Şimali Amerika ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Şimali Amerikanın Yer üzərində yerləşməsi.

Şimali Amerika ölkələrinin siyahısı-Şimali Amerika qitəsində yerləşən 23 dövlət və əraziyə verilən ümümi ad.

Şimali Amerika sahə baxımından AsiyaAfrikadan sonra dünyanın ən böyük üçüncü, əhali baxımından isə Asiya, AfrikaAvropadan sonra ən böyük dördüncü qitəsidir.Təxminən 24.247.039 km² sahəsi ilə dünya torpaqlarının 16,5%-ni əhatə edir. 500 milyondan çox əhalisi vardır.

Şimali Amerika Amerika qitəsinin şimal hissəsidir. Panama bərzəxi Şimali Amerika ilə Cənubi Amerikanı bir-birindən ayırır. Şərqdə Atlantik okeanını, şimalda Şimal Buzlu okeanını və qərbdə Sakit Okeanı əhatə edir. Şimal-şərqdə Danimarka boğazı Qrenlandiyanı İslandiyadan, Şimal-qərbdə isə Berinq boğazı Alyaskanı Asiyadan ayırır.

Bu siyahı Şimali Amerikanın coğrafi əhatəsinə girən ölkələri, bayraqları, paytaxtları, valyutaları, dövlət dilini, sahələri, əhalini və coğrafi mövqeyini göstərən xəritələr ilə sadalanmaqdadır. Bu siyahı Birləşmiş Millətlər Təşkilatının üzv dövlətləri və asılı torpaqlar olaraq ikiyə ayrılmışdır.

BMT üzvü olan dövlətlər[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Bayraq Rəsmi dil(lər)rindəki uzun adlar Paytaxt Pul vahidi Sahəsi (km²) Əhali Xəritə
Amerika Birləşmiş Ştatları
Flag of the United States.svg
ingiliscə: Vaşinqton ABŞ dolları 9.826.675 310.232.863 Amerika Birləşmiş Ştatları
Antiqua və Barbuda
Flag of Antigua and Barbuda.svg
ingiliscə:Antigua and Barbuda Sent-Cons Doğu Karayip doları 442,6 86.754 Antiqua və Barbuda
Bahamalar
(Bahama Milletler Topluluğu)
Flag of the Bahamas.svg
ingiliscə: Commonwealth of the Bahamas Nassau Bahama doları 13.880 310.426 Bahamalar
Barbados
Flag of Barbados.svg
ingiliscə: Barbados Bridgetown Barbados doları 430 285.653 Barbados
Belize
Flag of Belize.svg
ingiliscə: Belize Belmopan Belize doları 22.966 314.522 Belize
Dominik Respublikası
Flag of the Dominican Republic.svg
ispanca: República dominicana Santo Domingo Dominik pesosu 48.670 9.794.487 Dominik Cumhuriyeti
Dominika
(Dominika Milletler Topluluğu)
Flag of Dominica.svg
fransızca: Communauté de la Dominique
ingiliscə: Commonwealth of Dominica
Roseau Doğu Karayip doları 751 72.813 Dominika
El Salvador
(El Salvador Cumhuriyeti)
Flag of El Salvador.svg
ispanca: República de El Salvador San Salvador ABD doları 21.041 6.052.064 El Salvador
Grenada
Flag of Grenada.svg
ingiliscə: Grenada Saint George's Doğu Karayip doları 344 107.818 Grenada
Guatemala
(Guatemala Cumhuriyeti)
Flag of Guatemala.svg
ispanca: República de Guatemala Guatemala Guatemala quetzalı 108.889 13.550.440 Guatemala
Haiti
(Haiti Cumhuriyeti)
Flag of Haiti.svg
Fransızca: République d '​Haïti
Haiti Kreyolu: Repiblik Ayiti
Port-au-Prince Gourde 27.750 9.203.083 Haiti
Honduras
(Honduras Cumhuriyeti)
Flag of Honduras.svg
ispanca: República de Honduras Tegucigalpa Honduras lempirası 112.090 7.989.415 Honduras
Jamaika
Flag of Jamaica.svg
ingiliscə: Jamaica Kingston Jamaika doları 10.991 2.847.232 Jamaika
Kanada
Flag of Canada.svg
Fransızca: Canada
ingiliscə: Canada
Ottawa Kanada doları 9.984.670 33.759.742 Kanada
Kosta Rika
(Kosta Rika Cumhuriyeti)
Flag of Costa Rica.svg
ispanca: República de Costa Rica San José Kosta Rika colónu 51.100 4.516.220 Kosta Rika
Küba
(Küba Cumhuriyeti)
Flag of Cuba.svg
ispanca: República de Cuba Havana Küba pesosu ve çevrilebilir Küba pesosu 110.860 11.477.459 Küba
Meksika
(Birleşik Meksika Devletleri)
Flag of Mexico.svg
ispanca: Estados Unidos Mexicanos Meksika Meksika pesosu 1.964.375 112.468.855 Meksika
Nikaragua
(Nikaragua Cumhuriyeti)
Flag of Nicaragua.svg
ispanca: República de Nicaragua Managua Kordoba 130.370 5.995.928 Nikaragua
Panama
(Panama Cumhuriyeti)
Flag of Panama.svg
ispanca: República de Panamá Panama Panama balboası ve ABD doları 75.420 3.410.676 Panama
Saint Kitts ve Nevis
(Saint Kitts ve Nevis Federasyonu)
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg
ingiliscə: Federation of Saint Kitts and Nevis Basseterre Doğu Karayip doları 261 49.898 Saint Kitts ve Nevis
Saint Lucia
Flag of Saint Lucia.svg
ingiliscə: Saint Lucia Castries Doğu Karayip doları 616 160.992 Saint Lucia
Saint Vincent ve Grenadinler
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg
ingiliscə: Saint Vincent and the Grenadines Kingstown Doğu Karayip doları 389 104.217 Saint Vincent ve Grenadinler
Trinidad ve Tobago
(Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti)
Flag of Trinidad and Tobago.svg
ingiliscə: Republic of Trinidad and Tobago Port of Spain Trinidad ve Tobago doları 5.128 1.228.691 Trinidad ve Tobago