Bobbi Çarltonun milli komandada vurduğu qolların siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Çarlton Argentina idman nəşri olan "El Grafico" jurnalının üz qabığında, 27 İyun 1962

Britaniya İmperiyası Ordeninə layiq görülmüş Bobbi Çarlton 1958-1970-ci illər aralığında 106 matçda İngiltərə milli futbol komandasının şərəfini qorumuşdur.[1] O, millinin tərkibində 49 dəfə fərqlənməklə,[2] İngiltərə milli futbol komandasının ikinci bombardiri hesab olunur. Üstəlik o, futbol tarixinin ən güclü yarımmüdafiəçilərindən biri hesab olunur ki,[3] nəticədə 1966-cı ildə Qızıl top mükafatına layiq görülmüşdür.[4]

Çarlton İngiltərə millisində debütünü 1958-ci ilin aprel ayında, [5] Şotlandiya milli futbol komandasına qarşı keçirdiyi ilk oyununda qol hesabını açmağı bacardı.[6] O, millidə çıxış etdiyi ilk 13 ay ərzində komandası üçün olduqca məhsuldar futbolçu olmuş və millinin tərkibində ilk het-triki 1959-cu ilin may ayında ABŞ milli futbol komandasına qarşı keçirdiyi matçda reallaşdırdı.[7] O, millidə 31-ci qoluna 1963-cü ildə yekunda 4-0 hesablı qələbə ilə başa çatdırdıqları Uels milli futbol komandasına qarşı matçda imza atmış və bununlada özündən əvvəlki Tom FinniNet Lofthausa məxsus rekordu təzələyərək İngiltərə millisində ən çox qol vuran futbolçu adına sahib olmuşur.[8] Sonradan 1964-cü ilin oktyabrında Cimmi Qrivs onun bu rekordunu əlindən alsada o, [9] 1968-ci ilin may ayında millinin tərkibində 45-ci qoluna imza atmaqla bu adı yenidən qazanmışdır.[10] Bobbi millidə sonuncu qoluna 1970-ci ilin may ayında Kolumbiya milli futbol komandasına qarşı keçirdiyi matçda imza atmış və bu oyunun yekununda İngiltərə millisi 4-0 hesablı qələbə qazanmışdır. 1970 FİFA Dünya Kuboku turnirindən sonra o, milli komandanın tərkibində çıxışını başa vurmuşdur.[7] O, 2015-ci ilin sentyabr ayına qədər İngiltərə millisinin bombardiri adını özündə saxlamışdır ta ki Ueyn Runi bu rekordu təzələyənə qədər. [2]

Bobbi Çarlton beynəlxalq matçlarda millinin tərkibində 4 dəfə het-trikə imza atmışdır. Müvafiq olaraq buraya ABŞ milli futbol komandasına qarşı matç, FİFA Dünya Kubokunun təsnifat mərhələsi çərçivəsində Lüksemburq milli futbol komandasına qarşı keçirilən matç həmçinin İsveçrəMeksika millilərinə qarşı keçirilən yoldaşlıq oyunları daxildir. O, 6 qol ilə digər komandalara nisbətdə Şimali İrlandiya milli futbol komandasına daha çox qol vurmuşdur. Buraya həmçinin Lüksemburq, Portuqaliya, ŞotlandiyaUels milli komandalarıda daxildir.[7] Onun millinin tərkibində imza atdığı 49 qolun 22-si yoldaşlıq matçlarında qeydə alınmışdır. Turnir matçlarına gəlincə isə buraya Böyük Britaniya daxili çempionatıda daxildir. Çarlton bu matçlarda 16 dəfə fərqlənmişdir. Bundan başqa buraya UEFA Avro 1968 turniridə daxildir. O, FİFA Dünya Kuboku oyunları çərçivəsində 4 dəfə fərqlənmişdir ki, bunlardan üçü 1966 FİFA Dünya Kuboku çərçivəsində keçirilmiş qrup matçları, digər ikisi isə Portuqaliya yığmasına qarşı oynanılmış yarımfinal görüşündə qeydə alınmışdır.[7]

Beynəlxalq qollar[redaktə | əsas redaktə]

İngiltərənin qolları ilk sırada göstərilmişdir. İlk sütundakı hesab Çarltonun qolları, ikinci sütundakı hesab isə yekun nəticəni göstərir.

Bobbi Çarltonun imza atdığı beynəlxalq qollar[7]
Tarix Məkan Oyun sayı Rəqib Hesab Nəticə Yarış Ref
1 19 Aprel 1958 Hampden Park, Qlazqo, Şotlandiya 1 Flag of Scotland.svg Şotlandiya 3–0 4–0 1957–58 Böyük Britaniya daxili çempionatı [6]
2 7 May 1958 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 2 Flag of Portugal.svg Portuqaliya 1–0 2–1 Yoldaşlıq oyunu [11]
3 2–1
4 4 Oktyabr 1958 Uindzor Park, Belfast, Şimali İrlandiya 4 Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya 1–1 3–3 1958–59 Böyük Britaniya daxili çempionatı [12]
5 3–3
6 22 Oktyabr 1958 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 5  SSRİ 4–0 5–0 Yoldaşlıq oyunu [13]
7 11 Aprel 1959 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 6 Flag of Scotland.svg Şotlandiya 1–0 1–0 1958–59 Böyük Britaniya daxili çempionatı [14]
8 6 May 1959 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 7 Flag of Italy.svg İtaliya 1–0 2–2 Yoldaşlıq oyunu [15]
9 28 May 1959 Uriqli Fild, Los-Anceles, ABŞ 11 Flag of the United States.svg ABŞ 3–1 8–1 Yoldaşlıq oyunu [16]
10 6–1
11 7–1
12 28 Oktyabr 1959 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 13 Flag of Sweden.svg İsveç 2–3 2–3 Yoldaşlıq oyunu [17]
13 9 Aprel 1960 Hampden Park, Qlazqo, Şotlandiya 14 Flag of Scotland.svg Şotlandiya 1–1 1–1 1959–60 Böyük Britaniya daxili çempionatı [18]
14 8 Oktyabr 1960 Uindzor Park, Belfast, Şimali İrlandiya 18 Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya 3–1 5–2 1960–61 Böyük Britaniya daxili çempionatı [19]
15 19 Oktyabr 1960 Joze Bartel, Lüksemburq (şəhər), Lüksemburq 19 Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq 1–0 9–0 1962 FİFA Dünya Kuboku təsnifat mərhələsi [20]
16 2–0
17 7–0
18 23 Noyabr 1960 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 21 Flag of Wales.svg Uels 2–0 5–1 1960–61 Böyük Britaniya daxili çempionatı [21]
19 10 May 1961 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 23 Flag of Mexico.svg Meksika 2–0 8–0 Yoldaşlıq oyunu [22]
20 6–0
21 7–0
22 28 Sentyabr 1961 Hayberi, London, İngiltərə 27 Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq 3–0 4–1 1962 FİFA Dünya Kuboku təsnifat mərhələsi [23]
23 4–1
24 22 Noyabr 1961 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 30 Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya 1–0 1–1 1961–62 Böyük Britaniya daxili çempionatı [24]
25 2 İyun 1962 El Teniente, Rankaqua, Çili 36 Flag of Argentina.svg Argentina 2–1 2–1 1962 FİFA Dünya Kuboku [25]
26 29 May 1963 Teqelne pole, Bratislava, Çexoslovakiya 42 Flag of the Czech Republic.svg Çexoslovakiya 3–1 4–2 Yoldaşlıq oyunu [26]
27 2 İyun 1963 Red Bull Arena, Leypsiq, Şərqi Almaniya 43 Flag of Germany.svg Almaniya 2–1 2–1 Yoldaşlıq oyunu [27]
28 5 İyun 1963 Sankt-Yakob Park stadionu, Bazel, İsveçrə 44 Flag of Switzerland.svg İsveçrə 1–0 8–1 Yoldaşlıq oyunu [28]
29 5–1
30 8–1
31 12 Oktyabr 1963 Ninian Park, Kardiff, Uels 45 Flag of Wales.svg Uels 4–0 4–0 1963–64 Böyük Britaniya daxili çempionatı [8]
32 17 May 1964 Nasional, Lissabon, Portuqaliya 50 Flag of Portugal.svg Portuqaliya 2–1 4–3 Yoldaşlıq oyunu [29]
33 27 May 1964 Douninq, Nyu-York, ABŞ 52 Flag of the United States.svg ABŞ 8–0 10–0 Yoldaşlıq oyunu [30]
34 10 Aprel 1965 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 57 Flag of Scotland.svg Şotlandiya 1–0 2–2 1964–65 Böyük Britaniya daxili çempionatı [31]
35 20 Oktyabr 1965 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 59 Flag of Austria.svg Avstriya 1–0 2–3 Yoldaşlıq oyunu [32]
36 2 Aprel 1966 Hampden Park, Qlazqo, Şotlandiya 63 Flag of Scotland.svg Şotlandiya 4–2 4–3 1965–66 Böyük Britaniya daxili çempionatı [33]
37 4 May 1966 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 64  Yuqoslaviya 2–0 2–0 Yoldaşlıq oyunu [34]
38 16 İyul 1966 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 69 Flag of Mexico.svg Meksika 1–0 2–0 1966 FİFA Dünya Kuboku [35]
39 26 İyul 1966 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 72 Flag of Portugal.svg Portuqaliya 1–0 2–1 1966 FİFA Dünya Kuboku [36]
40 2–0
41 16 Noyabr 1966 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 76 Flag of Wales.svg Uels 3–1 5–1 1966–67 Böyük Britaniya daxili çempionatı,
UEFA Avro 1968 təsnifat mərhələsi
[37]
42 21 Oktyabr 1967 Ninian Park, Kardiff, Uels 78 Flag of Wales.svg Uels 2–0 3–0 1967–68 Böyük Britaniya daxili çempionatı,
UEFA Avro 1968 təsnifat mərhələsi
[38]
43 22 Noyabr 1967 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 79 Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya 2–0 2–0 1967–68 Böyük Britaniya daxili çempionatı,
UEFA Avro 1968 təsnifat mərhələsi
[39]
44 3 Aprel 1968 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 82 Flag of Spain.svg İspaniya 1–0 1–0 UEFA Avro 1968 təsnifat mərhələsi [40]
45 22 May 1968 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 84 Flag of Sweden.svg İsveç 2–0 3–1 Yoldaşlıq oyunu [10]
46 8 İyun 1968 Olimpiko, Roma, İtaliya 86  SSRİ 1–0 2–0 UEFA Avro 1968 [41]
47 7 May 1969 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 91 Flag of Wales.svg Uels 1–1 2–1 1968–69 Böyük Britaniya daxili çempionatı [42]
48 21 Aprel 1970 Uembli Stadionu, London, İngiltərə 100 Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya 3–1 3–1 1969–70 Böyük Britaniya daxili çempionatı [43]
49 20 May 1970 El Kampin, Boqota, Kolumbiya 101 Flag of Colombia.svg Kolumbiya 3–0 4–0 Yoldaşlıq oyunu [44]

Sinifləndirmə[redaktə | əsas redaktə]

Portrait photograph of Charlton in 2010
Çarlton 2010-cu ildə
İllər üzrə qollar[45]
İl Oyun sayı Qollar
1958 6 7
1959 7 5
1960 8 6
1961 9 6
1962 8 1
1963 10 6
1964 8 2
1965 5 2
1966 15 6
1967 4 2
1968 8 3
1969 9 1
1970 9 2
Cəmi 106 49
Turnir üzrə qollar[45]
Yarış Qollar
Yoldaşlıq oyunu 22
Böyük Britaniya daxili çempionatı 16[a]
FIFA Dünya kuboku təsnifat mərhələsi 5
UEFA Avropa Çempionatı 4[a]
FİFA Dünya Kuboku 4
UEFA Avropa Çempionatı 1
Cəmi 49

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 Çarltonun imza atdığı 3 qol Böyük Britaniya daxili çempionatı və UEFA Avro 1968 təsnifat mərhələsində vurulmuşdur.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Charlton, Sir Robert, (Sir Bobby)". A & C Black, an imprint of Bloomsbury Publishing Plc. 2014. http://www.ukwhoswho.com/view/article/oupww/whoswho/U10687. İstifadə tarixi: 20 August 2015.
  2. 2,0 2,1 Fenn, Chris; Torpey, Paul; Ulmanu, Monica; Dickson, Calvin; Rodrigues, Jason (5 September 2015). "Wayne Rooney breaks Bobby Charlton's England goalscoring record". The Guardian (London). https://www.theguardian.com/football/ng-interactive/2015/sep/05/wayne-rooney-england-equals-record-goalscoring-charlton. İstifadə tarixi: 13 September 2015.
  3. Witzig, Richard (2006). The Global Art of Soccer. New Orleans: CusiBoy Publishing, 155. ISBN 0-9776688-0-0.
  4. "Ballon d'Or winners list". The Daily Telegraph (London). 27 October 2014. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/11190593/Ballon-dOr-winners.html. İstifadə tarixi: 20 August 2015.
  5. "Bobby Charlton: 50 years since debut cap for England". The Herald (Glasgow). 21 April 2008. http://www.heraldscotland.com/news/12462464.Bobby_Charlton__50_years_since_debut_cap_for_England/. İstifadə tarixi: 21 August 2015.
  6. 6,0 6,1 Green, Geoffrey (21 April 1958). "Skilful England Team Toy With Scots". The Times (London) (54130): p. 12. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS201546389&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 McKinstry, Leo (2003). Jack and Bobby: A Story of Brothers in Conflict. London: HarperCollins, 463–7. ISBN 0-00-711877-5.
  8. 8,0 8,1 Green, Geoffrey (14 October 1963). "England's Victory Too Long In The Making". The Times (London) (55831): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67331406&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  9. Green, Geoffrey (5 October 1964). "England Need New General In Midfield". The Times (London) (56134): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67331909&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  10. 10,0 10,1 Green, Geoffrey (23 May 1968). "England's revenge on Swedes". The Times (London) (57258): p. 14. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS235105975&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  11. Green, Geoffrey (8 May 1958). "Charlton England's Saviour". The Times (London) (54145): p. 14. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS235100840&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  12. Green, Geoffrey (6 October 1958). "Irish Fire Just Fails To Gain The Day". The Times (London) (54274): p. 14. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS236018502&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  13. Green, Geoffrey (21 October 1958). "Russia Overwhelmed At Wembley". The Times (London) (54289): p. 3. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS50551639&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  14. Green, Geoffrey (13 April 1959). "England's Inside Forwards Too Clever For Scots". The Times (London) (54433): p. 15. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS251878541&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  15. Green, Geoffrey (7 May 1959). "Italy Strike Swiftly To Draw At Wembley". The Times (London) (54454): p. 16. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS268655783&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  16. "England – International Results 1950–1959 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Arxivləşdirilib: [1] saytından 25 September 2012 tarixində. https://web.archive.org/web/20120925001521/http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres50.html. İstifadə tarixi: 26 August 2015.
  17. Green, Geoffrey (29 October 1959). "Sweden Emulate Hungary At Wembley". The Times (London) (54604): p. 16. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS268655965&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  18. Green, Geoffrey (11 April 1960). "Springett And Flowers Save England". The Times (London) (54743): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67329675&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  19. Green, Geoffrey (10 October 1960). "England's Winning Margin Cruel To Irish". The Times (London) (54898): p. 16. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS268656458&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  20. Green, Geoffrey (20 October 1960). "England Swamp Little Luxembourg". The Times (London) (54907): p. 19. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS318988116&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  21. Green, Geoffrey (24 November 1960). "England Becoming Masters Of Unexpected". The Times (London) (54937): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67329912&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  22. Green, Geoffrey (11 May 1961). "Mexicans Dumbfounded By England's Skill". The Times (London) (55078): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS68116651&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  23. Green, Geoffrey (29 September 1961). "Easy Task Finds England Far Below Best Form". The Times (London) (55199): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67723581&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  24. Green, Geoffrey (23 November 1961). "Irish Blanket Defence Outwits England". The Times (London) (55246): p. 3. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS50553207&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  25. "More Like An England Football Team". The Times (London) (55408): p. 3. 4 June 1962. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS50553540&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  26. Green, Geoffrey (30 May 1963). "England Footballers Rise Above Themselves". The Times (London) (55714): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67331262&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  27. "Forebodings Dispelled". The Times (London) (55717): p. 3. 3 June 1963. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS50554051&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  28. Green, Geoffrey (6 June 1963). "England Savour Finest Tour". The Times (London) (55720): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67724486&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  29. "England – International Results 1960–1969 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres60.html. İstifadə tarixi: 26 August 2015.
  30. "Roger Hunt Chief England Net-Bender". The Times (London) (56024): p. 4. 29 May 1964. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS68380349&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  31. Green, Geoffrey (12 April 1965). "Depleted England Regain Pride In Adversity". The Times (London) (56294): p. 3. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS50555020&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  32. Green, Geoffrey (21 October 1965). "Failures In England Forward Line". The Times (London) (56458): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67332437&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  33. Green, Geoffrey (4 April 1966). "Good Victory For England But No More". The Times (London) (56597): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67332740&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  34. Green, Geoffrey (5 May 1966). "England unable to fulfil their promises". The Times (London) (56623): p. 6. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS100887205&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  35. Green, Geoffrey (18 July 1966). "England lean heavily on morale". The Times (London) (56686): p. 5. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS84110066&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  36. Green, Geoffrey (27 July 1966). "England keep their lead in thrilling finish". The Times (London) (56694): p. 5. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS84110075&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  37. Green, Geoffrey (17 November 1966). "Instinctive teamwork brings victory". The Times (London) (56791): p. 4. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS67464049&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  38. Green, Geoffrey (23 October 1967). "England nearly upset". The Times (London) (57079): p. 11. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS185298263&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  39. Green, Geoffrey (23 November 1967). "England almost pay for casual arrogance". The Times (London) (57106): p. 13. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS218328439&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  40. Green, Geoffrey (4 April 1968). "Late goal by Charlton puts England ahead". The Times (London) (57218): p. 13. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS218328708&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  41. Green, Geoffrey (10 June 1968). "Fresh gusto about England side". The Times (London) (57273): p. 12. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS201551562&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  42. Green, Geoffrey (8 May 1969). "Charlton leads fine England recovery". The Times (London) (57554): p. 13. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS218329256&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  43. Green, Geoffrey (22 April 1970). "Chariton marks 100th cap with goal". The Times (London) (57850): p. 13. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS218329750&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  44. Green, Geoffrey (22 May 1970). "England impressive on the launching pad". The Times (London) (57876): p. 11. http://find.galegroup.com/ttda/infomark.do?&source=gale&prodId=TTDA&userGroupName=somelib&tabID=T003&docPage=article&searchType=AdvancedSearchForm&docId=CS184775350&type=multipage&contentSet=LTO&version=1.0.
  45. 45,0 45,1 "Robert "Bobby" Charlton – International Appearances". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/miscellaneous/charlton-intl.html. İstifadə tarixi: 13 September 2015.