UEFA Superkubokunu qazanan baş məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Xosep Qvardiola (solda)Karlo Ançelotti (sağda) kuboku ən çox qazanan baş məşqçilərdir (3 dəfə).

UEFA Superkuboku1972-ci ildə əsası qoyulmuş hər il keçirilən futbol turniridir. Hazırda kubok uğrunda UEFA Çempionlar Liqası qalibi ilə UEFA Avropa Liqası qalibi qarşılaşır.[1] Kubok qarşılaşması 1972-ci ildən 1999-cu ilədək UEFA Kuboklar Kubokunu qazanan komanda ilə UEFA Çempionlar Liqasını qazanan komanda arasında keçirilirdi. 2000-ci ildən 2010-cu ilədək turnirdə UEFA Çempionlar Liqasının qalibi ilə UEFA Kubokunun qalibi qarşılaşıb. 2010-cu ildə UEFA Kubokunun adı UEFA Avropa Liqası olaraq dəyişdirildi.

Qalib 1997-ci ilədək hər iştirakçı komandanın stadionunda bir dəfə oynanılmaqla, iki oyunun nəticəsinə görə müəyyənləşirdi. 1998-ci ildən neytral stadionda bir oyun keçirilir. Superkubok oyunu 1998-ci ildən 2012-ci ilədək Monakodakı "II Lui" stadionunda keçirilib.[2] UEFA Superkubokunu qazanmış ilk məşqçi 1972-ci ildə Amsterdamın "Ayaks" komandasına qələbə qazandırmış rumıniyalı Ştefan Kovaç olmuşdur. Ancaq bu görüş UEFA tərəfindən rəsmən tanınmayıb.[3] Superkubokda ən uğurlu məşqçilər italyanlardır, onlar ümumilikdə on dəfə bu turnirdə qalib olublar.

Dörd baş məşqçi UEFA Superkubokunu iki dəfə qazanıb. İlk ikiqat qalib — 19761978-ci illərdə "Anderlext"ə qələbə qazandırmış Raymon Qutalsdır. Eyni nəticəni Aleks Ferqyuson 19831991-ci illərdə müvafiq olaraq "Mançester Yunayted" və "Aberdin"lə, Luis van Qaal 19951997-ci illərdə müvafiq olaraq, "Ayaks" və "Barselona" ilə, Arriqo Sakki 19891990-cı illərdə "Milan"la və Zinəddin Zidan 20162017-ci illərdə "Real Madrid"lə təkrarlayıb. Sakki və Zidan eyni zamanda, Superkuboku ardıcıl iki dəfə qazanan yeganə baş məşqçilərdir.

UEFA Superkubokunu ən çox qazanan baş məşqçilər ispaniyalı Xosep Qvardiola ilə italiyalı Karlo Ançelottidir. Onlar kuboku üç dəfə qazanmağa nail olublar. Qvardiola 20092011-ci illərdə "Barselona" ilə, 2013-cü ildə isə "Bayern Münhen"lə kubokun qalibi olub. Ançelotti isə 20032007-ci illərdə "Milan"la, 2014-cü ildə isə "Real Madrid"lə kubokun qalibi olub.

İllər üzrə qaliblərin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Aleks Ferqyuson 1983 və 1991-ci illərdə Superkuboku qazanıb.
Arriqo Sakki 1989 və 1990-cı illərdə Superkuboku qazanıb.
Luis van Qaal 1995 və 1997-ci illərdə Superkuboku qazanıb.
Marçello Lippi 1996-cı ildə Superkuboku qazanıb.
Final Vətəndaşlıq Qalib məşqçi Ölkə Klub İst
1972 Rumıniya Rumıniya Kovaç, ŞtefanŞtefan Kovaç Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks [4][5]
1973 Flag of the Netherlands.svg Niderland Knobel, GeorqGeorq Knobel Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks [6][7]
1974 [8]
1975 Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Lobanovski, ValeriValeri Lobanovski Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Dinamo Kiyev [8][9]
1976 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Qutals, RaymonRaymon Qutals Flag of Belgium (civil).svg Belçika Anderlext [10][11]
1977 Flag of England.svg İngiltərə Peysli, BobBob Peysli Flag of England.svg İngiltərə Liverpul [12][13]
1978 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Qutals, RaymonRaymon Qutals Flag of Belgium (civil).svg Belçika Anderlext [11]
1979 Flag of England.svg İngiltərə Klaf, BrayanBrayan Klaf Flag of England.svg İngiltərə Nottingem Forest [14][15]
1980 Flag of Spain.svg İspaniya Perez, BernardinyoBernardinyo Perez Flag of Spain.svg İspaniya Valensiya [16]
1981 [17]
1982 Flag of England.svg İngiltərə Barton, ToniToni Barton Flag of England.svg İngiltərə Aston Villa [18][19]
1983 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Ferqyuson, AleksAleks Ferqyuson Flag of Scotland.svg Şotlandiya Aberdin [20][21]
1984 Flag of Italy.svg İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus [22][23]
1985 [24]
1986 Rumıniya Rumıniya Yordenesku, AngelAngel Yordenesku Rumıniya Rumıniya Styaua [25][26]
1987 Flag of Croatia.svg Xorvatiya İviç, TomislavTomislav İviç Flag of Portugal.svg Portuqaliya Portu [27]
1988 Flag of the Netherlands.svg Niderland de Mos, AadAad de Mos Flag of Belgium (civil).svg Belçika Mehelen [28]
1989 Flag of Italy.svg İtaliya Sakki, ArriqoArriqo Sakki Flag of Italy.svg İtaliya Milan [29][30]
1990 Flag of Italy.svg İtaliya Sakki, ArriqoArriqo Sakki Flag of Italy.svg İtaliya Milan [30][31]
1991 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Ferqyuson, AleksAleks Ferqyuson Flag of England.svg İngiltərə Mançester Yunayted [21][32]
1992 Flag of the Netherlands.svg Niderland Kroyff, YohanYohan Kroyff Flag of Spain.svg İspaniya Barselona [33][34]
1993 Flag of Italy.svg İtaliya Skala, NevioNevio Skala Flag of Italy.svg İtaliya Parma [35]
1994 Flag of Italy.svg İtaliya Kapello, FabioFabio Kapello Flag of Italy.svg İtaliya Milan [36][37]
1995 Flag of the Netherlands.svg Niderland Qaal, Luis vanLuis van Qaal Flag of the Netherlands.svg Niderland Ayaks [38][39]
1996 Flag of Italy.svg İtaliya Lippi, MarçelloMarçello Lippi Flag of Italy.svg İtaliya Yuventus [40][41]
1997 Flag of the Netherlands.svg Niderland Qaal, Luis vanLuis van Qaal Flag of Spain.svg İspaniya Barselona [39][42]
1998 Flag of Italy.svg İtaliya Vialli, CanlukaCanluka Vialli Flag of England.svg İngiltərə Çelsi [43][44]
1999 Flag of Sweden.svg İsveç Eriksson, Sven-YoranSven-Yoran Eriksson Flag of Italy.svg İtaliya Latsio [45][46]
2000 Rumıniya Rumıniya Luçesku, MirçaMirça Luçesku Flag of Turkey.svg Türkiyə Qalatasaray [47]
2001 Flag of France.svg Fransa Ulye, JerarJerar Ulye Flag of England.svg İngiltərə Liverpul [48]
2002 Flag of Spain.svg İspaniya del Boske, VisenteVisente del Boske Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid [49][50]
2003 Flag of Italy.svg İtaliya Ançelotti, KarloKarlo Ançelotti Flag of Italy.svg İtaliya Milan [51]
2004 Flag of Italy.svg İtaliya Ranyeri, KlaudioKlaudio Ranyeri Flag of Spain.svg İspaniya Valensiya [52]
2005 Flag of Spain.svg İspaniya Benitez, RafaelRafael Benitez Flag of England.svg İngiltərə Liverpul [53][54]
2006 Flag of Spain.svg İspaniya Ramos, XuandeXuande Ramos Flag of Spain.svg İspaniya Sevilya [55][56]
2007 Flag of Italy.svg İtaliya Ançelotti, KarloKarlo Ançelotti Flag of Italy.svg İtaliya Milan [57]
2008 Flag of the Netherlands.svg Niderland Advokat, DikDik Advokat Flag of Russia.svg Rusiya Zenit [58][59]
2009 Flag of Spain.svg İspaniya Qvardiola, XosepXosep Qvardiola Flag of Spain.svg İspaniya Barselona [60][61]
2010 Flag of Spain.svg İspaniya Sançez Flores, KikeKike Sançez Flores Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid [62]
2011 Flag of Spain.svg İspaniya Qvardiola, XosepXosep Qvardiola Flag of Spain.svg İspaniya Barselona [63]
2012 Flag of Argentina.svg Argentina Simeone, DieqoDieqo Simeone Flag of Spain.svg İspaniya Atletiko Madrid [64]
2013 Flag of Spain.svg İspaniya Qvardiola, XosepXosep Qvardiola Flag of Germany.svg Almaniya Bavariya [65]
2014 Flag of Italy.svg İtaliya Ançelotti, KarloKarlo Ançelotti Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid [66]
2015 Flag of Spain.svg İspaniya Enrike, LuisLuis Enrike Flag of Spain.svg İspaniya Barselona [67]
2016 Flag of France.svg Fransa Zidan, ZinəddinZinəddin Zidan Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid [68]
2017 Flag of France.svg Fransa Zidan, ZinəddinZinəddin Zidan Flag of Spain.svg İspaniya Real Madrid [69]

Superkuboku bir dəfədən çox qazanan baş məşqçilər[redaktə | əsas redaktə]

Sıra Vətəndaşlıq Məşqçi Qalib Finalçı Qalib olduğu il(lər) Finalçı olduğu il(lər) Qalib olduğu klub(lar)
1 Flag of Spain.svg İspaniya Xosep Qvardiola 3 0 2009, 2011, 2013 Barselona, Bayern Münhen
Flag of Italy.svg İtaliya Karlo Ançelotti 3 0 2003, 2007, 2014 Milan, Real Madrid
3 Flag of Scotland.svg Şotlandiya Aleks Ferqyuson 2 2 1983, 1991 1999, 2008 Aberdin, Mançester Yunayted
4 Flag of Belgium (civil).svg Belçika Raymon Qutals 2 0 1976, 1978 Anderlext
Flag of Italy.svg İtaliya Arriqo Sakki 2 0 1989, 1990 Milan
Flag of the Netherlands.svg Niderland Luis van Qaal 2 0 1995, 1997 Ayaks, Barselona
Flag of France.svg Fransa Zinəddin Zidan 2 0 2016, 2017 Real Madrid

Qalın şrift = Hələ də məşqçi kimi fəaliyyətini davam etdirir.

Ölkələr üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Bu cədvəldə məşqçilərin vətəndaşlıqlarına görə qələbə sayının statistikası göstərilmişdir.

Vətəndaşlıq Qələbələrin sayı
Flag of Italy.svg İtaliya 11
Flag of Spain.svg İspaniya 9
Flag of the Netherlands.svg Niderland 6
Flag of England.svg İngiltərə 3
Flag of Romania.svg Rumıniya 3
Flag of France.svg Fransa 3
Flag of Belgium (civil).svg Belçika 2
Flag of Scotland.svg Şotlandiya 2
Flag of Argentina.svg Argentina 1
Flag of Croatia.svg Xorvatiya 1
Flag of the Soviet Union.svg SSRİ 1
Flag of Sweden.svg İsveç 1

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "UEFA Super Cup – Format". UEFA. http://www.uefa.com/competitions/supercup/format/index.html. İstifadə tarixi: 16 March 2008.
  2. "Competition format". UEFA. 1 June 2007. http://www.uefa.com/competitions/supercup/format/index.html. İstifadə tarixi: 13 March 2008.
  3. "UEFA Super Cup – History". UEFA. 13 July 2005. http://www.uefa.com/competitions/supercup/history/index.html. İstifadə tarixi: 11 March 2008.
  4. "UEFA Super Cup - History". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  5. "Stefan Kovács". Ajax. http://www.ajax.nl/web/show/id=68597. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  6. "Ajax enjoy early success". UEFA. 1 March 1974. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1973/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  7. "George Knobel" (Dutch). Ayaks. http://www.ajax.nl/web/show/id=63781. İstifadə tarixi: 10 March 2008.
  8. 8,0 8,1 "Bayern bow to Blokhin". UEFA. 1 November 1975. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1975/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011. 1974-cü ildə klublar oyunların keçirilmə tarixləri barədə razılığa gələ bilməyiblər.
  9. Volubuyev, Mikhail (7 April 1999). "Football: History favours Dynamo". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football-history-favours-dynamo-1085719.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  10. "Anderlecht leave Bayern blushing". UEFA. 1 September 1976. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1976/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  11. 11,0 11,1 "The magician remembered". UEFA. 7 December 2004. http://www.uefa.com/uefa/aboutuefa/organisation/history/obituaries/newsid=265401.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  12. "McDermott treble lifts Liverpool". UEFA. 15 December 1977. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1977/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  13. Peet, Nick (15 November 2007). "The life and times of Bob Paisley". Liverpool Echo. http://www.liverpoolecho.co.uk/liverpool-fc/liverpool-fc-news/2007/11/15/the-life-and-times-of-bob-paisley-100252-20110632/. İstifadə tarixi: 12 March 2008.
  14. "Burns' night for Forest". UEFA. 1 March 1980. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1979/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  15. "Football legend Clough dies". BBC Sport. 20 September 2004. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/3673568.stm. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  16. "Valencia profit from Felman's fortune". UEFA. 20 December 1980. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1980/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  17. "Villa victorious in Europe". UEFA. 1 February 1983. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1982/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011. 1981-ci ildə Liverpul Dinamo Tbilisi ilə oyunun vaxtını razılaşdıra bilməyib.
  18. "Villa victorious in Europe". UEFA. 1 February 1983. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1982/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  19. "Former Managers". Aston Villa FK. http://www.avfc.premiumtv.co.uk/page/FormerManagersDetails/0,,10265~1157091,00.html. İstifadə tarixi: 12 March 2008.
  20. "Ferguson first for Aberdeen". UEFA. 22 December 1983. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1983/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  21. 21,0 21,1 "Sir Alex Ferguson". ESPNSoccernet. http://soccernet.espn.go.com/players/manager?id=30. İstifadə tarixi: 12 March 2008.
  22. "Juve buoyed by Boniek". UEFA. 20 January 1985. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1984/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  23. "Giovanni Trapattoni Factfile". The Scotsman. 14 February 2008. http://sport.scotsman.com/international/Giovanni-Trapattoni-Factfile.3776129.jp. İstifadə tarixi: 12 March 2008.
  24. "Juve buoyed by Boniek". UEFA. 13 March 2006. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1984/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011. Everton İngiltərə klublarının avrokuboklarda iştirakına qoyulmuş qadağa səbəbindən iştirak edə bilməyib.
  25. "Hagi style stirs Steaua". UEFA. 1 March 1987. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1986/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  26. "Romania's Iordanescu calls time". FIFA. 25 September 2007. Arxivləşdirilib: [1] saytından 16 February 2008 tarixində. http://web.archive.org/web/20080216150545/http://fifa.com/worldfootball/clubfootball/news/newsid=605195.html. İstifadə tarixi: 12 March 2008.
  27. "Sousa makes sure for Porto". UEFA. 1 February 1988. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1987/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  28. "Mechelen miracle continues". UEFA. 1 March 1989. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1988/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  29. "Evani seals Milan triumph". UEFA. 20 December 1989. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1989/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  30. 30,0 30,1 "Sacchi considers return". BBC Sport. 10 September 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/1536107.stm. İstifadə tarixi: 12 March 2008.
  31. "Dutch double lifts Milan". UEFA. 1 December 1990. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1990/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  32. "Goikoetxea wins it for Barcelona". UEFA. 1 April 1993. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1991/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  33. "McClair makes United's day". UEFA. 1 December 1991. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1992/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  34. "Hall of Fame – Johan Cruyff". International Football Hall Of Fame. http://www.ifhof.com/hof/cruyff.asp. İstifadə tarixi: 13 March 2008.
  35. "Crippa wins it for Parma". UEFA. 1 March 1994. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1993/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  36. "Masterful Milan march on". UEFA. 1 March 1995. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1994/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  37. "Fabio Capello". ESPN. http://soccernet.espn.go.com/players/manager?id=53&cc=5739. İstifadə tarixi: 13 March 2008.
  38. "Ajax on a roll". UEFA. 1 March 1996. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1995/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  39. 39,0 39,1 "Van Gaal leaves Barca". BBC Sport. 28 January 2003. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/europe/2700353.stm. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  40. "Dazzling Juve shine in Paris". UEFA. 1 March 1997. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1996/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  41. "Lippi resigns as Italy head coach". BBC Sport. 12 July 2006. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2006/teams/italy/5165406.stm. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  42. "Barça in command". UEFA. 1 April 1998. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1997/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  43. "Poyet strikes late for Chelsea". UEFA. 1 September 1998. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1998/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  44. "Vialli named new Watford boss". BBC Sport. 2 May 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/w/watford/1306604.stm. İstifadə tarixi: 12 March 2008.
  45. "Salas downs United". UEFA. 1 September 1999. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1999/intro.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  46. "Sven-Goran Eriksson Factfile". Daily Mail. 2 June 2008. http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1023600/Sven-Goran-Eriksson-Factfile.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  47. "Járdel doubles up for Galatasaray". UEFA. 1 September 2000. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2000/intro.html. İstifadə tarixi: 13 March 2008.
  48. "Super Liverpool record cup win". UEFA. 24 August 2001. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2001/round=1560/match=68022/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  49. "Madrid dazzle in Monaco". UEFA. 30 August 2002. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2002/round=1622/match=69590/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  50. "Real win Super Cup". BBC Sport. 30 August 2002. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/2223291.stm. İstifadə tarixi: 13 March 2008.
  51. Demetriou, Greg (29 August 2003). "Shevchenko show in Monaco". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2003/round=1725/match=71256/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  52. Hart, Simon (27 August 2004). "Valencia hit jackpot in Monaco". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2004/round=1982/match=75455/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  53. Demetriou, Greg (26 August 2005). "Cissé inspires Liverpool comeback". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2005/round=2194/match=81041/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  54. "Rafael Benitez". ESPN. http://soccernet.espn.go.com/players/manager?id=28. İstifadə tarixi: 13 March 2008.
  55. Haslam, Andrew (25 August 2006). "Milan triumph again in Monaco". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2006/round=2378/match=84343/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  56. "Tottenham make Ramos head coach". BBC Sport (BBC). 27 October 2007. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/t/tottenham_hotspur/7064928.stm. İstifadə tarixi: 13 March 2008.
  57. Ashby, Kevin (31 August 2007). "Milan triumph again in Monaco". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2007/round=15062/match=300912/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  58. Haslam, Andrew (29 August 2008). "Dynamic Zenit taste Super Cup glory". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=2008/round=15281/match=302814/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  59. Lyon, Sam (29 August 2008). "Man Utd 1–2 Zenit St Petersburg". BBC Sport (BBC). http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/7584103.stm. İstifadə tarixi: 30 August 2008.
  60. Haslam, Andrew (28 August 2009). "Pedro pounces to add to Barça glory". UEFA. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/fixturesresults/round=2000023/match=2001219/report=rp.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  61. Stevenson, Jonathan (28 August 2009). "Barcelona seal Super Cup triumph". BBC Sport (BBC). http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/8228017.stm. İstifadə tarixi: 28 August 2009.
  62. Harrold, Michael (27 August 2010). "Slick Atlético seal Super Cup success". UEFA. http://www.uefa.com/uefasupercup/matches/season=2010/round=2000123/match=2002327/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 8 January 2011.
  63. Ashby, Kevin (26 August 2011). "Barcelona breeze to fourth UEFA Super Cup". UEFA. http://www.uefa.com/uefasupercup/season=2011/matches/round=2000258/match=2006776/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 27 August 2011.
  64. Ashby, Kevin (31 August 2012). "Falcao fires Atlético to Super Cup glory". UEFA. http://www.uefa.com/uefasupercup/season=2012/matches/round=2000278/match=2007694/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 31 August 2012.
  65. James, Andy (30 August 2013). "Bayern defeat Chelsea on penalties in Super Cup". UEFA. http://www.uefa.com/uefasupercup/season=2013/matches/round=2000456/match=2012139/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 30 August 2013.
  66. Hart, Simon (12 August 2014). "Ronaldo fires Madrid to Super Cup glory". UEFA. http://www.uefa.com/uefasupercup/season=2014/matches/round=2000553/match=2014109/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 12 August 2014.
  67. James, Andy (12 August 2015). "Barcelona's triumph: Super Cup talking points". UEFA. http://www.uefa.com/uefasupercup/news/newsid=2270596.html?autoplay=true. İstifadə tarixi: 12 August 2015.
  68. "Dani Carvajal’s stunning late goal gives Real Madrid Super Cup win over Sevilla". The Guardian. Reuters. 9 August 2016. https://www.theguardian.com/football/2016/aug/09/dani-carvajal-real-madrid-super-cup-sevilla. İstifadə tarixi: 10 August 2016.
  69. "Isco strike sees Real Madrid defeat Manchester United in Super Cup final". The Guardian. 8 August 2017. https://www.theguardian.com/football/2017/aug/08/real-madrid-manchester-united-super-cup-match-report. İstifadə tarixi: 8 August 2017.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]