Avropa İttifaqı ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Avropa İttifaqı ölkələrinin siyahısıAvropa birliyinə üzv olan ölkələrdir, onların məqsədi Avropa dövlətlərinin vahid iqtisadi bazarda inteqrasiyası, pasport və viza nəzarətinin olmaması, ümumi valyutanın istifadəsi. Aİ üzvü Kopenhaqen meyarlarına cavab verən bir ölkə ola bilər. 1 iyul 2013-cü ildən etibarən birliyə 28 dövlət daxildir.

Bayraq Ölkə Tam adı Paytaxt Daxil olma tarixi
Flag of Austria.svg Avstriya Avstriya Respublikası Vena 1 yanvar 1995
Flag of Belgium.svg Belçika Belçika krallığı Brüssel 25 mart 1957
Flag of Bulgaria.svg Bolqarıstan Bolqarıstan Respublikası Sofiya 1 yanvar 2007
Flag of Hungary.svg Macarıstan Macarıstan Respublikası Budapeşt 1 may 2004
Flag of the United Kingdom.svg Böyük Britaniya[~ 1] Böyük Britaniya Krallığı və Şimali İrlandiya London 1 yanvar 1973
Flag of Greece.svg Yunanıstan Yunanıstan Respublikası Afina 1 yanvar 1981
Flag of Germany.svg Almaniya Almaniya Federal Respublikası Berlin 25 mart 1957
Flag of Denmark.svg Danimarka Danimarka Krallığı Kopenhaqen 1 yanvar 1973
Flag of Italy.svg İtaliya İtaliya Respublikası Roma 25 марта 1957
Flag of Ireland.svg İrlandiya İrlandiya Respublikası Dublin 1 yanvar 1973
Flag of Spain.svg İspaniya İspaniya Krallığı Madrid 1 yanvar 1986
Flag of Cyprus.svg Kipr respublikası Kipr respublikası Nikosiya 1 may 2004
Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq Lüksemburq hersoqluğu Lüksemburq 25 марта 1957
Flag of Latvia.svg Latviya Latviya Respublikası Riqa 1 may 2004
Flag of Lithuania.svg Litva Litva Respublikası Vilnüs 1 may 2004
Flag of Malta.svg Malta Malta respublikası Valeta 1 may 2004
Flag of the Netherlands.svg Niderland Niderland Krallığı Amsterdam 25 mart 1957
Flag of Portugal.svg Portuqaliya Portuqaliya Respublikası Lissabon 1 yanvar 1986
Flag of Poland.svg Polşa Polşa Respublikası Varşava 1 may 2004
Flag of Romania.svg Rumıniya Rumıniya Buxarest 1 yanvar 2007
Flag of Slovenia.svg Sloveniya Sloveniya Respublikası Lüblyana 1 мая 2004
Flag of Slovakia.svg Slovakiya Slovakiya Respublikası Bratislava 1 may 2004
Flag of France.svg Fransa Fransa Respublikası Paris 25 mart 1957
Flag of Finland.svg Finlandiya Finlandiya Respublikası Helsinki 1 yanvar 1995
Flag of Croatia.svg Xorvatiya Xorvatiya Respublikası Zaqreb 1 iyul 2013
Flag of the Czech Republic.svg Çexiya Çexiya Respublikası Praqa 1 may 2004
Flag of Sweden.svg İsveçrə İsveçrə krallığı Stokholm 1 yanvar 1995
Flag of Estonia.svg Estoniya Estoniya Respublikası Tallin 1 may 2004
  1. 29 Mart 2017-ci ildə Avropa İttifaqı Müqaviləsinin 50-ci maddəsi tətbiq olundu, bununla Avropa İttifaqından ayrılma prosesi başlayıb, tamamlanması iki il ərzində gözlənilir H.b. 'No turning back' on Brexit as Article 50 triggered Archived 2017-03-29 at the Wayback Machine.


Avropadan kənarda yerləşən, amma Avropa İttifaqına daxil olan xüsusi ərazilər:

Ölkələr[redaktə | əsas redaktə]














Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]