≛

UEFA Kuboku və Avropa Liqasını qazanan məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Covanni Trapattoni rekord sayda, 3 dəfə UEFA Kubokunu qazanmışdır.
Unay Emeri, turniri 2014, 2015 və 2016-cı illərdə qazanmışdır.

Avropa futbol assosiasiyası tərəfindən yaradılmış bu turnir 1972-ci ildən 2009-cu ilədək UEFA Kuboku olaraq adlanmışdır. 2009–2010 mövsümündən başlayaraq isə turnirin adında dəyişiklik edilmiş və yarış UEFA Avropa Liqası olaraq adlanmağa başlamışdır.

İngilis məşqçi Bil Nikolson turniri qazanan ilk baş məşqçi olmuşdur. Turnir yarandığı ildən ilk 25 il ərzində final qarşılaşması hər klubun ev stadionunda oynanılmaqla, iki matçdan ibarət idi. Amma 1998-ci ildə ilk dəfə olaraq, "İnter Milan" və "Latsio" komandaları arasında oynanılan final matçı neytral stadionda - Parisdə yerləşən Park de Prens stadionunda keçirildi.

Yalnız 5 məşqçi turniri 1 dəfədən artıq qazanıb. İtalyan məşqçi Covanni Trapattoni turniri 1977-ci ildə Yuventusla, 1991-ci ildə İnter Milanla1993-cü ildə yenidən Yuventusla turniri ümumilikdə 3 dəfə qazanmağa müvəffəq olmuşdur. Luis Malovni Real Madridin baş məşqçisi kimi ardıcıl olaraq, 2 dəfə - 1985-ci və 1986-cı illərədə turniri qazanmışdır. Həmçinin Sevilyanın baş məşqçisi Xuande Ramosda 2006-cı və 2007-ci illərdə turniri qazanmışdır. Rafael Benitez isə 2004-cü ildə Valensiya ilə, 2013-cü ildə isə Çelsi klubu ilə kuboku qazana bilmişdir. İspan məşqçi Unay Emeri isə ardıcıl olaraq, 3 dəfə 2014, 20152016-cı illərdə turniri qazanmağa müvəffəq olmuşdur.

Bu zamana qədər ispan məşqçilər turniri 10 dəfə qazanmağa nail olublar. Son zamanlar 2004-2015-ci illər aralığında baş tutmuş finallarda ispaniyalı məşqçilərin üstünlüyü hökm sürür. Turnir tarixində 7 məşqçi öz ölkələrindən olmayan komanda ilə kuboku qazanmağa nail olmuşdur.

İllər üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Rafael Benitez, 2004 və 2013-cü illərdə turniri qazanmışdır. Həmçinin iki fərqli klubda turniri qazanmış ikinci məşqçi olmuşdur.
Mirça Luçesku, turniri 2009-cu ildə, sonuncu dəfə UEFA Kuboku adlanan mövsümdə qazanmışdır.
Andre Villaş-Boaş, 2011-ci ildə turniri qazanmışdır. Həmçinin 33 yaşında, turniri qazanan ən gənc məşqçidir.
Dieqo Simeone, 2012-ci ildə turniri qazanmışdır.
Final Milliyyət Qalib məşqçi Ölkə Klub İstinad
UEFA Cup
1972 İngiltərə İngiltərə Bil Nikolson İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur [1]
1973 Şotlandiya Şotlandiya Bill Şenkli İngiltərə İngiltərə Liverpul [2]
1974 Niderland Niderland Vil Kurver Niderland Niderland Feyenoord [3]
1975 Almaniya Almaniya Hennes Vaysvayler Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax [4]
1976 İngiltərə İngiltərə Bob Peysli İngiltərə İngiltərə Liverpul [5]
1977 İtaliya İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya İtaliya Yuventus [6]
1978 Niderland Niderland Kes Reyvers Niderland Niderland PSV Eyndhoven [7]
1979 Almaniya Almaniya Udo Lattek Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax [8]
1980 Almaniya Almaniya Fridel Rauş Almaniya Almaniya Ayntraxt Frankfurt [9]
1981 İngiltərə İngiltərə Bobbi Robson İngiltərə İngiltərə İpsviç Taun [10]
1982 İsveç İsveç Sven-Yoran Eriksson İsveç İsveç Göteborq [11]
1983 Belçika Belçika Pol Van Himst Belçika Belçika Anderlext [12]
1984 İngiltərə İngiltərə Kit Barkinşou İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur [13]
1985 İspaniya İspaniya Luis Molovni İspaniya İspaniya Real Madrid [14]
1986 İspaniya İspaniya Luis Molouni İspaniya İspaniya Real Madrid [14]
1987 İsveç İsveç Qunder Benqtsson İsveç İsveç Göteborq [15]
1988 Almaniya Almaniya Erix Ribbek Almaniya Almaniya Bayer 04 [16]
1989 İtaliya İtaliya Ottavio Byanki İtaliya İtaliya Napoli [17]
1990 İtaliya İtaliya Dino Zoff İtaliya İtaliya Yuventus [18]
1991 İtaliya İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya İtaliya İnter Milan [6]
1992 Niderland Niderland Luis van Qaal Niderland Niderland Ayaks [19]
1993 İtaliya İtaliya Covanni Trapattoni İtaliya İtaliya Yuventus [6]
1994 İtaliya İtaliya Kampyero Marini İtaliya İtaliya İnter Milan [20]
1995 İtaliya İtaliya Nevio Skala İtaliya İtaliya Parma [21]
1996 Almaniya Almaniya Frans Bekkenbauer Almaniya Almaniya Bayern Münhen [22]
1997 Niderland Niderland Hub Stevens Almaniya Almaniya Şalke 04 [23]
1998 İtaliya İtaliya Luici Simoni İtaliya İtaliya İnter Milan [24]
1999 İtaliya İtaliya Alberto Malezani İtaliya İtaliya Parma [25]
2000 Türkiyə Türkiyə Fatih Terim Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [26]
2001 Fransa Fransa Jerar Ulye İngiltərə İngiltərə Liverpul [27]
2002 Niderland Niderland Bert van Marveyk Niderland Niderland Feyenoord [28]
2003 Portuqaliya Portuqaliya Joze Mourinyo Portuqaliya Portuqaliya Portu [29]
2004 İspaniya İspaniya Rafael Benitez İspaniya İspaniya Valensiya [30]
2005 Rusiya Rusiya Valeri Qazzayev Rusiya Rusiya MOİK Moskva [31]
2006 İspaniya İspaniya Xuande Ramos İspaniya İspaniya Sevilya [32]
2007 İspaniya İspaniya Xuande Ramos İspaniya İspaniya Sevilya [32]
2008 Niderland Niderland Dik Advokat Rusiya Rusiya Zenit Sankt-Peterburq [33]
2009 Rumıniya Rumıniya Mirça Luçesku Ukrayna Ukrayna Şaxtyor Donetsk [34]
Avropa Liqası
2010 İspaniya İspaniya Kike Sançez Flores İspaniya İspaniya Atletiko Madrid [35]
2011 Portuqaliya Portuqaliya Andre Villaş-Boaş Portuqaliya Portuqaliya Portu [36]
2012 Argentina Argentina Dieqo Simeone İspaniya İspaniya Atletiko Madrid [37]
2013 İspaniya İspaniya Rafael Benitez İngiltərə İngiltərə Çelsi [38]
2014 İspaniya İspaniya Unay Emeri İspaniya İspaniya Sevilya [39]
2015 İspaniya İspaniya Unay Emeri İspaniya İspaniya Sevilya [40]
2016 İspaniya İspaniya Unay Emeri İspaniya İspaniya Sevilya [41]
2017 Portuqaliya Portuqaliya Joze Mourinyo İngiltərə İngiltərə Mançester Yunayted [42]
2018 Argentina Argentina Dieqo Simeone İspaniya İspaniya Atletiko Madrid [43]
2019 İtaliya İtaliya Mauritsio Sarri İngiltərə İngiltərə Çelsi [44]

Mükafatların sayına görə[redaktə | əsas redaktə]

Sıra Milliyyət Məşqçi Qalib İkinci Qazandığı illər İkinci olduğu illər Qazandığı klublar
1 İtaliya Covanni Trapattoni 3 0 1977, 1991, 1993 İnter Milan, Yuventus
İspaniya Unay Emeri 3 0 2014, 2015, 2016 Sevilya
2 İspaniya Luis Molovni 2 0 1985, 1986 Real Madrid
İspaniya Xuande Ramos 2 0 2006, 2007 Sevilya
İspaniya Rafael Benitez 2 0 2004, 2013 Valensiya, Çelsi

Milliyyətə görə[redaktə | əsas redaktə]

Bu cədvəl turniri qazanan məşqçilərin milliyyətinə görə sıralanmışdır.

Milliyyət Qalib
sayı
İspaniya İspaniya 10
İtaliya İtaliya 10
Niderland Niderland 6
Almaniya Almaniya 5
İngiltərə İngiltərə 4
Portuqaliya Portuqaliya 3
İsveç İsveç 2
Argentina Argentina 2
Belçika Belçika 1
Fransa Fransa 1
Rumıniya Rumıniya 1
Rusiya Rusiya 1
Şotlandiya Şotlandiya 1
Türkiyə Türkiyə 1

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Ümumi

  • "European Cups – Performances by Coach". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2008-02-06. İstifadə tarixi: 2008-03-11.
  • "UEFA Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. rsssf.com. 2007-05-18. İstifadə tarixi: 2008-03-11.

Xüsusi

  1. "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 2004-10-23. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  2. "Reds reach European goal". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  3. "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Dutch). Feyenoord. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  4. "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  5. "The managerial greats". BBC Sport. 2002-02-27. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  6. 1 2 3 "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 2008-02-17. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  7. "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 2006-01-01. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  8. "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC" (PDF). UEFA. 2002-09-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  9. "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  10. "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  11. "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  12. "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  13. "When England conquered Europe". BBC Sport. 1999-05-19. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  14. 1 2 "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 2007-05-16. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  15. "1977-1989" (Swedish). IFK Göteborg. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  16. "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  17. "Napoli all-time XI". Channel 4. 2008-02-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  18. "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  19. "Ajax halt Torino march". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  20. "Giampiero Marini" (Italian). F.C. Internazionale Milano. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  21. "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  22. "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  23. "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2006-01-02. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  24. "The gentleman of Naples". ESPN. 2003-11-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  25. "Alberto Malesani". UEFA. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  26. "Galatasaray pride of Turkey". UEFA. 2006-01-06. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  27. Henry Winter (2003-09-03). "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  28. "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 2008-03-03. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  29. "Mourinho makes his mark". UEFA. 2006-01-06. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  30. "Rafael Benitez". ESPN. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  31. "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 2005-05-18. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  32. 1 2 Ian Hawkey (2008-02-24). "Juande Ramos and the battle of London". The Times. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  33. "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 2008-05-14. İstifadə tarixi: 2008-05-14.
  34. "Shakhtar target Champions League success". CNN. 2009-05-21. İstifadə tarixi: 2009-05-21.
  35. "Sanchez Flores". ESPN. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  36. "Falcao heads Porto to Europa League glory". UEFA. İstifadə tarixi: 2011-05-18.
  37. "Falcao fires Atlético to Super Cup glory". UEFA. 2012-08-31. İstifadə tarixi: 2012-11-24.
  38. "Chelsea seal late Europa League win". BBC. 2013-05-15. İstifadə tarixi: 2013-05-15.
  39. "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 May 2014. İstifadə tarixi: 15 May 2014.
  40. "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 May 2015. İstifadə tarixi: 27 May 2015.
  41. "SLiverpool 1-3 Sevilla: Kevin Gameiro and Coke complete second-half comeback to claim record third consecutive Europa League as Jurgen Klopp's cup final jinx continues". dailymail.uk. 18 May 2016. İstifadə tarixi: 18 May 2016.
  42. "Manchester United beat Ajax to claim Europa League title". UEFA.com. 24 May 2017. İstifadə tarixi: 24 May 2017.
  43. "Griezmann inspires Atlético to Europa League glory". UEFA. 16 May 2018. İstifadə tarixi: 17 May 2018.
  44. "UEFA Europa League honours board". UEFA. 29 May 2019. İstifadə tarixi: 29 May 2019.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]