Masters turniri çempionlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Cek Niklaus 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986-cı illərdə Masters çempionluğu əldə etmişdir. Turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur. Turniri iki il ardıcıl qazanan üç oyunçudan biri olan Cek Niklaus, 1972-ci ildə turniri çempion olaraq bitirmişdir.

Masters turniri (ing. Masters Tournament) — 1934-cü ildən bəri təşkil edilən illik qolf turniri. Turnirin ilk çempionu Horton Smitdir.[1] Hər il təşkil edilən dörd böyük turnirdən birincisi olan Masters turnirinin son günü aprel ayının ikinci bazar gününə uyğun gəlir.[2] Hər il eyni yerdə (Auqust Milli Qolf Klubu) təşkil edilən yeganə böyük turnirdir.[3] Masters çempionları digər böyük turnirlərdə (Açıq Amerika, Açıq Britaniya, PGA Çempionatı) 5 il ərzində iştirak etmək və Masters turnirində istədikləri zaman iştirak etmək şansını qazanarlar.[4] Masters turnirində birinci yeri əldə edən qolfçu "yaşıl pencəyi"də əldə edir. İlk yaşıl pencəyi 1949-cu ildə Sem Snid qazanmışdır. Bu pencək çempion tərəfindən bir il saxlanılır və sonra geri qaytarılır. Bu turniri birdən çox qazanan oyunçunun vücudunda çox böyük dəyişiklik olmadığı təqdirdə yalnız bir yaşıl pencək qazanacağı mənasına gəlir.[5]

Turnirdə ən çox qalib olan oyunçu, altı dəfə çempion olan Cek Niklausdur. 1986-cı ildə Masters turnirində çempion olan Cek Niklausun həmin il 46 yaşı var idi. O, həmdə ən qoca masters çempionu adını qazanıb.[1] Nik Faldo, Cek NiklausTayqer Vuds iki dəfə ardıcıl Masters çempionu olublar. 1997-ci ildə Masters turnirinin 21 yaşlı çempionu olan Tayqer Vuds turnirin ən gənc çempionu adını qazanıb.[1] Turnirdə ən fərqli qələbə (12 zərbə) rekordunu qırıb.[1] Tayqer Vudsun 1997-ci ildə əldə etdiyi ən az cəmi zərbə (270 zərbə ilə par altı 18) dərəcəsi 2015-ci ildə Cordan Spit tərəfindən yenilənmişdir.[6] Turnirdəki ən çox ümumi zərbə 1954-cü ilSem Snid, 1956-cı ilCek Bekk2007-ci ilZak Conson tərəfindən müəyyələnləşdirilən 289-dur (+1).[1] Turniri başdan sona qədər lider kimi aparıb qazananlar isə Kreyq Vuds (1941), Arnold Palmer (1960), Cek Niklaus (1972), Reymond Floyd (1976) və Cordan Spitdir (2015).[1]

Çempionlar[redaktə | əsas redaktə]

İllərə görə[redaktə | əsas redaktə]

1958, 1960, 19621964-cü illərdə Masters çempionu olan Arnold Palmer. 1960-cı il Masters çempionu olan Arnold Palmer, əldə etdiyi qələbələrlə turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur.
1997, 2001, 20022005-ci illərdə Masters çempionu olan Tayqer Vuds, turniri iki dəfə ardıcıl qazanan üç oyunçudan biridir.
1961, 19741978-ci illərdə Masters çempionu olan Qeri Pleyer.
1989, 19901996-cı illərdə Masters çempionu olan Nik Faldo, turniri iki il ardıcıl qazanan üç oyunçudan biridir.
2004, 20062010-cu illərdə Masters çempionu olan Fil Miklson.
Rəng açarı
Nəticəsi playoffla təyin edilmiş turnirlər
Masters turniri çempionlarının siyahısı
İl Ölkə Çempion Ümumi zərbə Par fərqi[7][a]
1934 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Smit, HortonHorton Smit 284 −4
1935 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Sarazen, CinCin Sarazen[c] 282 −6
1936 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Smit, HortonHorton Smit 285 −3
1937 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Nelson, BayronBayron Nelson 283 −5
1938 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Pikard, HenriHenri Pikard 285 −3
1939 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Quldahl, RalfRalf Quldahl 279 −9
1940 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Demaret, CimmiCimmi Demaret 280 −8
1941 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Vud, KreyqKreyq Vud 280 −8
1942 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Nelson, BayronBayron Nelson[d] 280 −8
1943 [b]
1944
1945
1946 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Keyzer, HermanHerman Keyzer 282 −6
1947 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Demaret, CimmiCimmi Demaret 281 −7
1948 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Harmon, KlodKlod Harmon 279 −9
1949 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Snid, SemSem Snid 282 −6
1950 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Demaret, CimmiCimmi Demaret 283 −5
1951 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Hoqan, BenBen Hoqan 280 −8
1952 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Snid, SemSem Snid 286 −2
1953 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Hoqan, BenBen Hoqan 274 −14
1954 Flag of the United States.svg ABŞ Snid, SemSem Snid[e] 289 +1
1955 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Midlkoff, KeriKeri Midlkoff 279 −9
1956 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Berk, CekCek Berk 289 +1
1957 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Ford, DuqDuq Ford 283 −5
1958 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer 284 −4
1959 Flag of the United States (1912-1959).svg ABŞ Uall, ArtArt Uall 284 −4
1960 Flag of the United States.svg ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer 282 −6
1961 CAR Pleyer, QeriQeri Pleyer 280 −8
1962 Flag of the United States.svg ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer[f] 280 −8
1963 Flag of the United States.svg ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 286 −2
1964 Flag of the United States.svg ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer 276 −12
1965 Flag of the United States.svg ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 271 −17
1966 Flag of the United States.svg ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus[g] 288 E
1967 Flag of the United States.svg ABŞ Bruer, QeyQey Bruer 280 −8
1968 Flag of the United States.svg ABŞ Qolbi, BobBob Qolbi 277 −11
1969 Flag of the United States.svg ABŞ Arçer, CorcCorc Arçer 281 −7
1970 Flag of the United States.svg ABŞ Kasper, BilliBilli Kasper[h] 279 −9
1971 Flag of the United States.svg ABŞ Kudi, ÇarlzÇarlz Kudi 279 −9
1972 Flag of the United States.svg ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 286 −2
1973 Flag of the United States.svg ABŞ Aaron, TommiTommi Aaron 283 −5
1974 CAR Pleyer, QeriQeri Pleyer 278 −10
1975 Flag of the United States.svg ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 276 −12
1976 Flag of the United States.svg ABŞ Floyd, ReymondReymond Floyd 271 −17
1977 Flag of the United States.svg ABŞ Uatson, TomTom Uatson 276 −12
1978 CAR Pleyer, QeriQeri Pleyer 277 −11
1979 Flag of the United States.svg ABŞ Zoiller, FazziFazzi Zoiller[i] 280 −8
1980 Flag of Spain (1977–1981).svg İspaniya Ballesteros, SeviSevi Ballesteros 275 −13
1981 Flag of the United States.svg ABŞ Uatson, TomTom Uatson 280 −8
1982 Flag of the United States.svg ABŞ Stedler, KreyqKreyq Stedler[j] 284 −4
1983 Flag of Spain.svg İspaniya Ballesteros, SeviSevi Ballesteros 280 −8
1984 Flag of the United States.svg ABŞ Krenşau, BenBen Krenşau 277 −11
1985 Flag of the United States.svg ABŞ Lanqer, BernhardBernhard Lanqer 282 −6
1986 Flag of the United States.svg ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 279 −9
1987 Flag of the United States.svg ABŞ Mayz, LerriLerri Mayz[k] 285 −3
1988 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Layl, SendiSendi Layl 281 −7
1989 Flag of England.svg İngiltərə Faldo, NikNik Faldo[l] 283 −5
1990 Flag of England.svg İngiltərə Faldo, NikNik Faldo[m] 278 −10
1991 Flag of Wales.svg Uels Vusnam, YanYan Vusnam 277 −11
1992 Flag of the United States.svg ABŞ Kapls, FredFred Kapls 275 −13
1993 Flag of Germany.svg AFR Lanqer, BernhardBernhard Lanqer 277 −11
1994 Flag of Spain.svg İspaniya Olazabal, Xose MariyaXose Mariya Olazabal 279 −9
1995 Flag of the United States.svg ABŞ Crenshaw, BenBen Crenshaw 274 −14
1996 Flag of England.svg İngiltərə Faldo, NikNik Faldo 276 −12
1997 Flag of the United States.svg ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds 270 −18
1998 Flag of the United States.svg ABŞ O'Mira, MarkMark O'Mira 279 −9
1999 Flag of Spain.svg İspaniya Olazabal, Xose MariyaXose Mariya Olazabal 280 −8
2000 Flag of Fiji.svg Fici Sinqx, VicayVicay Sinqx 278 −10
2001 Flag of the United States.svg ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds 272 −16
2002 Flag of the United States.svg ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds 276 −12
2003 Flag of Canada.svg Kanada Veyr, MaykMayk Veyr[n] 281 −7
2004 Flag of the United States.svg ABŞ Miklson, FilFil Miklson 279 −9
2005 Flag of the United States.svg ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds[o] 276 −12
2006 Flag of the United States.svg ABŞ Miklson, FilFil Miklson 281 −7
2007 Flag of the United States.svg ABŞ Conson, ZakZak Conson 289 +1
2008 CAR İmmelman, TrevorTrevor İmmelman 280 −8
2009 Flag of Argentina.svg Argentina Kabrera, AnqelAnqel Kabrera[p] 276 −12
2010 Flag of the United States.svg ABŞ Miklson, FilFil Miklson 272 −16
2011 Flag of South Africa.svg Cənubi Afrika Respublikası Şvartzel, ÇarlÇarl Şvartzel 274 −14
2012 Flag of the United States.svg ABŞ Uatson, BubbaBubba Uatson[q] 278 −10
2013 Flag of Australia.svg Avstraliya Skott, AdamAdam Skott[r] 279 −9
2014 Flag of the United States.svg ABŞ Uatson, BubbaBubba Uatson 280 −8
2015 Flag of the United States.svg ABŞ Sfed, CordanCordan Sfed 270 −18
2016 Flag of England.svg İngiltərə Uillett, DenniDenni Uillett 283 −5
2017 Flag of Spain.svg İspaniya Qarsiya, SerqiyaSerqiya Qarsiya[s] 279 −9
2018 Flag of the United States.svg ABŞ Rid, PetrikPetrik Rid 273 −15

Çoxsaylı çempionlar[redaktə | əsas redaktə]

Oyunçu Qalibiyyətlər İllər
Flag of the United States.svg Cek Niklaus 6 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986
Flag of the United States.svg Arnold Palmer 4 1958, 1960, 1962, 1964
Flag of the United States.svg Tayqer Vuds 4 1997, 2001, 2002, 2005
Flag of the United States.svg Cimmi Demaret 3 1940, 1947, 1950
Flag of the United States.svg Sem Snid 3 1949, 1952, 1954
Flag of South Africa.svg Qeri Pleyer 3 1961, 1974, 1978
Flag of England.svg Nik Faldo 3 1989, 1990, 1996
Flag of the United States.svg Fil Miklson 3 2004, 2006, 2010
Flag of the United States.svg Horton Smit 2 1934, 1936
Flag of the United States.svg Bayron Nelson 2 1937, 1942
Flag of the United States.svg Ben Hoqan 2 1951, 1953
Flag of the United States.svg Tom Uatson 2 1977, 1981
Flag of Spain.svg Sevi Ballesteros 2 1980, 1983
Flag of Germany.svg Bernhard Lanqer 2 1985, 1993
Flag of the United States.svg Ben Krenşau 2 1984, 1995
Flag of Spain.svg Xose Mariya Olazabal 2 1994, 1999
Flag of the United States.svg Bubba Uatson 2 2012, 2014

Ölkələrə görə[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Qalibiyyətlər Qaliblər
Flag of the United States.svg ABŞ 60 37
Flag of South Africa.svg Cənubi Afrika Respublikası 5 3
Flag of Spain.svg İspaniya 5 3
Flag of England.svg İngiltərə 4 2
Flag of Germany.svg Almaniya 2 1
Flag of Scotland.svg Şotlandiya 1 1
Flag of Wales.svg Uels 1 1
Flag of Fiji.svg Fici 1 1
Flag of Canada.svg Kanada 1 1
Flag of Argentina.svg Argentina 1 1
Flag of Australia.svg Avstraliya 1 1

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 "Masters records". Masters. Arxivləşdirilib: [1] saytından 2012-08-13 tarixində. http://web.archive.org/web/20120813201029/http://www.masters.com/en_US/history/records.html. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  2. "Masters". Executive Golf & Leisure. Arxivləşdirilib: [2] saytından 2013-12-13 tarixində. http://web.archive.org/web/20131213070718/http://www.execgolf-leisure.com:80/en/masters. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  3. "Augusta's Special Aura". BBC Sport. 5 aprel 2012. Arxivləşdirilib: [3] saytından 22 aprel 2018 tarixində. https://web.archive.org/save/http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/golf/us_masters/1901089.stm. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  4. "The Masters". Your Golf Travel. Arxivləşdirilib: [4] saytından 2008-05-15 tarixində. http://web.archive.org/web/20080515074221/http://www.yourgolftravel.com/hospitality-golf-packages.html. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  5. "US Masters: Did You Know?". BBC Sport. 2001-04-02. Arxivləşdirilib: [5] saytından 22 aprel 2018 tarixində. https://web.archive.org/web/20180422172311/http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/in_depth/2001/us_masters/1199249.stm. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  6. "Jordan Spieth, 21, leads Masters wire to wire for 1st major win". ESPN. Arxivləşdirilib: [6] saytından 2015-12-25 tarixində. http://web.archive.org/web/20151225155916/http://espn.go.com/golf/masters15/story/_/id/12676053/jordan-spieth-21-ties-masters-scoring-record-first-major-championship. İstifadə tarixi: 2018-04-14.
  7. 7,0 7,1 "Scoring". BBC Sport. 16 sentyabr 2005. Arxivləşdirilib: [7] saytından 22 aprel 2018 tarixində. https://web.archive.org/web/20180422172513/http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/golf/rules_and_equipment/4230206.stm.
Mənbə

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]