Rusiya imperatorlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Şəcərə

Rusiya imperatoru (rus. Импера́торъ всероссíйскій) titulu 22 oktyabr 1721-ci ildə I Pyotr tərəfindən Senatın xahişi ilə Şimal müharibəsindəki qələbədən sonra qəbul edilmiş 1917-ci il Fevral inqilabına qədər mövcud olmuşdur[1].

Bu siyahıda Rusiya imperator və imperatriçələrinin adları xronoloji ardıcıllıqla verilmişdir. Siyahıda həmçinin imperatorun adı, atasının adı, portreti, imperatorun dövründə olan dövlət gerbi, hakimiyyətinib başlanğıcı və sonu, tacqoyma tarixi və məlumatların mənbəyi göstərilmişdir.

Siyahıda illər yuli təqvimi ilə verilmişdir.

Rusiya imperatorlarının siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

İmperator Portret Gerb Varis Titul Hakimiyyətin
başlanması
Hakimiyyətin
başa çatması
Tacqoyma M.
I Pyotr Alekseyeviç[2][3][4] Peter de Grote.jpg
(1672–1725)
Russia05.png Pyotr Alekseyeviç, Yekaterina Alekseyevna, Anna Petrovna Vətənin Atası (rus. Отец Отечества), Böyük (rus. Великий)[5] 22 oktyabr 1721
(1682–1721 —
Böyük hökmdar, çar və böyük knyaz)
28 yanvar 1725 25 iyun 1682 [6]
I Yekaterina Alekseyevna [7][8][9] Catherine I of Russia by Nattier.jpg
(1684–1727)
Russia05.png Pyotr Alekseyeviç, Yelizaveta Petrovna 28 yanvar 1725 6 may 1727 7 may 1724
(I Pyotrun həyat yoldaşı-imperatriçə kimi)
[10]
Pyotr Alekseyeviç[11][12][13][14] Peter II by G.Molchanov (18 c., Tretyakov gallery).jpg
(1715–1730)
Russia05.png Yelizaveta Petrovna 6 may 1727 19 yanvar 1730 25 fevral 1728 [15]
I Anna İvanovna[16][17][18] Louis Caravaque, Portrait of Empress Anna Ioannovna (1730).jpg
(1693–1740)
Russia05.png 15 fevral 1730[a] 17 oktyabr 1740 28 aprel 1730 [19]
VI İvan Antonoviç[20][21][22] Ivan VI Antonovich (Oranienbaum).jpg
(1740–1764)
Russia05.png 17 oktyabr 1740 (9 noyabr 1740-cı ildən — 25 noyabr 1741-ci ilə qədər Anna Leopoldovnanın regentliyi altında ) 25 noyabr 1741 Tacqoyma olmayıb [23]
Yelizaveta Petrovna[24][25][26] Carle Vanloo, Portrait de l’impératrice Élisabeth Petrovna (1760).jpg
(1709–1762)
до 1761 по ст. стилю
Russia05.png Pyotr Fyodoroviç, Pavel Petroviç 25 noyabr 1741 25 dekabr 1761 25 aprel 1742 [27]
III Pyotr Fyodoroviç[28][29][30][31][32][33] Coronation portrait of Peter III of Russia -1761.JPG
(1728–1762)
Russia05.png Pavel Petroviç[34][35][36] 25 dekabr 1761 28 iyun 1762 Tacoqyma
ölümündən sonra 1796-cı ildən I Pavel tərəfindən olub.
[37]
II Yekaterina Alekseyevna[38][39][40][41] Catherine II by F.Rokotov after Roslin (1780s, Hermitage) 2.jpg
(1729–1796)
Russia05.png Pavel Petroviç, Aleksandr Pavloviç Vətənin Anası (rus. Мать Отечества), Böyük (rus. Великий)[42] 28 iyun 1762 6 noyabr 1796 22 sentyabr 1762 [43]
I Pavel Petroviç[44] Paul i russia.jpg
(1754–1801)
Russian eagle 1800.png Aleksandr Pavloviç 6 noyabr 1796 12 mart 1801 5 aprel 1797 [45]
Aleksandr Pavloviç[46][47][48][49] Alexander I by S.Shchukin (1809, Tver).png
(1777–1825)
Russia09.gif Konstantin Pavloviç, Nikolay Pavloviç Uğurlu (rus. Благословенный)[50] 12 mart 1801 19 noyabr 1825 15 sentyabr 1801 [51]
I Nikolay Pavloviç[52][53][54] Botman - Emperor Nicholas I (cropped).jpg
(1796–1855)
Russia10.gif Aleksandr Nikolayeviç Unudulmaz (rus. Незабвенный) 19 noyabr 1825[b] 18 fevral 1855 22 avqust 1826 [55]
II Aleksandr Nikolayeviç[56][57][58] Alexander II of Russia by N.Lavrov (1868, Museum of Artillery).jpg
(1818–1881)
Greater Coat of Arms of the Russian Empire 1700x1767 pix Igor Barbe 2006.jpg Nikolay Aleksandroviç Aleksandr Aleksandroviç Xilaskar (rus. Освободитель) 18 fevral 1855 1 mart 1881 26 avqust 1856 [59]
III Aleksandr Aleksandroviç[60]

[61] [62]

Shilder AlexanderIII.jpg
(1845–1894)
безрамки Nikolay Aleksandroviç Sülh keşikçisi (rus. Миротворец) [63] 1 mart 1881 20 oktyabr 1894 15 may 1883 [64]
II Nikolay Aleksandroviç[65][66] Portrait of Nicholas II of Russia by Ilya Galkin.jpg
(1868–1918)
безрамки Georgi Aleksandroviç, Mixail Aleksandroviç, Aleksey Nikolayeviç Romanov 20 oktyabr 1894 2 mart 1917 14 may 1896 [67]

Statistika[redaktə | əsas redaktə]

  • Rusiya imperatoru titulunu cəmi 14 nəfər daşımışdır: 10 kişi (2-si uşaq olmaqla) və 4 qadın.
  • Ən uzun hakimiyyətdə olmuş Rusiya imperatoru II Yekaterina olmuşdur — 34 il.[c] O həmçinin Rusiya imperatorları içərisində ən çox yaşayanıdır — 67 il.
  • Ən qısa hakimiyyətdə olmuş Rusiya imperatoru III Pyotr olmuşdur — cəmi 6 ay.[d]
  • Ən yaşlı monarx I Pavel olmuşdur — 42 yaşında imperator titulunu qəbul etmişdir. Bundan başqa, I Pyotr da imperator titulunu qəbul edən zaman 49 yaşı olmuşdur, lakin o, 10 yaşından çarlıq etmişdir.
  • Ən gənc monarx VI İvan olmuşdur — imperator elan edilən zaman 2 ay 5 günlük olmuşdur. Onun regentliyi dövründə nominal olaraq hakimiyyəti Ernest BironAnna Leopoldovna idarə etmişdir.
  • Ən az yaşayan imperator — 14 il yaşamış II Pyotr olmuşdur.

Geneoloji şəcərə[redaktə | əsas redaktə]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mariya
Miroslavskaya
 
 
 
 
 
Monomakh hat.svg
Aleksey Mixayloviç
 
 
 
 
 
Natalya
Narışkina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Praskovya
Saltıkova
 
 
Monomakh hat.svg
V İvan
 
 
Yevdokiya
Lopuxina
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
I Pyotr
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
I Yekaterina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karl-Leopold
 
Yekaterina
İvanovna
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
Anna
İvanovna
 
Natalya
Petrovna
 
Aleksey
Petroviç
 
Anna
Petrovna
 
Karl
Fridrix
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
Yelizaveta
Petrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Leopoldovna
 
Anton Ulrix
 
 
 
 
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
II Pyotr
 
 
 
 
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
III Pyotr
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
II Yekaterina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
VI İvan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mariya Fyodorovna
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
I Pavel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aleksandra Fyodorovna
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
I Nikolay
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
I Aleksandr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
II Aleksandr
 
Mariya Aleksandrovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
III Aleksandr
 
Mariya Fyodorovna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Heraldic Imperial Crown of Russia.svg
II Nikolay


Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

Ədəbiyyat[redaktə | əsas redaktə]

  • Георгий Чулков. Императоры России. — Москва : «Слово», 2003. — 210 с.
  • Евгений Анисимов. Женщины на русском престоле. — Санкт-Петербург : «Питер», 2008. — 459 с. — ISBN 978-5-388-00055-2.
  • Николай Павленко. Жизнь Замечательных Людей: Петр Первый. — Москва : «Молодая гвардия», 1975. — 384 с.
  • Николай Павленко. Жизнь Замечательных Людей: Петр II. — Москва : «Молодая гвардия», 2006. — 281 с. — ISBN 5-235-02886-4.
  • Николай Павленко. Жизнь Замечательных Людей: Екатерина Великая. — Москва : «Молодая гвардия», 1999. — 495 с.
  • Алексей Песков. Жизнь Замечательных Людей: Павел I. — Москва : «Молодая гвардия», 2000. — 495 с. — ISBN 5-235-02387-0.
  • Эдвард Радзинский. Александр II. Жизнь и смерть: документальный роман. — Москва : «АСТ», 2007. — 518 с. — ISBN 5-17-040432-8.5

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. 26 fevral 1730-cu ilə kimi Anna İvanovnanın mütləq hakimiyyəti Ali Gizli Şura tərəfindən məhdudlaşdırılmışdır.
  2. Dekabristlər üsyanı ilə əlaqədar olaraq I Nikolay öz səlahiyyətlərinin icrasına 14 dekabr 1825-ci ildə başlamışdır.
  3. əgər I Pyotrun formal tam hakimiyyəti sayılmazsa 43 il hesablanır.
  4. əgər I Konstantin kimi müqayisəli monarxlar sayılmazsa nominal hakimiyyəti 16 günür və II Mixail de-yure 1 günlük keçmiş imperator olmuş və taxtdan əl çəkmişdir.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Шубинский С. Н. Исторические очерки и рассказы. — 6-е изд. — СПб., 1911. с. 44 — 51 Archived 4 January 2012[Date mismatch] at the Wayback Machine.  (rus.)
  2. Пётр Великий, его полководцы и министры. — М.: Тип. Александра Семена, 1853
  3. Брикнер А. Г.Иллюстрированная история Петра Великого
  4. Былое России: Предки императора Петра I Алексеевича Великого Романова (до 5-го поколения)
  5. Рождение империи Петра I Великого (конец XVII — первая четверть XVIII в.)
  6. ПЕТР I Великий
  7. Арсеньев К. И. Царствование Екатерины I.Тип. Императорской Российской Академии. СПб., 1856//http://www.runivers.ru/lib/book9894/484861/
  8. Вильбоа Н. П. Записки Вильбоа, современника Петра Великого. (Материалы для русской истории) / Пересказ Г. Благосветлова // Общезанимательный вестник, 1858. — Т. 2. — № 4. — С. 186—194.
  9. Записка о кончине государыни императрицы Екатерины Алексеевны и о вступлении на престол государя императора Петра II Алексеевича. — Изд. 2-е. — Спб., 1913. — 4 с.
  10. ЕКАТЕРИНА I
  11. Павленко Н. И. Пётр II. — М.: Молодая гвардия, 2006. — (Жизнь замечательных людей). — ISBN 5-235-02886-4.
  12. Анисимов Е. В. Пётр II // Вопросы истории. — 1994. — № 8.
  13. Дмитриев С. Д. Пётр II. Осиротевшее царство. Фаворит и опала. Божья воля. — М.: АСТ, 2006.
  14. Арсеньев К. И. Царствование Петра II
  15. ПЕТР II
  16. Альгаротти Фр. Путешествие в Россию / Изд. подг. И. П. Володина и А. Ю. Миролюбова. — СПб.: Наука, 2014. — 400 с. — Серия «Литературные памятники».
  17. Анисимов Е. В. Россия без Петра. 1725–1740 гг. — Л.: Лениздат, 1994. — 496 с. — Серия «Историческая библиотека "Петербург-Петроград-Ленинград": Хроника трех столетий». — ISBN 5-289-01008-4.
  18. Анисимов Е. В. Анна Иоанновна. — М.: Молодая гвардия, 2002. — 362 с. — Серия «Жизнь замечательных людей».
  19. АННА Ивановна
  20. Анисимов Е. Иван VI Антонович. — М.: Молодая гвардия, 2008. — 368 с. — (ЖЗЛ). — ISBN 978-5-235-03026-8.
  21. Либрович С. Ф. Император под запретом. — М.: Захаров, 2008. — 160 с. — ISBN 978-5-8159-0862-8.
  22. Данилевский Г. П. Мирович. — М.: Художественная литература, 1977.
  23. ИВАН VI
  24. Coughlan, Robert (1974). Джей Голд, изд. Элизабет и Кэтрин: императрицы всей России . Лондон: Millington Ltd. ISBN 0-86000-002-8 .
  25. Анисимов, Е. В. Елизавета Петровна. — М., 2005. — 432 с.
  26. Анисимов Е. В. Россия в середине XVIII века: Борьба за наследие Петра. — М.: Мысль, 1986. — 239 с.
  27. ЕЛИЗАВЕТА Петровна
  28. Мыльников А. Петр III: Повествование в документах и версиях. — 2-е изд. — М.: Молодая гвардия, 2009. — (ЖЗЛ). — ISBN 978-5-235-03244-6.
  29. Наумов В. Пётр III // Романовы. Исторические портреты. — М., 1997.
  30. Писарев М. И. Петр III Федорович // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890–1907.
  31. Рюльер К. К. История и анекдоты о революции в России в 1762 году // Россия XVIII в. глазами иностранцев / Под. ред. Ю. А. Лимонова. — Л.: Лениздат, 1989. С. 261—312. — Серия «Библиотека „Страницы истории Отечества“».
  32. Путь к трону: История дворцового переворота 28 июня 1762 года. — М.: Слово, 1997. — (Русские мемуары). — ISBN 5-85050-148-7.
  33. Самаров Грегор. Пётр III. На троне великого деда. Роман. — М.: АСТ, 2002. — ISBN 5-17-014157-2.
  34. Терещук А. В.. Павел I. Жизнь и царствование. «Вита Нова», 2011. — с. 576. — ISBN 978-5-93898-340-3
  35. Жизнеописание Власть, общество, армия: от Павла I к Александру I. Сборник научных статей / сост. и отв. ред. Т. Н. Жуковская. — СПб., 2013. — 268 с. (Труды исторического факультета. Том XI)
  36. О. Д. Форш. Михайловский замок. — М.: АСТ, 2011. — ISBN 978-5-17-072485-7. А. М. Песков. Павел I (пятое издание). — М.: Молодая гвардия, 2017. — (Жизнь замечательных людей).
  37. ПЕТР III Федорович Archived 2012-06-02 at the Wayback Machine.
  38. Брикнер А. Г. История Екатерины II. — М.: Современник, 1991.
  39. Грибовский А. М. Записки о императрице Екатерине Великой: репринтное воспроизведение издания 1864 года. — М.: Прометей, 1989. — 96 с.
  40. Грот Я. К. Воспитание Екатерины II // Древняя и новая Россия, 1875. — Т. 1. — № 2. — С. 110—125.
  41. Екатерина II и её время: Современный взгляд / Философский век, альманах. № 11. — СПб., 1999. (ideashistory.org.ru)
  42. Борзаковский П. К. Императрица Екатерина Вторая Великая. — М.: Панорама, 1991. — 48 с.
  43. ЕКАТЕРИНА II Archived 2013-05-30 at the Wayback Machine.
  44. Томсинов В. А. Император Павел I (1754—1801): государственный деятель и законодатель // Законодательство императора Павла I / Составитель, автор предисловия и биографического очерка В. А. Томсинов. М.: Зерцало, 2008. С. XV-LXIV.
  45. ПАВЕЛ I Петрович Archived 2013-05-30 at the Wayback Machine.
  46. Великий князь Николай Михайлович. Император Александр I. — М.: Захаров, 2010. — 320 с. — ISBN 978-5-8159-1020-1.
  47. Шильдер Н. К. Император Александр Первый. Его жизнь и царствование. — В 4 томах: т.1 - до восшествия на престол. т.2 – 1801–1810. т.3 – 1810–1816. т.4 – 1816–1825. — СПб.: «Новое время» А. С. Суворина, 1897.
  48. Валишевский К. Александр I. История царствования. В 3 томах — СПб.: «Вита Нова», 2011. — т. 1 — с. 480. — ISBN 978-5-93898-318-2 — т. 2 — с. 480. — ISBN 978-5-93898-320-5 — т. 3 — с. 496 — ISBN 978-5-93898-321-2 — Серия: Жизнеописание Рэй М.-П. Александр I. — М.: РОССПЭН, 2013. — 496 с. — ISBN 978-5-8243-1721-3 — Серия: Эпоха 1812 года.
  49. Александр I // Русский биографический словарь : в 25 томах. — СПб.—М., 1896–1918. Великий князь Николай Михайлович. «Император Александр I: Опыт исторического исследования». — Пг., 1915.
  50. Выскочков Л. В. Николай I. — Изд. 2-е, испр. (Жизнь замечательных людей. Серия биографий; Вып. 1175 (973)). — М.: Молодая гвардия, 2006. — 693 с. — ISBN 5-235-02876-7.
  51. АЛЕКСАНДР I Павлович Archived 2013-05-30 at the Wayback Machine.
  52. Полиевктов М. А. Николай I: биография и обзор царствования. — М., 1918. — 403 с.
  53. Анри Труайя. Николай I / Пер. c фр. Е. Сутоцкой. — М., 2007. — 222 с. — ISBN 978-5-699-24298-6.
  54. Пашкова Т.Л. Император Николай I и его семья в Зимнем дворце. — СПб.: Издательство Гос. Эрмитажа, 2014. — 464+524 с. — ISBN 978-593572-585-3.
  55. НИКОЛАЙ I Павлович
  56. Академик Всеволод Николаев. Александр Второй — человек на престоле. — Мюнхен, 1986., а также Академик Всеволод Николаев. Александр II. — М.: Захаров, 2005. — 432 с. — ISBN 5-8159-0484-8.
  57. Давыдов Н. В. Судебные реформы 1866 года. / В кн.: Три века. Т. 6. — М., 1995. Коронационный альбом Александра Второго
  58. Захарова Л. Г. Александр Второй. — В кн.: Российские самодержцы. — М., 1994.
  59. АЛЕКСАНДР II Николаевич Archived 2013-05-30 at the Wayback Machine.
  60. Великий князь Александр Михайлович. Император Александр III // Книга воспоминаний. — Париж, 1933.
  61. Барковец О., Крылов-Толстикович А. Александр III — царь Миротворец. — СПб., 2007.
  62. Боханов А. Н., Кудрина Ю. В. Император Александр III и императрица Мария Федоровна: Переписка 1884–1894 годы. — М.: Русское слово — РС, 2011. — 4-е изд. — 352 с., ил. — (Серия «История в лицах»). — 1000 экз. — ISBN 978-5-9932-0808-4.
  63. Боханов А. Н. Император Александр III. — М., 2001.
  64. АЛЕКСАНДР III Александрович
  65. The 25 Richest People Who Ever Lived – Inflation Adjusted
  66. Боханов А. Н. Николай II. — М.: Молодая гвардия — ЖЗЛ; Русское слово, 1997. — 480 с. — (Жизнь замечательных людей. Серия биогр. Вып. 739). — ISBN 5-235-02296-3.
  67. НИКОЛАЙ II Александрович
  68. Краснов В. Г. Памяти Михаила Романова похвальное слово // Московские новости. — 2007. — № 25. — 29 июня.
  69. Краснов В. Г. «Пермский Крест: Михаила Романов», Москва, 2011;
  70. Краснов В. Г. «Вклад Великого Князя Михаила Романова в развитие конституционной системы в России», журнал Государственной Думы РФ «Представительная власть», № 5-6, 2010