UEFA Superkuboku oyunlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
UEFA Superkuboku oyunlarının siyahısı
2015 UEFA Super Cup 54.jpg
Açılış ili 1972
Komandaların sayı 2
Son çempion Flag of Spain.svg Real Madrid (4)
Ən uğurlu klub Flag of Spain.svg Barselona
Flag of Italy.svg Milan (5)
2018 UEFA Superkuboku

UEFA Superkuboku1972-ci ildə əsası qoyulmuş hər il keçirilən futbol turniridir.[1] Hazırda kubok uğrunda UEFA Çempionlar Liqası qalibi ilə UEFA Avropa Liqası qalibi qarşılaşır.

Kubok qarşılaşması 1972-ci ildən 1999-cu ilədək UEFA Kuboklar Kubokunu qazanan komanda ilə UEFA Çempionlar Liqasını qazanan komanda arasında keçirilirdi.[1] UEFA Superkuboku sonuncu dəfə bu formatda 1999-cu ildə — "Mançester Yunayted" və "Latsio" komandaları arasında oynanılıb: "Latsio" "Mançester Yunayted" üzərində 1:0 hesabı ilə qələbə qazanıb. Qalib 1997-ci ilədək hər iştirakçı komandanın stadionunda bir dəfə oynanılmaqla iki oyunun nəticəsinə görə müəyyənləşirdi. 1998-ci ildən neytral stadionda bir oyun keçirilir. Superkubok oyunu 1998-ci ildən 2012-ci ilədək Monakodakı "II Lui" stadionunda keçirilib.[2]

2000-ci ildən 2010-cu ilədək turnirdə UEFA Çempionlar Liqasının qalibi ilə UEFA Kubokunun qalibi qarşılaşıb. 2010-cu ildə UEFA Kubokunun adı UEFA Avropa Liqası olaraq dəyişdirildi. 2010-cu ildən bugünədək kubok uğrunda UEFA Çempionlar Liqasının qalibi ilə UEFA Avropa Liqasının qalibi qarşılaşır.

Ümumilikdə UEFA Superkubokunu 13 ölkədən 24 müxtəlif komanda qazanıb; turnir tarixinin ən müvəffəqiyyətli komandası, ümumi olaraq 5 dəfə çempionluq yaşayan İtaliyanın Milan klubudur. "Milan" həmçinin, 19891990-cı illərdə kuboku üst-üstə iki dəfə qazanaraq titulunu qoruya bilmiş yeganə klubdur.[2] İspaniyanın "Barselona" klubu UEFA Superkubokunda ən çox iştirak etmiş (9 dəfə) və ən çox məğlub olmuş (4 dəfə) komandadır. İspaniya turnirdə qələbə sayına görə birinci yeri tutur — 13; ümumilikdə İspaniya klubları turnirdə 25 dəfə iştirak ediblər.

Turnirin ilk qalibi — 1972-ci ildə Şotlandiyanın "Reyncers" komandasını iki oyunluq sistemlə keçirilən görüşdə ümumi olaraq 6-3 hesabı ilə məğlub edən Niderlandın "Ayaks" klubu olmuşdur. Sonuncu çempion — 8 avqust 2017-ci ildə II Filip stadionunda "Mançester Yunayted"i 2-1 hesabı ilə məğlub edən Madridin "Real" komandasıdır.

Qaliblər[redaktə | əsas redaktə]

Açar[redaktə | əsas redaktə]

Oyun əlavə vaxtda başa çatmışdır
†† Qalib "Qızıl qol" qaydası ilə müəyyənləşib
p Qalib oyun sonrası penalti seriyasında müəyyənləşib
* UEFA Çempionlar Liqasının qalibi
# UEFA Kuboklar Kubokunun qalibi
¤ UEFA Avropa Liqasının qalibi
o/k Oyun keçirilməyib

İki oyunluq sistemlə keçirilən görüşlər[redaktə | əsas redaktə]

İl Ölkə Ev sahibi Hesab Qonaq komanda Ölkə Stadion Məkan İst.
1972 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Reyncers # 1:3 Ayaks * Flag of the Netherlands.svg Niderland Aybroks Qlazqo, Şotlandiya [3][Qeyd 1]
Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks * 3:2 Reyncers # Flag of Scotland.svg Şotlandiya De Mer Amsterdam, Niderland
"Ayaks" iki oyunun nəticəsinə görə 6:3 hesabı ilə qalib gəlib *
1973 Flag of Italy.svg İtaliya Milan # 1:0 Ayaks * Flag of the Netherlands.svg Niderland San Siro Milan, İtaliya [4]
Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks * 6:0 Milan # Flag of Italy.svg İtaliya Olimpiya stadionu Amsterdam, Niderland
"Ayaks" iki oyunun nəticəsinə görə 6:1 hesabı ilə qalib gəlib*
1974 Oyun keçirilməyib
Vəsiqə qazanmış komandalar: Almaniya Bavariya *, Qərbi Almaniya Maqdeburq #.
[Qeyd 2]
1975 Flag of Germany.svg Almaniya Bayern Münhen * 0:1 Dinamo Kiyev # Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Olimpiya stadionu Münhen, Qərbi Almaniya [5]
Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Dinamo Kiyev # 2:0 Bayern Münhen * Flag of Germany.svg Almaniya Olimpiya stadionu Kiyev, SSRİ
"Dinamo Kiyev" iki oyunun nəticəsinə görə 6:3 hesabı ilə qalib gəlib #
1976 Flag of Germany.svg Almaniya Bayern Münhen * 2:1 Anderlext # Flag of Belgium (civil).svg Belçika Olimpiya stadionu Münhen, Qərbi Almaniya [6]
Flag of Belgium (civil).svg Belçika Anderlext # 4:1 Bayern Münhen * Flag of Germany.svg Almaniya Konstant Vanden Stok Brüssel, Belçika
"Anderlext" iki oyunun nəticəsinə görə 5:3 hesabı ilə qalib gəlib #
1977 Flag of Germany.svg Almaniya Hamburq # 1:1 Liverpul * Flag of England.svg İngiltərə İmtex arena Hamburq, Qərbi Almaniya [7]
Flag of England.svg İngiltərə Liverpul * 6:0 Hamburq # Flag of Germany.svg Almaniya Enfild Liverpul, İngiltərə
"Liverpul" iki oyunun nəticəsinə görə 7:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1978 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Anderlext # 3:1 Liverpul * Flag of England.svg İngiltərə Konstant Vanden Stok Brüssel, Belçika [6]
Flag of England.svg İngiltərə Liverpul * 2:1 Anderlext # Flag of Belgium (civil).svg Belçika Enfild Liverpul, İngiltərə
"Anderlext" iki oyunun nəticəsinə görə 5:3 hesabı ilə qalib gəlib #
1979 Flag of England.svg İngiltərə Nottingem Forest * 1:0 Barselona # Flag of Spain.svg İspaniya Siti Qraund Nottingem, İngiltərə [8]
Flag of Spain.svg İspaniya Barselona # 1:1 Nottingem Forest * Flag of England.svg İngiltərə Nou Kamp Barselona, İspaniya
"Nottingem Forest" iki oyunun nəticəsinə görə 2:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1980 Flag of England.svg İngiltərə Nottingem Forest * 2:1 Valensiya # Flag of Spain.svg İspaniya Siti Qraund Nottingem, İngiltərə [9]
Flag of Spain.svg İspaniya Valensiya # 1:0 Nottingem Forest * Flag of England.svg İngiltərə Mestaliya Valensiya, İspaniya
Ümumi hesab: 2:2, "Valensiya" rəqib meydanında vurulmuş qol sayəsində qalib gəlib #
1981 Oyun keçirilməyib
Vəsiqə qazanmış komandalar: İngiltərə Liverpul *, SSRİ Dinamo Tbilisi #
[Qeyd 3]
1982 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona # 1:0 Aston Villa * Flag of England.svg İngiltərə Nou Kamp Barselona, İspaniya [11]
Flag of England.svg İngiltərə Aston Villa * 3:0 † Barselona # Flag of Spain.svg İspaniya Villa Park Birmingem, İngiltərə
"Aston Villa" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1983 Flag of Germany.svg Almaniya Hamburq * 0:0 Aberdin # Flag of Scotland.svg Şotlandiya İmtex arena Hamburq, Qərbi Almaniya [12]
Flag of Scotland.svg Şotlandiya Aberdin # 2:0 Hamburq * Flag of Germany.svg Almaniya Pittodri Aberdin, Şotlandiya
"Aberdin" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib #
1984 Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus # 2:0 Liverpul * Flag of England.svg İngiltərə Olimpiya stadionu Turin, İtaliya [13][Qeyd 4]
Flag of England.svg İngiltərə Liverpul * o/k Yuventus # Flag of Italy.svg İtaliya Enfild Liverpul, İngiltərə
"Yuventus" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib #
1985 Oyun keçirilməyib
Vəsiqə qazanmış komandalar: İtaliya Yuventus *, İngiltərə Everton #
[Qeyd 5]
1986 Flag of Romania.svg Rumıniya Styaua * 1:0 Dinamo Kiyev # Flag of the Soviet Union.svg SSRİ II Lui Monako [14][Qeyd 6]
1987 Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks # 0:1 Portu * Flag of Portugal.svg Portuqaliya De Mer Amsterdam, Niderland [15]
Flag of Portugal.svg Portuqaliya Portu * 1:0 Ayaks # Flag of the Netherlands.svg Niderland Estadio daş Antaş Portu, Portuqaliya
"Portu" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib *
1988 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Mehelen # 3:0 PSV * Flag of the Netherlands.svg Niderland Ahter de Kazerne Mehelen, Belçika [16]
Flag of the Netherlands.svg Niderland PSV * 1:0 Mehelen # Flag of Belgium (civil).svg Belçika Filips Eyndhoven, Niderland
"Mehelen" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib #
1989 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona # 1:1 Milan * Flag of Italy.svg İtaliya Nou Kamp Barselona, İspaniya [17]
Flag of Italy.svg İtaliya Milan * 1:0 Barselona # Flag of Spain.svg İspaniya San Siro Milan, İtaliya
"Milan" iki oyunun nəticəsinə görə 2:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1990 Flag of Italy.svg İtaliya Sampdoriya # 1:1 Milan * Flag of Italy.svg İtaliya Luici Ferraris Genuya, İtaliya [17]
Flag of Italy.svg İtaliya Milan * 2:0 Sampdoriya # Flag of Italy.svg İtaliya San Siro Milan, İtaliya
"Milan" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1991 Flag of England.svg İngiltərə Mançester Yunayted # 1:0 Srvena Zvezda * Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Old Trafford Mançester, İngiltərə [18][Qeyd 7]
Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya Srvena Zvezda * o/k Mançester Yunayted # Flag of England.svg İngiltərə Rayko Mitiç Belqrad, Yuqoslaviya
"Mançester Yunayted" iki oyunun nəticəsinə görə 1:0 hesabı ilə qalib gəlib *
1992 Flag of Germany.svg Almaniya Verder Bremen # 1:1 Barselona * Flag of Spain.svg İspaniya Vezerştadion Bremen, Almaniya [19]
Flag of Spain.svg İspaniya Barselona * 2:1 Verder Bremen # Flag of Germany.svg Almaniya Nou Kamp Barselona, İspaniya
"Barselona" iki oyunun nəticəsinə görə 3:2 hesabı ilə qalib gəlib *
1993 Flag of Italy.svg İtaliya Parma # 0:1 Milan Flag of Italy.svg İtaliya Ennio Tardini Parma, İtaliya [20][Qeyd 8]
Flag of Italy.svg İtaliya Milan 0:2 † Parma # Flag of Italy.svg İtaliya San Siro Milan, İtaliya
"Parma" iki oyunun nəticəsinə görə 2:1 hesabı ilə qalib gəlib #
1994 Flag of England.svg İngiltərə Arsenal # 0:0 Milan * Flag of Italy.svg İtaliya Hayberi London, İngiltərə [17]
Flag of Italy.svg İtaliya Milan * 2:0 Arsenal # Flag of England.svg İngiltərə San Siro Milan, İtaliya
"Milan" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib *
1995 Flag of Spain.svg İspaniya Real Saraqosa # 1:1 Ayaks * Flag of the Netherlands.svg Niderland La-Romareda Saraqosa, İspaniya [4]
Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks * 4:0 Real Saraqosa # Flag of Spain.svg İspaniya Olimpiya stadionu Amsterdam, Niderland
"Ayaks" iki oyunun nəticəsinə görə 5:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1996 Flag of France.svg Fransa Pari Sen-Jermen # 1:6 Yuventus * Flag of Italy.svg İtaliya Park de Prens Paris, Fransa [13]
Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus * 3:1 Pari Sen-Jermen # Flag of France.svg Fransa Rentso Barbera Palermo, İtaliya
"Yuventus" iki oyunun nəticəsinə görə 9:2 hesabı ilə qalib gəlib *
1997 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona # 2:0 Borussiya Dortmund * Flag of Germany.svg Almaniya Nou Kamp Barselona, İspaniya [19]
Flag of Germany.svg Almaniya Borussiya Dortmund * 1:1 Barselona # Flag of Spain.svg İspaniya Siqnal İduna Park Dortmund, Almaniya
"Barselona" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib #

Bir oyunluq sistemlə keçirilən görüşlər[redaktə | əsas redaktə]

İl Ölkə Qalib komanda Hesab Məğlub komanda Ölkə Stadion Məkan İst.
1998 Flag of England.svg İngiltərə Çelsi # 1:0 Real Madrid * Flag of Spain.svg İspaniya II Lui Fonvey, Monako [23]
1999 Flag of Italy.svg İtaliya Latsio # 1:0 Mançester Yunayted * Flag of England.svg İngiltərə II Lui Fonvey, Monako [24]
2000 Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray ¤ 2:1 †† Real Madrid * Flag of Spain.svg İspaniya II Lui Fonvey, Monako [25]
2001 Flag of England.svg İngiltərə Liverpul ¤ 3:2 Bayern Münhen * Flag of Germany.svg Almaniya II Lui Fonvey, Monako [7]
2002 Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid * 3:1 Feyenoord ¤ Flag of the Netherlands.svg Niderland II Lui Fonvey, Monako [26]
2003 Flag of Italy.svg İtaliya Milan* 1:0 Portu ¤ Flag of Portugal.svg Portuqaliya II Lui Fonvey, Monako [27]
2004 Flag of Spain.svg İspaniya Valensiya ¤ 2:1 Portu * Flag of Portugal.svg Portuqaliya II Lui Fonvey, Monako [28]
2005 Flag of England.svg İngiltərə Liverpul * 3:1 † MOİK Moskva ¤ Flag of Russia.svg Rusiya II Lui Fonvey, Monako [29]
2006 Flag of Spain.svg İspaniya Sevilya ¤ 3:0 Barselona * Flag of Spain.svg İspaniya II Lui Fonvey, Monako [30]
2007 Flag of Italy.svg İtaliya Milan* 3:1 Sevilya ¤ Flag of Spain.svg İspaniya II Lui Fonvey, Monako [31]
2008 Flag of Russia.svg Rusiya Zenit ¤ 2:1 Mançester Yunayted * Flag of England.svg İngiltərə II Lui Fonvey, Monako [32]
2009 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona * 1:0 † Şaxtyor Donetsk ¤ Flag of Ukraine.svg Ukrayna II Lui Fonvey, Monako [33]
2010 Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid ¤ 2:0 İnter * Flag of Italy.svg İtaliya II Lui Fonvey, Monako [34]
2011 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona * 2:0 Portu ¤ Flag of Portugal.svg Portuqaliya II Lui Fonvey, Monako [35]
2012 Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid ¤ 4:1 Çelsi * Flag of England.svg İngiltərə II Lui Fonvey, Monako [36]
2013 Flag of Germany.svg Almaniya Bayern Münhen * 2:2 p Çelsi ¤ Flag of England.svg İngiltərə Eden Arena Praqa, Çexiya [37]
2014 Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid * 2:0 Sevilya ¤ Flag of Spain.svg İspaniya Kardiff Siti Kardiff, Uels [38]
2015 Flag of Spain.svg İspaniya Barselona * 5:4 † Sevilya ¤ Flag of Spain.svg İspaniya Dinamo Arena Tbilisi, Gürcüstan [39]
2016 Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid * 3:2 † Sevilya ¤ Flag of Spain.svg İspaniya Lerkendal Tronheym, Norveç [40]
2017 Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid * 2:1 Mançester Yunayted ¤ Flag of England.svg İngiltərə II Filipp Skopye, Makedoniya [41]
2018 A. Le Koq Arena Tallin, Estoniya [42]
2019 Vodafone Arena İstanbul, Türkiyə [43]

Turnirdəki qələbə sayı[redaktə | əsas redaktə]

Klub üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Klub Qalib Finalçı Qalib olduğu il Finalçı olduğu il
Flag of Spain.svg Barselona 5 4 1992, 1997, 2009, 2011, 2015 1979, 1982, 1989, 2006
Flag of Italy.svg Milan 5 2 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1973, 1993
Flag of Spain.svg Real Madrid 4 2 2002, 2014, 2016, 2017 1998, 2000
Flag of England.svg Liverpul 3 2 1977, 2001, 2005 1978, 1984
Flag of the Netherlands.svg Ayaks 3 1 1972, 1973, 1995 1987
Flag of Belgium (civil).svg Anderlext 2 0 1976, 1978
Flag of Spain.svg Atletiko Madrid 2 0 2010, 2012
Flag of Spain.svg Valensiya 2 0 1980, 2004
Flag of Italy.svg Yuventus 2 0 1984, 1996
Flag of Spain.svg Sevilya 1 4 2006 2007, 2014, 2015, 2016
Flag of Portugal.svg Portu 1 3 1987 2003, 2004, 2011
Flag of Germany.svg Bavariya 1 3 2013 1975, 1976, 2001
Flag of England.svg Mançester Yunayted 1 3 1991 1999, 2008, 2017
Flag of England.svg Çelsi 1 2 1998 2012, 2013
Flag of Ukraine.svg Dinamo Kiyev 1 1 1975 1986
Flag of England.svg Nottingem Forest 1 1 1979 1980
Flag of England.svg Aston Villa 1 0 1982
Flag of Scotland.svg Aberdin 1 0 1983
Flag of Romania.svg Styaua 1 0 1986
Flag of Belgium (civil).svg Mehelen 1 0 1988
Flag of Italy.svg Parma 1 0 1993
Flag of Italy.svg Latsio 1 0 1999
Flag of Turkey.svg Qalatasaray 1 0 2000
Flag of Russia.svg Zenit 1 0 2008
Flag of Germany.svg Hamburq 0 2 1977, 1983
Flag of Scotland.svg Reyncers 0 1 1972
Flag of the Netherlands.svg PSV 0 1 1988
Flag of Italy.svg Sampdoriya 0 1 1990
Flag of Serbia.svg Srvena Zvezda 0 1 1991
Flag of Germany.svg Verder Bremen 0 1 1992
Flag of England.svg Arsenal 0 1 1994
Flag of Spain.svg Real Saraqosa 0 1 1995
Flag of France.svg Pari Sen-Jermen 0 1 1996
Flag of Germany.svg Borussiya Dortmund 0 1 1997
Flag of the Netherlands.svg Feyenoord 0 1 2002
Flag of Russia.svg MOİK Moskva 0 1 2005
Flag of Ukraine.svg Şaxtyor Donetsk 0 1 2009
Flag of Italy.svg İnter 0 1 2010

Ölkə üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Qalib Məğlub
Flag of Spain.svg İspaniya 14 11
Flag of Italy.svg İtaliya 9 4
Flag of England.svg İngiltərə 7 9
Flag of Belgium (civil).svg Belçika 3 0
Flag of the Netherlands.svg Niderland 2 3
Flag of Germany.svg Almaniya 1 7
Flag of Portugal.svg Portuqaliya 1 3
Flag of Russia.svg Rusiya 1 1
Flag of Scotland.svg Şotlandiya 1 1
Flag of the Soviet Union.svg SSRİ [Qeyd 9] 1 1
Flag of Romania.svg Rumıniya 1 0
Flag of Turkey.svg Türkiyə 1 0
Flag of France.svg Fransa 0 1
Flag of Ukraine.svg Ukrayna 0 1
Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg Yuqoslaviya[Qeyd 10] 0 1

Turnir üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Turnir Qalib Məğlub İst.
UEFA Çempionlar Liqası 24 19 [Qeyd 11]
UEFA Kuboklar Kuboku 12 13 [Qeyd 12]
UEFA Avropa Liqası 7 11 [Qeyd 13]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. İlk Superkubok görüşü UEFA tərəfindən rəsmən tanınmayıb.[1]
  2. Klublar oyunların keçirilmə tarixləri barədə razılığa gələ bilməyiblər.[1]
  3. "Liverpul" "Dinamo Tbilisi" ilə oyunun vaxtını razılaşdıra bilməyib.[10]
  4. "Liverpul" "Yuventus" ilə oyunun vaxtını razılaşdıra bilmədiyindən cavab görüşü keçirilməyib.[1]
  5. "Everton" İngiltərə klublarının avrokuboklarda iştirakına qoyulmuş qadağa səbəbindən iştirak edə bilməyib.
  6. 1986-ci ildə siyasi motivlər səbəbindən "Styaua" və "Dinamo Kiyev" komandaları arasında cəmi bir oyun keçirilib, görüş neytral stadionda — Monakodakı "II Lui" stadionunda keçirilib.[14]
  7. 1991-ci ildə keçmiş Yuqoslaviyadakı siyasi vəziyyətə görə yalnız bir oyun keçirilib.
  8. 1992-93 mövsümündə UEFA Çempionlar Liqasını "Marsel" qazanıb, ancaq rüşvətlə bağlı qalmaqala görə[21] onlar turnirdən kənarlaşdırılıblar. Onların yerini həmin mövsümdə finalçı olmuş "Milan" komandası tutub.[22]
  9. 1975 və 1986-cı illərdə Superkubok oyununda iştirak etmiş Kiyevin "Dinamo" klubu SSRİ dağılandan sonra Ukraynanı təmsil edir.
  10. 1991-ci ildə Superkubok oyununda iştirak etmiş Belqradın "Srvena Zvezda" klubu Yuqoslaviya dağılandan sonra Serbiyanı təmsil edir.
  11. 1956-cı ildən 1992-ci ilədək Avropa Çempion Klublar Kuboku adlanırdı.
  12. 1999-cu ildə UEFA Kuboku ilə birləşib.
  13. 1971-ci ildən 2009-cu ilədək UEFA Kuboku adlanırdı.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Суперкубок УЕФА - История". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  2. 2,0 2,1 "Формат турнира". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/finals/competitionformat/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  3. "1973: "Аякс" положил начало". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1973/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  4. 4,0 4,1 "Classic club: Ajax Amsterdam". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31089/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  5. "Trophies". Официальный сайт ФК «Динамо» Киев. 2013-05-19. http://www.fcdynamo.com/en/trophy/. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  6. 6,0 6,1 "History 1908-2005". Официальный сайт ФК «Андерлехт». 2013-05-19. http://www.rsca.be/historyclub.php?menu=4&submenu=22. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  7. 7,0 7,1 "LFC Honours". Официальный сайт ФК «Ливерпуль». 2013-05-19. Arxivləşdirilib: [1] saytından 2013-05-19 tarixində. http://news.archive.org/news/20080125234746/http://www.liverpoolfc.tv/lfc_story/honours/. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  8. "Records and Cup Wins". Официальный сайт ФК «Ноттингем Форест». 2013-05-19. http://www.nottinghamforest.premiumtv.co.uk/page/History/0,,10308~400960,00.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  9. "1980: Конец эры "Ноттингема"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1980/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  10. "Суперкубок УЕФА". Allfootball.kulichki.com. 2013-05-19. http://allfootball.kulichki.com/super_kubok_history.htm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  11. "Honours". Официальный сайт ФК «Астон Вилла». 2013-05-19. http://www.avfc.premiumtv.co.uk/page/Honours/0,,10265,00.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  12. "Hamburg spoil Dons party". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aberdeen/2886213.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  13. 13,0 13,1 "Classic club: Juventus". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31085/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  14. 14,0 14,1 "1986: Хаджи ведет за собой "Стяуа"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1986/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  15. "Classic club: FC Porto". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31015/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  16. "1988: Бельгийское чудо "Мехелена"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1988/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  17. 17,0 17,1 17,2 "Classic Club:AC Milan". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1907169/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  18. "Manchester United - UEFA Super Cup". Официальный сайт ФК «Манчестер Юнайтед». 2013-05-19. http://www.manutd.com/default.sps?pagegid=%7BEE4D6083-FCB8-4FAB-A765-75E2B0F4B4E0%7D&section=cupDetails&sectionid=1034&custompageid=1034. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  19. 19,0 19,1 "Honours". Официальный сайт ФК «Барселона». 2013-05-19. http://www.fcbarcelona.cat/news/english/futbol/palmares/palmares.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  20. "1993: Криппа закрепил успех "Пармы"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1993/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  21. Ralston, Gary (2013-05-19). "Rangers legend Mark Hateley: UEFA Cup victory can make up for 1993 heartache". Daily Record (Trinity Mirror). http://www.dailyrecord.co.uk/sport/football-news/scottish-football/spl-football/rangers-fc/2008/05/13/rangers-legend-mark-hateley-uefa-cup-victory-can-make-up-for-1993-heartache-86908-20416498/. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  22. "More Sanctions On Marseille". Manila Standard. 2013-05-19.
  23. Townsend, Nick (2013-05-19). "Poyet's late strike lands Super Cup for Chelsea". The Independent. http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4158/is_19980829/ai_n14164474. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  24. "European Super Cup; Salas lifts Lazio". The New York Times. 2013-05-19. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9A06EFDE133BF93BA1575BC0A96F958260. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  25. "Jardel golden goal sinks Real". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/896369.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  26. "Real win Super Cup". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/2223291.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  27. "Milan win Super Cup". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/2223291.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  28. "2004: Бараха приносит победу". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=2004/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  29. "Liverpool 3–1 CSKA Moscow (aet)". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/4180288.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  30. "Barcelona 0–3 Sevilla". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/5287976.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  31. "Milan beat Sevilla in Super Cup". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/6973445.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  32. Lyon, Sam (2013-05-19). "Man Utd 1-2 Zenit St Petersburg". BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/7584103.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  33. "Barca seal Super Cup triumph". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/8228017.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  34. "Slick Atlético seal Super Cup success". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://www.uefa.com/uefasupercup/matches/season=2010/round=2000123/match=2002327/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  35. "Специалисты по суперкубкам". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/season=2011/matches/round=2000258/match=2006776/postmatch/report/index.html#специалисты+суперкубкам. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  36. "'It's more than I could have dreamed of'". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://www.uefa.com/uefasupercup/news/newsid=1854361.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  37. "2013: Bayern defeat Chelsea on penalties in Super Cup". UEFA.com. Arxivləşdirilib: [2] saytından 17 Aprel 2015 tarixində. http://web.archive.org/web/20150417173728/http://www.uefa.com/uefasupercup/season=2013/matches/round=2000456/match=2012139/index.html.
  38. "Ronaldo fires Madrid to Super Cup glory". UEFA.com. Arxivləşdirilib: [3] saytından 11 Mart 2016 tarixində. http://web.archive.org/web/20160311125236/http://www.uefa.com/uefasupercup/season=2014/matches/round=2000553/match=2014109/postmatch/report/index.html.
  39. Johnston, Neil (11 August 2015). "Barcelona 5-4 Sevilla". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/33872239. İstifadə tarixi: 12 August 2015.
  40. "Real Madrid 3 Sevilla 2 (AET)". BBC Sport. 9 August 2016. http://www.bbc.com/sport/live/football/36979938. İstifadə tarixi: 10 August 2016.
  41. "FYR Macedonia to host 2017 UEFA Super Cup". UEFA.com. 30 June 2015. http://www.uefa.com/uefasupercup/news/newsid=2262118.html.
  42. "Tallinn to stage 2018 UEFA Super Cup". Union of European Football Associations. 15 September 2016. http://www.uefa.com/uefasupercup/news/newsid=2398008.html. İstifadə tarixi: 15 September 2016.
  43. "Madrid to host UEFA Champions League Final 2019". Union of European Football Associations. 20 September 2017. http://www.uefa.com/insideuefa/mediaservices/newsid=2502786.html.