Qurban Qurbanovun milli komandada vurduğu qolların siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Qurban Qurbanov millidə keçirdiyi 68 oyunda 14 qol vurub.

Qurban Qurbanov hücumçu mövqeyində oynamış keçmiş Azərbaycan futbolçusudur. O, hazırda Ağdamın "Qarabağ" klubunun (2008-ci ildən) və Azərbaycan milli futbol komandasının (2017-ci ildən) baş məşqçisidir.[1][2]

Qurbanov Azərbaycan milli futbol komandasının ən məhsuldar oyunçusudur. Keçmiş hücumçu 1992-2005-ci illərdə çıxış etdiyi Azərbaycan millisində 68 oyunda[Qeyd 1] 14 qol[Qeyd 2] vurub.[4][3][5][6][7][8] Qurbanov artıq 12 ildir futbolçu karyerasını bitirsə də, hələ də millisinin ən məhsuldar oyunçusu olaraq qalmaqdadır.

Qurbanov 1992-ci il sentyabrın 17-də Gürcüstanla səfərdə keçirilən yoxlama oyununda Azərbaycan milli futbol komandasının heyətində debüt edib.[9] O, matçın 46-cı dəqiqəsində Mahmud Qurbanovu əvəzləyib.[9][10] Qurbanov millinin heyətində sonuncu oyununa 7 sentyabr 2005-ci ildə DÇ-2006-nın seçmə mərhələsi çərçivəsində Bakıda Avstriya ilə keçirilən qarşılaşmada çıxıb.[4][3]

Vurduğu qollar[redaktə | əsas redaktə]

Silk-film.png Xarici video
Silk-film.png Qurban Qurbanovun milli komandada vurduğu qolların bir qismi. YouTube Logo 2017.svg

Qurbanovun milli komandada ilk qolu 1993-cü ilə təsadüf edir. İyunun 8-də İranın paytaxtı Tehranda keçirilən beynəlxalq turnirdə Azərbaycan 21 yaşadək futbolçulardan ibarət Qazaxıstan yığma komandası ilə qarşılaşırdı.[9][11] Qurbanov görüşün 14-cü dəqiqəsində hesabı açır, 41-ci dəqiqədə isə ikinci qolu qazaxların qapısından keçirir.[9] Qarşılaşma 3:3 hesabı ilə başa çatır.[9] Bu oyun Qurbanov üçün millidə qol hesabını açması və dubl etməsi ilə əlamətdar olur.

Qurbanov millidə növbəti qolunu Farer adaları ilə keçirilən yoldaşlıq oyununda vurur. 1996-cı il fevralın 27-də Kiprdə keçirilən görüşdə (3:0) Qurbanov komandasının 3-cü qoluna imza atıb.[9][12]

Həmin ilin mayında isə Qurbanov millidə 4-cü qolunu vurur. Bu, Belarusla yoldaşlıq oyununda (2:2) gerçəkləşir. Matçın 46-cı dəqiqəsində kapitan Nazim Süleymanovu əvəzləyən Qurbanov 53-cü dəqiqədə fərqlənir.[9][13]

Qurbanov 1997-ci ilin martında Türkmənistanla Bakıda keçirilən yoldaşlıq oyununda da rəqibi məyus etməyi bacarır. O, 3:0 hesabı ilə qalib gəldikləri matçın 88-ci dəqiqəsində son nöqtəni qoyur.[9][14]

Avro-2000-in seçmə mərhələsində səfərdə Lixtenşteynlə keçirilən oyunda da Qurbanov fərqlənir. O, 1:2 hesablı məğlubiyyətdə təsəlli qolunu vurur.[9][15]

Qurbanov növbəti qol sevincini Estoniya ilə yoldaşlıq matçında yaşayıb. O, 2:2 hesablı bərabərliklə bitən qarşılaşmanın 1-ci dəqiqəsində rəqibi məyus edib.[9][16]

Avro-2000-nin seçmə mərhələsində Lixtenşteynlə Bakıda keçirilən görüş də Qurbanov üçün əlamətdardır. O, səfərdəki matçda olduğu kimi, "Tofiq Bəhramov"da da rəqib qapısına yol tapmağı bacarır. 4:0 hesablı qələbədə ilk qolu Qurbanov vurur.[9][17]

Artıq millinin əsas qol silahına çevrilən Qurbanov Avro-2004-ün seçmə mərhələsində də komandasına öz töhfəsini verir. O, 2003-cü ilin 12 fevralında səfərdə Serbiya və Çernoqoriya ilə keçirilən görüşün qəhrəmanı olur. Yığması 0:2 hesabı ilə geridə olan zaman matçın 58 və 77-ci dəqiqələrində qol vuran hücumçu komandasını məğlubiyyətdən xilas edərək millisinə bir xal qazandırır.[18] Qurbanov bu rəqiblə Bakıda keçirilən oyunda da toru silkələməyi bacarır.[9][19]

Qurbanov 2004-cü ildə Moldova, ÖzbəkistanLatviya ilə keçirilən yoxlama oyunlarının hərəsində bir qol vurur.[9][20][21][22]

Qolların siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanın qolları ilk sırada göstərilmişdir.

# Tarix Məkan Rəqib Hesab Nəticə Yarış İst
1 08.06.1993 Azadi stadionu, Tehran, İran Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan (21 yaşlılar) 1–0 3-3 1993 EKO Kuboku [11]
2 08.06.1993 Azadi stadionu, Tehran, İran Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan (21 yaşlılar) 2–1 3-3 1993 EKO Kuboku [11]
3 27.02.1996 Antonis Papadopulos stadionu, Larnaka, Kipr Flag of the Faroe Islands.svg Farer adaları 3–0 3-0 Yoldaşlıq oyunu [12]
4 27.05.1996 Şəhər stadionu, Molodeçno, Belarus Flag of Belarus.svg Belarus 1–1 2-2 Yoldaşlıq oyunu [13]
5 22.03.1997 Tofiq Bəhramov adına Respublika Stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Turkmenistan.svg Türkmənistan 3–0 3-0 Yoldaşlıq oyunu [14]
6 14.10.1998 Reynpark stadionu, Vaduts, Lixtenşteyn Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn 1-2 1-2 Avro 2000-in seçmə mərhələ oyunu [15]
7 06.03.1999 Antonis Papadopulos stadionu, Larnaka, Kipr Flag of Estonia.svg Estoniya 1–0 2-2 Yoldaşlıq oyunu [16]
8 05.06.1999 Tofiq Bəhramov adına Respublika Stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn 1–0 4-0 Avro 2000-in seçmə mərhələ oyunu [17]
9 12.02.2003 Pod Qoritsom stadionu, Podqoritsa, Serbiya və Monteneqro Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 1-2 2–2 Avro 2004-ün seçmə mərhələ oyunu [18]
10 12.02.2003 Pod Qoritsom stadionu, Podqoritsa, Serbiya və Monteneqro Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 2-2 2–2 Avro 2004-ün seçmə mərhələ oyunu [18]
11 11.06.2003 Şəfa stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 1–1 2-1 Avro 2004-ün seçmə mərhələ oyunu [19]
12 31.03.2004 Respublika stadionu, Kişinyov, Moldova Flag of Moldova.svg Moldova 1-1 2-1 Yoldaşlıq oyunu [20]
13 28.05.2004 Tofiq Bəhramov adına Respublika Stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Uzbekistan.svg Özbəkistan 1–0 3-1 Yoldaşlıq oyunu [21]
14 06.06.2004 Skonto stadionu, Riqa, Latviya Flag of Latvia.svg Latviya 2-1 2-2 Yoldaşlıq oyunu [22]

Statistika[redaktə | əsas redaktə]

İllər üzrə vurduğu qollar
İl Oyun Qol
1992 1 0
1993 4 2
1994 0 0
1995 2 0
1996 7 2
1997 9 1
1998 9 1
1999 6 2
2000 2 0
2001 4 0
2002 6 0
2003 3 3
2004 9 3
2005 6 0
Cəmi 68 14
Yarış üzrə keçirdiyi oyunlar və vurduğu qollar
Yarış Oyun Qol
Yoldaşlıq oyunu 26 6
-nın seçmə mərhələ oyunu 18 0
-nın seçmə mərhələ oyunu 15 5
Digər turnirlər 9 3
Cəmi 68 14
Rəqib üzrə vurduğu qollar
Rəqib Qol
Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 3
Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn 2
Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan (21 yaşlılar} 2
Flag of the Faroe Islands.svg Farer adaları 1
Flag of Belarus.svg Belarus 1
Flag of Turkmenistan.svg Türkmənistan 1
Flag of Estonia.svg Estoniya 1
Flag of Moldova.svg Moldova 1
Flag of Uzbekistan.svg Özbəkistan 1
Flag of Latvia.svg Latviya 1
Cəmi 14

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Qurbanovun milli komandanın heyətində keçirdiyi 68 oyundan 2-si FİFA tərəfindən tanınmayıb: Azərbaycan 3:3 Qazaxıstan (21 yaşlılar)Azərbaycan 2:0 Kipr (21 yaşlılar).[3]
  2. Qurbanovun milli komandanın heyətində vurduğu 14 qoldan 2-si FİFA tərəfindən tanınmayıb: Azərbaycan 3:3 Qazaxıstan (21 yaşlılar) (dubl edib).[3]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Millinin baş məşqçisi müəyyənləşib". Affa.az. Arxivləşdirilib: [1] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171113222022/http://www.affa.az/index.php/news/millinin-ba-mqisi-myynlib/60644.
  2. "Azərbaycanın "Qarabağ" futbol klubu "Neftçi"nin keçmiş baş məşqçisi ilə müqavilə bağlayıb". Trend.az. Arxivləşdirilib: [2] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171113222238/https://az.trend.az/azerbaijan/society/1261830.html.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 "Gurban Gurbanov - Goals in International Matches". Rsssf.com. Arxivləşdirilib: [3] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171120143212/http://www.rsssf.com/miscellaneous/gugurbanov-intlg.html.
  4. 4,0 4,1 "Football PLAYER: Qurban Qurbanov". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [4] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171120143109/https://eu-football.info/_player.php?id=11550.
  5. "QURBAN QURBANOV AZƏRBAYCAN MİLLİSİNİN BAŞ MƏŞQÇİSİ TƏYİN OLUNUB". CBC.az. Arxivləşdirilib: [5] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/http://cbc.az/az/az/news/qurban-qurbanov-azrbaycan-mllsnn-ba-mqs-tyn-olunub1509698736.
  6. "Qurban Qurbanov Azərbaycan millisinin baş məşqçisi təyin olunub". Apa.az. Arxivləşdirilib: [6] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://apa.az/futbol_xeberleri/qurban-qurbanov-azerbaycan-millisinin-bas-mesqciosi-teyin-olunub-3920.html.
  7. "Qurban Qurbanov 43 yaşında". Sportal.az. Arxivləşdirilib: [7] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/http://sportal.az/news/53993.
  8. "ATV kanalının Qurban Qurbanov haqqında süjeti. 2005-ci il 25 sentyabr. Həftəsonu proqramı". Sportpress.az. https://www.youtube.com/watch?v=BcKYSfXUMnE&t=.
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 "Bombardirin millimizə qayıdışı". Qol.az. Arxivləşdirilib: [8] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/http://qol.az/?name=xeber&news_id=113647.
  10. "Football MATCH: 17.09.1992 Georgia v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [9] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=9606.
  11. 11,0 11,1 11,2 "Football MATCH: 08.06.1993 Kazakhstan* v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [10] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171114183008/https://eu-football.info/_match.php?id=2910.
  12. 12,0 12,1 "Football MATCH: 27.02.1996 Azerbaijan v Faroe Islands". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [11] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171115215227/https://eu-football.info/_match.php?id=10447.
  13. 13,0 13,1 "Football MATCH: 27.05.1996 Belarus v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [12] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=25079.
  14. 14,0 14,1 "Football MATCH: 22.03.1997 Azerbaijan v Turkmenistan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [13] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=10824.
  15. 15,0 15,1 "Football MATCH: 14.10.1998 Liechtenstein v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [14] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171115223919/https://eu-football.info/_match.php?id=11073.
  16. 16,0 16,1 "Football MATCH: 06.03.1999 Azerbaijan v Estonia". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [15] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=11438.
  17. 17,0 17,1 "Football MATCH: 05.06.1999 Azerbaijan v Liechtenstein". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [16] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171115224220/https://eu-football.info/_match.php?id=11520.
  18. 18,0 18,1 18,2 "Gurbanov earns surprise point". UEFA.com. Arxivləşdirilib: [17] saytından 17 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://www.uefa.com/uefaeuro/season=2004/matches/round=1579/match=69859/postmatch/report/index.html#.
  19. 19,0 19,1 "Ismaylov the toast of Azerbaijan". UEFA.com. Arxivləşdirilib: [18] saytından 17 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118000540/https://www.uefa.com/uefaeuro/season=2004/matches/round=1579/match=69858/postmatch/report/index.html.
  20. 20,0 20,1 "Football MATCH: 31.03.2004 Moldova v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [19] saytından 18 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118001048/https://eu-football.info/_match.php?id=25707.
  21. 21,0 21,1 "Football MATCH: 28.05.2004 Azerbaijan v Uzbekistan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [20] saytından 18 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118001142/https://eu-football.info/_match.php?id=26366.
  22. 22,0 22,1 "Football MATCH: 06.06.2004 Latvia v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [21] saytından 18 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118001224/https://eu-football.info/_match.php?id=26367.