Masters turniri çempionlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Cak Niklas 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986-cı illərdə Masters çempionluğu əldə etmişdir. Turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur. Turniri iki il dalbadal qazanan üç oyunçudan biri olan Niklas, 1972-ci ildə turniri çempion olaraq bitirmişdir.

Masters turniri1934-cü ildən təşkil edilən qolf turniridir. Turnirin ilk çempionu Horton Smitdir.[1] Hər il təşkil edilən dörd böyük turnirdən birincisi olan Masters turnirinin son günü aprel ayının ikinci bazar gününə uyğun gəlir.[2] Hər il eyni yerdə (Auqust Milli Qolf Klubu) təşkil edilən yeganə böyük turnirdir.[3] Masters çempionları digər böyük turnirlərdə (Açıq Amerika, Açıq Britaniya, PGA Çempionatı) 5 il ərzində iştirak etmək və Masters turnirində istədikləri zaman iştirak etmək şansını qazanarlar.[4] Masters turnirində birinci yeri əldə edən qolfçu "yaşıl pencəyi"də əldə edir. İlk yaşıl pencəyi 1949-cu ildə Sam Sned qazanmışdır. Bu pencək çempion tərəfindən bir il saxlanılır və sonra geri qaytarılır. Bu turniri birdən çox qazanan oyunçunun vücudunda çox böyük dəyişiklik olmadığı təqdirdə yalnız bir yaşıl pencək qazanacağı mənasına gəlir.[5]

Turnirdə ən çox qalib olan oyunçu, altı dəfə çempion olan Cak Niklasdır. 1986-cı ildə Masters turnirində çempion olan Cak Niklasın həmin il 46 yaşı var idi. O, həmdə ən qoca masters çempionu adını qazanıb.[1] Nik Faldo, Cak NiklasTayqer Vuds iki dəfə dalbadal Masters çempionu olublar. 1997-ci ildə Masters turnirinin 21 yaşlı çempionu olan Tayqer Vuds turnirin ən gənc çempionu[1] adını qazanıb. Turnirdə ən fərqli qələbə (12 zərbə) rekordunu qırıb.[1] Tayqer Vudsun 1997-ci ildə əldə etdiyi ən az cəmi zərbə (270 zərbə ilə par altı 18) dərəcəsi 2015-ci ildə Cordan Spit tərəfindən yenilənmişdir.[6] Turnirdəki ən çox ümumi zərbə 1954-cü ildə Sam Sned, 1956-cı ildə Cak Börk2007-ci ildə Zak Conson tərəfindən müəyyələnləşdirilən 289-dur (+1).[1] Turniri başdan sona qədər lider kimi aparıb qazananlar isə Kreyq Vuds (1941), Arnold Palmer (1960), Cak Niklas (1972), Raymond Floyd (1976) və Cordan Spitdir (2015).[1]

Çempionlar[redaktə | əsas redaktə]

İllərə görə[redaktə | əsas redaktə]

1958, 1960, 19621964-cü illərdə Masters çempionu olan Arnold Palmer. 1960-cı il Masters çempionu olan Arnold Palmer, əldə etdiyi qələbələrlə turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur.
1997, 2001, 20022005-ci illərdə Masters çempionu olan Tayqer Vuds, bu turniri iki dəfə dalbadal qazanan üç oyunçudan biridir.
1961, 19741978-ci illərdə Masters çempionu olan Qeri Pleyer.
1989, 19901996-cı illərdə Masters çempionu olan Nik Faldo, bu turniri iki il dalbadal qazanan üç oyunçudan biridir.
2004, 20062010-cu illərdə Masters çempionu olan Fil Mikelson.
Nəticəsi playoffla təyin edilmiş turnirlər
Masters turniri çempionları siyahısı
İl Ölkə Çempion Ümumi zərbə Par fərqi[7][qeyd 1]
1934[8][9] Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları Horton Smit 284 −4
1935[10][11] Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları Gene Sarazen[qeyd 2] 282 −6
1936[12][13] Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları Horton Smit 285 −3[14]
1937[15][16] Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları[17] Bayron Nelson 283 −5
1938 Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları[17] Henri Pikard 285 −3
1939[18] Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları Rolf Quldahl[19] 279 −9
1940 Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları Cimmi Demaret[20] 280 –8
1941 Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları Kreyq Vud[21] 280 –8[22]
1942 Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları[23]

Bayron Nelson[qeyd 3]

280[24] –8
1943 [qeyd 4]
1944
1945
1946 Flag of the United States.svg Amerika Birləşmiş Ştatları Herman Keyser 282 −6

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Par bir qolfçunun raundlarda vurduğu zərbələrin ümumi sayı deməkdir. Turnirinin sonunda qolfçunun parları hesablanır. Bu parın sayı ilə oyunçuların xallarının eyni olmasını bilmək olar.
  2. Gene Sarazen Kreyq Vuda qarşı playoffda qazanıb.
  3. Bayron Nelson Ben Hoqana qarşı playoffda qazanıb.
  4. 1943, 1944, 1945-ci illərdə II Dünya Müharibəsi səbəbi ilə Masters turniri təşkil edilməyib.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 "Masters records". Masters. Arxivləşdirilib: [1] saytından 2012-08-13 tarixində. http://web.archive.org/web/20120813201029/http://www.masters.com/en_US/history/records.html. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  2. "Masters". Executive Golf & Leisure. Arxivləşdirilib: [2] saytından 2013-12-13 tarixində. http://web.archive.org/web/20131213070718/http://www.execgolf-leisure.com:80/en/masters. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  3. "Augusta's Special Aura". BBC Sport. 5 aprel 2012. http://news.bbc.co.uk/sport1/low/golf/us_masters/1901089.stm. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  4. "The Masters". Your Golf Travel. Arxivləşdirilib: [3] saytından 2008-05-15 tarixində. http://web.archive.org/web/20080515074221/http://www.yourgolftravel.com/hospitality-golf-packages.html. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  5. "US Masters: Did You Know?". BBC Sport. 2001-04-02. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/in_depth/2001/us_masters/1199249.stm. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  6. "Jordan Spieth, 21, leads Masters wire to wire for 1st major win". ESPN. Arxivləşdirilib: [4] saytından 2015-12-25 tarixində. http://web.archive.org/web/20151225155916/http://espn.go.com/golf/masters15/story/_/id/12676053/jordan-spieth-21-ties-masters-scoring-record-first-major-championship. İstifadə tarixi: 2018-04-14.
  7. "Scoring". BBC Sport. 2005-09-16. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/golf/rules_and_equipment/4230206.stm. İstifadə tarixi: 2018-04-13.
  8. "Horton Smith wins; Jones far behind". 1934-03-26. pp. 13. http://news.google.com/newspapers?id=BbkoAAAAIBAJ&sjid=PWkDAAAAIBAJ&pg=3834%2C2235750.
  9. Rice, Grantland (1934-03-26). "Horton Smith captures masters' tourney, Jones outside money". Spokesman-Review: pp. 9. http://news.google.com/newspapers?id=PhhWAAAAIBAJ&sjid=YOMDAAAAIBAJ&pg=6691%2C6414928.
  10. Braswell, Tommy (May 1, 1997). "Former Masters winner Picard dies at 90". News and Courier (Charleston, South Carolina): p. 1D. https://news.google.com/newspapers?id=Mo1JAAAAIBAJ&sjid=GwwNAAAAIBAJ&pg=2000%2C152734.
  11. Rice, Grantland (April 5, 1938). "Sore thumb helps Henry Picard win". Milwaukee Journal: p. 6, part 2. https://news.google.com/newspapers?id=tqVQAAAAIBAJ&sjid=NCIEAAAAIBAJ&pg=4656%2C2011231.
  12. "1934: Horton Smith wins first Masters Tournament". Augusta.com. March 21, 2012. http://www.augusta.com/masters/story/history/1934-horton-smith-wins-first-masters-tournament. İstifadə tarixi: April 17, 2014.
  13. Gould, Alan (April 7, 1936). "Horton Smith wins Augusta golf title". Milwaukee Sentinel. Associated Press: p. 10. https://news.google.com/newspapers?id=fUxQAAAAIBAJ&sjid=8Q0EAAAAIBAJ&pg=6647%2C1346716.
  14. "Masters Champions". Masters. Arxivləşdirilib: [5] saytından October 12, 2013 tarixində. https://web.archive.org/web/20131012024707/http://www.masters.com/en_US/discover/past_winners.html. İstifadə tarixi: August 19, 2011.
  15. "Horton Smith wins Ben Hogan Award". Ludington Daily News. Associated Press (Michigan): p. 7. December 28, 1960. https://news.google.com/newspapers?id=N-UKAAAAIBAJ&sjid=P08DAAAAIBAJ&pg=2135%2C5396708.
  16. "Horton Smith Award". PGA of America. http://www.pgamediaguide.com/awards_detail.cfm?awardid=9. İstifadə tarixi: April 17, 2014.
  17. 17,0 17,1 "Horton Smith Municipal Golf Course". Springfield-Greene County Park Board. Arxivləşdirilib: [6] saytından April 19, 2014 tarixində. https://web.archive.org/web/20140419020618/http://parkboard.org/golf/horton/index.html. İstifadə tarixi: April 17, 2014.
  18. Thomas, Robert McG., Jr. (June 14, 1987). "Ralph Guldahl dies at 75; golfer dominated tour, then quit". New York Times. https://www.nytimes.com/1987/06/14/obituaries/ralph-guldahl-dies-at-75-golfer-dominated-tour-then-quit.html. İstifadə tarixi: April 17, 2014.
  19. Glick, Shav (June 18, 1987). "A gentle man praised: Ralph Guldahl". Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1987-06-18/sports/sp-8070_1_new-members. İstifadə tarixi: April 17, 2014.
  20. Barkow, Al (1986). Gettin' to the Dance Floor: An Oral History of American Golf. Atheneum. ISBN 978-0-68911-517-2.
  21. "Craig Wood makes top Comeback of Year". Sarasota Herald-Tribune. Associated Press: p. 7. December 21, 1941. https://news.google.com/newspapers?id=ruEcAAAAIBAJ&sjid=h2QEAAAAIBAJ&pg=1908%2C7289699.
  22. "Craig Wood, a study in major championship heartache". Daily Mail. Associated Press (London). April 5, 2016. http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-3524886/Craig-Wood-study-major-championship-heartache.html. İstifadə tarixi: April 12, 2016.
  23. Memorial Page for Byron Nelson, Hilltop Church of Christ, Roanoke, Texas (includes biographical sketch, quotations, photographs, and links to obituaries)
  24. "Career female amateur joins World Golf Hall of Fame". PGA Tour. June 24, 2008. http://www.pgatour.com/2008/r/06/24/uswomensopen/index.html. İstifadə tarixi: January 2, 2014.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]