Burci Məmlüklərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Burci Məmlükləri1382-ci ildən 1517-ci ilədək Misirdə hakimiyyəti əlində saxlayan məmlük qrupudur. Bu qrupdan hakimiyyətə gələn Məmlük sultanları isə bunlardır:

Ünvanı Adı Səltənət başlanğıcı Səltənət sonu Əsli Qeyd
Əl-Malik Əz-Zahir Seyfəddin Bərkuk 26 noyabr 1382 1 iyun 1389 Şimali Qafqaz Burci Məmlüklərinin banisidir.
Əl-Malik Əz-Zahir Seyfəddin Bərkuk 21 yanvar 1390 20 iyun 1399 Şimali Qafqaz İkinci səltənəti
Əl-Malik Ən-Nasir Nəsrəddin Fərəc 20 iyun 1399 20 sentyabr 1405 Şimali Qafqaz Sultan Bərkukun oğlu
Əl-Malik Əl-Mənsur İzzəddin Əbdüləziz 20 sentyabr 1405 Noyabr 1405 Şimali Qafqaz Sultan Bərkukun oğlu
Əl-Malik Ən-Nasir Nəsrəddin Fərəc Noyabr 1405 23 may 1412 Şimali Qafqaz İkinci səltənəti
Əl-Malik Əl-Adil Əl-Müstəin 23 may 1412 6 noyabr 1412 Ərəb Qahirədəki Abbasi xəlifəsi idi.
Əl-Malik Əl-Müəyyəd Şeyx Əl-Mahmudi 6 noyabr 1412 13 yanvar 1421 Şimali Qafqaz Sultan Bərkukun məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əl-Müzəffər Əhməd Əl-Mahmudi 13 yanvar 1421 29 avqust 1421 Şimali Qafqaz Şeyx Əl-Mahmudinin oğlu. Uşaq yaşda taxta çıxmışdır.
Əl-Malik Əz-Zahir Seyfəddin Tatar 29 avqust 1421 30 noyabr 1421 Şimali Qafqaz Sultan Bərkukun məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əs-Saleh Nəsrəddin Məhəmməd 30 noyabr 1421 1 aprel 1422 Şimali Qafqaz Seyfəddin Tatarın oğlu. Uşaq yaşda taxta çıxmışdır.
Əl-Malik Əl-Əşrəf Seyfəddin Barsbay 1 aprel 1422 7 iyun 1438 Şimali Qafqaz Sultan Bərkukun məmlüklərindən biri. Nəsrəddin Məhəmmədi devirmədən öncə, ona atabəylik etmişdir.
Əl-Malik Əl-Əziz Cəmaləddin Yusif 7 iyun 1438 9 sentyabr 1438 Şimali Qafqaz Seyfəddin Barsbayın oğlu
Əl-Malik Əz-Zahir Seyfəddin Çaxmaq 9 sentyabr 1438 1 fevral 1453 Şimali Qafqaz Sultan Bərkukun məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əl-Mənsur Fəxrəddin Osman 1 fevral 1453 15 mart 1453 Şimali Qafqaz Seyfəddin Çaxmaqın oğlu
Əl-Malik Əl-Əşrəf Seyfəddin İnal 15 mart 1453 26 fevral 1461 Şimali Qafqaz Sultan Bərkukun məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əl-Müəyyəd Şəhabəddin Əhməd 26 fevral 1461 28 iyun 1461 Şimali Qafqaz Seyfəddin İnalın oğlu
Əl-Malik Əz-Zahir Seyfəddin Xoşqədəm 28 iyun 1461 9 oktyabr 1467 Yunan Şəhabəddin Əhmədin məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əz-Zahir Seyfəddin Yelbay 9 oktyabr 1467 4 dekabr 1467 Şimali Qafqaz Şəhabəddin Əhmədin məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əz-Zahir Teymurboğa 4 dekabr 1467 31 yanvar 1468 Yunan Seyfəddin Çaxmağın məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əl-Əşrəf Seyfəddin Qayıtbəy 31 yanvar 1468 7 avqust 1496 Şimali Qafqaz Seyfəddin Barsbayın məmlüklərindən biri
Əl-Malik Ən-Nasir Məhəmməd 7 avqust 1496 31 oktyabr 1498 Şimali Qafqaz Seyfəddin Qayıtbəyin oğlu
Əl-Malik Əz-Zahir Əbu Səid Kansu 31 oktyabr 1498 30 iyun 1500 Şimali Qafqaz Seyfəddin Qayıtbəyin məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əl-Əşrəf Əbu Əl-Nasir Canpolad 30 iyun 1500 25 yanvar 1501 Şimali Qafqaz
Əl-Malik Əl-Adil Seyfəddin Tomanbay 25 yanvar 1501 20 aprel 1501 Şimali Qafqaz Seyfəddin Qayıtbəyin məmlüklərindən biri
Əl-Malik Əl-Əşrəf Kansu Qavri 20 aprel 1501 24 avqust 1516 Şimali Qafqaz
Əl-Malik Əl-Əşrəf II Tomanbay 17 oktyabr 1516 15 aprel 1517 Şimali Qafqaz Sonuncu Məmlük sultanı

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]

  • The Mamluk Sultans: 1291–1517, Mustafa M. Ziada, A History of the Crusades: The fourteenth and fifteenth centuries, Vol. III, ed. Kenneth Setton, (University of Wisconsin Press, 1975), 490.
  • Aleppo:the Ottoman Empire's caravan city, Bruce Masters, The Ottoman City Between East and West: Aleppo, Izmir, and Istanbul, ed. Edhem Eldem, Daniel Goffman, Bruce Master, (Cambridge University Press, 1999), 20.
  • Kenneth Meyer Setton (1969). A History of the Crusades: The fourteenth and fifteenth centuries, edited by ... Univ of Wisconsin Press. p. 502.