İngiltərə milli futbol komandasının het-triklərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Geoff Hurst Futbol üzrə dünya çempionatı 1966-ın finalında İngiltərənin 4-2 qazandığı oyunda het-trik etmişdir.

İngiltərə milli futbol komandasının het-triklərinin siyahısıİngiltərə milli futbol komandası tarixində bir futbol oyununda üç və ya daha çox qol vuran futbolçuları özündə birləşdirir. Beynəlxalq futbolun başlanğıcı olan 1872-ci ildən bu günümüzə qədər 57 İngiltərə kişi milli komanda futbolçusu het-trik etmişdir. İngiltərə üçün het-trik edən ilk futbolçular Hovard Voqton və Artur Alfred Broundur. Aston Villa FK klubunun futbolçuları olan bu ikili 1882-ci ildə İrlandiya ilə oynanılan dostluq oyununda üçdən çox qol vurmuşlar.[1] Dörd futbolçu — Voqton, Stiv Blumer, Villi Holl və Malkolm Makdonald bir oyunda beş qol vurma nailiyyəti göstərmişlər. Cimmi Qreyvs 6 dəfə het-trik edərək bu sahədə ən uğurlu futbolçudur. Beş futbolçu — Albert Allen, Frank Bredşou, Volter Gilliat, Con Veytx və Con Yates sadəcə bir dəfə milli komandada oynamalarına baxmayaraq, het-trik edən futbolçulardır.

Futbol üzrə dünya çempionatı 1966-ın finalında Geoff Hurstun etdiyi het-trik bütün zamanların ən məhşuru het-triki hesab olunur.[2][3][4] İngiltərə adına ən sonuncu het-triki Bolqarıstan ilə oynanılan və İngiltərənin 4-0 qalibiyyətiylə nəticələnən UEFA Avropa Kuboku 2012-in seçmə mərhələsi oyununda Jermen Defo etmişdir.

1872-ci ildən bu günə qədər İngiltərəyə qarşı ümumi on bir het-trik edilmişdir. Ən sonuncu noyabr ayında İsveç ilə oynanılan dostluq oyununda Zlatan İbrahimoviç İngiltərə qapısına 4 qol vurmuşdur. İngiltərəyə qarşı ilk beş het-trik edən futbolçu Şotlandiyalıdır; Con MakDuqal, Corc Ker, Con Smit, Robert Smit MakKoll və Aleks Cekson. Britaniya xaricində İngiltərəyə qarşı het-trik edən ilk futbolçu alman Riçar Hoffman olmuşdur. Hoffman 1930-cu ilin may ayında Almaniya ilə İngiltərə arasında 3-3 nəticələnən oyunda 3 qol vurmuşdur.

İngiltərənin het-trikləri[redaktə | əsas redaktə]

Müharibə vaxtındakı beynəlxalq oyunlar rəsmi hesab olunmadığı üçün siyahıya daxil edilməmişdir.
Bryan Robson 1984-cü ildə İngiltərənin 8-0 qazandığı Türkiyə oyununda het-trik etmişdir.
Qari Lineker İngiltərə üçün beş dəfə het-trik etmişdir.
Maykl Ouen 2001-ci ildə Almaniyaya qarşı oyunda het-trik etmişdir. İngiltərə forması ilə ümumi 2 dəfə het-trik sevinci yaşamışdır.
Piter Krauç 2006-cı ildə Yamayka ilə oynanılan dostluq oyununda het-trik etmişdir.
Teo Volkott 2008-ci ildə Xorvatiya ilə oynanılan Dünya Kuboku seçmə mərhələsində 3 qol vurmuşdur.
Tarix Qollar Oyunçu Rəqib Stadion Turnir Nəticə[a] İst.
18 fevral 1882
5
Voqton, HovardHovard Voqton İrlandiya İrlandiya Bloomfield, Belfast Yoldaşlıq
13–0
[5]
18 fevral 1882
4
Broun, Artur AlfredArtur Alfred Broun İrlandiya İrlandiya Bloomfield, Belfast Yoldaşlıq
13–0
[5]
3 fevral 1883
3
Mitçell, KlementKlement Mitçell Flag of Wales.svg Uels Kensinqton Oval, London Yoldaşlıq
5–0
[5]
23 fevral 1884
3
Çurşam, AnriAnri Çurşam İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1884 Britaniya Ev Çempionatı
8–1
[5]
13 mart 1886
4
Spilsböri, BenjaminBenjamin Spilsböri İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1886 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
5 fevral 1887
3
Lindli, TinsliTinsli Lindli İrlandiya İrlandiya Bramall Leyn, Şeffild 1887 Britaniya Ev Çempionatı
7–0
[5]
4 fevral 1888
3
Devhörst, FredFred Devhörst Flag of Wales.svg Uels Nantviç Road, Kryu 1888 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
7 aprel 1888
3
Allen, AlbertAlbert Allen İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1888 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
2 mart 1889
3
Yates, ConCon Yates İrlandiya İrlandiya Enfild, Liverpul 1889 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
15 mart 1890
3
Qeri, FredFred Qeri İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1890 Britaniya Ev Çempionatı
9–1
[5]
25 fevral 1893
3
Gilliat, VolterVolter Gilliat İrlandiya İrlandiya Vellinqton Road, Perri Barr 1893 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
12 mart 1894
3
Veytx, ConCon Veytx Flag of Wales.svg Uels Reyskours Qraund, Vrekshem 1894 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
16 mart 1896
5
Blumer, StivStiv Blumer Flag of Wales.svg Uels Arms Park, Kardiff 1896 Britaniya Ev Çempionatı
9–1
[5]
20 fevral 1897
3
Veldon, FredFred Veldon İrlandiya İrlandiya Trent Bridc, Nottingem 1897 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[5]
18 fevral 1899
4
Smit, GilbertGilbert Smit İrlandiya İrlandiya Roker Park, Sanderlend 1899 Britaniya Ev Çempionatı
13–2
[5]
18 fevral 1899
4
Sitll, CimmiCimmi Sitll İrlandiya İrlandiya Roker Park, Sanderlend 1899 Britaniya Ev Çempionatı
13–2
[5]
18 mart 1901
4
Blumer, StivStiv Blumer Flag of Wales.svg Uels Sent-Ceyms Park, Nyukasl apon Tayn 1901 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[6]
16 mart 1908
3
Voodvard, VivianVivian Voodvard Flag of Wales.svg Uels Reyskours Qraund, Vrekshem 1908 Britaniya Ev Çempionatı
7–1
[6]
8 iyun 1908
3
Bredşou, FrankFrank Bredşou Flag of Austria.svg Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
11–1
[6]
8 iyun 1908
4
Voodvard, VivianVivian Voodvard Flag of Austria.svg Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
11–1
[6]
10 iyun 1908
4
Hilsdon, CorcCorc Hilsdon Flag of Hungary.svg Macarıstan Millenaris Sporttelep, Budapeşt Yoldaşlıq
7–0
[6]
31 may 1909
4
Voodvard, VivianVivian Voodvard Flag of Hungary.svg Macarıstan Millenaris Sporttelep, Budapeşt Yoldaşlıq
8–2
[6]
1 iyun 1909
3
Voodvard, VivianVivian Voodvard Flag of Austria.svg Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
8–1
[6]
10 fevral 1912
3
Fleminq, HaroldHarold Fleminq İrlandiya İrlandiya Dalimount Park, Dublin 1912 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[6]
24 may 1926
3
Osborne, FrankFrank Osborne Flag of Belgium (civil).svg Belçika Kielstadion, Antverpen Yoldaşlıq
5–3
[7]
11 may 1927
3
Din, DixieDixie Din Flag of Belgium (civil).svg Belçika Molenbeek Stadionu, Molenbeek, Brüssel Yoldaşlıq
9–1
[7]
21 may 1927
3
Din, DixieDixie Din Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq Stade de la Frontiere, Eş-sur-Alzette Yoldaşlıq
5–2
[7]
11 may 1929
4
Kamsell, CorcCorc Kamsell Flag of Belgium (civil).svg Belçika Dudenpark, Brüssel Yoldaşlıq
5–1
[7]
20 noyabr 1929
3
Kamsell, CorcCorc Kamsell Flag of Wales.svg Uels Stemford Bric, London 1930 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[7]
2 dekabr 1936
3
Dreyk, TedTed Dreyk Flag of Hungary.svg Macarıstan Arsenal Stadionu, London Yoldaşlıq
6–2
[8]
17 may 1937
3
Still, FreddiFreddi Still Flag of Sweden.svg İsveç Rasunda Stadionu, Solna, Stokholm Yoldaşlıq
4–0
[8]
23 oktyabr 1937
3
Mills, CorcCorc Mills İrlandiya İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1938 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[8]
1 dekabr 1937
3
Matteus, StenliStenli Matteus Flag of the Czech Republic.svg Çexoslovakiya Uayt Hart Leyn, London Yoldaşlıq
5–4
[8]
16 noyabr 1938
5
Holl, VilliVilli Holl İrlandiya İrlandiya Old Trafford, Mançester 1939 Britaniya Ev Çempionatı
7–0
[8]
28 sentyabr 1946
3
Mannion, VilfVilf Mannion İrlandiya İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1947 Britaniya Ev Çempionatı
7–2
[9]
27 noyabr 1946
4
Lauton, TommiTommi Lauton Flag of the Netherlands.svg Niderland Lids Road, Haddersfild Yoldaşlıq
8–2
[9]
25 may 1947
4
Mortensen, StanStan Mortensen Flag of Portugal.svg Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
10–0
[9]
25 may 1947
4
Lauton, TommiTommi Lauton Flag of Portugal.svg Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
10–0
[9]
19 noyabr 1947
3
Mortensen, StanStan Mortensen Flag of Sweden.svg İsveç Arsenal Stadionu, London Yoldaşlıq
4–2
[9]
9 oktyabr 1948
3
Mortensen, StanStan Mortensen İrlandiya İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1949 Britaniya Ev Çempionatı
6–2
[9]
15 oktyabr 1949
3
Milburn, CekkiCekki Milburn Flag of Wales.svg Uels Ninian Park, Kardiff 1950 FİFA Dünya çempionatı seçmə mərhələsi
1950 Britaniya Ev Çempioantı
4–1
[9]
16 noyabr 1949
4
Rouley, CəkCək Rouley İrlandiya İrlandiya Meyn Road, Mançester 1950 FİFA Dünya çempionatı seçmə mərhələsi
1950 Britaniya Ev Çempioantı
9–2
[9]
14 may 1950
4
Finney, TomTom Finney Flag of Portugal.svg Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
5–3
[10]
10 noyabr 1954
3
Bentli, RoyRoy Bentli Flag of Wales.svg Uels Uembli Stadionu, London 1954 Britaniya Ev Çempionatı
3–2
[11][12]
2 aprel 1955
4
Vilşou, DennisDennis Vilşou Flag of Scotland.svg Şotlandiya Uembli Stadiounu, London 1955 Britaniya Ev Çempionatı
7–2
[13]
5 dekabr 1956
3
Teylor, TommiTommi Teylor Flag of Denmark.svg Danimarka Molineux Stadionu, Vulverhempton Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələ
5–2
[14]
8 may 1957
3
Teylor, TommiTommi Teylor Flag of Ireland.svg İrlandiya Uembli Stadiounu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələ
5–1
[15]
22 oktyabr 1958
3
Heynes, ConniConni Heynes Flag of the Soviet Union.svg SSRİ Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
5–0
[16]
28 may 1959
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton Flag of the United States.svg ABŞ Vrigley Fild, Los-Anceles Yoldaşlıq
8–1
[10]
19 oktyabr 1960
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq Stade Munisipal, Lüksemburq Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələsi
9–0
[17]
19 oktyabr 1960
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq Stade Munisipal, Lüksemburq Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələsi
9–0
[17]
15 aprel 1961
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Flag of Scotland.svg Şotlandiya Uembli Stadionu, London 1961 Britaniya Ev Çempionatı
9–3
[18]
10 may 1961
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton Flag of Mexico.svg Meksika Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
8–0
[17]
20 may 1962
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Flag of Peru (state).svg Peru Eştadio Nasional, Lima Yoldaşlıq
4–0
[17]
5 iyun 1963
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton Flag of Switzerland.svg İsveçrə Sant-Yakob Park, Bazel Yoldaşlıq
8–1
[17]
20 noyabr 1963
4
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya Uembli Stadionu, London 1963 Britaniya Ev Çempionatı
8–3
[17]
20 noyabr 1963
3
Peyn, TerriTerri Peyn Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya Uembli Stadionu, London 1963 Britaniya Ev Çempionatı
8–3
[17]
17 may 1964
3
Bayron, ConniConni Bayron Flag of Portugal.svg Portuqaliya Estadio Nasional, yamor Yoldaşlıq
4–3
[17]
27 may 1964
4
Hant, RocerRocer Hant Flag of the United States.svg ABŞ Douninq Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
10–0
[17]
27 may 1964
3
Pikerinq, FredFred Pikerinq Flag of the United States.svg ABŞ Douninq Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
10–0
[17]
3 oktyabr 1964
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Flag of Northern Ireland.svg Şimali İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1964 Britaniya Ev Çempionatı
4–3
[17]
29 iyun 1966
4
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Flag of Norway.svg Norveç Ullevaal Stadionu, Oslo Yoldaşlıq
6–1
[17]
30 iyul 1966
3
Hurst, GeoffGeoff Hurst Qərbi Almaniya Qərbi Almaniya Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1966 Final
4–2
[3]
12 mart 1969
3
Hurst, GeoffGeoff Hurst Flag of France.svg Fransa Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
5–0
[17]
16 aprel 1975
5
Makdonald, MalkolmMalkolm Makdonald Flag of Cyprus.svg Kipr Uembli Stadionu, London UEFA Avro 1976 seçmə mərhələ
5–0
[19]
15 dekabr 1982
3
Blissett, LuterLuter Blissett Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq Uembli stadionu, London UEFA Avro 1984 seçmə mərhələ
9–0
[20]
14 noyabr 1984
3
Robson, BryanBryan Robson Flag of Turkey.svg Türkiyə Beşiktaş İnönü Stadionu, İstanbul Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 seçmə mərhələ
8–0
[3]
16 oktyabr 1985
3
Lineker, QariQari Lineker Flag of Turkey.svg Türkiyə Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 seçmə mərhələ
5–0
[21]
11 iyun 1986
3
Lineker, QariQari Lineker Flag of Poland.svg Polşa Estadio Universitario, Monterrey Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 finallar
3–0
[21]
18 fevral 1987
4
Lineker, QariQari Lineker Flag of Spain.svg İspaniya Santyaqo Bernabeu stadionu, Madrid Yoldaşlıq
4–2
[21]
14 oktyabr 1987
3
Lineker, QariQari Lineker Flag of Turkey.svg Türkiyə Uembli Stadionu, London UEFA Avro 1988 seçmə mərhələ
8–0
[21]
12 iyun 1991
4
Lineker, QariQari Lineker Flag of Malaysia.svg Malayziya Stadium Merdeka, Kuala-Lumpur Yoldaşlıq
4–2
[21]
17 fevral 1993
4
Platt, DavidDavid Platt Flag of San Marino.svg San-Marino Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1994 seçmə mərhələ
6–0
[19]
17 noyabr 1993
4
Vrayt, İanİan Vrayt Flag of San Marino.svg San-Marino Stadio Renato Dall'Ara, Bolonya Futbol üzrə dünya çempionatı 1994 seçmə mərhələ
7–1
[19]
27 mart 1999
3
Şuls, PaulPaul Şuls Flag of Poland.svg Polşa Uembli Stadionu, London UEFA Avro 2000 seçmə mərhələ
3–1
[19]
4 sentyabr 1999
3
Şirer, AlanAlan Şirer Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq Uembli stadionu, London UEFA Avro 2000 seçmə mərhələ
6–0
[22]
1 sentyabr 2001
3
Ouen, MayklMaykl Ouen Flag of Germany.svg Almaniya Olimpiastadion, Münhen Futbol üzrə dünya çempionatı 2002 seçmə mərhələ
5–1
[23]
31 may 2005
3
Ouen, MayklMaykl Ouen Flag of Colombia.svg Kolumbiya Giants Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
3–2
[24]
3 iyun 2006
3
Krauç, PiterPiter Krauç Flag of Jamaica.svg Yamayka Old Trafford, Mançester Yoldaşlıq
6–0
[25]
10 sentyabr 2008
3
Volkott, TeoTeo Volkott Flag of Croatia.svg Xorvatiya Maksimir Stadionu, Zaqreb Futbol üzrə dünya çempionatı 2010 seçmə mərhələ
4–1
[26]
3 sentyabr 2010
3
Defo, JermenJermen Defo Flag of Bulgaria.svg Bolqarıstan Uembli stadionu, London UEFA Avro 2012 seçmə mərhələ
4–0
[27]

İngiltərəyə qarşı edilən het-triklər[redaktə | əsas redaktə]

İngiltərəyə qarşı qəbul edilən ümumi on bir het-trik edilmişdir. Bunlardan ilk beşi şotlandiyalı futbolçular tərəfindən həyata keçirilmişdir.

Zlatan İbrahimoviç 2012-ci ildə Friends Arenanın açılış oyununda İngiltərəyə qarşı ümumi 4 qol vurmuşdur.
Tarix Qollar Oyunçu Rəqib Stadion Turnir Nəticə [a] İst.(lar)
2 mart 1878
3
MakDuqall, ConCon MakDuqall Flag of Scotland.svg Şotlandiya Hampden Park, Qlazqo Yoldaşlıq
2–7
[5]
13 mart 1880
3
Ker, CorcCorc Ker Flag of Scotland.svg Şotlandiya Hampden Park, Qlazqo Yoldaşlıq
4–5
[5]
12 mart 1881
3
Smit, ConCon Smit Flag of Scotland.svg Şotlandiya Kenninqton Oval, London Yoldaşlıq
1–6
[5]
7 aprel 1900
3
MakKoll, Robert SmitRobert Smit MakKoll Flag of Scotland.svg Şotlandiya Seltik Park, Qlazqo 1900 Britiniya Ev Çempionatı
1–4
[6]
31 mart 1928
3
Cekson, AleksAleks Cekson Flag of Scotland.svg Şotlandiya Uembli Stadionu, London 1928 Britaniya Ev Çempionatı
1–5
[7]
10 may 1930
3
Hofmann, RiçardRiçard Hofmann Flag of Germany.svg Almaniya Deutşes Stadiounu, Berlin Yoldaşlıq
3–3
[28]
25 noyabr 1953
3
Hideqkuti, NandorNandor Hideqkuti Flag of Hungary.svg Macarıstan Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
3-6
[29][30]
11 may 1958
3
Petakoviç, AleksandarAleksandar Petakoviç Flag of FR Yugoslavia.svg Yuqoslaviya Partizan Stadiounu, Belqrad Yoldaşlıq
0–5
[10]
17 may 1959
3
Seminario, XuanXuan Seminario Flag of Peru (state).svg Peru Eştadio Nasional, Lima Yoldaşlıq
1–4
[10]
15 iyun 1988
3
van Basten, MarkoMarko van Basten Flag of the Netherlands.svg Niderland Reynstadion, Düsseldorf 1988 Avropa Kuboku finalları
1–3
[31]
14 noyabr 2012
4
İbrahimoviç, ZlatanZlatan İbrahimoviç Flag of Sweden.svg İsveç Friends Arena, Solna Yoldaşlıq
2–4
[32]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

a Nəticə yerinə İngiltərənin vurduğu qollar əvvəl yazılmışdır.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Kit unveiled". Aston Villa F.C. http://www.avfc.co.uk/page/NewsDetail/0,,10265~1662101,00.html. İstifadə tarixi: 30 January 2011.
  2. Moore, Kevin. Museums and Popular Culture (Contemporary Issues in Museum Culture). Leicester University Press, 108. ISBN 0-7185-0227-2. “... probably the most famous hat-trick of all time ...”
  3. 3,0 3,1 3,2 "Hat-trick heroes". BBC Sport. 1 September 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2002/1521106.stm. İstifadə tarixi: 16 July 2009. "Possibly the most famous hat-trick in footballing history."
  4. "Legends: Bobby Moore". The Football Association. 27 December 2007. http://www.thefa.com/England/news/2007/sirbobby_moore?c=1. İstifadə tarixi: 16 November 2013. "... GeoHurst ran on to seal the most famous hat-trick in history ..."
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 "England – International Results 1872–1899 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres1872.html. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 "England – International Results 1900–1919 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres1900.html. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 "England – International Results 1920–1929 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres20.html. İstifadə tarixi: 20 July 2015.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 "England – International Results 1930–1939 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres30.html. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 "England – International Results 1940–1949 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres40.html. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 "England – International Results 1950–1959 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres50.html. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  11. Townsend, Nick (10 March 2002). "Pensioner who dines out on tales of old Chelsea... at the restaurant in his name". The Independent. Arxivləşdirilib: [1] saytından N/A tarixində. http://www.highbeam.com/doc/1P2-1668474.html. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  12. "England's Goalscorers - Hattricks and more". England Football Online. http://www.englandfootballonline.com/teamgoals/GoalsHattricks.html. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  13. Ponting, Ivan (13 May 2004). "Dennis Wilshaw". The Independent. http://www.independent.co.uk/news/obituaries/dennis-wilshaw-6170037.html. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  14. Ley, John (14 June 2002). "The history of England v Denmark". Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/3029385/The-history-of-England-v-Denmark.html. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  15. "Alan Kelly Snr.". Football Association of Ireland. 5 June 2009. http://www.fai.ie/index.php?option=com_content&view=article&id=254:alan-kelly-snr&catid=78:hall-of-fame&Itemid=146. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  16. "Johnny Haynes 1934–2005". Fulham F.C. http://www.fulhamfc.com/Club/ClubHistory/Legends/JohnnyHaynes.aspx. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  17. 17,00 17,01 17,02 17,03 17,04 17,05 17,06 17,07 17,08 17,09 17,10 17,11 17,12 "England – International Results 1960–1969 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. http://www.rsssf.com/tablese/eng-intres60.html. İstifadə tarixi: 21 March 2011.
  18. Armfield, Jimmy (9 November 1999). "1961 England 9 Scotland 3". The Guardian. http://www.theguardian.com/football/1999/nov/09/newsstory.sport2. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Moore, Glenn (29 March 1999). "Football: England make use of United effect". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football-england-make-use-of-united-effect-1083743.html. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  20. Collomosse, Andrew (17 August 2006). "Watford adventure tugs at Blissett's heart". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/watford-adventure-tugs-at-blissetts-heart-412162.html. İstifadə tarixi: 17 July 2009.
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 Shaw, Phil (22 September 1994). "Football: Lineker, the predator with mass appeal: By retiring now, the striker with the wholesome image has again shown perfect timing.". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football-lineker-the-predator-with-mass-appeal-by-retiring-now-the-striker-with-the-wholesome-image-has-again-shown-perfect-timing-phil-shaw-reports-1450427.html. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  22. Townsend, Nick (5 September 1999). "Football: Road to Euro 2000 – Shearer does the trick again". The Independent. http://www.independent.co.uk/sport/football-road-to-euro-2000--shearer-does-the-trick-again-1116464.html. İstifadə tarixi: 15 July 2009.
  23. "Awesome England thrash Germany". BBC Sport. 1 September 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/1515667.stm. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  24. Baker, Andrew (8 October 2005). "Redknapp happy to talk a good game as his new career blossoms". Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/columnists/andrewbaker/2366359/Redknapp-happy-to-talk-a-good-game-as-his-new-career-blossoms.html. İstifadə tarixi: 15 July 2009.
  25. "England 6–0 Jamaica". BBC Sport. 3 June 2006. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/world_cup_2006/teams/england/5040586.stm. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  26. Stevenson, Jonathan (10 September 2008). "Croatia 1–4 England". BBC Sport. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/internationals/7602774.stm. İstifadə tarixi: 16 July 2009.
  27. "Defoe hat-trick helps England defeat Bulgaria". UEFA. 3 September 2010. http://www.uefa.com/uefaeuro/season=2012/matches/round=15171/match=2002278/postmatch/report/index.html. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  28. "England v Germany". The Observer. 11 May 1930. http://observer.theguardian.com/englandfootball/story/0,9565,540920,00.html. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  29. Glanville, Brian (17 May 2009). "Seven deadly sins of football – England v Hungary 1953-4". The Guardian. http://www.theguardian.com/football/2009/may/17/seven-deadly-sins-football-hungary-england. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  30. Barber, David (25 November 2003). "Match of the Century". The Football Association. http://www.thefa.com/England/news/2003/match_of_the_century?c=1. İstifadə tarixi: 16 November 2013.
  31. "Five of the best". BBC Sport. 11 August 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/1484270.stm. İstifadə tarixi: 17 July 2009.
  32. "Sweden 4–2 England". BBC Sport. 14 November 2012. http://www.bbc.co.uk/sport/0/football/20306158. İstifadə tarixi: 14 November 2012.