Antarktikada yerləşən qütb stansiyalarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Antarktida daimi stansiyaları olan ölkələr

Antarktikada çoxlu sayda müxtəlif dövlətlərə məxsus Elmi tətqiqat stansiyaları vardır. Bu stansiyalarda elmi müşahidələr aparılır. Antarktida haqqında konvensiyaya görə istənilən dövlət 60° paraleldən cənubda elmi məqsədlər məqsədi ilə stansiya yerləşdirə bilər.

Siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Stansiya Status Ölkə Yaradılma tarixi Coğrafi koordinatları
Orkadas (Orcadas) Daimi Argentina Argentina 1904 60°44′ c. e. 44°44′ q. u.
Makkuori adası (Macquarie island) Daimi Avstraliya Avstraliya 1911 54°37′ c. e. 158°51′ ş. u.
Karvaxal (Teniente Luis Carvajal) Mövsümü Çili Çili 1938 67°45′ c. e. 68°55′ q. u.
Kapitan-Arturo-Prat (Capitan Arturo Prat) Daimi Çili Çili 1947 62°30′ c. e. 59°41′ q. u.
Melxior (Melchior) Mövsümü Argentina Argentina 1947 64°20′ c. e. 62°59′ ş. u.
Siqni (Signy) Mövsümü Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1947 60°43′ c. e. 45°36′ q. u.
General-Bernardo-О’Hiqqins (General Bernando O’Higgins) Daimi Çili Çili
Almaniya Almaniya
1948 63°19′ c. e. 57°54′ q. u.
Desepson (Decepción) Mövsümü Argentina Argentina 1948 62°59′ c. e. 60°42′ q. u.
Kral Eduard burnu (King Edward point) Daimi Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1950 54°17′ c. e. 36°30′ q. u.
Marten-de-Vive (Martin de Vivies / Amsterdam) Daimi Fransa Fransa 1950 37°41′ c. e. 77°31′ ş. u.
Braun (Almirante Brown) Mövsümü Argentina Argentina 1951 64°53′ c. e. 62°53′ q. u.
Videla (Gabriel Gonzales Videla) Mövsümü Çili Çili 1951 64°49′ c. e. 62°51′ q. u.
Port-o-Franse (Port aux Francais / Kerguelen) Daimi Fransa Fransa 1951 49°21′ c. e. 70°13′ ş. u.
San-Martin (San-Martin) Daimi Argentina Argentina 1951 68°08′ c. e. 67°06′ q. u.
Esperansa (Esperanza) Daimi Argentina Argentina 1952 63°24′ c. e. 57°00′ q. u.
Kamara (Cámara) Mövsümü Argentina Argentina 1953 62°36′ c. e. 59°55′ q. u.
Xubani (Jubany) Daimi Argentina Argentina 1953 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.
Mouson (Mawson) Daimi Avstraliya Avstraliya 1954 67°36′ c. e. 62°52′ ş. u.
Vinset (Vicente Maldonado) Mövsümü Ekvador Ekvador 1954 62°08′ c. e. 58°22′ q. u.
II Belqrano (Belgrano II) Daimi Argentina Argentina 1955 77°52′ c. e. 34°38′ q. u.
Mak Medro (McMurdo) Daimi ABŞ ABŞ 1955 77°51′ c. e. 166°40′ ş. u.
Dumont d’Urvill (Dumont d’Urville) Daimi  Fransa 1956 66°40′ c. e. 140°01′ ş. u.
Mirnı (Mirny) Daimi Rusiya Rusiya 1956 66°33′ c. e. 93°00′ ş. u.
Amundsen-Skott (Amundsen-Scott) Daimi ABŞ ABŞ 1956 90°00′00″ c. e. 0°00′00″ ş. u.
Qof adası (Gough island) Daimi Cənubi Afrika Respublikası CAR 1956 40°21′ c. e. 9°52′ q. u.
Halli (Halley) Daimi Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1956 75°35′ c. e. 26°39′ q. u.
Şova (Showa) Daimi Yaponiya Yaponiya 1957 69°00′ c. e. 39°35′ ş. u.
Skott-Beys (Scott) Daimi Yeni Zelandiya Yeni Zelandiya 1957 77°51′ c. e. 166°46′ ş. u.
Deyvis (Davis) Daimi Avstraliya Avstraliya 1957 68°35′ c. e. 77°58′ ş. u.
Vostok (Vostok) Daimi Rusiya Rusiya 1957 78°28′ c. e. 106°48′ ş. u.
Rizopatron (Luis Risopatron) Mövsümü  Çili 1957 62°23′ c. e. 59°42′ q. u.
Novolazarevskaya (Novolazarevskaya) Daimi  Rusiya 1961 70°46′37″ c. e. 11°49′26″ ş. u.
matienso (Matienzo) Mövsümü  Argentina 1961 64°59′ c. e. 60°04′ q. u.
Fossil-Blaff (Fossil Bluff) Mövsümü Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1961 71°20′ c. e. 68°17′ q. u.
IV SANAE (SANAE IV) Daimi  Cənubi Afrika Respublikası 1962 71°40′ c. e. 2°51′ q. u.
Alfred For (Alfred Faure / Crozet) Daimi  Fransa 1964 46°25′ c. e. 51°51′ ş. u.
Qesalaqa (Comodoro Guesalaga) Mövsümü  Çili 1967 67°46′ c. e. 68°54′ q. u.
Petrel (Petrel) Mövsümü  Argentina 1967 63°29′ c. e. 56°14′ ş. u.
Palmer (Palmer) Daimi ABŞ ABŞ 1968 64°46′ c. e. 64°03′ q. u.
Bellinshauzen (Bellingshausen) Daimi Rusiya Rusiya 1968 62°12′ c. e. 58°58′ q. u.
Keysi (Casey) Daimi  Avstraliya 1969 66°17′ c. e. 110°31′ ş. u.
Marambio (Marambio) Daimi Argentina Argentina 1969 64°14′ c. e. 56°37′ q. u.
Midzuxo (Mizuho) Mövsümü Yaponiya Yaponiya 1970 70°42′ c. e. 44°20′ ş. u.
Molodyojnaya (Molodezhnaya) Mövsümü Rusiya Rusiya
 Belarus
1970 67°41′ c. e. 46°08′ ş. u.
Leninqradskaya (Leningradskaya) Mövsümü Rusiya Rusiya 1971 69°30′ c. e. 159°23′ ş. u.
Elço (Yelcho) Mövsümü  Çili 1973 64°52′ c. e. 63°35′ q. u.
Rotera (Rothera) Daimi Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1975 67°34′ c. e. 68°07′ q. u.
Primavera (Primavera) Mövsümü Argentina Argentina 1977 64°09′ c. e. 60°57′ ş. u.
Arstoski (Arctowski) Daimi  Polşa 1977 62°09′ c. e. 58°28′ q. u.
Frey (Presidente Eduardo Frei Montalva) Daimi  Çili Çili 1969 62°12′ c. e. 58°55′ q. u.
Ruskaya (Russkaya) Mövsümü Rusiya Rusiya 1980 74°46′ c. e. 136°52′ q. u.
Noymayer (Neumayer) Daimi  Almaniya 1981 70°39′ c. e. 8°15′ q. u.
Ripamonti (Julio Ripamonti) Mövsümü  Çili 1982 62°13′ c. e. 58°56′ q. u.
Berd adası (Bird island) Daimi Böyük Britaniya Böyük Britaniya 1982 54°00′ c. e. 38°03′ q. u.
Artiqas (Artigas) Daimi  Uruqvay 1984 62°11′ c. e. 58°51′ q. u.
Asuka (Asuka) Mövsümü  Yaponiya 1984 71°32′ c. e. 24°08′ ş. u.
Çançen (Great Wall) Daimi  ÇXR 1985 62°13′ c. e. 58°58′ q. u.
Komandante Ferras (Commandante Ferraz) Daimi  Braziliya 1984 62°05′ c. e. 58°24′ q. u.
Tor (Tor) Mövsümü  Norveç 1985 71°53′ c. e. 5°09′ ş. u.
Cukkelli (Mario Zucchelli (Terra Nova)) Daimi  İtaliya 1986 74°41′ c. e. 164°07′ ş. u.
Dreşer (Drescher) Mövsümü  Almaniya 1986 72°50′ c. e. 19°02′ q. u.
Drujnaya-4 (Druzhnaya 4) Daimi  Rusiya 1987 69°44′ c. e. 73°42′ ş. u.
Kral Seconq (King Sejong) Daimi  Cənubi Koreya 1988 62°13′ c. e. 58°47′ q. u.
Marion adası (Marion island) Daimi  Cənubi Afrika Respublikası ? 46°52′ c. e. 37°51′ ş. u.
Eko-Nelson (Eco-Nelson) Mövsümü Çexiya Çexiya ? 62°15′ c. e. 58°29′ q. u.
Svea (Svea) Daimi  İsveç 1988 74°35′ c. e. 11°13′ q. u.
Müqəddəs Kliment Oxridski (St. Climent Ohridski) Mövsümü  Bolqarıstan 1988 62°39′ c. e. 60°22′ q. u.
I Xuan Karlos (Juan Carlos I) Mövsümü  İspaniya 1988 62°39′ c. e. 60°23′ q. u.
Aboa (Aboa) Mövsümü Finlandiya Finlandiya 1989 73°03′ c. e. 13°25′ q. u.
Baza (Wasa) Mövsümü  İsveç 1989 73°03′ c. e. 13°25′ q. u.
Qabriel de Kastilya (Gabriel de Castilla) Daimi  İspaniya 1989 62°59′ c. e. 60°41′ q. u.
Çjunşan (Zhongshan) Daimi  ÇXR 1989 69°22′ c. e. 76°23′ ş. u.
Maçi Piçu (Machu Picchu) Mövsümü  Peru 1989 62°05′ c. e. 58°29′ q. u.
Maytri (Maitri) Daimi  Hindistan 1989 70°46′ c. e. 11°44′ ş. u.
Proqres (Progress) Daimi  Rusiya 1989 69°23′ c. e. 76°23′ ş. u.
Troll (Troll) Mövsümü  Norveç 1990 71°53′ c. e. 5°09′ ş. u.
Mann (Dr. Guillermo Mann, keçmiş (Shirreff)) Mövsümü  Çili 1991 62°28′ c. e. 60°46′ q. u.
Cinnah Mövsümü Pakistan Pakistan 1991 70°24′ c. e. 25°45′ ş. u.
Eskudero (Profesor Julio Escudero) Daimi  Çili 1994 62°13′ c. e. 58°57′ q. u.
Dallmann (Edward Dallmann) Mövsümü  Argentina
 Almaniya
Niderland
1994 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.
Dome Fuci (Dome Fuji) Mövsümü  Yaponiya 1995 77°30′ c. e. 37°30′ ş. u.
Akademik Vernadski (Vernadsky), keçmiş Faradey (Faraday) Daimi  Ukrayna 1996 65°15′ c. e. 64°16′ q. u.
Parodi (Teniente Arturo Parodi) Mövsümü  Çili 1999 80°19′ c. e. 81°18′ q. u.
Kenen (Kohnen) Mövsümü  Almaniya 2001 75°00′ c. e. 00°04′ ş. u.
Konkordiya (Concordia) Daimi  İtaliya
 Fransa
2003 75°06′ c. e. 123°21′ ş. u.
Lou-Rakoviya (Law-Racovita), keçmiş lou (Law) Mövsümü  Avstraliya
 Rumıniya
2006 69°23′ c. e. 76°23′ ş. u.
Kunlun (Kun’lun') Daimi  ÇXR 2009 80°25′ c. e. 77°07′ ş. u.
Bharati (Bharati) Daimi  Hindistan Hindistan 2012 69°24′ c. e. 76°11′ ş. u.
Tayşan (Taishan) Mövsümü Çin Çin 2014 73°51′ c. e. 76°58′ ş. u.
Çan Bo Qo (장보고) Daimi Cənubi Koreya Cənubi Koreya 2014 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.

Ümumi xəritə[redaktə | mənbəni redaktə et]

Dünya ölkələrinin Antanktidada yerləşən stansiyaları:
Green pog.svg daimi fəaliyyət göstərən stansiyalar
Lightgreen pog.svg mövsümü fəaliyyət göstərən stansiyalar
Cənubi Şetland adaları arxipelaqında yerləşən qütb stansiyaları:
Green pog.svg daimi
Qeydlər
1 Uruqvay Artiqas
2 Çili Frey
3 Cənubi Koreya Kinq Sedjonq
4 Polşa Arstovski
5 Argentina Xubani
6 Çin Çançen
7 Çili Eskudero

Mənbə[redaktə | mənbəni redaktə et]