Masters turniri çempionlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Cek Niklaus 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986-cı illərdə Masters çempionluğu əldə etmişdir. Turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur. Turniri iki il ardıcıl qazanan üç oyunçudan biri olan Cek Niklaus, 1972-ci ildə turniri çempion olaraq bitirmişdir.

Masters turniri (ing. Masters Tournament) — 1934-cü ildən bəri təşkil edilən illik qolf turniri. Turnirin ilk çempionu Horton Smitdir.[1] Hər il təşkil edilən dörd böyük turnirdən birincisi olan Masters turnirinin son günü aprel ayının ikinci bazar gününə uyğun gəlir.[2] Hər il eyni yerdə (Auqust Milli Qolf Klubu) təşkil edilən yeganə böyük turnirdir.[3] Masters çempionları digər böyük turnirlərdə (Açıq Amerika, Açıq Britaniya, PGA Çempionatı) 5 il ərzində iştirak etmək və Masters turnirində istədikləri zaman iştirak etmək şansını qazanarlar.[4] Masters turnirində birinci yeri əldə edən qolfçu "yaşıl pencəyi"də əldə edir. İlk yaşıl pencəyi 1949-cu ildə Sem Snid qazanmışdır. Bu pencək çempion tərəfindən bir il saxlanılır və sonra geri qaytarılır. Bu turniri birdən çox qazanan oyunçunun vücudunda çox böyük dəyişiklik olmadığı təqdirdə yalnız bir yaşıl pencək qazanacağı mənasına gəlir.[5]

Turnirdə ən çox qalib olan oyunçu, altı dəfə çempion olan Cek Niklausdur. 1986-cı ildə Masters turnirində çempion olan Cek Niklausun həmin il 46 yaşı var idi. O, həmdə ən qoca masters çempionu adını qazanıb.[1] Nik Faldo, Cek NiklausTayqer Vuds iki dəfə ardıcıl Masters çempionu olublar. 1997-ci ildə Masters turnirinin 21 yaşlı çempionu olan Tayqer Vuds turnirin ən gənc çempionu adını qazanıb.[1] Turnirdə ən fərqli qələbə (12 zərbə) rekordunu qırıb.[1] Tayqer Vudsun 1997-ci ildə əldə etdiyi ən az cəmi zərbə (270 zərbə ilə par altı 18) dərəcəsi 2015-ci ildə Cordan Spit tərəfindən yenilənmişdir.[6] Turnirdəki ən çox ümumi zərbə 1954-cü ilSem Snid, 1956-cı ilCek Bekk2007-ci ilZak Conson tərəfindən müəyyələnləşdirilən 289-dur (+1).[1] Turniri başdan sona qədər lider kimi aparıb qazananlar isə Kreyq Vuds (1941), Arnold Palmer (1960), Cek Niklaus (1972), Reymond Floyd (1976) və Cordan Spitdir (2015).[1]

Çempionlar[redaktə | əsas redaktə]

İllərə görə[redaktə | əsas redaktə]

1958, 1960, 19621964-cü illərdə Masters çempionu olan Arnold Palmer. 1960-cı il Masters çempionu olan Arnold Palmer, əldə etdiyi qələbələrlə turnirin ən müvəffəqiyyətli oyunçusudur.
1997, 2001, 20022005-ci illərdə Masters çempionu olan Tayqer Vuds, turniri iki dəfə ardıcıl qazanan üç oyunçudan biridir.
1961, 19741978-ci illərdə Masters çempionu olan Qeri Pleyer.
1989, 19901996-cı illərdə Masters çempionu olan Nik Faldo, turniri iki il ardıcıl qazanan üç oyunçudan biridir.
2004, 20062010-cu illərdə Masters çempionu olan Fil Miklson.
Rəng açarı
Nəticəsi pley-offla təyin edilmiş turnirlər
Masters turniri çempionlarının siyahısı
İl Ölkə Çempion Ümumi zərbə Par fərqi[7][a]
1934 ABŞ ABŞ Smit, HortonHorton Smit 284 −4
1935 ABŞ ABŞ Sarazen, CinCin Sarazen[c] 282 −6
1936 ABŞ ABŞ Smit, HortonHorton Smit 285 −3
1937 ABŞ ABŞ Nelson, BayronBayron Nelson 283 −5
1938 ABŞ ABŞ Pikard, HenriHenri Pikard 285 −3
1939 ABŞ ABŞ Quldahl, RalfRalf Quldahl 279 −9
1940 ABŞ ABŞ Demaret, CimmiCimmi Demaret 280 −8
1941 ABŞ ABŞ Vud, KreyqKreyq Vud 280 −8
1942 ABŞ ABŞ Nelson, BayronBayron Nelson[d] 280 −8
1943 [b]
1944
1945
1946 ABŞ ABŞ Keyzer, HermanHerman Keyzer 282 −6
1947 ABŞ ABŞ Demaret, CimmiCimmi Demaret 281 −7
1948 ABŞ ABŞ Harmon, KlodKlod Harmon 279 −9
1949 ABŞ ABŞ Snid, SemSem Snid 282 −6
1950 ABŞ ABŞ Demaret, CimmiCimmi Demaret 283 −5
1951 ABŞ ABŞ Hoqan, BenBen Hoqan 280 −8
1952 ABŞ ABŞ Snid, SemSem Snid 286 −2
1953 ABŞ ABŞ Hoqan, BenBen Hoqan 274 −14
1954 Flag of the United States.svg ABŞ Snid, SemSem Snid[e] 289 +1
1955 ABŞ ABŞ Midlkoff, KeriKeri Midlkoff 279 −9
1956 ABŞ ABŞ Berk, CekCek Berk 289 +1
1957 ABŞ ABŞ Ford, DuqDuq Ford 283 −5
1958 ABŞ ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer 284 −4
1959 ABŞ ABŞ Uall, ArtArt Uall 284 −4
1960 ABŞ ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer 282 −6
1961 CAR Pleyer, QeriQeri Pleyer 280 −8
1962 ABŞ ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer[f] 280 −8
1963 ABŞ ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 286 −2
1964 ABŞ ABŞ Palmer, ArnoldArnold Palmer 276 −12
1965 ABŞ ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 271 −17
1966 ABŞ ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus[g] 288 E
1967 ABŞ ABŞ Bruer, QeyQey Bruer 280 −8
1968 ABŞ ABŞ Qolbi, BobBob Qolbi 277 −11
1969 ABŞ ABŞ Arçer, CorcCorc Arçer 281 −7
1970 ABŞ ABŞ Kasper, BilliBilli Kasper[h] 279 −9
1971 ABŞ ABŞ Kudi, ÇarlzÇarlz Kudi 279 −9
1972 ABŞ ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 286 −2
1973 ABŞ ABŞ Aaron, TommiTommi Aaron 283 −5
1974 CAR Pleyer, QeriQeri Pleyer 278 −10
1975 ABŞ ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 276 −12
1976 ABŞ ABŞ Floyd, ReymondReymond Floyd 271 −17
1977 ABŞ ABŞ Uatson, TomTom Uatson 276 −12
1978 CAR Pleyer, QeriQeri Pleyer 277 −11
1979 ABŞ ABŞ Zoiller, FazziFazzi Zoiller[i] 280 −8
1980 İspaniya İspaniya Ballesteros, SeviSevi Ballesteros 275 −13
1981 ABŞ ABŞ Uatson, TomTom Uatson 280 −8
1982 ABŞ ABŞ Stedler, KreyqKreyq Stedler[j] 284 −4
1983 İspaniya İspaniya Ballesteros, SeviSevi Ballesteros 280 −8
1984 ABŞ ABŞ Krenşau, BenBen Krenşau 277 −11
1985 ABŞ ABŞ Lanqer, BernhardBernhard Lanqer 282 −6
1986 ABŞ ABŞ Niklaus, CekCek Niklaus 279 −9
1987 ABŞ ABŞ Mayz, LerriLerri Mayz[k] 285 −3
1988 Şotlandiya Şotlandiya Layl, SendiSendi Layl 281 −7
1989 İngiltərə İngiltərə Faldo, NikNik Faldo[l] 283 −5
1990 İngiltərə İngiltərə Faldo, NikNik Faldo[m] 278 −10
1991 Uels Uels Vusnam, YanYan Vusnam 277 −11
1992 ABŞ ABŞ Kapls, FredFred Kapls 275 −13
1993 Flag of Germany.svg AFR Lanqer, BernhardBernhard Lanqer 277 −11
1994 İspaniya İspaniya Olazabal, Xose MariyaXose Mariya Olazabal 279 −9
1995 ABŞ ABŞ Crenshaw, BenBen Crenshaw 274 −14
1996 İngiltərə İngiltərə Faldo, NikNik Faldo 276 −12
1997 ABŞ ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds 270 −18
1998 ABŞ ABŞ O'Mira, MarkMark O'Mira 279 −9
1999 İspaniya İspaniya Olazabal, Xose MariyaXose Mariya Olazabal 280 −8
2000 Fici Fici Sinqx, VicayVicay Sinqx 278 −10
2001 ABŞ ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds 272 −16
2002 ABŞ ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds 276 −12
2003 Kanada Kanada Veyr, MaykMayk Veyr[n] 281 −7
2004 ABŞ ABŞ Miklson, FilFil Miklson 279 −9
2005 ABŞ ABŞ Vuds, TayqerTayqer Vuds[o] 276 −12
2006 ABŞ ABŞ Miklson, FilFil Miklson 281 −7
2007 ABŞ ABŞ Conson, ZakZak Conson 289 +1
2008 CAR İmmelman, TrevorTrevor İmmelman 280 −8
2009 Argentina Argentina Kabrera, AnqelAnqel Kabrera[p] 276 −12
2010 ABŞ ABŞ Miklson, FilFil Miklson 272 −16
2011 Cənubi Afrika Respublikası Cənubi Afrika Respublikası Şvartzel, ÇarlÇarl Şvartzel 274 −14
2012 ABŞ ABŞ Uatson, BubbaBubba Uatson[q] 278 −10
2013 Avstraliya Avstraliya Skott, AdamAdam Skott[r] 279 −9
2014 ABŞ ABŞ Uatson, BubbaBubba Uatson 280 −8
2015 ABŞ ABŞ Sfed, CordanCordan Sfed 270 −18
2016 İngiltərə İngiltərə Uillett, DenniDenni Uillett 283 −5
2017 Flag of Spain.svg İspaniya Qarsiya, SerqiyaSerqiya Qarsiya[s] 279 −9
2018 ABŞ ABŞ Rid, PetrikPetrik Rid 273 −15

Çoxsaylı çempionlar[redaktə | əsas redaktə]

Oyunçu Qalibiyyətlər İllər
Flag of the United States.svg Cek Niklaus 6 1963, 1965, 1966, 1972, 1975, 1986
Flag of the United States.svg Arnold Palmer 4 1958, 1960, 1962, 1964
Flag of the United States.svg Tayqer Vuds 4 1997, 2001, 2002, 2005
Flag of the United States.svg Cimmi Demaret 3 1940, 1947, 1950
Flag of the United States.svg Sem Snid 3 1949, 1952, 1954
Flag of South Africa.svg Qeri Pleyer 3 1961, 1974, 1978
Flag of England.svg Nik Faldo 3 1989, 1990, 1996
Flag of the United States.svg Fil Miklson 3 2004, 2006, 2010
Flag of the United States.svg Horton Smit 2 1934, 1936
Flag of the United States.svg Bayron Nelson 2 1937, 1942
Flag of the United States.svg Ben Hoqan 2 1951, 1953
Flag of the United States.svg Tom Uatson 2 1977, 1981
Flag of Spain.svg Sevi Ballesteros 2 1980, 1983
Flag of Germany.svg Bernhard Lanqer 2 1985, 1993
Flag of the United States.svg Ben Krenşau 2 1984, 1995
Flag of Spain.svg Xose Mariya Olazabal 2 1994, 1999
Flag of the United States.svg Bubba Uatson 2 2012, 2014

Ölkələrə görə[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Qalibiyyətlər Qaliblər
ABŞ ABŞ 60 37
Cənubi Afrika Respublikası Cənubi Afrika Respublikası 5 3
İspaniya İspaniya 5 3
İngiltərə İngiltərə 4 2
Almaniya Almaniya 2 1
Şotlandiya Şotlandiya 1 1
Uels Uels 1 1
Fici Fici 1 1
Kanada Kanada 1 1
Argentina Argentina 1 1
Avstraliya Avstraliya 1 1

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 "Masters records". Masters. 13 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 aprel 2018.
  2. "Masters". Executive Golf & Leisure. 13 dekabr 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 aprel 2018.
  3. "Augusta's Special Aura". BBC Sport. 5 aprel 2012. Arxivləşdirilib: [1] saytından 22 aprel 2018 tarixində. https://web.archive.org/save/http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/golf/us_masters/1901089.stm. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  4. "The Masters". Your Golf Travel. 15 may 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 aprel 2018.
  5. "US Masters: Did You Know?". BBC Sport. 2001-04-02. Arxivləşdirilib: [2] saytından 22 aprel 2018 tarixində. https://web.archive.org/web/20180422172311/http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/in_depth/2001/us_masters/1199249.stm. İstifadə tarixi: 2018-04-11.
  6. "Jordan Spieth, 21, leads Masters wire to wire for 1st major win". ESPN. 25 dekabr 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 14 aprel 2018.
  7. 7,0 7,1 "Scoring". BBC Sport (16 sentyabr 2005). 22 aprel 2018 tarixində arxivləşdirilib.
Mənbə

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]