Macarıstan prezidentlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Macarıstan prezidentlərinin siyahısı
Flag of the President of Hungary.svg
János Áder no Brasil.jpg
Vəzifəni icra edir
Yanoş Ader
10 may 2012
Başçılıq edir Macarıstan
Rəsmi iqamətgahı Şandor sarayı
Səlahiyyət müddəti 5 il
Vəzifənin təsis tarixi 23 oktyabr 1989

Macarıstan prezidenti (mac. Magyarország köztársasági elnöke) ölkənin mövcud konstitusiyasına görə, Macarıstanın dövlət başçısıdır. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı, kral hökmdarları istisna olmaqla, Macarıstan dövlətinin liderlərinin siyahısını ehtiva edir.

Macarıstan tarixinin respublika dövrlərində başçı dövlət prezidentlər idi (bunlardan birincisi 1848-1849-cu illərin inqilab dövrünün "prezident-qubernatoru" idi), federal Mərkəzi İcra Komitəsinin (Macarıstan Sovet respublikası dövründə) sədrləri, və ya rəyasət (prezident) (Macarıstan Xalq Cümhuriyyəti dövründə).

Macarıstan dövləti (1849)[redaktə | əsas redaktə]

1848-49-cu illərdə Macarıstan İnqilabı dövründə, 14 aprel 1849-cu ildə Macarıstan Parlamenti müstəqilliyin elanını qəbul etdi və Habsburg-Lorraine Evini tərk etdi. Milli Müdafiə Komitəsinə rəhbərlik edən Lajos Kosuth, Macarıstanın dövlət başçısı, prezident-qubernatoru elan edildi, bundan sonra Komitə fəaliyyətini dayandırdı. Avqustun 18-də, 1849-cu ildə imperiya ordusundan (rus ekspedisiya korpusları tərəfindən dəstəklənən) inqilabçı qüvvələrin məğlub olması fonunda General Artur Gergei 1849-cu il avqustun 13-də inqilab ordusunun kapitulyasiyasını imzalayan hərbi və mülki diktator təyin edildi.

İnqilabın bastırılmasından sonra, Macarıstan dövlətinin statusu 1723-cü ildə Pragmatik Ssenariyə uyğun olaraq Avstriya imperiyasının bir hissəsi kimi bərpa edildi

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
1 Vastagh Gyorgytol Kossuth.jpg Layoş Koşut
(1802—1894)
mac. Kossuth Lajos
14 aprel 1849 11 avqust 1849 Müxalifət partiyası[hu] prezident-qubernator [1][2]
Görgei Artúr by Miklós Barabás.jpg general
Artur Qörqey
(1818—1916)
mac. Görgei Artúr

doğum[3] Yoxannes Artur Voldemar Qörqay
alm. Johannes Arthur Woldemár Görgey
11 avqust 1849 13 avqust 1849 müstəqil hərbi və mülki diktator [4]

Respublika hökumətləri (1918—1920)[redaktə | əsas redaktə]

Avstriya-Macarıstanın dağılması və müstəqil Macarıstan dövlətinin yaranması dövründə bir neçə, o cümlədən qarşıdurma, respublikaçı siyasi rejimlər (ilk növbədə, Macarıstan Xalq Respublikasının 16 noyabr 1918-dən 21 mart 1919-cu, ikincisi Macarıstan Sovet Respublikası 21 mart 1919-cu il 6 avqust 1919-cu il üçüncü, əksinə inqilabçı hökumətlər 5 may 1919-dan 12 avqust 1919-cu ilədək Rumıniyaya işğaldan azad olan ərazilərdə, dördüncü yerdə isə Macarıstan Respublikasında 15 mart 1920-ci il) 7 avqust , 1919 Rumıniyanın işğal altında olmuşdur.

Respublika dövrü 29 fevral 1920-ci ildə regent Mikloş Xorti tərəfindən idarə olunan Macarıstan krallığı bərpa edildikdən sonra başa çatmışdır.

Macarıstan Xalq Respublikası (1918—1919)[redaktə | əsas redaktə]

1918-ci il noyabrın 16-da Macarıstan Xalq Respublikası (mac. Magyar Népköztársaság) elan olundu, onun müvəqqəti rəhbəri 11 yanvar 1919-cu ildə ölkənin müvəqqəti prezidenti seçilən baş nazir Mixay Karoyi idi.

21 mart 1919-cu ildə Macarıstan Sosial Demokratik Partiyası və Macarıstan Kommunist Partiyası Macarıstan Sosialist Partiyasında birləşərək Budapeştin hərbi-işçi şurasında eyni gün Macarıstan Sovet Respublikasını elan etdilər.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
v.i. Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg qraf[5]
Mixay Adam Dyörd Mikloş Karoyi
(1875—1955)
mac. Károlyi Mihály Ádám György Miklós
16 noyabr 1918 11 yanvar 1919 Müstəqil partiyası və 1848-ci il (Karoyi)[hu] baş nazir, dövlət başçısı vəzifəsini icra edən [6][7]
2 11 yanvar 1919 21 mart 1919 müvəqqəti prezident

Macarıstan sovet respublikası (1919)[redaktə | əsas redaktə]

Macarıstan Sovet Respublikası (sözündən — Macarıstanda sovet respublikası, mac. Magyarországi Tanácsköztársaság) — 21 mart 1919-cu ildə elan edilmiş siyasi rejimi və kral ordunun qoşunlarından Qırmızı Ordunun hərbi birləşməsindən sonra 6 avqust 1919-cu ildə dayandırıldı.

Sovet dövlətinin başında Mərkəzi İcraiyyə Komitəsi (mac. Központi Intéző Bizottság), Sovetlərin Dövlət Assambleyasının (mac. Tanácsok Országos Gyűlése) daimi nümayəndəliyi olmuşdur. 1919-cu il iyunun 23-də Sovetlərin Dövlət Assambleyası Macarıstan Sosialist Federativ Sovet respublikasının Konstitusiyasını (mac. Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság) təsdiqlədi və Sovet hakimiyyətini Macarıstan Krallığına aid bütün ərazilərə (bu, qismən Slovak Sovet Respublikasının yaradılması ilə həyata keçirilmişdir) verilmişdir. Bu baxımdan, idarəetmə orqanı Federal Mərkəzi İcra Komitəsi (mac. Szövetséges Központi Intéző Bizottság) kimi tanındı.

1919-cu il avqustun 2-də Sovet hökumətinin bir çox üzvləri Avstriyaya qaçdılar. Budapeşt İşçi Deputatları Şurasının ərəfəsində Antanta nümayəndələrinin dəstəyi ilə 6 Avqust 1919-cu il tarixinə qədər fəaliyyət göstərən Dyüla Peydl başda olmaqla yeni bir hökumət seçildi (4 avqust 1919-cu ildə Rumıniya əsgərləri Budapeştə gətirildi).

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
3 Garbai Sándor (1919) (cropped).jpg Şandor Qarbai
(1879—1947)
mac. Garbai Sándor
21 mart 1919 1 avqust 1919 Macarıstan Sosialist Partiyası[hu]
Macarıstan Sosialist-Kommunist İşçi Partiyası[hu][8]
Mərkəzi İcra Komitəsi (Federal) sədri [9]
v.i. Peidl Gyula.jpg Dyüla Peydl
(1873—1943)
mac. Peidl Gyula
1 avqust 1919 6 avqust 1919 Macarıstanın Sosial Demokrat Partiyası[10] baş nazir, dövlət başçısı vəzifəsini icra edən [11]

Birinci Macarıstan Respublikası (1919—1920)[redaktə | əsas redaktə]

Tarixçilikdə Macarıstan respublikası[en] (Birinci Macarıstan Respublikası), 1918-ci ilin oktyabr ayından[12][13][14] etibarən Macarıstanda status-kvonun bərpasına yönəlmiş Rumın işğalı zamanı mövcud olan siyasi rejimdir. Rəsmi olaraq 16 noyabr 1918-ci ildə elan edilmiş Macarıstan Xalq Respublikası bərpa edildi.

6 avqust 1919-cu ildə İştvan Fridrix Rumıniya ordusunun dəstəyi ilə Macarıstanın sosial-demokratik partiyasını, Dyüla Pedlenin hökumətini[hu] ləğv etdi. Ertəsi gün Yozef Avqust özünü "Macarıstanın Regenti" elan etdi (23 avqust 1919-cu ildə istefa etdi) və baş nazir kimi İştvan Fridrix təyin etdi. 24 noyabr 1919-cu ildə, Antantanın təzyiqi altında, Husar Qara ilə əvəzlədi.

29 fevral 1920-ci ildə parlament öz monarxiyasını bərpa etdi, amma mülki amansızlığın dayandırılmasına üçün kralın seçilməsini təxirə saldı və vitse-admiral kimi Mikloş Hortini regent təyin etdi.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
Joseph August of Austria (1872-1962) in 1917.jpg feldmarşal, ertshersorq
Yozef Avqust
(1872—1962)
alm. Joseph August
doğum Yozef Avqust Viktor Klemens Mariya fon Esterrayx
alm. Joseph August Viktor Klemens Maria von Österreich
6 avqust 1919 23 avqust 1919 müstəqil Macarıstan regenti [15]
v.i. István Friedrich Hungarian Prime Minister.jpg İştvan Fridrix
(1883—1951)
mac. Friedrich István
23 avqust 1919 30 avqust 1919 baş nazir, hökümətin vəzifələrini icra edən [16][17]
30 avqust 1919 25 avqust 1919 Xristian milli partiyası[hu][18]
25 oktyabr 1919 24 noyabr 1919 Xristian milli birlik partiyası[hu][19]
v.i. Huszar Karoly.jpg Husar Qara
(1882—1941)
mac. Huszár Károly
24 noyabr 1919 29 fevral 1920[20] [21][22]

Macarıstan krallığı (1920—1946)[redaktə | əsas redaktə]

Mikloş Hortinin regentliyi (1920—1944)[redaktə | əsas redaktə]

Regent, ilk olaraq Qabsburq-Lotariq evini və xüsusilə IV kralı Karoyü təmsil etdiyinə baxmayaraq, Macarıstana dönmək cəhdini dəstəkləməmişdi. Çünki Çexoslovakiya və Slovensiya, Hırvat və Sırplar Krallığı, Qabsburqların bərpasını silahlı bir işğal üçün əsas hesab etdiyini bildirdilər. 1920-ci il noyabrın 6-da Parlament Habsburq-Lorraine evinin nümayəndələrinə hökmdar taxtını verən 1723-cü ilədək Rusiyanın Pragmatik Sanksiyasını ləğv etdi. Bu, Mikloş Hortinin qeyri-müəyyən vaxtda vəzifədə qalmasına imkan verdi.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
Horthy 1943.jpg vitse-admiral, vityaz[23][24]
Mikloş Horti
(1872—1962)
mac. Horthy Miklós
1 mart 1920 16 oktyabr 1944 müstəqil Macarıstan regenti [25][26]

Milli Birlik Hökuməti (1944-1945)[redaktə | əsas redaktə]

Milli birliyin hökuməti (mac. Nemzeti Összefoqas Kormánya) və ya Salaşi diktatorluğu[27], 16 oktyabr 1944-ci ildən 28 mart 1945-ci ilə qədər Nazi Almaniya tərəfindən işğal olunmuş Macarıstan ərazisində mövcud olan bir kukla rejimi. Bu dövr üçün historioqrafiyada istifadə olunan Macar dövləti (mac. Magyar Álam) hüquqi şəraitdə ölkə krallıq olaraq qaldığından bu şərtlə şərtdir. Eyni zamanda, 27 oktyabr 1944-cü ildə, parlament kral rejissoru və hökumət başçısının birləşməsini təsdiqlədi, sonra rejimin rəhbəri Ferens Salaşi 4 noyabr 1944-cü ildə (mac. Nemzetvezető) "Milli Lider" olaraq and içdi.

Budapeştin Qırmızı Ordu əməliyyatında 29 oktyabr 1944-cü ildə başlayan Budapeşt mühasirəsi 26 dekabr 1944-cü ildə tamamlanmış və 13 fevral 1945-ci ildə paytaxt tamamilə sovet qoşunlarının nəzarəti altında idi. 28 mart 1945-ci ildə, almanlar tərəfindən nəzarət edilən ərazilərdə işləməyə davam edən Milli Birlik Hökuməti rəsmən ləğv edildi və üzvləri Almaniyaya qaçdı.


Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
v.i. Ferenc Szálasi.jpg mayor
Ferents Salaşi
(1897—1946)
mac. Szálasi Ferenc
16 oktyabr 1944 4 noyabr 1944 Kəsilmiş oxlar partiyası — Macarıstan hərəkatı sədr Milli Birlik Hökuməti sədri, de-fakto Macarıstanın reqlamenti [28][29]
4 noyabr 1944 28 mart 1945 milli lider, milli birlik hökumətinin sədri

Müvəqqəti Milli Məclis (1944-1945)[redaktə | əsas redaktə]

1944-cü ilin noyabr ayında seçilmiş müvəqqəti Milli Məclis (daha sonra seçki) Qırmızı Ordu tərəfindən işğal olunmuş Şərqi Macarıstan ərazisində Seqed şəhərində işləmişdir. Onun sədri, faktiki olaraq, nəzarət edilən ərazidə ən yüksək dövlət funksiyalarını həyata keçirmişdir.

12 mart 1945-ci ildə Budapeştdə tamamilə sovet qoşunlarının nəzarətində 13 fevral 1945-ci ildə müvəqqəti Milli Məclis üç üzvdən ibarət olan bir toplu orqanı - bir hökumət qurma hüququnu alan Ali Milli Şuranı formalaşdırdı.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
Zsedenyi Relief Miskolc.jpg Bela Jedenyi[hu][30]
(1894—1955)
mac. Zsedényi Béla
21 dekabr 1944 12 mart 1945 müstəqil Müvəqqəti Milli Məclisin sədri [31]

Ali Milli Şurası (1945-1946)[redaktə | əsas redaktə]

13 fevral 1945-ci ildə Müvəqqəti Milli Məclis tərəfindən formalaşmış Ali Milli Şurası üç üzvdən ibarət dövlətin de facto kollektiv rəhbəri idi.

1946-cı il fevralın 1-də Macarıstan Respublikası Milli Məclis tərəfindən elan edilmişdi (mac. Magyar Köztársaság) və Baş nazir Zoltan Tildi prezident seçilmişdir.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
Zsedenyi Relief Miskolc.jpg Bela Jedenyi[hu][30]
(1894—1955)
mac. Zsedényi Béla
12 mart 1945 29 noyabr 1945 müstəqil Ali Milli Şuranın üzvləri [31]
Béla Miklós de Dálnok 1944.jpg general-polkovnik, vityaz[32]
Bela Mikloş
(1890—1948)
mac. Miklós Béla
15 noyabr 1945 [33]
Gerő Ernő 1955 (cropped).jpg Ernö Qerö
(1891—1980)
mac. Gerő Ernő

doğ. Ernö Zinger
mac. Singer Ernő
11 may 1945 Macarıstan kommunist partiyası [34][35]
Révai József 1950.jpg Yojef Revai
(1898—1959)
mac. Révai József
11 may 1945 27 sentyabr 1945 [36]
Rákosi Mátyás portré02.png Matyaş Rakoşi
(1892—1971)
mac. Rákosi Mátyás

doğ. Matyaş Rozenfeld
mac. Rosenfeld Mátyás
27 sentyabr 1945 7 dekabr 1945 [37][38]
Tildy Zoltán-MTI 1946.jpg Zoltan Tildi
(1889—1961)
mac. Tildy Zoltán
15 noyabr 1945 Müstəqil Kiçik , Agrar İşçilər və Vətəndaşlar Partiyası [39][40]
Nagy Ferenc-MTI 1946.jpg Fetrents Nad
(1903—1979)
mac. Nagy Ferenc
29 noyabr 1945 1 fevral 1946 [41][42]
Rajk László Sr. 1947.jpg Laslo Rayk
(1909—1949)
mac. Rajk László
7 dekabr 1945 Macarıstan kommunist partiyası [43]
Coa Hungary Country History Kossuth.svg prelat
Bela Varqa[hu]
(1903—1995)
mac. Varga Béla
3 yanvar 1946 Müstəqil Kiçik , Agrar İşçilər və Vətəndaşlar Partiyası [44]
Coa Hungary Country History Kossuth.svg Ferents Seder[hu]
(1881—1952)
mac. Szeder Ferenc
3 yanvar 1946 1 fevral 1946

İkinci Macarıstan Respublikası (1946-1947)[redaktə | əsas redaktə]

İkinci Macarıstan tarixçiliyində yazılan Macarıstan Respublikası (mac. Magyar Köztársaság), 1946-cı il fevralın 1-də Milli Məclis tərəfindən elan edilmiş, Baş nazir Zoltan Tildiy isə prezident seçilmişdir.

Respublika prezidenti (mac. Magyarország köztársasági elnöke) Milli Məclisin iclasında seçilmişdir.

Kommunistlər liderliyində olan "sol blok" 31 avqust 1947-ci ildə seçkilərdə çox sayda "etibarsız vətəndaşı" seçici hüquqlarından məhrum edildikdən sonra (solaşistlərlə əməkdaşlıqda ittiham olunan). Sosial Demokratlarla Macarıstan İşçi Partiyasına (14 iyun 1948-ci ildə yaradılıb) birləşdikdən sonra 1949-cu il avqustun 20-də Konstitusiyanın qəbul edilməsinə, Macarıstanda tək partiya sisteminin yaradılması və Macarıstan Xalq Respublikasını elan etməsinə icazə verən konstitusiya əksəriyyəti qəbul edildi.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
4 Tildy Zoltán-MTI 1946.jpg Zoltan Tildi
(1889—1961)
mac. Tildy Zoltán
1 fevral 1946 3 avqust 1948 Müstəqil Kiçik , Agrar İşçilər və Vətəndaşlar Partiyası [39][40]
5
(I)
Szakasits Árpád 1949.jpg Arpad Ferents Sakaşiç
(1888—1965)
mac. Szakasits Árpád Ferenc
3 avqust 1948 23 avqust 1949 Macarıstan İşçi Partiyası [45]

Macarıstan Xalq Respublikası (1949-1989)[redaktə | əsas redaktə]

Macarıstan Xalq Respublikası (mac. Magyar Népköztársaság) 1949-cu il avqustun 19-da Macarıstanda vahid bir sistem quran konstitusiya ilə elan edildi[46]. 1949-cu il avqustun 23-də seçilmiş Macarıstan Xalq Respublikasının Rəyasət Heyəti (mac. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa) yeni konstitusiya çərçivəsində dövlətin kollektiv rəhbəri oldu. Onun birinci sədri (və ya prezident, mac. A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke) əvvəllər Respublika prezidenti Arpad Ferents Sakaşiç idi.

1989-cu ilin yayında Macarıstanda müxalifətin iştirakı ilə konstitusiyanın gələcək dəyişikliyi və 1990-cı ilin mart ayına dair çoxpartiyalı seçkilərin təyin edilməsi barədə qərar qəbul edən dəyirmi masa təşkil olundu. 7 oktyabr 1989-cu ildə XIV Konqresdə Macarıstan Sosialist İşçi Partiyası sosial demokratiya mövqeyinə keçərək, Macarıstan Sosialist Partiyasına çevrildi. Parlament 16-20 oktyabr tarixlərində keçirilən iclasında çoxpartiyalı parlament seçkiləri və birbaşa prezident seçkilərini nəzərdə tutan qanun qəbul etmişdir. 23 oktyabr 1989-cu ildə[47] ölkənin adını "Macarıstan Respublikasına" dəyişən konstitusiya aktları qəbul edildi.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
5
(II)
Szakasits Árpád 1949.jpg Arpad Ferents Sakaşiç
(1888—1965)
mac. Szakasits Árpád Ferenc
23 avqust 1949 8 may 1950[48] Macarıstan İşçi Partiyası [45]
v.i.[49] Coat of arms of Hungary (1949-1956).svg Layoş Draxoş[hu]
(1895—1983)
mac. Drahos Lajos
24 aprel 1950 [50]
6 Rónai Sándor (crop).jpg Şandor Ronai
(1892—1965)
mac. Rónai Sándor
8 may 1950 14 avqust 1952 [51]
7 Dobi István 1948-06.jpg İştvan Dobi
(1898—1968)
mac. Dobi István
14 avqust 1952 14 aprel 1967 müstəqil [52][53]
[54] Macarıstan Sosialist İşçi Partiyası
8 Pál Losonczi.jpg Pal Loşontsi
(1919—2005)
mac. Losonczi Pál
14 aprel 1967 25 iyun 1987 [55]
9 Németh Károly -Fortepan.jpg Karoy Nemet
(1922—2008)
mac. Németh Károly
25 iyun 1987 29 iyun 1989 [56]
10 Straub F. Brunó3 (cropped).jpg Bruno Ştraub
(1914—1996)
mac. Straub Ferenc Brunó
29 iyun 1989 23 oktyabr 1989 müstəqil [57]

Üçüncü Macarıstan Respublikası (1989-cu ildən)[redaktə | əsas redaktə]

23 oktyabr 1989-cu ildə ölkənin adını Macarıstan Respublikası [58] (mac. Magyar Köztársaság) dəyişdirən və çoxpartiyalı sistemi bərpa edən konstitusiya aktları qəbul edildi. İlk çoxpartiyalı seçkilər 2 turda - 25 mart və 8 aprel 1990-cı ildə keçirilib.

2012-ci il yanvarın 1-də Macarıstanın yeni Konstitusiyası qüvvəyə minib, ölkənin yeni rəsmi adı — Macarıstan (mac. Magyarország) olaraq yaradıldı.

Portret Adı Hakimiyyətə gəlməsi Hakimiyyətdən getməsi Partiya Səlahiyyətinin adı İst.
v.i.[59] Szűrös Mátyás 1989 (crop).jpg Matyaş Syüröş
(1933—)
mac. Szűrös Mátyás
23 oktyabr 1989 2 may 1990 Macarıstan Sosialist Partiyası [60]
v.i.[59] Standard of the President of Hungary (1990s-2012).svg general-leytenant
Keri Kalman[hu]
(1901—1994)
mac. Kéri Kálmán
2 may 1990 2 may 1990 Macarıstan Demokratik Forumu [61][62]
v.i.[59] GönczÁrpád.jpg Arpad Qönts
(1922—2015)
mac. Göncz Árpád
2 may 1990 3 avqust 1990 Azad Demokratlar İttifaqı — Macarıstan Liberal Partiyası [63]
11
(I—II)
3 avqust 1990 3 avqust 1995 1990[en]
3 avqust 1995 3 avqust 2000 1995[hu]
12 Ferenc Mádl.jpg Ferents Madl
(1931—2011)
mac. Mádl Ferenc
4 avqust 2000 4 avqust 2005 müstəqil 2000[en] [64]
13 László Sólyom.jpg Laslo Şoyom
(1942—)
mac. Sólyom László
5 avqust 2005 6 avqust 2010 2005[en] [65]
14 Pál Schmitt (2011).jpg Pal Şmitt
(1942—)
mac. Schmitt Pál
6 avqust 2010 2 aprel 2012 Fides — Macar vətəndaş birliyi 2010[en] [66][67]
v.i. Kövér László.jpg Laslo Köver
(1959—)
mac. Kövér László
2 aprel 2012 10 may 2012 [68]
15
(I—II)
János Áder no Brasil.jpg Yanoş Ader
(1959—)
mac. Áder János
10 may 2012 8 may 2017 2012[en] [69][70]
8 may 2017 fəaliyyət göstərən 2017

Dövlət başçısının ştandartları[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Lajos Kossuth" (ing.). digitalnewspapers.libraries.psu.edu (1849). 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 19 sentyabr 2012.
  2. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  3. Tsipzer almanları sülaləsindən.
  4. "Artúr Görgey" (ing.). britannica.com.
  5. Károlyi nagykárolyi gróf
  6. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  7. Károlyi Mihály // Magyar Országgyűlési Almanach 1906-1911. — Səhifələrin sayı: 88-89.
  8. Macarıstan Sosialist Partiyası 12-13 iyun 1919-cu il tarixində keçirilən konqresdə "Macarıstan Sosialist-Kommunist İşçi Partiyası" adlandırıldı (mac. Szocialista-Kommunista Munkások Magyarországi Pártja).
  9. "Garbai Sándor" (mac.). Magyar életrajzi lexikonban. 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 23 sentyabr 2012.
  10. Macarıstanın Sosial Demokrat Partiyası 1919-cu ilin avqust 2-də Avstriyadakı qaçışdan sonra və ya kommunist liderlərin qeyri-qanuni mövqeyinə keçiddən sonra yenidən quruldu Macarıstan Sosialist-Kommunist İşçi Partiyası[hu].
  11. "Peidl Gyula" (mac.). Magyar életrajzi lexikonban. 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 23 sentyabr 2012.
  12. Romsics, Ignác (2004). Magyarország története a XX. században (Hungarian). Budapest: Osiris Kiadó, 133. ISBN 963-389-590-1.
  13. S. Balogh, Eva (Spring 1977). "Power Struggle in Hungary: Analysis in Post-war Domestic Politics August-November 1919" (PDF). Canadian-American Review of Hungarian Studies 4 (1).
  14. Bekény, István, ed. (1996). "A Horthy-korszak" (Hungarian). Magyarország a XX. században: Politika és társadalom, hadtörténet, jogalkotás. Volume 1. Szekszárd: Babits Kiadó. p. 49. .
  15. Иосиф Август Австрийский на сайте hrono.
  16. Friedrich István // Magyar Országgyűlési Almanach 1922-1927. — P. 243-249.
  17. "Friedrich István" (mac.). Magyar életrajzi lexikonban. 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 23 sentyabr 2012.
  18. Xristian milli partiyası baş nazir İştvan Fridrix tərəfindən 30 avqust 1919-cu ildə qurulmuşdur.
  19. Xristian Milli Birlik Partiyası 25 oktyabr 1919-cu ildə Xristian milli partiyası[hu]Xristian sosial iqtisadi partiyasının[hu] birləşməsi ilə yaradılmışdır.
  20. Macaristanda monarxiyanın bərpası.
  21. Huszár Károly // Magyar Országgyűlési Almanach 1906-1911. — P. 146.
  22. "Huszár Károly". 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 23 sentyabr 2012.
  23. Horthy nagybányai vitéz
  24. 21 avqust 1921-ci ildən.
  25. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  26. Miklós Horthy — Mənbə:Britannika
  27. Nemzeti Összefogás Kormánya, Szálasi-kormány, nyilas kormány (mac.)
  28. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  29. [1] Ferenc Szálasi — статья из Британской энциклопедии}}
  30. 30,0 30,1 Zsedényi lőcsei
  31. 31,0 31,1 "Zsedényi Béla (1894-1955)" (mac.). Az 1956-os forradalom történetének dokumentációs és kutatóintézete közalapítvány.
  32. Miklós dálnoki vitéz
  33. "Dálnoki Miklós Béla" (mac.). Magyar életrajzi lexikonban. 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 27 sentyabr 2012.
  34. Gerő Ernő, Singer
  35. Британника Ernő Gerő
  36. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  37. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  38. Британника Mátyás Rákosi
  39. 39,0 39,1 Британника Zoltán Tildy
  40. 40,0 40,1 "Tildy Zoltán" (mac.). Magyar életrajzi lexikonban. 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 27 sentyabr 2012.
  41. Кругосвет Надь, Ференц
  42. Британника Ferenc Nagy
  43. Richard C. Frucht. Encyclopedia of Eastern Europe: From the Congress of Vienna to the Fall of Communism. — Taylor & Francis Group, 2003. — ISBN 0-203-80109-1.
  44. "Bela Varga; Hungarian Politician, 92". New York Times. 15 October 1995. https://www.nytimes.com/1995/10/15/obituaries/bela-varga-hungarian-politician-92.html. İstifadə tarixi: 12 October 2010.
  45. 45,0 45,1 Biographie auf der Homepage des Instituts für die Geschichte des Volksaufstands von 1956
  46. 1949. évi XX. törvény. A Magyar Népköztársaság Alkotmánya. / Magyar Közlöny — 20.08.1949. — Vol. 4. — P. 1361.
  47. 1989. évi XXXI. törvény az Alk tmány módosításáról / Magyar Közlöny — 23.10.1989. — Vol. 44. — P. 1219.
  48. {24 aprel 1950-ci ildə Arpad Ferents Sakashich həbs olunub və daha sonra ömürlük həbs cəzasına məhkum edildi (1956-cı ildə sərbəst buraxıldı və bərpa edildi). Tutulduğu andan etibarən səlahiyyətini rəsmi şəkildə ləğv edildikdən sonra Layoş Draxoş tərəfindən edam edildi.
  49. Həbsdən sonra Macarıstan Xalq Respublikasının Rəyasət Heyətinin sədrinin vəzifəsini icra edir.
  50. Lajos Drahos Biography by Károly Jónás
  51. Életrajza a Magyar Életrajzi Lexikonban
  52. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  53. "Dobi István" (mac.). Magyar életrajzi lexikonban. 19 oktyabr 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 27 sentyabr 2012.
  54. İştvan Dobi, 1959-cu ildə Macarıstan Sosialist İşçi Partiyasına qatılaraq, Mərkəzi Komitəsinin üzvü oldu.
  55. Macarıstan prezidentlərinin siyahısı // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  56. Biografische Angaben in biografiasyvidas.com
  57. Биография Бруно Штрауба
  58. 1989. évi XXXI. törvény az Alkotmány módosításáról / Magyar Közlöny — 23.10.1989. — Vol. 44. — P. 1219.
  59. 59,0 59,1 59,2 Müvəqqəti prezident.
  60. Bioqrafiyası
  61. Биография Кальмана Кери на сайте парламента
  62. Биография Кальмана Кери
  63. Биография Арпада Гёнца
  64. Биография Ференца Мадла
  65. Британника Laszlo Solyom
  66. Биография Паля Шмитта на сайте Европарламента
  67. Биография Паля Шмитта на сайте МОК
  68. Dr. Kövér László Macarıstan parıamenti saytı  (mac.)
  69. Биография Яноша Адера на сайте Европарламента
  70. Биография Яноша Адера