Antarktikada yerləşən qütb stansiyalarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Antarktida daimi stansiyaları olan ölkələr

Antarktikada çoxlu sayda müxtəlif dövlətlərə məxsus Elmi tətqiqat stansiyaları vardır. Bu stansiyalarda elmi müşahidələr aparılır. Antarktida haqqında konvensiyaya görə istənilən dövlət 60° paraleldən cənubda elmi məqsədlər məqsədi ilə stansiya yerləşdirə bilər.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Stansiya Status Ölkə Yaradılma tarixi Coğrafi koordinatları
Orkadas (Orcadas) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1904 60°44′ c. e. 44°44′ q. u.
Makkuori adası (Macquarie island) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1911 54°37′ c. e. 158°51′ ş. u.
Karvaxal (Teniente Luis Carvajal) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1938 67°45′ c. e. 68°55′ q. u.
Kapitan-Arturo-Prat (Capitan Arturo Prat) Daimi Flag of Chile.svg Çili 1947 62°30′ c. e. 59°41′ q. u.
Melçior (Melchior) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1947 64°20′ c. e. 62°59′ ş. u.
Siqni (Signy) Mövsümü Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1947 60°43′ c. e. 45°36′ q. u.
General-Bernardo-О’Hiqqins (General Bernando O’Higgins) Daimi Flag of Chile.svg Çili
Flag of Germany.svg Almaniya
1948 63°19′ c. e. 57°54′ q. u.
Desepson (Decepción) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1948 62°59′ c. e. 60°42′ q. u.
Kral Eduard burnu (antarktika stansiyası) (King Edward point) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1950 54°17′ c. e. 36°30′ q. u.
Marten-de-Vive (Martin de Vivies / Amsterdam) Daimi Flag of France.svg Fransa 1950 37°41′ c. e. 77°31′ ş. u.
Braun (Almirante Brown) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1951 64°53′ c. e. 62°53′ q. u.
Videla (Gabriel Gonzales Videla) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1951 64°49′ c. e. 62°51′ q. u.
Port-о-Franse (Port aux Francais / Kerguelen) Daimi Flag of France.svg Fransa 1951 49°21′ c. e. 70°13′ ş. u.
San-Martin (San-Martin) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1951 68°08′ c. e. 67°06′ q. u.
Esperansa (Esperanza) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1952 63°24′ c. e. 57°00′ q. u.
Kamara (Cámara) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1953 62°36′ c. e. 59°55′ q. u.
Xubani (Jubany) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1953 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.
Mauson (Mawson) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1954 67°36′ c. e. 62°52′ ş. u.
Vinset (Vicente Maldonado) Mövsümü Flag of Ecuador.svg Ekvador 1954 62°08′ c. e. 58°22′ q. u.
Belqrano II (Belgrano II) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1955 77°52′ c. e. 34°38′ q. u.
Mak Medro (McMurdo) Daimi Flag of the United States.svg ABŞ 1955 77°51′ c. e. 166°40′ ş. u.
Dumont d’Urvill (Dumont d’Urville) Daimi Flag of France.svg Fransa 1956 66°40′ c. e. 140°01′ ş. u.
Mirnıy stansiyası (Mirny) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1956 66°33′ c. e. 93°00′ ş. u.
Amundset-Skot (Amundsen-Scott) Daimi Flag of the United States.svg ABŞ 1956 90°00′00″ c. e. 0°00′00″ ş. u.
Qof adası (Gough island) Daimi Flag of South Africa.svg CAR 1956 40°21′ c. e. 9°52′ q. u.
Halli (Halley) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1956 75°35′ c. e. 26°39′ q. u.
Seva (Showa) Daimi Flag of Japan.svg Yaponiya 1957 69°00′ c. e. 39°35′ ş. u.
Skott-Beys (Scott) Daimi Flag of New Zealand.svg Yeni Zelandiya 1957 77°51′ c. e. 166°46′ ş. u.
Deyvis (Davis) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1957 68°35′ c. e. 77°58′ ş. u.
Vostok stansiyası (Vostok) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1957 78°28′ c. e. 106°48′ ş. u.
Rizopatron (Luis Risopatron) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1957 62°23′ c. e. 59°42′ q. u.
Novolazarevskaya (Novolazarevskaya) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1961 70°46′37″ c. e. 11°49′26″ ş. u.
Matienso (Matienzo) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1961 64°59′ c. e. 60°04′ q. u.
Fossil-Blaff (Fossil Bluff) Mövsümü Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1961 71°20′ c. e. 68°17′ q. u.
SANAE IV (SANAE IV) Daimi Flag of South Africa.svg Cənubi Afrika Respublikası 1962 71°40′ c. e. 2°51′ q. u.
Alferd For (Alfred Faure / Crozet) Daimi Flag of France.svg Fransa 1964 46°25′ c. e. 51°51′ ş. u.
Qesalaqa (Comodoro Guesalaga) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1967 67°46′ c. e. 68°54′ q. u.
Petrel (Petrel) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1967 63°29′ c. e. 56°14′ ş. u.
Palmer (Palmer) Daimi Flag of the United States.svg ABŞ 1968 64°46′ c. e. 64°03′ q. u.
Bellinshauzen (Bellingshausen) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1968 62°12′ c. e. 58°58′ q. u.
Keysi (Casey) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1969 66°17′ c. e. 110°31′ ş. u.
Marambio (Marambio) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1969 64°14′ c. e. 56°37′ q. u.
Midzuxo (Mizuho) Mövsümü Flag of Japan.svg Yaponiya 1970 70°42′ c. e. 44°20′ ş. u.
Molodejnaya (Molodezhnaya) Mövsümü Flag of Russia.svg Rusiya
Flag of Belarus.svg Belarus
1970 67°41′ c. e. 46°08′ ş. u.
Lelinqradskaya (Leningradskaya) Mövsümü Flag of Russia.svg Rusiya 1971 69°30′ c. e. 159°23′ ş. u.
Elço (Yelcho) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1973 64°52′ c. e. 63°35′ q. u.
Rotera (Rothera) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1975 67°34′ c. e. 68°07′ q. u.
Primavera (Primavera) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1977 64°09′ c. e. 60°57′ ş. u.
Arstoski (Arctowski) Daimi Flag of Poland.svg Polşa 1977 62°09′ c. e. 58°28′ q. u.
Frey (Presidente Eduardo Frei Montalva) Daimi Flag of Chile.svg Çili Çili 1969 62°12′ c. e. 58°55′ q. u.
Ruskaya (Russkaya) Mövsümü Flag of Russia.svg Rusiya 1980 74°46′ c. e. 136°52′ q. u.
Noymayer (Neumayer) Daimi Flag of Germany.svg Almaniya 1981 70°39′ c. e. 8°15′ q. u.
Ripamonti (Julio Ripamonti) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1982 62°13′ c. e. 58°56′ q. u.
Berd adası (Bird island) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1982 54°00′ c. e. 38°03′ q. u.
Artiqas (Artigas) Daimi Flag of Uruguay.svg Uruqvay 1984 62°11′ c. e. 58°51′ q. u.
Asuka (Asuka) Mövsümü Flag of Japan.svg Yaponiya 1984 71°32′ c. e. 24°08′ ş. u.
Çançen (Great Wall) Daimi Flag of the People's Republic of China.svg Çin 1985 62°13′ c. e. 58°58′ q. u.
Komandante Ferras (Commandante Ferraz) Daimi Flag of Brazil.svg Braziliya 1984 62°05′ c. e. 58°24′ q. u.
Тоr (Tor) Mövsümü Flag of Norway.svg Buve adası 1985 71°53′ c. e. 5°09′ ş. u.
Cukkelli (Mario Zucchelli (Terra Nova)) Daimi Flag of Italy.svg İtaliya 1986 74°41′ c. e. 164°07′ ş. u.
Dreşer (Drescher) Mövsümü Flag of Germany.svg Almaniya 1986 72°50′ c. e. 19°02′ q. u.
Drujnaya-4 (Druzhnaya 4) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1987 69°44′ c. e. 73°42′ ş. u.
Kral Seconq (King Sejong) Daimi Flag of South Korea.svg Cənubi Koreya 1988 62°13′ c. e. 58°47′ q. u.
Marion adası (Marion island) Daimi Flag of South Africa.svg Cənubi Afrika Respublikası ? 46°52′ c. e. 37°51′ ş. u.
Eko-Nelson (Eco-Nelson) Mövsümü Flag of the Czech Republic.svg Çexiya ? 62°15′ c. e. 58°29′ q. u.
Svea (Svea) Daimi Flag of Sweden.svg İsveç 1988 74°35′ c. e. 11°13′ q. u.
Müqəddəs Kliment Oxridski (St. Climent Ohridski) Mövsümü Flag of Bulgaria.svg Bolqarıstan 1988 62°39′ c. e. 60°22′ q. u.
Xuan Karlos I (Juan Carlos I) Mövsümü Flag of Spain.svg İspaniya 1988 62°39′ c. e. 60°23′ q. u.
Aboa (Aboa) Mövsümü Flag of Finland.svg Finlandiya 1989 73°03′ c. e. 13°25′ q. u.
Baza (Wasa) Mövsümü Flag of Sweden.svg İsveç 1989 73°03′ c. e. 13°25′ q. u.
Qabriel de Kastilya (Gabriel de Castilla) Daimi Flag of Spain.svg İspaniya 1989 62°59′ c. e. 60°41′ q. u.
Çjunşan (Zhongshan) Daimi Flag of the People's Republic of China.svg Çin 1989 69°22′ c. e. 76°23′ ş. u.
Maçu Pikçu (Machu Picchu) Mövsümü Flag of Peru (state).svg Peru 1989 62°05′ c. e. 58°29′ q. u.
Maytri (Maitri) Daimi Flag of India.svg Hindistan 1989 70°46′ c. e. 11°44′ ş. u.
Proqres (Progress) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1989 69°23′ c. e. 76°23′ ş. u.
Troll (Troll) Mövsümü Flag of Norway.svg Buve adası 1990 71°53′ c. e. 5°09′ ş. u.
Mann (Dr. Guillermo Mann, keçmiş (Shirreff)) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1991 62°28′ c. e. 60°46′ q. u.
Cinnah Mövsümü Flag of Pakistan.svg Pakistan 1991 70°24′ c. e. 25°45′ ş. u.
Eskudero (Profesor Julio Escudero) Daimi Flag of Chile.svg Çili 1994 62°13′ c. e. 58°57′ q. u.
Dallmann (Edward Dallmann) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina
Flag of Germany.svg Almaniya
Flag of the Netherlands.svg
1994 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.
Dome Fuci (Dome Fuji) Mövsümü Flag of Japan.svg Yaponiya 1995 77°30′ c. e. 37°30′ ş. u.
Akademik Vernardski (Vernadsky), keçmiş Faradey (Faraday) Daimi Flag of Ukraine.svg Ukrayna 1996 65°15′ c. e. 64°16′ q. u.
Parodi (Teniente Arturo Parodi) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1999 80°19′ c. e. 81°18′ q. u.
Kenen (Kohnen) Mövsümü Flag of Germany.svg Almaniya 2001 75°00′ c. e. 00°04′ ş. u.
Konkordiya (Concordia) Daimi Flag of Italy.svg İtaliya
Flag of France.svg Fransa
2003 75°06′ c. e. 123°21′ ş. u.
Lou-Rakoviya (Law-Racovita), keçmiş lou (Law) Mövsümü Flag of Australia.svg Avstraliya
Flag of Romania.svg Rumıniya
2006 69°23′ c. e. 76°23′ ş. u.
Kunlun (Kun’lun') Daimi Flag of the People's Republic of China.svg Çin 2009 80°25′ c. e. 77°07′ ş. u.
Bharati (Bharati) Daimi Flag of India.svg Hindistan Hindistan 2012 69°24′ c. e. 76°11′ ş. u.
Tayşan (Taishan) Mövsümü Flag of the People's Republic of China.svg Çin 2014 73°51′ c. e. 76°58′ ş. u.
Çan Bo Qo (장보고) Daimi Flag of South Korea.svg Cənubi Koreya 2014 62°14′ c. e. 58°40′ q. u.

Ümumi xəritə[redaktə | əsas redaktə]

Dünya ölkələrinin Antanktidada yerləşən stansiyaları:
Green pog.svg daimi fəaliyyət göstərən stansiyalar
Lightgreen pog.svg mövsümü fəaliyyət göstərən stansiyalar
Cənubi Şetland adaları arxipelaqında yerləşən qütb stansiyaları:
Green pog.svg daimi
Qeydlər
1 Flag of Uruguay.svg Artiqas
2 Flag of Chile.svg Frey
3 Flag of South Korea.svg Kinq Sedjonq
4 Flag of Poland.svg Arstovski
5 Flag of Argentina.svg Xubani
6 Flag of the People's Republic of China.svg Çançen
7 Flag of Chile.svg Eskudero

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]