≛

UEFA Kuboku və Avropa Liqasının finalları siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Açılış ili 1972
Komandaların sayı 48 (qrup mərhələsi)
2 (finalçılar)
Son çempion İngiltərə Çelsi (2-ci dəfə)
Ən uğurlu klub İspaniya Sevilya
(5 dəfə)

UEFA Avropa Liqası keçmişdə UEFA Kuboku adlanan futbol turniri 1972-ci ildə UEFA tərəfindən təsis edilmişdir.[1] Bu turnir Avropanın futbol klubları üçün UEFA Çempionlar Liqası turnirindən sonra ikinci ən önəmli futbol yarışması kimi qəbul edilmişdir. Klublar daxili çempionatlarında və kubok yarışmalarında qazandıqları nəticələrə uyğun olaraq, UEFA Avropa Liqasına qatılmaq haqqı qazanırlar. Turnir yarandığı ildən ilk 25 il ərzində final qarşılaşması hər klubun ev stadionunda oynanılmaqla, iki matçdan ibarət idi. Belə formatda keçirilmiş sonuncu mövsümdə "Şalke" komandası "İnter Milan" klubu ilə üz-üzə gəlmiş və yekunda "İnter Milan" komandası qalib gəlmişdir. 1998-ci ildə ilk dəfə olaraq, "İnter Milan" və "Latsio" komandaları arasında oynanılan final matçı neytral stadionda, Parisdə yerləşən Park de Prens stadionunda keçirildi.[2] Turnirin ilk final matçında "Tottenhem Hotspur" klubu "Vulverhempton" klubunu 3-2 hesabı ilə üstələyərək turnirin ilk qalibi olmuşdur.[3] Doqquz final qarşılaşması eyni ölkənin komandaları arasında baş tutmuşdur: İtaliya (1990, 1991, 1995 və 1998), İspaniya (2007 və 2012), İngiltərə (1972), Almaniya (1980) və Portuqaliya (2011).

"Sevilya" turnirin başladığı vaxtdan etibarən turniri rekord sayda, 5 dəfə qazanaraq turniri ən çox qalib kimi başa vuran klub adına yiyələnmişdir.[4] "Real Madrid" (1985 və 1986) və "Sevilya" (2006 və 2007; həmçinin 2014, 2015, və 2016-cı illər) turniri ardıcıl 2 dəfə qazanan yeganə klublardır. Turniri ən çox İspaniya klubları qazanmışdır. Belə ki, onlar 10 dəfə turnirin baş mükafatına sahib olublar.[1] Turnirin UEFA kuboku adlanan son dövründə, qalibi Ukraynanın "Şaxtyor Donetsk" klubu olmuşdur. Onlar finalda Almaniyanın "Verder Bremen" klubuna 2-1 hesabı ilə qalib gəlmişdilər. "Benfika" finalda 3 dəfə məğlub olmaqla, turnirin finalında ən çox məğlubiyyətə uğrayan klub kimi ad qazanmışdır. Hal-hazırda turnirin son qalibi finalda Ayaksı 2-0 üstələyərək qalib olmuş "Mançester Yunayted" komandasıdır.[5]

Yarmarkalar Kuboku turniri (1955-1971) UEFA-ya UEFA Kubokunun sələfi kimi təqdim edilsə də, UEFA bu turniri rəsmi olaraq tanımamışdır. Bu səbəbdən turnirin nəticələri bu siyahıya aid edilməmişdir.[6]

Qaliblər[redaktə | əsas redaktə]

dagger Qazanan, uzatma dəqiqələrində qalib gəlib.
* Qazanan, penalti zərbələri seriyasında qalib gəlib.
§ Qazanan, uzatma dəqiqələrində vurduğu qızıl qolla qalib gəlib.
  • "Mövsüm" sütunu turnirin keçirildiyi tarixi bildirir.
  • İki matçdan ibarət final oyunları sıra ilə düzülmüşdür.
  • "UÇL" imzası klubların həmin il məhz UEFA Çempionlar Liqasında yarışdığına işarə edir.
  • "Hesab" sütununda göstərilən hesablar final matçı barədə məqaləni əks etdirir.
UEFA Kuboku və Avropa Liqası finalları
Mövsüm Ölkə Qaliblər Hesab İkinci yer Ölkə Stadion Tamaşaçı
1971–72 İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur 2–1 Vulverhempton Vonderers İngiltərə İngiltərə Molinyu, Vulverhempton 45,000
İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur 1–1 Vulverhempton Vonderers İngiltərə İngiltərə Uayt Hart Leyn, London 54,000
1972–73 İngiltərə İngiltərə Liverpul 3–0 Borussiya Münhenqladbax Almaniya Almaniya Enfild, Liverpul 41,169
İngiltərə İngiltərə Liverpul 0–2 Borussiya Münhenqladbax Almaniya Almaniya Bökelberqştadion, Münhenqladbax 35,000
1973–74 Niderland Niderland Feyenoord 2–2 Tottenhem Hotspur İngiltərə İngiltərə Uayt Hart Leyn, London 46,281
Niderland Niderland Feyenoord 2–0 Tottenhem Hotspur İngiltərə İngiltərə Feyenoord stadionu, Rotterdam 59,000
1974–75 Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax 0–0 Tvente Niderland Niderland Reynştadion, Düsseldorf 42,000
Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax 5–1 Tvente Niderland Niderland Diyekman Stadion, Enshede 21,000
1975–76 İngiltərə İngiltərə Liverpul 3–2 Brügge Belçika Belçika Enfild, Liverpul 56,000
İngiltərə İngiltərə Liverpul 1–1 Brügge Belçika Belçika Olimpiyaştadion, Brügge 32,000
1976–77 İtaliya İtaliya Yuventus 1–0 Atletik Bilbao İspaniya İspaniya Komunale Stadionu, Turin 75,000
İtaliya İtaliya Yuventus 1–2 Atletik Bilbao İspaniya İspaniya San Mames stadionu (2013), Bilbao 43,000
1977–78 Niderland Niderland PSV Eyndhoven 0–0 Bastiya Fransa Fransa Armand Sezari, Bastiya 15,000
Niderland Niderland PSV Eyndhoven 3–0 Bastiya Fransa Fransa Filips stadionu, Eyndhoven 27,000
1978–79 Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax 1–1 Srvena Zvezda Yuqoslaviya Yuqoslaviya Red Star Stadionu, Belqrad 87,000
Almaniya Almaniya Borussiya Münhenqladbax 1–0 Srvena Zvezda Yuqoslaviya Yuqoslaviya Reynştadion, Düsseldorf 45,000
1979–80 Almaniya Almaniya Ayntraxt Frankfurt 2–3 Borussiya Münhenqladbax Almaniya Almaniya Bökelberqştadion, Münhenqladbax 25,000
Almaniya Almaniya Ayntraxt Frankfurt 1–0 Borussiya Münhenqladbax Almaniya Almaniya Valdştadion, Frankfurt 59,000
1980–81 İngiltərə İngiltərə İpsviç Taun 3–0 AZ Alkmaar Niderland Niderland Portman Road, İpsviç 27,532
İngiltərə İngiltərə İpsviç Taun 2–4 AZ Alkmaar Niderland Niderland Olimpiya Stadionu (Amsterdam), Amsterdam 28,500
1981–82 İsveç İsveç Göteborq 1–0 Hamburq Almaniya Almaniya Ullevi, Göteborq 42,548
İsveç İsveç Göteborq 3–0 Hamburq Almaniya Almaniya Volksparkştadion, Hamburq 60,000
1982–83 Belçika Belçika Anderlext 1–0 Benfika Portuqaliya Portuqaliya Heyzel Stadionu, Brüssel 55,000
Belçika Belçika Anderlext 1–1 Benfika Portuqaliya Portuqaliya Estadio da Luz, Lissabon 80,000
1983–84 İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur 1–1 Anderlext Belçika Belçika Konstant Vanden Stok, Brüssel 40,000
İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur 1–1* Anderlext Belçika Belçika Uayt Hart Leyn, London 46,205
1984–85 İspaniya İspaniya Real Madrid 3–0 Videoton Macarıstan Macarıstan Sostoy Stadionu, Sekeşfehervar 30,000
İspaniya İspaniya Real Madrid 0–1 Videoton Macarıstan Macarıstan Santiaqo Bernabeu Stadionu, Madrid 90,000
1985–86 İspaniya İspaniya Real Madrid 5–1 Köln Almaniya Almaniya Santiaqo Bernabeu Stadionu, Madrid 85,000
İspaniya İspaniya Real Madrid 0–2 Köln Almaniya Almaniya Berlin Olimpiya Stadionu, Berlin 15,000
1986–87 İsveç İsveç Göteborq 1–0 Dandi Yunayted Şotlandiya Şotlandiya Ullevi, Göteborq 50,023
İsveç İsveç Göteborq 1–1 Dandi Yunayted Şotlandiya Şotlandiya Tannadays Park, Dandi 20,911
1987–88 Almaniya Almaniya Bayer 04 0–3 RCD Espanyol İspaniya İspaniya Sarriya Stadionu, Barselona 42,000
Almaniya Almaniya Bayer 04 3–0* RCD Espanyol İspaniya İspaniya Ülrix Haberland Stadionu, Leverkusen 22,000
1988–89 İtaliya İtaliya Napoli 2–1 Ştutqart Almaniya Almaniya San Paolo stadionu, Neapol 83,000
İtaliya İtaliya Napoli 3–3 Ştutqart Almaniya Almaniya Nekarştadion, Ştutqart 67,000
1989–90 İtaliya İtaliya Yuventus 3–1 Fiorentina İtaliya İtaliya Komunale Stadionu, Turin 45,000
İtaliya İtaliya Yuventus 0–0 Fiorentina İtaliya İtaliya Partenio Stadionu, Avellino 32,000
1990–91 İtaliya İtaliya İnter Milan 2–0 Roma İtaliya İtaliya San Siro, Milan 68,887
İtaliya İtaliya İnter Milan 0–1 Roma İtaliya İtaliya Olimpiya Stadionu, Roma 70,901
1991–92 Niderland Niderland Ayaks 2–2 Torino İtaliya İtaliya Delle Alpi Stadionu, Turin 65,377
Niderland Niderland Ayaks 0–0 Torino İtaliya İtaliya Olimpiya Stadionu, Amsterdam 42,000
1992–93 İtaliya İtaliya Yuventus 3–1 Borussiya Dortmund Almaniya Almaniya Vestfalenstadion, Dortmund 37,000
İtaliya İtaliya Yuventus 3–0 Borussiya Dortmund Almaniya Almaniya Delle Alpi Stadionu, Turin 62,781
1993–94 İtaliya İtaliya İnter Milan 1–0 Red Bull Zalsburq Avstriya Avstriya Ernst Happel stadionu, Vyana 47,500
İtaliya İtaliya İnter Milan 1–0 Red Bull Zalsburq Avstriya Avstriya San Siro, Milan 80,326
1994–95 İtaliya İtaliya Parma 1–0 Yuventus İtaliya İtaliya Ennio Tardini Stadionu, Parma 22,062
İtaliya İtaliya Parma 1–1 Yuventus İtaliya İtaliya San Siro, Milan 80,754
1995–96 Almaniya Almaniya Bayern Münhen 2–0 Bordo Fransa Fransa Olimpiya Stadionu, Münhen 62,000
Almaniya Almaniya Bayern Münhen 3–1 Bordo Fransa Fransa Park Leskur, Bordo 36,000
1996–97 Almaniya Almaniya Şalke 04 1–0 İnter Milan İtaliya İtaliya Parkştadion, Gelzenkirxen 56,000
Almaniya Almaniya Şalke 04 0–1* İnter Milan İtaliya İtaliya San Siro, Milan 83,000
1997–98 İtaliya İtaliya İnter Milan 3–0 Latsio İtaliya İtaliya Park de Prens, Paris 44,412
1998–99 İtaliya İtaliya Parma 3–0 Olimpik Marsel Fransa Fransa Lujniki, Moskva 62,000
1999–2000 Türkiyə Türkiyə Qalatasaray (UÇL) 0–0*[A] Arsenal (UÇL) İngiltərə İngiltərə Parken Stadion, Kopenhagen 38,919
2000–01 İngiltərə İngiltərə Liverpul 5–4§[B] Deportivo Alaves İspaniya İspaniya Siqnal İduna Park, Dortmund 48,050
2001–02 Niderland Niderland Feyenoord (UÇL) 3–2 Borussiya Dortmund (UÇL) Almaniya Almaniya Feyenoord stadionu, Rotterdam 45,611
2002–03 Portuqaliya Portuqaliya Portu 3–2dagger[C] Seltik (UÇL) Şotlandiya Şotlandiya Sevilya Olimpiya Stadionu, Sevilya 52,972
2003–04 İspaniya İspaniya Valensiya 2–0 Marsel (UÇL) Fransa Fransa Ullevi, Göteborq 39,000
2004–05 Rusiya Rusiya MOİK Moskva (UÇL) 3–1 Sportinq Portuqaliya Portuqaliya Joze Alvalade Stadionu, Lissabon 47,085
2005–06 İspaniya İspaniya Sevilya 4–0 Midlsbro İngiltərə İngiltərə Filips stadionu, Eyndhoven 33,100
2006–07 İspaniya İspaniya Sevilya 2–2*[D] Espanyol İspaniya İspaniya Hampden Park, Qlazqo 47,602
2007–08 Rusiya Rusiya Zenit Sankt-Peterburq 2–0 Reyncers (UÇL) Şotlandiya Şotlandiya Mançester Şəhər Stadionu, Mançester 43,878
2008–09 Ukrayna Ukrayna Şaxtyor Donetsk (UÇL) 2–1dagger[E] Verder (UÇL) Almaniya Almaniya Şükrü Saracoğlu stadionu, İstanbul 37,357
2009–10 İspaniya İspaniya Atletiko Madrid (UÇL) 2–1dagger[F] Fulhem İngiltərə İngiltərə Hamburq Stadionu, Hamburq 49,000
2010–11 Portuqaliya Portuqaliya Portu 1–0 Braqa (UÇL) Portuqaliya Portuqaliya Dublin Arena, Dublin 45,391
2011–12 İspaniya İspaniya Atletiko Madrid 3–0 Atletik Bilbao İspaniya İspaniya Buxarest Milli Stadionu, Buxarest 52,347
2012–13 İngiltərə İngiltərə Çelsi (UÇL) 2–1 Benfika (UÇL) Portuqaliya Portuqaliya Amsterdam Arena, Amsterdam 46,163
2013–14 İspaniya İspaniya Sevilya 0–0*[G] Benfika (UÇL) Portuqaliya Portuqaliya Yuventus Stadionu, Turin 33,120
2014–15 İspaniya İspaniya Sevilya 3–2 Dnepr Dnepropetrovsk (UÇL) Ukrayna Ukrayna Varşava Milli Stadionu, Varşava 45,000
2015–16 İspaniya İspaniya Sevilya (UÇL) 3–1 Liverpul İngiltərə İngiltərə Sankt-Yakob Park stadionu, Bazel 34,429
2016–17 İngiltərə İngiltərə Mançester Yunayted 2–0 Ayaks (UÇL) Niderland Niderland Friends Arena, Solna 46,961
2017–18 İspaniya İspaniya Atletiko Madrid (UÇL) 3–0 Marsel Fransa Fransa Park Olimpik Lion, Lion 55,768
2018–19 İngiltərə İngiltərə Çelsi 4–1 Arsenal İngiltərə İngiltərə Bakı Olimpiya Stadionu, Bakı 51370
2019–20 Stadion Energa Qdansk, Qdansk

Nəticələr[redaktə | əsas redaktə]

Komandalar üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Komandalar üzrə UEFA Kuboku və Avropa Liqası qalibləri
Komanda Çempion İkinci Qalib olduğu il İkinci olduğu il
İspaniya Sevilya 5 0 2006, 2007, 2014, 2015, 2016
İtaliya Yuventus 3 1 1977, 1990, 1993 1995
İtaliya İnter Milan 3 1 1991, 1994, 1998 1997
İngiltərə Liverpul 3 1 1973, 1976, 2001 2016
İspaniya Atletiko Madrid 3 0 2010, 2012, 2018
Almaniya Borussiya Münhenqladbax 2 2 1975, 1979 1973, 1980
İngiltərə Tottenhem Hotspur 2 1 1972, 1984 1974
Niderland Feyenoord 2 0 1974, 2002
İsveç Göteborq 2 0 1982, 1987
İspaniya Real Madrid 2 0 1985, 1986
İtaliya Parma 2 0 1995, 1999
Portuqaliya Portu 2 0 2003, 2011
İngiltərə Çelsi 2 0 2013, 2019
Belçika Anderlext 1 1 1983 1984
Niderland PSV 1 0 1978
Almaniya Ayntraxt Frankfurt 1 0 1980
İngiltərə İpsviç Taun 1 0 1981
Almaniya Bayer 04 1 0 1988
İtaliya Napoli 1 0 1989
Niderland Ayaks 1 1 1992 2017
Almaniya Bayern Münhen 1 0 1996
Almaniya Şalke 04 1 0 1997
Türkiyə Qalatasaray 1 0 2000
İspaniya Valensiya 1 0 2004
Rusiya MOİK Moskva 1 0 2005
Rusiya Zenit Sankt-Peterburq 1 0 2008
Ukrayna Şaxtyor Donetsk 1 0 2009
İngiltərə Mançester Yunayted 1 0 2017
Portuqaliya Benfika 0 3 1983, 2013, 2014
Fransa Marsel 0 3 1999, 2004, 2018
İspaniya Atletik Bilbao 0 2 1977, 2012
İspaniya Espanyol 0 2 1988, 2007
Almaniya Borussiya Dortmund 0 2 1993, 2002
İngiltərə Vulverhempton Uonderers 0 1 1972
Niderland Tvente 0 1 1975
Belçika Brügge 0 1 1976
Fransa Bastiya 0 1 1978
Yuqoslaviya Srvena Zvezda 0 1 1979
Niderland AZ Alkmaar 0 1 1981
Almaniya Hamburq 0 1 1982
Macarıstan Videoton 0 1 1985
Almaniya Köln 0 1 1986
Şotlandiya Dandi Yunayted 0 1 1987
Almaniya Ştutqart 0 1 1989
İtaliya Fiorentina 0 1 1990
İtaliya Roma 0 1 1991
İtaliya Torino 0 1 1992
Avstriya Red Bull Zalsburq 0 1 1994
Fransa Bordo 0 1 1996
İtaliya Latsio 0 1 1998
İngiltərə Arsenal 0 1 2000
İspaniya Alaves 0 1 2001
Şotlandiya Seltik 0 1 2003
Portuqaliya Sportinq Lissabon 0 1 2005
İngiltərə Midlsbro 0 1 2006
Şotlandiya Reyncers 0 1 2008
Almaniya Verder 0 1 2009
İngiltərə Fulhem 0 1 2010
Portuqaliya Braqa 0 1 2011
Ukrayna Dnepr Dnepropetrovsk 0 1 2015

Ölkələr üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Ölkələr üzrə UEFA Kuboku və Avropa Liqası qalibləri[7]
Ölkə Qaliblər İkincilər
İspaniya İspaniya 11 5
İngiltərə İngiltərə 9 7
İtaliya İtaliya 9 6
Almaniya Almaniya[H] 6 8
Niderland Niderland 4 2
Portuqaliya Portuqaliya 2 5
İsveç İsveç 2 0
Rusiya Rusiya 2 0
Belçika Belçika 1 2
Ukrayna Ukrayna 1 1
Türkiyə Türkiyə 1 0
Fransa Fransa 0 5
Şotlandiya Şotlandiya 0 3
Yuqoslaviya Yuqoslaviya 0 1
Macarıstan Macarıstan 0 1
Avstriya Avstriya 0 1

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

1. ^ 90 dəqiqə və əlavə vaxtın sonunda hesab 0-0 idi. Qalatasaray penaltilər seriyasında 4-1 hesabı ilə qalib oldu.[8]

2. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 4-4 idi. Liverpul əlavə vaxtın 26-cı dəqiqəsində matçda qızıl qolu vurdu.[9]

3. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 2-2 idi.[10]

4. ^ 90 dəqiqə və əlavə vaxtın sonunda hesab 2-2 idi. Sevilya penaltilər seriyasında 3-1 hesabı ilə qalib oldu.[11]

5. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 1-1 idi.[12]

6. ^ 90 dəqiqənin sonunda hesab 1-1 idi.[13]

7. ^ 90 dəqiqə və əlavə vaxtın sonunda hesab 0-0 idi. Sevilya penaltilər seriyasında 4-2 hesabı ilə qalib oldu.

8. ^ Qərbi Almaniya daxildir.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

Ümumi

  • "UEFA Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). 18 May 2007. İstifadə tarixi: 11 March 2008.

Xüsusi

  1. 1 2 "Competition format". Union of European Football Associations (UEFA). 13 July 2005. İstifadə tarixi: 9 July 2008.
  2. "2009 final: Istanbul". Union of European Football Associations (UEFA). 31 May 2008. İstifadə tarixi: 9 July 2008.
  3. "Spurs keep Wolves at bay". Union of European Football Associations (UEFA). 2 January 2006. İstifadə tarixi: 29 June 2008.
  4. "Sevilla make it four three-time winners". Union of European Football Associations (UEFA. 15 May 2014. İstifadə tarixi: 14 May 2014.
  5. "Manchester United won Europa Leauge first time in the history". Union of European Football Associations (UEFA. 24 may 2016. İstifadə tarixi: 6 sentyabr 2017.
  6. "UEFA Cup: All-time finals". Union of European Football Associations (UEFA). 30 June 2005. 9 March 2008 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 15 March 2008.
  7. "Spain close on Italy in all-time rankings". Union of European Football Associations (UEFA). 15 May 2014. İstifadə tarixi: 15 May 2014.
  8. "1999/00: Galatasaray the pride of Turkey". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2000. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  9. "2000/01: Liverpool prevail in nine-goal thriller". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2001. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  10. "2002/03: Mourinho makes his mark". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2003. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  11. "2006/07: Sevilla defend their honour". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2007. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  12. "2008/09: Shakhtar strike gold in Istanbul". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2007. İstifadə tarixi: 1 March 2012.
  13. "2009/10: Atletico crown historic campaign". Union of European Football Associations (UEFA). 1 June 2007. İstifadə tarixi: 1 March 2012.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]