Salam Dünya proqram nümunələrinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Proqramlaşdırma dilini yeni öyrənməyə başlayarkən ilk yazılan proqram adətən "Salam Dünya" proqramı olur. Bir çox dildə yazılmış Salam Dünya proqram nümunələri:

3D Games Creator[redaktə | əsas redaktə]

print "Salam Dünya"
wait key

ABAP[redaktə | əsas redaktə]

REPORT Z_HALLO_WELT.
WRITE 'Salam Dünya!'.

ActionScript[redaktə | əsas redaktə]

trace('Salam Dünya');

Ada[redaktə | əsas redaktə]

with Ada.Text_IO;
procedure Salam is
begin
    Ada.Text_IO.Put_Line ("Salam Dünya!");
end Hallo;

ALGOL 60[redaktə | əsas redaktə]

 'BEGIN'
     OUTSTRING(2,'('Salam Dünya')');
 'END'

ALGOL 68[redaktə | əsas redaktə]

 ( print("Salam Dünya!") )

AMOS BASIC[redaktə | əsas redaktə]

? "Salam Dünya!"

AppleScript[redaktə | əsas redaktə]

display dialog "Salam Dünya"

ASP (Active Server Pages)[redaktə | əsas redaktə]

<%
  Response.Write("Salam Dünya!")
%>

və ya

<%="Salam Dünya!"%>

AutoHotkey[redaktə | əsas redaktə]

MsgBox Salam Dünya!

AutoIt[redaktə | əsas redaktə]

MsgBox(0, "", "Salam Dünya!")

AutoLISP[redaktə | əsas redaktə]

(princ "Salam Dünya!")

awk[redaktə | əsas redaktə]

BEGIN { print "Salam Dünya!" }

B[redaktə | əsas redaktə]

main() {
    printf("Salam Dünya!");
}

BASIC[redaktə | əsas redaktə]

10 PRINT "Salam Dünya!"

Batch[redaktə | əsas redaktə]

@echo Salam Dünya!

BeanShell[redaktə | əsas redaktə]

print("Salam Dünya!");

Blitz Max[redaktə | əsas redaktə]

Framework BRL.StandardIO
Print("Salam Dünya!")

Boo[redaktə | əsas redaktə]

print "Salam Dünya!"

C/AL[redaktə | əsas redaktə]

MESSAGE('Salam Dünya')

C[redaktə | əsas redaktə]

#include <stdio.h>

int main(void)
{
    puts("Salam Dünya!");
}

C GTK ilə[redaktə | əsas redaktə]

/*
 * "gcc hello_world.c -o hello_world `pkg-config --cflags --libs gtk+-2.0`" şəklində kompilyasiya edin. 
 * 
 */
#include <gtk/gtk.h>
gboolean delete_event(GtkWidget *widget, GdkEvent *event, gpointer data) {
  return FALSE;
}
void destroy(GtkWidget *widget, gpointer data) {
  gtk_main_quit();
}
void clicked(GtkWidget *widget, gpointer data) {
  g_print("Salam Dünya!\n");
}
int main (int argc, char *argv[]) {
  gtk_init(&argc, &argv);
  GtkWidget *window;
  GtkWidget *button;
  window = gtk_window_new(GTK_WINDOW_TOPLEVEL);
  gtk_container_set_border_width(GTK_CONTAINER(window), 10);
  g_signal_connect(G_OBJECT(window), "delete-event", G_CALLBACK(delete_event), NULL);
  g_signal_connect(G_OBJECT(window), "destroy", G_CALLBACK(destroy), NULL);
  button = gtk_button_new_with_label("Salam Dünya!");
  g_signal_connect(G_OBJECT(button), "clicked", G_CALLBACK(clicked), NULL);
  gtk_widget_show(button);
  gtk_container_add(GTK_CONTAINER(window), button);
  gtk_widget_show(window);
  gtk_main();
  return 0;
}

C Windows API ilə[redaktə | əsas redaktə]

#include <windows.h>
int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInst, HINSTANCE hPrevInstance, LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow)
{
  MessageBox(0, "Salam Dünya!", "Mənim birinci proqramım", MB_OK);
  return 0;
}

C++[redaktə | əsas redaktə]

#include <iostream>
int main()
{
    std::cout << "Salam Dünya!" << std::endl;
}

C++/CLI[redaktə | əsas redaktə]

int main()
{
    System::Console::WriteLine("Salam Dünya!");
}

=== [[C++]] [[gtkmm]] ilə ===
<syntaxhighlight lang="cpp" highlight="10">
#include <gtkmm/main.h>
#include <gtkmm/button.h>
#include <gtkmm/window.h>
int main (int argc, char* argv[])
{
    Gtk::Main m_main(argc, argv);
    Gtk::Window m_window;
    Gtk::Button m_button("Salam Dünya!");
    m_window.add(m_button);
    m_button.show();
    Gtk::Main::run(m_window);
    return 0;
}

C++ Qt kitabxanası ilə[redaktə | əsas redaktə]

#include <QLabel>
#include <QApplication>
int main(int argc, char* argv[])
{
    QApplication app(argc, argv);
    QLabel label("Salam Dünya!");
    label.show();
    return app.exec();
}

C#[redaktə | əsas redaktə]

class MainClass
{
    public static void Main()
    {
        System.Console.WriteLine("Salam Dünya!");
    }
}

CIL[redaktə | əsas redaktə]

.assembly SalamDunya { }
.assembly extern mscorlib { }
.method public static void Main() cil managed
{
    .entrypoint
    .maxstack 1
    ldstr "Salam Dünya!"
    call void [mscorlib]System.Console::WriteLine(string)
    ret
}

CLIST[redaktə | əsas redaktə]

WRITE Salam Dünya

Clojure[redaktə | əsas redaktə]

(println "Salam Dünya!")

CLP[redaktə | əsas redaktə]

PGM
SNDPGMMSG MSG('Salam Dünya!') MSGTYPE(*COMP)
ENDPGM

COBOL[redaktə | əsas redaktə]

000100 IDENTIFICATION DIVISION.
000200 PROGRAM-ID. HELLOWORLD.
000900 PROCEDURE DIVISION.
001000 MAIN.
001100 DISPLAY "Salam Dünya!".
001200 STOP RUN.

COLDFUSION[redaktə | əsas redaktə]

<cfset beispiel = "Salam Dünya!" >
<cfoutput>#beispiel#</cfoutput>

COMAL[redaktə | əsas redaktə]

10 PRINT "Salam Dünya!"

Common Lisp[redaktə | əsas redaktə]

(write-line "Salam Dünya!")

Component Pascal[redaktə | əsas redaktə]

MODULE SalamDunya;
IMPORT Out;
PROCEDURE Output*;
BEGIN
   Out.String ("Salam Dünya!");
   Out.Ln;
END Output;
END HalloWelt.

D[redaktə | əsas redaktə]

import std.stdio;
void main() {
    writeln("Salam Dünya!");
}

dBase/Foxpro[redaktə | əsas redaktə]

? "Salam Dünya!"

Object Pascal[redaktə | əsas redaktə]

komanda interfeysi:

program SalamDunya;
begin
  writeln('Salam Dünya!');
end.

qrafik interfeys:

    program HalloWelt;
    {$APPTYPE GUI}
    uses Dialogs;
     begin
      ShowMessage('Salam Dünya!');
    end.

Eiffel[redaktə | əsas redaktə]

class Salam_Dunya
create
    make
feature
    make is
    do
        io.put_string("Salam Dünya!%N")
    end
end

ELAN[redaktə | əsas redaktə]

putline ("Salam Dünya!");

Emacs Lisp[redaktə | əsas redaktə]

(print "Salam Dünya!")

Erlang[redaktə | əsas redaktə]

-module(Salam).
-export([Salam_Dunya/0]).

Salam_Dunya() -> io:fwrite("Salam Dünya!\n").

F#[redaktə | əsas redaktə]

printfn "Salam Dünya"

Forth[redaktə | əsas redaktə]

.( Salam Dünya!)

Fortran[redaktə | əsas redaktə]

program salam
write(*,*) "Salam Dünya!"
end program salam

FreeBASIC[redaktə | əsas redaktə]

print "Salam Dünya!"

GML[redaktə | əsas redaktə]

show_message("Salam Dünya!");

Gambas[redaktə | əsas redaktə]

    PUBLIC SUB Form_Enter()
    PRINT "Salam Dünya!"
    END

Go[redaktə | əsas redaktə]

package main

import "fmt"

func main() {
	fmt.Println("Salam Dünya!")
}

Groovy[redaktə | əsas redaktə]

println "Salam Dünya!"

Haskell[redaktə | əsas redaktə]

main :: IO ()
main = putStrLn "Salam Dünya!"

Haxe[redaktə | əsas redaktə]

class Test {
    static function main() {
        trace("Salam Dünya!");
    }
}

IDL (RSI)[redaktə | əsas redaktə]

PRO salam_dunya
    PRINT, "Salam Dünya!"
END

Io[redaktə | əsas redaktə]

"Salam Dünya!" print

J#[redaktə | əsas redaktə]

public class HalloWelt
{
    public static void main(String[] args)
    {
        System.Console.WriteLine("Salam Dünya!");
    }
}

JavaScript[redaktə | əsas redaktə]

document.write("Salam Dünya!");

Java[redaktə | əsas redaktə]

class Hallo {
  public static void main( String[] args ) {
    System.out.println("Salam Dünya!");
  }
}

və ya

import javax.swing.*;
class Salam {
  public static void main( String[] args ) {
    JOptionPane.showMessageDialog( null, "Salam Dünya!" );
  }
}

KiXtart[redaktə | əsas redaktə]

? "Salam Dünya!"

LaTeX[redaktə | əsas redaktə]

\documentclass{article}
\begin{document}
Salam Dünya!
\end{document}

LISP[redaktə | əsas redaktə]

(print "Salam Dünya!")

[redaktə | əsas redaktə]

print [Salam Dünya!]

Lua[redaktə | əsas redaktə]

print ("Salam Dünya!")

MATLAB[redaktə | əsas redaktə]

fprintf('Salam Dünya!');

və ya

disp('Salam Dünya!');

və ya

disp Salam_Dünya

və ya

'Salam Dünya'

mIRC Script[redaktə | əsas redaktə]

on 1:load:*: { echo Salam Dünya! }

Oberon[redaktə | əsas redaktə]

MODULE SalamDunya;
IMPORT Write;
BEGIN
    Write.Line("Salam Dünya!");
END HalloWelt.

OCaml[redaktə | əsas redaktə]

print_endline "Salam Dünya!";;

Objective C[redaktə | əsas redaktə]

#import <stdio.h>
int main()
{
  puts("Salam Dünya!");
  return 0;
}

Objective-C Cocoa ilə[redaktə | əsas redaktə]

#import <Cocoa/Cocoa.h>
@interface Controller : NSObject
{
 NSWindow *window;
 NSTextField *textField;
}
@end
int main(int argc, const char *argv[])
{
 NSAutoreleasePool *pool = [[NSAutoreleasePool alloc] init];
 NSApp = [NSApplication sharedApplication];
 Controller *controller = [[Controller alloc] init];
 [NSApp run];
 [controller release];
 [NSApp release];
 [pool release];
 return EXIT_SUCCESS;
}
@implementation Controller
- (id)init
{
 if ((self = [super init]) != nil) {
                textField = [[NSTextField alloc] initWithFrame:NSMakeRect(10.0, 10.0, 85.0, 20.0)];
                [textField setEditable:NO];
                [textField setStringValue:@"Salam Dünya!"];

                window = [[NSWindow alloc] initWithContentRect:NSMakeRect(100.0, 350.0, 200.0, 40.0)
                                                                                         styleMask:NSTitledWindowMask | NSClosableWindowMask | NSMiniaturizableWindowMask
                                                                                           backing:NSBackingStoreBuffered
                                                                                                 defer:YES];
                [window setDelegate:self];
                [window setTitle:@"Salam Dünya!"];
                [[window contentView] addSubview:textField];
                [window makeKeyAndOrderFront:nil];
 }

 return self;
}
- (void)windowWillClose:(NSNotification *)notification
{
 [NSApp terminate:self];
}

@end

OpenLaszlo[redaktə | əsas redaktə]

<canvas>
   <text>Salam Dünya!</text>
</canvas>

Oz[redaktə | əsas redaktə]

{Show 'Salam Dünya'}

Pascal[redaktə | əsas redaktə]

program Hallo ( output );
begin
  writeln('Salam Dünya!');
end.

PAWN[redaktə | əsas redaktə]

main()
{
        printf("Salam Dünya!\n");
}

PEARL[redaktə | əsas redaktə]

MODULE (HALLOWELT);
    SYSTEM;
        TERMINAL:DIS<->SDVLS(2);

    PROBLEM;
        SPC TERMINAL DATION OUT ALPHIC DIM(,) TFU MAX FORWARD CONTROL (ALL);

    MAIN:TASK;
       OPEN TERMINAL;
       PUT 'Hallo Welt!' TO TERMINAL;
       CLOSE TERMINAL;
   END;

MODEND;

Perl[redaktə | əsas redaktə]

print "Salam Dünya!\n";

PHP[redaktə | əsas redaktə]

<?php
    print "Salam Dünya!";
?>

və ya:

<?php
    echo "Salam Dünya!";
?>

və ya:

<?="Salam Dünya!"?>

Pike[redaktə | əsas redaktə]

int main() {
    write("Salam Dünya!\n");
    return 0;
}

PL/I[redaktə | əsas redaktə]

 Test: procedure options(main);
    put skip list("Salam Dünya!");
 end Test;

PocketC[redaktə | əsas redaktə]

Konsole:

main() {
  puts("Salam Dünya!");
}

POV-Ray[redaktə | əsas redaktə]

camera {
 location <0, 0, -5>
 look_at  <0, 0, 0>
}
light_source {
 <10, 20, -10>
 color rgb 1
}
light_source {
 <-10, 20, -10>
 color rgb 1
}
background {
 color rgb 1
}
text {
 ttf "someFont.ttf"
 "Salam Dünya!", 0.015, 0
 pigment {
   color rgb <0, 0, 1>
 }
 translate -3*x
}

PowerShell[redaktə | əsas redaktə]

"Salam Dünya!"

və ya:

echo "Salam Dünya!"

və ya:

[System.Console]::WriteLine("Salam Dünya!")

Progress 4GL[redaktə | əsas redaktə]

 DISPLAY "Salam Dünya!".

oder:

 MESSAGE "Salam Dünya!"
   VIEW-AS ALERT-BOX INFO BUTTONS OK.

Prolog dili[redaktə | əsas redaktə]

 ?- write('Salam Dünya!'), nl.

PureBasic[redaktə | əsas redaktə]

 OpenConsole()
   Print("Salam Dünya!")
   Input() ;Beendet das Programm beim nächsten Tastendruck
 CloseConsole()

Python[redaktə | əsas redaktə]

python 3-cü versiyaya qədər:

print "Salam Dünya!"

pyton 3-cü versiyadan sonra (3-cü versiya daxil olmaqla):

print("Salam Dünya")

QBASIC[redaktə | əsas redaktə]

PRINT "Salam Dünya!"

R[redaktə | əsas redaktə]

print ("Salam Dünya!")

və ya

cat ("Salam Dünya!\n")

REXX[redaktə | əsas redaktə]

say "Salam Dünya!"

Ruby[redaktə | əsas redaktə]

puts "Salam Dünya!"

Ruby GTK+ ilə[redaktə | əsas redaktə]

require "gtk2"
Gtk::Window.new("Salam Dünya!").show_all.signal_connect(:delete_event){Gtk.main_quit}
Gtk.main

Ruby Tk ilə[redaktə | əsas redaktə]

require "tk"
TkRoot.new{ title "Salam Dünya!" }
Tk.mainloop

SAC (Single Assignment C)[redaktə | əsas redaktə]

use StdIO: all;
int main()
{
  printf("Salam Dünya!\n");
  return(0);
}

SAS[redaktə | əsas redaktə]

data _null_;
   put "Salam Dünya!";
run;

Scala[redaktə | əsas redaktə]

object HalloWelt extends Application {
  println("Salam Dünya!")
}

Scheme[redaktə | əsas redaktə]

(display "Salam Dünya!")
(newline)

Smalltalk[redaktə | əsas redaktə]

'Salam Dünya!' out.

Spec#[redaktə | əsas redaktə]

 using System;
 public class Programm
 {
    public static void Main(string![]! args)
    requires forall{int i in (0:args.Length); args[i] != null};
    {
        Console.WriteLine("Salam Dünya!");
    }
 }

Standard ML[redaktə | əsas redaktə]

print "Salam Dünya!\n"

SPL[redaktə | əsas redaktə]

debug "Salam Dünya!";

SQL[redaktə | əsas redaktə]

SELECT 'Salam Dünya' AS message;

OracleMySQL üçün:

SELECT 'Salam Dünya!' FROM dual;

IBM-DB2 üçün:

SELECT 'Salam Dünya!' FROM sysibm.sysdummy1;

MSSQL, MySQL, PostgreSQL üçün:

SELECT 'Salam Dünya!';

StarOffice Basic[redaktə | əsas redaktə]

 sub main
 print "Salam Dünya!"
 end sub

və ya:

 sub HalloWeltAlternativ
     MsgBox "Salam Dünya!"
 end sub

Tcl[redaktə | əsas redaktə]

puts "Salam Dünya!"

Tcl/Tk[redaktə | əsas redaktə]

label .l -text "Salam Dünya"
pack .l

TeX[redaktə | əsas redaktə]

Salam, Dunya!\bye

XOTcl[redaktə | əsas redaktə]

proc hello {
puts "Salam Dünya!"
}

Turing[redaktə | əsas redaktə]

put "Salam Dünya!"

Unix-Shell[redaktə | əsas redaktə]

echo 'Salam Dünya!'

Verilog[redaktə | əsas redaktə]

module salam_dunya;
initial begin
 $display ("Salam Dünya!");
 #10 $finish;
end
endmodule

VHDL[redaktə | əsas redaktə]

entity HelloWorld is
end entity HelloWorld;
architecture Bhv of HelloWorld is
begin
  HelloWorldProc: process is
  begin
    report "Salam Dünya!";
    wait;
  end process HelloWorldProc;
end architecture Bhv;

VBScript[redaktə | əsas redaktə]

    MsgBox "Salam Dünya!"

Visual Basic .NET[redaktə | əsas redaktə]

Konsoldan:

Module Module1
    Sub Main()
        Console.WriteLine("Salam Dünya!")
    End Sub
End Module

Qrafik interfeyslə:

Class Salam
    Sub SalamDunya
       MsgBox("Salam Dünya")
    End Sub
End Class

XUL[redaktə | əsas redaktə]

<?xml version="1.0"?>
<?xml-stylesheet href="chrome://global/skin/" type="text/css"?>
<window xmlns="http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul">
<label value="Salam Dünya!"/>
</window>

XAML[redaktə | əsas redaktə]

<?Mapping ClrNamespace="System" Assembly="mscorlib"
         xmlNamespace="http://www.gotdotnet.com/team/dbox/mscorlib/System" ?>
<Object xmlns="http://www.gotdotnet.com/team/dbox/mscorlib/System"
         xmlns:def="Definition" def:Class="MyApp.Hello">
    <def:Code>
    <![CDATA[
     Shared Sub Main()
     '{
         System.Console.WriteLine("Salam Dünya!")' ;
     '}
     End Sub
    ]]>
    </def:Code>
</Object>