Şimali Amerika ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin
Şimali Amerikanın Yer üzərində yerləşməsi.

Şimali Amerika ölkələrinin siyahısı-Şimali Amerika qitəsində yerləşən 23 dövlət və əraziyə verilən ümümi ad.

Şimali Amerika sahə baxımından AsiyaAfrikadan sonra dünyanın ən böyük üçüncü, əhali baxımından isə Asiya, AfrikaAvropadan sonra ən böyük dördüncü qitəsidir. Təxminən 24.247.039 km² sahəsi ilə dünya torpaqlarının 16,5%-ni əhatə edir. 500 milyondan çox əhalisi vardır.

Şimali Amerika Amerika qitəsinin şimal hissəsidir. Panama bərzəxi Şimali Amerika ilə Cənubi Amerikanı bir-birindən ayırır. Şərqdə Atlantik okeanını, şimalda Şimal Buzlu okeanını və qərbdə Sakit okeanı əhatə edir. Şimal-şərqdə Danimarka boğazı Qrenlandiyanı İslandiyadan, Şimal-qərbdə isə Berinq boğazı Alyaskanı Asiyadan ayırır.

Bu məqalədə Şimali Amerika qitəsində torpağı olan ölkələr, onların bayraqları, paytaxtları, rəsmi dilləri, valyutaları, əraziləri, əhali və coğrafi mövqelərini göstərən xəritələr göstərilmişdir. Bu siyahı BMT üzvü olan ölkələrə və digər (BMT tərəfindən tanınmayan ölkələr, xüsusi inzibati regionlar, asılı ərazilər) ərazilərə bölünmüşdür.

Siyasi xəritə[redaktə | mənbəni redaktə et]

Müstəqil dövlətlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Aşağıdakı dövlətlər Birləşmiş Millətlər Təşkilatının üzvüdürlər.

Bayraq Ölkə Rəsmi dil(lər)indəki uzun ad(lar) Paytaxt Pul vahidi Əhali Sahəsi Xəritə
Flag of Antigua and Barbuda Antiqua və Barbuda[n 1] ing. Antigua and Barbuda Sent Cons Şərqi Karib dolları 97.118 442.6
Flag of the Bahamas Baham adaları[n 1] ing. Commonwealth of the Bahamas Nassau Baham dolları 389.482 13.880
Flag of Barbados Barbados[n 1] ing. Barbados Brictaun Barbados dolları 287.025 430
Flag of Belize Beliz[n 1][n 2] ing. Belize Belmopan Beliz dolları 390.353 22.966
Flag of Canada Kanada[n 3] ing. Canada

fr. Canada
Ottava Kanada dolları 35.151.728 9.984.670
Flag of Costa Rica Kosta-Rika[n 2] isp. República de Costa Rica San-Xose Kosta-Rika kolonu 5.094.118 51.100
Flag of Cuba Kuba isp. República de Cuba Havana Kuba pesosu 11.320.970 110.860
Flag of Dominica Dominika[n 1] ing. Commonwealth of Dominica Rozo Şərqi Karib dolları 72.133 751
Flag of the Dominican Republic Dominikan Respublikası[n 2] ing. Dominican Republic

isp. República Dominicana
Santo-Dominiqo Dominikan pesosu 10.938.373 48.670
Flag of El Salvador Salvador[n 2] ing. Republic of El Salvador

isp. República de El Salvador
San-Salvador ABŞ dolları 6.513.912 21.041
Flag of Grenada Qrenada[n 1] ing. Grenada Sent-Corces Şərqi Karib dolları 112.953 344
Flag of Guatemala Qvatemala[n 2] isp. República de Guatemala Qvatemala Qvatemala ketsalı 18.195.184 108.889
Flag of Haiti Haiti[n 1] fr. République d'Haïti Port-o-Prens Haiti qurdu 11.518.548 27.750
Flag of Honduras Honduras[n 2] isp. República de Honduras Tequsiqalpa Honduras lempirası 10.036.928 112.090
Yamayka[n 1] ing. Jamaica Kinqston Yamayka dolları 2.971.812 10.991
Flag of Mexico Meksika[n 3] isp. Estados Unidos Mexicanos Mexiko Meksika pesosu 130.060.167 1.964.375
Flag of Nicaragua Nikaraqua[n 2] isp. República de Nicaragua Manaqua Nikaraqua kordobası 6.390.306 130.370
Flag of Panama Panama[n 2] ing. Republic of Panama

isp. República de Panamá
Panama Panama balboası
ABŞ dolları
4.371.804 75.420
Flag of Saint Kitts and Nevis Sent-Kits və Nevis[n 1] ing. Federation of Saint Kitts and Nevis Baster Şərqi Karib dolları 53.510 261
Flag of Saint Lucia Sent-Lüsiya[n 1] ing. Saint Lucia Kastris Şərqi Karib dolları 184.318 616
Flag of Saint Vincent and the Grenadines Sent-Vinsent və Qrenadin[n 1] ing. Saint Vincent and the Grenadines Kinqstaun Şərqi Karib dolları 111.230 389
Flag of Trinidad and Tobago Trinidad və Tobaqo[n 1] ing. Republic of Trinidad and Tobago Port-of-Speyn Trinidad və Tobaqo dolları 1.403.213 5.128
Flag of the United States Amerika Birləşmiş Ştatları[n 3] ing. United States of America Vaşinqton ABŞ dolları 332.605.398 9.826.675

Qeydlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Karib Birliyinin üzvü. Karib Birliyinə həmçinin QayanaSurinam da daxildir.
  2. 1 2 3 4 5 6 7 8 Mərkəzi Amerika Ümumi Bazarının üzvü.
  3. 1 2 3 Şimali Amerika Azad Ticarət Assosiasiyasının üzvü.