadridTokioda yerləşir.

Siyahıdakı muzeylərin əksəriyyəti Avropa qitəsinin ərazisində yerləşir - 55 muzey. Digər qitələr Şimali Amerikada - 22 muzey, Asiyada - 12 muzey, Cənubi Amerikada - 6, Avstraliyada - 5 muzey olmaqla sıralanır. Afrika muzeyləri siyahıya düşə bilməyib.

Adı Şəhər Ölkə Yaranma ili İllik ziyarətçi sayı Şəkil
1 Luvr muzeyi Paris Fransa Fransa 1792 9.260.000
Louvre at night centered.jpg
2 Britaniya muzeyi London Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1753 6.695.213
British Museum from NE 2.JPG
3 London Milli Qalereyası London Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1824 6.416.724
National Gallery in September 2011.jpg
4 Metropoliten muzeyi Nyu-York ABŞ ABŞ 1870 6.162.147
The Metropolitan Museum of Art (425400875).jpg
5 Vatikan muzeyi Vatikan (Roma) Vatikan Vatikan 1506 5.891.332
Vatican Museums entrance.jpg
6 Teyt Modern London Böyük Britaniya Böyük Britaniya 2000 5.785.427
TateModern.JPG
7 İmperator saray muzeyi Taybey Çin Respublikası Çin Respublikası 1965 5.402.325
NationalPalace MuseumFrontView.jpg
8 Milli Sənət Qalereyası Vaşinqton ABŞ ABŞ 1937 3.892.459
National Gallery of Art - West Building facade.JPG
9 Koreya Milli Muzeyi Seul Cənubi Koreya Cənubi Koreya 1945 3.536.677
National Museum of Korea.jpg
10 Orse muzeyi Paris Fransa Fransa 1968 3.500.000
Musée d'Orsay 2013.JPG

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Visitor Figures 2014: The grand totals: exhibition and museum attendance numbers worldwide Arxivləşdirilib 2016-04-04 at the Wayback Machine, The Art Newspaper, International Edition, Апрель 2015.