UEFA Kuboku və Avropa Liqasını qazanan məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Covanni Trapattoni rekord sayda, 3 dəfə UEFA Kubokunu qazanmışdır.
Unay Emeri, turniri 2014, 2015 və 2016-cı illərdə qazanmışdır.

Avropa futbol assosiasiyası tərəfindən yaradılmış bu turnir 1972-ci ildən 2009-cu ilədək UEFA Kuboku olaraq adlanmışdır. 2009–2010 mövsümündən başlayaraq isə turnirin adında dəyişiklik edilmiş və yarış UEFA Avropa Liqası olaraq adlanmağa başlamışdır.

İngilis məşqçi Bil Nikolson turniri qazanan ilk baş məşqçi olmuşdur. Turnir yarandığı ildən ilk 25 il ərzində final qarşılaşması hər klubun ev stadionunda oynanılmaqla, iki matçdan ibarət idi. Amma 1998-ci ildə ilk dəfə olaraq, "İnter Milan" və "Latsio" komandaları arasında oynanılan final matçı neytral stadionda - Parisdə yerləşən Park de Prens stadionunda keçirildi.

Yalnız 5 məşqçi turniri 1 dəfədən artıq qazanıb. İtalyan məşqçi Covanni Trapattoni turniri 1977-ci ildə Yuventusla, 1991-ci ildə İnter Milanla1993-cü ildə yenidən Yuventusla turniri ümumilikdə 3 dəfə qazanmağa müvəffəq olmuşdur. Luis Malovni Real Madridin baş məşqçisi kimi ardıcıl olaraq, 2 dəfə - 1985-ci və 1986-cı illərədə turniri qazanmışdır. Həmçinin Sevilyanın baş məşqçisi Xuande Ramosda 2006-cı və 2007-ci illərdə turniri qazanmışdır. Rafael Benitez isə 2004-cü ildə Valensiya ilə, 2013-cü ildə isə Çelsi klubu ilə kuboku qazana bilmişdir. İspan məşqçi Unay Emeri isə ardıcıl olaraq, 3 dəfə 2014, 20152016-cı illərdə turniri qazanmağa müvəffəq olmuşdur.

Bu zamana qədər ispan məşqçilər turniri 10 dəfə qazanmağa nail olublar. Son zamanlar 2004-2015-ci illər aralığında baş tutmuş finallarda ispaniyalı məşqçilərin üstünlüyü hökm sürür. Turnir tarixində 7 məşqçi öz ölkələrindən olmayan komanda ilə kuboku qazanmağa nail olmuşdur.

İllər üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Rafael Benitez, 2004 və 2013-cü illərdə turniri qazanmışdır. Həmçinin iki fərqli klubda turniri qazanmış ikinci məşqçi olmuşdur.
Mirça Luçesku, turniri 2009-cu ildə, sonuncu dəfə UEFA Kuboku adlanan mövsümdə qazanmışdır.
Andre Villaş-Boaş, 2011-ci ildə turniri qazanmışdır. Həmçinin 33 yaşında, turniri qazanan ən gənc məşqçidir.
Dieqo Simeone, 2012-ci ildə turniri qazanmışdır.
Final Milliyyət Qalib məşqçi Ölkə Klub İstinad
UEFA Cup
1972 Flag of England.svg İngiltərə Nikolson, BilBil Nikolson Flag of England.svg İngiltərə Tottenhem Hotspur [1]
1973 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Şenkli, BillBill Şenkli Flag of England.svg İngiltərə Liverpul [2]
1974 Flag of the Netherlands.svg Niderland Kurver, VilVil Kurver Flag of the Netherlands.svg Niderland Feyenoord [3]
1975 Flag of Germany.svg Almaniya Vaysvayler, HennesHennes Vaysvayler Flag of Germany.svg Almaniya Borussiya Münhenqladbax [4]
1976 Flag of England.svg İngiltərə Peysli, BobBob Peysli Flag of England.svg İngiltərə Liverpul [5]
1977 Flag of Italy.svg İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus [6]
1978 Flag of the Netherlands.svg Niderland Reyvers, KesKes Reyvers Flag of the Netherlands.svg Niderland PSV Eyndhoven [7]
1979 Flag of Germany.svg Almaniya Lattek, UdoUdo Lattek Flag of Germany.svg Almaniya Borussiya Münhenqladbax [8]
1980 Flag of Germany.svg Almaniya Rauş, FridelFridel Rauş Flag of Germany.svg Almaniya Ayntraxt Frankfurt [9]
1981 Flag of England.svg İngiltərə Robson, BobbiBobbi Robson Flag of England.svg İngiltərə İpsviç Taun [10]
1982 Flag of Sweden.svg İsveç Eriksson, Sven-YoranSven-Yoran Eriksson Flag of Sweden.svg İsveç Göteborq [11]
1983 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Van Himst, PolPol Van Himst Flag of Belgium (civil).svg Belçika Anderlext [12]
1984 Flag of England.svg İngiltərə Barkinşou, KitKit Barkinşou Flag of England.svg İngiltərə Tottenhem Hotspur [13]
1985 Flag of Spain.svg İspaniya Molovni, LuisLuis Molovni Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid [14]
1986 Flag of Spain.svg İspaniya Molouni, LuisLuis Molouni Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid [14]
1987 Flag of Sweden.svg İsveç Benqtsson, QunderQunder Benqtsson Flag of Sweden.svg İsveç Göteborq [15]
1988 Flag of Germany.svg Almaniya Ribbek, ErixErix Ribbek Flag of Germany.svg Almaniya Bayer 04 [16]
1989 Flag of Italy.svg İtaliya Byanki, OttavioOttavio Byanki Flag of Italy.svg İtaliya Napoli [17]
1990 Flag of Italy.svg İtaliya Zoff, DinoDino Zoff Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus [18]
1991 Flag of Italy.svg İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni Flag of Italy.svg İtaliya İnter Milan [6]
1992 Flag of the Netherlands.svg Niderland Qaal, Luis vanLuis van Qaal Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks [19]
1993 Flag of Italy.svg İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus [6]
1994 Flag of Italy.svg İtaliya Marini, KampyeroKampyero Marini Flag of Italy.svg İtaliya İnter Milan [20]
1995 Flag of Italy.svg İtaliya Skala, NevioNevio Skala Flag of Italy.svg İtaliya Parma [21]
1996 Flag of Germany.svg Almaniya Bekkenbauer, FransFrans Bekkenbauer Flag of Germany.svg Almaniya Bayern Münhen [22]
1997 Flag of the Netherlands.svg Niderland Stevens, HubHub Stevens Flag of Germany.svg Almaniya Şalke 04 [23]
1998 Flag of Italy.svg İtaliya Simoni, LuiciLuici Simoni Flag of Italy.svg İtaliya İnter Milan [24]
1999 Flag of Italy.svg İtaliya Malezani, AlbertoAlberto Malezani Flag of Italy.svg İtaliya Parma [25]
2000 Flag of Turkey.svg Türkiyə Terim, FatihFatih Terim Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [26]
2001 Flag of France.svg Fransa Ulye, JerarJerar Ulye Flag of England.svg İngiltərə Liverpul [27]
2002 Flag of the Netherlands.svg Niderland Marveyk, Bert vanBert van Marveyk Flag of the Netherlands.svg Niderland Feyenoord [28]
2003 Flag of Portugal.svg Portuqaliya Mourinyo, JozeJoze Mourinyo Flag of Portugal.svg Portuqaliya Portu [29]
2004 Flag of Spain.svg İspaniya Benitez, RafaelRafael Benitez Flag of Spain.svg İspaniya Valensiya [30]
2005 Flag of Russia.svg Rusiya Qazzayev, ValeriValeri Qazzayev Flag of Russia.svg Rusiya MOİK Moskva [31]
2006 Flag of Spain.svg İspaniya Ramos, XuandeXuande Ramos Flag of Spain.svg İspaniya Sevilya [32]
2007 Flag of Spain.svg İspaniya Ramos, XuandeXuande Ramos Flag of Spain.svg İspaniya Sevilya [32]
2008 Flag of the Netherlands.svg Niderland Advokat, DikDik Advokat Flag of Russia.svg Rusiya Zenit Sankt-Peterburq [33]
2009 Flag of Romania.svg Rumıniya Luçesku, MirçaMirça Luçesku Flag of Ukraine.svg Ukrayna Şaxtyor Donetsk [34]
Avropa Liqası
2010 Flag of Spain.svg İspaniya Sançez Flores, KikeKike Sançez Flores Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid [35]
2011 Flag of Portugal.svg Portuqaliya Villaş-Boaş, AndreAndre Villaş-Boaş Flag of Portugal.svg Portuqaliya Portu [36]
2012 Flag of Argentina.svg Argentina Simeone, DieqoDieqo Simeone Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid [37]
2013 Flag of Spain.svg İspaniya Benitez, RafaelRafael Benitez Flag of England.svg İngiltərə Çelsi [38]
2014 Flag of Spain.svg İspaniya Emeri, UnayUnay Emeri Flag of Spain.svg İspaniya Sevilya [39]
2015 Flag of Spain.svg İspaniya Emeri, UnayUnay Emeri Flag of Spain.svg İspaniya Sevilya [40]
2016 Flag of Spain.svg İspaniya Emeri, UnayUnay Emeri Flag of Spain.svg İspaniya Sevilya [41]

Birdən çox qazananlar[redaktə | əsas redaktə]

Sıra Milliyyət Məşqçi Qalib İkinci Qazandığı illər İkinci olduğu illər Qazandığı klublar
1 İtaliya Covanni Trapattoni 3 0 1977, 1991, 1993 İnter Milan, Yuventus
İspaniya Unay Emeri 3 0 2014, 2015, 2016 Sevilya
2 İspaniya Luis Molovni 2 0 1985, 1986 Real Madrid
İspaniya Xuande Ramos 2 0 2006, 2007 Sevilya
İspaniya Rafael Benitez 2 0 2004, 2013 Valensiya, Çelsi

Milliyyətə görə[redaktə | əsas redaktə]

Bu cədvəl turniri qazanan məşqçilərin milliyyətinə görə sıralanmışdır.

Milliyyət Qalib
sayı
Flag of Spain.svg İspaniya 10
Flag of Italy.svg İtaliya 9
Flag of the Netherlands.svg Niderland 6
Flag of Germany.svg Almaniya 5
Flag of England.svg İngiltərə 4
Flag of Portugal.svg Portuqaliya 2
Flag of Sweden.svg İsveç 2
Flag of Argentina.svg Argentina 1
Flag of Belgium (civil).svg Belçika 1
Flag of France.svg Fransa 1
Flag of Romania.svg Rumıniya 1
Flag of Russia.svg Rusiya 1
Flag of Scotland.svg Şotlandiya 1
Flag of Turkey.svg Türkiyə 1

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Ümumi

Xüsusi

  1. "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport. 2004-10-23. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/t/tottenham_hotspur/3757030.stm. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  2. "Reds reach European goal". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1972/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  3. "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Dutch). Feyenoord. http://www.feyenoord.com/pages/newsdetail/S1/10010000008093-999-10010000000003.aspx. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  4. "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1974/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  5. "The managerial greats". BBC Sport. 2002-02-27. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/1843852.stm. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  6. 6,0 6,1 6,2 "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland. 2008-02-17. http://www.fai.ie/index.php?option=com_content&task=view&id=2884. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  7. "Free-scoring PSV prevail". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1977/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  8. "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC". UEFA. 2002-09-18. http://www.uefa.com/newsfiles/ucl/2002/1036440_PK.pdf. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  9. "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt. http://www.eintracht.de/english/about_eintracht/. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  10. "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1980/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  11. "Eriksson plots Göteborg success". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1981/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  12. "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1982/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  13. "When England conquered Europe". BBC Sport. 1999-05-19. http://news.bbc.co.uk/1/hi/special_report/1999/05/99/uniteds_euro_showdown/347906.stm. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  14. 14,0 14,1 "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters. 2007-05-16. http://uk.reuters.com/article/UK_WORLDFOOTBALL/idUKL1554653320070516. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  15. "1977-1989" (Swedish). IFK Göteborg. http://www.ifkgoteborg.se/portal/page?_pageid=113,61271&_dad=portal&_schema=PORTAL. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  16. "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1987/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  17. "Napoli all-time XI". Channel 4. Arxivləşdirilib: [1] saytından 2008-02-16 tarixində. http://web.archive.org/web/20080216234005/http://www.channel4.com/sport/football_italia/alltime/napolixi.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  18. "Juve too strong for Fiorentina". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1989/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  19. "Ajax halt Torino march". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1991/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  20. "Giampiero Marini" (Italian). F.C. Internazionale Milano. http://archivio.inter.it/cgi-bin/allenatore-scheda?idall=42&L=it. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  21. "Baggio gives Parma lift off". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1994/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  22. "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1995/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  23. "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA. 2006-01-02. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=1996/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  24. "The gentleman of Naples". ESPN. 2003-11-18. http://soccernet.espn.go.com/columns/story?id=283576&root=europe&cc=5739. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  25. "Alberto Malesani". UEFA. http://www.uefa.com/footballeurope/club=50084/coach.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  26. "Galatasaray pride of Turkey". UEFA. 2006-01-06. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1999/overview/index.html#199900+galatasaray+pride+turkey. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  27. Henry Winter (2003-09-03). "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/main.jhtml?xml=/sport/2001/05/16/sfgliv17.xml. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  28. "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport. 2008-03-03. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/internationals/7275638.stm. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  29. "Mourinho makes his mark". UEFA. 2006-01-06. http://www.uefa.com/competitions/uefacup/history/season=2002/intro.html. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  30. "Rafael Benitez". ESPN. http://soccernet.espn.go.com/players/manager?id=28&cc=5739. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  31. "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports. 2005-05-18. http://nbcsports.msnbc.com/id/7901365/. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  32. 32,0 32,1 Ian Hawkey (2008-02-24). "Juande Ramos and the battle of London". The Times. http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/premier_league/tottenham/article3423160.ece. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  33. "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport. 2008-05-14. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/7393752.stm. İstifadə tarixi: 2008-05-14.
  34. "Shakhtar target Champions League success". CNN. 2009-05-21. http://edition.cnn.com/2009/SPORT/football/05/21/shakthar.reax/. İstifadə tarixi: 2009-05-21.
  35. "Sanchez Flores". ESPN. http://soccernet.espn.go.com/players/manager?id=28&cc=5739. İstifadə tarixi: 2008-03-04.
  36. "Falcao heads Porto to Europa League glory". UEFA. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/matches/season=2011/round=2000133/match=2006268/postmatch/report/index.html#falcao+heads+porto+europa+league+glory. İstifadə tarixi: 2011-05-18.
  37. "Falcao fires Atlético to Super Cup glory". UEFA. 2012-08-31. http://www.uefa.com/uefasupercup/season=2012/matches/round=2000278/match=2007694/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 2012-11-24.
  38. "Chelsea seal late Europa League win". BBC. 2013-05-15. http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/22544317. İstifadə tarixi: 2013-05-15.
  39. "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com. 14 May 2014. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000474/match=2012680/postmatch/report/index.html#spot+sevilla+leave+benfica+dreams+tatters. İstifadə tarixi: 15 May 2014.
  40. "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com. 27 May 2015. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2015/matches/round=2000592/match=2015228/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 27 May 2015.
  41. "SLiverpool 1-3 Sevilla: Kevin Gameiro and Coke complete second-half comeback to claim record third consecutive Europa League as Jurgen Klopp's cup final jinx continues". dailymail.uk. 18 May 2016. http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-3597446/Liverpool-1-3-Sevilla-Kevin-Gameiro-Coke-complete-second-half-comeback-claim-record-consecutive-Europa-League.html. İstifadə tarixi: 18 May 2016.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]