Gürcüstanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Gürcüstanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı Gürcütanda yerləşən mədəni və ya təbiət miraslarının YUNESKO-un Dünya İrsi siyahısına və ya müvəqqəti irs siyahısına düşənlərdən ibarətdir.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

# Şəkil Ad Yerləşdiyi yer Qurulduğu il Siyahıya daxil olduğu il Kriteriya
1 Svetitskhoveli1.jpgJvari monastery, outside Mtsketa.jpg Msxetanın tarixi abidələri
(gürc. მცხეთის ისტორიული მონუმენტები)
* Svetitsxoveli kafedralı
* Cvari monastırı
Msxeta-Mtianeti diyarı VI əsr və XI əsr 1994 708 iii, iv
2 Bagrati cathedral, Georgia.jpgGelati (7).jpg Baqrati məbədi və Gelati monastırı
(gürc. ბაგრატის ტაძარი და გელათის მონასტერი)
Kutaisi,
İmereti diyarı
XI—XII əsrlər 1994 710 iv
3 Ushguli Svaneti 1822.jpg Svaneti
(gürc. ზემო სვანეთი)
Sameqrelo-Yuxarı Svaneti diyarı XII əsrdən bəri 1996 709 iv, v

İlkin siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Cədvəldə obyektlər ilkin siyahıya əlavə olunduqları qaydada yerləşdirilir. Bu siyahıda Gürcüstanın hökuməti tərəfindən Dünya İrs Siyahısına yazılmaq üçün namizəd kimi təklif olunan xüsusiyyətlər var.

# Şəkil Ad Yerləşdiyi yer Qurulduğu il Siyahıya daxil olduğu il Kriteriya
1 Alaverdi monastery in Kakheti, Georgia (3).jpg Alaverdi monastırı
(gürc. ალავერდი)
Şəhər: Axmeta
Diyar: Kaxetiya
XI əsr 2007 5221 iv, vi
2 Ananuri 6.jpg Ananuri
(gürc. ანანურის ციხე)
Yaxın şəhər: Tbilisi
Diyar: Mtsxeta-Mtianeti
XVIXVIII əsrlər 2007 5222 iii
3 Kolkheti National park.jpg Kolxida qədim bölgənin meşə və sulak sahələri
(gürc. კოლხეთის ეკოსისტემა)
Diyar: Quriya, Sameqrelo-Yuxarı Svanetiya, Adjariya 2007 5223 viii, x
4 David Gareja monastery complex.jpg Keşikçidağ monastır kompleksi
(gürc. დავითგარეჯა)
Yaxın şəhər: Tbilisi
Diyar: Kaxetiya
VI əsr 2007 5224 i, ii, iii, iv, v, vi, vii, x
5 Dmanisi cranium D2700 (B).jpg Dmanisidə «Gürcü insan»ın qazıntı yerləri
(gürc. დმანისი)
Diyar: Kvemo-Kartli 2007 5225 iii, v
6 Gremi Kakheti01.jpg Qremi
(gürc. გრემი)
Yaxın şəhər: Kvareli
Diyar: Kaxetiya
XVI əsr 2007 5226 ii, iii
7 Kvetera1.jpg Kvetera
(gürc. კვეტერა)
Yaxın şəhər: Telavi
Diyar: Kaxetiya
X əsr 2007 5227 iii, iv
8 Jvarboseli.jpg Mta-Tuşeti
(gürc. მთა-თუშეთი)
Diyar: Kaxetiya 2007 5228 iv, v, vii, x
9 Nikortsminda.jpg Nikortsminda
(gürc. ნიკორწმინდა)
Yaxın şəhər: Ambrolauri
Diyar: Raça-Leçxumi və Aşağı Svanetiya
XVIXVII əsrlər 2007 5229 ii, iv
10 Samtavisi Cathedral.jpg Samtavisi
(gürc. სამთავისი)
Ən yaxın şəhər: Qori
Diyar: Şida-Kartli
XI əsr 2007 5230 iv
11 Shatili village, Georgia.jpg Şatili
(gürc. შატილი)
Diyar: Mtsxeta-Mtianeti 2007 5232 iv
12 007 Tbilissi Vieille ville Balcons de bois.JPG Qədim Tbilisi
(gürc. ძველი თბილისი)
Şəhər: Tbilisi XVI əsrlər 2007 5233 ii, iii, iv, v, vi
13 Uplistsikhe view.jpg Uplistsixe
(gürc. უფლისციხე)
Ən yaxın şəhər: Qori
Diyar: Şida-Kartli
IIE.ə. I minillik 2007 5234 ii, iii, iv, v
14 Vani. View of the city from the hill of Vani Archaeological Museum.jpg Vani
(gürc. ვანი)
Diyar: İmeretiya VIIE.ə. I əsr 2007 5235 ii, iii, vi
15 Vardezia.jpgKhertvisi (1).jpg VardziyaXertvisi
(gürc. ვარძია-ხერთვისის ციხე)
Diyar: Samtsxe-Djavaxeti XXVI əsrlər 2007 5236 ii, iii, iv, v, vi, vii
16 Gelati (7).jpg Qelat monastırı
(gürc. გელათის მონასტერი)
Şəhər: Kutaisi
Diyar: İmeretiya
XIXII əsrlər 2013 5843 iv

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]