Türkiyədə YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Türkiyədə YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı Türkiyədə yerləşən mədəni və ya təbiət miraslarının YUNESKO-un Dünya İrsi siyahısına və ya müvəqqəti irs siyahısına düşənlərdən ibarətdir. Türkiyədə 2016 etibarilə 16 dənə Ümumdünya irsi mövcuddur.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı cədvəl hər bir Ümumdünya irsi haqqındakı məlumatları siyahılar:

Ad; Ümumdünya irsi komitəsi tərəfindən sadalandığı şəkliylə
Yer; olduğu il və koordinatlar
Tarix; əhəmiyyətə sahib olduğu və ya inşa edildiyi zaman hissəsi
UNESCO məlumatları; istinad nömrəsi, seçildiyi il və təmin etdiyi meyarlar
Şərhlər; sahəsində haqqında qısa şərh
Rənglər;      mədəni sahədə,      təbii alan,      qarışıq alan
Ad Fotoşəkil Yer Tarix UNESCO məlumatları Şərhlər
İstanbulun Tarixi Sahələri Hagia Sophia B12-40.jpg İstanbul
41°01′ şm. e. 28°58′ ş. u.
VI əsr 356; 1985;
i, ii, iii, iv
Görəmə Milli ParkıKappadokiya Göreme Valley in Cappadocia edit1.jpg Nevşəhər
38°40′ şm. e. 34°50′ ş. u.
IV əsr (Görəmə) 357; 1985;
i, iii, v, vii
Divriği böyük məscidi DivrigiUluCami (2006).jpg Sivas
39°22′25″ şm. e. 38°07′25″ ş. u.
1228-29 358; 1985;
i, iv
Hattuşa Lion Gate, Hattusa 01.jpg Çorum
40°01′11″ şm. e. 34°36′55″ ş. u.
E.ə. XVII əsr 377; 1986;
i, ii, iii, iv
Nemrut dağı East Terrace (4961356591).jpg Adıyaman
37°58′54″ şm. e. 38°44′28″ ş. u.
E.ə. I əsr 448; 1987;
i, iii, iv
KsantosLetoon Letoon tempel axb01.jpg Antalya, Muğla
36°21′22″ şm. e. 29°19′06″ ş. u.
E.ə. VIII əsr 484; 1988;
ii, iii
HierapolisPamukkale Pamukkale 12.jpg Dənizli
37°55′30″ şm. e. 29°07′33″ ş. u.
E.ə. II əsr (Hierapolis) 485; 1988;
iii, iv, vii
Safranbolu Safranbolu traditional houses.jpg Karabük
41°14′57″ şm. e. 32°40′59″ ş. u.
XIII əsr 614; 1994;
ii, iv, v
Troya Amphitheatre of Troy.jpg Çanaqqala
39°57′27″ şm. e. 26°14′20″ ş. u.
E.ə. XIII əsr 849; 1998;
ii, iii, vi
Səlimiyyə məscidi Edirne 7333 Nevit.JPG Ədirnə
41°40′41″ şm. e. 26°33′34″ ş. u.
1574 1366; 2011;
i, iv
Çatalhöyük Çatalhöyük with surroundings..jpg Konya
37°40′03″ şm. e. 32°49′42″ ş. u.
E.ə. VIII minillik 1405; 2012;
iii, iv
BursaCumalıkızık Bursa Orhan Gazi Mosque.jpg Bursa
40°11′05″ şm. e. 29°03′44″ ş. u.
XIV əsr 1452; 2014;
i, ii, iv, vi
Pergamon Pergamon - 01.jpg İzmir
39°07′33″ şm. e. 27°10′48″ ş. u.
E.ə. VII əsr 1457; 2014;
i, ii, iii, iv, vi
Diyarbakır qalasıHevsel bağçaları Roman Walls at Diyarbaki (6526104771).jpg Diyarbakır
37°54′39″ şm. e. 40°13′38″ ş. u.
E.ə. VI əsr 1488; 2015;
iv
Efes Ephesus Celsus Library Façade.jpg İzmir
37°56′21″ şm. e. 27°20′27″ ş. u.
E.ə. X əsr 1018; 2015;
iii, iv, vi
Ani AniCathedral.JPG Qars
40°30′42″ şm. e. 43°34′20″ ş. u.
V əsr 1518; 2016;
ii, iii, iv

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]