≛

UEFA Superkuboku oyunlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
UEFA Superkuboku oyunlarının siyahısı
2015 UEFA Super Cup 54.jpg
Açılış ili 1972
Komandaların sayı 2
Son çempion İngiltərə Liverpul (4)
Ən uğurlu klub İspaniya Barselona
İtaliya Milan (5)
2019 UEFA Superkuboku

UEFA Superkuboku1972-ci ildə əsası qoyulmuş hər il keçirilən futbol turniridir.[1] Hazırda kubok uğrunda UEFA Çempionlar Liqası qalibi ilə UEFA Avropa Liqası qalibi qarşılaşır.

Kubok qarşılaşması 1972-ci ildən 1999-cu ilədək UEFA Kuboklar Kubokunu qazanan komanda ilə UEFA Çempionlar Liqasını qazanan komanda arasında keçirilirdi.[1] UEFA Superkuboku sonuncu dəfə bu formatda 1999-cu ildə — "Mançester Yunayted" və "Latsio" komandaları arasında oynanılıb: "Latsio" "Mançester Yunayted" üzərində 1:0 hesabı ilə qələbə qazanıb. Qalib 1997-ci ilədək hər iştirakçı komandanın stadionunda bir dəfə oynanılmaqla iki oyunun nəticəsinə görə müəyyənləşirdi. 1998-ci ildən neytral stadionda bir oyun keçirilir. Superkubok oyunu 1998-ci ildən 2012-ci ilədək Monakodakı "II Lui" stadionunda keçirilib.[2]

2000-ci ildən 2010-cu ilədək turnirdə UEFA Çempionlar Liqasının qalibi ilə UEFA Kubokunun qalibi qarşılaşıb. 2010-cu ildə UEFA Kubokunun adı UEFA Avropa Liqası olaraq dəyişdirildi. 2010-cu ildən bugünədək kubok uğrunda UEFA Çempionlar Liqasının qalibi ilə UEFA Avropa Liqasının qalibi qarşılaşır.

Ümumilikdə UEFA Superkubokunu 13 ölkədən 24 müxtəlif komanda qazanıb; turnir tarixinin ən müvəffəqiyyətli komandası, ümumi olaraq 5 dəfə çempionluq yaşayan İtaliyanın Milan klubudur. "Milan" həmçinin, 19891990-cı illərdə kuboku üst-üstə iki dəfə qazanaraq titulunu qoruya bilmiş yeganə klubdur.[2] İspaniyanın "Barselona" klubu UEFA Superkubokunda ən çox iştirak etmiş (9 dəfə) və ən çox məğlub olmuş (4 dəfə) komandadır. İspaniya turnirdə qələbə sayına görə birinci yeri tutur — 15; ümumilikdə İspaniya klubları turnirdə 26 dəfə iştirak ediblər.

Turnirin ilk qalibi — 1972-ci ildə Şotlandiyanın "Reyncers" komandasını iki oyunluq sistemlə keçirilən görüşdə ümumi olaraq 6-3 hesabı ilə məğlub edən Niderlandın "Ayaks" klubu olmuşdur. Sonuncu çempion — 14 avqust 2019-cu ildə Vodafone Park stadionunda "Çelsi"ni oyunsonrası penalti seriyasında məğlub edən "Liverpul " komandasıdır.

Qaliblər[redaktə | əsas redaktə]

Açar[redaktə | əsas redaktə]

Oyun əlavə vaxtda başa çatmışdır
†† Qalib "Qızıl qol" qaydası ilə müəyyənləşib
p Qalib oyun sonrası penalti seriyasında müəyyənləşib
* UEFA Çempionlar Liqasının qalibi
# UEFA Kuboklar Kubokunun qalibi
¤ UEFA Avropa Liqasının qalibi
o/k Oyun keçirilməyib

İki oyunluq sistemlə keçirilən görüşlər[redaktə | əsas redaktə]

İl Ölkə Ev sahibi Hesab Qonaq komanda Ölkə Stadion Məkan İst.
1972 Şotlandiya Şotlandiya Reyncers # 1:3 Ayaks * Niderland Niderland Aybroks Qlazqo, Şotlandiya [3][Qeyd 1]
Niderland Niderland Ayaks * 3:2 Reyncers # Şotlandiya Şotlandiya De Mer Amsterdam, Niderland
"Ayaks" iki oyunun nəticəsinə görə 6:3 hesabı ilə qalib gəlib *
1973 İtaliya İtaliya Milan # 1:0 Ayaks * Niderland Niderland San Siro Milan, İtaliya [4]
Niderland Niderland Ayaks * 6:0 Milan # İtaliya İtaliya Olimpiya stadionu Amsterdam, Niderland
"Ayaks" iki oyunun nəticəsinə görə 6:1 hesabı ilə qalib gəlib*
1974 Oyun keçirilməyib
Vəsiqə qazanmış komandalar: Almaniya Bavariya *, Qərbi Almaniya Maqdeburq #.
[Qeyd 2]
1975 Almaniya Almaniya Bayern Münhen * 0:1 Dinamo Kiyev # SSRİ SSRİ Olimpiya stadionu Münhen, Qərbi Almaniya [5]
SSRİ SSRİ Dinamo Kiyev # 2:0 Bayern Münhen * Almaniya Almaniya Olimpiya stadionu Kiyev, SSRİ
"Dinamo Kiyev" iki oyunun nəticəsinə görə 6:3 hesabı ilə qalib gəlib #
1976 Almaniya Almaniya Bayern Münhen * 2:1 Anderlext # Belçika Belçika Olimpiya stadionu Münhen, Qərbi Almaniya [6]
Belçika Belçika Anderlext # 4:1 Bayern Münhen * Almaniya Almaniya Konstant Vanden Stok Brüssel, Belçika
"Anderlext" iki oyunun nəticəsinə görə 5:3 hesabı ilə qalib gəlib #
1977 Almaniya Almaniya Hamburq # 1:1 Liverpul * İngiltərə İngiltərə İmtex arena Hamburq, Qərbi Almaniya [7]
İngiltərə İngiltərə Liverpul * 6:0 Hamburq # Almaniya Almaniya Enfild Liverpul, İngiltərə
"Liverpul" iki oyunun nəticəsinə görə 7:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1978 Belçika Belçika Anderlext # 3:1 Liverpul * İngiltərə İngiltərə Konstant Vanden Stok Brüssel, Belçika [6]
İngiltərə İngiltərə Liverpul * 2:1 Anderlext # Belçika Belçika Enfild Liverpul, İngiltərə
"Anderlext" iki oyunun nəticəsinə görə 5:3 hesabı ilə qalib gəlib #
1979 İngiltərə İngiltərə Nottingem Forest * 1:0 Barselona # İspaniya İspaniya Siti Qraund Nottingem, İngiltərə [8]
İspaniya İspaniya Barselona # 1:1 Nottingem Forest * İngiltərə İngiltərə Nou Kamp Barselona, İspaniya
"Nottingem Forest" iki oyunun nəticəsinə görə 2:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1980 İngiltərə İngiltərə Nottingem Forest * 2:1 Valensiya # İspaniya İspaniya Siti Qraund Nottingem, İngiltərə [9]
İspaniya İspaniya Valensiya # 1:0 Nottingem Forest * İngiltərə İngiltərə Mestaliya Valensiya, İspaniya
Ümumi hesab: 2:2, "Valensiya" rəqib meydanında vurulmuş qol sayəsində qalib gəlib #
1981 Oyun keçirilməyib
Vəsiqə qazanmış komandalar: İngiltərə Liverpul *, SSRİ Dinamo Tbilisi #
[Qeyd 3]
1982 İspaniya İspaniya Barselona # 1:0 Aston Villa * İngiltərə İngiltərə Nou Kamp Barselona, İspaniya [11]
İngiltərə İngiltərə Aston Villa * 3:0 † Barselona # İspaniya İspaniya Villa Park Birminhem, İngiltərə
"Aston Villa" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1983 Almaniya Almaniya Hamburq * 0:0 Aberdin # Şotlandiya Şotlandiya İmtex arena Hamburq, Qərbi Almaniya [12]
Şotlandiya Şotlandiya Aberdin # 2:0 Hamburq * Almaniya Almaniya Pittodri Aberdin, Şotlandiya
"Aberdin" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib #
1984 İtaliya İtaliya Yuventus # 2:0 Liverpul * İngiltərə İngiltərə Olimpiya stadionu Turin, İtaliya [13][Qeyd 4]
İngiltərə İngiltərə Liverpul * o/k Yuventus # İtaliya İtaliya Enfild Liverpul, İngiltərə
"Yuventus" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib #
1985 Oyun keçirilməyib
Vəsiqə qazanmış komandalar: İtaliya Yuventus *, İngiltərə Everton #
[Qeyd 5]
1986 Rumıniya Rumıniya Styaua * 1:0 Dinamo Kiyev # SSRİ SSRİ II Lui Monako [14][Qeyd 6]
1987 Niderland Niderland Ayaks # 0:1 Portu * Portuqaliya Portuqaliya De Mer Amsterdam, Niderland [15]
Portuqaliya Portuqaliya Portu * 1:0 Ayaks # Niderland Niderland Estadio daş Antaş Portu, Portuqaliya
"Portu" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib *
1988 Belçika Belçika Mehelen # 3:0 PSV * Niderland Niderland Ahter de Kazerne Mehelen, Belçika [16]
Niderland Niderland PSV * 1:0 Mehelen # Belçika Belçika Filips Eyndhoven, Niderland
"Mehelen" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib #
1989 İspaniya İspaniya Barselona # 1:1 Milan * İtaliya İtaliya Nou Kamp Barselona, İspaniya [17]
İtaliya İtaliya Milan * 1:0 Barselona # İspaniya İspaniya San Siro Milan, İtaliya
"Milan" iki oyunun nəticəsinə görə 2:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1990 İtaliya İtaliya Sampdoriya # 1:1 Milan * İtaliya İtaliya Luici Ferraris Genuya, İtaliya [17]
İtaliya İtaliya Milan * 2:0 Sampdoriya # İtaliya İtaliya San Siro Milan, İtaliya
"Milan" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1991 İngiltərə İngiltərə Mançester Yunayted # 1:0 Srvena Zvezda * Yuqoslaviya Yuqoslaviya Old Trafford Mançester, İngiltərə [18][Qeyd 7]
Yuqoslaviya Yuqoslaviya Srvena Zvezda * o/k Mançester Yunayted # İngiltərə İngiltərə Rayko Mitiç Belqrad, Yuqoslaviya
"Mançester Yunayted" iki oyunun nəticəsinə görə 1:0 hesabı ilə qalib gəlib *
1992 Almaniya Almaniya Verder Bremen # 1:1 Barselona * İspaniya İspaniya Vezerştadion Bremen, Almaniya [19]
İspaniya İspaniya Barselona * 2:1 Verder Bremen # Almaniya Almaniya Nou Kamp Barselona, İspaniya
"Barselona" iki oyunun nəticəsinə görə 3:2 hesabı ilə qalib gəlib *
1993 İtaliya İtaliya Parma # 0:1 Milan İtaliya İtaliya Ennio Tardini Parma, İtaliya [20][Qeyd 8]
İtaliya İtaliya Milan 0:2 † Parma # İtaliya İtaliya San Siro Milan, İtaliya
"Parma" iki oyunun nəticəsinə görə 2:1 hesabı ilə qalib gəlib #
1994 İngiltərə İngiltərə Arsenal # 0:0 Milan * İtaliya İtaliya Hayberi London, İngiltərə [17]
İtaliya İtaliya Milan * 2:0 Arsenal # İngiltərə İngiltərə San Siro Milan, İtaliya
"Milan" iki oyunun nəticəsinə görə 2:0 hesabı ilə qalib gəlib *
1995 İspaniya İspaniya Real Saraqosa # 1:1 Ayaks * Niderland Niderland La-Romareda Saraqosa, İspaniya [4]
Niderland Niderland Ayaks * 4:0 Real Saraqosa # İspaniya İspaniya Olimpiya stadionu Amsterdam, Niderland
"Ayaks" iki oyunun nəticəsinə görə 5:1 hesabı ilə qalib gəlib *
1996 Fransa Fransa Pari Sen-Jermen # 1:6 Yuventus * İtaliya İtaliya Park de Prens Paris, Fransa [13]
İtaliya İtaliya Yuventus * 3:1 Pari Sen-Jermen # Fransa Fransa Rentso Barbera Palermo, İtaliya
"Yuventus" iki oyunun nəticəsinə görə 9:2 hesabı ilə qalib gəlib *
1997 İspaniya İspaniya Barselona # 2:0 Borussiya Dortmund * Almaniya Almaniya Nou Kamp Barselona, İspaniya [19]
Almaniya Almaniya Borussiya Dortmund * 1:1 Barselona # İspaniya İspaniya Siqnal İduna Park Dortmund, Almaniya
"Barselona" iki oyunun nəticəsinə görə 3:1 hesabı ilə qalib gəlib #

Bir oyunluq sistemlə keçirilən görüşlər[redaktə | əsas redaktə]

İl Ölkə Qalib komanda Hesab Məğlub komanda Ölkə Stadion Məkan İst.
1998 İngiltərə İngiltərə Çelsi # 1:0 Real Madrid * İspaniya İspaniya II Lui Fonvey, Monako [23]
1999 İtaliya İtaliya Latsio # 1:0 Mançester Yunayted * İngiltərə İngiltərə II Lui Fonvey, Monako [24]
2000 Türkiyə Türkiyə Qalatasaray ¤ 2:1 †† Real Madrid * İspaniya İspaniya II Lui Fonvey, Monako [25]
2001 İngiltərə İngiltərə Liverpul ¤ 3:2 Bayern Münhen * Almaniya Almaniya II Lui Fonvey, Monako [7]
2002 İspaniya İspaniya Real Madrid * 3:1 Feyenoord ¤ Niderland Niderland II Lui Fonvey, Monako [26]
2003 İtaliya İtaliya Milan* 1:0 Portu ¤ Portuqaliya Portuqaliya II Lui Fonvey, Monako [27]
2004 İspaniya İspaniya Valensiya ¤ 2:1 Portu * Portuqaliya Portuqaliya II Lui Fonvey, Monako [28]
2005 İngiltərə İngiltərə Liverpul * 3:1 † MOİK Moskva ¤ Rusiya Rusiya II Lui Fonvey, Monako [29]
2006 İspaniya İspaniya Sevilya ¤ 3:0 Barselona * İspaniya İspaniya II Lui Fonvey, Monako [30]
2007 İtaliya İtaliya Milan* 3:1 Sevilya ¤ İspaniya İspaniya II Lui Fonvey, Monako [31]
2008 Rusiya Rusiya Zenit ¤ 2:1 Mançester Yunayted * İngiltərə İngiltərə II Lui Fonvey, Monako [32]
2009 İspaniya İspaniya Barselona * 1:0 † Şaxtyor Donetsk ¤ Ukrayna Ukrayna II Lui Fonvey, Monako [33]
2010 İspaniya İspaniya Atletiko Madrid ¤ 2:0 İnter * İtaliya İtaliya II Lui Fonvey, Monako [34]
2011 İspaniya İspaniya Barselona * 2:0 Portu ¤ Portuqaliya Portuqaliya II Lui Fonvey, Monako [35]
2012 İspaniya İspaniya Atletiko Madrid ¤ 4:1 Çelsi * İngiltərə İngiltərə II Lui Fonvey, Monako [36]
2013 Almaniya Almaniya Bayern Münhen * 2:2 p Çelsi ¤ İngiltərə İngiltərə Eden Arena Praqa, Çexiya [37]
2014 İspaniya İspaniya Real Madrid * 2:0 Sevilya ¤ İspaniya İspaniya Kardiff Siti Kardiff, Uels [38]
2015 İspaniya İspaniya Barselona * 5:4 † Sevilya ¤ İspaniya İspaniya Dinamo Arena Tbilisi, Gürcüstan [39]
2016 İspaniya İspaniya Real Madrid * 3:2 † Sevilya ¤ İspaniya İspaniya Lerkendal Tronheym, Norveç [40]
2017 İspaniya İspaniya Real Madrid * 2:1 Mançester Yunayted ¤ İngiltərə İngiltərə II Filipp Skopye, Makedoniya [41]
2018 İspaniya İspaniya Atletiko Madrid ¤ 4:2 † Real Madrid * İspaniya İspaniya A. Le Koq Arena Tallin, Estoniya [42]
2019 İngiltərə İngiltərə Liverpul 2:2 p Çelsi İngiltərə İngiltərə Vodafone Arena İstanbul, Türkiyə [43]

Turnirdəki qələbə sayı[redaktə | əsas redaktə]

Klub üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Klub Qalib Finalçı Qalib olduğu il Finalçı olduğu il
İspaniya Barselona 5 4 1992, 1997, 2009, 2011, 2015 1979, 1982, 1989, 2006
İtaliya Milan 5 2 1989, 1990, 1994, 2003, 2007 1973, 1993
İspaniya Real Madrid 4 2 2002, 2014, 2016, 2017 1998, 2000
İngiltərə Liverpul 4 2 1977, 2001, 2005, 2019 1978, 1984
Niderland Ayaks 3 1 1972, 1973, 1995 1987
İspaniya Atletiko Madrid 3 0 2010, 2012, 2018
Belçika Anderlext 2 0 1976, 1978
İspaniya Valensiya 2 0 1980, 2004
İtaliya Yuventus 2 0 1984, 1996
İspaniya Sevilya 1 4 2006 2007, 2014, 2015, 2016
Portuqaliya Portu 1 3 1987 2003, 2004, 2011
Almaniya Bayern Münhen 1 3 2013 1975, 1976, 2001
İngiltərə Mançester Yunayted 1 3 1991 1999, 2008, 2017
İngiltərə Çelsi 1 3 1998 2012, 2013, 2019
Ukrayna Dinamo Kiyev 1 1 1975 1986
İngiltərə Nottingem Forest 1 1 1979 1980
İngiltərə Aston Villa 1 0 1982
Şotlandiya Aberdin 1 0 1983
Rumıniya Styaua 1 0 1986
Belçika Mehelen 1 0 1988
İtaliya Parma 1 0 1993
İtaliya Latsio 1 0 1999
Türkiyə Qalatasaray 1 0 2000
Rusiya Zenit 1 0 2008
Almaniya Hamburq 0 2 1977, 1983
Şotlandiya Reyncers 0 1 1972
Niderland PSV 0 1 1988
İtaliya Sampdoriya 0 1 1990
Serbiya Srvena Zvezda 0 1 1991
Almaniya Verder Bremen 0 1 1992
İngiltərə Arsenal 0 1 1994
İspaniya Real Saraqosa 0 1 1995
Fransa Pari Sen-Jermen 0 1 1996
Almaniya Borussiya Dortmund 0 1 1997
Niderland Feyenoord 0 1 2002
Rusiya MOİK Moskva 0 1 2005
Ukrayna Şaxtyor Donetsk 0 1 2009
İtaliya İnter 0 1 2010

Ölkə üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Ölkə Qalib Məğlub
İspaniya İspaniya 15 11
İtaliya İtaliya 9 4
İngiltərə İngiltərə 8 10
Belçika Belçika 3 0
Niderland Niderland 2 3
Almaniya Almaniya 1 7
Portuqaliya Portuqaliya 1 3
Rusiya Rusiya 1 1
Şotlandiya Şotlandiya 1 1
SSRİ SSRİ [Qeyd 9] 1 1
Rumıniya Rumıniya 1 0
Türkiyə Türkiyə 1 0
Fransa Fransa 0 1
Ukrayna Ukrayna 0 1
Yuqoslaviya Yuqoslaviya[Qeyd 10] 0 1

Turnir üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Turnir Qalib Məğlub İst.
UEFA Çempionlar Liqası 25 19 [Qeyd 11]
UEFA Kuboklar Kuboku 12 13 [Qeyd 12]
UEFA Avropa Liqası 8 12 [Qeyd 13]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. İlk Superkubok görüşü UEFA tərəfindən rəsmən tanınmayıb.[1]
  2. Klublar oyunların keçirilmə tarixləri barədə razılığa gələ bilməyiblər.[1]
  3. "Liverpul" "Dinamo Tbilisi" ilə oyunun vaxtını razılaşdıra bilməyib.[10]
  4. "Liverpul" "Yuventus" ilə oyunun vaxtını razılaşdıra bilmədiyindən cavab görüşü keçirilməyib.[1]
  5. "Everton" İngiltərə klublarının avrokuboklarda iştirakına qoyulmuş qadağa səbəbindən iştirak edə bilməyib.
  6. 1986-ci ildə siyasi motivlər səbəbindən "Styaua" və "Dinamo Kiyev" komandaları arasında cəmi bir oyun keçirilib, görüş neytral stadionda — Monakodakı "II Lui" stadionunda keçirilib.[14]
  7. 1991-ci ildə keçmiş Yuqoslaviyadakı siyasi vəziyyətə görə yalnız bir oyun keçirilib.
  8. 1992-93 mövsümündə UEFA Çempionlar Liqasını "Marsel" qazanıb, ancaq rüşvətlə bağlı qalmaqala görə[21] onlar turnirdən kənarlaşdırılıblar. Onların yerini həmin mövsümdə finalçı olmuş "Milan" komandası tutub.[22]
  9. 1975 və 1986-cı illərdə Superkubok oyununda iştirak etmiş Kiyevin "Dinamo" klubu SSRİ dağılandan sonra Ukraynanı təmsil edir.
  10. 1991-ci ildə Superkubok oyununda iştirak etmiş Belqradın "Srvena Zvezda" klubu Yuqoslaviya dağılandan sonra Serbiyanı təmsil edir.
  11. 1956-cı ildən 1992-ci ilədək Avropa Çempion Klublar Kuboku adlanırdı.
  12. 1999-cu ildə UEFA Kuboku ilə birləşib.
  13. 1971-ci ildən 2009-cu ilədək UEFA Kuboku adlanırdı.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 "Суперкубок УЕФА - История". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  2. 2,0 2,1 "Формат турнира". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/finals/competitionformat/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  3. "1973: "Аякс" положил начало". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1973/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  4. 4,0 4,1 "Classic club: Ajax Amsterdam". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31089/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  5. "Trophies". Официальный сайт ФК «Динамо» Киев. 2013-05-19. http://www.fcdynamo.com/en/trophy/. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  6. 6,0 6,1 "History 1908-2005". Официальный сайт ФК «Андерлехт». 2013-05-19. http://www.rsca.be/historyclub.php?menu=4&submenu=22. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  7. 7,0 7,1 "LFC Honours". Официальный сайт ФК «Ливерпуль». 2013-05-19. Arxivləşdirilib: [1] saytından 2013-05-19 tarixində. http://news.archive.org/news/20080125234746/http://www.liverpoolfc.tv/lfc_story/honours/. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  8. "Records and Cup Wins". Официальный сайт ФК «Ноттингем Форест». 2013-05-19. http://www.nottinghamforest.premiumtv.co.uk/page/History/0,,10308~400960,00.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  9. "1980: Конец эры "Ноттингема"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1980/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  10. "Суперкубок УЕФА". Allfootball.kulichki.com. 2013-05-19. http://allfootball.kulichki.com/super_kubok_history.htm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  11. "Honours". Официальный сайт ФК «Астон Вилла». 2013-05-19. http://www.avfc.premiumtv.co.uk/page/Honours/0,,10265,00.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  12. "Hamburg spoil Dons party". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aberdeen/2886213.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  13. 13,0 13,1 "Classic club: Juventus". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31085/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  14. 14,0 14,1 "1986: Хаджи ведет за собой "Стяуа"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1986/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  15. "Classic club: FC Porto". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=31015/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  16. "1988: Бельгийское чудо "Мехелена"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1988/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  17. 17,0 17,1 17,2 "Classic Club:AC Milan". Официальный сайт ФИФА. 2013-05-19. http://www.fifa.com/classicfootball/clubs/club=1907169/detail.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  18. "Manchester United - UEFA Super Cup". Официальный сайт ФК «Манчестер Юнайтед». 2013-05-19. http://www.manutd.com/default.sps?pagegid=%7BEE4D6083-FCB8-4FAB-A765-75E2B0F4B4E0%7D&section=cupDetails&sectionid=1034&custompageid=1034. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  19. 19,0 19,1 "Honours". Официальный сайт ФК «Барселона». 2013-05-19. http://www.fcbarcelona.cat/news/english/futbol/palmares/palmares.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  20. "1993: Криппа закрепил успех "Пармы"". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=1993/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  21. Ralston, Gary (2013-05-19). "Rangers legend Mark Hateley: UEFA Cup victory can make up for 1993 heartache". Daily Record (Trinity Mirror). http://www.dailyrecord.co.uk/sport/football-news/scottish-football/spl-football/rangers-fc/2008/05/13/rangers-legend-mark-hateley-uefa-cup-victory-can-make-up-for-1993-heartache-86908-20416498/. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  22. "More Sanctions On Marseille". Manila Standard. 2013-05-19.
  23. Townsend, Nick (2013-05-19). "Poyet's late strike lands Super Cup for Chelsea". The Independent. http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4158/is_19980829/ai_n14164474. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  24. "European Super Cup; Salas lifts Lazio". The New York Times. 2013-05-19. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9A06EFDE133BF93BA1575BC0A96F958260. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  25. "Jardel golden goal sinks Real". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/896369.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  26. "Real win Super Cup". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/2223291.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  27. "Milan win Super Cup". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/2223291.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  28. "2004: Бараха приносит победу". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/history/season=2004/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  29. "Liverpool 3–1 CSKA Moscow (aet)". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/4180288.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  30. "Barcelona 0–3 Sevilla". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/5287976.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  31. "Milan beat Sevilla in Super Cup". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/6973445.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  32. Lyon, Sam (2013-05-19). "Man Utd 1-2 Zenit St Petersburg". BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/7584103.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  33. "Barca seal Super Cup triumph". BBC Sport. 2013-05-19. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/8228017.stm. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  34. "Slick Atlético seal Super Cup success". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://www.uefa.com/uefasupercup/matches/season=2010/round=2000123/match=2002327/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  35. "Специалисты по суперкубкам". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://ru.uefa.com/uefasupercup/season=2011/matches/round=2000258/match=2006776/postmatch/report/index.html#специалисты+суперкубкам. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  36. "'It's more than I could have dreamed of'". Официальный сайт УЕФА. 2013-05-19. http://www.uefa.com/uefasupercup/news/newsid=1854361.html. İstifadə tarixi: 2013-05-19.
  37. "2013: Bayern defeat Chelsea on penalties in Super Cup". UEFA.com. 17 Aprel 2015 tarixində arxivləşdirilib.
  38. "Ronaldo fires Madrid to Super Cup glory". UEFA.com. 12 mart 2019 tarixində arxivləşdirilib.
  39. Johnston, Neil (11 August 2015). "Barcelona 5-4 Sevilla". BBC Sport (British Broadcasting Corporation). http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/33872239. İstifadə tarixi: 12 August 2015.
  40. "Real Madrid 3 Sevilla 2 (AET)". BBC Sport (9 August 2016).
  41. "FYR Macedonia to host 2017 UEFA Super Cup". UEFA.com (30 June 2015).
  42. "Tallinn to stage 2018 UEFA Super Cup". UEFA.com. Union of European Football Associations (15 September 2016).
  43. "Madrid to host UEFA Champions League Final 2019". Union of European Football Associations. 20 September 2017. http://www.uefa.com/insideuefa/mediaservices/newsid=2502786.html.