Kişilərdən ibarət şahmat üzrə Azərbaycan və Ermənistan yığma komandalarının görüşlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Şahmat üzrə 2011-ci il komandalararası Avropa çempionatında Azərbaycan Ermənistana qarşı. Ön planda Levon Aronyan (solda)Teymur Rəcəbov (sağda) təsvir olunub.

Kişilərdən ibarət şahmat üzrə Azərbaycan və Ermənistan yığma komandaları bir-biriləri ilə cəmi 13 dəfə qarşılaşıblar. Bu oyunların üçü Şahmat Olimpiadası, üçü dünya çempionatı, yeddisi isə Avropa çempionatı çərçivəsində baş tutub. Oyunların 5-dən Azərbaycan, 4-dən isə Ermənistan qalib ayrılıb. 4 görüşdə heç-heçə qeydə alınıb. Komandalar arasında ilk görüş 1997-ci ildə, son görüş isə 2019-cu ildə baş tutub.

Ermənistan yığması 3 dəfə Şahmat Olimpiadasının (2006, 2008, 2012), 1 dəfə isə dünya (2011) və Avropa (1999) çempionatının qalibi olub. Azərbaycan yığması Şahmat Olimpiadası və dünya çempionatında ciddi uğur qazana bilməsə də, 3 dəfə qitə birinciliyinin (2009, 2013, 2017) qalibi adını qazanıb.

Olimpiada[redaktə | əsas redaktə]

38-ci Şahmat Olimpiadası. Drezden, Almaniya (2008)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Teymur Rəcəbov (rey: 2751)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2757) [1]
2 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2731)  0  1  Vladimir Akopyan (rey: 2679)
3 Vüqar Həşimov (rey: 2703)  ½  ½  Qabriel Sarkisyan (rey: 2642)
4 Rauf Məmmədov (rey: 2631)  ½  ½  Tiqran L. Petrosyan (rey: 2629)
Ümumi hesab 1½–2½

39-cu Şahmat Olimpiadası. Xantı-Mansi, Rusiya (2010)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2756)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2783) [2]
2 Teymur Rəcəbov (rey: 2748)  ½  ½  Vladimir Akopyan (rey: 2691)
3 Rauf Məmmədov (rey: 2660)  ½  ½  Qabriel Sarkisyan (rey: 2677)
4 Qədir Hüseynov (rey: 2611)  1  0  Arman Paşikyan (rey: 2639)
Ümumi hesab 2½–1½

43-cü Şahmat Olimpiadası. Batumi, Gürcüstan (2018)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2820)  1  0  Levon Aronyan (rey: 2780) [3]
2 Teymur Rəcəbov (rey: 2751)  1  0  Qabriel Sarkisyan (rey: 2691)
3 Arkadi Naydiç (rey: 2721)  0  1  Hrant Melkumyan (rey: 2660)
4 Rauf Məmmədov (rey: 2699)  ½  ½  Hayk Martirosyan (rey: 2597)
Ümumi hesab 2½–1½

Dünya çempionatı[redaktə | əsas redaktə]

7-ci dünya çempionatı. Bursa, Türkiyə (2010)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Vüqar Həşimov (rey: 2759)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2781) [4]
2 Teymur Rəcəbov (rey: 2733)  ½  ½  Vladimir Akopyan (rey: 2678)
3 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2741)  1  0  Arman Paşikyan (rey: 2647)
4 Rauf Məmmədov (rey: 2641)  ½  ½  Tiqran L. Petrosyan (rey: 2627)
Ümumi hesab 2½–1½

8-ci dünya çempionatı. Ninqbo, Çin (2011)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Teymur Rəcəbov (rey: 2744)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2805) [5]
2 Vüqar Həşimov (rey: 2760)  ½  ½  Serqey Movsesyan (rey: 2700)
3 Rauf Məmmədov (rey: 2679)  0  1  Vladimir Akopyan (rey: 2667)
4 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2765)  1  0  Qabriel Sarkisyan (rey: 2663)
Ümumi hesab 2–2

9-cu dünya çempionatı. Antalya, Türkiyə (2013)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Rauf Məmmədov (rey: 2647)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2801) [6]
2 Eltac Səfərli (rey: 2653)  ½  ½  Serqey Movsesyan (rey: 2700)
3 Nicat Məmmədov (rey: 2616)  0  1  Vladimir Akopyan (rey: 2681)
4 Vasif Durarbəyli (rey: 2559)  1  0  Qabriel Sarkisyan (rey: 2676)
Ümumi hesab 2–2

Avropa çempionatı[redaktə | əsas redaktə]

11-ci Avropa çempionatı. Pula, Xorvatiya (1997)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Sərxan Quliyev (rey: 2425)  0  1  Vladimir Akopyan (rey: 2655) [7]
2 Aydın Hüseynov (rey: 2430)  ½  ½  Rafael Vaqanyan (rey: 2585)
3 Anar Allahverdiyev (rey: 2380)  0  1  Smbat Lputyan (rey: 2615)
4 Rauf Hacılı (rey: 2290)  0  1  Aşot Anastasiyan (rey: 2575)
Ümumi hesab ½–3½

16-cı Avropa çempionatı. Heraklion, Yunanıstan (2007)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2752)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2741) [8]
2 Teymur Rəcəbov (rey: 2742)  1  0  Vladimir Akopyan (rey: 2713)
3 Vüqar Həşimov (rey: 2663)  0  1  Qabriel Sarkisyan (rey: 2673)
4 Rauf Məmmədov (rey: 2582)  ½  ½  Karen Asriyan (rey: 2623)
Ümumi hesab 2–2

17-ci Avropa çempionatı. Novi Sad, Serbiya (2009)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Teymur Rəcəbov (rey: 2757)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2773) [9]
2 Vüqar Həşimov (rey: 2740)  ½  ½  Vladimir Akopyan (rey: 2698)
3 Qədir Hüseynov (rey: 2667)  0  1  Qabriel Sarkisyan (rey: 2678)
4 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2721)  ½  ½  Tiqran L. Petrosyan (rey: 2602)
Ümumi hesab 1½–2½

18-ci Avropa çempionatı. Porto-Karas, Yunanıstan (2011)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Teymur Rəcəbov (rey: 2781)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2802) [10]
2 Vüqar Həşimov (rey: 2757)  1  0  Serqey Movsesyan (rey: 2710)
3 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2733)  ½  ½  Vladimir Akopyan (rey: 2681)
4 Qədir Hüseynov (rey: 2636)  1  0  Qabriel Sarkisyan (rey: 2671)
Ümumi hesab 3–1

19-cu Avropa çempionatı. Varşava, Polşa (2013)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2757)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2801) [11]
2 Teymur Rəcəbov (rey: 2715)  ½  ½  Serqey Movsesyan (rey: 2700)
3 Rauf Məmmədov (rey: 2647)  ½  ½  Vladimir Akopyan (rey: 2681)
4 Qədir Hüseynov (rey: 2607)  ½  ½  Qabriel Sarkisyan (rey: 2676)
Ümumi hesab 2–2

21-ci Avropa çempionatı. Krit, Yunanıstan (2017)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2791)  0  1  Levon Aronyan (rey: 2801) [12]
2 Teymur Rəcəbov (rey: 2741)  1  0  Serqey Movsesyan (rey: 2671)
3 Arkadi Naydiç (rey: 2702)  ½  ½  Qabriel Sarkisyan (rey: 2657)
4 Rauf Məmmədov (rey: 2678)  1  0  Hrant Melkumyan (rey: 2642)
Ümumi hesab 2½–1½

22-ci Avropa çempionatı. Batumi, Gürcüstan (2019)[redaktə | əsas redaktə]

Lövhə Azərbaycan Azərbaycan Hesab Ermənistan Ermənistan İstinad
1 Şəhriyar Məmmədyarov (rey: 2767)  ½  ½  Levon Aronyan (rey: 2758) [13]
2 Arkadi Naydiç (rey: 2643)  ½  ½  Qabriel Sarkisyan (rey: 2690)
3 Rauf Məmmədov (rey: 2645)  ½  ½  Hrant Melkumyan (rey: 2650)
4 Eltac Səfərli (rey: 2660)  0  1  Arman Paşikyan (rey: 2599)
Ümumi hesab 1½–2½

Ümumi statistika[redaktə | əsas redaktə]

Turnir Azərbaycanın qələbəsi Heç-heçə Ermənistanın qələbəsi
Şahmat Olimpiadası 2 0 1
Dünya çempionatı 1 2 0
Avropa çempionatı 2 2 3
Cəmi 5 4 4

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "38th Chess Olympiad: Dresden 2008". Olimpbase.org (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  2. "39th Chess Olympiad: Khanty-Mansiysk 2010". Olimpbase.org (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  3. "43rd Olympiad Batumi 2018 Open". Chess-results.com (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  4. "7th World Team Chess Championship: Bursa 2010". Olimpbase.org (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  5. "8th World Team Chess Championship: Ningbo 2011". Olimpbase.org (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  6. "9th World Team Chess Championship: Antalya 2013". Olimpbase.org (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  7. "11th European Team Chess Championship: Pula 1997". Olimpbase.org (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  8. "16th European Team Chess Championship: Heraklion 2007". Olimpbase.org (ingilis). 3 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 oktyabr.
  9. "17th European Team Chess Championship: Novi Sad 2009". Olimpbase.org (ingilis). 3 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 oktyabr.
  10. "18th European Team Chess Championship: Porto Carras 2011". Olimpbase.org (ingilis). 1 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr.
  11. "19th European Team Chess Championship: Warsaw 2013". Olimpbase.org (ingilis). 4 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 4 oktyabr.
  12. "21st European Team Chess Championship: Hersonissos 2017". Olimpbase.org (ingilis). 4 oktyabr 2018 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 4 oktyabr.
  13. "22nd European Team Chess Championship 2019 Open". Chess-results.com (ingilis). 2 dekabr 2019 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 dekabr.