Azərbaycanın ordenlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Emblem of Azerbaijan.svg

Azərbaycanın ordenlərinin siyahısıAzərbaycan Respublikasında mövcud olan ordenlərin siyahısı. Hal-hazırda Azərbaycanda, 10 orden mövcuddur. Azərbaycanın ən yüksək təltifi "Heydər Əliyev" ordenidir. "Vətənə xidmətə görə" ordeni, "Rəşadət" ordeni"Əmək" ordeni üç dərəcədən ibarətdir.

Məlumat[redaktə | əsas redaktə]

1992-ci il 10 noyabrda Azərbaycanın II Prezidenti Əbülfəz Elçibəy, Azərbaycanın orden və medallarının təsis edilməsi haqqında 370 nömrəli Sərəncam imzaladı. Sərəncama əsasən dörd orden təsis edildi — "İstiqlal", "Şah İsmayıl", "Azərbaycan Bayrağı""Şöhrət" ordenləri.

1993-cü il dekabrın 6-da isə Azərbaycanın III Prezidenti Heydər Əliyev, həmin ordenlərin status və təsvirlərini təsdiq etdi. Sərəncama əsasən "İstiqlal" ordeni, Azərbaycanın ən yüksək təltifi, habelə "Şah İsmayıl" ordeni, Azərbaycanın ali hərbi ordeni oldu.

Sərəncama əsasən dörd orden təsis edilsədə, "Şah İsmayıl" ordeni ilə hələ heç kim təltif edilməyib.

2003-cü il 7 noyabrda Azərbaycanın IV Prezidenti İlham Əliyev, üç dərəcədən ibarət olan "Vətənə xidmətə görə" ordeninin təsis edilməsi haqqında Sərəncam imzaladı. Həmin orden, dərəcələrdən ibarət olan birinci Azərbaycan təltifi oldu.[1]

2005-ci il aprelin 22-də isə İlham Əliyevin imzaladığı Sərəncam ilə Azərbaycanın ən yüksək təltifi, "Heydər Əliyev" ordeni oldu. Azərbaycan Prezidentinə statusuna görə verilən həmin orden, təsvirinə görədə digər dörd ordenlərdən fərqləndi.

2007-ci il fevralın 16-da İlham Əliyev, daha iki orden təsis etdi — "Şərəf""Dostluq" ordenləri.[2] "Dostluq" ordeni daha çox, əcnəbilərə və vətəndaşlığı olmayan şəxslərə Azərbaycan ilə xarici ölkələr arasında dostluq, iqtisadi və mədəni əməkdaşlıq əlaqələrinin inkişafında xüsusi xidmətlərinə görə verilir.[2]

2016-cı il 29 noyabrda İlham Əliyevin Sərəncamı ilə daha bir orden təsis edildi — üç dərəcədən ibarət olan "Əmək" ordeni.[3]

2017.[4]

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Orden Təsis tarixi Statusu
"Heydər Əliyev" ordeni.png
"Heydər Əliyev" ordeni

AZ Heydar Aliyev Order ribbon.png
22.04.2005
  1. "Heydər Əliyev" ordeni Azərbaycanın vətəndaşlarına, aşağıdakı hallarda verilir:
    1. Azərbaycanın tərəqqisinə, əzəmətinin və şöhrətinin artmasına töhfə verən müstəsna xidmətlərinə görə;
    2. Vətənin müdafiəsində, Azərbaycanın dövlət mənafelərinin qorunmasında göstərilmiş mərdlik və şücaətə görə.
  2. "Heydər Əliyev" ordeni Azərbaycanın Prezidentinə onun statusuna görə verilir.
  3. "Heydər Əliyev" ordeni əcnəbilərə aşağıdakı hallarda verilir:
-İstiqlal- ordeni.png
"İstiqlal" ordeni

AZ Istiglal Order ribbon 2013.png
06.12.1993
  1. Azərbaycanın "İstiqlal" ordeni Azərbaycan vətəndaşlarına aşağıdakılara görə verilir:
    1. Azərbaycanda milli-azadlıq hərəkatında müstəsna xidmətlərinə görə;
    2. Azərbaycanın dövləti və xalqı qarşısında xüsusilə görkəmli xidmətlərinə görə;
    3. Azərbaycanın milli-dövlət quruculuğu işlərində xüsusi xidmətlərinə görə.[5]
-Şah İsmayıl- ordeni.png
"Şah İsmayıl" ordeni

AZ Shah Ismayıl Order ribbon 2013.png
06.12.1993
  1. Azərbaycanın ali hərbi ordeni olan "Şah İsmayıl" ordeni ilə Azərbaycan Silahlı Qüvvələrinin ali zabitlərinə, hərbi hissələrin və birləşmələrin komandirləri aşağıdakı xidmətlərinə görə təltif edilirlər:
    1. Azərbaycan Silahlı Qüvvələrinin təşkilində və möhkəmləndirilməsində xüsusi xidmətlərinə görə;
    2. Azərbaycanın ərazi bütövlüyünün və təhlükəsizliyinin təmin edilməsində xüsusi xidmətlərinə görə;
    3. görkəmli sərkərdəlik fəaliyyətinə görə;
    4. Respublikada fövqəladə halların nəticələrinin arddan qaldırılmasında xüsusi xidmətlərinə görə.[6]
Azərbaycan Bayrağı ordeni-2013.png
"Azərbaycan Bayrağı" ordeni

Azərbaycan Bayrağı ordeni - lent (1993-2013).png
06.12.1993
  1. Azərbaycanın "Azərbaycan Bayrağı" ordeni Azərbaycanın vətəndaşlarına, əcnəbilərə və vətəndaşlığı olmayan şəxslərə aşağıdakılara görə verilir:
    1. Azərbaycanda milli azadlıq hərəkatında və ictimai-siyasi fəaliyyətdə xüsusi xidmətlərinə görə;
    2. hərb elminin və hərbi texnikanın inkişafında xüsusi xidmətlərinə görə;
    3. Azərbaycanın müstəqilliyinin və ərazi bütövlüyünün qorunub saxlanılmasında xüsusi xidmətlərinə görə;
    4. respublikada əmin-amanlığın təmin edilməsində, asayişin qorunmasında və hərbi xidmətdə xüsusi xidmətlərinə görə;
    5. dövlət sərhədinin mühafizəsinin təmin edilməsində xüsusi xidmətlərinə görə.[7]
Azərbaycan Respublikasının “Rəşadət” ordeni (1-ci dərəcə).jpg
I dərəcəli "Rəşadət" ordeni

Azərbaycan Respublikasının “Rəşadət” ordeni (1-ci dərəcə) - lent.jpg
17.11.2017
  1. Azərbaycanın "Rəşadət" ordeni ilə Azərbaycan Silahlı Qüvvələrinin hərbi qulluqçuları aşağıdakı xidmətlərinə görə təltif edilirlər:
    1. Azərbaycanın müstəqilliyinin, ərazi bütövlüyünün və təhlükəsizliyinin təmin edilməsində xüsusi xidmətlərinə görə;
    2. əhəmiyyətli və ya strateji ərazinin, yaşayış məntəqəsinin, rayonun və ya şəhərin düşmən işğalından azad olunması ilə nəticələnmiş döyüş əməliyyatları zamanı hərbi hissə və birləşmələrə yüksək peşəkarlıqla rəhbərlik etdiklərinə görə;
    3. Vətənin müdafiəsi zamanı düşmən hücumunun qarşısının alınmasında, işğal edilmiş ərazilərin azad olunmasında, düşmənin canlı qüvvəsinin və döyüş texnikasının məhv edilməsində igidlik və mərdlik nümunəsi göstərdiklərinə görə;
    4. həyat və sağlamlıq üçün real təhlükə şəraitində xidməti borcu və hərbi qulluq vəzifəsini yerinə yetirərkən mərd və qətiyyətli hərəkətlərinə görə;
    5. fövqəladə hallarda və ya ekstremal şəraitdə insanların xilas edilməsində xüsusi xidmətlərinə görə;
    6. dövlət sərhədinin mühafizəsinin təmin edilməsində xüsusi xidmətlərinə görə.[4]
Azərbaycan Respublikasının “Rəşadət” ordeni (2-ci dərəcə).jpg
II dərəcəli "Rəşadət" ordeni

Azərbaycan Respublikasının “Rəşadət” ordeni (2-ci dərəcə) - lent.jpg
Azərbaycan Respublikasının “Rəşadət” ordeni (3-cü dərəcə).jpg
III dərəcəli "Rəşadət" ordeni

Azərbaycan Respublikasının “Rəşadət” ordeni (3-cü dərəcə) - lent.jpg
-Şərəf- ordeni.png
"Şərəf" ordeni

AZ Sharaf Order ribbon.png
16.02.2007
  1. Azərbaycanın "Şərəf" ordeni Azərbaycanın vətəndaşlarına, əcnəbilərə və vətəndaşlığı olmayan şəxslərə aşağıdakılara görə verilir:
    1. Azərbaycanın dövləti və xalqı qarşısında böyük xidmətlərinə görə;
    2. Azərbaycanın milli dövlət quruculuğu işlərində xüsusi xidmətlərinə;
    3. iqtisadi, elmi-texniki, sosial-mədəni inkişafda müstəsna xidmətlərinə görə;
    4. elm, mədəniyyət, ədəbiyyat, incəsənət, təhsil və səhiyyə sahələrində böyük xidmətlərinə görə.[2]
Şöhrət ordeni-2013.png
"Şöhrət" ordeni

Şöhrət ordeni - lent (2013).png
06.12.1993
  1. Azərbaycanın "Şöhrət" ordeni Azərbaycanın vətəndaşlarına, əcnəbilərə və vətəndaşlığı olmayan şəxslərə aşağıdakılara görə verilir:
    1. iqtisadi, elmi-texniki, sosial-mədəni inkişafında xüsusi xidmətlətinə görə;
    2. sülhün və xalqlar arasında dostluğun möhkəmləndirilməsində və əməkdaşlığın inkişafında xüsusi xidmətlətinə görə;
    3. sənaye, nəqliyyat, rabitə, tikinti sahələrində və xalq təsərrüfatının digər sahələrində görkəmli əmək nəticələrinə görə;
    4. elm, təhsil və səhiyyə sahəsində xüsusi xidmətlərinə görə.[8]
-Dostluq- ordeni.png
"Dostluq" ordeni

AZ Dostlug Order ribbon-2.png
16.02.2007
  1. Azərbaycanın "Dostluq" ordeni Azərbaycanın vətəndaşlarına, əcnəbilərə və vətəndaşlığı olmayan şəxslərə aşağıdakılara görə verilir:
    1. Azərbaycan ilə xarici ölkələr arasında dostluq, iqtisadi və mədəni əməkdaşlıq əlaqələrinin inkişafında xüsusi xidmətlərinə görə;
    2. xalqlar arasında dostluğun möhkəmləndirilməsi işində görkəmli xidmətlərinə görə;
    3. dünyada, regionda və müxtəlif ölkələrdə sülhün və əmin-amanlığın bərqərar olmasında, sivilizasiyalar arasında konstruktiv münasibətlərin yaradılmasında və mədəniyyətlərarası dialoqun qurulmasında görkəmli xidmətlərinə görə.[2]
Vətənə xidmətə görə ordeni, 1-ci dərəcəsi-2013.png
I dərəcəli "Vətənə xidmətə görə" ordeni

Vətənə xidmətə görə I, II və III dərəcəli ordeni.png
07.11.2003
  1. Azərbaycanın "Vətənə xidmətə görə" ordeni Azərbaycanın vətəndaşlarına, əcnəbilərə və vətəndaşlığı olmayan şəxslərə aşağıdakılara görə verilir:
    1. Azərbaycana sadiqliyinə görə, vəzifə borcunu ləyaqətlə və vicdanla yerinə yetirilməsinə görə;
    2. dövlət qulluğunda səmərəli fəaliyyətə, yüksək peşəkarlığa və xüsusi nailiyyətlərə görə;
    3. milli dövlət quruculuğu işlərində xüsusi xidmətlərə görə.[1]
Vətənə xidmətə görə ordeni, 2-ci dərəcəsi-2013.png
II dərəcəli "Vətənə xidmətə görə" ordeni

Vətənə xidmətə görə I, II və III dərəcəli ordeni.png
Vətənə xidmətə görə ordeni, 3-cü dərəcəsi-2013.png
III dərəcəli "Vətənə xidmətə görə" ordeni

Vətənə xidmətə görə I, II və III dərəcəli ordeni.png
I dərəcəli -Əmək- ordeni.png
I dərəcəli "Əmək" ordeni

I dərəcəli Əmək ordeni - lent.png
29.11.2016
  1. Azərbaycanın "Əmək" ordeni Azərbaycanın vətəndaşlarına, əcnəbilərə və vətəndaşlığı olmayan şəxslərə aşağıdakılara görə verilir:
    1. sənaye, kənd təsərrüfatı, tikinti, nəqliyyat, ticarət, sənətkarlıq, xidmət və digər uzunmüddətli məhsuldar əməyə, elm təhsil, səhiyyə, mədəniyyət, bədən tərbiyəsi, idman və digər sahələrdə fərqlənən əmək nailiyyətlətinə görə;
    2. kənd təsərrüfatı məhsullarının istehsalında (emalında) kənd təsərrüfatı inkişafına təsir edən yüksək göstəricilərə görə;
    3. istehsalatda əməyin məhsuldarlığına və məhsulun (əmtəənin) keyfiyyətinin yaxşılaşmasına, ölkə iqtisadiyyatının rəqabət qabiliyyətinin artmasına təsir edən yüksək göstəricilərə görə;
    4. yüksəkkeyfiyyətli məhsul istehsalına (hazırlanmasına, yetişdirilməsinə), yeni texnikanın, texnologiyanın, qabaqcıl təcrübənin, ixtiranın və səmərələşdirici təklifin istehsalatda davamlı, nəticəli tətbiqinə görə.[3]
II dərəcəli -Əmək- ordeni.png
II dərəcəli "Əmək" ordeni

II dərəcəli Əmək ordeni - lent.png
III dərəcəli -Əmək- ordeni.png
III dərəcəli "Əmək" ordeni

III dərəcəli Əmək ordeni - lent.png

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 "Azərbaycan Respublikasının "Vətənə xidmətə görə" ordeninin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin 7 noyabr 2003-cü il tarixli 514-IIQ nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 "Azərbaycan Respublikasının "Şərəf" və "Dostluq" ordenlərinin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin 16 fevral 2007-ci il tarixli 248-IIQ nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.
  3. 3,0 3,1 "Azərbaycan Respublikasının "Əmək" ordeninin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin 29 noyabr 2016-cı il tarixli 428-VQD nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.
  4. 4,0 4,1 "Azərbaycan Respublikasının "Rəşadət" ordeninin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Əliyevin 17 noyabr 2017-ci il tarixli 884-VQD nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.
  5. "Azərbaycan Respublikasının "İstiqlal" ordeninin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti Heydər Əliyevin 6 dekabr 1993-cü il tarixli 754 nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.
  6. "Azərbaycan Respublikasının "Şah İsmayıl" ordeninin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti Heydər Əliyevin 6 dekabr 1993-cü il tarixli 755 nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.
  7. "Azərbaycan Respublikasının "Azərbaycan Bayrağı" ordeninin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti Heydər Əliyevin 6 dekabr 1993-cü il tarixli 756 nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.
  8. "Azərbaycan Respublikasının "Şöhrət" ordeninin statusunun və təsvirinin təsdiq edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikasının Prezidenti Heydər Əliyevin 6 dekabr 1993-cü il tarixli 757 nömrəli Sərəncamı.". www.e-qanun.az. 11 noyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 noyabr 2017.