Latviya prezidentlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Prezidentlərin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Latviya Prezidenti
Flag of the President of Latvia.svg Latviya Prezidentləri
Sıra
Prezident
(doğum—vəfat illəri)
Portret
Səlahiyyət müddəti
Müddət
seçki
Gəldiyi tarix
Getdiyi tarix
1.
Yanis Çaqste
(1858–1927)
Janis Cakste.jpg
18 noyabr 1922
10 noyabr 1925
2 il 11 ay 22 gün
1922-ci il seçkilərində 92 səs topladı[1]
10 noyabr 1925
14 Mart 1927
(vəfat etdi)
1 il 4 ay 4 gün
1925-ci il seçkilərində 60 səs topladı[1]
s. i.
Pauls Kalnınş
(1872–1945)
Pauls Kalnınş.jpg
14 Mart 1927
8 aprel 1927
25 gün
Latviya Seyminin sədri[a]
2.
Qustav Zemqals
(1871–1939)
Zemgals.jpg
8 aprel 1927
8 aprel 1930
3 il
1927-ci il seçkilərində 73 səs topladı[2]
s. i.
Pauls Kalnınş
(1872–1925)
Pauls Kalnınş.jpg
8 aprel 1930
11 aprel 1930
3 gün
Latviya Seyminin sədri[b]
3.
Albert Kviesis
(1881–1944)
Kviesis.jpg
11 aprel 1930
11 aprel 1933
3 il
1930-cu il seçkilərində 55 səs topladı[3]
11 aprel 1933
11 aprel 1936
3 il
1933-cü il seçkilərində 53 səs topladı[3]
4.
Karlis Ulmanis
(1877–1942)
Karlis Ulmanis.jpg
11 aprel 1936
21 iyul 1940
4 il 3 ay 10 gün
[4][c]
Sovet İttifaqının işğalı nəticəsində 1940-cı ildən 1990-cı ilə qədər Latviya dövlət müstəqilliyini itirdi
s. i.
Anatoli Qorbunov
(1942—)
Anatolijs Gorbunovs 2015-05-04.jpg
6 iyul 1993
8 iyul 1993
2 gün
Latviya Seyminin sədri[d]
5.
Quntis Ulmanis
(1939—)
Flickr - Saeima - 10.Saeimas deputāts Guntis Ulmanis.jpg
8 iyul 1993
8 iyul 1996
3 il
1993-cü il seçkilərində 53 səs topladı[5]
8 iyul 1996
8 iyul 1999
3 il
1996-cı il seçkilərində 53 səs topladı[5]
6.
Vayra Viqe-Freyberqa
(1937—)
Vaira Vike-Freiberga 13062007.JPG
8 iyul 1999
8 iyul 2003
4 il
1999-cu il seçkilərində 53 səs topladı[6]
8 iyul 2003
8 iyul 2007
4 il
2003-cü il seçkilərində 88 səs topladı[6]
7.
Valdis Zatlers
(1955—)
Valdis Zatlers in 2011.jpg
8 iyul 2007
8 iyul 2011
4 il
2007-ci il seçkilərində 58 səs topladı[7]
8.
Andris Berzinş
(1944—)
Flickr - Saeima - 10.Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ievēlēts no Vidzemes apgabala).jpg
8 iyul 2011
8 iyul 2015
4 il
2011-ci il seçkilərində 53 səs topladı[8]
9.
Raymonds Veyonis
(1966—)
Flickr - Saeima - 10.Saeimas deputāts Raimonds Vējonis.jpg
8 iyul 2015
hal-hazırda
8 iyul 2019
4 il
2015-ci il seçkilərində 55 səs topladı[9]
  •     Partiyasız
  •     "Kəndçi Birliyi" Partiyası
  •     "Demokratiya Mərkəzi" Partiyası
  •     "Kəndçilər və Yaşıllar" İttifaqı
  •     "Yaşıllar" Partiyası

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 "Latviyanın 1-ci Prezidenti Yanis Çaqstenin bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [1] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163837/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/janis-cakste. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  2. "Latviyanın 2-ci Prezidenti Qustav Zemqalsın bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [2] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163847/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/gustavs-zemgals. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  3. 3,0 3,1 "Latviyanın 3-cü Prezidenti Albert Kviesisin bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [3] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163854/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/alberts-kviesis. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  4. "Latviyanın 4-cü Prezidenti Karlis Ulmanisin bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [4] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163901/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/karlis-ulmanis. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  5. 5,0 5,1 "Latviyanın 5-ci Prezidenti Quntis Ulmanisin bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [5] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163908/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/guntis-ulmanis. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  6. 6,0 6,1 "Latviyanın 6-cı Prezidenti Vayra Viqe-Freyberqanın bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [6] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163914/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/vaira-vike-freiberga. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  7. "Latviyanın 7-ci Prezidenti Valdis Zatlersin bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [7] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163919/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/valdis-zatlers. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  8. "Latviyanın 8-ci Prezidenti Andris Berzinşin bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [8] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163925/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/former-presidents-of-latvia/andris-berzins. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.
  9. "Latviyanın 9-cu Prezidenti Raymonds Veyonisin bioqrafiyası  (ing.)". www.president.lv (Latviya Prezidentinin rəsmi saytı). Arxivləşdirilib: [9] saytından 3 fevral 2019-cu il tarixində. https://web.archive.org/web/20190203163932/https://www.president.lv/en/president-of-latvia/president-of-latvia/biography. İstifadə tarixi: 2 fevral 2019-cu il.


Sitat səhvi: <ref> tags exist for a group named "lower-alpha", but no corresponding <references group="lower-alpha"/> tag was found, or a closing </ref> is missing