≛

İngiltərə milli futbol komandasının het-triklərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Geoff Hurst Futbol üzrə dünya çempionatı 1966-ın finalında İngiltərənin 4-2 qazandığı oyunda het-trik etmişdir.

İngiltərə milli futbol komandasının het-triklərinin siyahısıİngiltərə milli futbol komandası tarixində bir futbol oyununda üç və ya daha çox qol vuran futbolçuları özündə birləşdirir. Beynəlxalq futbolun başlanğıcı olan 1872-ci ildən bu günümüzə qədər 57 İngiltərə kişi milli komanda futbolçusu het-trik etmişdir. İngiltərə üçün het-trik edən ilk futbolçular Hovard Voqton və Artur Alfred Broundur. Aston Villa FK klubunun futbolçuları olan bu ikili 1882-ci ildə İrlandiya ilə oynanılan dostluq oyununda üçdən çox qol vurmuşlar.[1] Dörd futbolçu — Voqton, Stiv Blumer, Villi Holl və Malkolm Makdonald bir oyunda beş qol vurma nailiyyəti göstərmişlər. Cimmi Qreyvs 6 dəfə het-trik edərək bu sahədə ən uğurlu futbolçudur. Beş futbolçu — Albert Allen, Frank Bredşou, Volter Gilliat, Con Veytx və Con Yates sadəcə bir dəfə milli komandada oynamalarına baxmayaraq, het-trik edən futbolçulardır.

Futbol üzrə dünya çempionatı 1966-ın finalında Geoff Hurstun etdiyi het-trik bütün zamanların ən məhşuru het-triki hesab olunur.[2][3][4] İngiltərə adına ən sonuncu het-triki Bolqarıstan ilə oynanılan və İngiltərənin 4-0 qalibiyyətiylə nəticələnən UEFA Avropa Kuboku 2012-in seçmə mərhələsi oyununda Jermen Defo etmişdir.

1872-ci ildən bu günə qədər İngiltərəyə qarşı ümumi on bir het-trik edilmişdir. Ən sonuncu noyabr ayında İsveç ilə oynanılan dostluq oyununda Zlatan İbrahimoviç İngiltərə qapısına 4 qol vurmuşdur. İngiltərəyə qarşı ilk beş het-trik edən futbolçu Şotlandiyalıdır; Con MakDuqal, Corc Ker, Con Smit, Robert Smit MakKoll və Aleks Cekson. Britaniya xaricində İngiltərəyə qarşı het-trik edən ilk futbolçu alman Riçar Hoffman olmuşdur. Hoffman 1930-cu ilin may ayında Almaniya ilə İngiltərə arasında 3-3 nəticələnən oyunda 3 qol vurmuşdur.

İngiltərənin het-trikləri[redaktə | əsas redaktə]

Müharibə vaxtındakı beynəlxalq oyunlar rəsmi hesab olunmadığı üçün siyahıya daxil edilməmişdir.
Bryan Robson 1984-cü ildə İngiltərənin 8-0 qazandığı Türkiyə oyununda het-trik etmişdir.
Qari Lineker İngiltərə üçün beş dəfə het-trik etmişdir.
Maykl Ouen 2001-ci ildə Almaniyaya qarşı oyunda het-trik etmişdir. İngiltərə forması ilə ümumi 2 dəfə het-trik sevinci yaşamışdır.
Piter Krauç 2006-cı ildə Yamayka ilə oynanılan dostluq oyununda het-trik etmişdir.
Teo Volkott 2008-ci ildə Xorvatiya ilə oynanılan Dünya Kuboku seçmə mərhələsində 3 qol vurmuşdur.
Tarix Qollar Oyunçu Rəqib Stadion Turnir Nəticə[a] İst.
18 fevral 1882
5
Voqton, HovardHovard Voqton İrlandiya İrlandiya Bloomfield, Belfast Yoldaşlıq
13–0
[5]
18 fevral 1882
4
Broun, Artur AlfredArtur Alfred Broun İrlandiya İrlandiya Bloomfield, Belfast Yoldaşlıq
13–0
[5]
3 fevral 1883
3
Mitçell, KlementKlement Mitçell Uels Uels Kensinqton Oval, London Yoldaşlıq
5–0
[5]
23 fevral 1884
3
Çurşam, AnriAnri Çurşam İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1884 Britaniya Ev Çempionatı
8–1
[5]
13 mart 1886
4
Spilsböri, BenjaminBenjamin Spilsböri İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1886 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
5 fevral 1887
3
Lindli, TinsliTinsli Lindli İrlandiya İrlandiya Bramall Leyn, Şeffild 1887 Britaniya Ev Çempionatı
7–0
[5]
4 fevral 1888
3
Devhörst, FredFred Devhörst Uels Uels Nantviç Road, Kryu 1888 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
7 aprel 1888
3
Allen, AlbertAlbert Allen İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1888 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
2 mart 1889
3
Yates, ConCon Yates İrlandiya İrlandiya Enfild, Liverpul 1889 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
15 mart 1890
3
Qeri, FredFred Qeri İrlandiya İrlandiya Ulster Kriket Qraund, Ballinafeyt, Belfast 1890 Britaniya Ev Çempionatı
9–1
[5]
25 fevral 1893
3
Gilliat, VolterVolter Gilliat İrlandiya İrlandiya Vellinqton Road, Perri Barr 1893 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[5]
12 mart 1894
3
Veytx, ConCon Veytx Uels Uels Reyskours Qraund, Vrekshem 1894 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[5]
16 mart 1896
5
Blumer, StivStiv Blumer Uels Uels Arms Park, Kardiff 1896 Britaniya Ev Çempionatı
9–1
[5]
20 fevral 1897
3
Veldon, FredFred Veldon İrlandiya İrlandiya Trent Bridc, Nottingem 1897 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[5]
18 fevral 1899
4
Smit, GilbertGilbert Smit İrlandiya İrlandiya Roker Park, Sanderlend 1899 Britaniya Ev Çempionatı
13–2
[5]
18 fevral 1899
4
Sitll, CimmiCimmi Sitll İrlandiya İrlandiya Roker Park, Sanderlend 1899 Britaniya Ev Çempionatı
13–2
[5]
18 mart 1901
4
Blumer, StivStiv Blumer Uels Uels Sent-Ceyms Park, Nyukasl apon Tayn 1901 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[6]
16 mart 1908
3
Voodvard, VivianVivian Voodvard Uels Uels Reyskours Qraund, Vrekshem 1908 Britaniya Ev Çempionatı
7–1
[6]
8 iyun 1908
3
Bredşou, FrankFrank Bredşou Avstriya Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
11–1
[6]
8 iyun 1908
4
Voodvard, VivianVivian Voodvard Avstriya Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
11–1
[6]
10 iyun 1908
4
Hilsdon, CorcCorc Hilsdon Macarıstan Macarıstan Millenaris Sporttelep, Budapeşt Yoldaşlıq
7–0
[6]
31 may 1909
4
Voodvard, VivianVivian Voodvard Macarıstan Macarıstan Millenaris Sporttelep, Budapeşt Yoldaşlıq
8–2
[6]
1 iyun 1909
3
Voodvard, VivianVivian Voodvard Avstriya Avstriya Hohe Varte Stadionu, Vyana Yoldaşlıq
8–1
[6]
10 fevral 1912
3
Fleminq, HaroldHarold Fleminq İrlandiya İrlandiya Dalimount Park, Dublin 1912 Britaniya Ev Çempionatı
6–1
[6]
24 may 1926
3
Osborne, FrankFrank Osborne Belçika Belçika Kielstadion, Antverpen Yoldaşlıq
5–3
[7]
11 may 1927
3
Din, DixieDixie Din Belçika Belçika Molenbeek Stadionu, Molenbeek, Brüssel Yoldaşlıq
9–1
[7]
21 may 1927
3
Din, DixieDixie Din Lüksemburq Lüksemburq Stade de la Frontiere, Eş-sur-Alzette Yoldaşlıq
5–2
[7]
11 may 1929
4
Kamsell, CorcCorc Kamsell Belçika Belçika Dudenpark, Brüssel Yoldaşlıq
5–1
[7]
20 noyabr 1929
3
Kamsell, CorcCorc Kamsell Uels Uels Stemford Bric, London 1930 Britaniya Ev Çempionatı
6–0
[7]
2 dekabr 1936
3
Dreyk, TedTed Dreyk Macarıstan Macarıstan Arsenal Stadionu, London Yoldaşlıq
6–2
[8]
17 may 1937
3
Still, FreddiFreddi Still İsveç İsveç Rasunda Stadionu, Solna, Stokholm Yoldaşlıq
4–0
[8]
23 oktyabr 1937
3
Mills, CorcCorc Mills İrlandiya İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1938 Britaniya Ev Çempionatı
5–1
[8]
1 dekabr 1937
3
Matteus, StenliStenli Matteus Çexoslovakiya Çexoslovakiya Uayt Hart Leyn, London Yoldaşlıq
5–4
[8]
16 noyabr 1938
5
Holl, VilliVilli Holl İrlandiya İrlandiya Old Trafford, Mançester 1939 Britaniya Ev Çempionatı
7–0
[8]
28 sentyabr 1946
3
Mannion, VilfVilf Mannion İrlandiya İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1947 Britaniya Ev Çempionatı
7–2
[9]
27 noyabr 1946
4
Lauton, TommiTommi Lauton Niderland Niderland Lids Road, Haddersfild Yoldaşlıq
8–2
[9]
25 may 1947
4
Mortensen, StanStan Mortensen Portuqaliya Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
10–0
[9]
25 may 1947
4
Lauton, TommiTommi Lauton Portuqaliya Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
10–0
[9]
19 noyabr 1947
3
Mortensen, StanStan Mortensen İsveç İsveç Arsenal Stadionu, London Yoldaşlıq
4–2
[9]
9 oktyabr 1948
3
Mortensen, StanStan Mortensen İrlandiya İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1949 Britaniya Ev Çempionatı
6–2
[9]
15 oktyabr 1949
3
Milburn, CekkiCekki Milburn Uels Uels Ninian Park, Kardiff 1950 FİFA Dünya çempionatı seçmə mərhələsi
1950 Britaniya Ev Çempioantı
4–1
[9]
16 noyabr 1949
4
Rouley, CəkCək Rouley İrlandiya İrlandiya Meyn Road, Mançester 1950 FİFA Dünya çempionatı seçmə mərhələsi
1950 Britaniya Ev Çempioantı
9–2
[9]
14 may 1950
4
Finney, TomTom Finney Portuqaliya Portuqaliya Estadio Nasional, Yamor Yoldaşlıq
5–3
[10]
10 noyabr 1954
3
Bentli, RoyRoy Bentli Uels Uels Uembli Stadionu, London 1954 Britaniya Ev Çempionatı
3–2
[11][12]
2 aprel 1955
4
Vilşou, DennisDennis Vilşou Şotlandiya Şotlandiya Uembli Stadiounu, London 1955 Britaniya Ev Çempionatı
7–2
[13]
5 dekabr 1956
3
Teylor, TommiTommi Teylor Danimarka Danimarka Molineux Stadionu, Vulverhempton Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələ
5–2
[14]
8 may 1957
3
Teylor, TommiTommi Teylor İrlandiya İrlandiya Uembli Stadiounu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələ
5–1
[15]
22 oktyabr 1958
3
Heynes, ConniConni Heynes SSRİ SSRİ Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
5–0
[16]
28 may 1959
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton ABŞ ABŞ Vrigley Fild, Los-Anceles Yoldaşlıq
8–1
[10]
19 oktyabr 1960
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton Lüksemburq Lüksemburq Stade Munisipal, Lüksemburq Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələsi
9–0
[17]
19 oktyabr 1960
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Lüksemburq Lüksemburq Stade Munisipal, Lüksemburq Futbol üzrə dünya çempionatı 1958 seçmə mərhələsi
9–0
[17]
15 aprel 1961
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Şotlandiya Şotlandiya Uembli Stadionu, London 1961 Britaniya Ev Çempionatı
9–3
[18]
10 may 1961
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton Meksika Meksika Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
8–0
[17]
20 may 1962
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Peru Peru Eştadio Nasional, Lima Yoldaşlıq
4–0
[17]
5 iyun 1963
3
Çarlton, BobbiBobbi Çarlton İsveçrə İsveçrə Sant-Yakob Park, Bazel Yoldaşlıq
8–1
[17]
20 noyabr 1963
4
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Şimali İrlandiya Şimali İrlandiya Uembli Stadionu, London 1963 Britaniya Ev Çempionatı
8–3
[17]
20 noyabr 1963
3
Peyn, TerriTerri Peyn Şimali İrlandiya Şimali İrlandiya Uembli Stadionu, London 1963 Britaniya Ev Çempionatı
8–3
[17]
17 may 1964
3
Bayron, ConniConni Bayron Portuqaliya Portuqaliya Estadio Nasional, yamor Yoldaşlıq
4–3
[17]
27 may 1964
4
Hant, RocerRocer Hant ABŞ ABŞ Douninq Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
10–0
[17]
27 may 1964
3
Pikerinq, FredFred Pikerinq ABŞ ABŞ Douninq Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
10–0
[17]
3 oktyabr 1964
3
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Şimali İrlandiya Şimali İrlandiya Vindsor Park, Belfast 1964 Britaniya Ev Çempionatı
4–3
[17]
29 iyun 1966
4
Qreyvs, CimmiCimmi Qreyvs Norveç Norveç Ullevaal Stadionu, Oslo Yoldaşlıq
6–1
[17]
30 iyul 1966
3
Hurst, GeoffGeoff Hurst Qərbi Almaniya Qərbi Almaniya Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1966 Final
4–2
[3]
12 mart 1969
3
Hurst, GeoffGeoff Hurst Fransa Fransa Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
5–0
[17]
16 aprel 1975
5
Makdonald, MalkolmMalkolm Makdonald Kipr Kipr Uembli Stadionu, London UEFA Avro 1976 seçmə mərhələ
5–0
[19]
15 dekabr 1982
3
Blissett, LuterLuter Blissett Lüksemburq Lüksemburq Uembli stadionu, London UEFA Avro 1984 seçmə mərhələ
9–0
[20]
14 noyabr 1984
3
Robson, BryanBryan Robson Türkiyə Türkiyə Beşiktaş İnönü Stadionu, İstanbul Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 seçmə mərhələ
8–0
[3]
16 oktyabr 1985
3
Lineker, QariQari Lineker Türkiyə Türkiyə Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 seçmə mərhələ
5–0
[21]
11 iyun 1986
3
Lineker, QariQari Lineker Polşa Polşa Estadio Universitario, Monterrey Futbol üzrə dünya çempionatı 1986 finallar
3–0
[21]
18 fevral 1987
4
Lineker, QariQari Lineker İspaniya İspaniya Santyaqo Bernabeu stadionu, Madrid Yoldaşlıq
4–2
[21]
14 oktyabr 1987
3
Lineker, QariQari Lineker Türkiyə Türkiyə Uembli Stadionu, London UEFA Avro 1988 seçmə mərhələ
8–0
[21]
12 iyun 1991
4
Lineker, QariQari Lineker Malayziya Malayziya Stadium Merdeka, Kuala-Lumpur Yoldaşlıq
4–2
[21]
17 fevral 1993
4
Platt, DavidDavid Platt San-Marino San-Marino Uembli Stadionu, London Futbol üzrə dünya çempionatı 1994 seçmə mərhələ
6–0
[19]
17 noyabr 1993
4
Vrayt, İanİan Vrayt San-Marino San-Marino Stadio Renato Dall'Ara, Bolonya Futbol üzrə dünya çempionatı 1994 seçmə mərhələ
7–1
[19]
27 mart 1999
3
Şuls, PaulPaul Şuls Polşa Polşa Uembli Stadionu, London UEFA Avro 2000 seçmə mərhələ
3–1
[19]
4 sentyabr 1999
3
Şirer, AlanAlan Şirer Lüksemburq Lüksemburq Uembli stadionu, London UEFA Avro 2000 seçmə mərhələ
6–0
[22]
1 sentyabr 2001
3
Ouen, MayklMaykl Ouen Almaniya Almaniya Olimpiastadion, Münhen Futbol üzrə dünya çempionatı 2002 seçmə mərhələ
5–1
[23]
31 may 2005
3
Ouen, MayklMaykl Ouen Kolumbiya Kolumbiya Giants Stadionu, Nyu-York Yoldaşlıq
3–2
[24]
3 iyun 2006
3
Krauç, PiterPiter Krauç Yamayka Yamayka Old Trafford, Mançester Yoldaşlıq
6–0
[25]
10 sentyabr 2008
3
Volkott, TeoTeo Volkott Xorvatiya Xorvatiya Maksimir Stadionu, Zaqreb Futbol üzrə dünya çempionatı 2010 seçmə mərhələ
4–1
[26]
3 sentyabr 2010
3
Defo, JermenJermen Defo Bolqarıstan Bolqarıstan Uembli stadionu, London UEFA Avro 2012 seçmə mərhələ
4–0
[27]

İngiltərəyə qarşı edilən het-triklər[redaktə | əsas redaktə]

İngiltərəyə qarşı qəbul edilən ümumi on bir het-trik edilmişdir. Bunlardan ilk beşi şotlandiyalı futbolçular tərəfindən həyata keçirilmişdir.

Zlatan İbrahimoviç 2012-ci ildə Friends Arenanın açılış oyununda İngiltərəyə qarşı ümumi 4 qol vurmuşdur.
Tarix Qollar Oyunçu Rəqib Stadion Turnir Nəticə [a] İst.(lar)
2 mart 1878
3
MakDuqall, ConCon MakDuqall Şotlandiya Şotlandiya Hampden Park, Qlazqo Yoldaşlıq
2–7
[5]
13 mart 1880
3
Ker, CorcCorc Ker Şotlandiya Şotlandiya Hampden Park, Qlazqo Yoldaşlıq
4–5
[5]
12 mart 1881
3
Smit, ConCon Smit Şotlandiya Şotlandiya Kenninqton Oval, London Yoldaşlıq
1–6
[5]
7 aprel 1900
3
MakKoll, Robert SmitRobert Smit MakKoll Şotlandiya Şotlandiya Seltik Park, Qlazqo 1900 Britiniya Ev Çempionatı
1–4
[6]
31 mart 1928
3
Cekson, AleksAleks Cekson Şotlandiya Şotlandiya Uembli Stadionu, London 1928 Britaniya Ev Çempionatı
1–5
[7]
10 may 1930
3
Hofmann, RiçardRiçard Hofmann Almaniya Almaniya Deutşes Stadiounu, Berlin Yoldaşlıq
3–3
[28]
25 noyabr 1953
3
Hideqkuti, NandorNandor Hideqkuti Macarıstan Macarıstan Uembli Stadionu, London Yoldaşlıq
3-6
[29][30]
11 may 1958
3
Petakoviç, AleksandarAleksandar Petakoviç Yuqoslaviya Yuqoslaviya Partizan Stadiounu, Belqrad Yoldaşlıq
0–5
[10]
17 may 1959
3
Seminario, XuanXuan Seminario Peru Peru Eştadio Nasional, Lima Yoldaşlıq
1–4
[10]
15 iyun 1988
3
van Basten, MarkoMarko van Basten Niderland Niderland Reynstadion, Düsseldorf 1988 Avropa Kuboku finalları
1–3
[31]
14 noyabr 2012
4
İbrahimoviç, ZlatanZlatan İbrahimoviç İsveç İsveç Friends Arena, Solna Yoldaşlıq
2–4
[32]

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

a Nəticə yerinə İngiltərənin vurduğu qollar əvvəl yazılmışdır.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Kit unveiled". Aston Villa F.C.
  2. Moore, Kevin. Museums and Popular Culture (Contemporary Issues in Museum Culture). Leicester University Press, 108. ISBN 0-7185-0227-2. “... probably the most famous hat-trick of all time ...”
  3. 3,0 3,1 3,2 "Hat-trick heroes". BBC Sport (1 September 2001). — "Possibly the most famous hat-trick in footballing history.".
  4. "Legends: Bobby Moore". The Football Association (27 December 2007). — "... GeoHurst ran on to seal the most famous hat-trick in history ...".
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 "England – International Results 1872–1899 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 6,6 6,7 6,8 "England – International Results 1900–1919 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 "England – International Results 1920–1929 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 "England – International Results 1930–1939 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 "England – International Results 1940–1949 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 "England – International Results 1950–1959 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.
  11. Townsend, Nick "Pensioner who dines out on tales of old Chelsea... at the restaurant in his name". The Independent (10 March 2002). N/A tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 16 noyabr 2013.
  12. "England's Goalscorers - Hattricks and more". England Football Online.
  13. Ponting, Ivan "Dennis Wilshaw". The Independent (13 May 2004).
  14. Ley, John "The history of England v Denmark". Daily Telegraph (14 June 2002).
  15. "Alan Kelly Snr.". Football Association of Ireland (5 June 2009).
  16. "Johnny Haynes 1934–2005". Fulham F.C.
  17. 17,00 17,01 17,02 17,03 17,04 17,05 17,06 17,07 17,08 17,09 17,10 17,11 17,12 "England – International Results 1960–1969 – Details". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.
  18. Armfield, Jimmy "1961 England 9 Scotland 3". The Guardian (9 November 1999).
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 Moore, Glenn "Football: England make use of United effect". The Independent (29 March 1999).
  20. Collomosse, Andrew "Watford adventure tugs at Blissett's heart". The Independent (17 August 2006).
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 Shaw, Phil "Football: Lineker, the predator with mass appeal: By retiring now, the striker with the wholesome image has again shown perfect timing.". The Independent (22 September 1994).
  22. Townsend, Nick "Football: Road to Euro 2000 – Shearer does the trick again". The Independent (5 September 1999).
  23. "Awesome England thrash Germany". BBC Sport (1 September 2001).
  24. Baker, Andrew "Redknapp happy to talk a good game as his new career blossoms". Daily Telegraph (8 October 2005).
  25. "England 6–0 Jamaica". BBC Sport (3 June 2006).
  26. Stevenson, Jonathan "Croatia 1–4 England". BBC Sport (10 September 2008).
  27. "Defoe hat-trick helps England defeat Bulgaria". UEFA (3 September 2010).
  28. "England v Germany". The Observer (11 May 1930).
  29. Glanville, Brian "Seven deadly sins of football – England v Hungary 1953-4". The Guardian (17 May 2009).
  30. Barber, David "Match of the Century". The Football Association (25 November 2003).
  31. "Five of the best". BBC Sport (11 August 2001).
  32. "Sweden 4–2 England". BBC Sport (14 November 2012).