Ən hündür binaların siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Ən hündür binaların siyahısına hündürlüyü 300 metr və daha artıq olan göydələnlər daxil edilmişdir.

Tallest buildings in the world (over 400m)

Tikilmiş və tikilmək üzrə olan binalar[redaktə | əsas redaktə]

Bu alt siyahıya tikintisi başa çatmış və hal-hazırda tikilməkdə olan, ancaq maksimal hündürlüyünə çatmış binalar daxil ediliblər. Bina sözünün altında insanların yaşayışı üçün və/yaxud fəaliyyəti üçün nəzərdə tutulmuş yerüstü tikililər başa düşülür. Digər məqsədlər üçün nəzərdə tutulmuş tikililər (məsələn: televiziya qüllələri, tüstü turbaları və d.) hesaba alınmır.

Siyahıda yeri Adı Şəkil Şəhər Hündürlüyü, m Damın hündürlüyü, m İstismarda olan sonuncu mərtəbənin hündürlüyü, m Mərtəbələrin sayı İstismara verildiyi il Qeyd
1 «Bürc Xəlifə»
Burj Khalifa building.jpg
Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 828 636 584.5 163 2010 Dünyanın ən hündür və çoxfunksiyalı binası[1].
2 «Əbrəc Əlbeyt»
Əbrəc Əlbeyt Qüllələri
Səudiyyə Ərəbistanı Məkkə 601 Məlum deyil(m/d) 558,7 95 2012 Dünyanın ən hündür oteli, tikinti həcminə görə dünyanın ən böyük binası, ən böyük və ən hündürdə yerləşən saatı ilə[2].
3 «Taybey 101»
Taipei101.portrait.altonthompson.jpg
Flag of the Republic of China.svg
Taybey
508 m/d 438 101 2004 Dünyanın ən hündür ofis binası[3].
4 «Şanxay Beynəlxalq Ticarət Mərkəzi»
SWFC Jul08.jpg
Çin Şanxay 492 m/d 474 101 2008 [4]
5 «Beynəlxalq Ticarət Mərkəzi»
International Commerce Centre 201008.jpg
Çin Honkonq 484 m/d 468 108 2010 [5]
6 «Petronas qülləsi-1»
KLCC twin towers1.JPG
Malayziya Kuala Lumpur 451,9 m/d 375 88 1998 [5]
7 «Petronas qülləsi-2»
KLCC twin towers1.JPG
Malayziya Kuala Lumpur 451,9 m/d 375 88 1998 [6]
8 «Nantsin Qrinlend Maliyyə Mərkəzi»
Nanjing Zifeng Tower.jpg
Çin Nankin 450 m/d 316.6 66 2010 [7]
9 «Uillis Tauer»
Sears Tower ss.jpg
ABŞ Çikaqo 442,1 m/d 412,7 108 1974 [8]
10 «Kingkey 100»
深圳“京基100”摩天大楼.jpg
Çin Şençjen 441,8 m/d 427,1 100 2011 [9]
11 «Beyəlxalq Maliyyə Mərkəzi»
GZIFC.jpg
Çin Quançjou 438,6 m/d 415,1 103 2010 [10]
12 «Tsin Mao»
Jin Mao Tower.jpg
Çin Şanxay 420,5 m/d 348,4 88 1999 [11]
13 «Beyəlxalq Maliyyə Mərkəzi»
International Finance Centre, Hong Kong 2.jpg
Honkonq Honkonq 415,03 m/d 387,6 88 2003 [12]
14 «Trampın Beynəlxalq Oteli və Qülləsi»
Trump International Hotel and Tower in Chicago 2016.jpg
ABŞ Çikaqo 414,99 m/d 340,1 98 2009 [13]
15 «Princess Tower» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 414 m/d 358,2 101 2011 [14]
16 «Al Hamra Tower»
Alhamra Tower.jpg
Küveyt Küveyt 412,02 m/d 368 77 2011 [15]
17 «23 Marina» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 395 m/d m/d 90 2011 [16]
18 «CITIC Plaza»
Guangzhou CITIC Plaza DSC02461.jpg
Çin Quançjou 390,2 m/d 296,9 80 1996 [17]
19 «Şun Hin Qülləsi»
2005 04 23 Di Wang Building (Shung Hing Square).JPG
Çin Şençjen 384 m/d 298,1 69 1996 [18]
20 «The Domain» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Əbu-Dabi 382.0 m/d m/d 88 2012 [19]
21 «Empayr Steyt Bildinq» Empire State Building by David Shankbone.jpg ABŞ Nyu-York 381 m/d 373 102 1931 [20]
22 «Elite Residence» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 381 m/d m/d 87 2012 Ən hündür yaşayış binası[21].
23 «Sentral Plaza» 中環廣場.JPG Honkonq Honkonq {373.9 m/d 299 78 1992 [22]
24 «Çin Bankının Qülləsi» HK Bank of China Tower View.jpg Honkonq Honkonq 367.4 m/d 288.3 72 1990 [23]
25 «Amerika Bankının Qülləsi» Bank of America tower.jpg ABŞ Nyu-York 365.8 m/d 234.5 55 2009 [24]
26 «Almas Qülləsi» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 360 m/d 279.3 68 2008 [25]
27 «The Pinnacle» The Pinnacle Çin Quançjou 360 m/d 264.7 60 2012 [26]
28 «JW Marriott Marquis Dubai 1» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 355 m/d m/d 77 2012 [27]
29 «JW Marriott Marquis Dubai 2» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 355 m/d m/d 77 2012 [28]
30 «Emirates Office Tower» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 354.6 m/d 241.4 54 2000 [29]
31 «Tanteks Skay Tauer» Kaohsiung 85 Sky Tower.JPG
Flag of the Republic of China.svg
Qaosyun
347.5 m/d 341 85 1997 [30]
32 «Aon Mərkəzi» Aon center.JPG ABŞ Çikaqo 346.3 m/d m/d 83 1973 [31]
33 «The Center» HK Peak The Center West Kln COSCO Tower.JPG Honkonq Honkonq 346 m/d 275 73 1998 [32]
34 «Con Henkok Mərkəzi» Hancock tower 2006.jpg ABŞ Çikaqo 343.7 m/d 321.3 100 1969 [33]
35 «Əhməd Əbsül Rəhim Əl Əttar Qülləsi» Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower Under Construction on 7 March 2008.jpg Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 342 m/d m/d 76 2013 [34]
36 «Tyantszin Beynəlxalq Maliyyə Mərkəzi» 2010年12月27日的津塔.jpg Çin Tyantszin 336.9 m/d m/d 76 2011 [35]
37 «The Torch» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 336.8 m/d 276.3 86 2011 [36]
38 «Keangnam Hanoi Landmark Tower» Vyetnam Hanoy 336 m/d m/d 70 2011 [37]
39 «Shimao International Plaza» Shimao International Plaza W.jpg Çin Şanxay 333.02 m/d 246 60 2006 [38]
40 «Qızılgül Qülləsi» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 333.02 m/d 258 72 2007 [39]
41 «Minsheng Bank Building» MinshengBankBuilding-RaulMahiques.jpg Çin Uxan 331 m/d 237.4 68 2008 [40]
42 «Ryuqyon Oteli» Ryugyong Hotel - August 27, 2011 (Cropped).jpg Şimali Koreya Pxenyan 330.02 m/d m/d 105 2012 [41]
43 «Əl Yaqub Qülləsi» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 330 m/d m/d 72 2012 [42]
44 «China World Trade Center Tower 3» China World Trade Center Tower III (Beijing, China) indexxrus.jpg Çin Pekin 330 m/d 311.8 74 2010 [43]
45 «The Index» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 328.02 m/d 322 80 2010 [44]
46 «Longxi International Hotel» Çin Usi 328 m/d m/d 72 2011 [45]
47 «The Landmark» The Landmark Abu Dhabi 001.jpg Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Əbu-Dabi 324.01 m/d m/d 72 2012 [43]
48 «Q1 Tower» Q1 Gold Coast March 2006.jpg Avstraliya Qold Kost 322.5 m/d 235 78 2005 [46]
49 «Vençjou Ticarət Mərkəzi» Wenzhou World Trade Center dans son environnement urbain.JPG Çin Vençjou 321.9 m/d m/d 68 2011 [47]
50 «Bürc əl-ərəb» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 321 m/d m/d 60 1999 [48]
51 «Kraysler Bildinq» Chrysler Building by David Shankbone.jpg ABŞ Nyu-York 318.92 m/d 274 77 1930 [49]
52 «Nina Tower» Nina Tower (Hong Kong) indexxrus.JPG Honkonq Honkonq 318.9 m/d 301.1 80 2007 [50]
53 «The New York Times Building» Ny-times-tower.jpg ABŞ Nyu-York 318.82 m/d 219.9 52 2007 [49]
54 «HHHR Tower» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 317.6 m/d m/d 72 2010 [51]
55 «Bank of America Plaza» Bankofamerica-atlanta.jpg ABŞ Atlanta 317 m/d m/d 55 1993 [52]
56 «ABŞ Bankının Qülləsi» Los Angeles Library Tower (small) crop.jpg ABŞ Los-Anceles 310.3 m/d m/d 73 1990 [53]
57 «Okean Zirvələri» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 310 m/d 288.6 83 2010 [54]
58 «Menara Telekom» Menara telekom.jpg Malayziya Kuala Lumpur 310 m/d m/d 55 2001 [55]
59 «Sky Tower» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Əbu-Dabi 310 m/d m/d 74 2010 [56]
60 «The Shard» The Shard.jpg Böyük Britaniya London 310 m/d 224.03 95 2012 [57]
61 «Pearl River Tower» Pearl River Tower (Guangzhou, China) indexxrus.JPG Çin Quançjou 309.7 m/d m/d 71 2011 [58]
62 «Jumeirah Emirates Towers» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 309 m/d 212.5 56 2000 [59]
63 «Northeast Asia Trade Tower» Cənubi Koreya İnçxon 308 m/d 276.7 68 2011 [60]
64 «Infinity Tower» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 307 m/d m/d 73 2012 [61]
65 «AT&T Corporate Center» ABŞ Çikaqo 306.9 m/d 252 60 1989 [62]
66 «East Pacific Center» Qüllə A Çin Şençjen 306 m/d m/d 85 2013 [63]
67 «One57» One57 New York August 2012.jpg ABŞ Nyu-York 306 m/d m/d 75 2013 [64]
68 «The Address Downtown Dubai» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 306 m/d 228.3 63 2008 [65]
69 «JPMorgan Chase Tower» Chase Tower, a block away.jpg ABŞ Hyuston 305.41 m/d 268 75 1982 [66]
70 «Etihad Qüllələri» Qüllə 2 Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Əbu-Dabi 305.3 m/d 281.6 82 2011 [67]
71 «Bayyok Qülləsi 2» Bangkok Baiyoke Tower.jpg Tayland Banqkok 304 m/d m/d 85 1997 [68]
72 «Two Prudential Plaza» 2006-04-26 1220x2160 chicago prudentials.jpg ABŞ Çikaqo 303.3 m/d m/d 64 1990 [69]
73 «Leatop Plaza» Leatop Plaza Çin Quançjou 302.7 m/d m/d 65 2012 [70]
74 «Wells Fargo Plaza» Wells Fargo Bank Plaza, Houston, from base.jpg ABŞ Hyuston 302.37 m/d m/d 71 1983 [71]
75 «Kingdom Centre» Səudiyyə Ərəbistanı Ər-Riyad 302.33 m/d 290.4 41 2002 [72]
76 «Gate to the East» Gate of the Orient 1.JPG Çin Suçjou 301.8 m/d m/d 74 2013 [73]
77 «Paytaxtlar şəhəri» Rusiya Moskva 301.59 m/d 295.2 76 2010 [74]
78 «Doosan Haeundae We've the Zenith Tower A» Cənubi Koreya Pusan 301 m/d m/d 80 2011 [75]
79 «Aspire Tower» Qətər Doha 300.05 m/d 238 36 2007 [76]
80 «Arraya Tower» Arrayatower2.JPG Küveyt Küveyt 300 m/d 229 60 2009 [77]
81 «Gran Torre Santiago» Costanera Center.jpg Çili Santyaqo 300 m/d 254.6 64 2013 [78]

Tikilməkdə olan binalar[redaktə | əsas redaktə]

Siyahıda yeri Adı Şəhər Hündürlüyü, m Damın hündürlüyü, m İstismarda olan sonuncu mərtəbənin hündürlüyü, m Mərtəbələrin sayı İstismara veriləcəyi il Qeyd
1 «Şanxay Qülləsi» Çin Şanxay 632.1 m/d m/d 121 2014 [79]
2 «Goldin Finance 117» Çin Tyantszin 596.6 m/d 584.1 117 2015 [80]
3 «Lotte World Premium Tower» Cənubi Koreya Seul 555.7 m/d m/d 123 2015 [81]
4 «Ümumdünya Ticarət Mərkəzi 1» ABŞ Nyu-York 541.3 m/d 386.1 104 2013 [82]
5 «Dalian Greenland Center» Çin Dalyan 518 m/d 410 85 2016 [83]
6 «Busan Lotte World Tower» Cənubi Koreya Pusan 510.1 m/d m/d 107 2016 [84]
7 «Federasiya (kompleks) » Rusiya Moskva 506 m/d 380 93 2013 [85]
8 «Tianjin R&F Guangdong Tower» Çin Tyantszin 500 m/d m/d 91 2015 [86]
9 «World One» Hindistan Mumbay 442 m/d m/d 117 2015 [87]
10 «DAMAC Heights» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 420 m/d m/d 87 2014 [88]
11 «Marina 101» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 412 m/d 353.7 101 2012 [89]
12 «Eton Place Dalian Tower 1» Çin Dalyan 388.4 m/d 349.4 81 2013 [90]
13 «Capital Market Authority Headquarters» Səudiyyə Ərəbistanı Ər-Riyad 385 m/d m/d 77 2013 [91]
14 «Forum 66 Tower 1» Çin Şenyan 384 m/d m/d 76 2013 [92]
15 «Oberoi Oasis Residential Tower» Hindistan Mumbay 372 m/d 355.7 82 [93]
16 «Zhujiang New City Tower» Çin Quançjou 371 m/d m/d 87 [94]
17 «VietinBank Business Center Office Tower» Vyetnam Hanoy 363 m/d m/d 68 [95]
18 «Sinosteel International Tower A» Çin Tyantszin 358 m/d m/d 80 2014 [93]
19 «Forum 66 Tower 2» Çin Şenyan 350.6 m/d m/d 68 2013 [96]
20 «DLF Tower 1» Hindistan Mumbay 350 m/d m/d 90 m/d [97]
20 «DLF Tower 2» Hindistan Mumbay 350.0 m/d m/d 90 m/d [98]
20 «DLF Tower 3» Hindistan Mumbay 350 m/d m/d 90 m/d [99]
20 «DLF Tower 1» Hindistan Mumbay 350 m/d m/d 90 m/d [100]
20 «Lamar Tower 1» Səudiyyə Ərəbistanı Ciddə 350 m/d m/d 72 2013 [93]
25 «Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower» Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay 342 m/d m/d 76 2012 [101]

Qitələrə görə ən hündür binalar[redaktə | əsas redaktə]

Qitə Bina Şəkil Hündürlüyü, m Mərtəbələrin sayı İstismara verildiyi il Şəhər
Asiya Bürc Xəlifə
Burj Khalifa building.jpg
828 163 2009 Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay
Afrika Carlton Centre 223 50 1973 Cənubi Afrika Respublikası Yohannesburq
Şimali Amerika Uillis Tauer
Sears Tower ss.jpg
443,2 110 1973 ABŞ Çikaqo
Cənubi Amerika Gran Torre Santiago
Costanera Center junio 2012.jpg
300 64 2013 Çili Santyaqo
Avropa Merkuri qülləsi 339 75 2013 Rusiya Moskva
Avstraliya və Okeaniya Q1 Tower
Q1 one.jpg
323 78 2005 Avstraliya Qold-Kost

Ən hündür binaların xronologiyası[redaktə | əsas redaktə]

Adı Şəkil İstismara verildiyi il Şəhər Vəziyyəti Hündürlüyü, m Mərtəbələrin sayı
The Home Insurance Building
Home Insurance Building.JPG
1885 ABŞ Çikaqo 1931-ci ildə sökülüb 55 12
New York World Building
New York World Building New York City.jpg
1890 ABŞ Nyu-York 1955-ci ildə sökülüb 94 20
Manhattan Life Insurance Building
Manhattan Life Insurance Company Building New York City.jpg
1894 ABŞ Nyu-York 1930-cu ildə sökülüb 106 18
Park Row Building
15 Park Row 3.JPG
1899 ABŞ Nyu-York mövcuddur 119 30
Singer Building
SingerBuilding crop.jpg
1908 ABŞ Nyu-York 1968-ci ildə sökülüb 187 47
Met Life Tower
Metropolitan Life Tower April 2008.jpg
1909 ABŞ Nyu-York mövcuddur 213 50
Woolworth Building
Woolworth Building Apr 2005.jpg
1913 ABŞ Nyu-York mövcuddur 241 60
40 Wall Street
40 Wall Street.jpg
1930 ABŞ Nyu-York mövcuddur 283 71
Chrysler Building
Chrysler Building by David Shankbone.jpg
1930 ABŞ Nyu-York mövcuddur 319 77
Empayr Steyt Bildinq
Empire State Building all.jpg
1931 ABŞ Nyu-York mövcuddur 381,3 102
Dünya Ticarət Mərkəzi
World Trade Center, New York City - aerial view (March 2001).jpg
1972 ABŞ Nyu-York 2001-ci ildə dağıdılıb 417 110
Uillis Tauer
Sears Tower ss.jpg
1973 ABŞ Çikaqo mövcuddur 443,2 110
Petronas qüllələri
Petronas Panorama II.jpg
1998 Malayziya Kuala Lumpur mövcuddur 451,9 88
Şanxay Ümümdünya Maliyyə Mərkəzi
SWFC Jul08.jpg
2008 Çin Şanxay mövcuddur 492 100
Taybey 101
Taipei101.portrait.altonthompson.jpg
2004
Flag of the Republic of China.svg
Taybey
mövcuddur 508 101
Bürc Xəlifə
Burj Khalifa building.jpg
2009 Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri Dubay mövcuddur 828 163

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

Vikianbarda Ən hündür binaların siyahısı ilə əlaqəli mediafayllar var.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Burj Khalifa" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  2. "Makkah Royal Clock Tower Hotel" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  3. "Taipei 101" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  4. "Shanghai World Financial Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  5. 5,0 5,1 "Petronas Tower 1" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  6. "Petronas Tower 2" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  7. "Zifeng Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  8. "Willis Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  9. "Kingkey 100" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  10. "Guangzhou International Finance Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  11. "Jin Mao Building" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  12. "Two International Finance Centre" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  13. "Trump International Hotel & Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  14. "Princess Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  15. "Al Hamra Firdous Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  16. "23 Marina" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  17. "CITIC Plaza" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  18. "Shun Hing Square" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  19. "The Domain" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  20. "Empire State Building" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  21. "Elite Residence" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  22. "Central Plaza" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  23. "Bank of China Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  24. "Bank of America Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  25. "Almas Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  26. "The Pinnacle" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  27. "Emirates Park Towers Hotel & Spa 1" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  28. "Emirates Park Towers Hotel & Spa 2" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  29. "Emirates Tower One" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  30. "Tuntex Sky Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  31. "Aon Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  32. "The Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  33. "John Hancock Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  34. "Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  35. "Tianjin World Financial Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  36. "Torch" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 sentyabr 2011.
  37. "Keangnam Hanoi Landmark Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  38. "Shimao International Plaza" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  39. "Rose Rayhaan by Rotana" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  40. "Minsheng Bank Building" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  41. "Ryugyong Hotel" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  42. "Al Yaqoub Tower" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  43. 43,0 43,1 "China World Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  44. "The Index" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  45. "Hanging Village of Huaxi" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  46. "Q1" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  47. "Wenzhou Trade Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  48. "Burj Al Arab Hotel" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  49. 49,0 49,1 "Chrysler Building" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  50. "Nina Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  51. "HHHR Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  52. "Bank of America Plaza" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  53. "U.S. Bank Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  54. "Ocean Heights" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  55. "Menara Telekom" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  56. "Sky Tower" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  57. "The Shard" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  58. "Pearl River Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  59. "Emirates Tower Two" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  60. "Northeast Asia Trade Tower" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  61. "Infinity Tower" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  62. "AT&T Corporate Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  63. "East Pacific Center Tower A" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  64. "One57" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  65. "The Address" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  66. "JPMorgan Chase Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  67. "Etihad Tower 2" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  68. "Baiyoke Tower II" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  69. "Two Prudential Plaza" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  70. "Leatop Plaza" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  71. "Wells Fargo Plaza" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  72. "Kingdom Centre" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  73. "Gate to the East" (ing.). 23 noyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib.
  74. "Capital City Moscow Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  75. "Doosan Haeundae We've the Zenith Tower A" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  76. "Aspire Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  77. "Arraya Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  78. "Gran Torre Costanera" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 mart 2012.
  79. "Shanghai Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  80. "Goldin Finance 117" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  81. "Lotte Jamsil Super Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  82. "One World Trade Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  83. "Dalian Greenland Center" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  84. "Busan Lotte World Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  85. "Federation Towers - Vostok Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 sentyabr 2011.
  86. "Tianjin R&F Guangdong Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  87. "World One" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  88. "DAMAC Heights" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  89. "Marina 101" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  90. "Eton Place Dalian Tower 1" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  91. "Capital Market Authority Headquarters" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  92. "Federation Towers - Vostok Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 1 oktyabr 2011.
  93. 93,0 93,1 93,2 "Oberoi Oasis Residential Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  94. "Zhujiang New City Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  95. "Oberoi Oasis Residential Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  96. "Forum 66 Tower 2" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  97. "DLF Tower 1" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  98. "DLF Tower 2" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  99. "DLF Tower 3" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  100. "DLF Tower 1" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.
  101. "Ahmed Abdul Rahim Al Attar Tower" (ing.). — CTBUH. 29 avqust 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 oktyabr 2011.