Laçın abidələrinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Ağoğlan monastrı Azərbaycan poçt markasında

Memarlıq abidələri[redaktə | əsas redaktə]

Rayonun ərazisində 300-ə yaxın tarixi, mədəniyyət və memarlıq abidələri, onlarla kurqan, qala tipli arxeologiya baxımından faydalı olan abidələr, çoxlu sayda qəbirüstü abidələr, stellalar, at, qoç fiqurları, süjetli daşlar, eləcə də bu ərazi çoxlu təbii sərvətləri, qiymətli minelar suları ilə zəngindir.

Bu ərazidə olan abidələrin əksəriyyəti Qafqaz Albaniyası dövrünün yadigarlarıdır. Alimlərimizin verdiyi məlumata əsasən bu ərazidə olan Qafqaz Albaniyası dövrü abidələrinin bir çoxu bizim eranın xristianlıqdan əvvəlki dövrünə aiddir.

Bu yerlərin mürəkkəb relyefi, sərt iqlimi bir çox çay keçidlərində, yolların keçilməz hissələrində körpülərin inşasına səbəb olmuşdur. Onlar əsasən bir tağlı və yaxud iki tağlı körpülərdir.

Laçın rayonunun Ermənistan silahlı qüvvələri tərəfindən işğalı zamanı rayonda mövcud olan əksər tarixi, mədəni və dini abidələr dağıdılmışdır. Rayonun ərazisində aşağıda adları çəkilən abidələr rayon ərazisində olan abidələrin yalnız 70%-ə qədərini təşkil edir.

  1. Abdallar (Bəylik) kənd ərazisində: Həkəri çayı üzərində körpü XVIII əsr, daş qutu-dəmir dövrü, qəbiristanlıq.
  2. Zabux kəndi ərazisində: Sümüklü qəbiristanlığı, XVI əsrə aid Xallanlı qəbiristanlığı.
  3. Malıbəy kəndi ərazisində: qədim qəbiristanlıq.
  4. Kosalar kəndi ərazisində IX əsrə aid Ağoğlan qəsri, qədim qəbiristanlıq.
  5. Sultanlar (Hüsülü) kəndi ərazisində: 1761-ci ilə aid Soltan Əhməd sarayı, XIV əsrə aid qədim qəbiristanlıq.
  6. Zeyvə kəndi ərazisində Soltanbaba türbəsi, Şeyx Əhməd türbəsi, Türbə, qədim qəbiristanlıq.
  7. Qarıqışlaq kəndi ərazisində XI əsrə aid məscid, Dəmirovlu Pir-Məbəd.
  8. Sadınlar kəndinin mərkəzində XVII əsrə aid məbəd.
  9. Hacılar kəndi ərazisində: qədim qəbiristanlıq, bulaq (abidə).
  10. Vağazin kəndi ərazisində məbəd.
  11. Quşçu kəndi ərazisində XV əsrə aid Uşaq qalası, böyük Bulaq, Korca bulaq, Sadınlar qalacığı.
  12. Mirik kəndi ərazisində XV əsə aid qala, məbəd.
  13. Bozlu kəndi ərazisində qəbiristanlıq, Xaçın yalı ərazisində XV əsrə aid Xaçın daşı.
  14. Əhmədli kəndi ərazisində XVII əsrə aid məbəd "Vəng" qəbiristanlığı.
  15. Minkənd kəndi ərazisində XV əsrə aid Minkənd çayı üzərində ikitağlı, Abaxeyir ərazisində bir tağlı körpü. Məbəd.
  16. Şeylanlı kəndi ərazisində Birtağlı körpü.
  17. Qaragöl ərazisində məscid, qəbiristanlıq.
  18. Hoçaz kəndi ərazisində mağara, məbəd.
  19. Soyuqbulaq kəndi ərazisində Bulaq (abidə), Məbəd.
  20. Zabux kəndi ərazisində körpü (1988-ci ildə dağıdılıb).
  21. Güləbird kəndi ərazisində XV əsrə aid Qız qəbri abidəsi, dəmir dövrünə aid Kurqan, Qız qəbri (kurqan), orta əsrə aid Qədim qəbiristanlıq, Bayatı ustadı Sarı Aşığın qəbri.
  22. Cicimli kəndi ərazisində XVI əsrə aid Məlik Əjdər türbəsi, XVI-XVII əsrlərə aid türbə, orta əsrlərə aid Çoban daşı və qədim qəbiristanlıq.
  23. Malxələf kəndi ərazisində XVII əsrə aid Xəlifə türbəsi, qədim qəbiristanlıq. Sınıq körpü.
  24. Aşağı Fərəcan kəndi ərazisində X əsrə aid məbəd, Fərəcan Güləbird yolunda körpü, qədim qəbiristanlıq.
  25. Sus kəndi ərazisində XVII əsrə aid bulaq.
  26. Seyidlər kəndi ərazisində XVII əsrə aid bulaq, qədim qəbiristanlıq, Pircançay üzərində qədim körpü.
  27. Pircahan kəndi ərazisində XVII əsrə aid bulaq, XI əsrə aid Qovur qalası.
  28. Korcabulaq kəndi ərazisində məbəd.
  29. Ziyrik kəndi ərazisində dəmir dövrünə aid Rizvan meşəsində kurqan.
  30. Ərikli kəndi ərazisində XVI əsrə aid Qaraşaqqal türbəsi, araxışda türbə və qədim qəbiristanlıq.
  31. Piçənis kəndi ərazisində məbəd.
  32. Şəlvə kəndi ərazisində məbəd.
  33. Qorçu kəndi ərazisində məbəd.
  34. Laçın şəhərində (1941-1945-ci illər) Böyük Vətən müharibəsində həlak olanların xatirə kompleksi.

1924-cü ildən sonra rayonda inşa olunmuş körpülər, bulaqlar, abidələr və abidə kompleksləri və s.[1]

Maddi-mədəni irsi[redaktə | əsas redaktə]

Laçın rayonunun ərazisində 300-ə yaxın tarixi, mədəniyyət və memarlır abidələri, onlarla kurqan, qala tipli arxeologiya baxımından faydalı olan abidələr, çoxlu sayda qəbirüstü abidələr, stellalar, at, qoç fiqurları, süjetli daşlar qorunub saxlanmışdır.

Bu ərazidə olan abidələrin əksəriyyəti Qafqaz Albaniyası dövrünün yadigarlarıdır. Laçında olan Qafqaz Albaniyası dövrü abidələrinin bir çoxu bizim eranın xristianlıqdan əvvəlki dövrünə aiddir.

Bu yerlərin mürəkkəb relyefi, sərt iqlimi bir çox çay keçidlərində, yolların keçilməz hissələrində körpülərin inşasına səbəb olmuşdur. Onlar əsasən bir tağlı və yaxud iki tağlı körpülərdir.

Laçın rayonu ərazisindəki tarix və mədəniyyət abidələrinin adlı siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Memarlıq abidələri[redaktə | əsas redaktə]

Laçın rayonunun Hüsülü kəndinin ərazisində yerləşən Həmzə Sultan sarayı.
Azərbaycan Respublikası, Laçın rayonu ərazisində, Ağoğlan çayının sahilində yerləşən Ağoğlan monastırı.
Azərbaycanın Laçın rayonunun Qarqışlaq kəndi ərazisində yerləşən qədim alban məbədi — Dəmirovlu pir məbədi.
Azərbaycanın Laçın rayonu ərazisində yerləşən qədim alban məbədi — Varazqun məbədi.
Abidənin adı və
aid olduğu dövr
Yerləşdiyi kənd
1 İkitağlı körpü, XVII əsr Abdallar kəndi
2 İkitağlı körpü, XVIII əsr Zabux kəndi
3 Ağoğlan qəsr kompleksi, XV əsr Kosalar kəndi
4 Sultan Əhməd sarayı, 1730 Sultanlar kəndi
5 Həmzə Sultan sarayı, 1761 Sultanlar kəndi
6 Sultanbaba türbəsi, XVIII əsr Zeyvə kəndi
7 Şeyx Əhməd türbəsi, XVIII əsr Zeyvə kəndi
8 Türbə, XVII əsr Zeyvə kəndi
9 Kafir-qala Zeyvə kəndi
10 Məscid, XVII əsr Qarıqışlaq kəndi
11 Qala Qarıqışlaq kəndi
12 Dəmiovlu piri sovmə, XVI-XIII əsr Quşçu kəndi
13 Məscid, XVI əsr Qarıqışlaq kəndi, Qaragöl yaylağı
14 Bulaq Hacılar kəndi
15 Dəyirman, Orta əsr Qarıqışlaq kəndi
16 Sovmə, XVII-XVIII Qarıqışlaq kəndi
17 Sovmə, XVV əsr Qarıqışlaq kəndi
18 Sovmə, XV-X əsr Sadınlar kəndi
19 Sovmə, XVI əsr Qarıqışlaq kəndi
20 Bulaq (Böyükbulaq), 1858 Quşçu kəndi
21 Bulaq (Korcabulaq), 1890 Quşçu kəndi
22 Qala (Qalacıq), Antik dövr Quşçu kəndi
23 Qala (Sadınlar qalacığı), Antik dövr Quşçu kəndi
24 Pir Quşçu kəndi
25 Qara dam, Orta əsr Quşçu kəndi
26 Qara dam, Orta əsr Quşçu kəndi
27 Evdamı, Orta əsr Quşçu kəndi
28 Evdamı, Orta əsr Quşçu kəndi
29 Dəyirman, Orta əsr Quşçu kəndi
30 Məbəd, XV-XI əsr Varazuğun qışlağı
31 Mağara məbəd Varazuğun qışlağı
32 Məbəd, XVI-XIII əsr Mirik kəndi
33 Qala, Antik dövr Mirik kəndi
34 Sovmə, XVI əsr Mirik kəndi
35 Bulaq (Behbudalı bulağı), XVIII əsr Mirik kəndi
36 Dəyirman, Orta əsr Mirik kəndi
37 Evdamı, Orta əsr Mirik kəndi
38 Evdamı, Orta əsr Mirik kəndi
39 Evdamı, Orta əsr Mirik kəndi
40 Evdamı, Orta əsr Mirik kəndi
41 Qara dam, Orta əsr
42 Qara dam, Orta əsr Mirik kəndi
43 Qara dam, Orta əsr Mirik kəndi
44 Körpü, 1970 Mirik kəndi
45 Mağara (Qaranlıq kaha) Mirik kəndi
46 Sovmə, XVII əsr Əhmədli kəndi
47 Körpü (Seyid Əmir körpüsü), 1970 Əhmədli kəndi
48 Su dəyirmanı, Orta əsr Qalaça kəndi
49 İkitağlı körpü Minkənd kəndi
50 İkitağlı körpü Minkənd kəndi
51 Məbəd, XVII-XIV əsr Minkənd kəndi
52 Sovmə, XVI əsr Minkənd kəndi
53 Su dəyirmanı, Orta əsr Minkənd kəndi
54 Sovmə, XVI-XIII əsr Qarakeşdi kəndi
55 Birtağlı körpü, Şeylanlı kəndi
56 İkitağlı körpü Şeylanlı kəndi
57 Qara dam, Orta əsr Şeylanlı kəndi
58 Qara dam, Orta əsr Şeylanlı kəndi
59 Qara dam, Orta əsr Şeylanlı kəndi
60 Körpü, Orta əsr Şeylanlı kəndi
61 Qara dam, Orta əsr Qatos kəndi
62 Qara dam, Orta əsr Qatos kəndi
63 Sovmə, Orta əsr Qatos kəndi
64 Məbəd, XV-XI əsr Hoçaz kəndi
65 Qara dam, Orta əsr Hoçaz kəndi
66 Qara dam, Orta əsr Hoçaz kəndi
67 Mağara məbəd,, Antik dövr Hoçaz kəndi
68 Sovmə, VI-VII əsr Hoçaz kəndi
69 Məbəd, XVII-XIV, Piçənis kəndi
70 Qara dam, Orta əsr Piçənis kəndi
71 Qara dam, Orta əsr Piçənis kəndi
72 Sovmə, Orta əsr Piçənis kəndi
73 Sənduqə, Orta əsr Piçənis kəndi
74 Qara dam, Orta əsr Piçənis kəndi
75 Türbə (Alməmməd-2), Orta əsr Piçənis kəndi
76 Bulaq (Soyuqbulaq) Soyuqbulaq kəndi
77 Qara dam, Orta əsr Soyuqbulaq kəndi
78 Sovmə, Orta əsr Soyuqbulaq kəndi
79 Türbə, Orta əsr Soyuqbulaq kəndi
80 Qara dam, Orta əsr Soyuqbulaq kəndi
81 Məlik Əjdər türbəsi, XV əsr Cicimli kəndi
82 Qara dam, Orta əsr Cicimli kəndi
83 Kar kümbəz, XVV əsr Cicimli kəndi
84 Türbə, Orta əsr Cicimli kəndi
85 Türbə, Orta əsr Güləbird kəndi
86 Dəyirman, Orta əsr Güləbird kəndi
87 Qara dam, Orta əsr Güləbird kəndi
88 Xəlifə türbəsi, XVII əsr Malxələf kəndi
89 Qara dam, Orta əsr Malxələf kəndi
90 Sınıq körpü, Orta əsr Malxələf kəndi
91 Sovmə, Orta əsr Aşağı Fərəcan kəndi
92 Körpü, Orta əsr Aşağı Fərəcan kəndi
93 Qara dam, Orta əsr Aşağı Fərəcan kəndi
94 Qara dam, Orta əsr Sus kəndi
95 Bulaq, Orta əsr Sus kəndi
96 Birtağlı körpü Seyidlər kəndi
97 Bulaq, Orta əsr Seyidlər kəndi
98 Qara dam, Orta əsr Seyidlər kəndi
99 Dəyirman, Orta əsr Seyidlər kəndi
100 Qara dam, Orta əsr Seyidlər kəndi
101 Qara dam, Orta əsr Pircahan kəndi
102 Körpü, Orta əsr Pircahan kəndi
103 Bulaq, Orta əsr Pircahan kəndi
104 Gavur qala, Antik dövr Pircahan kəndi
105 Qara dam, Orta əsr Korcabulaq kəndi
106 Qara dam, Orta əsr Korcabulaq kəndi
107 Sovmə X-XI əsr Ərikli kəndi
108 Qara dam, Orta əsr Ərikli kəndi
109 Qarasaqqal türbə Ərikli kəndi
110 Türbə (Araxış) Ərikli kəndi
111 Qara dam, Orta əsr Ərikli kəndi
112 Sovmə, XVII Şəlvə kəndi
113 Qara dam, Orta əsr Şəlvə kəndi
114 Evdamı, Orta əsr Şəlvə kəndi
115 Sovmə, XVI əsr Qorçu kəndi
116 Qara dam, Orta əsr Qorçu kəndi
117 Qara dam, Orta əsr Qorçu kəndi
118 Sovmə, XV–XVII Sonasar kəndi
119 Qara dam, Orta əsr Sonasar kəndi
120 Mağara qala Qarasaqqal yaylağı
121 Qara dam, Orta əsr Mişni kəndi
122 Körpü Mişni kəndi
123 Məbəd, XVI-XIII Alxaslı kəndi
124 Qara dam, Orta əsr Alxaslı kəndi
125 Sovmə Alxaslı kəndi
126 Gavur Qala, XVI-XIII Alxaslı kəndi
127 Sovmə, XV əsr Hacısamlı kəndi
128 Qara dam, Orta əsr Hacısamlı kəndi
129 Sovmə Bülövlük, Kişpəyə ərazisi
130 Türbə (Qara Murtuza) Piçənis kəndi
131 Türbə (Alməmməd-1) Piçənis kəndi
132 Türbə (Cəbrayıl bəy) Piçənis kəndi
133 Antik qala Hacılar kəndi
134 Türbə (Qaratel Paşabəy qızı) Bülövlük
135 Murtuza bəyin anasının türbəsi Araflı ərazisi

Arxeoloji abidələr[redaktə | əsas redaktə]

Abidənin adı Yerləşdiyi kənd
1 Qədim qəbristanlıq, dəmir dövrü, Abdallar kəndi
2 Kurqan, daş dövrü, Cicimli kəndi
3 Qız qəbri (kurqan), dəmir dövrü Cicimli kəndi
4 Kurqan, tunc dövrü Ziyirik kəndi
5 Kurqan, tunc dövrü Ziyirik kəndi
6 Kurqan, tunc dövrü Ziyirik kəndi
7 Kurqan, tunc dövrü Cicimli kəndi
8 Qədim qəbristanlıq Cicimli kəndi
9 Qədim qəbristanlıq Güləbird kəndi
10 Qədim qəbristanlıq Ziyirik kəndi
11 Qədim qəbristanlıq Malxələf kəndi
12 Kurqan dəmir dövrü Hoçaz kəndi
13 Kurqan dəmir dövrü Güləbird kəndi
14 Qədim qəbristanlıq Zabux kəndi
15 Sümüklü qəbristanlığ orta əsrlər Xallanlı kəndi
16 Qədim qəbristanlıq Malıbəy kəndi
17 Qədim qəbristanlıq Kosalar kəndi
18 Qədim qəbristanlıq Sultanlar kəndi
19 Kurqan Zeyvə kəndi
20 Kurqan Zeyvə kəndi
21 Kurqan Zeyvə kəndi
22 Qədim qəbristanlıq Hoçaz kəndi
23 Qədim qəbristanlıq Varazuğun yaylağı
24 Qədim qəbristanlıq, orta əsrlər Bozlu kəndi
25 Mağara (Bayqara), dqş dövrü Mirik kəndi
26 Kurqanlar (Təpələr) Mirik kəndi
27 Kalafalıq (yaşayış yeri), daş dövrü Mirik kəndi
28 Kurqan (Xaçın yalı) Bozlu kəndi
29 Kurqan (Mis yeri) Quşçu kəndi
30 Qədim qəbristanlıq Qaragöl yaylağı
31 Qədim qəbristanlıq Hacılar kəndi
32 Qədim qəbristanlıq, orta əsrlər Zeyvə kəndi
33 Araxış qəbristanlığı XVI əsr Ərikli kəndi
34 Qədim qəbristanlıq Göybulaq yaylağı
35 Vəng qəbristanlığı Əhmədli kəndi
36 Qədim qəbristanlıq Fərəcan kəndi
37 Kurqan (Xaçın daşı) Bozlu kəndi
38 Çoban daş Cicimli kəndi
39 Çinarqaya (Çinarqəyə) Qarıqışlaq kəndi
40 Çoban daş Qarıqışlaq kəndi
41 Qədim qəbristanlıq Seyidlər kəndi
42 Qəbristanlıq, orta əsrlər Məzməzək kəndi
43 Qədim qəbristanlıq Pircahan kəndi
44 Qədim qəbristanlıq Şəlvə kəndi
45 Qədim qəbristanlıq Qorçu kəndi
46 Qədim qəbristanlıq Şeylanlı kəndi
47 Qədim qəbristanlıq Katos kəndi
48 Qədim qəbristanlıq Piçənis kəndi
49 Daranın dərəsi (kurqanlar) Quşçu kəndi
50 Cəddə (kurqanlar) Quşçu kəndi
51 Qədim qəbristanlıq Soyuqbulaq kəndi
52 Qədim yaşayış məskəni Mişni kəndi
53 Qədim yaşayış məskəni Alxaslı kəndi
54 Qədim yaşayış məskəni Hajısamlı kəndi
55 Qədim yaşayış məskəni Aşağı Fərəjan kəndi
56 Qədim yaşayış yeri Ərikli kəndi
57 Qədim yaşayış yeri Şeylanlı kəndi
58 Qədim yaşayış məskəni Haştamlı kəndi
59 Kurqan Mişni kəndi
60 Qədim yaşayış məskəni Sus kəndi
61 Qədim yaşayış məskəni Aşağı Fərəcan
62 Xan qəristanlığı Riçənis kəndi

Dekorativ–tətbiqi sənət nümunələri (xalq daş-heykəltəraşlıq nümunələri)[redaktə | əsas redaktə]

Abidənin adı Aid olduğu dövr Yerləşdiyi yer
1 Daş qutu dəmir dövrü Abdallar kəndi
2 Daş at fiquru orta əsr Zabux kəndi
3 Daş at fiquru orta əsr Zabux kəndi
4 Daş at fiquru orta əsr Zabux kəndi
5 Daş qoç fiquru orta əsr Zabux kəndi
6 Daş qoç fiquru orta əsr Zabux kəndi
7 Süjetli daş orta əsr Xallanlı kəndi
8 Daş at fiquru orta əsr Xallanlı kəndi
9 Daş at fiquru orta əsr Xallanlı kəndi
10 Daş at fiquru orta əsr Xallanlı kəndi
11 Daş qoç fiquru orta əsr Xallanlı kəndi
12 Daş qoç fiquru orta əsr Xallanlı kəndi
13 Daş qoç fiquru orta əsr Xallanlı kəndi
14 Daş oyma orta əsr Xallanlı kəndi
15 Daş at fiquru XVI əsr Malıbəy kəndi
16 Daş at fiquru XVI əsr Malıbəy kəndi
17 Daş qoç fiquru XVIəsr Malıbəy kəndi
18 Daş at fiquru XVI əsr Malıbəy kəndi
19 Daş oyma dəmir dövrü Malıbəy kəndi
20 Süjetli daş orta əsr Malıbəy kəndi
21 Stella Kosalar kəndi
22 Daş at fiquru orta əsr Sultanlar kəndi
23 Daş at fiquru orta əsr Sultanlar kəndi
24 Daş qoç fiquru orta əsr Sultanlar kəndi
25 Daş qoç fiquru orta əsr Sultanlar kəndi
26 Daş oyma orta əsr Sultanlar kəndi
27 Daş qutu Hacılar kəndi
28 Süjetli daş fiqur Varazuğun yaylağı
29 Süjet xarakterli oyma Varazuğun yaylağı
30 Süjet xarakterli oyma orta əsr Zeyvə kəndi
31 Süjet xarakterli oyma orta əsr Zeyvə kəndi
32 Süjetli daş fiqur Malıbəy kəndi
33 Daş at fiquru orta əsr Bozlu kəndi
34 Daş qoç fiquru orta əsr Bozlu kəndi
35 Süjet xarakterli oyma Mirik dərəsi
36 Süjet xarakterli oyma Mirik dərəsi
37 Süjetli daş fiqur Mirik dərəsi
38 Daş at fiquru XVII əsr Güləbird kəndi
39 Daş at fiquru XVII əsr Güləbird kəndi
40 Daş qoç fiquru XVII əsr Güləbird kəndi
41 Daş qoç fiquru XVII əsr Güləbird kəndi
42 Süjet xarakterli oyma XVII əsr Güləbird kəndi
43 Daş at fiquru Cicimli kəndi
44 Daş qoç fiquru Cicimli kəndi
45 Daş at fiquru Malxələf kəndi
46 Daş qoç fiquru Malxələf kəndi
47 Süjet xarakterli oyma Malxələf kəndi
48 Daş at fiquru Fərəcan k
49 Daş qoç qiquru Fərəcan k
50 Daş at fiquru Seyidlər kəndi
51 Daş qoç fiquru Seyidlər kəndi
52 Daş at fiquru Pircahan kəndi
53 Daş qoç fiquru Pircahan kə
54 Daş sənduqələr Biçənis kən
55 At-qoç fiqurları Alxaslı kəndi
56 Süjetli daşlar Mişni kəndi
57 Daş sənduqə Quşçu kəndi
58 Süjetli daşlar Sadınlar kəndi
59 At-qoç fiqurları Sonasar kəndi
60 Süjet xarakterli oyma Minkənd kəndi
61 Süjet xarakterli oyma Sonasar kəndi
62 Süjet xarakterli oyma Mişni kəndi
63 Süjet xarakterli oyma Alxaslı kəndi
64 Daş kitabə Sonasar kəndi
65 Süjetli daşlar Şəlvə kəndi
66 Süjet xarakterli oyma Haştamlı kəndi
67 İkinci dünya müharibəsində həlak olmuş həmvətənlərimizin xatirə abidəsi 1970-ci il Laçın şəhəri
68 Ana və uşaq heykəli 1975-ci il Laçın şəhəri
69 Sovet İttifaqı qəhrəmanı Əvəz Verdiyevin heykəli 1970-ci il Laçın şəhəri
70 N.Nərimanovun heykəli 1978-ci il Laçın şəhəri
71 Sağıcı qız heykəli Laçın şəhəri
72 Çoban heykəli Laçın şəhəri
73 Sarı Aşığın xatirə kompleksi Güləbird kəndi
74 Park (şəhərin başı adlanan yerdə) Laçın şəhəri
75 O.Musayevin xatirə abidəsi Əhmədli kəndi

Muzeylər[redaktə | əsas redaktə]

  • Tarix-diyarşünaslıq muzeyi 5000 eksponat Laçın şəhəri.
  • Dövlət Rəsm Qalereyası 50 eksponat Laçın şəhəri.
  • Sarı Aşığın xatirə muzeyi 500 eksponat Güləbird kəndi.
  • Muzey 250 eksponat Mişni kəndi.

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]