Papaların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Müqəddəs Pyotr Bazilikasında cənazə mərasimləri olan Papaların siyahısı

Roma Papaları - Latınca : "ata" mənasını verən papa sözündən qaynaqlanan bu ad, bəzi kilsələr tərəfindən yüksək ruhani liderlərini izah etmək üçün istifadə edilmiş və zamanla Roma Katolik Kilsəsinin dünyadakı rəhbərinə müraciət etməyə başlandı. Papa Sirik'in imtiyazından bəri rəsmi olaraq Roma Katolik Kilsəsinin rəhbəri üçün istifadə olunur.

Herman Kontrakt, bəlkə də papaları siyahıya alan ilk tarixçi idi. Onun siyahısı 1049-cu ildə 154-cü Papa IX Leo ilə bitir. Bu siyahını nəzərə alsaq, bu gün papa olan Papa Fransisk 268-ci papadır. Papa. Rəsmi Papa siyahısı olmasa da, Vatikan tərəfindən nəşr olunan Annuario Pontificio ("Papa salnamələri") ən nüfuzlu siyahı sayılır. Annuario Pontificio siyahısında Papa Fransisk 266-cı Papadır

XX əsrdə siyahıda bir neçə dəyişiklik edildi. Antipapa Xristofor uzun müddət qanuni bir Papa olaraq tanınırdı. Papa olmuş Stefan 1961-ci ilə qədər II Stefan adı ilə rəsmi olaraq Papa olaraq qəbul edildi və sonra siyahıdan silindi.

Birinci minillik[redaktə | mənbəni redaktə et]

I əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
30/33 - 29.06.67 Müqəddəs Pyotr 1
67 - 23.09.76 Lin 2
76 - 26.04.88 Klet 3
88 - 97 I Klement 4
97 - 27.10.105 Evarist 5

II əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
105 - 03.05.115 I Aleksandr 6
115 - 03.04.125 I Sikst 7
125 - 05.01.136 Telesfor 8
136 - 11.01.140 Higin 9
140 - 11.07.155 I Piy 10
155 - 20.04.166 Aniset 11
166 - 22.04.175 Soter 12
175 - 26.05.189 Eleuter 13
189 - 28.07.199 I Viktor 14
199 - 20.12.217 Zeferin 15

III əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
218 - 222 I Kallist 16
222 - 230 I Urban 17
21.07.230 - 28.09.235 Pontian 18
21.11.235 - 03.01.236 Anter 19
10.01.236 - 20.01.250 Fabian 20
06.03.251 - İyun 253 Kornel 21
25.06.253 - 05.03.254 I Luki 22
12.03.254 - 02.08.257 I Stefan 23
30.08.257 - 06.08.258 II Sikst 24
22.07.259 - 26.12.268 Dionis 25
05.01.269 - 30.12.274 I Feliks 26
04.01.275 - 07.12.283 Eutihijan 27
17.12.283 - 22.04.296 Kai 28
30.06.296 - 25.10.304 Marselin 29

IV əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
27.05.304 - 16.01.309 I Marsel 30
18.04.309 - 17.08.310 Euseb 31
02.07.311 - 11.01.314 Miltad 32
31.01.314 - 31.12.335 I Silvestr 33
18.01.336 - 07.10.336 Mark 34
06.02.337 - 12.04.352 I Yuli 35
17.05.352 - 24.09.366 Liberi 36
01.10.366 - 11.12.384 I Damas 37
15.12.384 - 26.11.399 Sirik 38
27.11.399 - 19.12.401 I Stas 39

V əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
22.12.401 - 12.03.417 I İnnokenti 40
18.03.417 - 26.12.418 Zosim 41
28.12.418 - 04.09.422 I Bonifas 42
10.10.422 - 27.07.432 I Selestin 43
31.07.432 - 19.08.440 III Sikst 44
29.09.440 - 10.11.461 I Leo 45
19.11.461 - 29.02.468 Hilar 46
03.03.468 - 10.03.483 Simp 47
13.03.483 - 25.02.492 III Feliks 48
01.03.492 - 21.11.496 I Gelasi 49
24.11.496 - 19.11.498 II Stas 50
22.11.498 - 19.07.514 Simmak 51

VI əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
20.07.514 - 06.08.523 Hormis 52
13.08.523 - 18.05.526 I İoann 53
12.07.526 - 20.09.530 IV Feliks 54
20.09.530 - 17.11.532 II Bonifas 55
02.01.533 - 08.05.535 II İoann 56
13.05.535 - 22.04.536 I Aqapit 57
08.06.536 - 11.03.537 Silveri 58
29.03.537 - 07.06.555 Vigili 59
16.04.556 - 04.03.561 I Pelaq 60
17.07.561 - 13.07.574 III İoann 61
02.06.575 - 30.07.579 I Benedikt 62
26.11.579 - 07.02.590 II Pelaq 63
03.09.590 - 12.03.604 I Qriqori 64

VII əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
13.09.604 - 22.02.606 Sabinijan 65
17.02.607 - 10.11.607 III Bonifas 66
25.08.608 - 08.05.615 IV Bonifas 67
19.10.615 - 08.11.618 I Deodat 68
23.12.619 - 23.10.625 V Bonifas 69
27.10.625 - 12.10.638 I Onori 70
28.05.640 - 02.08.640 Severi 71
24.12.640 - 12.11.642 IV İoann 72
24.11.642 - 14.05.649 I Teodor 73
05.07.649 - 17.06.653 I Martin 74
10.08.654 - 02.06.657 I Ujan 75
30.07.657 - 27.01.672 Vitalian 76
11.04.672 - 16.06.676 II Deodat 77
02.11.676 - 11.04.678 Dono 78
27.06.678 - 10.01.681 Aqato 79
17.08.681 - 03.07.683 II Leo 80
26.06.684 - 08.05.685 II Benedikt 81
23.07.685 - 02.08.686 V İoann 82
21.10.686 - 21.09.687 Konon 83
15.12.687 - 08.09.701 I Serj 84

VIII əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
30.10.701 - 11.01.705 VI İoann 85
01.03.705 - 18.10.707 VII İoann 86
15.01.708 - 04.02.708 Sisinni 87
25.03.708 - 09.04.715 Konstantin 88
19.05.715 - 11.02.731 II Qriqori 89
18.03.731 - 28.11.741 III Qriqori 90
03.12.741- 15.03.752 Zakari 91
23.03.752 - 25.03.752 Papa olmuş Stefan ---
26.03.752 - 26.04.757 II Stefan 92
29.05.757 - 28.06.767 I Pavel 93
07.08.767 - 24.01.772 III Stefan 94
09.02.772 - 25.12.795 I Adrian 95
27.12.795 - 12.06.816 III Leo 96

IX əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
12.06.816 - 24.01.817 IV Stefan 97
25.01.817 - 11.02.824 I Paskal 98
08.05.824 - 27.08.827 II Ujan 99
01.09.827 - 10.10.827 Valentin 100
20.12.827 - 25.01.844 IV Qriqori 101
25.01.844 - 07.01.847 II Serj 102
10.04.847 - 17.07.855 IV Leo 103
29.09.855 - 07.04.858 III Benedikt 104
24.04.858 - 13.11.867 I Nikolay 105
14.12.867 - 14.12.872 II Adrian 106
14.12.872 - 16.12.882 VIII İoann 107
16.12.882 - 15.05.884 I Marin 108
15.05.884 - Sentyabr 885 III Adrian 109
Sentyabr 885 - 14.09.891 V Stefan 110
06.10.891 - 04.04.896 Formos 111
11.04.896 - 26.04.896 VI Bonifas 112
22.05.896 - Avqust 897 VI Stefan 113
Avqust 897 - Noyabr 897 Roman 114
Dekabr 897 - 20.12.897 II Teodor 115
Yanvar 898 - 26.03.900 IX İoann 116

X əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
May 900 - İyul 903 IV Benedikt 117
İyul 903 - Sentyabr 903 V Leo 118
29.01.904 - 14.04.911 III Serj 119
Aprel 911 - İyun 913 III Stas 120
Avqust 913 - Mart 914 Lando 121
Mart 914 - May 928 X İoann 122
May 928 - Dekabr 928 VI Leo 123
03.02.929 - 15.03.931 VII Stefan 124
20.03.931 - Yanvar 936 XI İoann 125
03.01.936 - 13.07.939 VII Leo 126
14.07.939 - Oktyabr 942 VIII Stefan 127
30.10.942 - May 946 II Marin 128
10.05.946 - 08.11.955 II Aqapit 129
16.12.955 - 14.05.964 XII İoann 130
22.05.964 - 23.06.964 V Benedikt 131
23.06.964 - 01.03.965 VIII Leo 132
01.10.965 - 06.09.972 XIII İoann 133
19.01.973 - İyul 974 VI Benedikt 134
Oktyabr 974 - 10.07.983 VII Benedikt 135
Dekabr 983 - 20.08.984 XIV İoann 136
06.08.985 - 01.04.996 XV İoann 137
03.05.996 - 18.02.999 V Qriqori 138
02.04.999 - 12.05.1003 II Silvestr 139

İkinci minillik[redaktə | mənbəni redaktə et]

XI əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
16.05.1003 - 06.11.1003 XVII İoann 140
25.12.1003 - 18.07.1009 XVIII İoann 141
31.07.1009 - 12.05.1012 IV Serj 142
21.05.1012 - 09.04.1024 VIII Benedikt 143
19.04.1024 - 20.10.1032 XIX İoann 144
22.10.1032 - Sentyabr 1044 IX Benedikt 145
13.01.1045 - 10.03.1045 III Silvestr 146
10.03.1045 - 01.05.1045 IX Benedikt

(2-ci dəfə)

147
05.05.1045 - 20.12.1046 VI Qriqori 148
24.12.1046 - 09.10.1047 II Klement 149
08.11.1047 - 17.07.1048 IX Benedikt

(3-cü dəfə)

150
17.07.1048 - 09.08 1048 II Damas 151
12.02.1049 - 19.04.1054 IX Leo 152
13.04.1055 - 28.07.1057 II Viktor 153
02.08.1057 - 29.03.1058 IX Stefan 154
06.12.1058 - 27.07.1061 II Nikolay 155
01.10.1061 - 21.04.1073 II Aleksandr 156
22.04.1073 - 25.05.1085 VII Qriqori 157
24.05.1086 - 16.09.1087 III Viktor 158
12.03.1088 - 29.07.1099 II Urban 159
13.08.1099 - 21.01.1118 II Paskal 160

XII əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
24.01.1118 - 28.01.1119 II Gelasi 161
02.02.1119 - 13.12.1124 II Kallist 162
15.12.1124 - 13.02.1130 II Onori 163
14.02.1130 - 24.07.1143 II İnnokenti 164
26.09.1143 - 08.03.1144 II Selestin 165
12.03.1144 - 15.03.1145 II Lukio 166
15.03.1145 - 08.07.1153 III Ujan 167
09.07.1153 - 03.12.1154 IV Stas 168
04.12.1154 - 01.09.1159 IV Adrian 169
07.09.1159 - 30.08.1181 III Aleksandr 170
01.09.1181 - 25.11.1185 III Lukio 171
25.11.1185 - 20.10.1187 III Urban 172
21.10.1187 - 17.12.1187 VIII Qriqori 173
19.12.1187 - 25.03.1191 III Klement 174
10.04.1191 - 08.01.1198 III Selestin 175
08.01.1198 - 16.07.1216 III İnnokenti 176

XIII əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
18.07.1216 - 18.03.1227 III Onori 177
19.03.1227 - 22.08.1241 IX Qriqori 178
25.10.1241 - 10.11.1241 IV Selestin 179
25.06.1243 - 07.12.1254 IV İnnokenti 180
12.12.1254 - 25.05.1261 IV Aleksandr 181
29.08.1261 - 02.10.1264 IV Urban 182
05.02.1265 - 29.12.1268 IV Klement 183
29.11.1268 - 01.09.1271 Papa olmayıb ---
01.09.1271 - 10.01.1276 X Qriqori 184
21.01.1276 - 22.06.1276 V İnnokenti 185
11.07.1276 - 18.08.1276 V Adrian 186
16.09.1276 - 20.05.1277 XXI İoann 187
25.11.1277 - 22.08.1280 III Nikolay 188
22.02.1281 - 29.03.1285 IV Martin 189
02.04.1285 - 03.04.1287 IV Onori 190
15.02.1288 - 04.04.1292 IV Nikolay 191
04.04.1292 - 05.07.1294 Papa olmayıb ---
05.07.1294 - 13.12.1294 V Selestin 192
24.12.1294 - 11.10.1303 VIII Bonifas 193

XIV əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
22.10.1303 - 07.07.1304 XI Benedikt 194
05.06.1305 - 20.04.1314 V Klement 195
20.04.1314 - 07.08.1316 Papa olmayıb ---
07.08.1316 - 04.12.1134 XXII İoann 196
20.12.1334 - 25.04.1342 XII Benedikt 197
07.05.1342 - 06.12.1352 VI Klement 198
18.12.1352 - 12.09.1362 VI İnnokenti 199
28.09.1362 - 19.12.1370 V Urban 200
30.12.1370 - 26.03.1378 XI Qriqori 201
08.04.1378 - 15.10.1389 VI Urban 202
02.11.1389 - 01.10.1404 IX Bonifas 203

XV əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
17.10.1404 - 06.11.1406 VII İnnoketi 204
30.11.1406 - 04.07.1415 XII Qriqori 205
04.07.1415 - 11.11.1417 Papa olmayıb ---
11.11.1417 - 20.02.1431 V Martin 206
03.03.1431 - 23.02.1447 IV Ujan 207
06.03.1447 - 24.03.1455 V Nikolay 208
08.04.1455 - 06.08.1458 III Kallist 209
19.08.1458 - 14.08.1464 II Piy 210
30.08.1464 - 26.07.1471 II Pavel 211
09.08.1471 - 12.08.1484 IV Sikst 212
29.08.1484 - 25.07.1492 VIII İnnokenti 213
11.08.1492 - 18.08.1503 VI Aleksandr 214

XVI əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
22.09.1503 - 18.10.1503 III Piy 215
01.11.1503 - 21.02.1513 II Yuli 216
09.03.1513 - 01.12.1521 X Leo 217
09.01.1522 - 14.09.1523 VI Adrian 218
19.11.1523 - 25.09.1534 VII Klement 219
13.10.1534 - 10.11.1549 III Pavel 220
07.02.1550 - 29.03.1555 III Yuli 221
09.04.1555 - 01.05.1555 II Marsel 222
23.05.1555 - 18.08.1559 IV Pavel 223
25.12.1559 - 09.12.1565 IV Piy 224
07.01.1566 - 01.05.1572 V Piy 225
13.05.1572 - 10.04.1585 XIII Qriqori 226
24.04.1585 - 27.08.1590 V Sikst 227
15.09.1590 - 27.09.1590 VII Urban 228
05.12.1590 - 16.10.1591 XIV Qriqori 229
29.11.1591 - 30.12.1591 IX İnnokenti 230
30.01.1592 - 03.03.1605 VIII Klement 231

XVII əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
01.04.1605 - 27.04.1605 XI Leo 232
16.05.1605 - 28.01.1621 V Pavel 233
09.02.1621 - 08.07.1623 XV Qriqori 234
06.08.1623 - 29.07.1644 VIII Urban 235
15.09.1644 - 07.01.1655 X İnnokenti 236
07.04.1655 - 22.05.1667 VII Aleksandr 237
20.06.1667 - 09.12.1669 IX Klement 238
29.04.1670 - 22.07.1676 X Klement 239
21.09.1676 - 12.08.1686 XI İnnokenti 240
06.10.1689 - 01.02.1691 VIII Aleksandr 241
12.07.1691 - 27.09.1700 XII İnnokenti 242

XVIII əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
23.12.1700 - 19.03.1721 XI Klement 243
08.05.1721 - 07.03.1724 XIII İnnokenti 244
29.05.1724 - 23.02.1730 XIII Benedikt 245
12.07.1730 - 06.02.1740 XII Klement 246
17.08.1740 - 03.05.1758 XIV Benedikt 247
06.07.1758 - 02.02.1769 XIII Klement 248
19.05.1769 - 22.09.1774 XIV Klement 249
15.02.1775 - 29.08.1799 VI Piy 250

XIX əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
14.04.1800 - 20.08.1823 VII Piy 251
28.09.1823 - 10.02.1829 XII Leo 252
31.03.1829 - 30.11.1830 VIII Piy 253
02.02.1831 - 01.06.1846 XVI Qriqori 254
16.06.1846 - 07.02.1878 IX Piy 255
20.02.1878 - 20.07.1903 XIII Leo 256

XX əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
04.08.1903 - 20.08.1914 X Piy 257
03.09.1914 - 22.01.1922 XV Benedikt 258
06.02.1922 - 10.02.1939 XI Piy 259
02.03.1939 - 09.11.1958 XII Piy 260
28.11.1958 - 03.06.1963 XXIII İoann 261
21.06.1963 - 06.08.1978 VI Pavel 262
26.08.1978 - 28.09.1978 I İoann Pavel 263
16.10.1978 - 02.04.2005 II İoann Pavel 264

Üçüncü minillik[redaktə | mənbəni redaktə et]

XXI əsr[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hakimiyyət illəri Ad
19.04.2005 - 28.02.2013 XVI Benedikt 265
13.03.2013 - h.h Fransisk 266

Papaların nömrələnməsinə dair qeydlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Yuxarıdakı siyahıdakı bir neçə anomaliyanın izahına ehtiyac var:

  • II Feliks (356-357), VII Bonifas (974, 984-985), XVI İoann (997-998), X Benedikt (1058-1059) və V Aleksandr (1409-1410) antipapalar sayıldıqları üçün bu siyahıya daxil edilməyib.
  • II Feliks keçilərək, Feliks adlı Papaların nömrələnməsi düzəldildi. Hər halda, Bir çox siyahıda hələ III FeliksIV Feliks adlı papalar var. Bundan əlavə V Feliks adlı bir antipapa var.
  • Saylama sistemində XI əsrdə meydana gələn qarışıqlığa görə, XX İoann adlı bir Papa heç vaxt olmayıb.
  • Müqəddəsləşdirilmədən ölən Papa olmuş Stefan 1960-dan əvvəl siyahıda yer almasına baxmayaraq 1961-ci ildən bu yana Vatikan siyahısında deyil.
  • 1281-ci ildə Simon de Brion Papa olanda Martin adını qəbul etdi. O dövrdə I MarinII Marin bir səhv səbəbi ilə II MartinIII Martin kimi xatırlandı və buna görə səhv olaraq Simon de Brion IV Martin olmuşdur .
  • 974-cü illərdə Papa olduğu deyilən II Dono heç vaxt mövcud olmamışdır. Bu inam, dominusun (lord) xüsusi bir ad olub olmadığı mübahisələrinin nəticəsidir.
  • Papa Yohan'nın (855-858) (qadın Papa) adı papalar siyahısından çıxarıldı.
  • Antipapa XXIII İoann'ın vəziyyəti yüz illərdir qeyri-müəyyən idi və nəticədə 1958-ci ildə "Ancelo Cüzeppe Ronkalli" özünə XXIII İoann adını verdi və mübahisəyə son qoyuldu. Antipapa XXIII İoann'nın qalıntıları Florensiyada tapılmışdır.

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]

Xarici Keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]