Qurban Qurbanovun milli komandada vurduğu qolların siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Qurban Qurbanov millidə keçirdiyi 68 oyunda 14 qol vurub.

Qurban Qurbanov hücumçu mövqeyində oynamış keçmiş Azərbaycan futbolçusudur. O, hazırda Ağdamın "Qarabağ" klubunun (2008-ci ildən) və Azərbaycan milli futbol komandasının (2017-ci ildən) baş məşqçisidir.[1][2]

Qurbanov Azərbaycan milli futbol komandasının ən məhsuldar oyunçusudur. Keçmiş hücumçu 1992-2005-ci illərdə çıxış etdiyi Azərbaycan millisində 68 oyunda[Qeyd 1] 14 qol[Qeyd 2] vurub.[4][3][5][6][7][8] Qurbanov artıq 12 ildir futbolçu karyerasını bitirsə də, hələ də millisinin ən məhsuldar oyunçusu olaraq qalmaqdadır.

Qurbanov 1992-ci il sentyabrın 17-də Gürcüstanla səfərdə keçirilən yoxlama oyununda Azərbaycan milli futbol komandasının heyətində debüt edib.[9] O, matçın 46-cı dəqiqəsində Mahmud Qurbanovu əvəzləyib.[9][10] Qurbanov millinin heyətində sonuncu oyununa 7 sentyabr 2005-ci ildə DÇ-2006-nın seçmə mərhələsi çərçivəsində Bakıda Avstriya ilə keçirilən qarşılaşmada çıxıb.[4][3]

Vurduğu qollar[redaktə | əsas redaktə]

Silk-film.png Xarici video
Silk-film.png Qurban Qurbanovun milli komandada vurduğu qolların bir qismi. YouTube Logo 2017.svg

Qurbanovun milli komandada ilk qolu 1993-cü ilə təsadüf edir. İyunun 8-də İranın paytaxtı Tehranda keçirilən beynəlxalq turnirdə Azərbaycan 21 yaşadək futbolçulardan ibarət Qazaxıstan yığma komandası ilə qarşılaşırdı.[9][11] Qurbanov görüşün 14-cü dəqiqəsində hesabı açır, 41-ci dəqiqədə isə ikinci qolu qazaxların qapısından keçirir.[9] Qarşılaşma 3:3 hesabı ilə başa çatır.[9] Bu oyun Qurbanov üçün millidə qol hesabını açması və dubl etməsi ilə əlamətdar olur.

Qurbanov millidə növbəti qolunu Farer adaları ilə keçirilən yoldaşlıq oyununda vurur. 1996-cı il fevralın 27-də Kiprdə keçirilən görüşdə (3:0) Qurbanov komandasının 3-cü qoluna imza atıb.[9][12]

Həmin ilin mayında isə Qurbanov millidə 4-cü qolunu vurur. Bu, Belarusla yoldaşlıq oyununda (2:2) gerçəkləşir. Matçın 46-cı dəqiqəsində kapitan Nazim Süleymanovu əvəzləyən Qurbanov 53-cü dəqiqədə fərqlənir.[9][13]

Qurbanov 1997-ci ilin martında Türkmənistanla Bakıda keçirilən yoldaşlıq oyununda da rəqibi məyus etməyi bacarır. O, 3:0 hesabı ilə qalib gəldikləri matçın 88-ci dəqiqəsində son nöqtəni qoyur.[9][14]

Avro-2000-in seçmə mərhələsində səfərdə Lixtenşteynlə keçirilən oyunda da Qurbanov fərqlənir. O, 1:2 hesablı məğlubiyyətdə təsəlli qolunu vurur.[9][15]

Qurbanov növbəti qol sevincini Estoniya ilə yoldaşlıq matçında yaşayıb. O, 2:2 hesablı bərabərliklə bitən qarşılaşmanın 1-ci dəqiqəsində rəqibi məyus edib.[9][16]

Avro-2000-nin seçmə mərhələsində Lixtenşteynlə Bakıda keçirilən görüş də Qurbanov üçün əlamətdardır. O, səfərdəki matçda olduğu kimi, "Tofiq Bəhramov"da da rəqib qapısına yol tapmağı bacarır. 4:0 hesablı qələbədə ilk qolu Qurbanov vurur.[9][17]

Artıq millinin əsas qol silahına çevrilən Qurbanov Avro-2004-ün seçmə mərhələsində də komandasına öz töhfəsini verir. O, 2003-cü ilin 12 fevralında səfərdə Serbiya və Çernoqoriya ilə keçirilən görüşün qəhrəmanı olur. Yığması 0:2 hesabı ilə geridə olan zaman matçın 58 və 77-ci dəqiqələrində qol vuran hücumçu komandasını məğlubiyyətdən xilas edərək millisinə bir xal qazandırır.[18] Qurbanov bu rəqiblə Bakıda keçirilən oyunda da toru silkələməyi bacarır.[9][19]

Qurbanov 2004-cü ildə Moldova, ÖzbəkistanLatviya ilə keçirilən yoxlama oyunlarının hərəsində bir qol vurur.[9][20][21][22]

Qolların siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanın qolları ilk sırada göstərilmişdir.

# Tarix Məkan Rəqib Hesab Nəticə Yarış İst
1 08.06.1993 Azadi stadionu, Tehran, İran Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan (21 yaşlılar) 1–0 3-3 1993 EKO Kuboku [11]
2 08.06.1993 Azadi stadionu, Tehran, İran Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan (21 yaşlılar) 2–1 3-3 1993 EKO Kuboku [11]
3 27.02.1996 Antonis Papadopulos stadionu, Larnaka, Kipr Flag of the Faroe Islands.svg Farer adaları 3–0 3-0 Yoldaşlıq oyunu [12]
4 27.05.1996 Şəhər stadionu, Molodeçno, Belarus Flag of Belarus.svg Belarus 1–1 2-2 Yoldaşlıq oyunu [13]
5 22.03.1997 Tofiq Bəhramov adına Respublika Stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Turkmenistan.svg Türkmənistan 3–0 3-0 Yoldaşlıq oyunu [14]
6 14.10.1998 Reynpark stadionu, Vaduts, Lixtenşteyn Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn 1-2 1-2 Avro 2000-in seçmə mərhələ oyunu [15]
7 06.03.1999 Antonis Papadopulos stadionu, Larnaka, Kipr Flag of Estonia.svg Estoniya 1–0 2-2 Yoldaşlıq oyunu [16]
8 05.06.1999 Tofiq Bəhramov adına Respublika Stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn 1–0 4-0 Avro 2000-in seçmə mərhələ oyunu [17]
9 12.02.2003 Pod Qoritsom stadionu, Podqoritsa, Serbiya və Monteneqro Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 1-2 2–2 Avro 2004-ün seçmə mərhələ oyunu [18]
10 12.02.2003 Pod Qoritsom stadionu, Podqoritsa, Serbiya və Monteneqro Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 2-2 2–2 Avro 2004-ün seçmə mərhələ oyunu [18]
11 11.06.2003 Şəfa stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 1–1 2-1 Avro 2004-ün seçmə mərhələ oyunu [19]
12 31.03.2004 Respublika stadionu, Kişinyov, Moldova Flag of Moldova.svg Moldova 1-1 2-1 Yoldaşlıq oyunu [20]
13 28.05.2004 Tofiq Bəhramov adına Respublika Stadionu, Bakı, Azərbaycan Flag of Uzbekistan.svg Özbəkistan 1–0 3-1 Yoldaşlıq oyunu [21]
14 06.06.2004 Skonto stadionu, Riqa, Latviya Flag of Latvia.svg Latviya 2-1 2-2 Yoldaşlıq oyunu [22]

Statistika[redaktə | əsas redaktə]

İllər üzrə vurduğu qollar
İl Oyun Qol
1992 1 0
1993 4 2
1994 0 0
1995 2 0
1996 7 2
1997 9 1
1998 9 1
1999 6 2
2000 2 0
2001 4 0
2002 6 0
2003 3 3
2004 9 3
2005 6 0
Cəmi 68 14

Yarış üzrə keçirdiyi oyunlar və vurduğu qollar
Yarış Oyun Qol
Yoldaşlıq oyunu 26 6
-nın seçmə mərhələ oyunu 18 0
-nın seçmə mərhələ oyunu 15 5
Digər turnirlər 9 3
Cəmi 68 14

Rəqib üzrə vurduğu qollar
Rəqib Qol
Flag of Serbia and Montenegro.svg Serbiya və Monteneqro 3
Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn 2
Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan (21 yaşlılar) 2
Flag of the Faroe Islands.svg Farer adaları 1
Flag of Belarus.svg Belarus 1
Flag of Turkmenistan.svg Türkmənistan 1
Flag of Estonia.svg Estoniya 1
Flag of Moldova.svg Moldova 1
Flag of Uzbekistan.svg Özbəkistan 1
Flag of Latvia.svg Latviya 1
Cəmi 14

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Qurbanovun milli komandanın heyətində keçirdiyi 68 oyundan 2-si FİFA tərəfindən tanınmayıb: Azərbaycan 3:3 Qazaxıstan (21 yaşlılar)Azərbaycan 2:0 Kipr (21 yaşlılar).[3]
  2. Qurbanovun milli komandanın heyətində vurduğu 14 qoldan 2-si FİFA tərəfindən tanınmayıb: Azərbaycan 3:3 Qazaxıstan (21 yaşlılar) (dubl edib).[3]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Millinin baş məşqçisi müəyyənləşib". Affa.az. Arxivləşdirilib: [1] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171113222022/http://www.affa.az/index.php/news/millinin-ba-mqisi-myynlib/60644.
  2. "Azərbaycanın "Qarabağ" futbol klubu "Neftçi"nin keçmiş baş məşqçisi ilə müqavilə bağlayıb". Trend.az. Arxivləşdirilib: [2] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171113222238/https://az.trend.az/azerbaijan/society/1261830.html.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 "Gurban Gurbanov - Goals in International Matches". Rsssf.com. Arxivləşdirilib: [3] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171120143212/http://www.rsssf.com/miscellaneous/gugurbanov-intlg.html.
  4. 4,0 4,1 "Football PLAYER: Qurban Qurbanov". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [4] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171120143109/https://eu-football.info/_player.php?id=11550.
  5. "QURBAN QURBANOV AZƏRBAYCAN MİLLİSİNİN BAŞ MƏŞQÇİSİ TƏYİN OLUNUB". CBC.az. Arxivləşdirilib: [5] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/http://cbc.az/az/az/news/qurban-qurbanov-azrbaycan-mllsnn-ba-mqs-tyn-olunub1509698736.
  6. "Qurban Qurbanov Azərbaycan millisinin baş məşqçisi təyin olunub". Apa.az. Arxivləşdirilib: [6] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://apa.az/futbol_xeberleri/qurban-qurbanov-azerbaycan-millisinin-bas-mesqciosi-teyin-olunub-3920.html.
  7. "Qurban Qurbanov 43 yaşında". Sportal.az. Arxivləşdirilib: [7] saytından 20 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/http://sportal.az/news/53993.
  8. "ATV kanalının Qurban Qurbanov haqqında süjeti. 2005-ci il 25 sentyabr. Həftəsonu proqramı". Sportpress.az. https://www.youtube.com/watch?v=BcKYSfXUMnE&t=.
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 "Bombardirin millimizə qayıdışı". Qol.az. Arxivləşdirilib: [8] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/http://qol.az/?name=xeber&news_id=113647.
  10. "Football MATCH: 17.09.1992 Georgia v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [9] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=9606.
  11. 11,0 11,1 11,2 "Football MATCH: 08.06.1993 Kazakhstan* v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [10] saytından 14 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171114183008/https://eu-football.info/_match.php?id=2910.
  12. 12,0 12,1 "Football MATCH: 27.02.1996 Azerbaijan v Faroe Islands". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [11] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171115215227/https://eu-football.info/_match.php?id=10447.
  13. 13,0 13,1 "Football MATCH: 27.05.1996 Belarus v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [12] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=25079.
  14. 14,0 14,1 "Football MATCH: 22.03.1997 Azerbaijan v Turkmenistan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [13] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=10824.
  15. 15,0 15,1 "Football MATCH: 14.10.1998 Liechtenstein v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [14] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171115223919/https://eu-football.info/_match.php?id=11073.
  16. 16,0 16,1 "Football MATCH: 06.03.1999 Azerbaijan v Estonia". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [15] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://eu-football.info/_match.php?id=11438.
  17. 17,0 17,1 "Football MATCH: 05.06.1999 Azerbaijan v Liechtenstein". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [16] saytından 16 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171115224220/https://eu-football.info/_match.php?id=11520.
  18. 18,0 18,1 18,2 "Gurbanov earns surprise point". UEFA.com. Arxivləşdirilib: [17] saytından 17 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/save/https://www.uefa.com/uefaeuro/season=2004/matches/round=1579/match=69859/postmatch/report/index.html#.
  19. 19,0 19,1 "Ismaylov the toast of Azerbaijan". UEFA.com. Arxivləşdirilib: [18] saytından 17 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118000540/https://www.uefa.com/uefaeuro/season=2004/matches/round=1579/match=69858/postmatch/report/index.html.
  20. 20,0 20,1 "Football MATCH: 31.03.2004 Moldova v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [19] saytından 18 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118001048/https://eu-football.info/_match.php?id=25707.
  21. 21,0 21,1 "Football MATCH: 28.05.2004 Azerbaijan v Uzbekistan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [20] saytından 18 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118001142/https://eu-football.info/_match.php?id=26366.
  22. 22,0 22,1 "Football MATCH: 06.06.2004 Latvia v Azerbaijan". Eu-football.info. Arxivləşdirilib: [21] saytından 18 Noyabr 2017 tarixində. https://web.archive.org/web/20171118001224/https://eu-football.info/_match.php?id=26367.