Türkiyədə YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Türkiyədə YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı Türkiyədə yerləşən mədəni və ya təbiət miraslarının YUNESKO-un Dünya İrsi siyahısına və ya müvəqqəti irs siyahısına düşənlərdən ibarətdir. Türkiyədə 2016 etibarilə 16 dənə Ümumdünya irsi mövcuddur.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı cədvəl hər bir Ümumdünya irsi haqqındakı məlumatları siyahılar:

Ad; Ümumdünya irsi komitəsi tərəfindən sadalandığı şəkliylə
Yer; olduğu il və koordinatlar
Tarix; əhəmiyyətə sahib olduğu və ya inşa edildiyi zaman hissəsi
UNESCO məlumatları; istinad nömrəsi, seçildiyi il və təmin etdiyi meyarlar
Şərhlər; sahəsində haqqında qısa şərh
Rənglər;      mədəni sahədə,      təbii alan,      qarışıq alan
Ad Fotoşəkil Yer Tarix UNESCO məlumatları Şərhlər
İstanbulun Tarixi Sahələri Hagia Sophia B12-40.jpg İstanbul
41°01′N 28°58′E / 41.017°N 28.967°E / 41.017; 28.967 (İstanbul)
VI əsr 356; 1985;
i, ii, iii, iv
Görəmə Milli ParkıKappadokiya Göreme Valley in Cappadocia edit1.jpg Nevşəhər
38°40′N 34°50′E / 38.667°N 34.833°E / 38.667; 34.833 (Görəmə)
IV əsr (Görəmə) 357; 1985;
i, iii, v, vii
Divriği böyük məscidi DivrigiUluCami (2006).jpg Sivas
39°22′25″N 38°07′25″E / 39.37361°N 38.12361°E / 39.37361; 38.12361 (Divriği böyük məscidi)
1228-29 358; 1985;
i, iv
Hattuşa Lion Gate, Hattusa 01.jpg Çorum
40°01′11″N 34°36′55″E / 40.01972°N 34.61528°E / 40.01972; 34.61528 (Hattuşa)
E.ə. XVII əsr 377; 1986;
i, ii, iii, iv
Nemrut dağı East Terrace (4961356591).jpg Adıyaman
37°58′54″N 38°44′28″E / 37.98167°N 38.74111°E / 37.98167; 38.74111 (Nemrut dağı)
E.ə. I əsr 448; 1987;
i, iii, iv
KsantosLetoon Letoon tempel axb01.jpg Antalya, Muğla
36°21′22.20″N 29°19′6.90″E / 36.3561667°N 29.3185833°E / 36.3561667; 29.3185833 (Ksantos)
E.ə. VIII əsr 484; 1988;
ii, iii
HierapolisPamukkale Pamukkale 12.jpg Dənizli
37°55′30″N 29°07′33″E / 37.925086°N 29.125898°E / 37.925086; 29.125898 (Hierapolis)
E.ə. II əsr (Hierapolis) 485; 1988;
iii, iv, vii
Safranbolu Safranbolu traditional houses.jpg Karabük
41°14′57.80″N 32°40′59.52″E / 41.2493889°N 32.6832000°E / 41.2493889; 32.6832000 (Safranbolu)
XIII əsr 614; 1994;
ii, iv, v
Troya Amphitheatre of Troy.jpg Çanaqqala
39°57′27″N 26°14′20″E / 39.95750°N 26.23889°E / 39.95750; 26.23889 (Troya)
E.ə. XIII əsr 849; 1998;
ii, iii, vi
Səlimiyyə məscidi Edirne 7333 Nevit.JPG Ədirnə
41°40′41″N 26°33′34″E / 41.67806°N 26.55944°E / 41.67806; 26.55944 (Səlimiyyə məscidi)
1574 1366; 2011;
i, iv
Çatalhöyük Çatalhöyük with surroundings..jpg Konya
37°40′03″N 32°49′42″E / 37.66750°N 32.82833°E / 37.66750; 32.82833 (Çatalhöyük)
E.ə. VIII minillik 1405; 2012;
iii, iv
BursaCumalıkızık Bursa Orhan Gazi Mosque.jpg Bursa
40°11′005.03″N 29°03′44.41″E / 40.1847306°N 29.0623361°E / 40.1847306; 29.0623361 (Cumalıkızık)
XIV əsr 1452; 2014;
i, ii, iv, vi
Pergamon Pergamon - 01.jpg İzmir
39°7′33″N 27°10′48″E / 39.12583°N 27.18000°E / 39.12583; 27.18000 (Pergamon)
E.ə. VII əsr 1457; 2014;
i, ii, iii, iv, vi
Diyarbakır qalasıHevsel bağçaları Roman Walls at Diyarbaki (6526104771).jpg Diyarbakır
37°54′39.1″N 40°13′38.2″E / 37.910861°N 40.227278°E / 37.910861; 40.227278
E.ə. VI əsr 1488; 2015;
iv
Efes Ephesus Celsus Library Façade.jpg İzmir
37°56′21.0″N 27°20′27.8″E / 37.939167°N 27.341056°E / 37.939167; 27.341056
E.ə. X əsr 1018; 2015;
iii, iv, vi
Ani AniCathedral.JPG Qars
40°30′42.1″N 43°34′20.8″E / 40.511694°N 43.572444°E / 40.511694; 43.572444
V əsr 1518; 2016;
ii, iii, iv

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]


Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]