Türkiyə universitetlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Türkiyədə 206 universitet və akademiya var. 131 dövlət universiteti (10 texniki, 1 yüksək texnologiyalar institutu və 2 incəsənət universiteti ilə yanaşı Milli Müdafiə Universiteti və Polis Akademiyası) və 75 vəqf (özəl) universitet var. Universitetlər xaric 5 peşə ali məktəbi var.

İstanbul Universiteti Qapısı; 1453 ilində qurulan Türkiyənin ilk universiteti
İstanbul Texniki Universiteti (1773) Memarlıq Fakultəsi, Taksim Meydanı
Boğaziçi Universiteti (1863) Fənn Ədəbiyyat Fakultəsi, İstanbul
Mərmərə Universiteti (1883) Kampüs içi, İstanbul
Qaradəniz Texniki Universiteti Qanuni Kampüsü, Trabzon
Çankaya Universiteti Turkuaz Kampüsü, Ankara
İstanbul Ticarət Universiteti Eminönü Kampüsü
İzmir Yüksək Texnologiyalar İnstitutu Qapısı
Ulduz Texniki Universiteti Əsas Binası (1911), İstanbul
Kilis 7 Dekabr Universiteti, Kilis
Qazi Universiteti, Ankara
Mehmet Akif Ersoy Universiteti İstiqlal Kampüsü, Burdur
Ankara Universiteti Dil, Tarix və Coğrafiya Fakultəsi
Doqquz Sentyabr Universiteti Kampüs Girişi, İzmir
Trakya Universiteti Rektorluğu və Akt Zalı, Ədirnə
Atatürk Universiteti Kampüs Girişi, Erzurum
Uludağ Universiteti Memarlıq Fakultəsi, Bursa
On Doqquz May Universiteti Tibb Fakultəsi Xəstəxanası, Samsun
Pamuqqala Universiteti Tib Fakultəsi, Denizli
Okan Universiteti, İstanbul
Çukurova Universiteti Bəyazevlər Kampüsü, Adana
İşıq Universiteti, İstanbul
Balıqəsir Universiteti
TOBB İqtisadiyyat və Texnoligiya Universiteti kampüsü, Söğütözü, Ankara

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Şəhər Universitet Növ Yarandığı tarix
Adana Adana Elm və Texnologiya Universiteti Dövlət 2011
Çukurova Universiteti Dövlət 1973
Adıyaman Adıyaman Universiteti Dövlət 2006
Afyonkarahisar Afyon Kocatepe Universiteti Dövlət 1992
Afyonkarahisar Səhiyyə Elmləri Universiteti Dövlət 2018
Ağrı Ağrı İbrahim Çeçen Universiteti Dövlət 2007
Aksaray Aksaray Universiteti Dövlət 2006
Amasya Amasya Universiteti Dövlət 2006
Ankara Ankara Universiteti Dövlət 1946
Ankara Elm Universiteti Vəqf 2020
Ankara Musiqi və Gözəl Sənətlər Universiteti Dövlət 2017
Ankara Hacı Bayram Vəli Universiteti Dövlət 2018
Ankara Sosial Elmlər Universiteti Dövlət 2013
Qazi Universiteti Dövlət 1926
Hacettepe Universiteti Dövlət 1967
ODTÜ Dövlət 1956
Ankara Yıldırım Beyazıt Universiteti Dövlət 2010
Anka Texnologiya Universiteti Vəqf 2013
Ankara Medipol Universiteti Vəqf 2018
Atılım Universiteti Vəqf 1997
Başkent Universiteti Vəqf 1994
Çankaya Universiteti Vəqf 1997
İhsan Doğramacı Bilkent Universiteti Vəqf 1985
Loğman Həkim Universiteti Vəqf 2018
Ostim Texniki Universiteti Vəqf 2017
TED Universiteti Vəqf 2009
TOBB İqtisadiyyat və Texnologiya Universiteti Vəqf 2003
Ufuk Universiteti Vəqf 1999
Türk Aviasiya Universiteti Vəqf 2011
Yüksək İxtisas Universiteti Vəqf 2013
Polis Akademiyası Dövlət 1937
Antalya Akdeniz Universiteti Dövlət 1982
Alanya Əlaəddin Keykubat Universiteti Dövlət 2015
Alanya Həmdullah Emin Paşa Universiteti Vəqf 2011
Antalya Akev Universiteti Vəqf 2015
Antalya Elm Universiteti Vəqf 2010
Ardahan Ərdəhan Universiteti Dövlət 2008
Artvin Artvin Coruh Universiteti Dövlət 2007
Aydın Aydın Adnan Menderes Universiteti Dövlət 1992
Balıkəsir Balıkəsir Universiteti Dövlət 1992
Bandırma Onyedi Eylül Universiteti Dövlət 2015
Bartın Bartın Universiteti Dövlət 2008
Batman Batman Universiteti Dövlət 2007
Bayburt Bayburt Universiteti Dövlət 2008
Biləcik Biləcik Şeyx Edebali Universiteti Dövlət 2007
Bingöl Bingöl Universiteti Dövlət 2007
Bitlis Bitlis Eren Universiteti Dövlət 2007
Bolu Bolu Abant İzzet Baysal Universiteti Dövlət 1992
Burdur Burdur Mehmet Akif Ersoy Universiteti Dövlət 2006
Bursa Bursa Texniki Universiteti Dövlət 2010
Bursa Uludağ Universiteti Dövlət 1975
Çanaqqala Çanaqqala Onsekiz Mart Universiteti Dövlət 1992
Çankırı Çankırı Karatekin Universiteti Dövlət 2007
Çorum Hitit Universiteti Dövlət 2006
Dənizli Pamukkale Universiteti Dövlət 1992
Diyarbəkir Dəclə Universiteti Dövlət 1973
Düzcə Düzce Universiteti Dövlət 2006
Ədirnə Trakya Universiteti Dövlət 1982
Elazığ Fırat Universiteti Dövlət 1975
Ərzincan Erzincan Binali Yıldırım Universiteti Dövlət 2006
Ərzurum Atatürk Universiteti Dövlət 1957
Ərzurum Texniki Universiteti Dövlət 2010
Əskişəhər Anadolu Universiteti Dövlət 1973
Əskişəhər Osmangazi Universiteti Dövlət 1993
Əskişəhır Texniki Universiteti Dövlət 2018
Qaziantep Qaziantep Universiteti Dövlət 1987
Qaziantep İslam Elm və Texnologiya Universiteti Dövlət 2018
Həsən Kalyoncu Universiteti Vəqf 2008
Sanko Universiteti Vəqf 2013
Girəsun Girəsun Universiteti Dövlət 2006
Gümüşxanə Gümüşxanə Universiteti Dövlət 2008
Hakkari Hakkari Universiteti Dövlət 2008
Hatay İskəndərun Texniki Universiteti Dövlət 2015
Hatay Mustafa Kamal Universiteti Dövlət 1992
Iğdır Iğdır Universiteti Dövlət 2008
İsparta Süleyman Dəmirəl Universiteti Dövlət 1992
Isparta Tətbiqi Elmlər Universiteti Dövlət 2018
İstanbul Boğaziçi Universiteti Dövlət 1863
Qalatasaray Universiteti Dövlət 1994
İstanbul Mədəniyyət Universiteti Dövlət 2010
İstanbul Texniki Universiteti Dövlət 1773
İstanbul Universiteti Dövlət 1453
İstanbul Universiteti-Cerrahpaşa Dövlət 2018
Mərmərə Universiteti Dövlət 1883
Milli Müdafiə Universiteti (Hərbi) Dövlət 2016
Memar Sinan Gözəl Sənətlər Universiteti Dövlət 1882 [1]
Türkiyə Beynəlxalq İslam Elm və Texnologiya Universiteti Dövlət 2015
Türk-Alman Universiteti Dövlət 2010
Türk-Yapon Elm və Texnologiya Universiteti * Dövlət 2017
Səhiyyə Elmləri Universiteti Dövlət 2015
Ulduz Texniki Universiteti Dövlət 1911-ci il
Acıbadəm Universiteti Vəqf 2007
Baxçaşəhər Universiteti Vəqf 1998
Beykənt Universiteti Vəqf 1997
Bezmialem Vakıf Universiteti Vəqf 2010
Biruni Universiteti Vəqf 2014
Doğuş Universiteti Vəqf 1997
Fateh Sultan Məhmət Universiteti Vəqf 2010
Gedik Universiteti Vəqf 2011
Haliç Universiteti Vəqf 1998
İşıq Universiteti Vəqf 1996
İbn Haldun Universiteti Vəqf 2015
İstanbul 29 May Universiteti Vəqf 2010
Altınbaş Universiteti Vəqf 2008
İstanbul Arel Universiteti Vəqf 2007
İstanbul Atlas Universiteti * Vəqf 2018
İstanbul Aydın Universiteti Vəqf 2007
İstanbul Ayvansaray Universiteti Vəqf 2016
Beykoz Universiteti Vəqf 2016
İstanbul Bilgi Universiteti Vəqf 1996
İstanbul Qalata Universiteti *

Vəqflər

2019
Dəmiroğlu Elm Universiteti Vəqf 2006
İstanbul Ticarət Universiteti Vəqf 2001-ci il
İstanbul Esənyurd Universiteti Vəqf 2013
İstanbul Gedik Universiteti Vəqf 2010
İstanbul İnkişaf Universiteti Vəqf 2011
İstanbul Kənt Universiteti Vəqf 2016
İstanbul Kültür Universiteti Vəqf 1997
İstanbul Medipol Universiteti Vəqf 2009
İstanbul Okan Universiteti Vəqf 1999
İstanbul Rumeli Universiteti Vəqf 2015
İstanbul Sabahattin Zaim Universiteti Vəqf 2010
İstinye Universiteti Vəqf 2015
Kadir Has Universiteti Vəqf 1997
Qoç Universiteti Vəqf 1992
Maltepe Universiteti Vəqf 1997
MEF Universiteti Vəqf 2012
Nişantaşı Universiteti Vəqf 2009
İstanbul Okan Universiteti Vəqf 1999
Özyeğin Universiteti Vəqf 2007
Piri Rəis Universiteti Vəqf 2008
Sabancı Universiteti Vəqf 1996
İstanbul Sağlamlıq və Texnologiya Universiteti Vəqf 2018
Üsküdar Universiteti Vəqf 2011
Yedditəpə Universiteti Vəqflər 1996
Yeni Əsr Universiteti Vəqflər 2009
İzmir Doqquz Sentyabr Universiteti Dövlət 1982
Egey Universiteti Dövlət 1955
İzmir Texnologiya İnstitutu Dövlət 1992
İzmir Katib Çələbi Universiteti Dövlət 2010
İzmir Bakırçay Universiteti Dövlət 2016
İzmir Demokratiya Universiteti Dövlət 2016
İzmir İqtisad Universiteti Vəqf 2001-ci il
İzmir Tınaztepe Universiteti Vəqf 2018
Yaşar Universiteti Vəqf 2001
Qəhrəmanmaraş Qəhrəmanmaraş Sütçü İmam Universiteti Dövlət 1992
Qəhrəmanmaraş İstiqlal Universiteti Dövlət 2018
Karabük Karabük Universiteti Dövlət 2007
Karaman Karamanoğlu Mehmetbey Universiteti Dövlət 2007
Qars Qafqaz Universiteti Dövlət 1992
Kastamonu Kastamonu Universiteti Dövlət 2006
Kayseri Abdullah Gül Universiteti Dövlət 2010
Ərciyəs Universiteti Dövlət 1978
Kayseri Universiteti Dövlət 2018
Nuh Naci Yazgan Universiteti Vəqf 2009
Kırıkkale Kırıkkale Universiteti Dövlət 1992
Kırklareli Kırklareli Universiteti Dövlət 2007
Kırşehir Kırşehir Ahi Evran Universiteti Dövlət 2006
Kilis Kilis 7 Dekabr Universiteti Dövlət 2007
Kocaeli Qəbzə Texniki Universiteti Dövlət 2014
Kocaeli Universiteti Dövlət 1992
Kocaeli Sağlamlıq və Texnologiya Universiteti Vəqf 2020
Konya Konya Texniki Universiteti Dövlət 2018
Nəcməddin Ərbəkan Universiteti Dövlət 2010
Səlcuq Universiteti Dövlət 1975
Konya Qida və Kənd Təsərrüfatı Universiteti Vəqf 2013
KTO Karatay Universiteti Vəqf 2009
Kütahya Kütahya Dumlupınar Universiteti Dövlət 1992
Kütahya Səhiyyə Elmləri Universiteti Dövlət 2018
Malatya İnönü Universiteti Dövlət 1975
Malatya Turqut Özal Universiteti Dövlət 2018
Manisa Manisa Celal Bayar Universiteti Dövlət 1992
Mardin Mardin Artuklu Universiteti Dövlət 2007
Mərsin Mərsin Universiteti Dövlət 1992
Çağ Universiteti Vəqf 1997
Tarsus Universiteti Dövlət 2018
Toros Universiteti Vəqf 2009
Muğla Muğla Sıtkı Koçman Universiteti Dövlət 1992
Muş Muş Alparslan Universiteti Dövlət 2007
Nevşehir Nevşehir Hacı Bektaş Vəli Universiteti Dövlət 2007
Kapadokya Universiteti Vəqf 2017
Niğde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Dövlət 1992
Ordu Ordu Universiteti Dövlət 2006
Osmaniyyə Osmaniyyə Qorqud Ata Universiteti Dövlət 2007
Rizə Rəcəb Tayyib Ərdoğan Universiteti Dövlət 2006
Sakarya Sakarya Universiteti Dövlət 1992
Sakarya Tətbiqi Elmlər Universiteti Dövlət 2018
Samsun On Doqqus May Universiteti Dövlət 1975
Samsun Universiteti Dövlət 2018
Siirt Siirt Universiteti Dövlət 2007
Sinop Sinop Universiteti Dövlət 2007
Sivas Sivas Cümhuriyyəti Universiteti Dövlət 1974
Sivas Elm və Texnologiya Universiteti Dövlət 2018
Şanlıurfa Harran Universiteti Dövlət 1992
Şırnak Şırnak Universiteti Dövlət 2008
Tekirdağ Tekirdağ Namiq Kamal Universiteti Dövlət 2006
Tokat Tokat Gaziosmanpaşa Universiteti Dövlət 1992
Trabzon Qaradəniz Texniki Universiteti Dövlət 1955
Trabzon Universiteti Dövlət 2018
Avrasiya Universiteti Vəqf 2010
Tunceli Munzur Universiteti Dövlət 2008
Uşak Uşak Universiteti Dövlət 2006
Van Van Yüzüncü İl Universiteti Dövlət 1982
Yalova Yalova Universiteti Dövlət 2008
Yozqat Yozqat Bozok Universiteti Dövlət 2006
Zonquldak Zonquldak Bülent Ecevit Universiteti Dövlət 1992

Peşə Məktəbləri[redaktə | əsas redaktə]

Şəhər Peşə məktəbi Növ Yarandığı il
Bursa Faruk Saraç Dizayn Peşə Liseyi Vəqf 2010
İstanbul Ataşehir Adıgözəl Peşə Yüksək Məktəbi Vəqf 2012
Avropa Peşə Məktəbi Vəqf 2009
İstanbul Konsepsiya Peşə Yüksək Məktəbi Vəqf 2008
İstanbul Şişli Ali Peşə Məktəbi Vəqf 2012

Keçmiş / Bağladıldı[redaktə | əsas redaktə]

Şəhər Universiteti Növ Quruluş Bağlanış
Adana Kanuni Üniversitesi Vəqf 2013 2016
Ankara İpək Universiteti Vəqf 2011 2016
Turgut Özal Universiteti Vəqf 2008 2016
Gülhanə Hərbi Tibb Akademiyası (Hərbi) Özel 1898 2016
Hərb Akademiyaları (Hərbi) Özəl 1834 2016
Bursa Bursa Orxangazi Universiteti Vəqf 2011 2016
Diyarbakır Səlahəddun Eyyubi Universiteti Vəqf 2013 2016
Gaziantep Zirvə Universiteti Vəqf 2009 2016
İstanbul Fateh Universiteti Vəqf 1996 2016
Murad Xudavəndigar Universiteti Vəqf 2012 2016
Süleyman Şah Universiteti Vəqf 2010 2016
İstanbul Şəhər Universiteti Vəqf 2008 2020
İzmir Gediz Universiteti Vəqf 2008 2016
İzmir Universiteti Vəqf 2007 2016
Şəfa Universiteti Vəqf 2010 2016
Kayseri Məlikşah Universiteti Vəqf 2008 2016
Konya Mevlana Universiteti Vəqf 2009 2016
Samsun Canik Başarı Universiteti Vəqf 2012 2016

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]