Musiqi alətlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Bu siyahı musiqi yaratmaq üçün istifadə olunan alətlərin siyahısıdır. Siyahıda bir çox musiqi alətinin yarandığı ölkə və ya region da yer almışdır. Həmçinin alətlər təsnifatına görə, zərb alətləri, simli alətlər, havalı alətlər kateqoriyalarına da bölünmüşdür:

Zərb alətlərinin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı zərb alətlərinin siyahısıdır:

Alətin adı Alətin şəkli Mənşə
Aqunq Tamlanq
Filippin
Tam Tam
Afrika, Asiya
Balafon
Afrika
Həndpan (Əl tası, əl tavası)
Kayon
Peru
Kastanet
İspaniya
Klapstik
Avstraliya
Qoltuq nağara
Şərq, Qafqaz
Qlokkenspil
Fransa/Almaniya
Sinc Rumıniya
Marimba
Qvatemala, Afrika, Meksika, Honduras, Nikaraqua, Kosta-Riko
Kalimba
Afrika
Stilpan
Trinidad və Tobaqo
Üçbucaq
Vibrafon
Taxta blok
Ksilofon
Kamerun

Membranofonlar[redaktə | əsas redaktə]

Alətin adı Alətin şəkli Mənşə
Aqida Surinam
Alkaxuete Dominikan Respublikası
Apinti Surinam
Arobapa Kuba
Assotor Haiti
Aşiko
Nigeriya
Baboula Qrenada
Balaban Montserrat
Balsie Dominikan Respublikası
Bamboula Vircin adaları
Bari Boneyr
Barrel nağara Kuba
Barriles Puerto-Riko
Bas baraban Türkiyə
Bodran İrlandiya
Bonqo
Afro-Kuba
Bu-bam Amerika Birləşmiş Ştatları
Çenda
Hindistan
Kandomba
Uruqvay
Konqa
Karib hövzəsi

Nəfəs alətlərinin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı nəfəsli alətlərin siyahısıdır:

Alətin adı Alətin şəkli Mənşə
Akkordena İtaliya
Akkordeon
Avropa
Akkordola Amerika Birləşmiş Ştatları
Alboka
Basklar ölkəsi
Alp şeypuru
Avropa
Alt trombon Avstriya
Atenteben Qana
Bagpipe
Avropa
Balaban/Balaman
Azərbaycan, İran İslam Respublikası
Bandoneon
Latın Amerikası
Bansuri
Hindistan
Bariton şeypuru
Almaniya
Bau
Çin
Faqot
Qərbi Avropa
Bayan
Rusiya Federasiyası
Bazuka
Bifora İtaliya (Siciliya)
Birbayn
Litva
Blul Yunanıstan
Bombardman
Fransa
Bukina
İtaliya (Qədim Roma)
Hava şeypuru
Kalliop
Qərbi Avropa/Şimali Amerika
Şalümo
Fransa
Çimbasso
İtaliya
Kontrabas trombon
Almaniya
Bas trombon
Avropa[1]
Tenor trombon
Böyük Britaniya/Fransa
Şeypur
Avropa
Soprano trombon Almaniya
Sakbut
Fransa[2]
Bukin
Fransa
Klarnet
Almaniya
Klariton Cənubi Afrika
Konsertina
Avropa
Konx
Sakit Okean adaları/Cənubi Amerika/Cənubi Asiya
Kornamusa
Avropa
Kornet
Fransa
Kornetto
Şimali Avropa
Kornu
İtaliya (Qədim Roma)
Korruqafon (Vızıltılı boru)
Kromorn Fransa
Danso/Tanso
Koreya
Didgeridu
Avstraliya
Dipl/Dvojnik/Dvojanke
Xorvatiya
Dizi
Çin
Cüt zəng eufonium
Amerika Birləşmiş Ştatları
Doulofon Amerika Birləşmiş Ştatları
Dulsian
Qərbi Avropa
Dulzaina
İspaniya
Dunq-Dxar/Şankxa
Tibet
Dzhamara/Kaval/Qaval
Balkan/Anadolu/Qafqaz
İngilis şeypuru
Qərbi Avropa
Eyfonium
Almaniya
Pifano
Qərbi Avropa
Simurq
Kanada

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  • 1,0 1,1 2
  • 2,0 2,1 1