Kriptovalyutaların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
2018-ci il yanvarın 27-də kriptovalyutaların bazar kapitallaşması

Bitcoin yaradıldıqdan sonra mövcud kriptovalyutaların sayı artır.[1] Bu mövcud olan ən populyar kriptovalyutaların siyahısı:

Tarixə görə kriptovalyutalar[redaktə | mənbəni redaktə et]

2013-cü ildən əvvəl[redaktə | mənbəni redaktə et]

Yaranma tarixi Adı Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqortimi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
2009 Bitcoin BTC, XBT, Satoşi Nakamoto SHA-256d C++ PoW
2011 Litecoin LTC, Ł Çari Li Scrypt C++ PoW
Namecoin NMC Vinsent Darhem SHA-256d C++ PoW
2012 Peercoin PPC Sanni Kinq SHA-256d C++ PoW & PoS

2013[redaktə | mənbəni redaktə et]

Adı Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqortimi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
Dogecoin DOGE, XDG, Ð Cekson Pelmir

və Billi Markus

Scrypt C++ PoW
Gridcoin GRC Rob Halford Scrypt C++ Decentralized PoS
Primecoin XPM Sanni Kinq 1CC/2CC/TWN TypeScript, C++ PoW
Ripple XRP Kris Larsen &

Ced Makkaleb

ECDSA C++ "Consensus"
Nxt NXT BCNext SHA-256d Java PoS

2014[redaktə | mənbəni redaktə et]

Adı Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqortimi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
Auroracoin AUR Baldur Odinson Scrypt C++ PoW
Dash DASH Evan Daffild və

Kayli Heqan

X11 C++ PoW & Proof of Service
NEO NEO Da Honqfei və Erik Zanq SHA-256 & RIPEMD160 C# dBFT
MazaCoin MZC BTC Oyate Initiative SHA-256d C++ PoW
Monero XMR Monero Core Komandası RandomX C++ PoW
Titcoin TIT Eduard Mansfild və Riçard Ellin SHA-256d TypeScript, C++ PoW
Verge XVG Sunerok Scrypt, x17, groestl, blake2s, and lyra2rev2 C, C++ PoW
Stellar XLM Ced Makkaleb Stellar Consensus Protocol (SCP) C, C++ Stellar Consensus Protocol (SCP)
Vertcoin VTC Devid Mallir Lyra2RE C++ PoW

2015[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqortimi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
Ethereum ETH, Ξ Vitalik Buterin Ethash C++, Go PoW, PoS
Ethereum Classic ETC EtcHash/Thanos PoW
Nano Nano Kolin Limahieu Blake2 C++ Open Representative Voting
Tether USDT Cen Ludovikus van der Velde Omnicore PoW

2016[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqoritmi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
Firo FIRO Poramin Insom Merkle tree Proof C++ PoW
Zcash ZEC Zooko Wilcox Equihash C++ PoW

2017[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqoritmi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
Bitcoin Cash BCH SHA-256d PoW
EOS.IO EOS Dan Larimer WebAssembly, Rust, C, C++ delegated PoS
Cardano ADA, ₳ Çarlis Hoskinson Ouroboros, PoS Algorithm Haskell PoS
TRON TRX Castin San Java, Solidity

2018[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqoritmi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
AmbaCoin

2019[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqoritmi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
Algorand ALGO Silvio Mikali Go PoS

2020[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqoritmi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
Avalanche AVAX Emin Gün Sirer, Kevin Sekniqi, Maofan "Ted" Yin PoS
Shiba Inu SHIB Ryoşi PoS

2021[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad Qısaltması Qurucu(lar)ı Hash alqoritmi İstifadə eilən proqramlaşdırma dil(lər)i Konsensus mexanizmi
DeSo DESO Nader al-Naji Go PoW
SafeMoon SAFEMOON SafeMoon LLC Solidity PoW
Internet Computer ICP Dominik Uilliams, DFINITY Foundation Rust

Resurslar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Həmçinin baxın[redaktə | mənbəni redaktə et]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Arxivlənmiş surət". 2017-12-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2022-01-29.