≛

FİFA Dünya Kubokunda qeydə alınmış het-triklərin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bu siyahıya FİFA Dünya Kuboku finalları tarixində bir futbol matçında üç və ya daha çox qol vuran oyunçular daxil edilmişdir. (Dünya Kuboku seçmə matçları daxil deyil.) Bir Dünya Kuboku matçında het-trik (üç və ya daha çox qol vurmaq) nisbi olaraq olduqca nadirdir. 18 dəfə təşkil edilən Dünya Kubokunda oynanan 700-dən çox matçda idmançılar yalnız 48 dəfə bu performansı həyata keçirə bilmişlər. Futbolun və Dünya Kubokunun rəhbərliyində olan FİFAnın bir oyunçunun üç və ya daha çox qol atdığını rəsmi olaraq təsdiqləməsi ilə oyunçunun performansı het-trik olaraq qəbul edilir.

Dünya kubokunda ilk het-trik etmə müvəffəqiyyətini ABŞ milli futbol komandasından Bert Patenaude adlı oyunçu Paraqvay milli futbol komandasına qarşı FİFA Dünya Kuboku 1930da reallaşdırdı. Ən son olaraq da FİFA Dünya Kuboku 2014-də Almaniya milli futbol komandasından Tomas Müller Portuqaliya milli futbol komandasına qarşı oyunda həyata keçirmişdir.

Bu performansın heç bir futbolçu tərəfindən bacara bilmədiyi tək turnir Almaniyada təşkil edilən FİFA Dünya Kuboku 2006 olmuşdur. Ən çox het-trik isə 8 dəfə ilə İsveçrədə təşkil edilən FİFA Dünya Kuboku 1954-də qeydə alınmışdır.

Maraqlı faktlar[redaktə | əsas redaktə]

  • ABŞ-lı Bert Patenaude 17 İyul 1930-cu ildə Paraqvay milli futbol komandasına üç qol vuraraq bir Dünya Kuboku matçında het-trik edən ilk futbolçu olaraq tarixə keçmişdir. Ancaq 2006-cı ilə qədər FİFA rəsmi olaraq bu oyunçunu deyil, bu matçdan iki gün sonra oynanan matçdakı Argentinalı Gillermo Stabileni qəbul edirdi. 2006-cı ildə FİFA komanda yoldaşı Tom Florieyə aid olaraq görülən qolun əslində Bert Patenaude tərəfindən atıldığını qəbul etdi və Bert Patenaudenin ilk het-trik edən oyunçu olduğunu açıqladı.
  • Dünya Kubokları tarixində iki dəfə het-trik edən 4 oyunçu var. Bunlar Sandor Koçsis (1954); Cast Fonteyn (1958); Herd Müller (1970) və Qabriel Batistuta (1994, 1998)dır. Batistuta iki fərqli Dünya Kubokunda het-trik edən tək oyunçudur. Koçsis və Müller isə dalbadal iki matçda bu müvəffəqiyyətə çatan futbolçulardır.
  • Oleq Salenko bir Dünya Kuboku matçında 5 qol vuran tək futbolçudur. Rusiya milli futbol komandasında oynayan Salenko bir matçda ən çox qol vuran futbolçu ünvanına FİFA Dünya Kuboku 1994-də Kameruna qarşı oynayarkən çatmışdır.
  • Gillermo Stabile ilk dəfə milli forma geyindiyi oyunda 1930 matçında het-trik etmə müvəffəqiyyəti göstərmişdir.
  • Üç futbolçu komandasının məğlub olduğu matçda het-trik etmişdir. Bu futbolçular: Ernest Vilimowski (5-6, 1938); Yosef Hügi (5-7, 1954) və İqor Belyanov(3-4, 1986)dur
  • Bir matçda iki dəfə het-trik Dünya Kuboklarında üç dəfə reallaşmışdır. İkisi FİFA Dünya Kuboku 1938 matçlarında: İsveçin Kubanı məğlub etdiyi matçda Qustav Vetterström və Tore Keller üç qol atdı. Vetterström qollarının hamısını ilk hissədə atmışdır. 5 İyun 1938-ci ildə oynanılan Braziliya-Polşa matçında isə Braziliya adına Leonidas və Polşalı Ernest Vilimowski het-trik etmişlər. FİFA Dünya Kuboku 1954də Avstriyanın İsveçrəni məğlub etdiyi matçda hər iki tərəfdən Teodor Vaqner və Yosef Hügi het-trik etmişlər.
Miroslav Klose bir maçtda üç dəfə kəllə ilə qol vuran iki oyunçudan biridir.
  • Final matçlarında yalnız bir oyunçu bu müvəffəqiyyətə nail olmuşdur. İngiltərə milli futbol komandasından Geoff Hurst FİFA Dünya Kuboku 1966-da Almaniyaya qarşı 3 qol atmışdır.
  • Ən erkən tamamlanan het-trik FİFA Dünya Kuboku 1954-də Erix Probst tərəfindən reallaşdırılmışdır. İlk iki qolu 4 və 21-ci dəqiqələrdə atan futbolçu 24-cü dəqiqədə 3-cü qolu da ataraq het-trik etmiş oldu.
  • Birinci və üçüncü qol arasında ən qısa müddət olan het-trik isə FİFA Dünya Kuboku 1982-də Laszlo Kiss tərəfindən El Salvador komandasına qarşı edilmişdir. Kiss qollarını 69, 72 və 76-cı dəqiqələrdə vuraraq 7 dəqiqədə het-trik etmiş oldu. Laszlo Kiss eyni zamanda oyuna sonradan girib het-trik edən yeganə oyunçudur.
  • Üç qolu da kəllə ilə atan iki oyunçu var. Bunlar: FİFA Dünya Kuboku 1990-da Tomaş Şukravi və FİFA Dünya Kuboku 2002-də Miroslav Klosedir.
  • Dünya Kubokları tarixində ən gənc het-trik edən oyunçu 17 yaş və 244 günlük bu müvəffəqiyyətə çatan Peledir. Ən yaşlı futbolçu isə 33 yaş və 159 günlə Tore Kellerdir.

Het-trik edən futbolçuların siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Açar
4 Oyunçu 4 qol vurub
5 Oyunçu 5 qol vurub
§ Oyunçunun komandası məğlub olub
FİFA Dünya Kubokunun het-rikləri
Sıra Oyunçu Qol dəqiqələri Komanda Nəticə Qarşı Turnir Raund Gün İst.
1. Patenaude, BertBert Patenaude 10', 15', 50'  ABŞ &0000000000000003.300000 3–0  Paraqvay Uruqvay 1930 8 Birinci mərhələ 17 iyul 1930 [1]
2. Stabile, GillermoGillermo Stabile 8', 17', 80'  Argentina &0000000000000003.600000 6–3  Meksika Uruqvay 1930 8 Birinci mərhələ 19 iyul 1930 [2]
3. Sea, PedroPedro Sea 18', 67', 72'  Uruqvay &0000000000000005.600000 6–1  Yuqoslaviya Uruqvay 1930 3 Yarımfinal 27 iyul 1930 [3]
4. Skyavio, AngeloAngelo Skyavio 18', 29', 64'  İtaliya &0000000000000006.700000 7–1  ABŞ İtaliya 1934 81/8 final 27 may 1934 [4]
5. Konen, EdmundEdmund Konen 66', 70', 87'  Almaniya &0000000000000003.500000 5–2  Belçika İtaliya 1934 81/8 final 27 may 1934 [5]
6. Neyedl, OldrixOldrix Neyedl 19', 71', 80'  Çexoslovakiya &0000000000000002.300000 3–1  Almaniya İtaliya 1934 31/2 final 3 iyun 1934 [6]
7. Ernest Vilimovski4 53', 59', 89', 118'  Polşa &0000000000000000.095000 5–6 ə.v§  Braziliya Fransa 1938 81/8 final 5 iyun 1938 [7]
8. Leonidas 18', 93', 104'  Braziliya &0000000000000001.600000 6–5 ə.v  Polşa Fransa 1938 81/8 final 5 iyun 1938 [7]
9. Vetterström, QustavQustav Vetterström 32', 37', 44'  İsveç &0000000000000008.800000 8–0  Kuba Fransa 1938 51/4 final 12 iyun 1938 [8]
10. Andersson, HarriHarri Andersson 9', 81', 89'  İsveç &0000000000000008.800000 8–0  Kuba Fransa 1938 51/4 final 12 iyun 1938 [8]
11. MigezOskar Migez 14', 45', 56'  Uruqvay &0000000000000008.800000 8–0  Boliviya Braziliya 1950 81/8 final 2 iyul 1950 [9]
12. Ademir4 17', 36', 52', 58'  Braziliya &0000000000000006.700000 7–1  İsveç Braziliya 1950 2Final Qrupu 9 iyul 1950 [10]
13. Koçsis, SandorSandor Koçsis 24', 36', 50'  Macarıstan &0000000000000009.900000 9–0  Cənubi Koreya İsveçrə 1954 8Qrup 2 17 iyun 1954 [11]
14. Probst, ErixErix Probst 4', 21', 24'  Avstriya &0000000000000005.500000 5–0  Çexoslovakiya İsveçrə 1954 8Qrup 3 19 iyun 1954 [12]
15. Borges, KarlosKarlos Borges 17', 47', 57'  Uruqvay &0000000000000007.700000 7–0  Şotlandiya İsveçrə 1954 8Qrup 3 19 iyun 1954 [13]
16. Koçsis, SandorSandor Koçsis4 3', 21', 67', 78'  Macarıstan &0000000000000005.800000 8–3  Qərbi Almaniya İsveçrə 1954 8Qrup 2 20 iyun 1954 [14]
17. Sargın, BurhanBurhan Sargın 37', 64', 70'  Türkiyə &0000000000000007.700000 7–0  Cənubi Koreya İsveçrə 1954 8Qrup 2 20 iyun 1954 [15]
18. Morlok, MaksMaks Morlok 30', 60', 77'  Qərbi Almaniya &0000000000000005.700000 7–2  Türkiyə İsveçrə 1954 8Qrup 2 23 iyun 1954 [16]
19. Teodor Vaqner 25', 27', 53'  Avstriya &0000000000000002.700000 7–5   İsveçrə İsveçrə 1954 51/4 final 26 iyun 1954 [17]
20. HugiYosef Hügi 17', 19', 58'   İsveçrə &0000000000000000.085000 5–7§  Avstriya İsveçrə 1954 51/4 final 26 iyun 1954 [17]
21. Fonten, CastCast Fonten 24', 30', 67'  Fransa &0000000000000004.700000 7–3  Paraqvay İsveç 1958 Qrup 2 8 iyun 1958 [18]
22. Pele 52', 64', 75'  Braziliya &0000000000000003.500000 5–2  Fransa İsveç 1958 31/2 final 24 iyun 1958 [19]
23. Fonten, CastCast Fonten4 16', 36', 78', 89'  Fransa &0000000000000003.600000 6–3  Qərbi Almaniya İsveç 1958 4Üçüncü yer oyunu 28 iyun 1958 [20]
24. Albert, FlorianFlorian Albert 1', 6', 53'  Macarıstan &0000000000000005.600000 6–1  Bolqarıstan Çili 1962 8Qrup 4 3 iyun 1962 [21]
25. Eysebio4 27', 43' (pen.), 56', 59' (pen.)  Portuqaliya &0000000000000002.500000 5–3  Şimali Koreya İngiltərə 1966 51/4 final 23 iyul 1966 [22]
26. Hurst, GeoffGeoff Hurst 18', 98', 120'  İngiltərə &0000000000000002.400000 4–2 ə.v  Qərbi Almaniya İngiltərə 1966 1Final 30 iyul 1966 [23]
27. MüllerHerd Müller 27', 52' (pen.), 88'  Qərbi Almaniya &0000000000000003.500000 5–2  Bolqarıstan Meksika 1970 8Qrup 4 7 iyun 1970 [24]
28. MüllerHerd Müller 19', 26', 39'  Qərbi Almaniya &0000000000000002.300000 3–1  Peru Meksika 1970 8Qrup 4 10 iyun 1970 [25]
29. Bayeviç, DuşanDuşan Bayeviç 8', 30', 81  Yuqoslaviya &0000000000000009.900000 9–0  Zair Qərbi Almaniya 1974 8Qrup 2 18 iyun 1974 [26]
30. Şarmax, AndrzeyAndrzey Şarmax 30', 34', 50'  Polşa &0000000000000007.700000 7–0  Haiti Qərbi Almaniya 1974 8Qrup 4 19 iyun 1974 [27]
31. Rensenbrink, RobRob Rensenbrink 40' (pen.), 62', 79' (pen.)  Niderland &0000000000000003.300000 3–0  İran Argentina 1978 8Qrup 4 3 iyun 1978 [28]
32. Kubilyas, TeofiloTeofilo Kubilyas 36' (pen.), 39' (pen.), 79'  Peru &0000000000000003.400000 4–1  İran Argentina 1978 8Qrup 4 11 iyun 1978 [29]
33. Kiss, LaszloLaszlo Kiss 69', 72', 76'  Macarıstan &0000000000000009.950000 10–1  Salvador İspaniya 1982 Qrup 3 15 iyun 1982 [30]
34. Rummenigge, Karl-HaynzKarl-Haynz Rummenigge 9', 57', 66'  Qərbi Almaniya &0000000000000003.400000 4–1  Çili İspaniya 1982 8Qrup 5 20 iyun 1982 [31]
35. Boniek, ZbiqnievZbiqniev Boniek 4', 26', 53'  Polşa &0000000000000003.300000 3–0  Belçika İspaniya 1982 6İkinci mərhələ 28 iyun 1982 [32]
36. Rossi, PaoloPaolo Rossi 5', 25', 74  İtaliya &0000000000000001.300000 3–2  Braziliya İspaniya 1982 6İkinci mərhələ 5 iyul 1982 [33]
37. Elkyar Larsen, PrebenPreben Elkyar Larsen 11', 67', 80'  Danimarka &0000000000000005.600000 6–1  Uruqvay Meksika 1986 8Qrup E 8 iyun 1986 [34]
38. Lineker, QariQari Lineker 9', 14', 34'  İngiltərə &0000000000000003.300000 3–0  Polşa Meksika 1986 8Qrup F 11 iyun 1986 [35]
39. Belyanov, İqorİqor Belyanov 27', 70', 111' (pen.)  SSRİ &0000000000000000.093000 3–4 ə.v§  Belçika Meksika 1986 7İkinci mərhələ 15 iyun 1986 [36]
40. Butraqueno, EmilioEmilio Butraqueno4 43', 56', 80', 88' (pen.)  İspaniya &0000000000000004.500000 5–1  Danimarka Meksika 1986 7İkinci mərhələ 18 iyun 1986 [37]
41. Miçel Miçel 22', 61', 81'  İspaniya &0000000000000002.300000 3–1  Cənubi Koreya İtaliya 1990 8Qrup E 17 iyun 1990 [38]
42. Şukravi, TomaşTomaş Şukravi 12', 63', 82'  Çexoslovakiya &0000000000000003.400000 4–1  Kosta-Rika İtaliya 1990 7İkinci mərhələ 23 iyun 1990 [39]
43. Batistuta, QabrielQabriel Batistuta 2', 44', 89' (pen.)  Argentina &0000000000000004.400000 4–0  Yunanıstan ABŞ 1994 8Qrup D 21 iyun 1994 [40]
44. Salenko, OleqOleq Salenko5 14', 41', 44' (pen.), 72', 75'  Rusiya &0000000000000005.600000 6–1  Kamerun ABŞ 1994 8Qrup B 28 iyun 1994 [41]
45. Batistuta, QabrielQabriel Batistuta 73', 78', 83' (pen.)  Argentina &0000000000000005.500000 5–0  Yamayka Fransa 1998 8Qrup H 21 iyun 1998 [42]
46. Klose, MiroslavMiroslav Klose 20', 25', 70'  Almaniya &0000000000000008.800000 8–0  Səudiyyə Ərəbistanı Cənubi KoreyaYaponiya 2002 8Qrup E 1 iyun 2002 [43]
47. Pauleta 14', 65', 77'  Portuqaliya &0000000000000004.400000 4–0  Polşa Cənubi KoreyaYaponiya 2002 8Qrup D 10 iyun 2002 [44]
48. İquain, QonzaloQonzalo İquain 33', 76', 80'  Argentina &0000000000000003.400000 4–1  Cənubi Koreya Cənubi Afrika Respublikası 2010 8Qrup B 17 iyun 2010 [45]
49. Müller, TomasTomas Müller 12' (pen.), 45', 78'  Almaniya &0000000000000004.400000 4–0  Portuqaliya Braziliya 2014 8Qrup G 16 iyun 2014 [46]
50. Şaqiri, XerdanXerdan Şaqiri 6', 31', 71'   İsveçrə &0000000000000003.300000 3–0  Honduras Braziliya 2014 8Qrup E 25 iyun 2014 [47]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "1930 FIFA World Cup Uruguay - USA 3:0 Paraguay". FIFA Official Website. 17 July 1930. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/matches/round=201/match=1097/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  2. "1930 FIFA World Cup Uruguay - Argentina 6:3 Mexico". FIFA Official Website. 19 July 1930. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/matches/round=201/match=1086/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  3. "1930 FIFA World Cup Uruguay - Uruguay 6:1 Yugoslavia". FIFA Official Website. 27 July 1930. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/matches/round=202/match=1101/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  4. "1934 FIFA World Cup Italy - Italy 7:1 USA". FIFA Official Website. 27 May 1934. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1934/matches/round=204/match=1135/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  5. "1934 FIFA World Cup Italy - Germany 5:2 Belgium". FIFA Official Website. 27 May 1934. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1934/matches/round=204/match=1108/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  6. "1934 FIFA World Cup Italy - Czechoslovakia 3:1 Germany". FIFA Official Website. 3 June 1934. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1934/matches/round=3492/match=1130/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  7. 7,0 7,1 "1938 FIFA World Cup France - Brazil 6:5 Poland a.e.t.". FIFA Official Website. 5 June 1938. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1938/matches/round=206/match=1150/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  8. 8,0 8,1 "1938 FIFA World Cup France - Sweden 8:0 Cuba". FIFA Official Website. 12 June 1938. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1938/matches/round=429/match=1158/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  9. "1950 FIFA World Cup Brazil - Uruguay 8:0 Bolivia". FIFA Official Website. 2 July 1950. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/brazil1950/matches/round=208/match=1185/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  10. "1950 FIFA World Cup Brazil - Brazil 7:1 Sweden". FIFA Official Website. 9 July 1950. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/brazil1950/matches/round=209/match=1189/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  11. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Hungary 9:0 Korea Republic". FIFA Official Website. 17 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1294/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  12. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Austria 5:0 Czechoslovakia". FIFA Official Website. 19 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1238/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  13. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Uruguay 7:0 Scotland". FIFA Official Website. 19 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1313/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  14. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Hungary 7:0 Fermany FR". FIFA Official Website. 20 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1277/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  15. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Turkey 7:0 Korea Republic". FIFA Official Website. 20 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1304/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  16. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Germany FR 7:2 Turkey". FIFA Official Website. 23 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1284/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  17. 17,0 17,1 "1954 FIFA World Cup Switzerland - Austria 7:5 Switzerland". FIFA Official Website. 26 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=212/match=1237/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  18. "1958 FIFA World Cup Sweden - France 7:3 Paraguay". FIFA Official Website. 8 June 1958. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/sweden1958/matches/round=220/match=1386/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  19. "1958 FIFA World Cup Sweden - Brazil 5:2 France". FIFA Official Website. 24 June 1958. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/sweden1958/matches/round=488/match=1340/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  20. "1958 FIFA World Cup Sweden - France 6:3 Germany FR". FIFA Official Website. 28 June 1958. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/sweden1958/matches/round=3483/match=1382/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  21. "1962 FIFA World Cup Chile - Hungary 6:1 Bulgaria". FIFA Official Website. 3 June 1962. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/chile1962/matches/round=231/match=1470/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  22. "1966 FIFA World Cup England - Portugal 5:3 Korea DPR". FIFA Official Website. 23 July 1966. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/england1966/matches/round=239/match=1702/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  23. "1966 FIFA World Cup England - England 4:2 Germany FR". FIFA Official Website. 30 July 1966. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/england1966/matches/round=3478/match=1633/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  24. "1970 FIFA World Cup Mexico - Germany FR 5:2 Bulgaria". FIFA Official Website. 7 June 1970. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1970/matches/round=250/match=1774/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  25. "1970 FIFA World Cup Mexico - Germany FR 3:1 Peru". FIFA Official Website. 10 June 1970. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1970/matches/round=250/match=1840/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  26. "1974 FIFA World Cup Germany - Yugoslavia 9:0 Zaire". FIFA Official Website. 18 June 1974. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/germany1974/matches/round=262/match=2186/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  27. "1974 FIFA World Cup Germany - Haiti 0:7 Poland". FIFA Official Website. 19 June 1974. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/germany1974/matches/round=262/match=2085/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  28. "1978 FIFA World Cup Argentina - Netherlands 3:0 Iran". FIFA Official Website. 3 June 1978. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/argentina1978/matches/round=278/match=2388/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  29. "1978 FIFA World Cup Argentina - Peru 4:1 Iran". FIFA Official Website. 11 June 1978. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/argentina1978/matches/round=278/match=2405/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  30. "1982 FIFA World Cup Spain - Hungary 10:1 El Salvador". FIFA Official Website. 15 June 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=293/match=896/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  31. "1982 FIFA World Cup Spain - Germany FR 4:1 Chile". FIFA Official Website. 20 June 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=293/match=813/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  32. "1982 FIFA World Cup Spain - Poland 3:0 Belgium". FIFA Official Website. 28 June 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=294/match=782/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  33. "1982 FIFA World Cup Spain - Italy 3:2 Brazil". FIFA Official Website. 5 July 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=294/match=788/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  34. "1986 FIFA World Cup Mexico - Denmark 6:1 Uruguay". FIFA Official Website. 8 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=308/match=522/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  35. "1986 FIFA World Cup Mexico - England 3:0 Poland". FIFA Official Website. 11 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=308/match=537/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  36. "1986 FIFA World Cup Mexico - Soviet Union 3:4 Belgium a.e.t.". FIFA Official Website. 15 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=309/match=432/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  37. "1986 FIFA World Cup Mexico - Denmark 1:5 Spain". FIFA Official Website. 18 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=309/match=511/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  38. "1990 FIFA World Cup Italy - Korea Republic 1:3 Spain". FIFA Official Website. 17 June 1990. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1990/matches/round=322/match=175/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  39. "1990 FIFA World Cup Italy - Czechoslovakia 4:1 Costa Rica". FIFA Official Website. 23 June 1990. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1990/matches/round=323/match=129/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  40. "1994 FIFA World Cup USA - Argentina 4:0 Greece". FIFA Official Website. 21 June 1994. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/usa1994/matches/round=337/match=3059/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  41. "1994 FIFA World Cup USA - Russia 6:1 Cameroon". FIFA Official Website. 28 June 1994. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/usa1994/matches/round=337/match=3079/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  42. "1998 FIFA World Cup France - Argentina 5:0 Jamaica". FIFA Official Website. 21 June 1998. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1998/matches/round=1014/match=8752/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  43. "2002 FIFA World Cup Korea/Japan - Germany 8:0 Saudi Arabia". FIFA Official Website. 1 June 2002. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/koreajapan2002/matches/round=43950100/match=43950004/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  44. "2002 FIFA World Cup Korea/Japan - Portugal 4:0 Poland". FIFA Official Website. 10 June 2002. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/koreajapan2002/matches/round=43950100/match=43950032/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  45. "2010 FIFA World Cup South Africa - Argentina 4:1 Korea Republic". FIFA Official Website. 17 June 2010. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/southafrica2010/matches/round=249722/match=300061458/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  46. "2014 FIFA World Cup Brazil - Germany 4:0 Portugal". FIFA Official Website. 16 June 2014. http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255931/match=300186475/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  47. "2014 FIFA World Cup Brazil - Honduras 0:3 Switzerland". FIFA Official Website. 25 June 2014. http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255931/match=300186482/index.html. İstifadə tarixi: 25 June 2014.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]