Mikelancelonun əsərlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Məqalədə İntibah dövrünün məşhur heykəltəraş, rəssam, memar və şairi olmuş Mikelancelo Buanarottinin əsərlərinin siyahısı göstərilmişdir. Siyahıya həmçinin sənətkarın itirilmiş və müəllifliyi mübahisəli olan əsərləri haqqında da məlumat əlavə edilmişdir. Mikelancelonun yaradıcılığından dövrümüzə 300-ə yaxın şeir, 600 rəsm əsəri, 1400-ə qədər ona yazılmış və ya onun yazdığı məktublar, həmçinin 300 səhifəyə qədər xüsusi qeydlər (ricordi) çatmışdır.[1]

Mikelancelonun sağlığında onun əsərləri nəşr edilməmişdir. Bu səbəbdən də siyahı rəssamlıq, heykəltəraşlıq və memarlıq əsərlərinin ayrıca göstərilməsi vasitəsiylə və əsərlərin sıralanmasında xronoloji ardıcıllığa istinad etməklə təqdim edilir. Mikelancelo yuxarıda qeyd edilən hər üç sənət sahəsində, hələ özünün sağlığında İntibah mədəniyyətinin ən gözəl nümunələri kimi dəyərləndirilən əsərlər yaratmışdır. Sənətkarın Santa-Kroçe kilsəsindəki məzarını həmin üç sənət sahəsinin muzalarının heykəlləri bəzəyir.[2].

Yalnız kopyaları saxlanmış əsərlər
İtirilmiş əsərlər
Ölçülər (sm) hündürlük х endərinlik)

Heykəllər[redaktə | əsas redaktə]

Ad Şəkil Forma Məlumat Qeyd
"Favnın başı"
(it. Testa di fauno)
itirilib heykəl Yaradılıb təxm. 1488 —1489 Sezare Doççi. «Gənc Mikelancelonun „Favnın başı“nı yonması»
Ölçü ? sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Mediçi heykəl bağı,
Florensiya
"Madonna pilləkəndə"
(it. Madonna della Scala)
Buonarotti-scala.jpg barelyef Yaradılıb təxm. 1491 "kiçik relyef" nümunəsi (it. relievo schiacciato)[3][4]
Ölçü 55,5 × 40 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kaza Buonarotti,
Florensiya
"Gənc oxatan"
(it. Giovane arciere)
Michelangelo (attr.), giovane arciere, 1491-92 ca. 01.JPG heykəl Yaradılıb təxm. 1491 —1492 müəllifin Mikelancelo
olması mübahisəlidir
[5]
Ölçü 97 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Metropoliten muzeyi,
Nyu-York
"Kentavrların döyüşü"
(it. Battaglia dei centauri)
Buonarotti-centauri.jpg barelyef Yaradılıb təxm. 1492 olan bilsin ki, Mikelancelonun «non finito» texnikası ilə işlədiyi ilk əsəridir.[6]
Ölçü 84,5 × 90,5 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kaza Buonarotti,
Florensiya
"Herkules"
(it. Ercole)
itirilib

heykəl Yaradılıb təxm. 1492 —1493 Rubens. «Gənc Herkules» (Mikelanceloya görə)
Ölçü təxm. 235 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Fontenblo bağları, Fransa
(1713-cü ilə kimi)[7]
"Xaç"
(it. Crocifisso di Santo Spirito)
Santo Spirito, sagrestia, crocifisso di michelangelo 04.JPG heykəl Yaradılıb təxm. 1492 —1493 "Xaç" əsərinin saxta olmaması haqqında mübahisələr 2001-ci ilə kimi davam etmişdir.[8]
Ölçü 139 x 135 sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Santo-Spirito kilsəsi,
Florensiya
"Mələk"
(it. Angelo reggicandelabro)
Angel by Michelangelo - 3.JPG heykəl Yaradılıb təxm. 1494 —1495 Müqəddəs Dominikin
məzarı

San Domenico25.jpg

müəllifin bu kimi erkən yaradıcılıq nümunələrində Yakopo della Kverçanın təsiri hiss edilməkdədir
[4]
Ölçü 51,5 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Domeniko bazilikası,
Bolonya
"Müqəddəs Pyotr"
(it. San Petronio)
San Domenico22.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1494 —1495
Ölçü 64 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Domeniko bazilikası,
Bolonya
"Müqəddəs Prokl"
(it. San Procolo)
San Domenico34.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1494 —1495
Ölçü 58,5 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Domeniko bazilikası,
Bolonya
"Vəftizçi İohann"
(it. San Giovannino)
itirilib heykəl Yaradılıb təxm. 1495 —1496 Baçço Bandinelli. «Vəftizçi İohann» (Mikelanceolya görə)
Ölçü ? sm
Material mərmər
Saxlanılır
(Saxlanılırdı)
?
"Yatmış amur"
(it. Cupido dormiente)
itirilib heykəl Yaradılıb təxm. 1496 Tintoretto. «Venera, Vulkan və Mars» ("Yatmış amur"dan fraqment)
Ölçü ? x 80 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
?
"Durmuş amur"
(it. Cupido-Apollo)
itirilib heykəl Yaradılıb təxm. 1496 —1497 Mikelancelo. «Durmuş amur» (?)
Ölçü ? sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
?
"Qallino xaçı"[9][10]
(it. Crocifisso Gallino)
Crocifisso attribuito a Michelangelo2.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1495 —1497 Qvido Reni. "Müqəddəs Andrey Krosini" (Mikelancelonun "Xaç"ının qabağında?)
Ölçü 41,3 x 39,7 sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Barcello muzeyi,
Florensiya
"Baxus"
(it. Bacco)
Michelangelo Bacchus.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1496 —1497 Mikelancelonun «ilk şedevr»i [1]
Ölçü 203 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Barcello muzeyi,
Florensiya
"Monserrat xaçı"
(it. Crocifisso di Monastero di Montserrat)
Crucifix - Basílica de Montserrat - Montserrat 2014.JPG heykəl Yaradılıb təxm. 1497 —1498 Müəllifin Mikelancelo
olması mübahisəlidir.
[11]
Ölçü 58,5 x ? sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Monserrat monastırı,
Kataloniya
"Pyeta"
(it. Pietà vaticana)
Michelangelo's Pieta 5450 cut out black.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1498 —1499 Mikelancelonun öz imzasını qoyduğu yeganə əsəridir.[4][1]
Ölçü 174 × 195 × 69 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Müqəddəs Pyotr kilsəsi,
Vatikan
"Müqəddəs Pavel"
(it. San Paolo)
Michelangelo.St Peter.Duomo di Siena.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1501 —1504 Pikkolomini altarı
Duomo di siena, altare piccolomini.jpg
Ölçü 124 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kafedral, Siena
"Müqəddəs Pyotr"
(it. San Pietro)
Michelangelo, san pietro 04.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1501 —1504
Ölçü 124 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kafedral, Siena
"Müqəddəs I Piy"
(it. San Pio)
Michelangelo, san pio 02.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1501 —1504
Ölçü 134 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kafedral, Siena
"Müqəddəs I Qriqori"
(it. San Gregorio)
Michelangelo, san gregorio 01.JPG heykəl Yaradılıb təxm. 1501 —1504
Ölçü 136 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kafedral, Siena
"David"
(it. David)
David von Michelangelo.jpg heykəl YAradılıb təxm. 1501 —1504 İntibah dövrünün və Florensiyanın simvolu kimi dəyərləndirilir[1]
Ölçü 517 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İncəsənət Akademiyası,
Florensiya
"David de Rohan"
(it. David «De Rohan»)
itirilib heykəl Yaradılıb təxm. 1502 —1508 Mikelancelo. «David de Rohan» (?)
Ölçü ? sm
Material tunc
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
?
"Madonna və körpə"
(it. Madonna di Bruges)
Madonna michelangelo.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1503 —1505 ön və sol tərəfdən ən uğurlu görüntü əldə edilmiş heykəl hesab olunur[4]
Ölçü 128 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Müqəddəs Xanım kilsəsi,
Brüqqe
"Pitti Tondo"
(it. Pitti Tondo)
Pitti Tondo (casting in Pushkin museum) by shakko 01.jpg barelyef Yaradılıb təxm. 1503 —1505 üz ifadələrini dəqiq göstərmək üçün "non finito" texnikasının elementlərindən istifadə olunub.[1]
Ölçü 85,5 x 82 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Barcello muzeyi,
Florensiya
"Taddei Tondo"
(it. Tondo Taddei)
Taddei Tondo.JPG barelyef Yaradılıb təxm. 1504 —1506 "non finito" texnikası görüntünü tamamlayaraq atmosfer fonu yaradır.[1]
Ölçü 109 x 109 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kral Akademiyası,
London
"Venera və Amur"
(it. Venere e Cupido)
barelyef Yaradılıb təxm. 1504 müəllifin Mikelancelo olması italyan tədqiqatçı Alessandro Veççozi tərəfindən təsdiqlənib. (it. Alessandro Vezzosi) və Qabriel Morolli (it. Gabriele Morolli)[12]
Ölçü 58 x 43 sm[13]
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Palaçço Mediçi-Rikardi,
Florensiya
"Müqəddəs Matfey"
(it. San Matteo)
heykəl Yaradılıb təxm. 1505 —1506 Rafael. "Müqəddəs Matfey" (Mikelanceloya görə)
Ölçü 216 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İncəsənət Akademiyası,
Florensiya
"II Yuli"
(it. Giulio II benedicente)
itirilib heykəl Yaradılıb təxm. 1507 —1508 Bologna, targa piazza galvani.JPG
Ölçü 292 sm
Material tunc
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Petronio kilsəsi,
Bolonya
heykəl 30 dekabr 1511-ci ildə məhv edilib[14]
"Ölən qul"
(it. Schiavo morente)
Dying slave Louvre MR 1590.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1513 "Qul" heykəlləri Papa II Yulinin sarkofaqı üçün nəzərdə tutulmuş,

lakin sarkofaqın yekun variantına daxil edilməmiş və Mikelancelo onları Roberto Stroççiyə hədiyyə etmişdi.
[15]
Ölçü 229 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Luvr muzeyi, Paris
"Üsyançı qul"
(it. Schiavo ribelle)
Michelangelo-The Rebellious Slave2.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1513
Ölçü 215 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Luvr muzeyi, Paris
"Musa"
(it. Mosè)
Michelangelo Moses.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1513 —1515 heykəl üzərində işlər yalnız, 1542-ci ildə tamamlanmışdır.[1]
Ölçü 235 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Pietro in Vinkoli,
Roma
"İsa xaçla"
(it. Primo Cristo della Minerva)
Cristo portacroce michelangelo2.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1514 —1516 Mikelancelo, mərmərdə qara damarlar aşkarlayana kimi bu heykəli tamamlaya bilməmiş,
Michelangelo-Genius of Victory-Palazzo vecchio3.jpg
XVII əsrdən isə bu texnika heykəltəraşlıqda geniş tətbiq edilmişdir
[16]
Ölçü ? sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San-Vinçenço,
Bassano-Romano
"İsa xaçla"
(it. Cristo della Minerva)
Michelangelo-Christ.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1519 —1520 Sebastyano del pombo qeyd edir ki, "bu heykəlin bir qolu, bütün Romadan dəyərlidir"[17]
Ölçü 205 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Santa Maria sopra Minerva,
Roma
"Gənc qul"
(it. Schiavo giovane)
Michelangelo - Young slave.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1519 —1536 heykəl Papa II Yulinin sarkofaqı üçün nəzərdə tutulmuş, lakin, yekun variantda istifadə edilməmişdir.

1575-ci ildə Bernardo Buontalenti onları Boboli bağındakı (Florensiya) giriş kompozisiyasına daxil etmişdir.


Firenze-boboligrotta2.jpg
Ölçü 256 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İncəsənət Akademiyası,
Florensiya
"Saqqallı qul"
(it. Schiavo barbuto)
Michelangelo - Bearded slave.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1519 —1536
Ölçü 263 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İncəsənət Akademiyası,
Florensiya
«Atlant»
(it. Schiavo detto «Atlante»)
Michelangelo - Atlas.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1519 —1536
Ölçü 277 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İncəsənət Akademiyası,
Florensiya
«Oyanmış qul»
(it. Schiavo che si ridesta)
Michelangelo - Awakening slave.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1519 —1536
Ölçü 267 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İncəsənət Akademiyası,
Florensiya
«Mediçi Madonnası»
(it. Madonna Medici)
Michelangelo's Madonna Medici (casting in Pushkin museum) by shakko 02.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1521 —1534 heykəlin natamamlığı bədii ifadə vasitəsi kimi dəyərləndirilir.[18]
Ölçü 226 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kapella Mediçi,
Florensiya
«II Lorenso Mediçi»
(it. Ritratto di Lorenzo de' Medici duca di Urbino)
Life of Michael Angelo, 1912 - Monument of Lorenzo de Medici.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1521 —1534 hər nə qədər Mikelancelo, portret yaratmağa çalısa da, heykəl portret xüsusiyyəti daşımır.[4]
Ölçü 175 × 80 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kapella Mediçi,
Florensiya
«Səhər»
(it. Aurora)
Eos1.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1521 —1534
Ölçü 155 × 180 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kapella Mediçi,
Florensiya
«Axşam»
(it. Crepuscolo)
Tomb of Lorenzo de' Medici (casting in Pushkin museum) by shakko 05.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1521 —1534
Ölçü 155 × 170 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kapella Mediçi,
Florensiya
«Culiano Mediçi»
(it. Ritratto di Giuliano de' Medici duca di Nemours)
Tomb of Giuliano de' Medici (casting in Pushkin museum) by shakko 05.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1526 —1534 hər nə qədər Mikelancelo, portret yaratmağa çalısa da, heykəl portret xüsusiyyəti daşımır.[4]
Ölçü 168 × 80 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kapella Mediçi,
Florensiya
«Gecə»
(it. Notte)
Tomb of Giuliano de' Medici (casting in Pushkin museum) by shakko 03.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1526 —1534 Covanni Stroççi "Gecə" yə epiqramma yazmışdı (1545). Eyni zamanda, Mikelancelo da, ona şeirlə cavab vermişdi.[4]
Ölçü 155 × 150 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kapella Mediçi,
Florensiya
«Gün»
(it. Giorno)
Tomb of Giuliano de' Medici (casting in Pushkin museum) by shakko 04.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1526 —1534
Ölçü 160 × 150 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kapella Mediçi,
Florensiya
«Çöməlmiş oğlan»
(it. Ragazzo accovacciato)
Michelangelo-Buonarroti-Crouching Boy-Hermitage.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1524 ola bilsin ki, heykəl kapella üçün nəzərdə tutulmuşdu.[14]
Ölçü 54 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Ermitaj,
Sankt-Peterburqг
«Apollon»
(it. David-Apollo)
heykəl Yaradılıb təxm. 1530 ilk öncə bu heykəlin «David» olması nəzərdə tutulmuşdu.[4]
Ölçü 149 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Barcello muzeyi,
Florensiya
«Qələbə ruhu»
(it. Genio della Vittoria)
Firenze.Palvecchio.500.Michelangelo2.JPG heykəl Yaradılıb təxm. 1532 —1534 ola bilsin ki, bu heykəl də Papa II Yulinin sarkofaqı üçün nəzərdə tutulmuşdu.[1]
Ölçü 261 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Palaçço Vekkyo,
Florensiya
«Brut»
(it. Bruto)
Michelangelo Brutus.jpg büst Yaradılıb təxm. 1538 heykəl Alessandro Mediçinin öldürülməsindən sonra sifariş edilmişdi.[4]
Ölçü 74 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Barcello muzeyi,
Florensiya
«Rahil»
(it. Rachele)
Michelangelo-Rachel-2.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1542
Ölçü 209 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Pietro in Vinkoli,
Roma
«Liya»
(it. Lia)
Michelangelo-Leah.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1542
Ölçü 197 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Pietro in Vinkoli,
Roma
II Yuli (sarkofaqda)
(it. Giulio II)
S. Pietro in Vincoli 004.JPG heykəl Yaradılıb təxm. 1542 —1545 Heykəlin müəllifinin Tommazo Boskolo olması düşünülürdü. Lakin əsərin bərpa edilməsindən sonra, "II Yuli" heykəlinin tamamilə olmasa da, əsas hissəsinin Mikelancelo tərəfindən işləndiyi düşünülür.[19]
Ölçü ? sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Pietro in Vinkoli,
Roma
Pyeta Bandini
(it. Pietà Bandini)
Michelangelo Pieta Firenze.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1547 —1555 Mikelancelo, heykəli bəyənməyərək, sındırmış, lakin onun tələbəsi Tiberio Kalkani bərpa etmişdi.[4]
Ölçü 226 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Opera-del-Duomo,
Florensiya
«Palestrina Pyetası»
(it. Pietà di Palestrina)
Michelangelo Pietà Palestri.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1555 Mikelancelonun müəllifliyi
mübahisəlidir.
[20]
Ölçü 253 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İncəsənət Akademiyası,
Florensiya
«Pyeta Rondanini»
(it. Pietà Rondanini)
Michelangelo pietà rondanini.jpg heykəl Yaradılıb təxm. 1555 —1564 Britaniya memarı Henri Murqeyd edir ki, heykəldə — «Mikelancelonun həyatının səksən doqquz ili əks olunub.»[21]
Ölçü 195 sm
Material mərmər
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kastello Sforçesko, Milan

Heykəl modelləri[redaktə | əsas redaktə]

Mikelancelonun məşhur heykəllərini yaratmamışdan əvvəl model kimi işlədiyi, təcrübi xarakterli bəzi işləri də dövrümüzə çatmışdır. Onlar sənətkarın yaradıcılığının Florensiya dövrünə (təxm. 15001505 illər və təxm. 15131534 illər) aiddirlər və Kaza Buonarotti muzeyində saxlanılırlar. Bəzi tədqiqatçılar Mikelancelonun heykəl modellərindən yalnız Kaza Buonarottidə saxlanların həqiqi olduğunu düşünürlər. [22]

After michelangelo, nudo virile (from original work of 1501-1503) 2.JPG Michelangelo, torso virile, 1513 circa.JPG Michelangelo, torso virile, 1513 circa, 1.JPG Michelangelo, nudo femminile, terracotta, 1533 circa 05.JPG Michelangelo, modello per una divinità fluviale 02.JPG Michelangelo, due lottatori, 1530 circa 02.JPG
«Çılpaq gənc»
(təxm. 1501 —1503)
«Kişi bədəni»
(təxm. 1513)
«Kişi bədəni»
(təxm. 1513)
«Çılpaq qadın»
(təxm. 1513 —1532)
«Çay tanrısı» (kişi bədəni)
(təxm. 1524)
«İki döyüşçü»
(təxm. 1525)

Rəsm əsərləri[redaktə | əsas redaktə]

Ad Şəkil Tip / texnika Məlumat Qeyd
«Müqəddəs Antoninin əzabları»
(it. Tormento di sant'Antonio)
The Torment of Saint Anthony (Michelangelo).jpg tempera Yaradılıb təxm. 1487 —1488 müəllifin Mikelancelo olması mübahisəlidir[23]
Ölçü 47 × 35 sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kimbell İncəsənət Muzeyi, ABŞ
«Madonna və körpə Müqəddəs İohann və mələklərlə»
(it. Madonna di Manchester)
Michelangelo manchaster.jpg tempera Yaradılıb təxm. 1497 müəllifin Mikelancelo olması mübahisəlidir[24]
Ölçü 105 × 76 sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
London Milli qalereyası
«Müqəddəs Fransiskin stiqmataları»
(it. Stigmate di san Francesco)
itirilib tempera Yaradılıb təxm. 1500 Mikelancelonun belə bir əsərinin olmasını Vazari də xatırladır
Ölçü ? sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
San Pietro in Montorio, Roma
«Dəfn»
(it. Deposizione di Cristo nel sepolcro)
Entombment Michelangelo.jpg tempera Yaradılıb təxm. 1500 —1501
Ölçü 159 x 149 sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
London Milli qalereyası
«Kaşin döyüşü»
(it. Battaglia di Cascina)
itirilib karton
(freska üçün)
Yaradılıb təxm. 1505 —1506
Bastiano da Sanqallo - Kartonun kopiyası (qrizayl)
Ölçü 700? × 1750? sm (116 м2 böyük)[1]
Material kağız
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Palaçço Vekko, Florensiya
«Madonna Doni»
(Müqəddəs Ailə)
(it. Tondo Doni)
Michelangelo, tondo doni 01.jpg tempera Yaradılıb təxm. 1506 —1508 yeganə əsərdir ki, müəllifin Mikelanceo olmasına heç bir şübhə yoxudur[1]
Ölçü 120 x 120 sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Uffitsi qalereyası, Florensiya
Sikstin kapellasının tavanı
(it. Volta della Cappella Sistina)
Cappella sistina, volta 00.jpg freska Yaradılıb təxm. 1508 —1512 əsər Mikelancelo tərəfindən verilmiş, incəsənət, ilahiyyat və intibahın xülasəsi kimi dəyərləndirilir[1]
Ölçü 4093 × 1341 sm
Material
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Sikstin kapellası, Vatikan
«Madonna körpə ilə»
(it. Madonna col Bambino)
La Madonna che Allatta il Figlio - Michelangelo Buonarroti.png şəkil Создано təxm. 1525
Ölçü 54,1 x 39,6 sm
Material kağız
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kaza Buonarotti, Florensiya
«Titiy»
(it. Tizio)
Michelangelo Buonarroti - Tityus - WGA15503.jpg şəkil Создано təxm. 1533 Tommazo Kavalyeriyə hədiyyə
Ölçü 19,0 x 33,0 sm
Material kağız, italyan karandaşı
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Kral kitabxanası,
Vindzor sarayı
«Kleopatra»
(it. Cleopatra)
Michelangelo, Cleopatra.jpg şəkil Yaradılıb təxm. 1533 —1534 ola bilsin ki, «Səhər» heykəlinin eskizi kimi işlənmişdir.[25]
Ölçü 35,5 x 25 sm
Material kağız
Saxlanılır
(saxlanılır)
Uffitsi qalereyası, Florensiya
«Böyük məhkəmə»
(it. Giudizio Universale)
Rome Sistine Chapel 01.jpg freska Yaradılıb təxm. 1537 —1541
Ölçü 1370 x 1220 sm
Material
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Sikstin kapellası, Vatikan
«Leda və qu quşu»
(it. Leda e il cigno)
itirilib tempera Yaradılıb təxm. 1530 Mikelancelonun əsərinin kopyası
Ölçü ? sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Fontenblo sarayı, Fransa (1536-cı ilə kimi)
«Toxunma mənə»
(it. Noli me tangere)
itirilib tempera Yaradılıb təxm. 1531 Cakopo Pontormo. Mikelancelonun əsərinin kopyası
Ölçü ? sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
«Venera və Amur»
(it. Venere e Amore)
itirilib tempera Yaradılıb təxm. 1532 —1534 Cakopo Pantormo. Mikelancelonun əsərinin kopyası
Ölçü ? sm
Material ağac
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
«Fetonun düşməsi»
(it. Caduta di Fetonte)
Michelangelo Buonarroti - The Fall of Phaeton - WGA15504.jpg şəkil Yaradılıb təxm. 1533 Tommazo Kavalyeri üçün hədiyyə
Ölçü 31,2 x 21,5 sm
Material kağız
Saxlanılır
(saxlanılır)
Britaniya muzeyi, London
«Həvari Pavelin müraciəti»
(it. Conversione di Saulo)
Michelangelo, paolina, conversione di saulo 01.jpg freska Yaradılıb təxm. 1542 —1545
Ölçü 625 x 661 sm
Material
Saxlanılır
(saxlanılır)
Paolin kapellası, Vatikan
«Müqəddəs Pyotrun çarmıxa çəkilməsi»
(it. Crocifissione di San Pietro)
Martyrdom Michelangelo.jpg freska Yaradılıb təxm. 1545 —1550
Ölçü 625 x 662 sm
Material
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Paolin kapellası, Vatikan
«Vittoriya Kolonna üçün "Çarmıxa çəkilmə"»
(it. Crocifissione per Vittoria Colonna)
Miguel Angel Crucifixion drawing.jpg şəkil Yaradılıb təxm. 1545 Vittoriya Kolonna üçün hədiyyə
«rifinito»
Ölçü 37 x 27 sm
Material kağız
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
Britaniya muzeyi, London
«Vittoriya Kolonna üçün "Pyeta"»
(it. Pietà per Vittoria Colonna)
Pietà per Vittoria Colonna.jpg şəkil Yaradılıb təxm. 1546 Vittoriya Kolonna üçün hədiyyə
«rifinito»
Ölçü 28,9 x 18,9 sm
Material kağız
Saxlanılır
(saxlanılırdı)
İzabella Stüart Qardner muzeyi, Boston
«Epifaniya»
(it. Epifania)
Michelangelo Epifania.jpg şəkil Yaradılıb təxm. 1550 —1553
Ölçü 232 x 165 sm
Material kağız
Saxlanılır
(хранилось)
Britaniya muzeyi, London

Eskizlər[redaktə | əsas redaktə]

Mikelancelonun bəzi rəsm əsərlərinin eskizləri dövrümüzə çatmışdır ki, bunlarda, rəssamın yaradıcılıq texnikasının tədqiq edilməsi üçün dəyərli mənbə hesab edilirlər. Mikelancelonun kağız üzərində işlədiyi bu eskizlər itirilmiş Kaşin döyüşü əsəri haqqında da təsəvvür yaratmağa imkan vermişdir. Eyni zamanda Adəmin yaradılışı, İsanın doğulması əsərlərinin eskizləri də marağa səbəb olmuşdur.

Memarlıq[redaktə | əsas redaktə]

Ad Şəkil Məlumat Qeyd
San-Lorenso bazilikasının fasadı
(it. Basilica di San Lorenzo)
Basilica di san lorenzo 33.JPG Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1516 —1520 Mikelancelo tərəfindən hazırlanmış fasad çertyoju
Sifarişçi Roma papası X Lev
Şəhər Florensiya
Vəziyyəti reallaşdırılmayıb
Culiano Mediçinin məzarı

Kapella Mediçi
(it. Sagrestia Nuova)
Life of Michael Angelo, 1912 - Tomb of Giulino de Medici.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1520 —1534 qəbirüstü abidəyə «Culiano», «Gecə» və «Gün» heykəlləri daxildir
Sifarişçi Roma papası VII Kliment
Şəhər Florensiya
Vəziyyəti 1556-cı ildə Vazari tərəfindən tamamlanıb.
II Lorenso Mediçinin məzarı

Kapella Mediçi
(it. Sagrestia Nuova)
Life of Michael Angelo, 1912 - Monument of Lorenzo de Medici.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1520 —1534 qəbirüstü abidəyə «II Lorenso Mediçi», «Səhər» və «Axşam» heykəlləri də daxildir.
Sifarişçi Roma papası VII Kliment
Şəhər Florensiya
Vəziyyəti 1556-cı ildə Vazari tərəfindən tamamlanıb
Oxu Zalı

Laurensian kitabxanası
(it. Biblioteca Medicea Laurenziana)
Biblioteca medicea laurenziana interno 01.JPG Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1524 —1534
Sifarişçi Roma papası VII Kliment
Şəhər Florensiya
Vəziyyəti Vazari
Bartolomeo Ammanati tərəfindən tamamlanıb (1571)
Vestibül

Lauresian kitabxanası
(it. Biblioteca Medicea Laurenziana)
Laurentian Library vestibule.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1524 —1534 Biblioteca medicea laurenziana vestibolo 02.JPG
Sifarişçi Roma papası VII Kliment
Şəhər Florensiya
Vəziyyəti Vazari
Bartolomeo Ammanati tərəfindən tamamlanıb (1571)
Florensiya şəhər qalası
(it. Fortificazioni di Firenze)
Michelangelo, studio per porta san gallo.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1528 —1529 Vazari. «Florensiyanın mühasirəsi 1529—1530» (1558)
Sifarişçi Florensiya respublikası
Şəhər Florensiya
Vəziyyəti tamamlanıb.
Piazza del Campidolio
(it. Piazza del Campidoglio)
CampidoglioEng.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1538 —1552
Sifarişçi Roma papası III Pavel
Şəhər Roma
vəziyyəti Mikelancelonun ölümündən sonra tamamlanıb.
Müqəddəs Pyotr kilsəsinin planı
(it. Piazza del Campidoglio)
Basilica di San Pietro - Schema progetto di Michelangelo - Disegno di Etienne -Li-.PNG Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1545 —1563 Progetto Michelangelo.jpg
Sifarişçi Roma papası III Pavel
Şəhər Roma
Vəziyyəti tamamlanıb (modifikasiyalarla)
Müqəddəs Pyotr kilsəsinin gümbəzi
(it. Piazza del Campidoglio)
StPetersDomePD.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1546 —1563
Sifarişçi Roma papası III Pavel
Şəhər Roma
Vəziyyəti tamamlanıb (modifikasiyalarla)
II Yulinin məzarı
(it. Tomba di Giulio II)
Rome-Basilique San Pietro in Vincoli-Moise MichelAnge.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1503 —1545 qəbirüstü abidəyə «Musa», «Rahil» и «Liya»
heykəlləri də daxildir.
Sifarişçi Roma papası II Yuli
(onun varisləri)
Şəhər Roma
Vəziyyəti 1545-ci ildə tamamlanıb.
Palaçço Farneze
(it. Palazzo Farnese)
Palais Farnese.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1545 —1550
Sifarişçi Roma papası III Pavel
Şəhər Roma
Vəziyyəti tamamlanıb (modifikasiyalarla)
Pilləkən

Laurensian kitabxanası
(it. Biblioteca Medicea Laurenziana)
Biblioteca medicea laurenziana scalone di michelangelo 05.JPG Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1524 —1558 Biblioteca medicea laurenziana scalone di michelangelo 07.JPG
Sifarişçi Roma papası VII Kliment
Şəhər Florensiya
Vəziyyəti tamamlayıb Ammanati (1558)
San Covanni dei Fiorentini kilsəsinin planı
(it. San Giovanni dei Fiorentini)
Michelangelo, project for san Giovanni de' Fiorentini 01.JPG Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1559 —1560
Sifarişçi I Kozimo Mediçi
Şəhər Roma
Vəziyyəti reallaşdırılmayıb
Porta Pia
(it. Porta Pia)
Порта Пиа.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1561 —1564 Michelangelo, Study for Porta Pia.jpg
Sifarişçi Roma papası IV Piy
Şəhər Roma
Vəziyyəti 1565-ci ildə tamamlanıb
Santa Maria deli Anceli e dei Martiri
(it. Basilica di Santa Maria degli Angeli)
Mariadosanjos3b.jpg Layihənin
hazırlanma tarixi
təxm. 1561 —1564
Sifarişçi Roma papası IV Piy
şəhər Roma
Vəziyyəti 1566-cı ildə tamamlanıb.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Wallace 2010.
  2. "Michelangelo" (англ.). Encyclopædia Britannica. 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  3. Vazari 1970.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 4,9 Mikelancelo. Poeziya. Məktub 1983.
  5. Miranda Siegel. "Is This a Michelangelo? Or a persuasive nineteenth-century fake?". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  6. Scigliano 2005.
  7. Knecht 1984.
  8. "Crucifix 'confirmed' as a Michelangelo". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  9. Matthew Perpetua. "Did the Italians Blow $4.2 Million on a Fake Michelangelo Crucifix?" (англ.). 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  10. Elisabetta Povoledo. "Yes, It’s Beautiful, the Italians All Say, but Is It a Michelangelo?". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  11. Anscario M. Mundó. "Un sancrist d'ivori de Miquel Àngel Buonarroti?". Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat (2006). 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  12. "Nuovi dettagli sul Michelangelo inedito" (əlçatmaz keçid — arxiv ). www.arte.it.
  13. "Во дворце Медичи нашли барельеф Микеланджело". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  14. 14,0 14,1 Эрпель 1990.
  15. Роллан 1992.
  16. Irene Baldriga. Michelangelo ritrovato: la prima versione del Cristo di Michelangelo per S. Maria sopra Minerva, Ars, 12 (36), dicembre 2000, pp. 124 —130  (ital.)
  17. William E. Wallace. "Michelangelo's Risen Christ" (англ. и итал.). Sixteenth Century Journal, Vol. 28, No. 4 (1997). — "Perché val più e' zenocchii de quella figura che non val tutta Roma". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  18. Микеланджело. Поэзия. Письма 1983.
  19. Philip Willan. "Michelangelo's lost statue finally dusted off". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  20. "Palestrina Pietà" (англ.). 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  21. Henry Moore, Writings and Conversations, p. 159  (ing.)
  22. LeBrooy 1972.
  23. Carol Vogel. "By the Hand of a Very Young Master?". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  24. "What does Manchester want with a Michelangelo?". 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  25. Петр Баренбойм, Сергей Шиян. "Микеланджело. Загадки Капеллы Медичи" (2006). 6 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  26. ПОЭЗИЯ МИКЕЛАНДЖЕЛО. К Джованни, что из Пистойи

Ədəbiyyat[redaktə | əsas redaktə]

  • Брион Марсель - Микеланджело / Пер. с фр. Г. Г. Карпинского, М.: Молодая гвардия, 2002. — ISBN 5-235-02487-7
  • Вазари Д - Жизнеописания наиболее знаменитых живописцев, ваятелей и зодчих, К.: Искусство, 1970. — С. 296 —429, 497 —507. — 520 с.
  • Роллан Р - Жизнь Микеланджело // Жизни великих людей: Пер. с франц. В. Курелла, М.: Известия, 1992. — С. 71 —197. — ISBN 5-206-00351-4
  • Микеланджело - Поэзия. Письма. Суждения современников / сост. В. Н. Гращенков. — М.: Искусство, 1983. — 451 с.
  • Эрпель Фриц - Микеланджело / Пер. с нем. Сергея Данильченко, Берлин: Хеншель, 1990. — 72 с. — ISBN 3-362-00044-4
  • R. J. Knecht. Francis I. — Cambridge University Press, 1984.
  • Либман М. Я. - Микеланджело Буонарроти. — М., 1964.
  • Eric Scigliano - Michelangelo's Mountain: The Quest For Perfection In The Marble Quarries Of Carrara, Simon and Schuster, 2005,352 с.
  • John Addington Symonds - The Life of Michelangelo Buonarroti, 1893.
  • William Wallace - The Treasures of Michelangelo, Andre Deutsch, 2010, ISBN 978-0-233-00253-8