Türkiyə böyükşəhər bələdiyyələri siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Əhalisinə görə ilk 4-lükdə yerləşən böyükşəhər bələdiyyələri: İstanbul, Ankara, İzmirBursa.[1]

Böyükşəhər bələdiyyəsi — şəhər mərkəzi birdən çox bələdiyyəyə bölünmüş və sıx vilayətlərdə bələdiyyə xidmətlərini tam şəkildə davam etdirmək və koordinasiyanı təmin etmək üçün qanunla qurulan dövlət idarəsi. 6360 saylı Türkiyə Böyükşəhər Bələdiyyəsi Qanununa görə, 750.000 nəfərdən çox əhalisi olan vilayət bələdiyyələri, böyükşəhər bələdiyyələrinə çevrilir.[2] Orqanları Böyükşəhər Bələdiyyə Başçısı, Böyükşəhər Bələdiyyə Məclisi və Böyükşəhər Bələdiyyə Komitəsidir.[3] Böyük şəhərlər arasında İstanbul əhalisi 15 milyon, Ankara 5 milyon, İzmir 4 milyon və Bursa əhalisi 3 milyonu keçmişdir.[1] Antalya, Adana, Konya, ŞanlıurfaQaziantepdə isə əhalinin sayı 2 milyondan yuxarıdır. 30 böyükşəhər bələdiyyəsi hüdudlarında yaşayan əhali 64 milyonun üzərindədir. Başqa sözlə, böyük bələdiyyələrin sərhədləri daxilində yaşayan əhali ölkənin ümumi əhalisinin təqribən 78 faizini təşkil edir. Digər 51 vilayətin əhalisinin ümumi əhaliyə nisbəti isə təxminən 22%-dir. 2009-cu ildə, 16 böyük şəhər tabeliyində 146 ilçə bələdiyyəsi mövcud olmuşdur.[4][5] Ən çox ilçə bələdiyyəsinə sahib olan vilayət, 39 ilçəylə İstanbul olmuşdur. İstanbulu 22 ilçə ilə İzmir, 16 ilçə ilə Ankara, 12 ilçə ilə Kocaeli və 10 ilçə ilə Sakarya izləyir. Digər böyük şəhər ilçələrinin sayı isə bu şəkildədir: Bursa 7; Adana, AntalyaKayseri 5; Diyarbəkir, MersinSamsun 4; KonyaƏrzurum 3; Dənizli, Qaziantep, Qəhrəmanmaraş, Əskişəhər, Hatay, Manisa, Şanlıurfa, Van 2.

Tarixçə[redaktə | mənbəni redaktə et]

Vilayətlərin böyükşəhər bələdiyyəsi statusu alma tarixləri

Böyükşəhər bələdiyyələri 1982-ci il konstitusiyasının 127-ci maddəsinə əsasən "böyük yaşayış məntəqələrində xüsusi idarəetmə formaları qurula bilər" maddəsi əsasında qurulmağa başlamışdır. İlk böyükşəhər bələdiyyələri 1984-cü ilin yanvarında 2972 saylı qanunla qüvvəyə minmiş və mart ayında çıxarılan 195 saylı fərman-qanuna əsasən üç böyük şəhərdə qurulmuşdur. Bu üç şəhər, İstanbul, Ankaraİzmir olmuşdur. 1986-1988-ci illər ərzində daha beş böyükşəhər bələdiyyəsi quruldu. 1986-cı ildə 3306 saylı qanun ilə Bursa, 3391 saylı qanun ilə Qaziantep, 3398 saylı qanun ilə Konya, 3399 saylı qanun ilə Kayseriyə böyükşəhər statusu verilmişdir. Türkiyədə yüksək əhali artımı və şəhərləşmə olduğu üçün şəhər əhalisində böyük artım baş verdi. 1993-cü ilə qədər daha yeddi yeni böyükşəhər bələdiyyəsi quruldu. Bu yeddi böyük şəhər: Antalya, Diyarbəkir, Əskişəhər, Ərzurum, Mersin, KocaeliSamsun olmuşdur.[6] 2012-ci ildə çıxarılan 6360 saylı qanunla, böyükşəhər bələdiyyəsi sərhədləri üçün yeni meyarlar təyin edildi.[7] Bu meyarlara əsasən böyük şəhər meyarlarından biri olan əhali sayı 750.000-ə endirildi. Bu qanunla böyük şəhər bələdiyyələrinin məsuliyyət bölgələri vilayət inzibati sərhədlərinə qədər genişləndirilmiş və ona bağlı olan bütün bölgələr böyükşəhər bələdiyyəsi məsuliyyətinə verilmişdir.[8] Dövrün baş naziri Rəcəb Tayyib Ərdoğan, 2011-ci ilin may ayında Qəhrəmanmaraşda baş tutan mitinqində 750.000-dən çox əhalisi olan böyük şəhərlərin inşası haqqında qanun layihəsi hazırladıqlarını bildirdi. 12 noyabr 2012 tarixində Böyükşəhər Qanun layihəsi Baş Məclisdə qəbul edilmişdir. Bu qəbul edilən qanun layihəsilə birlikdə Şanlıurfa, Hatay, Manisa, Balıkəsir, Qəhrəmanmaraş, Van, Aydın, Dənizli, Təkirdağ, Muğla, Mardin, Malatya, TrabzonOrdu böyükşəhər statusu əldə etmişdir.[9]

Mersin şəhəri İçel vilayətinin mərkəzi olmuşdur. 2002-ci ildə çıxarılan 4764 saylı qanunla İçel əvəzinə Mersin vilayət adı istifadə edilməyə başlandı.[10] Bu səbəbdən də böyük şəhərin adı Mersin Böyükşəhər Bələdiyyəsidir. İzmit şəhəri Kocaeli vilayətinin mərkəzi olmuşdur.[11] Yeni şəhər bölgələrinin qurulması ilə əlaqədar 5747 saylı qanunda böyük şəhərin adı Kocaeli Böyükşəhər Bələdiyyəsi olaraq dəyişdirilmişdir.[12] Adapazarı şəhəri Sakarya şəhərinin mərkəzi olmuşdur. Yeni şəhər ərazilərinin yaradılması ilə əlaqədar 5747 saylı qanunda böyük şəhərin adı Sakarya Böyükşəhər Bələdiyyəsi olaraq dəyişdirilmişdir.[13][14]

Siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Gerb Ad Orijinal adı Şəhər Yaranma tarixi Əhali Ərazi Bələdiyyə sədri
1 Adana Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Adana Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Adana Büyükşehir Belediyesi Adana 1986[15] 2.237.940 13,844 km² Zeydan Karalar[16]
2 Ankara Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara 1984[17] 5.639.076 25.632 km² Mansur Yavaş[18]
3 Antalya Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Antalya Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya 1993[19] 2.511.700 20.909 km² Mühittin Böcek[20]
4 Aydın Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Aydın Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Aydın Büyükşehir Belediyesi Aydın 2012[21] 1.110.972 8.116 km² Özləm Çərçioğlu[22]
5 Balıkəsir Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Balıkəsir Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Balıkəsir 2014[23] 1.228.620 14.272 km² Yücəl Yılmaz[24]
6 Bursa Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Bursa Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa 1987[25] 3.056.120 10.882 km² Əlinur Aktaş[26]
7 Dənizli Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Dənizli Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Denizli Büyükşehir Belediyesi Dənizli 2012[27] 1.037.208 798 km² Osman Zolan[28]
8 Diyarbəkir Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Diyarbəkir Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Diyarbəkir 1993[29] 1.756.356 15.272 km² Münir Qaraloğlu[30]
9 Ərzurum Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Ərzurum Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Ərzurum 1993[31] 762.062 25.355 km² Məhməd Sekmən[32]
10 Əskişəhər Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Əskişəhər Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Əskişəhər 1993[33] 887.475 13.925 km² Yılmaz Böyükərşən[34]
11 Qaziantep Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Qaziantep Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Qaziantep 1987[35] 2.069.364 6.803 km² Fatma Şahin[36]
12 Hatay Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Hatay Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Hatay Büyükşehir Belediyesi Hatay 2012[37] 1.628.894 5.524 km² Lütfi Savaş[38]
13 İstanbul Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png İstanbul Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul 1984[39] 15.519.267 5.461 km² Əkrəm İmamoğlu[40]
14 İzmir Bələdiyyəsi.png İzmir Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir 1984[41] 4.367.251 11.891 km² Tunç Soyər[42]
15 Qəhrəmanmaraş Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Maraş Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Qəhrəmanmaraş 2012[43] 1.154.102 14.525 km² Xeyrəddin Güngör[44]
16 Kayseri Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Kayseri Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kayseri 1988[45] 1.407.409 17.170 km² Məmduh Böyükqılınc[46]
17 Kocaeli Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Kocaeli Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli 1993[47] 1.953.035 3.397 km² Tahir Böyükaxar[48]
18 Konya Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Konya Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Konya Büyükşehir Belediyesi Konya 1987[49] 2.232.374 40.001 km² İbrahim Altay[50]
19 Malatya Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Malatya Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Malatya Büyükşehir Belediyesi Malatya 2012[51] 800.165 12.146 km² Səlahaddin Gürkan[52]
20 Manisa Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Manisa Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa 2012[53] 1.440.611 13.339 km² Cengiz Ergün[54]
21 Mardin Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Mardin Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Mardin Büyükşehir Belediyesi Mardin 2012[55] 838.778 8.858 km² Mahmud Dəmirdaş[56]
22 Mərsin Bələdiyyəsi.png Mərsin Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin 1993[57] 1.840.425 15.620 km² Vahab Seçər[58]
23 Muğla Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Muğla Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla 2012[59] 983.142 12.654 km² Osman Gürün[60]
24 Ordu Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Ordu Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Ordu Büyükşehir Belediyesi Ordu 2013[61] 771.932 5.952 km² Hilmi Gülər[62]
25 Sakarya Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Sakarya Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sakarya 2000[63] 1.029.650 4.878 km² Əkrəm Yücə[64]
26 Samsun Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Samsun Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsun 1993[65] 1.348.542 9.725 km² Mustafa Dəmir[66]
27 Şanlıurfa Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Şanlıurfa Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa 2012[67] 2.073.614 19.541 km² Zeynəl Bəyazgül[68]
28 Təkirdağ Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Təkirdağ Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Təkirdağ 2012[69] 1.055.412 6.339 km² Qədir Albayraq[70]
29 Trabzon Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Trabzon Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Trabzon 2012[71] 807.903 4.662 km² Murad Zorluoğlu[72]
30 Van Böyükşəhər Bələdiyyəsi.png Van Böyükşəhər Bələdiyyəsi türk. Van Büyükşehir Belediyesi Van 2012[73] 1.136.757 21.334 km² Məhməd Emin Bilməz[74]

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. 1 2 "Hangi iller büyükşehirdir? İşte Türkiye'deki 30 büyükşehir…". Sözcü (türk). 10 aprel 2020. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  2. "Büyükşehir belediyesinin görevleri nelerdir?". Habertürk (türk). 2 aprel 2019. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  3. "Büyükşehir belediyeleri Kanunu". Türkiyə Böyük Millət Məclisi (türk). 10 iyul 2004. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  4. "81 kentin yarısı büyükşehir olacak". Sözcü (türk). 15 yanvar 2018. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  5. "Nüfusu 500 bini geçen 12 il, büyükşehir olacak". t24.com.tr (Turkish). 15 yanvar 2018. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  6. "Kanun Hükmünde Kararnameler | 3143 ve 657 Sayılı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" (PDF). resmigazete.gov.tr (türk). 6 avqust 2014. 5 mart 2016 tarixində arxivləşdirilib (PDF). İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  7. "Kanun Hükmünde Kararname | Sakarya İlinde Büyük Şehir Belediyesi Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" (PDF). resmigazete.gov.tr (türk). 6 mart 2000. 15 mart 2016 tarixində arxivləşdirilib (PDF). İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  8. Marmara Belediyeler Birliği. "Büyükşehirlerde İl Özel İdareleri Kalktı". marmara.gov.tr (türk). 21 noyabr 2015. 4 mart 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  9. "On üç ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi altı ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerinde değişiklik yapılmasına dair kanun". Türkiyə Böyük Millət Məclisi (türk). 12 oktyabr 2012. 15 aprel 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  10. "2002'de Son Bulan "İçel mi Mersin mi?" Sorunsalı Nereden Çıkmıştı?". eksisozluk.com (türk). 23 yanvar 2020. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  11. "Hangisi Doğru: Kocaeli mi İzmit mi, Sakarya mı Adapazarı mı?". eksisozluk.com (türk). 28 yanvar 2019. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  12. "İzmit ve İzmir Karışınca İlin Adı Kocaeli Oldu". haberler.com (türk). 4 aprel 2015. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  13. "Sakarya mı Adapazarı mı ?". wowturkey.com (türk). 28 dekabr 2008. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  14. "Adapazarı nerededir? İsmi nereden gelir?". Sabah (türk). 11 dekabr 2017. 6 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 oktyabr 2020.
  15. "T.C. Adana Büyükşehir Belediyesi | Adana Büyükşehir Belediyesi". adana.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  16. "Zeydan Karalar kimdir? CHP'nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan Karalar'ın biyografisi". Hürriyət (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  17. "Ankara Büyükşehir Belediyesi Tarihçesi". ankara.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  18. "Mansur Yavaş Kimdir? - Güncel Mansur Yavaş Haberleri". Sabah (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  19. "Antalya Büyükşehir Belediyesi - Tarihçe". antalya.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  20. "Muhittin Böcek Kimdir ? - Muhittin Böcek Hayatı ve Biyografisi". haberler.com (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  21. "Aydın Büyükşehir Oldu". haberler.com (türk). 12 noyabr 2012. 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  22. "Özlem Çerçioğlu kimdir? Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu nereli?". Sözcü (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  23. "Balıkesir 2014'te Büyükşehir Belediyesi Oluyor". haberler.com (türk). 10 iyul 2012. 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  24. "BBB | Başkan'ın Özgeçmişi". balikesir.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  25. "Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihçesi". bursa.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  26. "AK Parti Bursa Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş hayatı - Alinur Aktaş kimdir, nereli kaç yaşında?". Takvim (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  27. "Denizli Artık Resmen Büyükşehir". denizli.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  28. "Osman Zolan Kimdir ? - Osman Zolan Hayatı ve Biyografisi". haberler.com (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  29. "Belediye Tarihçesi - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi". diyarbakir.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  30. "Münir Karaloğlu Kimdir ? - Münir Karaloğlu Hayatı ve Biyografisi". haberler.com (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  31. "Tarihçe | Erzurum Büyükşehir Belediyesi". erzurum.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  32. "Mehmet Sekmen kimdir? AK Parti Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Sekmen nereli ve kaç yaşındadır?". Sabah (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  33. "Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tarihçesi". eskisehir.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  34. "Yılmaz Büyükerşen kimdir? Eskişehir belediye başkanı adayı Yılmaz Büyükerşen kaç yaşında?". Sözcü (türk). 2020-10-05 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  35. "Hakkında | Gaziantep Büyükşehir Belediyesi". gaziantep.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  36. "Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kimdir?". Hürriyet (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  37. "Bu 13 il büyükşehir oldu". Sabah (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  38. "Lütfü Savaş Kimdir ? - Lütfü Savaş Hayatı ve Biyografisi". haberler.com (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  39. "İstanbul Büyükşehir Belediyesi | Belediye Tarihçesi". ibb.istanbul (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  40. "Ekrem İmamoğlu Kimdir". ekremimamoglu.com (türk). 11 yanvar 2019. 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  41. A.Ş, Ünibel. "İzmir Büyükşehir Belediyesi | Kurumsal | Belediye Tarihçesi". izmir.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  42. "Mustafa Tunç Soyer kimdir? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Tunç Soyer kaç yaşında, nereli?". Sözcü (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  43. "Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Tarihçesi". kahramanmaras.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  44. "Hayrettin Güngör Kimdir ? - Hayrettin Güngör Hayatı ve Biyografisi". haberler.com (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  45. "Kayseri Büyükşehir Belediyesi | Belediye Tarihçesi". kayseri.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  46. "Kayseri Büyükşehir Belediyesi | Başkan'ın Özgeçmişi". kayseri.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  47. "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi". kocaeli.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  48. "Tahir Büyükakın kimdir? Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın nereli ve kaç yaşında?". Sözcü (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  49. "Bu 13 il büyükşehir oldu". Sabah (türk). 9 dekabr 2012. 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  50. "Konya Büyükşehir Belediyesi | Başkan Özgeçmişi". konya.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  51. "Malatya'nın da aralarında olduğu 13 ili büyükşehir yapan yasayı onayladı". arguvanhaber.com (türk). 6 dekabr 2012. 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  52. "Selahattin Gürkan kimdir? AK Parti Malatya Belediye Başkan adayı Selahattin Gürkan oldu". Sabah (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  53. "Manisa Büyükşehir Belediyesi | Tarihçe". manisa.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  54. "Cengiz Ergün kimdir? Manisa belediye başkanı hangi partiden oldu". internethaber.com (türk). 4 yanvar 2019. 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  55. "Mardin de büyükşehir oluyor". wowturkey.com (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  56. "Mardin Büyükşehir Belediyesi". mardin.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  57. "Belediyenin Tarihçesi - Mersin Büyükşehir Belediyesi". mersin.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  58. "Belediye Başkanımız - Mersin Büyükşehir Belediyesi". mersin.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  59. "Muğla'da Büyük Bir Aileyiz". mugla.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  60. "T.C. Muğla Büyükşehir Belediyesi". mugla.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  61. "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ordu'nun büyükşehir belediyesi olmasını öngören kanunu onayladı". aa.com.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  62. "Mehmet Hilmi Güler kimdir? Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler'in biyografisi". Hürriyət (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  63. "Adapazarı'nın yüzyıllık tarihi". adapazari.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  64. "Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce hakkında". sakarya.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  65. "Samsun Büyükşehir Belediyesi - Tarihçe". samsun.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  66. "Samsun belediye başkanı kim oldu? (Mustafa Demir kimdir?)". Posta (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  67. "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarihçesi". sanliurfa.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  68. "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi | Başkan". sanliurfa.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  69. "Tekirdağ Tarihi - T.C. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı". tekirdag.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  70. "Başkanımız Hakkında - T.C. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı". tekirdag.bel.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  71. "Trabzon Büyükşehir oldu ama İktidar bir türlü değişmedi". kuzeyekspres.com.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  72. "Murat Zorluoğlu kimdir? Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu kimdir?". haberler.com (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  73. "Van Büyükşehir Belediyesi - Ne Zaman Büyükşehir Oldu?". vanhaber.com.tr (türk). 14 dekabr 2019. 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.
  74. "Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı vekilliğine atandı". van.gov.tr (türk). 5 oktyabr 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 oktyabr 2020.

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]