UEFA Kuboklar Kuboku finallarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

UEFA Kuboklar Kuboku qaliblərinin siyahısına kuboku öz muzeyinə götürməyi bacaran klublar daxildir. Kuboklar Kuboku Avropa futboluna rəhbərlik edən UEFA təşkilatı tərəfindən bu təşkilata üzv olan ölkə klubları arasında təşkil edilən futbol turniri idi. Turnirə həm də milli kubok çempionları qatıla bilirdi. 39 illik tarixi boyunca, Kuboklar Kuboku 2 matçlı sistemlə oynadıldı. Yalnız ilk final iki-oyunla keçirildi. Qalan bütün finallar tərəfsiz sahədə oynadıldı. Turnirin ilk qalibi Şotlandiyanın Reyncers komandasını iki oyunlu 1961 finalında ümumi olaraq 4-1 hesabı ilə məğlub edən İtaliyanın Fiorentina klubu olmuşdur. 1999-da sona çatan kubokda son çempion isə Real Malyorkanı məğlub edən Latsio oldu.[1]

Turnir tarixinin ən müvəffəqiyyətli komandası, ümumi olaraq 4 dəfə çempionluq yaşayan Barselona klubudur.[1] Barselona, Atletiko Madrid, Real Madrid (hamısı İspaniya), Anderlext (Belçika), Fiorentina (İtaliya), Reyncers (Şotlandiya), Arsenal (İngiltərə) və Rapid Vyana (Avstriya) komandaları isə hərəsi iki dəfə finalda uduzmaqla ən çox ikinci yerə sahib olan komandalardır. Kuboklar Kubokunda heç bir komanda çempionluğunu qoruya bilməmişdir. Bu uğursuzluq son çempionların təkrar finala yüksəldiyi 8 mövsümdə də qırılmamışdır. Komandaları 8 dəfə çempion olan İngiltərə, bu sevinci ən çox yaşayan ölkə olmuşdur.[2]

Çempionlar[redaktə | əsas redaktə]

Açar
Oyunun nəticəsi əlavə vaxtda bilindi†
Oyunun nəticəsi əlavə vaxtdan sonrakı penalti ilə məlum oldu*
Oyun yenidən oynanıldı
Qara - İki oyunlu final

İki oyunlu final[redaktə | əsas redaktə]

İlk Kuboklar Kuboku rəsmi olmayan təşkilat idi. Ona görə də bir çox UEFA'ya üzv ölkələrin klubları yarışmada iştirak etməmişdi. Final oyunları 1961-ci ilin mayında baş tutdu. İlk oyun Şotlandiyalı Reyncersin meydanında, ikinci oyun isə onun İtalyan rəqibi Fiorentinanın meydanında keçirildi. Bu 2 oyunda qalib gələn tərəf Fiorentina ümumi olaraq 4-1 hesabı ilə çempion oldu.

Sezon Ölkə Ev sahibi Nəticə Rəqib Ölkə Stadion Tamaşaçı Qeydlər
1960-61 Şotlandiya Şotlandiya Reyncers 0-2 Fiorentina İtaliya İtaliya İbroks stadionu, Qlazqo 80.000
İtaliya İtaliya Fiorentina 2-1 Reyncers Şotlandiya Şotlandiya Artemio Françi stadionu, Florensiya 50.000
Fiorentina ümumi olaraq 4-1 hesabı ilə qalib gəldi.

Tək oyunlu finallar[redaktə | əsas redaktə]

Mövsüm Ölkə Çempion[3] Nəticə[3] İkinci[3] Ölkə Stadion[2] Tamaşaçı[2] Qeyd[2]
1961-62 İspaniya İspaniya Atletiko Madrid 1-1 Fiorentina İtaliya İtaliya Hampden Park, Qlazqo 27.000 Atletiko Madrid təkrar oyunda 3-0 hesabı ilə qalib gəldi.[4]
Təkrar İspaniya İspaniya Atletiko Madrid 3-0 Fiorentina İtaliya İtaliya Nekarştadion, Ştutqart 38.000
1962-63 İngiltərə İngiltərə Tottenhem Hotspur 5-1 Atletiko Madrid İspaniya İspaniya De Kuip, Rotterdam 49.000
1963-64 Portuqaliya Portuqaliya Sportinq Lissabon 3-3 MTK Budapeşt Macarıstan Macarıstan Eyzel, Brüssel 3.208 Sportinq Lissabon təkrar oyunda 1-0 hesabı ilə qalib gəldi.[5]
Təkrar Portuqaliya Portuqaliya Sportinq Lissabon 1-0 MTK Budapeşt Macarıstan Macarıstan Bosuilştadion, Antverpen 13.924
1964-65 İngiltərə İngiltərə Vest Hem Yunayted 2-0 Münhen 1960 Almaniya Almaniya Uembli stadionu, London 97.974
1965-66 Almaniya Almaniya Borussiya Dortmund 2-1 Liverpul İngiltərə İngiltərə Hampden Park, Qlazqo 41.000
1966-67 Almaniya Almaniya Bayern Münhen 1-0 Reyncers Şotlandiya Şotlandiya Frankenstadion, Nürnberq 69.480
1967-68 İtaliya İtaliya Milan 2-0 Hamburq Almaniya Almaniya De Kuip, Rotterdam 53.000
1968-69 Çexoslovakiya Çexoslovakiya Slovan Bratislava 3-2 Barselona İspaniya İspaniya St. Jakob stadionu, Bazel 19.000
1969-70 İngiltərə İngiltərə Mançester Siti 2-1 Górnik Zabrze Polşa Polşa Prater Stadyumu, Vyana 7.968
1970-71 İngiltərə İngiltərə Çelsi 1-1 Real Madrid İspaniya İspaniya Karaiskakis stadionu, Pire 45.000 Təkrar oyunda Çelsi 2-1 qalib gəldi.
Təkrar İngiltərə İngiltərə Çelsi 2-1 Real Madrid İspaniya İspaniya Karaiskakis stadionu, Pire 19.917
1971-72 Şotlandiya Şotlandiya Reyncers 3-2 Dinamo Moskova SSRİ SSRİ Kamp Nou, Barselona 24.701
1972-73 İtaliya İtaliya Milan 1-0 Lids Yunayted İngiltərə İngiltərə Kaftanzoglio stadionu, Saloniki 45.000
1973-74 Şərqi Almaniya ADR Maqdeburq 2-0 Milan İtaliya İtaliya De Kuip, Rotterdam 4.000
1974-75 SSRİ SSRİ Dinamo Kiyev 3-0 Ferensvaroş Macarıstan Macarıstan St. Jakob Stadyumu, Bazel 13.000
1975-76 Belçika Belçika Anderlext 4-2 Vest Hem Yunayted İngiltərə İngiltərə Heysel stadionu, Brüssel 51.296
1976-77 Almaniya Almaniya Hamburq 2-0 Anderlext Belçika Belçika Olimpiya stadionu, Amsterdam 66.000
1977-78 Belçika Belçika Anderlext 4-0 Austriya Vyana Avstriya Avstriya Parc des Princes, Paris 48.679
1978-79 İspaniya İspaniya Barselona 4-3 Fortuna Düsseldorf Almaniya Almaniya St. Jakob stadionu, Bazel 58.000
1979-80 İspaniya İspaniya Valensiya 0-0* Arsenal İngiltərə İngiltərə Heysel stadionu, Brüssel 36.000 Valensiya penalti zərbələri ilə 5-4 qalib gəldi.
1980-81 SSRİ SSRİ Dinamo Tbilisi 2-1 Carl Zeiss Jena Şərqi Almaniya ADR Rheinstadion, Düsseldorf 4.750
1981-82 İspaniya İspaniya Barselona 2-1 Standard Lyej Belçika Belçika Kamp Nou, Barselona 80.000
1982-83 Şotlandiya Şotlandiya Aberdin 2-1 Real Madrid İspaniya İspaniya Nya Ullevi, Göteborq 17.804
1983-84 İtaliya İtaliya Yuventus 2-1 Porto Portuqaliya Portuqaliya St. Jakob stadionu, Bazel 55.000
1984-85 İngiltərə İngiltərə Everton 3-1 Rapid Vyana Avstriya Avstriya De Kuip, Rotterdam 38.500
1985-86 SSRİ SSRİ Dinamo Kiyev 3-0 Atletiko Madrid İspaniya İspaniya Stade de Gerland, Lyon 50.000
1986-87 Niderland Niderland Ayaks 1-0 Lokomotiv Leypsiq Şərqi Almaniya ADR Spiros Louis Stadyumu, Afina 35.000
1987-88 Belçika Belçika Mechelen 1-0 Ayaks Niderland Niderland Stade de la Meinau, Strasburq 39.446
1988-89 İspaniya İspaniya Barselona 2-0 Sampdoria İtaliya İtaliya Wankdorf Stadyumu, Bern 45.000
1989-90 İtaliya İtaliya Sampdoriya 2-0 Anderlext Belçika Belçika Nya Ullevi, Göteborq 20.103
1990-91 İngiltərə İngiltərə Mançester Yunayted 2-1 Barselona İspaniya İspaniya De Kuip, Rotterdam 43.500
1991-92 Almaniya Almaniya Verder Bremen 2-0 Monako Fransa Fransa Estádio da Luz, Lissabon 16.000
1992-93 İtaliya İtaliya Parma 3-1 Royal Antwerp Belçika Belçika Uembli stadionu, London 37.393
1993-94 İngiltərə İngiltərə Arsenal 1-0 Parma İtaliya İtaliya Parken stadionu, Kopenhagen 33.765
1994-95 İspaniya İspaniya Real Saraqosa 2-1 Arsenal İngiltərə İngiltərə Parc des Princes, Paris 42.424
1995-96 Fransa Fransa Pari Sen-Jermen 1-0 Rapid Vyana Avstriya Avstriya Kral Baudouin stadionu, Brüssel 37.000
1996-97 İspaniya İspaniya Barselona 1-0 Pari Sen-Jermen Fransa Fransa De Kuip, Rotterdam 52.000
1997-98 İngiltərə İngiltərə Çelsi 1-0 Ştutqart Almaniya Almaniya Råsunda stadionu, Stokholm 30.216
1998-99 İtaliya İtaliya Latsio 2-1 Real Malyorka İspaniya İspaniya Villa Park, Birminhem 33.021

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 "History". Union of European Football Associations (UEFA).
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Ross, James M. "European Cup Winners' Cup Finals 1961–99". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) (31 May 1999).
  3. 3,0 3,1 3,2 Stokkermans, Karel "European Cup Winners' Cup". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF) (26 January 2000).
  4. "Atlético break Fiorentina's grip" (ing.). UEFA (22.02.2011). 23 may 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 22 fevral 2011.
  5. "Sporting at the second attempt" (ing.). UEFA (22.02.2011). 23 may 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 22 fevral 2011.