Antarktikada yerləşən qütb stansiyalarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Antarktida daimi stansiyaları olan ölkələr

Antarktikada çoxlu sayda müxtəlif dövlətlərə məxsus Elmi tətqiqat stansiyaları vardır. Bu stansiyalarda elmi müşahidələr aparılır. Antarktida haqqında konvensiyaya görə istənilən dövlət 60° paraleldən cənubda elmi məqsədlər məqsədi ilə stansiya yerləşdirə bilər.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Stansiya Status Ölkə Yaradılma tarixi Coğrafi koordinatları
Orkadas (Orcadas) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1904 60°44′S 44°44′W / 60.733°S 44.733°W / -60.733; -44.733
Makkuori adası (Macquarie island) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1911 54°37′S 158°51′E / 54.617°S 158.850°E / -54.617; 158.850
Karvaxal (Teniente Luis Carvajal) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1938 67°45′S 68°55′W / 67.750°S 68.917°W / -67.750; -68.917
Kapitan-Arturo-Prat (Capitan Arturo Prat) Daimi Flag of Chile.svg Çili 1947 62°30′S 59°41′W / 62.500°S 59.683°W / -62.500; -59.683
Melçior (Melchior) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1947 64°20′S 62°59′E / 64.333°S 62.983°E / -64.333; 62.983
Siqni (Signy) Mövsümü Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1947 60°43′S 45°36′W / 60.717°S 45.600°W / -60.717; -45.600
General-Bernardo-О’Hiqqins (General Bernando O’Higgins) Daimi Flag of Chile.svg Çili
Flag of Germany.svg Almaniya
1948 63°19′S 57°54′W / 63.317°S 57.900°W / -63.317; -57.900
Desepson (Decepción) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1948 62°59′S 60°42′W / 62.983°S 60.700°W / -62.983; -60.700
Kral Eduard burnu (antarktika stansiyası) (King Edward point) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1950 54°17′S 36°30′W / 54.283°S 36.500°W / -54.283; -36.500
Marten-de-Vive (Martin de Vivies / Amsterdam) Daimi Flag of France.svg Fransa 1950 37°41′S 77°31′E / 37.683°S 77.517°E / -37.683; 77.517
Braun (Almirante Brown) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1951 64°53′S 62°53′W / 64.883°S 62.883°W / -64.883; -62.883
Videla (Gabriel Gonzales Videla) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1951 64°49′S 62°51′W / 64.817°S 62.850°W / -64.817; -62.850
Port-о-Franse (Port aux Francais / Kerguelen) Daimi Flag of France.svg Fransa 1951 49°21′S 70°13′E / 49.350°S 70.217°E / -49.350; 70.217
San-Martin (San-Martin) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1951 68°08′S 67°06′W / 68.133°S 67.100°W / -68.133; -67.100
Esperansa (Esperanza) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1952 63°24′S 57°00′W / 63.400°S 57.000°W / -63.400; -57.000
Kamara (Cámara) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1953 62°36′S 59°55′W / 62.600°S 59.917°W / -62.600; -59.917
Xubani (Jubany) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1953 62°14′S 58°40′W / 62.233°S 58.667°W / -62.233; -58.667
Mauson (Mawson) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1954 67°36′S 62°52′E / 67.600°S 62.867°E / -67.600; 62.867
Vinset (Vicente Maldonado) Mövsümü Flag of Ecuador.svg Ekvador 1954 62°08′S 58°22′W / 62.133°S 58.367°W / -62.133; -58.367
Belqrano II (Belgrano II) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1955 77°52′S 34°38′W / 77.867°S 34.633°W / -77.867; -34.633
Mak Medro (McMurdo) Daimi Flag of the United States.svg ABŞ 1955 77°51′S 166°40′E / 77.850°S 166.667°E / -77.850; 166.667
Dumont d’Urvill (Dumont d’Urville) Daimi Flag of France.svg Fransa 1956 66°40′S 140°01′E / 66.667°S 140.017°E / -66.667; 140.017
Mirnıy stansiyası (Mirny) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1956 66°33′S 93°00′E / 66.550°S 93.000°E / -66.550; 93.000
Amundset-Skot (Amundsen-Scott) Daimi Flag of the United States.svg ABŞ 1956 90°00′00″S 0°00′00″E / 90.000°S 0°E / -90.000; 0
Qof adası (Gough island) Daimi Flag of South Africa.svg CAR 1956 40°21′S 9°52′W / 40.350°S 9.867°W / -40.350; -9.867
Halli (Halley) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1956 75°35′S 26°39′W / 75.583°S 26.650°W / -75.583; -26.650
Seva (Showa) Daimi Flag of Japan.svg Yaponiya 1957 69°00′S 39°35′E / 69.000°S 39.583°E / -69.000; 39.583
Skott-Beys (Scott) Daimi Flag of New Zealand.svg Yeni Zelandiya 1957 77°51′S 166°46′E / 77.850°S 166.767°E / -77.850; 166.767
Deyvis (Davis) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1957 68°35′S 77°58′E / 68.583°S 77.967°E / -68.583; 77.967
Vostok stansiyası (Vostok) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1957 78°28′S 106°48′E / 78.467°S 106.800°E / -78.467; 106.800
Rizopatron (Luis Risopatron) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1957 62°23′S 59°42′W / 62.383°S 59.700°W / -62.383; -59.700
Novolazarevskaya (Novolazarevskaya) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1961 70°46′37″S 11°49′26″E / 70.77694°S 11.82389°E / -70.77694; 11.82389
Matienso (Matienzo) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1961 64°59′S 60°04′W / 64.983°S 60.067°W / -64.983; -60.067
Fossil-Blaff (Fossil Bluff) Mövsümü Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1961 71°20′S 68°17′W / 71.333°S 68.283°W / -71.333; -68.283
SANAE IV (SANAE IV) Daimi Flag of South Africa.svg Cənubi Afrika Respublikası 1962 71°40′S 2°51′W / 71.667°S 2.850°W / -71.667; -2.850
Alferd For (Alfred Faure / Crozet) Daimi Flag of France.svg Fransa 1964 46°25′S 51°51′E / 46.417°S 51.850°E / -46.417; 51.850
Qesalaqa (Comodoro Guesalaga) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1967 67°46′S 68°54′W / 67.767°S 68.900°W / -67.767; -68.900
Petrel (Petrel) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1967 63°29′S 56°14′E / 63.483°S 56.233°E / -63.483; 56.233
Palmer (Palmer) Daimi Flag of the United States.svg ABŞ 1968 64°46′S 64°03′W / 64.767°S 64.050°W / -64.767; -64.050
Bellinshauzen (Bellingshausen) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1968 62°12′S 58°58′W / 62.200°S 58.967°W / -62.200; -58.967
Keysi (Casey) Daimi Flag of Australia.svg Avstraliya 1969 66°17′S 110°31′E / 66.283°S 110.517°E / -66.283; 110.517
Marambio (Marambio) Daimi Flag of Argentina.svg Argentina 1969 64°14′S 56°37′W / 64.233°S 56.617°W / -64.233; -56.617
Midzuxo (Mizuho) Mövsümü Flag of Japan.svg Yaponiya 1970 70°42′S 44°20′E / 70.700°S 44.333°E / -70.700; 44.333
Molodejnaya (Molodezhnaya) Mövsümü Flag of Russia.svg Rusiya
Flag of Belarus.svg Belarus
1970 67°41′S 46°08′E / 67.683°S 46.133°E / -67.683; 46.133
Lelinqradskaya (Leningradskaya) Mövsümü Flag of Russia.svg Rusiya 1971 69°30′S 159°23′E / 69.500°S 159.383°E / -69.500; 159.383
Elço (Yelcho) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1973 64°52′S 63°35′W / 64.867°S 63.583°W / -64.867; -63.583
Rotera (Rothera) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1975 67°34′S 68°07′W / 67.567°S 68.117°W / -67.567; -68.117
Primavera (Primavera) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina 1977 64°09′S 60°57′E / 64.150°S 60.950°E / -64.150; 60.950
Arstoski (Arctowski) Daimi Flag of Poland.svg Polşa 1977 62°09′S 58°28′W / 62.150°S 58.467°W / -62.150; -58.467
Frey (Presidente Eduardo Frei Montalva) Daimi Flag of Chile.svg Çili Çili 1969 62°12′S 58°55′W / 62.200°S 58.917°W / -62.200; -58.917
Ruskaya (Russkaya) Mövsümü Flag of Russia.svg Rusiya 1980 74°46′S 136°52′W / 74.767°S 136.867°W / -74.767; -136.867
Noymayer (Neumayer) Daimi Flag of Germany.svg Almaniya 1981 70°39′S 8°15′W / 70.650°S 8.250°W / -70.650; -8.250
Ripamonti (Julio Ripamonti) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1982 62°13′S 58°56′W / 62.217°S 58.933°W / -62.217; -58.933
Berd adası (Bird island) Daimi Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya 1982 54°00′S 38°03′W / 54.000°S 38.050°W / -54.000; -38.050
Artiqas (Artigas) Daimi Flag of Uruguay.svg Uruqvay 1984 62°11′S 58°51′W / 62.183°S 58.850°W / -62.183; -58.850
Asuka (Asuka) Mövsümü Flag of Japan.svg Yaponiya 1984 71°32′S 24°08′E / 71.533°S 24.133°E / -71.533; 24.133
Çançen (Great Wall) Daimi Flag of the People's Republic of China.svg Çin 1985 62°13′S 58°58′W / 62.217°S 58.967°W / -62.217; -58.967
Komandante Ferras (Commandante Ferraz) Daimi Flag of Brazil.svg Braziliya 1984 62°05′S 58°24′W / 62.083°S 58.400°W / -62.083; -58.400
Тоr (Tor) Mövsümü Flag of Norway.svg Buve adası 1985 71°53′S 5°09′E / 71.883°S 5.150°E / -71.883; 5.150
Cukkelli (Mario Zucchelli (Terra Nova)) Daimi Flag of Italy.svg İtaliya 1986 74°41′S 164°07′E / 74.683°S 164.117°E / -74.683; 164.117
Dreşer (Drescher) Mövsümü Flag of Germany.svg Almaniya 1986 72°50′S 19°02′W / 72.833°S 19.033°W / -72.833; -19.033
Drujnaya-4 (Druzhnaya 4) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1987 69°44′S 73°42′E / 69.733°S 73.700°E / -69.733; 73.700
Kral Seconq (King Sejong) Daimi Flag of South Korea.svg Cənubi Koreya 1988 62°13′S 58°47′W / 62.217°S 58.783°W / -62.217; -58.783
Marion adası (Marion island) Daimi Flag of South Africa.svg Cənubi Afrika Respublikası ? 46°52′S 37°51′E / 46.867°S 37.850°E / -46.867; 37.850
Eko-Nelson (Eco-Nelson) Mövsümü Flag of the Czech Republic.svg Çexiya ? 62°15′S 58°29′W / 62.250°S 58.483°W / -62.250; -58.483
Svea (Svea) Daimi Flag of Sweden.svg İsveç 1988 74°35′S 11°13′W / 74.583°S 11.217°W / -74.583; -11.217
Müqəddəs Kliment Oxridski (St. Climent Ohridski) Mövsümü Flag of Bulgaria.svg Bolqarıstan 1988 62°39′S 60°22′W / 62.650°S 60.367°W / -62.650; -60.367
Xuan Karlos I (Juan Carlos I) Mövsümü Flag of Spain.svg İspaniya 1988 62°39′S 60°23′W / 62.650°S 60.383°W / -62.650; -60.383
Aboa (Aboa) Mövsümü Flag of Finland.svg Finlandiya 1989 73°03′S 13°25′W / 73.050°S 13.417°W / -73.050; -13.417
Baza (Wasa) Mövsümü Flag of Sweden.svg İsveç 1989 73°03′S 13°25′W / 73.050°S 13.417°W / -73.050; -13.417
Qabriel de Kastilya (Gabriel de Castilla) Daimi Flag of Spain.svg İspaniya 1989 62°59′S 60°41′W / 62.983°S 60.683°W / -62.983; -60.683
Çjunşan (Zhongshan) Daimi Flag of the People's Republic of China.svg Çin 1989 69°22′S 76°23′E / 69.367°S 76.383°E / -69.367; 76.383
Maçu Pikçu (Machu Picchu) Mövsümü Flag of Peru (state).svg Peru 1989 62°05′S 58°29′W / 62.083°S 58.483°W / -62.083; -58.483
Maytri (Maitri) Daimi Flag of India.svg Hindistan 1989 70°46′S 11°44′E / 70.767°S 11.733°E / -70.767; 11.733
Proqres (Progress) Daimi Flag of Russia.svg Rusiya 1989 69°23′S 76°23′E / 69.383°S 76.383°E / -69.383; 76.383
Troll (Troll) Mövsümü Flag of Norway.svg Buve adası 1990 71°53′S 5°09′E / 71.883°S 5.150°E / -71.883; 5.150
Mann (Dr. Guillermo Mann, keçmiş (Shirreff)) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1991 62°28′S 60°46′W / 62.467°S 60.767°W / -62.467; -60.767
Cinnah Mövsümü Flag of Pakistan.svg Pakistan 1991 70°24′S 25°45′E / 70.400°S 25.750°E / -70.400; 25.750
Eskudero (Profesor Julio Escudero) Daimi Flag of Chile.svg Çili 1994 62°13′S 58°57′W / 62.217°S 58.950°W / -62.217; -58.950
Dallmann (Edward Dallmann) Mövsümü Flag of Argentina.svg Argentina
Flag of Germany.svg Almaniya
Flag of the Netherlands.svg
1994 62°14′S 58°40′W / 62.233°S 58.667°W / -62.233; -58.667
Dome Fuci (Dome Fuji) Mövsümü Flag of Japan.svg Yaponiya 1995 77°30′S 37°30′E / 77.500°S 37.500°E / -77.500; 37.500
Akademik Vernardski (Vernadsky), keçmiş Faradey (Faraday) Daimi Flag of Ukraine.svg Ukrayna 1996 65°15′S 64°16′W / 65.250°S 64.267°W / -65.250; -64.267
Parodi (Teniente Arturo Parodi) Mövsümü Flag of Chile.svg Çili 1999 80°19′S 81°18′W / 80.317°S 81.300°W / -80.317; -81.300
Kenen (Kohnen) Mövsümü Flag of Germany.svg Almaniya 2001 75°00′S 00°04′E / 75.000°S 0.067°E / -75.000; 0.067
Konkordiya (Concordia) Daimi Flag of Italy.svg İtaliya
Flag of France.svg Fransa
2003 75°06′S 123°21′E / 75.100°S 123.350°E / -75.100; 123.350
Lou-Rakoviya (Law-Racovita), keçmiş lou (Law) Mövsümü Flag of Australia.svg Avstraliya
Flag of Romania.svg Rumıniya
2006 69°23′S 76°23′E / 69.383°S 76.383°E / -69.383; 76.383
Kunlun (Kun’lun') Daimi Flag of the People's Republic of China.svg Çin 2009 80°25′S 77°07′E / 80.417°S 77.117°E / -80.417; 77.117
Bharati (Bharati) Daimi Flag of India.svg Hindistan Hindistan 2012 69°24′S 76°11′E / 69.400°S 76.183°E / -69.400; 76.183
Tayşan (Taishan) Mövsümü Flag of the People's Republic of China.svg Çin 2014 73°51′S 76°58′E / 73.850°S 76.967°E / -73.850; 76.967
Çan Bo Qo (장보고) Daimi Flag of South Korea.svg Cənubi Koreya 2014 62°14′S 58°40′W / 62.233°S 58.667°W / -62.233; -58.667

Ümumi xəritə[redaktə | əsas redaktə]

Dünya ölkələrinin Antanktidada yerləşən stansiyaları:
Green pog.svg daimi fəaliyyət göstərən stansiyalar
Lightgreen pog.svg mövsümü fəaliyyət göstərən stansiyalar
Cənubi Şetland adaları arxipelaqında yerləşən qütb stansiyaları:
Green pog.svg daimi
Qeydlər
1 Flag of Uruguay.svg Artiqas
2 Flag of Chile.svg Frey
3 Flag of South Korea.svg Kinq Sedjonq
4 Flag of Poland.svg Arstovski
5 Flag of Argentina.svg Xubani
6 Flag of the People's Republic of China.svg Çançen
7 Flag of Chile.svg Eskudero

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]