≛

UEFA Kuboku və Avropa Liqasını qazanan məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Covanni Trapattoni rekord sayda, 3 dəfə UEFA Kubokunu qazanmışdır.
Unay Emeri, turniri 2014, 2015 və 2016-cı illərdə qazanmışdır.

Avropa futbol assosiasiyası tərəfindən yaradılmış bu turnir 1972-ci ildən 2009-cu ilədək UEFA Kuboku olaraq adlanmışdır. 2009–2010 mövsümündən başlayaraq isə turnirin adında dəyişiklik edilmiş və yarış UEFA Avropa Liqası olaraq adlanmağa başlamışdır.

İngilis məşqçi Bil Nikolson turniri qazanan ilk baş məşqçi olmuşdur. Turnir yarandığı ildən ilk 25 il ərzində final qarşılaşması hər klubun ev stadionunda oynanılmaqla, iki matçdan ibarət idi. Amma 1998-ci ildə ilk dəfə olaraq, "İnter Milan" və "Latsio" komandaları arasında oynanılan final matçı neytral stadionda - Parisdə yerləşən Park de Prens stadionunda keçirildi.

Yalnız 5 məşqçi turniri 1 dəfədən artıq qazanıb. İtalyan məşqçi Covanni Trapattoni turniri 1977-ci ildə Yuventusla, 1991-ci ildə İnter Milanla1993-cü ildə yenidən Yuventusla turniri ümumilikdə 3 dəfə qazanmağa müvəffəq olmuşdur. Luis Malovni Real Madridin baş məşqçisi kimi ardıcıl olaraq, 2 dəfə - 1985-ci və 1986-cı illərədə turniri qazanmışdır. Həmçinin Sevilyanın baş məşqçisi Xuande Ramosda 2006-cı və 2007-ci illərdə turniri qazanmışdır. Rafael Benitez isə 2004-cü ildə Valensiya ilə, 2013-cü ildə isə Çelsi klubu ilə kuboku qazana bilmişdir. İspan məşqçi Unay Emeri isə ardıcıl olaraq, 3 dəfə 2014, 20152016-cı illərdə turniri qazanmağa müvəffəq olmuşdur.

Bu zamana qədər ispan məşqçilər turniri 10 dəfə qazanmağa nail olublar. Son zamanlar 2004-2015-ci illər aralığında baş tutmuş finallarda ispaniyalı məşqçilərin üstünlüyü hökm sürür. Turnir tarixində 7 məşqçi öz ölkələrindən olmayan komanda ilə kuboku qazanmağa nail olmuşdur.

İllər üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Rafael Benitez, 2004 və 2013-cü illərdə turniri qazanmışdır. Həmçinin iki fərqli klubda turniri qazanmış ikinci məşqçi olmuşdur.
Mirça Luçesku, turniri 2009-cu ildə, sonuncu dəfə UEFA Kuboku adlanan mövsümdə qazanmışdır.
Andre Villaş-Boaş, 2011-ci ildə turniri qazanmışdır. Həmçinin 33 yaşında, turniri qazanan ən gənc məşqçidir.
Dieqo Simeone, 2012-ci ildə turniri qazanmışdır.
Final Milliyyət Qalib məşqçi Ölkə Klub İstinad
UEFA Cup
1972 İngiltərə İngiltərə Nikolson, BilBil Nikolson İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur [1]
1973 Şotlandiya Şotlandiya Şenkli, BillBill Şenkli İngiltərə İngiltərə Liverpul [2]
1974 Niderland Niderland Kurver, VilVil Kurver Niderland Niderland Feyenoord [3]
1975 Almaniya Almaniya Vaysvayler, HennesHennes Vaysvayler Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax [4]
1976 İngiltərə İngiltərə Peysli, BobBob Peysli İngiltərə İngiltərə Liverpul [5]
1977 İtaliya İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni İtaliya İtaliya Yuventus [6]
1978 Niderland Niderland Reyvers, KesKes Reyvers Niderland Niderland PSV Eyndhoven [7]
1979 Almaniya Almaniya Lattek, UdoUdo Lattek Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax [8]
1980 Almaniya Almaniya Rauş, FridelFridel Rauş Almaniya Almaniya Ayntraxt Frankfurt [9]
1981 İngiltərə İngiltərə Robson, BobbiBobbi Robson İngiltərə İngiltərə İpsviç Taun [10]
1982 İsveç İsveç Eriksson, Sven-YoranSven-Yoran Eriksson İsveç İsveç Göteborq [11]
1983 Belçika Belçika Van Himst, PolPol Van Himst Belçika Belçika Anderlext [12]
1984 İngiltərə İngiltərə Barkinşou, KitKit Barkinşou İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur [13]
1985 İspaniya İspaniya Molovni, LuisLuis Molovni İspaniya İspaniya Real Madrid [14]
1986 İspaniya İspaniya Molouni, LuisLuis Molouni İspaniya İspaniya Real Madrid [14]
1987 İsveç İsveç Benqtsson, QunderQunder Benqtsson İsveç İsveç Göteborq [15]
1988 Almaniya Almaniya Ribbek, ErixErix Ribbek Almaniya Almaniya Bayer 04 [16]
1989 İtaliya İtaliya Byanki, OttavioOttavio Byanki İtaliya İtaliya Napoli [17]
1990 İtaliya İtaliya Zoff, DinoDino Zoff İtaliya İtaliya Yuventus [18]
1991 İtaliya İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni İtaliya İtaliya İnter Milan [6]
1992 Niderland Niderland Qaal, Luis vanLuis van Qaal Niderland Niderland Ayaks [19]
1993 İtaliya İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni İtaliya İtaliya Yuventus [6]
1994 İtaliya İtaliya Marini, KampyeroKampyero Marini İtaliya İtaliya İnter Milan [20]
1995 İtaliya İtaliya Skala, NevioNevio Skala İtaliya İtaliya Parma [21]
1996 Almaniya Almaniya Bekkenbauer, FransFrans Bekkenbauer Almaniya Almaniya Bayern Münhen [22]
1997 Niderland Niderland Stevens, HubHub Stevens Almaniya Almaniya Şalke 04 [23]
1998 İtaliya İtaliya Simoni, LuiciLuici Simoni İtaliya İtaliya İnter Milan [24]
1999 İtaliya İtaliya Malezani, AlbertoAlberto Malezani İtaliya İtaliya Parma [25]
2000 Türkiyə Türkiyə Terim, FatihFatih Terim Türkiyə Türkiyə Qalatasaray [26]
2001 Fransa Fransa Ulye, JerarJerar Ulye İngiltərə İngiltərə Liverpul [27]
2002 Niderland Niderland Marveyk, Bert vanBert van Marveyk Niderland Niderland Feyenoord [28]
2003 Portuqaliya Portuqaliya Mourinyo, JozeJoze Mourinyo Portuqaliya Portuqaliya Portu [29]
2004 İspaniya İspaniya Benitez, RafaelRafael Benitez İspaniya İspaniya Valensiya [30]
2005 Rusiya Rusiya Qazzayev, ValeriValeri Qazzayev Rusiya Rusiya MOİK Moskva [31]
2006 İspaniya İspaniya Ramos, XuandeXuande Ramos İspaniya İspaniya Sevilya [32]
2007 İspaniya İspaniya Ramos, XuandeXuande Ramos İspaniya İspaniya Sevilya [32]
2008 Niderland Niderland Advokat, DikDik Advokat Rusiya Rusiya Zenit Sankt-Peterburq [33]
2009 Rumıniya Rumıniya Luçesku, MirçaMirça Luçesku Ukrayna Ukrayna Şaxtyor Donetsk [34]
Avropa Liqası
2010 İspaniya İspaniya Sançez Flores, KikeKike Sançez Flores İspaniya İspaniya Atletiko Madrid [35]
2011 Portuqaliya Portuqaliya Villaş-Boaş, AndreAndre Villaş-Boaş Portuqaliya Portuqaliya Portu [36]
2012 Argentina Argentina Simeone, DieqoDieqo Simeone İspaniya İspaniya Atletiko Madrid [37]
2013 İspaniya İspaniya Benitez, RafaelRafael Benitez İngiltərə İngiltərə Çelsi [38]
2014 İspaniya İspaniya Emeri, UnayUnay Emeri İspaniya İspaniya Sevilya [39]
2015 İspaniya İspaniya Emeri, UnayUnay Emeri İspaniya İspaniya Sevilya [40]
2016 İspaniya İspaniya Emeri, UnayUnay Emeri İspaniya İspaniya Sevilya [41]
2017 Portuqaliya Portuqaliya Mourinyo, JozeJoze Mourinyo İngiltərə İngiltərə Mançester Yunayted [42]

Mükafatların sayına görə[redaktə | əsas redaktə]

Sıra Milliyyət Məşqçi Qalib İkinci Qazandığı illər İkinci olduğu illər Qazandığı klublar
1 İtaliya Covanni Trapattoni 3 0 1977, 1991, 1993 İnter Milan, Yuventus
İspaniya Unay Emeri 3 0 2014, 2015, 2016 Sevilya
2 İspaniya Luis Molovni 2 0 1985, 1986 Real Madrid
İspaniya Xuande Ramos 2 0 2006, 2007 Sevilya
İspaniya Rafael Benitez 2 0 2004, 2013 Valensiya, Çelsi

Milliyyətə görə[redaktə | əsas redaktə]

Bu cədvəl turniri qazanan məşqçilərin milliyyətinə görə sıralanmışdır.

Milliyyət Qalib
sayı
İspaniya İspaniya 10
İtaliya İtaliya 9
Niderland Niderland 6
Almaniya Almaniya 5
İngiltərə İngiltərə 4
Portuqaliya Portuqaliya 2
İsveç İsveç 2
Argentina Argentina 1
Belçika Belçika 1
Fransa Fransa 1
Rumıniya Rumıniya 1
Rusiya Rusiya 1
Şotlandiya Şotlandiya 1
Türkiyə Türkiyə 1

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Ümumi

Xüsusi

  1. "Tottenham legend Nicholson dies". BBC Sport (23 oktyabr 2004).
  2. "Reds reach European goal". UEFA (2 yanvar 2006).
  3. "14-04-2006 JONATHAN DE GUZMAN MET WIEL COERVER IN FEYENOORD TV" (Dutch). Feyenoord.
  4. "Heynckes gives Weisweiler perfect send-off". UEFA (2 yanvar 2006).
  5. "The managerial greats". BBC Sport (27 fevral 2002).
  6. 6,0 6,1 6,2 "Giovanni Trapattoni - a career of remarkable success". Football Association of Ireland (17 fevral 2008).
  7. "Free-scoring PSV prevail". UEFA (1 yanvar 2006).
  8. "FC DYNAMO KYIV v NEWCASTLE UNITED FC". UEFA (18 sentyabr 2002).
  9. "This is Eintracht Frankfurt". Eintracht Frankfurt.
  10. "Ipswich thankful for Thijssen". UEFA (2 yanvar 2006).
  11. "Eriksson plots Göteborg success". UEFA (2 yanvar 2006).
  12. "Anderlecht shine in Stadium of Light". UEFA (2 yanvar 2006).
  13. "When England conquered Europe". BBC Sport (19 may 1999).
  14. 14,0 14,1 "Spanish flair should light up UEFA Cup final". Reuters (16 may 2007).
  15. "1977-1989" (Swedish). IFK Göteborg.
  16. "Resurgent Leverkusen hold their nerve". UEFA (2 yanvar 2006).
  17. "Napoli all-time XI". Channel 4. 16 fevral 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 4 mart 2008.
  18. "Juve too strong for Fiorentina". UEFA (2 yanvar 2006).
  19. "Ajax halt Torino march". UEFA (2 yanvar 2006).
  20. "Giampiero Marini" (Italian). F.C. Internazionale Milano.
  21. "Baggio gives Parma lift off". UEFA (2 yanvar 2006).
  22. "Klinsmann sparks Bayern triumph". UEFA (2 yanvar 2006).
  23. "Stevens' unsung Schalke shine". UEFA (2 yanvar 2006).
  24. "The gentleman of Naples". ESPN (18 noyabr 2003).
  25. "Alberto Malesani". UEFA.
  26. "Galatasaray pride of Turkey". UEFA (6 yanvar 2006).
  27. Henry Winter. "UEFA Cup Final: Liverpool hit treble top". The Daily Telegraph (3 sentyabr 2003).
  28. "Van Marwijk named new Dutch coach". BBC Sport (3 mart 2008).
  29. "Mourinho makes his mark". UEFA (6 yanvar 2006).
  30. "Rafael Benitez". ESPN.
  31. "CSKA Moscow wins UEFA Cup final". NBC Sports (18 may 2005).
  32. 32,0 32,1 Ian Hawkey. "Juande Ramos and the battle of London". The Times (24 fevral 2008).
  33. "Zenit St Petersburg 2-0 Rangers". BBC Sport (14 may 2008).
  34. "Shakhtar target Champions League success". CNN (21 may 2009).
  35. "Sanchez Flores". ESPN.
  36. "Falcao heads Porto to Europa League glory". UEFA.
  37. "Falcao fires Atlético to Super Cup glory". UEFA (31 avqust 2012).
  38. "Chelsea seal late Europa League win". BBC (15 may 2013).
  39. "Spot-on Sevilla leave Benfica dreams in tatters". UEFA.com (14 May 2014).
  40. "Sevilla defeat Dnipro to land record fourth title". UEFA.com (27 May 2015).
  41. "SLiverpool 1-3 Sevilla: Kevin Gameiro and Coke complete second-half comeback to claim record third consecutive Europa League as Jurgen Klopp's cup final jinx continues". dailymail.uk (18 May 2016).
  42. "Manchester United beat Ajax to claim Europa League title". UEFA.com (24 May 2017).

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]