Asiya ölkələrinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Asiyanın Yer üzərində yerləşməsi.

Asiya ölkələrinin siyahısıAsiya qitəsində yerləşən 56 dövlət və əraziyə verilən ümumi ad.

Asiya təxminən 44.391.000 km² sahəsi ilə dünya torpaqlarının 30 %-ni əhatə edir. 4,10 milyard əhalisi ilə dünya əhalisinin beşdə üçünə ev sahibliyi edir.[1]

Asiya qitəsi Avrasiyanın bir hissəsi olub Süveyş kanalıUral dağlarının şərqində yerləşərək Avropanın şərqdə qalan hissəsini əhatə edir. Şərqdə Sakit okeanBerinq boğazı, cənubda Hind okeanı və şimalda Şimal Buzlu okeanı ilə çevrilidir.[1][2]

Asiya qitəsində 61 dövlət və ərazi yerləşir. 48 dövlət BMT üzvüdür, 7 dövlət BMT tərəfindən tanınmır, 2 ərazi Çin Xalq Respublikasının özəl idarə bölgəsidir, 4 ərazi isə Böyük Britaniya ilə Avstraliyadan aslıdır.

Asiyanın ən böyük dövləti Rusiyadır və sahəsi 17.075.200 km²-dir. Çin Xalq Respublikası sahəcə qitənin ikinci ən böyük ölkəsi olsa da əhalisinin sayına görə həm qitədə, həm də dünyada birincidir. (sahəsi 9.596.960 km², əhalisi 1.338.612.968 nəfər). Qitədə ərazi 1 milyon km²-dən çox olan 9 dövlət var (Rusiya, Çin, Hindistan, Qazaxıstan, Səudiyyə Ərəbistanı, İndoneziya, İran, MonqolustanMisir). Əhalisi 100 milyondan çox olan cəmi 7 dövlət vardır (Çin, Hindistan, Pakistan, Rusiya, İndoneziya, Banqladeş, Yaponiya)

Bu məqalədə Asiya qitəsində torpaqları olan ölkələr, onların bayraqları, paytaxtları, pul vahidləri, rəsmi dilləri, sahələri, əhali sayı və coğrafi yerlərini göstərən xəritələr göstərilmişdir. Bu siyahı BMT üzvü olan ölkələrə və digər asılı ölkələrə bölünməkdədir.

Siyasi xəritə[redaktə | əsas redaktə]

BMT üzvü olan Asiya ölkələrinin Asiyada yerləşməsi aşağıdakı xəritədə göstərilmişdir:

Asie.svg


BMT üzvü olan dövlətlər[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Bayraq Rəsmi dil(lər)rindəki uzun adlar Paytaxt Pul vahidi Sahəsi (km²) Əhali Xəritə
Azərbaycan[3][Q 1]
(Azərbaycan Respublikası)
Flag of Azerbaijan.svg
Azərbaycan dili: Azərbaycan Respublikası Bakı Azərbaycan manatı 86.600 9.165.000 Azərbaycan
Banqladeş[4]
(Banqladeş Xalk Respublikası)
Flag of Bangladesh.svg
Benqal dili: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ (Gônoprocatontri Bangladeş) Dəkkə Taka 144.000 156.050.883 Banqladeş
Bəhreyn[5]
(Bəhreyn Krallığı)
Flag of Bahrain.svg
Ərəb dili: مملكة البحرين (Memleketü'l-Bâhreyn) Manama Bəhreyn dinarı 665 727.785 Bəhreyn
Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri[6]
Flag of the United Arab Emirates.svg
Ərəb dili: دولة الإمارات العربية المتحدة (Dawlet el-İmalet el-Arabbiye el-Mûttahide) Əbu-Dabi BƏƏ dirhəmi 83.600 4.798.491 Birleşik Arap Emirlikleri
Bruney[7]
(Bruney Dövləti, Sülh Yeri)
Flag of Brunei.svg
Malay dili: Negara Brunei Darussalam / بروني دارالسلام Bandar Seri Begavan Bruney dolları 5.770 388.190 Bruney
Butan[8]
(Butan Krallığı)
Flag of Bhutan.svg
Dzonqxa: Brug rGyal-Khab.svg (Brug rGyal-Khab) Thimphu Nqulturm 47.000 691.141 Bhutan
Çin Xalq Respublikası[9]
Flag of the People's Republic of China.svg
Standart Çin dili: 中华人民共和国 (Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó) ( dinlə) Pekin Renminbi (Yuan) 9.596.960 1.338.612.968 Çin Xalq Respublikası
Şərqi Timor[10][Q 2]
(Şərqi Timor Demokratik Respublikası)
Flag of East Timor.svg
Tetum dili: Repúblika Demokrátika Timór Lorosa'e
Portuqal dili: República Democrática de Timor-Leste
Dili ABŞ dolları 15.007 1.131.612 Şərqi Timor
İndoneziya[11][Q 3]
(İndoneziya Respublikası)
Flag of Indonesia.svg
İndoneziya dili: Republik Indonesia Cakarta İndoneziya rupiahı 1.919.440 240.271.522 İndoneziya
Ermənistan[12][Q 4]
(Ermənistan Respublikası)
Flag of Armenia.svg
Erməni dili: Հայաստանի Հանրապետություն (Hayastani Hanrapetut'yun) İrəvan Erməni dramı 29.743 2.967.004 Ermənistan
Əfqanıstan[13]
(Əfqanıstan İslam Respublikası)
Flag of Afghanistan.svg
Dari dili: جمهوری اسلامی افغانستان (Comhuriye İslamiye Afganistan)
Puştu dili: د افغانستان اسلامي جمهوریت (Da Afganistan İslami Comhoriyat)
Kabil Əfqani 647.500 33.609.937 Əfqanıstan
Filippin[14]
(Filippin Respublikası)
Flag of the Philippines.svg
Filippin dili: Republika ng Pilipinas
İngilis dili: Republic of the Philippines
Manila Filippin pesosu 300.000 97.976.603 Filipinler
Cənubi Koreya[15][Q 5]
(Koreya Respublikası)
Flag of South Korea.svg
Koreya dili: 대한민국 (Daehan Minguk) Seul Cənubi Koreya vonu 98.480 48.508.972 Cənubi Koreya
Gürcüstan[16][Q 1][Q 6]
Flag of Georgia.svg
Gürcü dili: საქართველო (Sakartvelo) Tiflis Gürcüstan larisi 69.700 4.615.807 Gürcüstan
Hindistan[17]
(Hindistan Respublikası)
Flag of India.svg
Hind dili: भारत गणराज्य (Bhārat Gaṇarājya)
İngilis dili: Republic of India
Nyu Dehli Hindistan rupisi 3.287.590 1.166.079.217 India location map2.svg
İraq[18]
(İraq Respublikası)
Flag of Iraq.svg
Ərəb dili: جمهورية العراق (el-Cumhūrīyyetü'l-‘Irākīyye) dinlə
Kürd dili: Komarê Iraq / كۆماری عێراق
Bağdad İraq dinarı 437.072 28.945.657 İraq
İran[19]
(İran İslam Respublikası)
Flag of Iran.svg
Fars dili: جمهوری اسلامی ايران (Cumhuriye İslamiye İran) dinlə Tehran İran rialı 1.648.000 66.429.284 İran
İsrail[20][Q 7]
(İsrail Dövləti)
Flag of Israel.svg
İvrit dili: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל (Medīnat Yisrā'el) dinlə
Ərəb dili: دَوْلَةُ إِسْرَائِيلَ (Devlet İsrā'īl)
Qüds (iddia olunan və de fakto) Yeni İsrail şekeli 20.770 7.233.701 İsrail
Yaponiya[21]
Flag of Japan.svg
Yapon dili: 日本国 (Nippon-koku / Nihon-koku) dinlə[Q 8][22] Tokio Yapon yeni 377.835 127.078.679 Yaponiya
Kamboca[23]
(Kamboca Krallığı)
Flag of Cambodia.svg
Kxmer dili: KingdomofCambodia.svg (Preăh Réachéa Nachâk Kâmpŭchea) Pnompen Riel 181.040 14.494.293 Kambocaa
Qətər[24]
(Qətər Dövləti)
Flag of Qatar.svg
Ərəb dili: دولة قطر (Devlet-ül Katar) Doha Qətər rialı 11.437 833.285 Qətər
Qazaxıstan[25][Q 1]
(Qazaxıstan Respublikası)
Flag of Kazakhstan.svg
Qazax dili: Қазақстан Республикасы (Qazaqstan Respublikası)
Rus dili: Республика Казахстан (Respublika Kazahstan)
Astana Tenge 2.717.300 15.399.437 Qazaxıstan
Kipr[26][Q 4][Q 9]
(Kıpr Respublikası)
Flag of Cyprus.svg
Yunan dili: Κυπριακή Δημοκρατία (Kypriakī́ Dīmokratía)
Türk dili: Kıbrıs Cumhuriyeti
Nikosiya Avro 9.250 796.740 Kipr
Qırğızıstan[27]
(Qırğızıstan Respublikası)
Flag of Kyrgyzstan.svg
Qırğız dili: Кыргыз Республикасы (Kırgız Respublikası)
Rus dili: Кыргызская Республика (Kırgızskaya Respublika)
Bişkek Qırğızıstan somu 198.500 5.431.747 Kırgızistan
Küveyt[28]
(Küveyt Dövləti)
Flag of Kuwait.svg
Ərəb dili: دولة الكويت (Devlet'ül Kuveyt) Əl-Küveyt Küveyt dinarı 17.820 2.691.158 Küveyt
KXDR[29][Q 5]
(Koreya Demokratik Xalq Respublikası)
Flag of North Korea.svg
Koreya dili: 조선민주주의인민공화국 (Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk) Pxenyan Şimali Koreya vonu 120.540 22.665.345 KXDR
Laos[30]
(Laos Demokratik Xalq Respublikası)
Flag of Laos.svg
Laos dili: ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ (Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao) Vyentyan Kip 236.800 6.834.942 Laos
Livan[31]
(Livan Respublikası)
Flag of Lebanon.svg
Ərəb dili: الجمهورية اللبنانية (El Cumhuriyyet'ül Lübnânîyye) Beyrut Livan lirəsi 10.400 4.017.095 Livan
Maldiv adaları[32]
(Maldiv Adaları Respublikası)
Flag of Maldives.svg
Maldiv dili: ދިވެހިރާއްޖޭގެ ޖުމުހޫރިއްޔާ (Divehi Rājjey ge Jumhuriyyā) Male Rufiyaa 300 396.334 Maldiv adaları
Malayziya[33]
Flag of Malaysia.svg
Malay dili: Malaysia / مليسيا Kuala Lumpur Rinqqit 329.750 25.715.819 Malezya
Misir[34][Q 10]
(Misir Ərəb Respublikası)
Flag of Egypt.svg
Ərəb dili: جمهورية مصر العربية (Gumhūriyyet Mısr el-ʿArabiyye) Qahirə Misir lirəsi 1.001.450 83.082.869 Misir
Myanma[35][Q 11]
(Myanmar Birliyi Respublikası)
Flag of Myanmar.svg
Birman dili: Myanmar long form.svg (Pyi-daung-zu Myan-mar Naing-ngan-taw) Naypyida Kyat 678.500 48.137.741 Myanma
Nepal[36]
(Nepal Federal Demokratik Respublikası)
Flag of Nepal.svg
Nepal dili: संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल (Sanghiya Loktāntrik Ganatantra Nepāl) Katmandu Nepal rupisi 147.181 28.563.377 Nepal
Özbəkistan[37]
(Özbəkistan Respublikası)
Flag of Uzbekistan.svg
Özbək dili: O‘zbekiston Respublikasi Daşkənd Özbəkistan somu 447.400 27.606.007 Özbəkistan
Pakistan[38]
(Pakistan İslam Respublikası)
Flag of Pakistan.svg
Urdu dili: اسلامی جمہوریہ پاکستان (İslami Cumhuriye Pakistan)
İngilis dili: Islamic Republic of Pakistan
İslamabad Pakistan rupisi 803.940 176.242.949 Pakistan
Rusiya[39][Q 1]
(Rusiya Federasiyası)
Flag of Russia.svg
Rus dili: Российская Федерация (Rossiyskaya Federatsiya) dinlə Moskva Rusiya rublu 17.075.200 140.041.247 Rusiya
Sinqapur[40]
(Sinqapur Respublikası)
Flag of Singapore.svg
Çin dili: 新加坡共和国 (Xīnjiāpō Gònghéguó)
İngilis dili: Republic of Singapore
Malay dili: Republik Singapura
Tamil dili: சிங்கப்பூர் குடியரசு (Ciṅkappūr Kutiyarasu)
- Sinqapur dolları 692,7 4.657.542 Singapur
Şri Lanka[41]
(Şri Lanka Demokratik Sosialist Respublikası)
Flag of Sri Lanka.svg
Sinhala dili: Sri Lanka in Sinhala Language.png
Tamil dili: இலங்கை ஜனநாயக சமத்துவ குடியரசு
Şri Cayavardenepura Kotte (rəsmi)
Kolombo (kommersiya)
Şri Lanka rupisi 65.610 21.324.791 Şri Lanka
Suriya[42]
(Suriya Ərəb Respublikası)
Flag of Syria.svg
Ərəb dili: جمهورية سوريا العربية (El Cumhūriyyet'ül Arabiyyet'üs-Sūriyye) Dəməşq Suriya lirəsi 185.180 20.178.485 Suriya
Səudiyyə Ərəbistanı[43]
(Səudiyyə Ərəbistan Krallığı)
Flag of Saudi Arabia.svg
Ərəb dili: المملكة العربية السعودية (El-Memleketü'l-ʻArabiyye es-Suʻūdiyye) Ər-Riyad Səudiyyə Ərəbistanı rialı 2.149.690 28.686.633 Səudiyyə Ərəbistanı
Tacikistan[44]
(Tacikistan Respublikası)
Flag of Tajikistan.svg
Tacik dili: Ҷумҳурии Тоҷикистон (Cumhurii Tocikiston) Düşənbə Somoni 143.100 7.349.145 Tacikistan
Tailand[45]
(Tailand Krallığı)
Flag of Thailand.svg
Tay dili: ราชอาณาจักรไทย (Ratça Anaçak Tay) dinlə Banqkok Baht 514.000 65.905.410 Tailand
Türkiyə[46][Q 1]
(Türkiyə Respublikası)
Flag of Turkey.svg
Türk dili: Türkiye Cumhuriyeti ( dinlə) Ankara Türk lirəsi 780.580 77.804.122 Türkiyə
Türkmənistan[47]
(Türkmənistan Respublikası)
Flag of Turkmenistan.svg
Türkmən dili: Türkmenistan Aşqabad Türkmənistan manatı 488.100 4.884.887 Türkmenistan
Oman[48]
(Oman Sultanlığı)
Flag of Oman.svg
Ərəb dili: سلطنة عُمان (Salṭanat ‘Ummān) Maskat Oman rialı 212.460 3.418.085 Oman
İordaniya[49]
(İordaniya Həşimi Krallığı)
Flag of Jordan.svg
Ərəb dili: المملكة الأردنية الهاشميه (el-Memleket'ül Ürdüniyyet'ül Haşimiyye) Amman İordaniya dinarı 92.300 6.342.948 İordaniya
Vyetnam[50]
(Vyetnam Sosialist Respublikası)
Flag of Vietnam.svg
Vyetnam dili: Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam ( dinlə) Hanoy Donq 329.560 86.967.524 Vyetnam
Yəmən[51]
(Yəmən Respublikası)
Flag of Yemen.svg
Ərəb dili: الجمهورية اليمنية (el-Cumhuriyyet'ül-Yemeniyye) Sana (de yure)
Ədən (müvəqqəti)[Q 12]
Yəmən rialı 527.970 23.822.783 Yəmən

Digər torpaqlar[redaktə | əsas redaktə]

BMT tərəfindən tanınmayan dövlətlər[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Bayraq Rəsmi dil(lər)indəki uzun ad(lar) Paytaxt Pul vahidi Sahə (km²) Əhali Xəritə
Abxaziya[52]
(Abxaziya Respublikası)
Flag of Abkhazia.svg
Abxaz dili: Аҧсуа (Apswa) Suxumi Abxaziya apsarı 8.660 250.000 Abxaziya
Azad Kəşmir[53][Q 13]
(Azad Kəşmir İslam Respublikası)
Flag of Azad Kashmir.svg
Urdu dili: اسلامی جمھوریۃ آزاد کشمیر‎ Müzəffərabad Pakistan rupisi 13.297 4.567.982 Azad Kəşmir
Fələstin[54][55]
(Fələstin Milli İdarə Bölgəsi)
Flag of Palestine.svg
Ərəb dili: السلطة الوطنية الفلسطينية (Es Sulta el Vataniyye el Filistiniyye) [Q 14] [Q 15] 6.220[Q 16][54][55] 4.013.126[Q 17][54][55] Fələstin
Cənubi Osetiya[56]
(Cənubi Osetiya Respublikası)
Flag of South Ossetia.svg
Osetin dili: Хуссар Ирыстон — Республикæ Хуссар Ирыстон (Khussar Iryston — Respublikæ Khussar Iryston) Tsxinvali Rusiya rublu 3.900 70.000 Cənubi Osetiya
Dağlıq Qarabağ
(Dağlıq Qarabağ Respublikası)
Flag of Nagorno-Karabakh.svg
Erməni dili: Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն (Lernayin Garabaği Hanrapetutyun) Xankəndi Qarabağ dramı 14.900[57] 138.800[58] Dağlıq Qarabağ
Şimali Kipr[Q 4]
(Şimali Kipr Türk Respublikası)
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg
Türk dili: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Şimali Lefkoşa Türk lirəsi 3.355[26] 265.100[59] Şimali Kipr
Tayvan[60][Q 18]
(Çin Respublikası)
Flag of the Republic of China.svg
Standart Çin dili: 中華民國 (Zhōnghuá Mínguó) Taybey Yeni Tayvan dolları 35.980 22.974.347 Çin Respublikası
Vəziristan[61][Q 19]
(Vəziristan İslam Əmirliyi)
Flag of Waziristan resistance (1930s).svg
Puştu dili: اسلامی امارات وزیرستان‎ Vana Pakistan rupisi 11.585 791.087 Vəziristan

Özəl idarə bölgələri[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı bölgələr özəl idarə bölgələri olub Çin Xalq Respublikası tərəfindən idarə olunmaqdadır.

Dövlət Bayraq Rəsmi dil(lər)indəki uzun ad(lar) Paytaxt Pul vahidi Sahə (km²) Əhali Xəritə
Honq Konq[62]
(Çin Xalq Respublikası Honq Konq Özəl İdarə Bölgəsi)
Flag of Hong Kong.svg
Çin dili: 香港特別行政區
İngilis dili: Honq Konq Special Administrative Region
- Honq Konq dolları 1.092 7.055.071 Honq Konq
Makao[63]
(Çin Xalq Respublikası Makao Özəl İdarə Bölgəsi)
Flag of Macau.svg
Çin dili: 澳門特別行政區
Portuqal dili: Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
Makao patakası 28,2 559.846 Makao

Muxtariyyəti olmayan ərazilər[redaktə | əsas redaktə]

Bu torpaqların heç bir muxtariyyəti yoxdur və Böyük Britaniya ilə Avstraliyadan tamamilə asılı torpaqlardır.

Ərazi Bayraq Rəsmi dil(lər)indəki uzun ad(lar) Paytaxt Pul vahidi Sahə (km²) Əhali Xəritə
Akrotiri və Dekeliya[Q 4]
(Akrotiri və Dekeliya Hakimlik Bölgələri)
Flag of the United Kingdom.svg
İngilis dili: The Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia
Yunan dili: Ακρωτήρι και Δεκέλεια (Akrotiri kai Dekeleia)[64]
Episkopi Avro[64] 254[Q 20] 7.000 Kipr ailəsi; 7.500 britaniyalı əsgər ailələri ilə. Akrotiri və Dekeliya
Britaniya Hind okeanı əraziləri[65]
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg
İngilis dili: British Indian Ocean Territory Dieqo Qarsiya ABŞ dolları 54.400[Q 21] 4.000 əsgər, yerli yoxdur. Britaniya Hind okeanı əraziləri
Kokos adaları[66]
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg
İngilis dili: Territory of the Cocos (Keeling) Islands Uest Aylend Avstraliya dolları 14 596 Kokos adaları
Milad adası[67]
Flag of Christmas Island.svg
İngilis dili: Territory of Christmas Island Flayinq Fiş Kouv Avstraliya dolları 135 14.000 Milad adası

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Qismən Avropada.
  2. BMT tərəfindən "Timor-Leşti" kimi tanınır.
  3. Qismən Okeaniyada.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Tamamən Asiyadadır, amma mədəni və siyasi səbəbdən Avropa ölkəsi kimi tanınır.
  5. 5,0 5,1 Cənubi Koreya və KXDR bir-birini tanımır, baxın: Tanınmayan və ya qismən tanınan dövlətlər.
  6. Gürcüstan Konstitusiyasınını 1.3-cü maddəsinə göre Gürcüstanın rəsmi adı sadəcə "Gürcüstan" (საქართველო, Sakartvelo)-dur.
  7. Bəzi ölkələr tərəfindən tanınmamaqdadır, baxın: Tanınmayan və ya qismən tanınan dövlətlər.
  8. Hüquqi baxımdan Yaponiyanın heç bir rəsmi dili yoxdur, amma ölkənin milli dili Yapon dilidir.
  9. Türkiyə tərəfindən tanınmamaqdadır.
  10. Böyük hissəsi Afrikadadır, amma Sinay yarımadası Asiyada yerləşir; lakin yenə də əsasən Asiya ölkəsi kimi yox, Afrika ölkesi olaraq tanınır.
  11. "Birmaniya" və ya "Birma" olaraq da tanınır.
  12. Sana şəhəri Husilərin, Ədən şəhəri Yəmən hökümətinin nəzarəti altındadır.
  13. Faktiki olaraq Pakistanın bir hissəsidir, amma Pakistan tərəfindən müstəqil dövlət kimi tanınır.
  14. Fələstinin idarə mərkəzi RamallahQəzzadır, amma Fələstin paytaxtın Qüds olduğunu iddia edir.
  15. Hər iki bölgədə Yeni İsrail şekeli istifadə olunur, amma bununla birlikdə İordan çayının qərb sahilində İordaniya dinarı, Qəzzə zolağında isə Misir lirəsi də istifadə olunur.
  16. 360 (Qəzza) + 5.860 (İordan çayının qərb sahili) = 6.220
  17. 1.551.859 (Qəzza) + 2.461.267 (İordan çayının qərb sahili) = 4.013.126
  18. BMT tərəfindən Çin Xalq Respublikası ərazisi olaraq qəbul edilməkdədir; müstəqil bir ölkə olaraq 22 BMT üzvü və Vatikan tərəfindən tanınmaqdadır, baxın: Tanınmayan və ya qismən tanınan dövlətlər.
  19. Heç bir dövlət və bölgə tərəfindən tanınmır və Pakistanın bir hissəsi kimi qəbul olunur. Amma daxili müstəqilliyə malikdir.
  20. 123 (Akrotiri) + 130,8 (Dekeliya) ≈ 254 km².
  21. Ərazinin böyük hissəsi sudur; Britaniya Hind okeanı ərazilərinin topraq sahəsi 60 km².

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 "Asia" (en). MSN Encarta. http://encarta.msn.com/encyclopedia_761574726/Asia.html. İstifadə tarixi: 10.07.2009.
  2. "Asia" (en). Encyclopædia Britannica Inc.. http://www.britannica.com/eb/article-9110518/Asia.
  3. "The World Factbook - Azerbaijan" (en). https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/aj.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  4. "The World Factbook - Bangladesh" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bg.html. İstifadə tarixi: 9 Haziran 2009.
  5. "The World Factbook - Bahrain" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ba.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  6. "The World Factbook - United Arab Emirates" (en). https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ae.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  7. "The World Factbook - Brunei" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bx.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  8. "The World Factbook - Bhutan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bt.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  9. "The World Factbook - China" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ch.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  10. "The World Factbook - Timor-Leste" (en). https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tt.html. İstifadə tarixi: 9 Hiyun 2009.
  11. "The World Factbook - Indonesia" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/id.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  12. "The World Factbook - Armenia" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/am.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  13. "The World Factbook - Afghanistan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/af.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  14. "The World Factbook - Philippines" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rp.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  15. "The World Factbook - Korea, South" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ks.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  16. "The World Factbook - Georgia" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gg.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  17. "The World Factbook - India" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/in.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  18. "The World Factbook - Iraq" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/iz.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  19. "The World Factbook - Iran" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ir.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  20. "The World Factbook - Israel" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/is.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  21. "The World Factbook - Japan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ja.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  22. "法制執務コラム集「法律と国語・日本語」" (jp). Legislative Bureau of the House of Councillors. http://houseikyoku.sangiin.go.jp/column/column068.htm.
  23. "The World Factbook - Qatar" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cb.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  24. "The World Factbook - Qatar" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/qa.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  25. "The World Factbook - Kazakhistan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kz.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  26. 26,0 26,1 "The World Factbook - Cyprus" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cy.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  27. "The World Factbook - Kyrgyzstan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kg.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  28. "The World Factbook - Kuwait" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ku.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  29. "The World Factbook - Korea, North" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kn.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  30. "The World Factbook - Laos" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/la.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  31. "The World Factbook - Lebanon" (en). https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/le.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  32. "The World Factbook - Maldives" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mv.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  33. "The World Factbook - Malaysia" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/my.html.
  34. "The World Factbook - Egypt" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/eg.html. İstifadə tarixi: 19 iyun 2009.
  35. "The World Factbook - Burma" (İngilizce). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bm.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  36. "The World Factbook - Nepal" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/np.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  37. "The World Factbook - Uzbekistan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uz.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  38. "The World Factbook - Pakistan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pk.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  39. "The World Factbook - Russia" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  40. "The World Factbook - Singapore" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sn.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  41. "The World Factbook - Sri Lanka" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ce.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  42. "The World Factbook - Syria" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sy.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  43. "The World Factbook - Saudi Arabia" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/sa.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  44. "The World Factbook - Tajikistan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ti.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  45. "The World Factbook - Thailand" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/th.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  46. "The World Factbook - Turkey" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  47. "The World Factbook - Turkmenistan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tx.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  48. "The World Factbook - Oman" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mu.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  49. "The World Factbook - Jordan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/jo.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  50. "The World Factbook - Vietnam" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/vm.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  51. "The World Factbook - Yemen" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ym.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  52. "Regions and territories: Abkhazia" (en). BBC. 8 avqust 2011. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3261059.stm.
  53. "Azad Kashmir" (en). Britaniya Ensiklopediyası. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/46696/Azad-Kashmir#. İstifadə tarixi: 7 mart 2015.
  54. 54,0 54,1 54,2 "The World Factbook - Gaza Strip" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gz.html. İstifadə tarixi: 16 iyun 2009.
  55. 55,0 55,1 55,2 "The World Factbook - West Bank" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/we.html. İstifadə tarixi: 16 iyun 2009.
  56. "Regions and territories: Abkhazia" (en). BBC. 8 avqust 2011. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/3797729.stm.
  57. "The Republic of Nagorno-Karabakh - A Synopsis" (en). Armenian National Committee of Australia. http://anc.org.au/page.php?9. İstifadə tarixi: 20 iyun 2009.
  58. "Population in Nagorno-Karabakh 2007". Dağlıq Qarabağ Respublikası. http://www.stat-nkr.am/2002_2007/0_2%20himcuc_6-10.pdf. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  59. "TRNC General Population and Housing Unit Census" (en). KKTC Devlet Planlama Örgütü. http://nufussayimi.devplan.org/Census%202006.pdf. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  60. "The World Factbook - Tayvan" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tw.html.
  61. "Why Britons walked warily in Waziristan" (en). BBC. 21 aprel 2008. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7325117.stm.
  62. "The World Factbook - Hong Kong" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hk.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  63. "The World Factbook - Macau" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mc.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  64. 64,0 64,1 "The World Factbook - Akrotiri" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ax.html.; "Akrotiri and Dhekelia adopted the euro along with the rest of Cyprus".
  65. "The World Factbook - British Indian Ocean Territory" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/io.html. İstifadə tarixi: 9 iyun 2009.
  66. "The World Factbook - Cocos Islands" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2119rank.html. İstifadə tarixi: 3 avqust 2011.
  67. "The World Factbook - Chritsmas Island" (en). Central Intelligence Agency. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2142.html. İstifadə tarixi: 28 iyul 2009.