FİFA Dünya Kubokunda qeydə alınmış het-triklərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Bu siyahıya FİFA Dünya Kuboku finalları tarixində bir futbol matçında üç və ya daha çox qol vuran oyunçular daxil edilmişdir. (Dünya Kuboku seçmə matçları daxil deyil.) Bir Dünya Kuboku matçında het-trik (üç və ya daha çox qol vurmaq) nisbi olaraq olduqca nadirdir. 18 dəfə təşkil edilən Dünya Kubokunda oynanan 700-dən çox matçda idmançılar yalnız 48 dəfə bu performansı həyata keçirə bilmişlər. Futbolun və Dünya Kubokunun rəhbərliyində olan FİFAnın bir oyunçunun üç və ya daha çox qol atdığını rəsmi olaraq təsdiqləməsi ilə oyunçunun performansı het-trik olaraq qəbul edilir.

Dünya kubokunda ilk het-trik etmə müvəffəqiyyətini ABŞ milli futbol komandasından Bert Patenaude adlı oyunçu Paraqvay milli futbol komandasına qarşı FİFA Dünya Kuboku 1930da reallaşdırdı. Ən son olaraq da FİFA Dünya Kuboku 2014-də Almaniya milli futbol komandasından Tomas Müller Portuqaliya milli futbol komandasına qarşı oyunda həyata keçirmişdir.

Bu performansın heç bir futbolçu tərəfindən bacara bilmədiyi tək turnir Almaniyada təşkil edilən FİFA Dünya Kuboku 2006 olmuşdur. Ən çox het-trik isə 8 dəfə ilə İsveçrədə təşkil edilən FİFA Dünya Kuboku 1954-də qeydə alınmışdır.

Maraqlı faktlar[redaktə | əsas redaktə]

  • ABŞ-lı Bert Patenaude 17 İyul 1930-cu ildə Paraqvay milli futbol komandasına üç qol vuraraq bir Dünya Kuboku matçında het-trik edən ilk futbolçu olaraq tarixə keçmişdir. Ancaq 2006-cı ilə qədər FİFA rəsmi olaraq bu oyunçunu deyil, bu matçdan iki gün sonra oynanan matçdakı Argentinalı Gillermo Stabileni qəbul edirdi. 2006-cı ildə FİFA komanda yoldaşı Tom Florieyə aid olaraq görülən qolun əslində Bert Patenaude tərəfindən atıldığını qəbul etdi və Bert Patenaudenin ilk het-trik edən oyunçu olduğunu açıqladı.
  • Dünya Kubokları tarixində iki dəfə het-trik edən 4 oyunçu var. Bunlar Sandor Koçsis (1954); Cast Fonteyn (1958); Herd Müller (1970) və Qabriel Batistuta (1994, 1998)dır. Batistuta iki fərqli Dünya Kubokunda het-trik edən tək oyunçudur. Koçsis və Müller isə dalbadal iki matçda bu müvəffəqiyyətə çatan futbolçulardır.
  • Oleq Salenko bir Dünya Kuboku matçında 5 qol vuran tək futbolçudur. Rusiya milli futbol komandasında oynayan Salenko bir matçda ən çox qol vuran futbolçu ünvanına FİFA Dünya Kuboku 1994-də Kameruna qarşı oynayarkən çatmışdır.
  • Gillermo Stabile ilk dəfə milli forma geyindiyi oyunda 1930 matçında het-trik etmə müvəffəqiyyəti göstərmişdir.
  • Üç futbolçu komandasının məğlub olduğu matçda het-trik etmişdir. Bu futbolçular: Ernest Vilimowski (5-6, 1938); Yosef Hügi (5-7, 1954) və İqor Belyanov(3-4, 1986)dur
  • Bir matçda iki dəfə het-trik Dünya Kuboklarında üç dəfə reallaşmışdır. İkisi FİFA Dünya Kuboku 1938 matçlarında: İsveçin Kubanı məğlub etdiyi matçda Qustav Vetterström və Tore Keller üç qol atdı. Vetterström qollarının hamısını ilk hissədə atmışdır. 5 İyun 1938-ci ildə oynanılan Braziliya-Polşa matçında isə Braziliya adına Leonidas və Polşalı Ernest Vilimowski het-trik etmişlər. FİFA Dünya Kuboku 1954də Avstriyanın İsveçrəni məğlub etdiyi matçda hər iki tərəfdən Teodor Vaqner və Yosef Hügi het-trik etmişlər.
Miroslav Klose bir maçtda üç dəfə kəllə ilə qol vuran iki oyunçudan biridir.
  • Final matçlarında yalnız bir oyunçu bu müvəffəqiyyətə nail olmuşdur. İngiltərə milli futbol komandasından Geoff Hurst FİFA Dünya Kuboku 1966-da Almaniyaya qarşı 3 qol atmışdır.
  • Ən erkən tamamlanan het-trik FİFA Dünya Kuboku 1954-də Erix Probst tərəfindən reallaşdırılmışdır. İlk iki qolu 4 və 21-ci dəqiqələrdə atan futbolçu 24-cü dəqiqədə 3-cü qolu da ataraq het-trik etmiş oldu.
  • Birinci və üçüncü qol arasında ən qısa müddət olan het-trik isə FİFA Dünya Kuboku 1982-də Laszlo Kiss tərəfindən El Salvador komandasına qarşı edilmişdir. Kiss qollarını 69, 72 və 76-cı dəqiqələrdə vuraraq 7 dəqiqədə het-trik etmiş oldu. Laszlo Kiss eyni zamanda oyuna sonradan girib het-trik edən yeganə oyunçudur.
  • Üç qolu da kəllə ilə atan iki oyunçu var. Bunlar: FİFA Dünya Kuboku 1990-da Tomaş Şukravi və FİFA Dünya Kuboku 2002-də Miroslav Klosedir.
  • Dünya Kubokları tarixində ən gənc het-trik edən oyunçu 17 yaş və 244 günlük bu müvəffəqiyyətə çatan Peledir. Ən yaşlı futbolçu isə 33 yaş və 159 günlə Tore Kellerdir.

Het-trik edən futbolçuların siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Açar
4 Oyunçu 4 qol vurub
5 Oyunçu 5 qol vurub
§ Oyunçunun komandası məğlub olub
FİFA Dünya Kubokunun het-rikləri
Sıra Oyunçu Qol dəqiqələri Komanda Nəticə Qarşı Turnir Raund Gün İst.
&&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01. Patenaude, BertBert Patenaude &&&&&&&&&&&&&010.&&&&&010', 15', 50'  ABŞ &0000000000000003.300000 3–0  Paraqvay Flag of Uruguay.svg 1930 8 Birinci mərhələ 17 iyul 1930 [1]
&&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02. Stabile, GillermoGillermo Stabile &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08', 17', 80'  Argentina &0000000000000003.600000 6–3  Meksika Flag of Uruguay.svg 1930 8 Birinci mərhələ 19 iyul 1930 [2]
&&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03. Sea, PedroPedro Sea &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018', 67', 72'  Uruqvay &0000000000000005.600000 6–1  Yuqoslaviya Flag of Uruguay.svg 1930 3 Yarımfinal 27 iyul 1930 [3]
&&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04. Skyavio, AngeloAngelo Skyavio &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018', 29', 64'  İtaliya &0000000000000006.700000 7–1  ABŞ Flag of Italy.svg 1934 81/8 final 27 may 1934 [4]
&&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05. Konen, EdmundEdmund Konen &&&&&&&&&&&&&066.&&&&&066', 70', 87'  Almaniya &0000000000000003.500000 5–2  Belçika Flag of Italy.svg 1934 81/8 final 27 may 1934 [5]
&&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06. Neyedl, OldrixOldrix Neyedl &&&&&&&&&&&&&019.&&&&&019', 71', 80'  Çexoslovakiya &0000000000000002.300000 3–1  Almaniya Flag of Italy.svg 1934 31/2 final 3 iyun 1934 [6]
&&&&&&&&&&&&&&07.&&&&&07. Ernest Vilimovski4 &&&&&&&&&&&&&053.&&&&&053', 59', 89', 118'  Polşa &0000000000000000.095000 5–6 ə.v§  Braziliya Flag of France.svg 1938 81/8 final 5 iyun 1938 [7]
&&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08. Leonidas &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018', 93', 104'  Braziliya &0000000000000001.600000 6–5 ə.v  Polşa Flag of France.svg 1938 81/8 final 5 iyun 1938 [7]
&&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09. Vetterström, QustavQustav Vetterström &&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032', 37', 44'  İsveç &0000000000000008.800000 8–0  Kuba Flag of France.svg 1938 51/4 final 12 iyun 1938 [8]
&&&&&&&&&&&&&010.&&&&&010. Andersson, HarriHarri Andersson &&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09', 81', 89'  İsveç &0000000000000008.800000 8–0  Kuba Flag of France.svg 1938 51/4 final 12 iyun 1938 [8]
&&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011. MigezOskar Migez &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014', 45', 56'  Uruqvay &0000000000000008.800000 8–0  Boliviya Flag of Brazil.svg 1950 81/8 final 2 iyul 1950 [9]
&&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012. Ademir4 &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017', 36', 52', 58'  Braziliya &0000000000000006.700000 7–1  İsveç Flag of Brazil.svg 1950 2Final Qrupu 9 iyul 1950 [10]
&&&&&&&&&&&&&013.&&&&&013. Koçsis, SandorSandor Koçsis &&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024', 36', 50'  Macarıstan &0000000000000009.900000 9–0  Cənubi Koreya Flag of Switzerland.svg 1954 8Qrup 2 17 iyun 1954 [11]
&&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014. Probst, ErixErix Probst &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04', 21', 24'  Avstriya &0000000000000005.500000 5–0  Çexoslovakiya Flag of Switzerland.svg 1954 8Qrup 3 19 iyun 1954 [12]
&&&&&&&&&&&&&015.&&&&&015. Borges, KarlosKarlos Borges &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017', 47', 57'  Uruqvay &0000000000000007.700000 7–0  Şotlandiya Flag of Switzerland.svg 1954 8Qrup 3 19 iyun 1954 [13]
&&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016. Koçsis, SandorSandor Koçsis4 &&&&&&&&&&&&&&03.&&&&&03', 21', 67', 78'  Macarıstan &0000000000000005.800000 8–3  Qərbi Almaniya Flag of Switzerland.svg 1954 8Qrup 2 20 iyun 1954 [14]
&&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017. Sargın, BurhanBurhan Sargın &&&&&&&&&&&&&037.&&&&&037', 64', 70'  Türkiyə &0000000000000007.700000 7–0  Cənubi Koreya Flag of Switzerland.svg 1954 8Qrup 2 20 iyun 1954 [15]
&&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018. Morlok, MaksMaks Morlok &&&&&&&&&&&&&030.&&&&&030', 60', 77'  Qərbi Almaniya &0000000000000005.700000 7–2  Türkiyə Flag of Switzerland.svg 1954 8Qrup 2 23 iyun 1954 [16]
&&&&&&&&&&&&&019.&&&&&019. Teodor Vaqner &&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025', 27', 53'  Avstriya &0000000000000002.700000 7–5   İsveçrə Flag of Switzerland.svg 1954 51/4 final 26 iyun 1954 [17]
&&&&&&&&&&&&&020.&&&&&020. HugiYosef Hügi &&&&&&&&&&&&&017.&&&&&017', 19', 58'   İsveçrə &0000000000000000.085000 5–7§  Avstriya Flag of Switzerland.svg 1954 51/4 final 26 iyun 1954 [17]
&&&&&&&&&&&&&021.&&&&&021. Fonten, CastCast Fonten &&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024', 30', 67'  Fransa &0000000000000004.700000 7–3  Paraqvay Flag of Sweden.svg 1958 Qrup 2 8 iyun 1958 [18]
&&&&&&&&&&&&&022.&&&&&022. Pele &&&&&&&&&&&&&052.&&&&&052', 64', 75'  Braziliya &0000000000000003.500000 5–2  Fransa Flag of Sweden.svg 1958 31/2 final 24 iyun 1958 [19]
&&&&&&&&&&&&&023.&&&&&023. Fonten, CastCast Fonten4 &&&&&&&&&&&&&016.&&&&&016', 36', 78', 89'  Fransa &0000000000000003.600000 6–3  Qərbi Almaniya Flag of Sweden.svg 1958 4Üçüncü yer oyunu 28 iyun 1958 [20]
&&&&&&&&&&&&&024.&&&&&024. Albert, FlorianFlorian Albert &&&&&&&&&&&&&&01.&&&&&01', 6', 53'  Macarıstan &0000000000000005.600000 6–1  Bolqarıstan Flag of Chile.svg 1962 8Qrup 4 3 iyun 1962 [21]
&&&&&&&&&&&&&025.&&&&&025. Eysebio4 &&&&&&&&&&&&&027.&&&&&027', 43' (pen.), 56', 59' (pen.)  Portuqaliya &0000000000000002.500000 5–3  Şimali Koreya Flag of England.svg 1966 51/4 final 23 iyul 1966 [22]
&&&&&&&&&&&&&026.&&&&&026. Hurst, GeoffGeoff Hurst &&&&&&&&&&&&&018.&&&&&018', 98', 120'  İngiltərə &0000000000000002.400000 4–2 ə.v  Qərbi Almaniya Flag of England.svg 1966 1Final 30 iyul 1966 [23]
&&&&&&&&&&&&&027.&&&&&027. MüllerHerd Müller &&&&&&&&&&&&&027.&&&&&027', 52' (pen.), 88'  Qərbi Almaniya &0000000000000003.500000 5–2  Bolqarıstan Flag of Mexico.svg 1970 8Qrup 4 7 iyun 1970 [24]
&&&&&&&&&&&&&028.&&&&&028. MüllerHerd Müller &&&&&&&&&&&&&019.&&&&&019', 26', 39'  Qərbi Almaniya &0000000000000002.300000 3–1  Peru Flag of Mexico.svg 1970 8Qrup 4 10 iyun 1970 [25]
&&&&&&&&&&&&&029.&&&&&029. Bayeviç, DuşanDuşan Bayeviç &&&&&&&&&&&&&&08.&&&&&08', 30', 81  Yuqoslaviya &0000000000000009.900000 9–0  Zair Qərbi Almaniya 1974 8Qrup 2 18 iyun 1974 [26]
&&&&&&&&&&&&&030.&&&&&030. Şarmax, AndrzeyAndrzey Şarmax &&&&&&&&&&&&&030.&&&&&030', 34', 50'  Polşa &0000000000000007.700000 7–0  Haiti Qərbi Almaniya 1974 8Qrup 4 19 iyun 1974 [27]
&&&&&&&&&&&&&031.&&&&&031. Rensenbrink, RobRob Rensenbrink &&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040' (pen.), 62', 79' (pen.)  Niderland &0000000000000003.300000 3–0  İran Flag of Argentina.svg 1978 8Qrup 4 3 iyun 1978 [28]
&&&&&&&&&&&&&032.&&&&&032. Kubilyas, TeofiloTeofilo Kubilyas &&&&&&&&&&&&&036.&&&&&036' (pen.), 39' (pen.), 79'  Peru &0000000000000003.400000 4–1  İran Flag of Argentina.svg 1978 8Qrup 4 11 iyun 1978 [29]
&&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033. Kiss, LaszloLaszlo Kiss &&&&&&&&&&&&&069.&&&&&069', 72', 76'  Macarıstan &0000000000000009.950000 10–1  Salvador Flag of Spain.svg 1982 Qrup 3 15 iyun 1982 [30]
&&&&&&&&&&&&&034.&&&&&034. Rummenigge, Karl-HaynzKarl-Haynz Rummenigge &&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09', 57', 66'  Qərbi Almaniya &0000000000000003.400000 4–1  Çili Flag of Spain.svg 1982 8Qrup 5 20 iyun 1982 [31]
&&&&&&&&&&&&&035.&&&&&035. Boniek, ZbiqnievZbiqniev Boniek &&&&&&&&&&&&&&04.&&&&&04', 26', 53'  Polşa &0000000000000003.300000 3–0  Belçika Flag of Spain.svg 1982 6İkinci mərhələ 28 iyun 1982 [32]
&&&&&&&&&&&&&036.&&&&&036. Rossi, PaoloPaolo Rossi &&&&&&&&&&&&&&05.&&&&&05', 25', 74  İtaliya &0000000000000001.300000 3–2  Braziliya Flag of Spain.svg 1982 6İkinci mərhələ 5 iyul 1982 [33]
&&&&&&&&&&&&&037.&&&&&037. Elkyar Larsen, PrebenPreben Elkyar Larsen &&&&&&&&&&&&&011.&&&&&011', 67', 80'  Danimarka &0000000000000005.600000 6–1  Uruqvay Flag of Mexico.svg 1986 8Qrup E 8 iyun 1986 [34]
&&&&&&&&&&&&&038.&&&&&038. Lineker, QariQari Lineker &&&&&&&&&&&&&&09.&&&&&09', 14', 34'  İngiltərə &0000000000000003.300000 3–0  Polşa Flag of Mexico.svg 1986 8Qrup F 11 iyun 1986 [35]
&&&&&&&&&&&&&039.&&&&&039. Belyanov, İqorİqor Belyanov &&&&&&&&&&&&&027.&&&&&027', 70', 111' (pen.)  SSRİ &0000000000000000.093000 3–4 ə.v§  Belçika Flag of Mexico.svg 1986 7İkinci mərhələ 15 iyun 1986 [36]
&&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040. Butraqueno, EmilioEmilio Butraqueno4 &&&&&&&&&&&&&043.&&&&&043', 56', 80', 88' (pen.)  İspaniya &0000000000000004.500000 5–1  Danimarka Flag of Mexico.svg 1986 7İkinci mərhələ 18 iyun 1986 [37]
&&&&&&&&&&&&&041.&&&&&041. Miçel Miçel &&&&&&&&&&&&&022.&&&&&022', 61', 81'  İspaniya &0000000000000002.300000 3–1  Cənubi Koreya Flag of Italy.svg 1990 8Qrup E 17 iyun 1990 [38]
&&&&&&&&&&&&&042.&&&&&042. Şukravi, TomaşTomaş Şukravi &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012', 63', 82'  Çexoslovakiya &0000000000000003.400000 4–1  Kosta-Rika Flag of Italy.svg 1990 7İkinci mərhələ 23 iyun 1990 [39]
&&&&&&&&&&&&&043.&&&&&043. Batistuta, QabrielQabriel Batistuta &&&&&&&&&&&&&&02.&&&&&02', 44', 89' (pen.)  Argentina &0000000000000004.400000 4–0  Yunanıstan Flag of the United States.svg 1994 8Qrup D 21 iyun 1994 [40]
&&&&&&&&&&&&&044.&&&&&044. Salenko, OleqOleq Salenko5 &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014', 41', 44' (pen.), 72', 75'  Rusiya &0000000000000005.600000 6–1  Kamerun Flag of the United States.svg 1994 8Qrup B 28 iyun 1994 [41]
&&&&&&&&&&&&&045.&&&&&045. Batistuta, QabrielQabriel Batistuta &&&&&&&&&&&&&073.&&&&&073', 78', 83' (pen.)  Argentina &0000000000000005.500000 5–0  Yamayka Flag of France.svg 1998 8Qrup H 21 iyun 1998 [42]
&&&&&&&&&&&&&046.&&&&&046. Klose, MiroslavMiroslav Klose &&&&&&&&&&&&&020.&&&&&020', 25', 70'  Almaniya &0000000000000008.800000 8–0  Səudiyyə Ərəbistanı Flag of South Korea.svgFlag of Japan.svg 2002 8Qrup E 1 iyun 2002 [43]
&&&&&&&&&&&&&047.&&&&&047. Pauleta &&&&&&&&&&&&&014.&&&&&014', 65', 77'  Portuqaliya &0000000000000004.400000 4–0  Polşa Flag of South Korea.svgFlag of Japan.svg 2002 8Qrup D 10 iyun 2002 [44]
&&&&&&&&&&&&&048.&&&&&048. İquain, QonzaloQonzalo İquain &&&&&&&&&&&&&033.&&&&&033', 76', 80'  Argentina &0000000000000003.400000 4–1  Cənubi Koreya Flag of South Africa.svg 2010 8Qrup B 17 iyun 2010 [45]
&&&&&&&&&&&&&049.&&&&&049. Müller, TomasTomas Müller &&&&&&&&&&&&&012.&&&&&012' (pen.), 45', 78'  Almaniya &0000000000000004.400000 4–0  Portuqaliya Flag of Brazil.svg 2014 8Qrup G 16 iyun 2014 [46]
&&&&&&&&&&&&&050.&&&&&050. Şaqiri, XerdanXerdan Şaqiri &&&&&&&&&&&&&&06.&&&&&06', 31', 71'   İsveçrə &0000000000000003.300000 3–0  Honduras Flag of Brazil.svg 2014 8Qrup E 25 iyun 2014 [47]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "1930 FIFA World Cup Uruguay - USA 3:0 Paraguay". FIFA Official Website. 17 July 1930. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/matches/round=201/match=1097/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  2. "1930 FIFA World Cup Uruguay - Argentina 6:3 Mexico". FIFA Official Website. 19 July 1930. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/matches/round=201/match=1086/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  3. "1930 FIFA World Cup Uruguay - Uruguay 6:1 Yugoslavia". FIFA Official Website. 27 July 1930. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/uruguay1930/matches/round=202/match=1101/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  4. "1934 FIFA World Cup Italy - Italy 7:1 USA". FIFA Official Website. 27 May 1934. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1934/matches/round=204/match=1135/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  5. "1934 FIFA World Cup Italy - Germany 5:2 Belgium". FIFA Official Website. 27 May 1934. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1934/matches/round=204/match=1108/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  6. "1934 FIFA World Cup Italy - Czechoslovakia 3:1 Germany". FIFA Official Website. 3 June 1934. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1934/matches/round=3492/match=1130/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  7. 7,0 7,1 "1938 FIFA World Cup France - Brazil 6:5 Poland a.e.t.". FIFA Official Website. 5 June 1938. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1938/matches/round=206/match=1150/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  8. 8,0 8,1 "1938 FIFA World Cup France - Sweden 8:0 Cuba". FIFA Official Website. 12 June 1938. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1938/matches/round=429/match=1158/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  9. "1950 FIFA World Cup Brazil - Uruguay 8:0 Bolivia". FIFA Official Website. 2 July 1950. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/brazil1950/matches/round=208/match=1185/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  10. "1950 FIFA World Cup Brazil - Brazil 7:1 Sweden". FIFA Official Website. 9 July 1950. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/brazil1950/matches/round=209/match=1189/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  11. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Hungary 9:0 Korea Republic". FIFA Official Website. 17 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1294/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  12. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Austria 5:0 Czechoslovakia". FIFA Official Website. 19 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1238/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  13. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Uruguay 7:0 Scotland". FIFA Official Website. 19 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1313/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  14. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Hungary 7:0 Fermany FR". FIFA Official Website. 20 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1277/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  15. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Turkey 7:0 Korea Republic". FIFA Official Website. 20 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1304/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  16. "1954 FIFA World Cup Switzerland - Germany FR 7:2 Turkey". FIFA Official Website. 23 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=211/match=1284/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  17. 17,0 17,1 "1954 FIFA World Cup Switzerland - Austria 7:5 Switzerland". FIFA Official Website. 26 June 1954. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/switzerland1954/matches/round=212/match=1237/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  18. "1958 FIFA World Cup Sweden - France 7:3 Paraguay". FIFA Official Website. 8 June 1958. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/sweden1958/matches/round=220/match=1386/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  19. "1958 FIFA World Cup Sweden - Brazil 5:2 France". FIFA Official Website. 24 June 1958. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/sweden1958/matches/round=488/match=1340/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  20. "1958 FIFA World Cup Sweden - France 6:3 Germany FR". FIFA Official Website. 28 June 1958. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/sweden1958/matches/round=3483/match=1382/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  21. "1962 FIFA World Cup Chile - Hungary 6:1 Bulgaria". FIFA Official Website. 3 June 1962. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/chile1962/matches/round=231/match=1470/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  22. "1966 FIFA World Cup England - Portugal 5:3 Korea DPR". FIFA Official Website. 23 July 1966. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/england1966/matches/round=239/match=1702/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  23. "1966 FIFA World Cup England - England 4:2 Germany FR". FIFA Official Website. 30 July 1966. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/england1966/matches/round=3478/match=1633/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  24. "1970 FIFA World Cup Mexico - Germany FR 5:2 Bulgaria". FIFA Official Website. 7 June 1970. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1970/matches/round=250/match=1774/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  25. "1970 FIFA World Cup Mexico - Germany FR 3:1 Peru". FIFA Official Website. 10 June 1970. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1970/matches/round=250/match=1840/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  26. "1974 FIFA World Cup Germany - Yugoslavia 9:0 Zaire". FIFA Official Website. 18 June 1974. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/germany1974/matches/round=262/match=2186/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  27. "1974 FIFA World Cup Germany - Haiti 0:7 Poland". FIFA Official Website. 19 June 1974. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/germany1974/matches/round=262/match=2085/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  28. "1978 FIFA World Cup Argentina - Netherlands 3:0 Iran". FIFA Official Website. 3 June 1978. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/argentina1978/matches/round=278/match=2388/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  29. "1978 FIFA World Cup Argentina - Peru 4:1 Iran". FIFA Official Website. 11 June 1978. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/argentina1978/matches/round=278/match=2405/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  30. "1982 FIFA World Cup Spain - Hungary 10:1 El Salvador". FIFA Official Website. 15 June 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=293/match=896/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  31. "1982 FIFA World Cup Spain - Germany FR 4:1 Chile". FIFA Official Website. 20 June 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=293/match=813/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  32. "1982 FIFA World Cup Spain - Poland 3:0 Belgium". FIFA Official Website. 28 June 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=294/match=782/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  33. "1982 FIFA World Cup Spain - Italy 3:2 Brazil". FIFA Official Website. 5 July 1982. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/round=294/match=788/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  34. "1986 FIFA World Cup Mexico - Denmark 6:1 Uruguay". FIFA Official Website. 8 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=308/match=522/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  35. "1986 FIFA World Cup Mexico - England 3:0 Poland". FIFA Official Website. 11 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=308/match=537/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  36. "1986 FIFA World Cup Mexico - Soviet Union 3:4 Belgium a.e.t.". FIFA Official Website. 15 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=309/match=432/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  37. "1986 FIFA World Cup Mexico - Denmark 1:5 Spain". FIFA Official Website. 18 June 1986. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/mexico1986/matches/round=309/match=511/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  38. "1990 FIFA World Cup Italy - Korea Republic 1:3 Spain". FIFA Official Website. 17 June 1990. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1990/matches/round=322/match=175/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  39. "1990 FIFA World Cup Italy - Czechoslovakia 4:1 Costa Rica". FIFA Official Website. 23 June 1990. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/italy1990/matches/round=323/match=129/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  40. "1994 FIFA World Cup USA - Argentina 4:0 Greece". FIFA Official Website. 21 June 1994. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/usa1994/matches/round=337/match=3059/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  41. "1994 FIFA World Cup USA - Russia 6:1 Cameroon". FIFA Official Website. 28 June 1994. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/usa1994/matches/round=337/match=3079/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  42. "1998 FIFA World Cup France - Argentina 5:0 Jamaica". FIFA Official Website. 21 June 1998. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/france1998/matches/round=1014/match=8752/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  43. "2002 FIFA World Cup Korea/Japan - Germany 8:0 Saudi Arabia". FIFA Official Website. 1 June 2002. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/koreajapan2002/matches/round=43950100/match=43950004/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  44. "2002 FIFA World Cup Korea/Japan - Portugal 4:0 Poland". FIFA Official Website. 10 June 2002. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/koreajapan2002/matches/round=43950100/match=43950032/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  45. "2010 FIFA World Cup South Africa - Argentina 4:1 Korea Republic". FIFA Official Website. 17 June 2010. http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/southafrica2010/matches/round=249722/match=300061458/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  46. "2014 FIFA World Cup Brazil - Germany 4:0 Portugal". FIFA Official Website. 16 June 2014. http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255931/match=300186475/index.html. İstifadə tarixi: 21 June 2014.
  47. "2014 FIFA World Cup Brazil - Honduras 0:3 Switzerland". FIFA Official Website. 25 June 2014. http://www.fifa.com/worldcup/matches/round=255931/match=300186482/index.html. İstifadə tarixi: 25 June 2014.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]