Ən bahalı rəsm əsərlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Leonardo da Vinçinin "Mona Liza"sı ən böyük sığorta dəyəri olan əsər kimi Ginnesin Rekordlar Kitabına salınmışdır

Aşağıdakı siyahıda bir rəsm əsərinə görə ödənilmiş bilinən ən böyük məbləğlər göstərilmişdir. Siyahıdakı ən erkən satış (Vinsent van Qoqun Günəbaxanlar əsəri) 1987-ci ilə aid olmaqla cəmi iki il əvvəl qeydə alınmış ən bahalı rəsm satışını dəfələrlə geridə qoymaqla, bahalı rəsm satışında yeni mərhələ başlamışdır. Bu satış həm də onunla diqqət çəkmişdir ki, “müasir” rəssamın (bu halda 1888-ci ilə aid) əsəri qədim ustadların adətən baha qiymətləndirilən əsərlərini geridə qoymuşdur. Hazırkı rekord qiymət Leonardo da Vinçinin Dünyanın xilaskarı əsərinin 2017-ci ilin noyabrında $450 milyona satılması ilə qeyd edilmişdir.[1][2]

Tarix[redaktə | əsas redaktə]

Dünyanın ən məşhur əsərləri, xüsusilə qədim ustadların 1803-cü ildən əvvələ aid işləri adətən muzeylərdə və ya patronların nəzarətində saxlanılır. Muzeylər çox nadir hallarda belə əsərləri satırlar və buna görə də onlar qiymətsiz hesab edilirlər. Leonardo da Vinçinin Mona Liza portreti ən böyük sığorta dəyəri olan əsər kimi Ginnesin Rekordlar Kitabına salınmışdır. Luvr muzeyinin daimi ekspozisiyasına daxil olan “Mona Liza” 14 dekabr 1962-ci ildə $100 milyona sığortalanmışdır. İnfilyasiya nəzərə alınmaqla 1962-ci ilin qiyməti 2016-cı ildə $620 milyona bərabər olmuşdur.

Siyahıdakı ən erkən satış (Vinsent van Qoqun “Günəbaxanlar” əsəri) 1987-ci ilin martında həyata keçirilmişdir; £24.75 milyonla (2016-cı ildə £53.5 milyon) bu satış özündən əvvəlki ən yüksək nəticəni üç dəfə geridə qoymaqla bahalı rəsm satışında yeni mərhələ başlamışdır. Bundan əvvəl absolyut yüksək ödəniş Getti muzeyi tərəfindən Andrea Mantenyanın “Maqların sitayişi” əsərinə görə 18 aprel 1985-ci ildə Kristis hərrac evi vasitəsiylə edilmiş £8.1 milyon (2016-cı ildə £19.3 milyona bərabər) olmuşdur.[3] Daimi dollarla ən yüksək ödəniş 1987-ci ildə Milli Sənət Qalereyası tərəfindən Leonardo da Vinçinin Cinevra de Bençinin portretinə görə Lixtenşteyn ailəsinə ödənilmiş $5 milyon (2016-cı ildə $28 milyona bərabərdir) olmuşdur. Vinsent van Qoqun “Günəbaxanlar” əsərinin satışı həm də onunla diqqət çəkmişdir ki, “müasir” rəssamın (bu halda 1888-ci ilə aid) əsəri qədim ustadların adətən baha qiymətləndirilən əsərlərini geridə qoymuşdur. Hazırda ən bahalı 79 əsər arasında cəmi 9 əsər 1875-ci ildən əvvələ aiddir, 1635-1874-cü illər arasında işlənmiş əsər isə siyahıya düşməmişdir.

İstisna hal Facebookun baş qərargahında divar rəsmi çəkmiş qraffiti rəssamı Devid Çodur. Facebook onun əməyini $200 milyona qiymətləndirmişdir.[4]

Van Qoq, Pikasso və Uorhol[redaktə | əsas redaktə]

Vinsent van Qoq, Pablo PikassoEndi Uorhol siyahıda ən çox təmsil edilmiş rəssamlardır. Pikasso və Uorhol zəngin həyat sürsələr də, Van Qoq sağlığında yalnız “Arlda qırmızı üzümlük” əsərini 400 franka (2017-ci ildə təxminən $2000 bərabərdir) Belçika impressionist rəssamı Anna Boşa satmışdı.[5] Van Qoqun aşağıdakı siyahıda qeyd edilmiş doqquz əsərinin ümumi qiyməti 2016-cı ili infilyasiya nəticələri də nəzərə alınmaqla $885 milyona bərabərdir.

Qadın rəssamın ən bahalı əsəri[redaktə | əsas redaktə]

Qadın rəssam tərəfindən çəkilmiş əsərə görə rekord qiymət Corciya O’Kiffə aiddir. 20 noyabr 2014-cü ildə Kristal-Brics Amerikan İncəsənəti muzeyi onun “Jimson Weed/White Flower No. 1” əsərinə görə Sotbis hərrac evi vasitəsiylə $44.4 milyon (2016-cı ildə $45.5 milyona bərabərdir) ödəmişdir.[6][7]

İnteraktiv qrafika[redaktə | əsas redaktə]

Ən bahalı rəsm əsərlərinin satışı
Ən bahalı rəsm əsərlərinin satışı

Ən yüksək ödənişlərin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı siyahı Daxili Dalğavari Məhsul Deflyatorunun infilyasiya 2016-cı ilə olan nəticələri nəzərə alınmaqla ABŞ dolları ilə göstərilib. Ehtiyac olduğu zaman əsərin satılması zamanı dolların məzənnəsi nəzərə alınmaqla ödənilmiş məbləğ dollara çevrilmişdir. İnfilyasiyanın tənzimlənməsi onun tempindən asılı olaraq dəyişkəndir. Valyuta məzənnəsinin dəyişməsi səbəbindən başqa bir valyutada olan siyahı bir az fərqli ola bilər.

Dəyişən qiymət
(milyon)
Orijinal qiymət
(milyon)
Rəsm Foto Rəssam İl Satış tarixi Satış
yeri
Satıcı Alıcı Hərrac evi
$450.3 $450.3 Dünyanın xilaskarı Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, c.1500, oil on walnut, 45.4 × 65.6 cm.jpg Leonardo da Vinçiyə
aid edilir
təxm. 1500 noyabr 15, 2017 1 Dmitri Rıbolovlev Əbu-Dabi Mədəniyyət və Turizm Departamenti[8] Kristis, Nyu-York[9]
~$304 ~$300 Interchange Villem de Kuninq 1955 sentyabr 2015 1 Devid Geffen Fondu Kennet C. Qriffin Gizli satış[10]
$270 + $250 + [qeyd 1] Kart oyunçuları Paul Cézanne 222.jpg Pol Sezan 1892/93 aprel 2011 1 Georgi Embirikos Qətər dövləti Gizli satış[11][12][13]
$213 $210 [14] Nə vaxt evlənəcəksən? Paul Gauguin, Nafea Faa Ipoipo? (When Will You Marry?) 1892, oil on canvas, 101 x 77 cm.jpg Pol Qogen 1892 sentyabr 2014 2 Rudolf Staşelinin varisləri Qətər dövləti Gizli satış[15]
~$203 ~$200 Nömrə 17A Cekson Pollok 1948 sentyabr 2015 4 Devid Geffen Fondu Kennet C. Qriffin Gizli satış[10]
$190 $186
(€140)
No. 6 (Bənövşəyi, yaşıl və qırmızı) Mark Rotko 1951 avqust 2014 2 Christian Moueix Dmitri Rıbolovlev İv Buvyenin vasitəçiliyi ilə
gizli satış[16]
$182 $180
(€160M
for pair)
Maerten Soolmans və Oopyen Koppitin portretləri Pendant portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit.jpeg Rembrandt 1634 sentyabr 2015 4 Erik de Rotşild Reyksmyuzem
and Luvr
Gizli satış
[17]
$181.7 $179.4 Əlcəzair qadınları Pablo Pikasso 1955 may 11, 2015 4 Şəxsi kolleksiya Hamad bin Cassim bin Caber əl Tani[18] Christie's, New York[19]
$172.6 $170.4 Uzanmış çılpaq Modigliani - Nu couché.jpg Amadeo Modilyani 1917/18 noyabr 9, 2015 6 Laura Mattioli Rossi Liu Yiqian[20] Christie's, New York[21]
$164.5 $140 №5, 1948. Cekson Pollok 1948 noyabr 2, 2006 1 Devid Geffen Devid Martinez Sotbis vasitəsiylə gizli satış[22]
$165.0 $165.0 Şah əsər Roy Lixtenşteyn 1962 yanvar 2017 10 Aqnes Qund[23][24] Stiven Koen[25] Gizli satış
$161.6 $137.5 Qadın III Villem de Kuninq 1953 noyabr 18, 2006 2 Devid Geffen Stiven A. Koen Larri Qaqosyan vasitəsiylə
gizli satış[26]
$158.7 $135 Adel Blox – Bauerin portreti Gustav Klimt 046.jpg Qustav Klimt 1907 iyun 18, 2006 1 Mariya Altmann Ronald Lauder, Yeni Qalereya Kristis vasitəsiylə gizli satış[27]
$161.5 $155 Yuxu Pablo Pikasso 1932 mart 26, 2013 5 Stiv Vinn Stiven Koen Gizli satış[28]
$137.7 $82.5 Həkim Qaşenin portreti Portrait of Dr. Gachet.jpg Vinsent van Qoq 1890 may 15, 1990 1 Siqfrid Kramarskinin varisləri Ryoei Saito[qeyd 2] Kristis, Nyu-York
$150.0 $150 Adel Blox–Bauer II Gustav Klimt 047.jpg Qustav Klimt 1912 2016 14 Opra Uinfri Çinli naməlum alıcı Larri Gagosyan vasitəsiylə
gizli satış[31]
$148.4 $142.4 Lüsyen Freydin portreti üçün üç eskiz Frensis Bekon 1969 noyabr 12, 2013 7 [qeyd 3] Elayni Vinn, Stiv Vinnin keçmiş həyat yoldaşı[34] Kristis, Nyu-York[35]
$130.3 $78.1 Mulen de la Qalettdə rəqs gecəsi
[qeyd 4]
Pierre-Auguste Renoir, Le Moulin de la Galette.jpg Pyer-Ogüst Renuar 1876 may 17, 1990 2 Betsi Uitni Ryoei Saito [qeyd 5] Sotbis, Nyu-York
$$130.2 $104.2 Çubuqla oğlan Pablo Pikasso 1905 may 5, 2004 3 Qrintri Fondu
(Uitni ailəsi)
Gido Barilla (şübhəli)[36] Sotbis, Nyu-York[37]
$127.0 $119.9 Fəryad [qeyd 6] The Scream Pastel.jpg Edvard Munk 1895 may 2, 2012 8 Petter Olsen Leon Blek[38] Sotbis, Nyu-York
$125 $118 Mavi yastıqda uzanmış çılpaq Amedeo Modigliani Nu Couché au coussin Bleu.jpg Amedeo Modilyani 1917 2012 8 Stiven Koen Dmitri Rıbolovlev İv Buvye vasitəsiylə gizli satış[16]
$121.1 $110.0 Bayraq [qeyd 7] Casper Cons 1954 mart 2010 7 Jan-Kristof Kastelli Stiven Koen Gizli satış[39]
$117.2 $106.5 Çılpaq, yaşıl yarpaqlar və büst Pablo Pikasso 1932 may 4, 2010 8 Frensis Lasker Brodi Leonard Blavatnik (şübhəli)[40][41] Kristis, Nyu-York[42]
$103.8 $58 İosif Roulinin portreti Vincent van Gogh - Portrait of Joseph Roulin.jpg Vinsent van Qoq 1889 avqust 1, 1989 1 Şəxsi kolleksiya, Sürix Nyu-York Müasir İncəsənət Muzeyi Toomas Ammann
vasitəsiylə gizli satış[43]
$100.3 $53.9 Süsənlər Irises-Vincent van Gogh.jpg Vinsent van Qoq 1889 noyabr 11, 1987 1 Coan Uitni Peysonun oğlu Alan Bond [qeyd 8] Sotheby's, New York
$111.9 $95.2 Dora Maar pişiklə Pablo Pikasso 1941 may 3, 2006 5 Gidvitz ailəsi Bidzina İvanişvili[44] Sotbis, Nyu-York[45]
$112.3 $100.0 Səkkiz Elvis Endi Uorhol 1963 oktyabr 2008 10 Annibal Berlinqieri Qətər dövləti (şübhəli)[46][47] Filipp Seqalot vasitəsiylə
gizli satış[48]
$110.5 $110.5 Adsız Jan-Mişel Baskiya 1982 may 18, 2017 28 Yusaku Maezava Sotbis, Nyu-York[49]
$110.2 + $105.7 + [qeyd 9]
(¥10,300)
Annanın işığı Barnett Nyuman 1968 oktyabr 4, 2013 18 DIC Corporation Gizli satış[50][51][52]
$109.9 $105.4 Gümüşü avtomobilin qəzası (İkiqat fəlakət) Endi Uorhol 1963 noyabr 13, 2013 20 Sotbis, Nyu-York[53]
$101.0 $71.5 Rəssamın saqqalsız portreti Vincent Willem van Gogh 102.jpg Vinsent van Qoq 1889 noyabr 19, 1998 5 Jak Koerferin varisləri Kristis, Nyu-York
$104 $100 Mon-Sen-Viktor Sainte-Victoire.jpg Pol Sezan 1904 2013 [qeyd 10] 20 Edsel və Eleanor Fordların evi Qətər dövləti [54] Gizli satış[55][56]
$100.5 $76.7
(£49.5)
Məsumların qətliyamı 0 Le Massacre des Innocents d'après P.P. Rubens - Musées royaux des beaux-arts de Belgique (2).JPG Piter Paul Rubens 1611 iyul 10, 2002 6 Avstriya ailəsi Kennet Tomson[qeyd 11] Sotbis, London
$96.6 $95.4 Tibb bacısı Roy Lixtenşteyn 1964 noyabr 9, 2015 30 Kristis, Nyu-York[21]
$96.9 $86.3 Triptix, 1976 Frensis Bekon 1976 may 14, 2008 13 Moueix ailəsi [58] Roman Abramoviç[59] Sotbis, Nyu-York[60]
$85.3 $49.3
(F300)
Pyerettanın toyu Pablo Pikasso 1905 noyabr 30, 1989 3 Fredrik Roos[61] Tomonori Tsurumaki Binoche et Godeau, Paris
$94.0 $80.0 Saxtta başlanğıc Casper Cons 1959 oktyabr 12, 2006 11 Devid Geffen Kennet Qriffin Riçard Qrey vasitəsiylə gizli satış[62]
$87.9 $57 Sərvlərlə taxıl zəmisi Vincent van Gogh - Wheat Field with Cypresses (National Gallery version).jpg Vinsent van Qoq 1889 may 1993 6 Emil Georg Bürlenin oğlu Uolter Annenberq [qeyd 12] Stiven Mazoh vasitəsiylə gizli satış
$82.8 $47.8 Mən, Pikasso Pablo Pikasso 1901 may 9, 1989 2 Vendell Çerri Stavros Niarkos Sotbis, Nyu-York
$91.6 $80.0 Dörd Merlin Endi Uorhol 1964 may 20, 2007 17 Stefan Edlis Stiven Koen Larri Qaqosyan vasitəsiylə gizli satış[63]
$89.9 $70.0 Alfonso d'Avalosun zirehli geyimdə portreti Titian (Tiziano Vecellio) (Italian) - Portrait of Alfonso d'Avalos, Marquis of Vasto, in Armor with a Page - Google Art Project.jpg Tisian Veçellio 1533 noyabr 2003 10 AXA sığorta şirkəti Getti muzeyi Herve Aaron vasitəsiylə
gizli satış[64][65]
$92.0 $86.9 Narıncı, qırmızı, sarı Mark Rotko 1961 may 8, 2012 26 Devid Pinkusun varisləri Kristis, Nyu-York[66]
$90.4 $80.5
(£40.9)
Suzanbağıları ilə gölməçə Le bassin aux nymphéas - Claude Monet.jpg Klod Mone 1919 iyun 24, 2008 20 J. İrvin və Ksenia S. Miller Kristis, London[67]
$84.2 $60.5 Küpə və keçə ilə natrümot Paulcezanneart.jpg Pol Sezan 1894 may 10, 1999 9 Uitni ailəsi [qeyd 13] Sotbis, Nyu-York
$86.2 $84.2 Qara alov I Barnet Nyuman 1961 may 13, 2014 35 Şəxsi kolleksiya Anonim Kristis, Nyu-York[69]
$83.4 $72.8 Ağ mərkəz (Qırmızı üzərində sarı, çəhrayı və lavender) Mark Rotko 1950 may 15, 2007 19 Devid Rokfeller Həməd bin Xəlifə Al Sani [70] Sotbis, Nyu-York[71]
$73.8 $39.7
(£24.75)
Günəbaxanlar Vincent Willem van Gogh 127.jpg Vinsent van Qoq 1888 mart 30, 1987 1 Helen Bitti Yasuo Goto, Yasuda Comp. Kristis, London
$83.9 $81.9 Üç Elvis Endi Uorhol 1963 noyabr 12, 2014 40 WestSpiel [72] Kristis, Nyu-York[73]
$82.1 $71.7 Yaşıl avtomobilin qəzası Endi Uorhol 1963 may 16, 2007 21 Şəxsi kolleksiya, Sürix Filip Niarkos Kristis, Nyu-York[74]
$83.0 $81.9 No. 10 Mark Rotko 1958 may 13, 2015 43 Kristis, Nyu-York[75][76]
$82.7 $80.8 Con Edvardsın portreti üçün üç eskiz Frensis Bekon 1984 may 13, 2014 39 Şəxsi kolleksiya Anonim Kristis, Nyu-York.[69]
$81.4 $81.4 Ot tayası Monet Grainstack in the Sunlight 1891.jpg Klod Mone 1891 noyabr 16, 2016 49 Kristis, Nyu-York[77]
$81.3 $81.3 Taxıl zəmisi Van Gogh - Acker mit pflügenden Bauern.jpeg Vinsent van Qoq 1889 noyabr 13, 2017 52 Nensi Li və Perri Bassın varisi Kristis, Nyu-York[78]
~$81 ~$75
(€50-60) [qeyd 14]
Darmştadt madonnası Darmstadtmadonna.jpg Hans Holbeyn 1526 iyul 12, 2011 29 Henrix Donatus Filipp Umberto Hesse Reinhold Vürt Kristof Qraf Duqlas vasitəsiylə
gizli satış[79]
$78.7 $70.6
(£50)
Diana və Akteon Titian - Diana and Actaeon - 1556-1559.jpg Tisian 1556–1559 fevral 1, 2009 26 Sazerlend hersoqu Şotlandiya Milli Qalereyası
& London milli qalereyası
Gizli satış[80][81][82]
$70.4 $40.7 Au Lapin Agile Pablo Pikasso 1904 noyabr 27, 1989 5 Coan Uitni Peysonun qızı Uolter H. Annenberq Sotbis, Nyu-York
$77.8 $68 Qrossun xəstəxanası Thomas Eakins, American - Portrait of Dr. Samuel D. Gross (The Gross Clinic) - Google Art Project.jpg Tomas İkins 1875 aprel 12, 2007 21 Tomas Cefferson Universiteti Filadelfiya sənət muzeyi Şəxsi satış[83]
$79.5 $75.1 No 1 (kral qırmızısı və mavi) Mark Rotko 1954 noyabr 13, 2012 36 Con və Anna Marion Sotbis, Nyu-York[84]
$69.3 $38.5
(£20.9)
Akrobat və gənc arlekin
[qeyd 15]
Pablo Pikasso 1905 noyabr 28, 1988 3 Rocer Canssenin varisi (şübhəli)
[qeyd 16]
Mitsukoşi Kristis, London
$74.8 $55.0 Əllərini bükmüş qadın Pablo Pikasso 1902 noyabr 8, 2000 13 MakKormik ailəsi, Çikaqo Kristis, Nyu-York[85]
$75.9 $69.0 Divanda oturmuş çılpaq
("La Belle Romaine")
Amedeo Modigliani 063.jpg Amedeo Modilyani 1917 noyabr 2, 2010 33 Halit Çınqıllıoğlu[86] Sotbis, Nyu-York[87]
$74.6 $63.5 Police Gazette[88] Villem de Kuninq 1955 oktyabr 12, 2006 20 Devid Geffen Stiven Koen Riçard Qrey vasitəsiylə gizli satış.[62]
$75.9 $71.7
(£45)
Diana və Kallisto TitianDianaCallistoEdinburgh.jpg Tisian 1556–1559 mart 2, 2012 38 Sazerlend hersoqu Şotlandiya Milli Qalereyası
& London milli qalereyası
Gizli satış [89]
$71.4 $70.5 Adsız (Nyu-York şəhəri) Say Tvombli 1968 noyabr 11, 2015 61 Sidni İrmasın ailəsi Kristis, Nyu-York[90]
$68.9 $49.5 Bağda oturmuş qadın Pablo Pikasso 1938 noyabr 10, 1999 13 Robert Saydenberq [qeyd 17] [92] Sotbis, Nyu-York
$67.8 $47.5 Kəndli qadın taxıl qarşısında Vincent Willem van Gogh 097.jpg Vinsent van Qoq 1890 1997 12 Stiv Vinn[qeyd 18] Acquavella Galleries Inc.
vasitəsiylə gizli satış
Nyu-York[94]
$71.7 $69.6 Danışan Georq dayerin portreti Frensis Bekon 1966 fevral 13, 2014 Kristis, Nyu-York[95][96]
$71.3 $69.6 Adısz Say Tvombli 1970 noyabr 12, 2014 55 Nikola del Roskio [72] Kristis, Nyu-York[97]
$71.3 $69.6 Dörd Marlon Endi Uorhol 1966 noyabr 12, 2014 55 WestSpiel [72] Kristis, Nyu-York[98]
$70.1 $70.1 Formaların kontrastı Fernan Leje 1913 noyabr 13, 2017 68 Anna-Mariya və Stefan Kellen Fondu Kristis, Nyu-York[99]
$70.6 $65.5
(¥425.5)
Şam ağacında oturmuş qartal[100] Qi Baishi Eagle.jpg Qi Baişi 1946 may 22, 2011 38 Liu Yiqian Hunan TV & Broadcast
Intermediary Co[101]
China Guardian Auctions
$69.7 $63.4 Onun həyatında kişi Endi Uorhol 1962 noyabr 8, 2010 37 Xose Muqrabi Hamad bin Xəlifə əl-Sani[102] Phillips de Pury & Company[103]
$68.3 $67.45 La Gommeuse Pablo Pikasso 1901 noyabr 5, 2015 63 Bill Koş Sotbis, Nyu-York.[104][105]
$68.2 $67.4 Qadın büstü Pablo Pikasso 1938 may 11, 2015 59 Stiv Vinn Cozef Lau[106] Kristis, Nyu-York[19]
$60.9 $35.2 Halberdierin portreti Pontormo (Jacopo Carucci) (Italian, Florentine) - Portrait of a Halberdier (Francesco Guardi?) - Google Art Project.jpg Pontormo 1537 may 31, 1989 5 Çaunsi Stillman Getti muzeyi Kristis, Nyu-York
$67.2 $66.3 Aliskamp Van Gogh - Les Alyscamps, Allee in Arles1.jpeg Vinsent van Qoq 1888 may 5, 2015 60 Sotbis, Nyu-York[107]
$67.8 $66.2 Adsız Mark Rotko 1952 may 13, 2014 54 Şəxsi kolleksiya Anonim Kristis, Nyu-York[69]
$67.4 $60.0 Suprematist kompozisiya Suprematist Composition - Kazimir Malevich.jpg Kazimir Maleviç 1916 noyabr 3, 2008 34 Kazimir Maleviçin varisləri Sotbis, Nyu-York[108]
$66.3 $66.3 Adsız XXV Villem de Kununiq 1977 noyabr 15, 2016 70 Kristis, Nyu-York[109]
$67.0 $62.1
(¥402.5)
Siçuan köçürülməsi[110] ZhichuanResettlement.jpg Van Men 1350 iyun 4, 2011 42 Beijing Poly Auction
$66.7 $65.1 Bahar (Le Printemps) Édouard Manet - Jeanne (Spring).jpg Eduard Mane 1881 noyabr 5, 2014 57 Getti muzeyi Kristis, Nyu-York[111]
$66.5 $61.7 1949-A-No.1 Klifford Still 1949 noyabr 9, 2011 44 Denver şəhəri Sotbis, Nyu-York[112]
$62.8 $45.1 $45,102,500 Qara divanda çılpaq, 1932 Pablo Pikasso 1932 noyabr 9, 1999 Kristis, Nyu-York[113]
$63.7 $63.7 Oturmuş qadın Pablo Pikasso 1909 iyun 24, 2016 Sotbis, London[114]
$64.4 $62.9 $62,885,000 İrqi qarşıdurmalar Endi Uorhol 1964 may 13, 2014 57 Şəxsi kolleksiya Anonim Kristis, Nyu-York[69]
$45.5 $44.4 Ağ gül No. 1 Corciya O’Kiff 1932 20 November 2014 Kristal-Brics Amerikan İncəsənəti Muzeyi Sotbis, Nyu-York[115]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Dəqiq satış qiyməti bəlli olmasa da 250-300 milyon arası qiymətləndirilir.
  2. Məlumata görə portret 1997-1998-ci illərdə Sotbis vasitəsiylə Avropadan olan bir alıcıya $65-$90 milyona satılmışdır.[29][30]
  3. Ehtimal ki, triptix italyan kolleksiyaçı Françesko De Simone Niquesa üçün bir yerə yığılmış, lakin, 2013-cü ildə ABŞ-dan olan gizli alıcıya satılmışdır.[32][33]
  4. Satılan əsərin kiçik versiyasıdır; böyük versiyası Orse muzeyində saxlanılır.
  5. 1997-ci ildə Sotbis vasitəsiylə $50 milyona yenidən satılmışdır.[30]
  6. Satılmış iki pastel versiyasından biridir; digər iki rəsm versiyası (həmçinin litiqrafiya) da mövcuddur.
  7. Yaşayan rəssamın satılmış ən bahalı əsəridir.
  8. Alan Bond əsərə görə ödəniş etməmiş və Süsənlər ehtimal ki, daha az məbləğə Getti muzeyinə satılmışdır.
  9. Qiymətə satış komissiyası və digər xərclər daxil deyil.
  10. Dəqiq satış tarixi bilinmir.
  11. 2002-ci ildə Tomson, Rubensin əsəri də daxil olmaqla bütün kolleksiyasnı Ontario sənət qalereyasına bağışlamışdır.[57]
  12. Annenberq sonradan əsəri Metropoliten muzeyinə bağışlamışdır.
  13. Auksionda əsəri almaq istəyən Stiv Vinn bir neçə ay sonra naməlum alıcı vasitəsiylə əsəri daha ucuz qiymətə ələ keçirə bilmişdir. Kennet Qriffin 2004-cü ildə əsəri Vinndən almışdır.[68]
  14. Adətən 50 milyon avrodan çox, və ya 50-60 milyon avro arası qiymətləndirilir.". 12 iyul 2011-ci ildə, €53M ekvivalenti $75M idi.
  15. Sonradan £12 milyona Stavros Niaros tərəfindən 1993-cü ildə alınmışdır.
  16. Belçikalı bankir və kolleksiyaçı 1939-cu ildə əsəri $18,000 məbləğə almışdı. 1988-ci ilin sahiblər siyahısında onun adı axırıncı qeyd edilmişdi, əsər Arizonadakı şəxsi kolleksiyadan satışa çıxarılmışdı."
  17. Pikassonun 1955-1973-cü illərdə Nyu-York dileri olmuş Daniel və Eleanora Saydenberqlərin oğludur.[91]
  18. 7 oktyabr 2005-ci ildə The New York Times Stiven Koenin van Qoqun "Kəndli qadın taxıl qarşısında" və Qogenin "Çimənlər" (1903) fəsərini Stiv Vinndən təxminən $110 milyona alması haqqında xəbər yaymışdır.[93]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "'Lost' Leonardo da Vinci to go on display, says National Gallery". Telegraph. 12 July 2011. http://www.telegraph.co.uk/culture/art/art-news/8632230/Lost-Leonardo-da-Vinci-to-go-on-display-says-National-Gallery.html.
  2. "National Gallery Exhibition Catalogue".
  3. William Wilson, Getty Pays $10.5 Million For Painting, New York Times, April 19, 1985
  4. Nick Bilton, "For Founders to Decorators, Facebook Riches," The New York Times, 1/1/12.
  5. "The Red Vineyard Painting at annaboch.com". http://annaboch.com/theredvineyard/. İstifadə tarixi: 5 October 2014.
  6. "The Most Expensive Female Artists 2016 - artnet News" (en-US). artnet News. 2016-05-24. https://news.artnet.com/market/most-expensive-female-artists-at-auction-2016-500096.
  7. "American Art Auction Results". http://www.sothebys.com/en/auctions/2014/american-art-n09229.html.
  8. "Abu Dhabi to acquire Leonardo da Vinci's 'Salvator Mundi': Christie's". Reuters. https://www.reuters.com/article/us-art-auction-da-vinci-abudhabi/abu-dhabi-to-acquire-leonardo-da-vincis-salvator-mundi-christies-idUSKBN1E22IN. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  9. Crow, Kelly (2017-11-16). "Leonardo da Vinci Painting ‘Salvator Mundi’ Sells for $450.3 Million" (en-US). Wall Street Journal. . https://www.wsj.com/articles/leonardo-da-vinci-painting-salvator-mundi-sells-for-450-3-million-1510794281.
  10. 10,0 10,1 Kazakina, Katya (February 18, 2016). "Billionaire Griffin Pays $500 Million for Two Paintings". Bloomberg Business. https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-18/billionaire-griffin-said-to-pay-500-million-for-two-paintings. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  11. Art Media Agency (AMA), 250 M$, a new record for a painting?, 4 May 2011
  12. Stefan Koldehoff, Welt-online: Das Rätsel vom teuersten Bild aller Zeiten, 31 July 2011 (already mentions Qatar as most likely buyer)
  13. Peers, Alexandra (January 2012). "Qatar Purchases Cézanne’s The Card Players for More Than $250 Million, Highest Price Ever for a Work of Art". QuatarSale. http://www.vanityfair.com/culture/2012/02/qatar-buys-cezanne-card-players-201202. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  14. Haigney, Sophie (July 3, 2017). "Lawsuit Reveals Gauguin Painting Was Not World’s Most Expensive". The New York Times. https://www.nytimes.com/2017/07/03/arts/design/lawsuit-reveals-gauguin-painting-was-not-worlds-most-expensive.html. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  15. Reyburn, Scott; Carvajal, Doreen (February 5, 2015). "Gauguin Painting Is Said to Fetch Nearly $300 Million". The New York Times. https://www.nytimes.com/2015/02/06/arts/design/gauguin-painting-is-said-to-fetch-nearly-300-million.html. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  16. 16,0 16,1 Baker, Stephanie (April 27, 2015). "The Billionaire, the Dealer, and the $186 Million Rothko". Bloomberg. https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-27/a-186-million-rothko-pits-russian-tycoon-against-art-merchant.
  17. Rembrandt portraits may come home, The New York Times September 21, 2015
  18. Smith, Emily (20 May 2015). "Buyer of record-setting Picasso painting revealed". Page Six. http://pagesix.com/2015/05/20/buyer-of-record-setting-picasso-painting-revealed/. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  19. 19,0 19,1 Reyburn, Scott (11 May 2015). "Picasso and Giacometti Artworks Top $120 Million Each at Christie’s Sale". The New York Times. http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2015/05/11/two-art-works-top-100-million-each-at-christies-sale/. İstifadə tarixi: 15 fevral2018.
  20. Qin, Amy (10 November 2015). "Chinese Taxi Driver Turned Billionaire Bought Modigliani Painting". New York Times. https://www.nytimes.com/2015/11/11/arts/international/liu-yiqian-modigliani-nu-couche.html. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  21. 21,0 21,1 Pogrebin, Robin; Reyburn, Scott (9 November 2015). "With $170.4 Million Sale at Auction, Modigliani Work Joins Rarefied Nine-Figure Club". New York Times. https://www.nytimes.com/2015/11/10/arts/with-170-4-million-sale-at-auction-modigliani-work-joins-rarefied-nine-figure-club.html?hp/. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  22. Carol Vogel, A Pollock Is Sold, Possibly for a Record Price, New York Times, November 2, 2006
  23. Reyburn, Scott (2017-02-09). "Auction Sales Down at Christie’s, Sotheby’s and Phillips, in a Challenging 2016". The New York Times. . https://www.nytimes.com/2017/02/09/arts/christies-sothebys-phillips-2016-auction-sales.html.
  24. On June 11, 2017, Ms. Gund revealed that she intended to use the proceeds from the sale of the painting for a specific purpose: to create a fund that supports criminal justice reform and seeks to reduce mass incarceration in the United States.Pogrebin, Robin (11 June 2017). "Agnes Gund Sells a Lichtenstein to Start Criminal Justice Fund". The New York Times. https://www.nytimes.com/2017/06/11/arts/design/agnes-gund-sells-a-lichtenstein-to-start-criminal-justice-fund.html. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  25. Frank, Robert (12 June 2017). "Steve Cohen buys Roy Lichtenstein's 'Masterpiece' for $165 million". https://www.cnbc.com/2017/06/12/steve-cohen-buys-roy-lichtensteins-masterpiece-for-165-million.html. İstifadə tarixi: 2017-06-18.
  26. Carol Vogel, Landmark De Kooning Crowns Collection, New York Times, November 18, 2006
  27. Carol Vogel, Lauder Pays $135 Million, a Record, for a Klimt Portrait, New York Times, June 19, 2006
  28. Carol Vogel & Peter Lattman, $616 Million Poorer, Hedge Fund Owner Still Buys Art, New York Times, March 26, 2013
  29. "ARTnews: The Most Wanted Works of Art". http://www.artnews.com/2003/11/01/the-most-wanted-works-of-art/. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  30. 30,0 30,1 "artnet: the silent boom". http://www.artnet.com/magazine_pre2000/features/decker/decker11-4-98.asp. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  31. "The Gustav Klimt Painting Oprah Reportedly Sold for $150M Has Quite a Story". The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/gustav-klimt-painting-oprah-reportedly-sold-150m-has-a-story-974134.
  32. Crow, Kelly (7 November 2013). "Bringing Home the Bacon". The Wall Street Journal. https://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303309504579184044094188348. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  33. Swaine, Jon (13 November 2013). "Francis Bacon triptych smashes art auction record". London: Telegraph Media Group. http://www.telegraph.co.uk/culture/art/art-news/10445612/Francis-Bacon-triptych-smashes-art-auction-record.html. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  34. Carol Vogel, Buyer of $142.4 Million Bacon Triptych Identified as Elaine Wynn, New York Times, January 15, 2014
  35. Vogel, Carol (November 12, 2013). "Bacon's Study of Freud Sells for $142.4 Million". The New York Times (The New York Times Company). https://www.nytimes.com/2013/11/13/arts/design/bacons-study-of-freud-sells-for-more-than-142-million.html?hp&_r=0. İstifadə tarixi: 15 fevral 2018.
  36. Claire Foy-Smith, Who buys paintings for $104m?, BBC News Online, 6 May 2004
  37. Lot description and auction details of "Garçon à la pipe" at Sotheby's website.
  38. Kelly Crow, An Art Mystery Solved: Mogul Is 'Scream' Buyer, The Wall Street Journal, July 11, 2012
  39. Vogel, Carol. "Planting a Johns ‘Flag’ in a Private Collection". https://www.nytimes.com/2010/03/19/arts/design/19vogel.html.
  40. "Who Bought the Brody Picasso for $106m?". 28 January 2016. http://www.artmarketmonitor.com/2016/01/28/who-bought-the-brody-picasso-for-106m/.
  41. Art Sales: Russian buyers inject confidence into Old Master market: http://www.telegraph.co.uk/luxury/art/art-sales-russian-buyers-inject-confidence-into-old-master-marke/, accessdate: 15 fevral 2018
  42. Picasso piece sets record for art sold at auction, Reuters, May 5, 2010
  43. Kimmelman, Michael: How the MoMA got the Van Gogh, New York Times, 09 October 1989.
  44. Marc Spiegler, he Hunt for the Red Collector, New York Magazine, 22 August 2006.
  45. Lot description and auction details of "Dora Maar au Chat" at Sotheby's website.
  46. "Archivio Corriere della Sera". archiviostorico.corriere.it. http://archiviostorico.corriere.it/2009/dicembre/02/marchese_romano_Warhol_100_milioni_co_9_091202001.shtml.
  47. Dan Duray, qatar may have purchased Warhol's 'Eight Elvises', ArtNews 08/07/14
  48. The Pop master's highs and lows, The Economist, 26 November 2009.
  49. Pogrebin, Robin; Reyburn, Scott (18 May 2017). "A Basquiat Sells for ‘Mind-Blowing’ $110.5 Million at Auction". https://www.nytimes.com/2017/05/18/arts/jean-michel-basquiat-painting-is-sold-for-110-million-at-auction.html.
  50. "DIC Sells 'Anna's Light' Painting For Y10.3bn Gain". http://e.nikkei.com/e/fr/tnks/Nni20131004D0410A08.htm.
  51. Barnett Newman "Anna's Light"  (yap.)
  52. Regarding extraordinary profit associated with the sale of a certain painting owned by the company and revision of its consolidated operating result forecast
  53. Silver Car Crash auction results at Sotheby's
  54. Mark Stryker, Detroit Free Press Staff Writer (5 February 2015). "Qatar bought Ford House's $100-million Cezanne". Detroit Free Press. http://www.freep.com/story/entertainment/arts/2015/02/05/qatar-ford-house-cezannne/22948093/.
  55. Mark Stryker, Detroit Free Press Staff Writer (19 December 2014). "$100M for Cézanne painting? Ford House couldn't refuse". Detroit Free Press. http://www.freep.com/story/entertainment/arts/2014/12/19/ford-cezanne-dia-sale-victoire/20621413/.
  56. Sarah Cascone (19 December 2014). "Secret $100 Million Cézanne Sale in Detroit - artnet News". artnet News. http://news.artnet.com/in-brief/secret-100-million-cezanne-sale-in-detroit-204252.
  57. «Mr. Kenneth Thomson’s gift to the AGO of his art collection -- the most significant private art collection in Canada – will add 2,000 outstanding works to the Art Gallery of Ontario», http://www.ago.net/transformation/new-art-collector.cfm. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018
  58. Wine Spectator Online: Unfiltered (21 May 2008). "Château Pétrus Makes a Record-Breaking Sale—of Art". http://www.winespectator.com/Wine/Features/0,1197,4396,00.html.
  59. Cristina Ruiz and Sarah Thornton Roman Abramovich brings home the $86.3m Bacon and the $33.6m Freud, The Art Newspaper, 1 June 2008
  60. Lot description and auction details of "Triptych, 1976" at Sotheby's website.
  61. Judd Tully, Auction; `Blue' Picasso Breaks Record at $51.7 Million, The Washington Post, Dec 1, 1989
  62. 62,0 62,1 Carol Vogel, Works by Johns and de Kooning Sell for $143.5 Million, The New york Times, October 12, 2006
  63. Carol Vogel, Inside Art: Buying a Warhol 'Marilyn', New York Times, 25 May 2007
  64. The Getty secures masterpiece portrait by Titian, a November 24, 2003 press release by the Getty Museum
  65. Will Bennett, The $70 million soldier, The Daily Telegraph, 23 February 2004
  66. Mark Rothko painting sets post-war auction record, The Daily Telegraph, 9 May 2012
  67. Lot description and auction details of "Le bassin aux nymphéas" at Christie's website
  68. "ARTnews: Cohen Buys Two Works from Wynn in $120M Deal". http://www.artnews.com/2005/10/11/cohen-buys-two-works-from-wynn-in-120m-deal/. İstifadə tarixi: 5 October 2014.
  69. 69,0 69,1 69,2 69,3 "Post-War and Contemporary Evening Sale - Fine Art Auction - Search Results - Christie's". http://www.christies.com/lotfinder/salebrowse.aspx?intsaleid=24436&viewType=list&action=sort&sid=2127a118-31e5-4542-baad-40f34d1a44c5&sortby=ehigh. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018.
  70. Thornton, Sarah; Adam, Georgina (May 4, 2008). "Revealed: $72.8m Rockefeller Rothko has gone to Qatar". The Art Newspaper. http://www.theartnewspaper.com/article.asp?id=7946
  71. Lot description and auction details of "White Center" at Sotheby's website.
  72. 72,0 72,1 72,2 Carol Vogel, A Warhol Leads a Night of Soaring Prices at Christie’s, New York Times Nov 13, 2014
  73. Andy Warhol's "Triple Elvis" auction results at Christie's
  74. Lot description and auction details of "Green Car Crash" at Christie's website
  75. [1], Art Market Monitor, 13 May 2015
  76. "Mark Rothko (1903-1970), No. 10". www.christies.com. http://www.christies.com/lotfinder/Paintings/mark-rothko-no-10-5896023-details.aspx.
  77. Claude Monet's "Meule" at Christie's website
  78. Vincent van Gogh (1853-1890) Laboureur dans un champ at Christie's website
  79. Greatest German Renaissance Madonna sold by prince, The Art Newspaper, July 15, 2011
  80. Farah Nayeri, U.K. Buys Titian Diana Painting for 50 Million Pounds, Bloomberg, February 2, 2009
  81. Mike Wade, Titian deal paves way for next acquisition, The Sunday Times, 2 February 2009
  82. Funds secured for Titian painting, BBC News, 2 February 2009
  83. Salisbury, Stephan (November 14, 2006), A divisive deal, The Philadelphia Inquirer
  84. "Mark Rothko: No. 1 (Royal Red and Blue)". Sotheby's. November 2012. http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2012/contemporary-art-evening-auction-n08900/lot.19.lotnum.html.
  85. Lot description and auction details of "Femme aux bras croisés" at Christie's website
  86. Kelly Crow, Sotheby's Sells $68.9 Million Modigliani, Wall Street Journal, November 3, 2010
  87. "Nu assis sur un divan auction details at Sotheby's". http://www.sothebys.com/en/catalogues/ecatalogue.html/2010/impressionist-modern-art-evening-sale-n08675#/r=/en/ecat.fhtml.N08675.html+r.m=/en/ecat.lot.N08675.html/7/. İstifadə tarixi: 5 October 2014.
  88. "Willem de Kooning". Twcdc.com. http://www.twcdc.com/bellagio/dekooning.htm. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018.
  89. Pauline McLean BBC Scotland arts correspondent. "Titian masterpiece Diana and Callisto saved for nation". Bbc.co.uk. http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-17220446. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018.
  90. Pogrebin, Robin; Reyburn, Scott (12 November 2015). "Sale Offers a Reason for Relief at Sotheby’s". https://www.nytimes.com/2015/11/12/arts/design/sale-offers-a-reason-for-relief-at-sothebys.html.
  91. Andrew Decker, The Saidenberg Coup, at artnet.com
  92. Carter B. Horsley, The Collection of Eleanore and Daniel Saidenberg
  93. "sGallery: A Gauguin and a van Gogh Change Hands". http://www.sgallery.net/news/10_2005/07.php. İstifadə tarixi: 5 October 2014.
  94. Carol Vogel, A Gauguin and a van Gogh Change Hands, New York Times, Oct 7, 2005
  95. Francis Bacon (1909-1992) Portrait of George Dyer Talking at Christie's website
  96. Carol Vogel, Francis Bacon Work Sells for $70 Million at Christie’s Auction, The New York Times, February 13, 2014
  97. Cy Twombly's Untitled auction results at Christie's
  98. Andy Warhol's "Four Marlons" auction results at Christie's
  99. "Fernand Léger (1881-1955), Contraste de formes" (en). Christie's. http://www.christies.com/lotfinder/paintings/fernand-leger-contraste-de-formes-6108728-details.aspx.
  100. "China auction sees Qi Baishi painting sell for $65m". BBC News. May 23, 2011. http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-13501773. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018.
  101. "The buyer of 422.5 Million Qi Baishi painting revealed". http://en.artron.net/news/news.php?newid=172325. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018.
  102. Christie Chu (14 November 2014). "What Are The Top 10 Al-Thani Family Art Acquisitions?". ArtNet News. https://news.artnet.com/art-world/what-are-the-top-10-al-thani-family-art-acquisitions-164747.
  103. Carol Vogel, Auction Records Fall at Phillips’s Sale of Contemporary Masters, NY Times, November 10, 2010
  104. "La Gommeuse". Sotheby's. http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2015/impressionist-modern-art-evening-sale-n09415/lot.26.html.
  105. Pogrebin, Robin. "Warmer Response at Sotheby’s 2nd Night of Auctions". New York Times. https://www.nytimes.com/2015/11/06/arts/design/warmer-response-at-sothebys-2nd-night-of-auctions.html.
  106. Balfour, Frederik (November 12, 2015). "Hong Kong Billionaire Lau Sets Two Records in 24 Hours". Bloomberg Business. https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-11-12/hong-kong-billionaire-joseph-lau-sets-two-records-in-24-hours. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018.
  107. Brian Boucher, Led by $66M Van Gogh, Sotheby's Impressionist and Modern Sale Robustly Kicks Off Season, Artnet, May 5, 2015
  108. Lot description and auction details of "Suprematist Composition" at Sotheby's website.
  109. "Willem de Kooning (1904-1997) , Untitled XXV". Christie's. http://www.christies.com/lotfinder/lot_details.aspx?intObjectID=6038630&from=searchresults&intObjectID=6038630&sid=b7d2d735-1730-495c-b7ed-df3d62a5e3f6.
  110. 吴南岚. "Wang Meng painting auction for $62 million". http://www.china.org.cn/business/2011-06/05/content_22719343.htm. İstifadə tarixi: 16 fevral 2018.
  111. Craig Nakano, Getty breaks record with $65.1-million purchase of Manet's 'Spring', LA Times, November 5, 2014
  112. Carol Vogel, As Stocks Fall, Art Surges at a $315.8 Million Sale, NY Times, November 9, 2011
  113. "artnet.com Magazine News - The Artnet Nude 100". www.artnet.com. http://www.artnet.com/magazine_pre2000/news/walrobinson/walrobinson10-26-99.asp.
  114. Pogrebin, Robin. "Picasso’s ‘Femme Assise’ Sells for $63.7 Million, an Auction High for Cubism". New York Times. https://www.nytimes.com/2016/06/23/arts/design/picassos-femme-assise-sells-for-63-7-million-an-auction-high-for-cubism.html.
  115. "American Art Auction Results". Sotheby's. Accessed 16 November 2017. http://www.sothebys.com/en/auctions/2014/american-art-n09229.html.

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]