Məhəmməd peyğəmbərin səhabələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Əlifba sırası ilə[redaktə | əsas redaktə]

  • Abbas ibn Əbdül Müttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Abbas ibn Əbdül Müttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Cəfər ibn Əbu Talib ibn Əbdül Müttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Huneyn ibn Əsəd ibn Haşim
  • Abdullah ibn Zubeyr ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Rəbiə ibn Hərs ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Əbu Sufyan ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Nofəl ibn Hərs ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Haris ibn Nofəl ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Abdullah ibn Yəqtar
  • Abdullah ibn Zubab əl-Məshəci
  • Abdullah ibn Sələmə əl-Kindi
  • Abdullah ibn Tufeyl əl-Amiri
  • Abdullah ibn Bədil əl-Xizai
  • Abdullah ibn Məsud
  • Abdullah ibn Xəbbab ibn Ərət ət-Təmimi
  • Abdullah ibn Əbdül Mədan əl-Harisi
  • Abdullah ibn Kəb əl-Harisi
  • Abdullah ibn Həvalə əl-Əzdi
  • Abdullah ibn Səhl ibn Hənif
  • Abdullah ibn Vuraqa əs-Səluli
  • Auf ibn Əsasə əl-Mətləbi
  • Əbu Tufeyl Amir ibn Vasilə əl-Kənani
  • Aun ibn Cəfər ibn Əbu Talib ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Bərid əl-Əsləmi
  • Bərid ibn Həsib əl-Əsləmi
  • Bilal ibn Rubah əl-Həbəşi
  • Bəra ibn Azib ibn Haris əl-Ənsari
  • Bərra ibn Malik əl-Ənsari
  • Bəşir ibn Əbi Zeyd əl-Ənsari
  • Cariyə ibn Qudamə əs-Səidi
  • Cariyə ibn Zeyd
  • Cabir ibn Abdullah əl-Ənsari
  • Cabir ibn Səmurə
  • Cəbələ ibn Əmr ibn Aus əs-Saidi
  • Cabir ibn Həbbab əl-Ənsari
  • Cudə ibn Həbirə əl-Məxzumi
  • Cəfər ibn Əbu Sufyan ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Cəfər ibn Əbu Talib
  • Cəhcah ibn Səid əl-Ğəffari
  • Cərrad ibn Malik ibn Nuveyrə ət-Təmimi
  • Cərrad ibn Tahiyyə əl-Vahidi
  • Əbuzər əl-Ğəffari
  • Əbu Leyla Dəvvud ibn Bilal əl-Ənsari
  • Dəhhaq əl-Əhnəf ibn Qeys ət-Təmimi
  • Əbu Mənzur Əbi ibn Kəb
  • Əbən ibn Səid ibn əl-As
  • Əli ibn Əbu Rafe əl-Qibti
  • Əbu Talib
  • Əli
  • Əmmar ibn Yasir
  • Əbu Bəkr
  • Ənəs ibn Hərs (Haris)
  • Əsid ibn Sələbə əl-Ənsari əl-Bədri
  • Əsləmə ibn Əbdil Muttəlib əl-Haşimi
  • Əsləmə ibn Bəcrə əs-Saidi
  • Əsvəd ibn Əbəs ibn Əsməit Təmimi
  • Əyun ibn Zəbiəti ibn Naciyəti Darimi Təmimi
  • Ənəs ibn Mudrik əl-Xüsəmi əl-Əkləbi
  • Əmr ibn Həmq əl-Xizai
  • Əmr ibn Ənəs əl-Ənsari
  • Əmr ibn Şərahil
  • Əmr ibn Umeys ibn Məsud
  • Əmr ibn Fərvə ibn Auf əl-Ənsari
  • Əmr ibn Məhz
  • Əmr ibn Hubeyrə əl-Məxzumi
  • Əmr ibn Sələmə əl-Muradi
  • Əmr ibn Ureyb əl-Həmədani
  • Əmr ibn Mərra ən-Nəhdi
  • ƏbdurRəhman ibn Abbas ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • ƏbdurRəhman ibn Bədil əl-Xizai
  • ƏbdurRəhman ibn Əbzi əl-Xizai
  • Əbdurrəhman ibn Ovf
  • ƏbdurRəhman ibn Hənbəl əl-Cəmhi
  • ƏbdurRəhman ibn Xərraş əl-Ənsari
  • ƏbdurRəhman ibn Saib əl-Məxsumi
  • ƏbdurRəhman ibn Əbd Rabbil Ənsari
  • Ədi ibn Hatəm (Hatim) ət-Tai
  • Əbu Yəqzan Əmmar ibn Yasər
  • Əmmar ibn Əbi Sələmə əd-Dalani
  • Əmmarə ibn Şəhab əs-Səuri
  • Əntərə əs-Sələmi Zəkvani
  • Əlla ibn Əmr əl-Ənsari
  • Əql ibn Əbu Talib ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Əmmarə ibn Həmzə ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Ətiyyə
  • Fəzl ibn Abbas ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Fərvə ibn Əmr ibn Vədəqə əl-Ənsari
  • Fakih ibn Səd ibn Cubeyr əl-Ənsari
  • Haşim əl-Mərqal ibn Utbə ibn Əbi Vəqqas əz-Zuhri
  • Halə ibn Əbi Halə ət-Təmimi
  • Hind ibn Halə ibn Əbi Halə
  • Hani ibn Urvə ibn Fəzfaz əl-Muradi
  • Hani ibn Nəyyar
  • Hücr ibn Ədiyy əl-Kindi
  • Huzeyfə ibn əl-Yəman
  • Haris ibn Abbas ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Haris ibn Nofəl ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Əbu Qutadə əl-Haris ibn Rəbi ibn Bəldəhə əl-Ənsari
  • Haris ibn Əmr ibn Həzm əl-Xəzrəci
  • Haris ibn Hatib ibn Əmr əl-Ənsari
  • Haris ibn Malik əl-Ənsari[1][2]
  • Haris ibn Nöman ibn Uməyyə əl-Ausi
  • Haris ibn Zəhir əl-Əzdi
  • Hazim ibn Əbi Hazim əl-Əhməsi
  • Həccac ibn Əmr ibn Huzeyyə əl-Ənsari
  • Hisan ibn Xaus ibn Musir əş-Şeybani
  • Hənzələ ibn Nöman ibn Amir əl-Ənsari
  • Həkim ibn Cəbələ əl-Əbdi
  • Həbib ibn Məzahri əl-Əsədi
  • Həkəm ibn Muğaffəl ibn Auf əl-Ğamidi
  • Xalid ibn Vəlid
  • İmraul Qeys ibn Abis əl-Kindi
  • Əbul Yəsr Kəb ibn Əmr ibn İbadil Ənsari
  • Kirkirə[3]
  • Əbu Əbdullah Salman Mabəh ibn Buzaxşah əl-Farsi
  • Miqdad ibn Əmr
  • Muğeyrə ibn Nofəl ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Malik ibn Nuveyrə
  • Mutimm ibn Nuveyrə
  • Malik ibn Teyhan
  • Muhacir ibn Xalid ibn Vəlid əl-Məxzumi
  • Məxnəf ibn Səlim
  • Muhamməd ibn Əbu Bəkr ibn Əbu Quhafə
  • Musəvvər ibn Şəddad ibn Umeyr əl-Qərəşi
  • Mirdas ibn Malik əl-Əsləmi
  • Museyb ibn Nuceyyə ibn Rəbiə əl-Fəzali
  • Mərvan ibn Həkəm
  • Nueym ibn Məsud ibn Amir əl-Əşcəi
  • Nəzlə ibn Ubeyr əl-Əsləmi
  • Osman ibn Hənif əl-Ənsari
  • Osman ibn Əffan
  • Ömər ibn Əbi Sələmə
  • Ömər ibn Xəttab
  • Qeys ibn Səd ibn Ubadə əl-Ənsari
  • Qeys ibn Məkşuh əl-Bəcli
  • Qeys ibn Xərşə əl-Qeysi
  • Qeys ibn Əbi Qeys
  • Qəsəm ibn Abbas ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Qəzzə ibn Kəb əl-Ənsari
  • Qudamə ibn Məhzun əl-Qurəşi əl-Cəmahi[4]
  • Rabiyə ibn Qeys əl-Udvani
  • Rabiyə ibn Ümeyyə əl-Qurəşi[5]
  • Rəfə ibn Rafe ibn Malik əl-Ənsari
  • Rafe ibn Əbu Rafe əl-Qibti
  • Sabit ibn Əbid əl-Ənsari
  • Sabit ibn Qeys ibn Xatim əz-Zufri
  • Salman Səmamə əl-Cufi
  • Süleyman ibn Sərd əl-Xizai
  • Süleyman ibn Haşim Mərqal əz-Zuhri
  • Səhl ibn Hənif əl-Ənsari
  • Səhl ibn Əmr əl-Ənsari
  • Sələmə ibn Əbi Sələmə
  • Suveyd ibn Ğəflə əl-Cufi
  • Səmmaq ibn Xərşə
  • Səmurə ibn Cundab
  • Sənnan ibn Şəfələ əl-Ausi
  • Səənə ibn Əziz ət-Teymavi
  • Səid ibn Əmir əl-Cümahi
  • Səid ibn Zeyd
  • Səid ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Səid ibn Nofəl ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Səid ibn Nomran əl-Həmədani
  • Səid ibn Vəhb əl-Xeyvani
  • Səid ibn Səd ibn İbadə əl-Ənsari
  • Səd ibn Əbu Vəqqas
  • Səd ibn Haris ibn Sammə əl-Ənsari
  • Səd ibn Məsud əs-Səqəfi
  • Səd ibn Əmr əl-Ənsari
  • Salman Farsi
  • Sufyan ibn Hani ibn Cubeyr əl-Ceyşani
  • Səsə ibn Suhan
  • Sələbə ibn Qəyzi ibn Səxr əl-Ənsari
  • Seyhan ibn Suhan
  • Saleh əl-Ənsari əs-Salimi
  • Subeyh Movla Ummu Sələmə
  • Seyfi ibn Rəbi əl-Ausi
  • Şərahil ibn Mərrə əl-Həmədani
  • Şureyh ibn Hani ibn Yəzid əl-Harisi
  • Şeyban ibn Muharrəs
  • Təlhə ibn Ubeydullah
  • Təmmam ibn Abbas ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Tahir ibn Əbi Halə ət -Təmimi
  • Tureyf ibn Əbanə əl-Ənmari
  • Ubadə ibn Samit ibn Qeys əl-Ənsari
  • Ubeydullah ibn Abbas ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Ubeydullah ibn Nofəl ibn Haris ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Ubeydullah ibn Suheyl əl-Ənsari ən-Nubeyti
  • Ubeydullah ibn Əbu Rafe
  • Ubeydullah ibn Teyhan əl-Ənsari
  • Ubeyd ibn Azib
  • Ubeydə ibn Əmr əs-Salmani
  • Uqbə ibn Əmr ibn Sələb əl-Ənsari
  • Urvə ibn Nəmran ibn Fəzfaz əl-Muradi
  • Urvə ibn Zeyd əl-Xeyl
  • Urvə ibn Şəffaf ibn Şureyh ət-Tai
  • Urvə ibn Malik əs-Sələmi
  • Utbə ibn Əbu Ləhəb ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Utbə ibn Dəğl əs-Sələbi
  • Ulbə ibn Heytəm ibn Cərir
  • Uyəs ibn Amir əl-Qərni
  • Vəlid ibn Cabir ibn Zalim ət-Tai
  • Vidaə ibn Əbi Zeyd əl-Ənsari
  • Vidaətu ibn Əbi Zeyd əl-Ənsari
  • Əbu Cuheyfə Vəhb ibn Əbdullah əs-Səvai
  • Xalid ibn Səid ibn As
  • Əbu Əyyub Xalid ibn Zeyd əl-Ənsari
  • Xalid ibn Rədiyə əl-Cədəli
  • Xalid ibn Vəlid əl-Ənsari
  • Xalid ibn Muəmmər əs-Sədusi
  • Xuveylət ibn Əmr əl-Ənsari
  • Xəbbab ibn əl-Ərəti ət-Təmimi
  • Zul Şəhadətəyn Xuzeymə ibn Sabit əl-Ənsari
  • Xərəşə ibn Malik əl-Əudi
  • Xəlifə ibn Ədiyy Bəyazi
  • Yəla ibn Həmzə ibn Əbdul Muttəlib əl-Haşimi
  • Yəla ibn Umeyr ən-Nəhdi
  • Yəzid ibn Təmə əl-Ənsari
  • Yəzid ibn Nuveyrə əl-Ənsari
  • Yəzid ibn Hausərə əl-Ənsari
  • Əbu Əsvəd Zalim ibn Əmr əd-Duli
  • Zeyd ibn Ərqəm əl-Xəzrəci
  • Zeyd ibn Suhan əl-Əbdih
  • Zeyd ibn Əsləm(ə) əl-Bələvi
  • Zeyd ibn Cariyə (Harisə) əl-Ənsari
  • Zeyd və yaxud Yəzid ibn Şərahil Ənsari
  • Zeyd ibn Həbiş əl-Əsədi
  • Ziyad ibn Mətrəf
  • Əbu Zeynəb Zuheyr ibn Haris ibn Auf
  • Zeyd ibn Vəhb əl-Cəhni əl-Həsəli
  • Zubeyr ibn Əvvam

Adı naməlum olanlar[redaktə | əsas redaktə]

  • Əbu Rafe əl-Qibti
  • Əbu Leyla əl-Ğəffari
  • Əbu Fəzalə əl-Ənsari
  • Əbu Sufyan Əbu Haris ibn Əbdulmuttəlib əl-Haşimi
  • Əbu Hüreyrə

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Şeyx Kuleyni, “əl-Kafi”, c. 2, səh. 54, İman və Küfr kitabı, bab 27, hədis 3
  2. Şeyx Səduq, “Məanil Əxbar”, səh. 187, hədis 5
  3. ibni Hacər, “əl-İsabə”, 9/264, 7434-cü ravi
  4. ibni Hacər, “əl-İsabə”, 9/38, 7121-ci ravi
  5. ibni Hacər, “İsabə”, 2/432, 2759-cu ravi

Ədəbiyyat[redaktə | əsas redaktə]

  • Ayətullah Şeyx Usamə Ali Şeyx Bilal Nəcəfinin araşdırmaları

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

  • "Əhli beyt (ə.s) məktəbində adil sayılan səhabələr"(azərb.)). saqaleyn.wordpress.com. 2013-02-16. 2017-01-24 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2017-01-24.