Ərazisinə görə ABŞ-ın ştat və ərazilərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Ərazisinə görə 50 ştat.

Bu siyahıda ABŞərazilərinin ümumi ərazisi, quru və su ərazisinə görə sıralanmışdır. Su sahəsinə daxili sular, sahil suları, Böyük göllərməhəlli sular daxildir. Buzlaqlar və daimi olmayan sular quru ərazisi kimi hesablanmışdır.[1][2]

ABŞ-ın ən böyük ştatı olan Alyaska ümumi ərazisinə, quru ərazisinə və su ərazisinə görə birinci yerdə dayanır. Alyaskanın ümumi ABŞ ərazisinin 18%-ni, və qitə ərazisinin 21%-ini təşkil edir. İkinci böyük ştat olan Texas, Alyaskanın 40%-i qədər əraziyə malikdir. Su ərazisinə görə isə ikinci yerdə Miçiqan dayanır. Rod-Aylend ümumi və quru ərazisinə görə ən kiçik ştatdır. Su ərazisinə görə isə axırıncı yeri Qərbi Virciniya tutur.

San Bernardino qraflığı kontinental ərazisində ən böyük qraflıqdır.[3] Ümumi ərazisi 200.000 mil² (520.000 km²)-dən daha böyükdür.[4] Ən kiçik doqquz ştatdan daha böyükdür və ən kiçik dörd ştatın ümumi ərazisindən də böyükdür.[5][6] Hətta ərazisi 71 müstəqil ölkənin ərazisindən də böyükdür.[7]

Ərazisinə görə ştat/mülk[redaktə | əsas redaktə]

Rənglərin göstəriciləri
Ştat
Federal Dairə
Mülk
Ümumi
Ümumi ərazi[8][9] Quru ərazi[8][9] Su[8][9]
Ştat/mülk Sıra mil² km² Sıra mil² km² % quru Sıra mil² km² % su
Alyaska Alyaska[10][11] 1 66,538,404 172,333,675 1 57,064,095 147,795,328 85,76% 1 9,474,310 24,538,350 14,24%
Texas Texas[12][13] 2 26,859,646 69,566,164 2 26,123,171 67,658,702 97,26% 8 736,475 1,907,461 2,74%
Kaliforniya Kaliforniya[14][15] 3 16,369,474 42,396,743 3 15,577,922 40,346,633 95,16% 6 791,552 2,050,110 4,84%
Montana Montana[16][17] 4 14,703,971 38,083,110 4 14,554,580 37,696,189 98,98% 26 149,391 386,921 1,02%
Nyu-Meksiko Nyu-Meksiko[18][19] 5 12,159,030 31,491,743 5 12,129,815 31,416,077 99,76% 49 29,215 75,667 0,24%
Arizona Arizona[20][21] 6 11,399,030 29,523,352 6 11,359,408 29,420,732 99,65% 48 39,622 102,621 0,35%
Nevada Nevada[22][23] 7 11,057,182 28,637,970 7 10,978,118 28,433,195 99,28% 36 79,065 204,777 0,72%
Kolorado Kolorado[24] 8 10,409,367 26,960,137 8 10,364,189 26,843,126 99,57% 44 45,178 117,010 0,43%
Oreqon Oreqon[25][26] 9 9,837,854 25,479,925 10 9,598,801 24,860,780 97,57% 20 239,053 619,144 2,43%
Vayominq Vayominq[27][28] 10 9,781,301 25,333,453 9 9,709,314 25,147,008 99,26% 37 71,987 186,445 0,74%
Miçiqan Miçiqan[29][30] 11 9,671,351 25,048,684 22 5,653,890 14,643,508 58,46% 2 4,017,461 10,405,176 41,54%
Minnesota Minnesota[31][32] 12 8,693,583 22,516,277 14 7,962,674 20,623,231 91,59% 9 730,909 1,893,046 8,41%
Yuta Yuta[33] 13 8,489,688 21,988,191 12 8,216,962 21,281,834 96,79% 17 272,726 706,357 3,21%
Aydaho Aydaho[34] 14 8,356,895 21,644,259 11 8,264,312 21,404,470 98,89% 33 92,583 239,789 1,11%
Kanzas Kanzas[35] 15 8,227,836 21,309,997 13 8,175,872 21,175,411 99,37% 42 51,964 134,586 0,63%
Nebraska Nebraska[36] 16 7,734,781 20,032,991 15 7,682,417 19,897,369 99,32% 41 52,364 135,622 0,68%
Cənubi Dakota Cənubi Dakota[37] 17 7,711,568 19,972,869 16 7,581,100 19,634,959 98,31% 29 130,468 337,911 1,69%
Vaşinqton Vaşinqton[38] 18 7,129,795 18,466,084 20 6,645,552 17,211,901 93,21% 11 484,243 1,254,184 6,79%
Şimali Dakota Şimali Dakota[39] 19 7,069,832 18,310,781 17 6,900,080 17,871,125 97,60% 24 169,752 439,656 2,40%
Oklahoma Oklahoma[40] 20 6,989,887 18,103,724 19 6,859,492 17,766,003 98,13% 30 130,395 337,721 1,87%
Missuri Missuri[41] 21 6,970,699 18,054,028 18 6,874,152 17,803,972 98,61% 32 96,547 250,056 1,39%
Florida Florida[42] 22 6,575,770 17,031,166 26 5,362,476 13,888,749 81,55% 3 1,213,294 3,142,417 18,45%
Viskonsin Viskonsin[43] 23 6,549,638 16,963,485 25 5,415,780 14,026,806 82,69% 4 1,133,857 2,936,676 17,31%
Corciya Corciya[44] 24 5,942,515 15,391,043 21 5,751,349 14,895,926 96,78% 22 191,166 495,118 3,22%
İllinoys İllinoys[45] 25 5,791,355 14,999,541 24 5,551,893 14,379,337 95,87% 19 239,462 620,204 4,13%
Ayova Ayova[46] 26 5,627,281 14,574,591 23 5,585,713 14,466,930 99,26% 45 41,568 107,661 0,74%
Nyu-York Nyu-York[47] 27 5,455,498 14,129,675 30 4,712,640 12,205,682 86,38% 7 742,858 1,923,993 13,62%
Şimali Karolina Şimali Karolina[48] 28 5,381,916 13,939,098 29 4,861,791 12,591,981 90,34% 10 520,125 1,347,118 9,66%
Arkanzas Arkanzas[49] 29 5,317,855 13,773,181 27 5,203,548 13,477,127 97,85% 31 114,307 296,054 2,15%
Alabama Alabama[50] 30 5,242,007 13,576,736 28 5,064,533 13,117,080 96,61% 23 177,474 459,656 3,39%
Luiziana Luiziana[51] 31 5,237,813 13,565,873 33 4,320,390 11,189,759 82,48% 5 917,423 2,376,115 17,52%
Missisipi Missisipi[52] 32 4,843,178 12,543,773 31 4,692,327 12,153,071 96,89% 25 150,851 390,702 3,11%
Pensilvaniya Pensilvaniya[53] 33 4,605,435 11,928,022 32 4,474,270 11,588,306 97,15% 28 131,164 339,713 2,85%
Ohayo Ohayo[54] 34 4,482,558 11,609,772 35 4,086,069 10,582,870 91,15% 14 396,489 1,026,902 8,85%
Virciniya Virciniya[55] 35 4,277,493 11,078,656 36 3,949,009 10,227,886 92,32% 15 328,484 850,770 7,68%
Tennessi Tennessi[56] 36 4,214,425 10,915,311 34 4,123,490 10,679,790 97,84% 35 90,936 235,523 2,16%
Kentukki Kentukki[57] 37 4,040,780 10,465,572 37 3,948,634 10,226,915 97,72% 34 92,146 238,657 2,28%
İndiana İndiana[58] 38 3,641,955 9,432,620 38 3,582,611 9,278,920 98,37% 39 59,344 153,700 1,63%
Men Men[59] 39 3,537,974 9,163,311 39 3,084,292 7,988,280 87,18% 12 453,682 1,175,031 12,82%
Cənubi Karolina Cənubi Karolina[60] 40 3,202,049 8,293,269 40 3,006,070 7,785,686 93,88% 21 195,979 507,583 6,12%
Qərbi Virciniya Qərbi Virciniya[61] 41 2,423,004 6,275,552 41 2,403,821 6,225,868 99,21% 50 19,183 49,684 0,79%
Merilend Merilend[62] 42 1,240,593 3,213,121 42 970,724 2,514,164 78,25% 18 269,869 698,958 21,75%
Havay Havay[63] 43 1,093,172 2,831,302 47 642,263 1,663,454 58,75% 13 450,909 1,167,849 41,25%
Massaçusets Massaçusets[64] 44 1,055,439 2,733,574 45 780,006 2,020,206 73,90% 16 275,433 713,368 26,10%
Vermont Vermont[65] 45 961,636 2,490,626 43 921,666 2,387,104 95,84% 46 39,971 103,524 4,16%
Nyu-Hempşir Nyu-Hempşir[66] 46 934,916 2,421,421 44 895,265 2,318,726 95,76% 47 39,651 102,696 4,24%
Nyu-Cersi Nyu-Cersi[67] 47 872,258 2,259,138 46 735,422 1,904,734 84,31% 27 136,836 354,404 15,69%
Konnektikut Konnektikut[68] 48 554,341 1,435,737 48 484,236 1,254,165 87,35% 38 70,106 181,574 12,65%
Delaver Delaver[69] 49 248,872 644,576 49 194,854 504,670 78,29% 40 54,018 139,906 21,71%
Rod-Aylend Rod-Aylend[70] 50 154,489 400,125 50 103,381 267,756 66,92% 43 51,107 132,367 33,08%
Kolumbiya dairəsi Kolumbiya dairəsi[71] &0000000000000100.000000 6,834 17,700 &0000000000000100.000000 6,105 15,812 89,33% &0000000000000100.000000 729 1,888 10,67%
Puerto-Riko Puerto-Riko[72] &0000000000000100.000000 532,484 1,379,127 &0000000000000100.000000 342,378 886,755 64,30% &0000000000000100.000000 190,107 492,375 35,70%
Şimali Marian adaları Şimali Marian adaları &0000000000000100.000000 1,975.57 5,117 &0000000000000100.000000 182.33 472 9,23% &0000000000000100.000000 1,793.24 4,644 90,77%
ABŞ Vircin adaları ABŞ Vircin adaları &0000000000000100.000000 732.93 1,898 &0000000000000100.000000 134.32 348 18,33% &0000000000000100.000000 598.61 1,550 81,67%
Amerika Samoası Amerika Samoası &0000000000000100.000000 581.05 1,505 &0000000000000100.000000 76.46 198 13,16% &0000000000000100.000000 504.60 1,307 8,68%
Quam Quam &0000000000000100.000000 570.62 1,478 &0000000000000100.000000 209.80 543 3,68% &0000000000000100.000000 360.82 935 63,23%
ABŞ Kiçik adacıqlar[73][74] &0000000000000100.000000 16.00 41 &0000000000000100.000000 16.00 41 &0000000000000100.000000
ABŞ Kontinental ABŞ Ümumi 3,120,426.47 8,081,867 &0000000000000100.000000 2,954,841.42 7,653,004 94,69% &0000000000000100.000000 165,584.6 428,862 0,53%
ABŞ 50 ştat və K.D. Ümumi 3,796,742.23 9,833,517 &0000000000000100.000000 3,531,905.43 9,147,593 93,02% &0000000000000100.000000 264,836.79 685,924 6,98%
ABŞ Bütün ABŞ ərazisi Ümumi 3,805,943.26 9,857,348 &0000000000000100.000000 3,535,948.12 9,158,064 92,91% &0000000000000100.000000 269,995.13 699,284 7,09%

Ərazisinə görə dairələr[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı bütün dairələr ABŞ Siyahıyaalma Bürosu tərəfindən müəyyənləşdirilib.

Ümumi ərazi[8] Quru[8] Su[8]
Dairə Sıra mil² km² Sıra mil² km² % quru Sıra mil² km² % su
Şərq Şimali Mərkəz 5 30,136,857 78,054,101 6 24,290,244 62,911,443 2 5,846,613 15,142,658
Şərq Cənubi Mərkəz 7 183,403.89 475,014 7 178,289.83 461,769 9 5,114.60 13,247
Orta Atlantik 8 109,331.89 283,168 8 99,223.32 256,987 6 10,108.57 26,181
Dağ 2 863,564.63 2,236,622 2 855,766.98 2,216,426 8 7,797.65 20,196
Yeni İngiltərə 9 71,987.96 186,448 9 62,668.46 162,311 7 9,299.50 24,086
Pasifik 1 1,009,687.00 2,615,077 1 895,286.33 2,318,781 1 114,400.67 296,296
Cənubi Atlantik 6 292,990.46 758,842 5 265,061.97 686,507 3 27,928.49 72,334
Şərq Cənubi Mərkəz 3 520,355.80 1,347,715 3 507,620.08 1,314,730 5 12,735.72 32,985
Qərb Cənubi Mərkəz 4 444,052.01 1,150,089 4 425,066.01 1,100,916 4 18,986.00 49,174

Ərazisinə görə rayonlar[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı bütün rayonlar ABŞ Siyahıyaalma Bürosu tərəfindən müəyyənləşdirilib.

Ümumi sahə[8] Quru[8] Su[8]
Rayon Sıra mil² km² Sıra mil² km² % quru Sıra mil² km² % su
Orta Qərb 3 821,724.38 2,128,256 3 750,522.52 1,943,844 2 71,201.86 184,412
Şimal Şərq 4 181,319.85 469,616 4 161,911.78 419,350 4 19,408.07 50,267
Cənub 2 920,446.37 2,383,945 2 868,417.82 2,249,192 3 52,028.55 134,753
Qərb 1 1,873,251.63 4,851,699 1 1,751,053.31 4,535,207 1 122,198.32 316,492

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Census 2000 Geographic Terms and Concepts, Census 2000 Geography Glossary, U.S. Census Bureau. Accessed 2007-07-10
  2. "Chapter 15 - Area Measurement/Water Classification of the Geographic Areas Reference Manual" (PDF). ABŞ Siyahıyaalma Bürosu.
  3. "About San Bernardino County". San Bernardino County District Attorney.
  4. "QuickFacts San Bernardino County, California". ABŞ Siyahıyaalma Bürosu.
  5. "San Bernardino County". TNG Real Estate.
  6. "Colleges In San Bernardino County". CaliforniaColleges.com.
  7. "Comparing the Size of San Bernardino County and its Legal Elements With States". Bosco Legal Services.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 8,8 8,9 "United States Summary: 2010, Population and Housing Unit Counts, 2010 Census of Population and Housing" V–2, 1 & 41 (Tables 1 & 18). United States Census Bureau (September 2012).
  9. 9,0 9,1 9,2 "State Area Measurements and Internal Point Coordinates". ABŞ Siyahıyaalma Bürosu.
  10. "Alaska QuickFacts from the US Census Bureau".
  11. "Geography of Alaska".
  12. "Texas QuickFacts from the US Census Bureau".
  13. "Facts". Texas Almanac.
  14. "California QuickFacts from the US Census Bureau".
  15. "LAND AND WATER AREAS OF CALIFORNIA COUNTIES" (pdf).
  16. "Montana QuickFacts from the US Census Bureau".
  17. "Area of Montana Counties".
  18. "New Mexico QuickFacts from the US Census Bureau".
  19. "New Mexico Climate & Geography".
  20. "Arizona QuickFacts from the US Census Bureau".
  21. "Arizona Facts".
  22. "Nevada QuickFacts from the US Census Bureau".
  23. "Nevada Facts and State Emblems". Nevada Legislative.
  24. "Colorado QuickFacts from the US Census Bureau".
  25. "Oregon QuickFacts from the US Census Bureau".
  26. "Oregon Fast Facts". Oregon Tourism Commission.
  27. "Wyoming QuickFacts from the US Census Bureau".
  28. "Wyoming Facts and Symbols". State of Wyoming.
  29. "Michigan QuickFacts from the US Census Bureau".
  30. "Happy birthday, Michigan! 50 facts to celebrate the mitten state". MLive Media Group (26 yanvar 2016).
  31. "Minnesota QuickFacts from the US Census Bureau".
  32. "Just the Facts". Minnesota North Star (official state government site).. 1 aprel 2009 tarixində arxivləşdirilib. Retrieved on July 4, 2009.
  33. "Utah QuickFacts from the US Census Bureau".
  34. "Idaho QuickFacts from the US Census Bureau".
  35. "Kansas QuickFacts from the US Census Bureau".
  36. "Nebraska QuickFacts from the US Census Bureau".
  37. "South Dakota QuickFacts from the US Census Bureau".
  38. "Washington QuickFacts from the US Census Bureau".
  39. "North Dakota QuickFacts from the US Census Bureau".
  40. "Oklahoma QuickFacts from the US Census Bureau".
  41. "Missouri QuickFacts from the US Census Bureau".
  42. "Florida QuickFacts from the US Census Bureau".
  43. "Wisconsin QuickFacts from the US Census Bureau".
  44. "Georgia QuickFacts from the US Census Bureau".
  45. "Illinois QuickFacts from the US Census Bureau".
  46. "Iowa QuickFacts from the US Census Bureau".
  47. "New-York QuickFacts from the US Census Bureau".
  48. "North Carolina QuickFacts from the US Census Bureau".
  49. "Arkansas QuickFacts from the US Census Bureau".
  50. "Alabama QuickFacts from the US Census Bureau".
  51. "Louisiana QuickFacts from the US Census Bureau".
  52. "Mississippi QuickFacts from the US Census Bureau".
  53. "Pennsylvania QuickFacts from the US Census Bureau".
  54. "Ohio QuickFacts from the US Census Bureau".
  55. "Virginia QuickFacts from the US Census Bureau".
  56. "Tennessee QuickFacts from the US Census Bureau".
  57. "Kentucky QuickFacts from the US Census Bureau".
  58. "Indiana QuickFacts from the US Census Bureau".
  59. "Maine QuickFacts from the US Census Bureau".
  60. "South Carolina QuickFacts from the US Census Bureau".
  61. "West Virginia QuickFacts from the US Census Bureau".
  62. "Maryland QuickFacts from the US Census Bureau".
  63. "Hawaii QuickFacts from the US Census Bureau".
  64. "Massachusetts QuickFacts from the US Census Bureau".
  65. "Vermont QuickFacts from the US Census Bureau".
  66. "New Hampshire QuickFacts from the US Census Bureau".
  67. "New Jersey QuickFacts from the US Census Bureau".
  68. "Connecticut QuickFacts from the US Census Bureau".
  69. "Delaware QuickFacts from the US Census Bureau".
  70. "Rhode Island QuickFacts from the US Census Bureau".
  71. "District of Columbia QuickFacts from the US Census Bureau".
  72. "Puerto Rico QuickFacts from the US Census Bureau".
  73. "United States Summary: 2010, Population and Housing Unit Counts, 2000 Census of Population and Housing". United States Census Bureau (April 2004).
  74. Əvvəlki illərdən fərqli olaraq ABŞ Siyahıyaalma Bürosu kiçik adacıqlarda məlumat toplamadığı üçün 2010-cu il siyahıyaalınma haqqında məlumatlarda sahə qeyd edilməyib.[8]