Adolf Hitlerə qarşı sui-qəsd cəhdlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
1944-cü il 20 iyul tarixində həyata keçirilmiş partlayışdan bir az sonra.

Bu tamamlanmamış olan sənədləşdirilmiş, Hitlerə qarşı hazırlanmış və üstü açılmış sui-qəsd cəhdlərinin siyahısıdır.[1]

İşarə edilmiş qeydlərdən savayı bütün sui-qəsd cəhdləri Üçüncü Reyx ərazisində və Üçüncü Reyx vətəndaşları tərəfindən həyata keçirilmişdir.

  • 1933-cü ildən öncə: Gücə sahib olmadan öncə buraya 4 cəhd, həmçinin Kayzerhof mehmanxanasında zəhərləmə cəhdidə daxildir (1930).
  • 1933-cü ildən sonra: 10 cəhd, həmçinin buraya Ştrumabteylunq dəstəsinin naməlum üzvünün Obersalzberqdə və Lütner qrupunun Köniqsberqdə həyata keçirdiyi cəhd daxildir.
Tarix Məkan Tərəfindən cəhd edilmiş
1934 Berlin Römer, BeppoBeppo Römer
1934 Berlin Maylius, HelmutHelmut Maylius
1935 Berlin Marvitz qrup
1935 Berlin Ştuermer, Paul YosefPaul Yosef Ştuermer
1936 Nürnberq Hirş, HelmutHelmut Hirş
1937 Berlin Tomas, YosefYosef Tomas
1937 Berlin SS geyimində naməlum bir şəxs
Sentyabr 28, 1938 Berlin Oster Sui-qəsdi; Münhen sazişinin nəticələrinə görə edam edilməmişdir.
Noyabr 9, 1938 Münhen Bavo, MorisMoris Bavo
Oktyabr 5, 1939 Varşava Karaşeviç-Tokarjevski, MixalMixal Karaşeviç-Tokarjevski,[2] Polşanın qələbəsi naminə xidmət
Noyabr 8, 1939 Münhen Elzer, Yohan QeorqYohan Qeorq Elzer
1939 Berlin Kordt, ErixErix Kordt
1940 Paris, Fransa Vitzleben, Ervin vonErvin von Vitzleben
1941 Berlin Halem, Nikolaus vonNikolaus von Halem
1941-1943 (bir-neçə) Berlin Römer, BeppoBeppo Römer
1943 Valki Lanz, HubertHubert Lanz, Şpaydel, HansHans Şpaydel, Ştraxvitz, Qiazint Qraf vonQiazint Qraf von Ştraxvitz
Mart 13, 1943 Smolenskə uçuş Treskov, Henninq vonHenninq von Treskov, Şlabrendorf, Fabiyan vonFabiyan von Şlabrendorf,
Mart 1943 Smolensk König, FriedrichFriedrich König, Bözelager, Filipp vonFilipp von Bözelager
Mart 21, 1943 Berlin Treskov, Henninq vonHenninq von Treskov, Şlabrendorf, Fabiyan vonFabiyan von Şlabrendorf, Qersdorf, Rudolf Kristof vonRudolf Kristof von Qersdorf
1943 Canavar yuvası Naməlum polyak
1943 Berlin Qersdorf, Rudolf Kristof vonRudolf Kristof von Qersdorf
Noyabr 16, 1943 Canavar yuvası Buşşe, Axel von demAxel von dem Buşşe
Yanvar 1944 Canavar yuvası Kleyst-Şmenzin, Evald-Henrix vonEvald-Henrix von Kleyst-Şmenzin
Mart 11, 1944 Berqhof Breytenbuş, Eberhard vonEberhard von Breytenbuş
1944 Berlin Ştauffenberq, Klaus vonKlaus von Ştauffenberq
20 iyul, 1944 Canavar yuvası Ştauffenberq, Klaus vonKlaus von Ştauffenberq

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]