Cənubi Amerika ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin
Cənubi Amerika dünya xəritəsində

Cənubi Amerika — Şimali Amerika ilə birlikdə Amerika qitəsini təşkil edən materik.

Cənubi Amerikada 12 dövlət və 3 asılı ərazi var. Bu dövlətlərdən cəmi ikisinin dənizə çıxışı yoxdur. İki asılı ərazi isə ada dövlətdir. Cənubi Amerikanın ərazisinə görə ən böyük ölkəsi Braziliya, ən kiçik ölkəsi isə Surinamdır.





Dövlətlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Cənubi Amerika ölkələrinin siyahısı (paytaxtları, rəsmi dilləri, valyutaları, əraziləri, əhaliləri, ÜDM-ləri (2008-ci ilin nəticələri), bayraqları və xəritədəki yerləri gösətilməklə).

Ad
(Rəsmi ad)
Bayraq Paytaxt Dil Pul vahidi Ərazi, km²
Dünyada yeri
Əhali, nəf.
Sıxlıq, nəf./km²
ÜDMaqp, mlrd $
Adambaşına düşən ÜDM, $
Xəritə
Argentina
(Argentina Respublikası)
Buenos-Ayres İspan dili Argentina pesosu 2 766 890
8
40 134 425
15
572,668
14 408
Boliviya
(Çoxmillətli Boliviya Dövləti)
La-Pas, Sukre İspan dili, Keçua dili, Aymara dili, Quarani dili və daha 33 dil Boliviano 1 098 581
27
9 775 246
8,9
43,570
4 345
Braziliya
(Braziliya Federativ Respublikası)
Brazilia Portuqal dili Braziliya realı 8 514 877
5
192 098 152
22
1,98
10 465
Venesuela
(Venesuela Bolivar Respublikası)
Karakas İspan dili Venesuela bolivarı 916 445
32
27 730 469
30,2
334,726
11 933
Qayana
Corctaun İngilis dili Qayana dolları 214 970
81
751 223
9,1
0,3
4 029
Kolumbiya
(Kolumbiya Respublikası)
Santa-Fe-De-Boqota İspan dili Kolumbiya pesosu 1 138 910
25
42 954 279
37
315,5
7,345
Paraqvay
(Paraqvay Respublikası)
Asunsyon İspan diliQuarani dili Paraqvay quaranisi 406 752
58
406 752
15,6
27,6
4,347
Peru
(Peru Respublikası)
Lima İspan diliKeçua dili Yeni sol 1 285 220
19
29 132 013
21,7
0,246
8 594
Surinam
(Surinam Respublikası)
Paramaribo Niderland dili Surinam dolları 163 270
90
472 000
3
2,7
6 162
Uruqvay
(Şərqi Uruqvay Respublikası)
Montevideo İspan dili Uruqvay pesosu 176 220
88
3 323 906
19
30,9
9,062
Çili
(Çili Respublikası)
Santyaqo İspan dili Çili pesosu 756 950
37
15 980 912
21
246,2
14,673
Ekvador
(Ekvador Respublikası)
Kito İspan dili ABŞ dolları
Ekvador sukresi (2000-ci ilə qədər)
283 560
71
13 850 000
47
53,2
3 980

Asılı ərazilər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ad
(Rəsmi ad)
Bayraq Paytaxt Ölkə Dil Pul vahidi Ərazi, km² Əhali, nəf.
Sıxlıq, nəf./km²
Xəritə
Folklend (Malvin) adaları
Stenli Böyük Britaniya İngilis dili Folklend adaları funtu 12,173 3 140
0,26
Fransa Qvianası
Kayenna Fransa Fransız dili Avro 86 504 209 000
2
Cənubi Georgiya və Cənubi Sandviç adaları
Qrütviken Böyük Britaniya İngilis dili Funt sterlinq 3 093 daimi əhalisi yoxdur
0

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]