Bakıda qəbiristanlıqların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bakıda qəbiristanlıqların siyahısıBakıda dəfn üçün ayrılmış xüsusi yerlər. Siyahıya Bakıda yerləşən və Bakı qəsəbəsi ərazisində olan qəbiristanlıqlar, eləcə də bir zamanlar şəhər və onun ətrafında yerləşən qəbiristanlıqlar daxildir.

2017-ci ilin IV rübündən etibarən Bakı şəhərinin əhalisinə mülki xidmətlərə baxan trestin nəzdində 32 qəbiristanlıq var. Onlardan ən böyüyü və ən qədimi Yasamal qəbiristanlığıdır. Bəzi qəbiristanlıqlar müxtəlif bələdiyyələrə tabedirlər.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Dağıdılmış qəbiristanlıqlar kursiv ilə yazılıb.

Binəqədi rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
7-ci mikrorayon Açıq 7-ci mikrorayon 21.000
Binəqədi Açıq Binəqədi 15.800
Birinci Biləcəri Açıq Biləcəri 84.700
İkinci Biləcəri Açıq Biləcəri 71.000
Üçüncü Biləcəri Açıq Biləcəri 31.500

Xətai rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Ahmadli cemetery.jpg Əhmədli Açıq Əhmədli 34.500
Günəşli Açıq Günəşli 40.000

Xəzər rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Birinci Zirə XVI—XVII əsrlər Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Zirə 28.000
Buzovna Açıq Buzovna 32.500
Gürgən XVI—XVII əsrlər Açıq Gürgən 16.500
İkinci Zirə XVI—XVII əsrlər Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Zirə 28.000
Mərdəkan Orta əsrlər Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Mərdəkan 36.000
Qala Açıq Qala 15.000
Gravestone in Buzovny, Azerbaijan, 2010 (5).jpg Qədim Buzovna Orta əsrlər Bağlı. Hökumət tərəfindən qorunur Buzovna 900
Şağan Açıq Şağan 74.700
Tomb of Mir Movsum Agha in Shuvelan.jpg Şüvəlan Açıq Şüvəlan 184.000
Türkan Tunc dövrü Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Türkan 5.500

Nərimanov rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Nərimanov rayonu 1904 Açıq Nərimanov rayonu

Nizami rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
8-ci kilometr Açıq 8-ci kilometr 13.600
Keşlə Açıq Keşlə 71.050

Pirallahı rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Çilov Açıq Çilov 6.500
Pirallahı Açıq Pirallahı (qəsəbə) 54.700

Sabunçu rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Bakıxanov Açıq Bakıxanov 73.000
Balaxanı Açıq Balaxanı 63.000
Bilgəh Orta əsrlər[1] Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Bilgəh 38.500
Birinci Zabrat Açıq Zabrat 210.000
İkinci Zabrat Açıq Zabrat 86.000
Kürdəxanı Açıq Kürdəxanı 20.000
Maştağa Orta əsrlər[1] Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Maştağa 22.000
Nardaran Orta əsrlər[1] Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Nardaran 45.000
Pirşağı Açıq Pirşağı 17.800
Ramana Orta əsrlər[1] Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Ramana 42.000
Могила в Сабунчах Баку Шляхтурова Петра Петровича-2.JPG Sabunçu Açıq Sabunçu 202.000

Səbail rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Bibiheybat cemetery 6.jpg Bibiheybət Tunc dövrü[1] Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Bibiheybət 80.500
Photos of Chemberekend cemetery in 1918 (2).jpg Çəmbərəkənd qəbiristanlığı Açıq Səbail rayonu 106.000
Upland cemetery in Baku.jpg Dağüstü qəbiristanlığı 1883 Açıq Səbail rayonu 160.000
Fexri Xiyaban guller.jpg Fəxri Xiyaban 1948 Məhdud açıqdır Səbail rayonu 50.000
Ancient Muslim cemetery in Baku.jpg Qədim müsəlman qəbiristanlığı Orta əsrlər[1] Açıq İçərişəhərin şimal-şərqində
Martyrs' Lane 5.jpg Şəhidlər Xiyabanı 1990 Bağlı Səbail rayonu 23.000

Suraxanı rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Dədə Qorqud Açıq Dədə Qorqud 167.000
Grave of Shamsi Asadullayev and his granddaughter Zuleykha Asadullayeva.jpg Əmircan Açıq Əmircan 57.000
Grave (burial place) 26 Baku commissars.jpg Hövsan Orta əsrlər Açıq. Hökumət tərəfindən qorunur Hövsan 38.600
Qaraçuxur Açıq Qaraçuxur 112.600
Suraxanı Açıq Suraxanı 62.400
Tatar Açıq Suraxanı 101.000
Yeni Günəşli Açıq Yeni Günəşli 52.500
Zığ Açıq Zığ 72.500

Yasamal rayonu[redaktə | əsas redaktə]

Şəkil Ad Tikilmə tarixi Növ Yer Təxmini sahəsi, m²
Cemetery of German prisoners of war, Baku 5.jpg Alman əsirləri qəbiristanlığı 1946 Açıq Yasamal 540
Akademik Hüseyn Həsənovun məzarüstü abidəsi.jpg İkinci Fəxri Xiyaban Məhdud açıq Yasamal 18.000
İkinci Şəhidlər Xiyabanı Məhdud açıq Yasamal 5.000
Polad Həşimov və İlqar Mirzəyevin Üçüncü Fəxri Xiyabanda baş tutan dəfn mərasimi.jpg Üçüncü Fəxri Xiyaban Məhdud açıq Yasamal
Vaqif Mustafazadənin məzarı.jpg Yasamal 1940 Açıq Yasamal 550.000

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1 2 3 4 5 6 "Azərbaycan Respublikası ərazisində dövlət mühafizəsinə götürülmüş daşınmaz tarix və mədəniyyət abidələrinin əhəmiyyət dərəcələrinə görə bölgüsünün təsdiq edilməsi haqqında". www.e-qanun.az. www.e-qanun.az.